Bitte Assarmo: ”Var mänska i sin själ” vill inte alls alltid väl

Bitte AssarmoDe ska arbeta för ökad trygghet i tunnelbanan. Men ungdomsvärdar från Lugna gatan har själva begått brott under sin anställningstid. 22 av 79 uppfyllde inte kravet på straffrihet eller begått brott under sin anställning, visar en internrapport från Region Stockholm.

Ungdomsvärdarna kommer från stiftelsen Fryshuset och har funnit på plats i tunnelbanan sedan tidigt 2000-tal, för att skapa trygghet i kollektivtrafiken. Men hur fungerar det i praktiken?

Inte särskilt bra, kan vi konstatera. När Trafikförvaltningen gjorde ett nedslag och granskade Lugna gatan-anställda mellan december 2018 och januari 2019 visade det sig att 22 av 79 inte uppfyllt kravet på straffrihet eller har lagförts för brott under tiden de varit anställda. Lugna gatan har heller inte meddelat trafikförvaltningen när någon av de anställa blir polisanmäld, som de är ålagda att göra. De har också möjliggjort kriminella aktiviteter i tunnelbanan, exempelvis knarkaffärer, genom att stå passiva. Dåligt dokumenterade drogtester samt administrativa brister, såsom felaktiga faktureringar, förekommer också.

Jag är inte förvånad. I Sverige finns sedan decennier tillbaka en närmast infantil tro på kriminellas inneboende godhet. Ge bara brottslingen frihet så ordnar sig allt som genom ett trolleri. Ge brottslingen ett rejält ansvar och en stor dos frihet och vips ska allt ordna sig som genom ett trolleri. I mitten av 1970-talet blev tanken till och med film, signerad Hasse & Tage.

Ingen kan neka till att budskapet i Släpp fångarne loss är vackert: ”Var mänska i sin själ i grunden vill så väl”, heter det och intet öga är torrt. Men filmen är skriven av två intellektuella vars bild av verkligheten förmodligen inte sträckte sig mycket längre än till knuten av den snickarglada lilla skrivarlyan i Vita Bergsparken och därmed kan budskapet knappast appliceras på det reella samhället. Ändå gör man just det, gång på gång, utan att egentligen veta om snällheten verkligen får önskad effekt.

Minns bara de så kallade värstingresorna under 1990-talet. Kriminella ungdomar belönades med en seglats till varmare breddgrader för att växa och utvecklas. Ett genialt koncept av en driven affärsman som visste att ta betalt av kommunerna men som (naturligtvis) inte kunde leverera det han erbjöd. Och givetvis blev det pannkaka av alltihop. För även om det är sant att alla har något gott i sig krävs det mer än bara lättsinnig välvilja för att människor ska ändra sitt beteende och sitt leverne.

Fryshuset har länge ägnat sig åt att belöna kriminella ungdomar. I Lugna gatan-värdarna ska ungdomarna möta yngre som ”talar deras eget språk”. I själva verket borde de mötas av vuxna som inte talar deras språk utan som tvärtom lär ungdomarna det vuxna svenska språket. Men ”var mänska i sin själ” vill inte alls alltid väl. Därför körs allmänheten ständigt över av den bulldozer som rattas av en välmenande men livsfarlig snällhetsmaffia.

Sommaren 1987 arbetade jag en sommar inom missbruksvården. Där kördes samma taktik. Av de åtta heltidsanställda behandlingsassistenterna var fyra själva missbrukare. Före detta, hette det givetvis, men hur mycket före detta missbrukare är man egentligen om man kom ut från sin egen behandling två veckor tidigare?

Jag vet, det låter absurt. Och det var det. Under den korta tid jag arbetade på behandlingshemmet återföll två av de fyra ”före detta” missbrukarna in i missbruk – och med sig tog de flera av hemmets gäster. Allt för att en välvillig föreståndare följde den naiva snällhetsprincipen istället för att ta sitt ansvar.

Den nya skandalen kring Lugna gatan visar att det är de vuxna som ska ha kommandot, inte kriminella – eller ens halvkriminella – ungdomar. Först när vuxenvärlden slutar agera tonårsromantiker och tar sitt ansvar kan samhällets goda krafter ta över.

47 reaktioner på ”Bitte Assarmo: ”Var mänska i sin själ” vill inte alls alltid väl

 1. Fredrik Östman skriver:

  Idén var inte ny i Sverige. Det var Birger Sjöberg som skrev Släpp fångarne loss, det är vår. Var det inte Lena Nyman som spelade Frida i filmen?

  Fryshuset var en skandal redan när det instiftades för tre eller fyra årtionden sedan, på Lidboms tid. Det förorsakade prompt ett fruktansvärt mord, som sopades under mattan av det samlade sosseriet. Att denna kriminella organisation ännu får verka i Sverige visar på svenskarnas fullkomliga flathet och institutionaliserade hyckleri.

  Gillad av 8 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Var det inte en kvinna som uttalade frasen i Birger Sjöbergs visa? Han ville visa att vissa kvinnor kunde vara naiva. Ingen nytt under solen, alltså.

   Gillad av 5 personer

  • Dm skriver:

   Ja precis, fryshuset var en sån där reva i verkligheten, det var ju ett gäng slödder och kriminella som fick pengar till sådant som jag fick betala själv, och så fick de massor av uppmärksamhet också, jag fattade inget och lämnade det därhän utan att förstå att det var kärnan i välfärdstaten, de värsta kan inget fel göra och får allt.

   Gillad av 1 person

 2. olle reimers skriver:

  Jag träffade nyligen en mycket god vän som har en mycket stor och långvarig erfarenhet av att behandla brottslingar med psykologiska och psykiatriska metoder.

  Enligt henne är det fullständigt klart att vissa människor saknar spärrar, empati och mekanismer för att kunna säkert vistas ute i samhället. ”Dessa personer är utomordentligt farliga och kan inte tillåtas släppas ut i samhället. Men de bör inte vara i fängelse. De ska vara på slutna psykiatriska anstalter. Därifrån kommer de aldrig ut”.

  Gillad av 10 personer

  • Aha skriver:

   Om detta är majoritetsuppfattning bland professionen kan lösningen bara vara livslång inlåsning av de förhärdade individerna, av de livsstilskriminella. De som motverkar detta torgför en åsikt som skadar människor.

   Gillad av 4 personer

 3. Aurora skriver:

  Snällhetsprincipen (eller godhetsprincipen) är upphöjd till statsreligion i Sverige. ’Bränn en bil, Få ett jobb’ var ett J Josephson UG program redan för många år sedan. Man kan hoppa över alla detaljer av vansinnet och ändå konstatera att Sverige är på väg käpprätt åt helsicke. Det saknas både vilja och förmåga att ta tag i samhällsproblemen som ökar och cementeras i skenande fart. Enda åtgärden som används är att brännmärka de som uppmärksammar och varnar.

  Gillad av 7 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Bränner man en bil så ska man ha ett kännbart straff, som skall pågå ända tills man har sparat ihop till en ny bil till bilägaren eller försäkringsbolaget, genom att sy tvättsäckar i tolvtimmarspass, sju dagar i veckan. Tvättsäckar kan snart bli en svensk exportsucce.

   Gillad av 9 personer

   • Bo Adolfsson skriver:

    Det är tusentals bilar som bränns varje år.
    Hur många lagförs för dessa brott, som polisen bara rubricerar som skadegörelse, när det handlar om mordbrand och upplopp?
    Det är snart ett år sedan 80 bilar brändes upp vid Frölunda Torg. Detta inför hundratals vittnen i fönstren i skymningsljuset. Ett tiotal förövare syntes, men ännu har ingen lagförts. I ett normalt rättssamhälle hade de inom en vecka suttit bakom lås och bom i åratal.
    Gangstergängen fick en signal: Vi gör som vi vill!
    Polisen och allmänheten fick en signal: De gör som de vill.
    Ett samhälle i upplösning.

    Gillad av 5 personer

 4. larsbernhoff skriver:

  Lugna Gatan tror jag är ett utmärkt initiativ. Assarmo finner jag ibland överdriver och förstärker negativa rapporter. Det går alltid att hitta negativa exempel och i den bransch som det handlar om så är poängen att använda ungdomar som kan miljöerna och kan de sociala koderna.
  För mig är detta exempel på det vanliga problemet med dålig beställarkompetens. Det betyder att Trafikförvaltningen köper tjänsten av Lugna Gatan, sedan har de för lite uppföljning av resultaten, för lite fortlöpande dialog etc. Sedan kommer plötsligt en rapport som inte är tillräckligt faktakollad och media publicerar.
  I detta fall ha Fryshuset lämnat kommentar om felaktigheter, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/lugna-gatan-uppgifterna-stammer-inte Och Trafikförvaltningem säger inte upp tjänsterna. Myndigheter och liknande måste följa upp vad de beställt och skapa en konstruktiv anda fortlöpande. Då blir den utförda tjänsten bättre utförd och kontinuerligt förbättrad. Så tycks fallet inte vara. Detta gäller nästan generellt med kommunala och liknande upphandlingar.

  Gilla

  • Magnus Ström skriver:

   Byråkrati skall fixa det? Inkompetensen sitter i generna i den offentliga byråkratin. Så fryshuset har hållt på i 30 eller 40 år och det saknas beställarkompetens i förvaltningen. OK, ge det 30 år till då. Nästa gång går det bra, eller nästa igen

   Gillad av 11 personer

   • olle reimers skriver:

    Så är det ju med all offentlig upphandling. Uppdragen att förhandla med de privata utförarna går till den mest korrupte politikern alternativt finns ingen som har någon som helst kompetens att sköta den!

    Gilla

  • Underdog skriver:

   Fryshusets verksamhet har från första början kantats av skandaler med ungdomar som engagerats i verksamheten men ändå fortsatt sin kriminalitet. Varför skall samhället stötta det? Dra in bidragen och anlita lite riktiga ordningsvakter för pengarna så kanske det blir någon effekt.

   Gillad av 5 personer

  • Aha skriver:

   Assarmo må överdriva, hennes tes är dock att kriminella inte ska mötas av rättrådiga kriminella utan av icke-kriminella som kan förmedla icke-kriminella värderingar.
   Jag är benägen att tro att det senare är effektivare. Samhället ska stenhårt stå upp för sina värderingar gentemot kriminella. De ska bl.a. fås att skämmas, om de nu kan det, för de livsval de gör.

   Gillad av 2 personer

  • phnordin skriver:

   Din kommentar kan ge mera jämvikt till Bitte Assarmos inlaga. Likväl är den svenska modellen som är mycket förlåtande medföra risken att den uppfattas som viljelös. För en invandrare kan den rent av uppfattas som att fältet är fritt för excesser och utnyttjande av gemensamma värden

   Gillad av 1 person

 5. Jari Norvanto skriver:

  ”Först när vuxenvärlden slutar agera tonårsromantiker och tar sitt ansvar kan samhällets goda krafter ta över.”

  Men ”de goda krafterna” har ju tagit över, sen länge… *honk honk*

  Gillad av 6 personer

 6. Ingrid Skinner skriver:

  Jackie Arklöv mördade två poliser med nackskott i Malexander. För detta fick han livstids fängelse.
  Under fängelsetiden studerade han vid universitetet samt lyckades förföra en kvinnlig anställd (varvid
  han förflyttades). Gång på gång ber han om tidsbestämt straff vilket hittills nekats honom.. Under tiden leker han föredöme för ungdomarna på Fryshuset med frikostig frigång. Ack ja.
  Det kan tilläggas att han anmälde sig som frivillig till Bosnienkriget där han utförde förfärliga illdåd. Han ställdes inför rätta i Sarajevo och dömdes till fängelse efter omfattande bevisning och vittnesmål. Röda Korset lyckades driva fram en fångutväxling varvid JA kom till Sverige. Efter en kort häktningstid släpptes han fri i då det ”inte fanns några bevis för hans gärningar”. Han fick över 20.000: i kompensation för att ha suttit häktad. Föredöme för kriminella ungdomar i Fryshusets regi? Jo, jag tackar jag.

  Gillad av 12 personer

 7. Palle9 skriver:

  Bitte: Mycket bra betraktelse. Jag minns hur Leif GW Persson för ett par år sedan i programmet Veckans Brott uttryckte liknande åsikter – då gällde det naiva socialtjänstemän, som gärna tog till sig snyfthistorier och löften om bättring från kriminella. Med sin långa erfarenhet hade han sett många fall av detta slag där samhället fortsatte med milda åtgärder mot kriminella med ett brottsregister, som kunde vara ett par meter långt i utskriven form.
  Till dina exempel kan också läggas de häpnadsväckande nyheterna från Malmö där lokal-TV rapporterade om grovt kriminella, som erhållit gratis bostad i centralt läge, inklusive t.o.m. städhjälp. Mottagarna av detta visade sig dock fortsätta med sin kriminella verksamhet …
  Det finns en balans att upprätthålla: human behandling förvisso, men ren naivitet i fråga om att ”dalta med buset” ger helt galna signaler.

  Gillad av 6 personer

  • Palle9 skriver:

   Tillägg: länk till rapporteringen om Malmö-fallet:
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/malmo-betalade-miljonbelopp-gangkriminella-fick-lyxlagenhet
   70 miljoner kostade det kalaset, men då kommunen får miljardbelopp i bidrag från andra kommuner finns det förstås ingen anledning att hålla igen. Såg på text-TV att samma kommun hade höga belopp för boenden till bostadslösa m.fl. – 40 000 per månad i hyra talades det om. Frikostigt – men med andras pengar förstås.
   För övrigt: fler som reagerat på namnet KRIS: Kriminellas revansch i samhället. För mig ger ordet revansch i sammanhanget helt fel signaler. Det kan nog lätt bli revansch på samhället …

   Gilla

 8. Göran Holmström skriver:

  Bitte lysande text, som visar precis vilket vansinne dom styrande håller på med.
  Minns förorten jag växte upp i, den absolut största biltjuven där, lovade dyrt och heligt att sluta sno bilar om han fick ett rent register och körkort, vilket han givetvis fick. Det äventyret slutade med en stulen bil lyktstolpe fylla och gips.
  Alla ligister som det daltades med är fortfarande 17 i skallen, brukar möta dom någon gång per år
  vid en bilträff, tunnhåriga och lönnfeta går dom fortfarande runt i jeansjacka och åker zundapp,
  Brudarna som hängde runt dom var sjaviga redan som 15 åringar nu skilda med typ 3-4 ungar med lika många fäder.
  Ur dalt kommer det bara mer skit.

  Gillad av 8 personer

 9. Matte skriver:

  Ocivilisationen snyltar på civilisationen.

  Och tillåts göra det.

  Tänk så mycket mer civilisation vi skulle kunna ha. Vi missar en stor potential.

  Gillad av 5 personer

 10. lenam skriver:

  Det här snäpllhetskorthuset kommer raseras nu på grund av mångkulturen. Det går inte att låtsas längre. Klart att det är enklare att skapa gulliga myter än att se verkligheten. Men tyvärr brottslingarna har blivit för många. Vi kan inte blunda för verkligheten längre. Vi MÅSTE vakna.

  Gillad av 2 personer

 11. Östrahult skriver:

  Jo detta är ett exempel på vilket oerhört hyckleri som finns i Sverige. Ta en titt på vilka som sitter i styrelsen för fryshuset. Fullt av personer med status och framgångar i näringslivet, några exempel:

  • Chefsjurist och management board IKEA koncernen
  • Styrelseuppdrag i bland annat Sportamore, Capio och Elekta
  • VD för IKEA of Sweden.
  • Kommunalråd i Göteborg
  • Chef vid Raoul Wallenberg institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt

  Det finns en fransman, Christophe Guilluy, som skriver om bakgrunden till Gula västarna. Medskyldiga är bobos, ”borgerliga bohemer”, som säger sig älska mångkultur men sätter barnen i vit privatskola, osv.

  Styrelsen i Fryshuset verkar bestå av Bobos uppfyllda av godhet till varje pris. De har säkert fått medalj av kungen också.

  Gillad av 3 personer

 12. Björn skriver:

  Den som inte av EGEN vilja byter till en bättre ”livsstil” före c:a 18, har lögnaktigheten och det kriminella beteendet i sitt DNA! Brott som begås efter den åldern kan inte längre ha ”ungdomligt oförstånd” eller ”sociala faktorer”, som förmildrande omständighet! Ingen ”vård” i världen kan ändra ”mentaliteten” hos ”livsstilskriminella” personer, utan det ENDA samhället kan göra för att skydda sina laglydiga och skötsamma medborgare från dem, är att TIDIGT utdöma så långa fängelsestraff som möjligt! Sen får ”kriminologerna” på vänsterkanten säja vad f-n de vill!

  Gillad av 5 personer

  • Dm skriver:

   Precis, hade man spärrat in dem från början, 3år första, sedan 5, sedan 10, sedan livstid, så hade Sverige idag varit ett bättre land. Självklart med utvisning direkt om det är en invandrare.

   Gillad av 2 personer

 13. Danske mand skriver:

  Bitte, tror du själv på att de tror på brottslingars inneboende godhet? Hör du inte hur dumt det låter? Som du själv mycket snabbt upptäckte, en knarkare är en knarkare och en brottsling en brottsling. Så alla som jobbar med dessa vet att så är fallet.

  Detta är vänstertänket, man kan inte acceptera att de vill ha det så här, att man VET att man sätter kriminella att vara trygghetsvärdar. 22 av 78 ÅKTE DIT, det betyder antagligen att ALLA begått brott, men kommit undan. Räven vaktar hönshuset, snart blir de poliser. De jobbar redan på migrationsverket och allt fler är anställda inom kommun och förvaltning, man betalar ut bidrag till sig själv.

  De vill ha det så här, alla VET vem som i huvudsak begår de 7500 ANMÄLDA våldtäkterna, såväl som de många fler icke anmälda, men man fortsätter ändå samma politik med denna vetskap, precis som man sätter kriminella som trygghetsvärdar. Socialismen uppmuntrar svagheten och ondskan medvetet, det är dess levebröd. Så har det alltid varit.

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det var kö i morse, så jag satt fortfarande i bilen kl. åtta. I en propagandasändning på radion som påstods vara ”nyheter” rapporterades det om att hemska högerextremister hade träffats. Strache var på besök hos Orbán. Som motvikt kom tre dumhuvuden ur populasen utan en blekaste aning om någonting alls till tals och mumlade något om att de vore för det som är bra och mot det som är dåligt. Sedan rapporterades om en opinionsundersökning som minsann visade att 80% av österrikarna betraktar sig som européer — och detta framställdes som ett styrkebevis! Allt detta bara för att Strache besöker Orbán, två höga regeringsledamöter och partiledare i breda folkpartier i två grannländer med viss kulturell och historisk affinitet. Hund biter man.

   Ett varaktigt missbruk av termen ”Europa” av en fallerande och korrupt maktstruktur i Bryssel har alltså lyckats med konststycket att få var femte österrikare att inte längre betrakta sig som invånare i sin egen kontinent — och detta framställs som ett slags bifall för sagda maktstruktur! Heliga Guds Moder, enfaldighetens enfaldighet styr vår värld!

   Gillad av 2 personer

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Då kanske det passar bra med sista versen i Fridas Visa?

  8a. ”Släpp fångarne loss, det är vår!”
  Var mänska i sin själ
  i grunden vill så väl!”
  Jag tvekar, som Frida förstår,
  av sociala skäl,
  av sociala skäl.
  Dock, gärna för mig! Om jag konstapel vore,
  jag öppnade. Nyckeln kved på hennes milda bud.
  Men stunden därpå jag brått från staden fore,
  och mina händer tvådde jag från följderna — vid Gud!

  Hela visan kan hittas på Runeberg.org för den som är intresserad. Den har som synes inte riktigt det budskap refrängen får en att tro, om man bara minns Nyman och Danielssons framförande.

  Titta gärna närmare på Fryshuset, EXPO och AFA. De är ett och samma.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

 15. li br skriver:

  38 500 organisationer mottog utbetalningar från stat, kommun och landsting på 21,7 miljarder kronor år 2017 visar Statistik om offentlig upphandling 2018.

  Regeringen har gjort om upphandlingslagstiftningen där det är nu möjligt att göra reserverade upphandlingar riktade upphandlingar med kategorin ”idéburna organisationer” där en andel av de sysselsatta har en svag förankring på arbetsmarknaden. Social hänsyn i upphandling är ett verktyg för att skapa arbetstillfällen, ökad jämställdhet, integration. Minst 30 procent av dem som leverantören sysselsätter måste vara personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

  Utbetalningar från det offentliga till idéburna organisationer innefattar inte enbart inköp utan även ersättningar och transfereringar.

  Ersta Diakonisällskap (694,3 miljoner kronor) var den idéburna organisation som mottog störst belopp 2017. Därefter följer Stiftelsen Bräcke Diakoni (589,5 miljoner kronor) Stadsmissionens Skolstiftelse (154.7 miljoner)

  Värdet av den offentliga upphandlingen i Sverige motsvarar en sjättedel av BNP. Det är en
  marknad som är värd 683 miljarder kronor. Den offentliga affären är viktig för många
  företag och organisationer.

  Lugna gatan som ingår i Fryshuset som ingår i Stiftelsen KFUM Söder. Fryshuset fanns först i Stockholm och blev framgångsrika på upphandlingar och sedan utökade de sin verksamheten till andra orter i Sverige och nu även utomlands. Fryshuset är en internationellt omfattande verksamhet som bedriver ett 50-tal olika verksamheter inom områdena Skola, Ungdomskultur, Arbete & entreprenörskap samt Föredöme & framtidstro.

  Fryshuset, stiftelsen KFUM och lugna gatan har tagit bort sina årsberättelser så det går inte att få ut uppgifter på hur många miljoner de får varje år då olika kommuner, myndigheter, landsting har olika konton utan nationell sammanställning.

  Gillad av 4 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   DM: The Warriors, en klassiker, absolut!
   Men var de verkligen multikulturella, gängen alltså? Eller var det filmbolagets tillrättalägganden bakom för att man inte trodde att den skulle tilltala publiken annars?

   Gilla

 16. axelwkarlsson skriver:

  I Göteborg hade vi en liknande historia för några år sedan. Socialexperimentörerna anställde invandrarungdomar som varit i klammeri med rättvisan som ett medel för att rehabilitera dem. Efter en tid avslöjades att flera av dem hade begått kriminella handlingar och hotat och skrämt andra.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Avslöjades? Det var ju det de skulle göra. De som hittar på slikt vill ha det så här. Detta blev klart för mig när jag var tolv år och gick på högstadiet. Diverse skum socialpersonal drev omkring på skolan och eggade upp slöddret mot oss ordningssamma. En vidrig uppväxt i ett vidrigt land.

   Gilla

 17. lookslikeanangel skriver:

  Öppen – hjärtkirurgi!
  ( inte öppna hjärtan….)

  Det räcker nog inte med en ny Pacemaker!

  Det är inte fråga om lite arytmi längre.

  En NY diagnos behövs NU!

  Gillad av 1 person

 18. Lev Barkland skriver:

  Jo tack, jag skulle tro att Sverige är rätt unikt i den utsträckning man städslat (‘ex’)kriminella och (‘ex’)narkomaner till att bli anställda inom de förebyggande systemen.

  Inom kriminalvården, där jag för många år sedan hade viss insyn, var det åt minstone för ett par decennier sedan en närmast standardiserad karriärväg för gamla förhärdade förbrytare att de som ville skulle få komma ut och prata med gymnasieungdomar. För att sedan i många fall slussas ut till ett arbete där de jobbar brotts- och missbruksförebyggande. Oerhört destruktivt.
  Alltså principen som förmedlades var att man kan leva ett spännande liv som gangster utan att behöva betala ett socialt pris för detta utan man kan tvärt om sedan sadla om och bli en respektabel ”förebild för ungdomar” samtidigt som man fortfarande är den där coola exgangstern med all den street cred som det innebär. Men jag vet också att det skedde en viss kursändring för ett 15-tal år sedan då man avsåg att dra in på de värsta avarterna av detta. Till vissa långtidsintagnas upprördhet, de tyckte de var deras rättighet att få komma ut och föreläsa för ungdomar, något de hade blivit förespeglade att de skulle få göra.

  Samma sak inom missbruksvården. Att själv vara ex-narkoman var åtminstone fram till under 90-talet en merit för anställning. Jag hade själv en gammal barndomsvän som tyvärr blev tung blandmissbrukare. Han köpte metadon på svarta marknaden av en langare som själv var anställd inom missbruksvården. Langaren påstod sig själv vara nykter herionist, hade fått metadonprogram beviljat, detta kunde löpa under väldigt lång tid, blev under tiden alltså anställd och började sälja vidare sitt ”metta” på svarta marknaden genom kontakter på jobbet. När jag hade bekanta i de kretsarna fick jag också höra om oräknerliga historier med socialhandläggare och anställda i missbruksvården som umgicks med och blev ihop med sina klienter.

  Ni känner väl till förresten att den vanligaste orsaken till uppsägning inom den svenska kriminalvården är kvinnlig personal som inlett förhållanden med intagna? Sådana fall uppdagas i princip varje år på varje anstalt i Sverige. Och det är de fall som uppdagas. Den anställda uppmanas för det mesta att säga upp sig själv och historien kommer inte ut annat än bland kollegorna.

  Detta svineri är nog något av en svensk paradgren. Öppna spjäll mellan anställda och klienter. Något som knappast blir bättre av att man tillhandahållit framtida karriärvägar inom systemen för de forna klienterna. Nu för tiden har vi ju HVB-hemmen också fullbelagda med missbrukande afghaner som är en guldgruva för den till utsvävningar hågade anställda. Så jag tror att delar av allmänheten nu har börjat få upp ögonen för allt äckligt som pågår inom omhändertagandesystemen. Men det har alltså sedan länge varit ett problem med snusk och korruption bland personal inom kriminalvården och missbruksvården.
  Väldigt lite uppmärksammat i media dock.

  Gillad av 2 personer

  • Palle9 skriver:

   Lev Barkland: Tack för din kommentar, du verkar veta en hel del i ämnet – en mycket skrämmande bild, som tonar fram. Här finns ett antal uppslag att utforska vidare för grävande journalister i den mån sådana finns att uppbringa i detta märkliga land. Kanske även något för DGS att nysta i med hjälp av någon intervju med person, som har lång erfarenhet i branschen?

   Gilla

   • Dm skriver:

    Grävande journalister, den var rolig. Som strutsen då?

    De hade ju kunnat börja med att notera vad folk heter och vilken religion de intagna har?

    Gillad av 1 person

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Lev Barkland har helt rätt – har en anhörig som jobbat på Kåken, och har själv varit buse (och det är längre än halva livet bakåt i tiden).

   @Lev: känner igen allt du skriver. Det är inget gott betyg åt socionomutbildningen hur lättlurade kärringarna var och är. Att vi ungdomsbusar lärde av de äldre vad vi skulle säga- de måste ju känt igen att det var samma ramsa om ”morsan söp och farsan slogs och ibland byttes de av” som de blev serverade om och om igen?

   På Mariapol i Stockholm var det lättare att få tag på droger än på Plattan. Personalen sålde. Tjejerna betalade med sina kroppar. Och vilken status den som blivit LVU/LVM-placerad hade! Eller som suttit på Drevviken eller Råby – hela systemet har inte varit annat än plantskola och drivhus för brottslighet i över femtio år.

   Men så blir det, när alla positiva förbilder för pojkar och unga män utmålas som Satan, och män och kvinnor skall byta könsroller med varandra, som vore det överrockar.

   ”In the Land of Do-As-You-Please, Do What Thou Will Shall be the Whole of the Law”.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.