Bitte Assarmo: Påve Franciskus och romerna

Bitte AssarmoFör lite sedan publicerade Det Goda Samhället en artikel om de tiggande romerna, de så kallade EU-migranterna. Eftersom vi i Sverige ofta intar den allmänna attityden att romerna är offer, vare sig de är här frivilligt eller hitlockade av en liga och vare sig de är ligaledare eller traffickingslavar, kan det kanske vara intressant att ta del av hur Katolska kyrkan närmat sig fenomenet med de tiggande romerna.

Vän av ordning kan förstås tänkas påpeka att Katolska kyrkan, som under lång tid kantats av oändligt många skandaler, knappast bör ses som en tillförlitlig auktoritet i frågan. Men det är att förenkla och förringa den stora organisation som Katolska kyrkan är. Katolska kyrkan är mer än dess pedofiler och står i många frågor på de svagas sida, och har under flera decennier engagerat sig i romernas situation.

Katolska kyrkan ser själavården för romerna som en absolut skyldighet och värnar om dem i deras säregna kultur och mentalitet. Kyrkan sticker inte under stol med att det förekommer diskriminering av romer, och verkar för att myndigheter och allmänhet ska få en ökad förståelse för romsk kultur. Men i kyrkans förhållningssätt till romerna finns också en medvetenhet om att den romska kulturen bidrar till att försvåra anpassningen till samhället.

En undersökning från år 2008 av Open Society Institute i Bulgarien, Ungern, Lettland, Litauen, Rumänien och Slovakien visar att endast 42% av de romska barnen gick i låg- och mellanstadiet och endast 10% gick ut högstadiet. Bland orsakerna nämns förvisso diskriminering, men också tiggeri och alltför tidiga äktenskap.

Detta var något av det påve Franciskus upp när han hösten 2015 bjöd in 7000 romer till Rom för att fira 50-årsminnet av av påve Paulus VI:s historiska möte med romerna i ett läger nära Rom. Påven belyste det faktum att varje person har rätt till ett värdigt liv och ett värdigt arbete med tillgång till utbildning och hälsovård och sa till de närvarande att de har ett ansvar att bygga broar med det omgivande samhället för att möjliggöra en ”fredlig samlevnad”. Han sa också till romerna att barnen är deras ”mest värdefulla skatt” och påpekade att utbildning är basen till en sund utveckling av den mänskliga personen.

– Det är känt, sa han, att en otillräcklig utbildning bland unga romer utgör det främsta hindret för att de ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Era barn har rätt att gå i skolan, hindra dem inte från att göra det!

Det man kan konstatera är att Katolska kyrkan och påven kan hålla två saker i huvudet samtidigt, nämligen att det dels förekommer diskriminering av romer, dels att romerna också har en kultur som ofta bygger murar mot samhället. När påven talar till romerna räds han inte att konfrontera dem med dessa faktorer, eller att ställa krav på skärpning.

När svenska aktivister talar om de romska tiggarna i Sverige gör de det utifrån det enögda perspektivet att romerna alltid är offer för sin omgivning, dels den i hemlandet (som då anges som orsaken till att de sökt sig till Sverige), dels den de möter i Sverige då människor reagerar mot tiggeriet. Det talas också om att Sverige har ett ansvar för tiggarna, något som bland annat Gudrun Schyman lyft fram.

Ingen har hittills lyckats presentera något rimligt skäl till varför svenska medborgare är ansvariga för andra EU-länders medborgare, helt enkelt för att det inte finns några skäl. Tiggeriet är nämligen inte en del av den svenska vardagen. Det är många decennier våra föräldrar, och far- och morföräldrar, arbetade bort den fattigdom som tvingade människor att tigga på gatorna. Därför finns det ingen anledning till varför vi idag ska behöva konfronteras med, eller ta ansvar för, tiggare från andra EU-länder.

Problemet med tiggande romer beror inte heller enbart på diskriminering och fattigdom. I den romska kulturen finns sedvänjor och traditioner som i mångt och mycket går stick i stäv med det svenska synsättet på utbildning, äktenskap, arbete och familjeliv, och som dessutom cementerar livsstilar som är främmande för oss. Det problemet kan inte lösas genom att enbart tala om antiziganism och fördomar, utan genom att tala klarspråk. Och i det fallet kan vi kanske lära oss något av påve Franciskus.

66 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Påve Franciskus och romerna

  • Dandersan skriver:

   Det finns ett till sätt att få bort tiggeriet men det kräver disciplin och självbehärskning.
   Ge inget direkt till tiggarna annat än ett medmänskligt leende.
   Det är svårt!

   Gillad av 2 personer

   • Elin skriver:

    Kanske en dum fråga, men varför ska de ha ett medmänskligt leende? Jag är ledsen men det förstår inte jag. Jag tycker inte att de ska vara här och har som policy att absolut INTE visa dem ett sådant leende. Eftersom att eget ansvar även gäller romer och allt annat bör ses som diskriminering.

    Gillad av 2 personer

   • W skriver:

    Tiggeriet är vårt minsta problem.Nu sätts Global compact i verket. Sjuklövern jublar.
    https://samnytt.se/miljarder-har-spenderats-pa-anonyma-betalkort-till-miljontals-migranter/

    Drygt en och en halv miljard euro har spenderats på betalkort som delats ut till över två miljoner migranter. Det uppger den ungerska regeringen på sin webbplats, där man också uttrycker kritik mot att korten är anonyma, att innehavarna av korten inte kan kontrolleras och att korten utfärdas utan sedvanlig ansökan och prövning. Ingen EU-medborgare kan få ett betalkort på sådana villkor, konstaterar man.

    I vilka länder kommer dessa horder att hamna?

    Gillad av 4 personer

 1. A skriver:

  Ett annat sätt att se det Bitte, är att vi är ett offer för deras kultur, som de är fast beslutna att behålla. Att vi har att värja oss. De kör sin grej, vi har rätt att köra vår. Man kan beskriva det på flera sätt, men det du beskriver är det mest racistiska och fyllt av hybris, som jag kan komma på. Den socialistiska analysen och den socialistiska lösningen.

  Mvh A

  Gillad av 5 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  ”Kyrkan sticker inte under stol med att det förekommer diskriminering av romer” — Är detta den vanliga typ av diskriminering som består i att man tager sitt eget barn med sig från skolan på eftermiddagen och gifter sig med den man älskar? Eller är det den diskriminering som yttrar sig i att man inte kör på andra bilar i trafiken, eftersom man ser på dem vart de är på väg? Varför skall förekomsten av sinnesnärvaro och förnimmelseförmåga alls påpekas?

  Gillad av 4 personer

 3. brrr skriver:

  Kan det vara så att deras beteende och livsstil orsakar den ”diskriminering” det ständigt tjatas om? Att de flesta helt enkelt inte vill ha med dem att göra, eftersom man av bister erfarenhet vet att många av dem samarbetar inom klanen och bedrar, rånar, stjäl? De anser ju dessutom att det är de, inte vi andra, som har en framgångsrik strategi, och att det är vi andra som är gadje, smuts.
  Läs Arnstberg!

  Gillad av 12 personer

  • larsbernhoff skriver:

   När jag reser till andra länder i Euiropa så finns det nästan inga tiggare. Alltså är det vi som gör oss attraktiva genom att ge dem pengar. De hade inte kommit hit om det inte lönade sig. Eftersom våra politiker onte klarar ut att förbjuda eller på annat sätt försvåra så sluta ge dem pengar. Det är en skam att se den sitta här efter att ha betalt en resa till Sverige, betala natthärbärge och i Stockholm smita förbi betalstationerna på Tbanan
   Rumänien och Bulgarien får EUpengar för att lösa detta problem. Det är synd om romer som förfaller till tiggeri, men vi kan inte ändra på dem som inte vill ändras.

   Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   Boken av Karl-Olof Arnstberg heter ”Romer i Sverige”. Läser man den förstår man det mesta i ”ämnet”! Jag tror du bäst köper den på hans eget förlag.

   Gillad av 2 personer

 4. Sven Hammargren skriver:

  Det är ju absurt att svenskar ska betala mest av alla länder till EU, och se’n ändå få hit ”fattiglappar” från mottagarländerna.

  Detta kunde man lösa enkelt genom att stänga pengakranen till Rumänien o Bulgarien tills att ländernas ”elit” tar sitt ansvar för sina fattiga.

  Det enda språk som förstås.

  Gillad av 4 personer

 5. Aurora skriver:

  Det var klokt av påven att uppmana romerna stt låta sina barn gå i skolan. Som de har rätt till. I Sverige är det högsta vinsten att tillhöra en utsatt, minoritet, diskriminerad eller rasifierad grupp. Liksom antirasisterna ständigt måste finns fortsatt rasism förnsittbexistenberättigande så måste romerna ständigt hävda diskriminering. Skygglapparna måste bort och lika värde för alla måste även innebära lika skyldigheter för alla.

  Gillad av 1 person

  • Leif Nilsson skriver:

   Karl-Olov Arnstberg ger i SwebbTV:s Lördagsintervju nr 45, del 2, en god överblick av den zigenska kulturen. Han förklarar bl,a. varför de är den dominerande gruppen, när det gäller de sk åldringsrånen.
   (Hela intervjun mycket intressant, inslaget om zigenare: minut 35)

   Gillad av 2 personer

 6. Björn Olsson skriver:

  Vi behöver faktiskt inte anlita Påven eftersom vi har en utomordentlig expert i K O Arnstberg som lyckligtvis har skrivit en uttömmande studie över romsk kultur och sedvänjor.

  Gillad av 6 personer

 7. Linnéa skriver:

  ”En undersökning från år 2008 av Open Society Institute”

  Du hänvisar alltså till George Soros som sanningsvittne, mannen som sänkte den svenska valutan och raserade Sveriges ekonomi inbörjan av 90-talet?

  Har du ingen som helst skam i kroppen, kvinna?

  Gillad av 3 personer

 8. Östrahult skriver:

  Det finns ju auktoriteter på romernas livssituation men de är förpassade till avdelningen för felaktiga åsikter. Vad jag kan förstå är några exempel på bakomliggande faktorer med stor påverkan följande:

  • Man har en mycket stark gruppkänsla, det ses t ex inte som felaktigt att stjäla från utomstående om det gynnar den egna gruppen
  • Det finns en mycket omfattande inavel vilket på sikt är förödande för romerna

  Katolska kyrkan vill säkert väl men tiger säkert om faktorer som dessa

  Gillad av 3 personer

 9. Ulla skriver:

  Om svensk inrikespolitik ska ha som mål att minimera antalet hitresande från andra EU-länder som kommer till Sverige enbart för att tigga, stjäla, prostituera sig eller agera hallick, måste dessa beteenden totalförbjudas och rättsväsendet fungera. Nu är det inte så.

  Politikerna tycks sakna viljan att styra landet. I stället får jag, och alla andra som inte tycker om utvecklingen, leva med att se hur destruktionen fortsätter; tiggare, tjuvligor från öst, mångårigt anländande av bidragstagare, människohandel, fattigpensionärer, lärarbrist, våldsuppgörelser mellan anlända grupperingar, nedskräpning, bostadsbrist, köpcentrum som liknar mellanöstern, eftersatt underhåll av infrastrukturen, främmande våldsideologier, månggifte, områden som via högtalare utropas som muslimska, skolresultaten …

  Antingen styr politikerna åt detta håll eller så styr de inte alls. I båda fallen förskräcker framtiden.

  Gillad av 16 personer

 10. Rune skriver:

  ” Påven belyste det faktum att varje person har rätt till ett värdigt liv och ett värdigt arbete med tillgång till utbildning och hälsovård…”
  Men, romerna/zigenarna vägrar ju utbildning?

  Gilla

 11. Björn skriver:

  ”Alla ”kulturer” har samma värde, och alla ska ges möjlighet att utveckla sin ”särart” här i Sverige”! Alltså finns det riksdagsbeslut på att tiggeri, snatteri, stölder och byggandet av tältläger på annans mark ska uppmuntras, INTE beivras!

  Gillad av 8 personer

 12. Göran Holmström skriver:

  Suck, och dubbelsuck. Eftersom jag har några droppar zigenarblod i mig, så kommer jag undan, med att säga ”Sanningen”
  Romer Gillar inte att arbeta, har inte gjort det, kommer inte göra det, förr skojade dom med hästhandel och bodde i trävagnar på hjul och kallades för det resande folket. Idag så tigger dom och bor ofta i tältläger. Varför ska Sverige alltid leka den ständiga missionären? Om nu en viss grupp vill leva på”Sitt vis”, låt dom då göra det! Men då ska dom finansiera detta på eget vis, inte få Bidrag.
  Hur svårt kan det vara?
  Ps jag gillar inte heller att arbeta, skull gärna bo i husbuss och luffa omkring,
  Men då pengarna saknas, så är valet tyvärr arbete, vuxenpoäng kallas det!

  Gillad av 4 personer

 13. Dnam eksnad skriver:

  Det är mitt intryck att vi kan lära oss mycket litet av den nuvarande påven. Jag tror att hans tillvaro präglas av ett enormt hyckleri, och likt fina Stockholmare så intar man en något hårdare position gentemot tiggare än exempelvis muslimer av en enda anledning: man ser dem. Jag gissar att det finns gott om tiggare runt Vatikanen och de irriterar helt enkelt, men problemet med massinvandring det drabbar främst pöbeln. Hyckleri helt enkelt.

  Sedan hade det varit intressant att läsa en artikel om den utbredda pedofilin i kyrkan och inte minst den katolska kyrkan, för här finner vi en naturlig beröringspunkt med den ondskans kabal som Clintons, Biden och andra toppar i samhället utgör. Jag läste att man gjort en Lord av Rotherham av en muslimsk MP som nu är anklagad för pedofili, tillsammans med BÅDA hans bröder. Rotherham som ju är ett av de värsta groomingnästena. Det har blivit ännu viktigare att Trump blir president nu när Biden ställer upp, om Biden mot förmodan skulle vinna så är det ett ytterligare ett steg för att legitimera och normalisera pedofili.

  Kan Bitte göra oss klokare om de pedofila drivkrafterna i den katolska kyrkan? Drain The swamp även i kyrkan, är den processen påbörjad?

  Gillad av 5 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Den förre påven Benedictus XII skrev en intressant inlaga om peodofili i den katolska kyrkan. Den ökade väldigt efter den s k 68-vågen, då allt skulle vara gränslöst även sexualiteten.
   Då kom det in nya präster som tyckte att detta var ett alternativ till celibatet.
   Ja, den katolska kyrkan och den nuvarande påven har många konstigheter. Han hade t ex svårt att på påskmässan i Rom direkt fördöma de muslimska attentaten mot sina trosbröder i Sri Lanka.

   Gillad av 3 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   DNAM ”Det är mitt intryck att vi kan lära oss mycket litet av den nuvarande påven”.
   Instämmer! Det går an att vara from och blid när möjligheterna att styra med inkvisition och kättarjakt i modern tid är förverkad.
   Dock flitigt praktiserad innan Katolska Kyrkan och påven miste denna ”möjlighet” att hantera oliktänkande.
   Samma Katolska Ande idag, men under annan skepnad.

   Gillad av 1 person

  • EL skriver:

   ”om Biden mot förmodan skulle vinna så är det ett ytterligare ett steg för att legitimera och normalisera pedofili.”
   Vad har Biden med pedofili att göra?

   Gilla

 14. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Vi som har läst KOA vet att Rom betyder människa. Icke-rom därmed..?
  Många romer kallar sig själva zigenare å det lär betyda den som inte hälsar med handslag utan för ihop händerna till en hälsningsgest.
  Så fort vi börjar jämföra oss i väst, individualister, statsindividualister med stam- och klankulturens folk så inser alla nyktra att de förra tar egenansvar och kan därmed växa medan de senare är ohjälpligt fast i en sörja av negativa beroenden.

  Gilla

 15. Astrid skriver:

  Det är väl mer än 500 åt sedan de första romerna anlände till Stockholm. De välkomnades och mötte positivt intresse, men tjuveri från de nyanlända satte snart stopp på de goda relationerna, enligt berättelsen om hur det började.

  Men allt kring romerna är inte dystert. Jag har själv mött en välanpassad romsk familj söder om Stockholm, där folkhögskoleutbildning betytt mycket.

  Det finns många goda krafter också. Min övertygelse är att politikerväldet vill oro, förfall och fientlighet; söndring och splittring. Det är med avsikt, ingår i agendan för förvandlingen av landet. FN:s Agenda 2030 ska enligt planen snart vara på plats och intensiteten är stor. Den muslimska terrorn ingår i skapandet av kaos.

  Om muslimerna kom till insikt om att de är marionetter för NWO, att ett muslimskt världsherravälde aldrig kommer att bli verklighet, då vore mycket vunnet. De tjänar sin egen fiende och kommer att sättas på plats när deras roll för Den Nya Världen inte behövs längre.

  Socialism eller kommunism eller globalism eller PK-ism eller…. alla namn till trots är det i stort sett samma ism. Samma krafter låg bakom nazismen och kommunismen. Samma krafter agerade bakom världskrigen; spelade på båda sidor.

  De förslagna angloamerikanska oligarkerna tjänar pengar som gräs på krigen. NATO är i deras händer. Oligarkins rikedom och ägande är ofattbart stort. Det gäller att förstå vilken makt rikedom större än någonsin ger dessa de rikaste av de rika.

  Gillad av 4 personer

  • Christer L skriver:

   Jag håller i mycket med. Men en tanke har kommit för mig, att demokrati som är ett finkänsligt instrument för samhällsutvecklande politik även kan vara den mest lönsamma metoden. I en krigisk maktutveckling i vår tid ingår atomvapenstrategi. Det är för chansartat att driva på i en sådan, därför är kärnvapenfrågan defensivt hållen. Trump existerar inte som en ensam superhero, utöver sitt väljarstöd har han många kompisar inom oligarkin. Det är sant att Mammon härskar över världen, om man så säger, men vill ändå ha en värld att härska över, och till detta en stor och rik värld, hellre än en återstod efter krig och elände. Och i denna bättre värld som jag vill föreställa mig finns även andra gudar. Detta inser niohundra av världens ett tusen rikaste.

   Gilla

   • A skriver:

    Jag undrar om du inte börjat i fel ände Christer, vad är penningmakt utan våldsmakt. Det ena blir underordnat det andra. Se även hur de gör mitt framför våra ögon här i Sverige, men de har makten. De bryr sig inte. Det är bättre att inte ljuga för sig själv.

    Mvh A

    Gilla

   • Christer L skriver:

    A
    Tack för synpunkten, men: Det särskilda med globaliseringen är att ekonomisk makt köper politisk makt. Det är inte ett omedvetet misstag jag gör när jag hävdar detta, det är fullt medvetet.

    Gillad av 1 person

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  Att svenska politiker kan ha två tankar i huvudet på samma gång är nog för mycket begärt. Detta är kanske inte något nytt och var redan något som Herbert Tingsten påtalade. Men tendensen är att det förvärras. Minister Strandhäll gillar inte att Åkesson kritiserar flickan Greta. Liksom flickebarnet verkar minister Strandhäll kännetecknas av samma endimensionella syn på tillvaron och då måste ju kritik mot flickebarnet också var kritik mot ministerns verklighetssyn.

  Man kan inte undvika att fråga sig vad Sverige gjort för ont i denna världen för att ständigt straffas av enfaldens övertygelse.

  Gillad av 3 personer

 17. Hak skriver:

  Kyrkoherde sätter stopp för skolavslutning i kyrkan
  Församlingen hänvisar till skollagen som föreskriver att skolans verksamhet ska vara icke-konfessionell, något man menar är omöjligt med en skolavslutning i kyrkan.
  https://samnytt.se/kyrkoherde-satter-stopp-for-skolavslutning-i-kyrkan/

  Gör som församlingen där en bekant till mig bor gjorde för ett par år sedan!
  Föräldrarna fick finna sig i en avslutning i en mörk sunkig idrottshall, men gick också ut på skolans Facebook-sida efter att ha avtalat med prästen, att alla var välkomna till en högtidsstund i församlingens blomsterprydda kyrka efteråt.
Kyrkan blev FULLSATT med lyckliga barn med mycket spring i benen, föräldrar, far- och morföräldrar! Och det sjöngs alla de härliga sommarpsalmerna.
  Det var fritt fram för muslimer och andra icke-kristna-svensk-traditionstroende att ordna sitt eget på annat håll. Alla var nöjda
. . alla utom PK-rektorn som snörpte på munnen!

  Gillad av 5 personer

 18. Kulturkoftan skriver:

  ”Katolska kyrkan är mer än dess pedofiler”

  Är detta katolikernas svar på ”inte rasist, men” eller? Att du ens känner dig nödgad att ta upp det. LOL.

  ”och står i många frågor på de svagas sida,”

  Den naturliga följdfrågan blir i vilka frågor katolska kyrkan INTE står på de svagas sida/står på de starkas sida?

  ”och har under flera decennier engagerat sig i romernas situation.”

  Väldigt vagt påstående. Ge tre konkreta exempel, tack.

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Jag hörde talas om tre katolska präster, som under flera decennier ”engagerade sig” för svagsinta romska pojkar……

   Gilla

 19. Arne Groningsson skriver:

  Bara detta att det förmodligen är straffbart att kalla Zigenare för Zigenare visar ju hur korkad svensken är.
  I Spanien har vi massor av Gitanos, vilket är det Spanska ordet för Zigenare.
  Den ”fega” benämningen Romer har man försökt att torgföra i Spanien, men Zigenarna i Spanien vill heta GITANOS.
  Dessutom lyder dom under den Spanska lagstiftningen och särbehandlas inte som i Sverige. De flesta stora artister i Spanien är just Gitanos, inte kommunister, som i Sverige…

  Gillad av 5 personer

 20. Johan skriver:

  Det är dags att balansera rättigheter mot skyldigheter. Båda vägskålarna ska gälla för alla i ett samhälle som menar allvar med allas lika värde.
  Bra krönika, Bitte. Det grundläggande ansvaret för att motarbeta diskriminering av romerna har deras hemländer och som är EU medlemmar. Vidare har de ett ansvar att motarbeta denna trafficking och utnyttjande av utsatta människor. Romerna själva är ansvariga för att gå halva vägen för en anpassning till majoritetssamhället. Utbildning är viktig och kommer att motarbeta fördomar.
  Att lyfta rasistkortet avslöjar oftast brist på argument även om alla fördomar ännu inte är helt eliminerade.

  Gilla

 21. li br skriver:

  Att tigga är fult är inpräntat i våra hjärnor sedan lång tid tillbaka. Vi tigger inte av varandra och våra barn får absolut inte tigga av sina vänner. Vi tål knappt att se våra husdjur tigga……….varför? För att svenskar har straffats för tiggeri sedan 1500 talet och tvingats jobba för mat och uppehälle med lagligt stöd.I Sverige var det länge ett brott att inte ha ordnad försörjning.

  En lösdrivare var ”person som inte har fast bostad, fast anställning, medel till sitt uppehälle och som flyttar från ort till ort, försörjande sig med tillfälligt arbete, tiggeri och dylikt, landstrykare, vagabond, luffare.”
  Lösdriverilagen från 1885 till 1965! gjorde att personer utan egen försörjning/jobb kunde dömas till tvångsarbete, vilket samhället nu betraktade som en behandlingsinsats och inte ett straff. Tvångsarbetsanstalt var enligt lagen angående lösdrivares behandling av den 12 juni 1885 avsedd att uppta personer dömda till tvångsarbete.

  Det fanns ett flertal tvångsarbetsanstalter – förbättringsanstalter – staffanstalter i Sverige från 1650 talet och framåt uppdelat på kvinnor och män. Vi hade Spinnhus i Sverige för kvinnor där tvångsarbete utfördes för lösdrivande kvinnor där de placerades och fick ägna sig åt att spinna garn.För män fanns tvångsarbete på rasphus där de tillverkade färgämnet brasilin av bresiljeträ för infärgning av garn. För att kunna utvinna brasilinet måste träet först finfördelas med rasp, vilket är en osund och ansträngande uppgift. Det fanns även tunga uppgifter som sopphantering som ingick i männens arbetstvång.

  Skam ingick i rehabiliteringen såsom det första steget: Rasphus/spinnanstaltsfångarna kunde ses i arbete ute i staden. Och allmänheten kunde besöka rasphuset mot entréavgift. Den nya tanken var att denna kombination av skam och uppfostran skulle ge bättre resultat än offentligt spöstraff.

  Samtidigt som vi hade tvångarbetsanstalter hade vi även Barnauktioner och fattighjonsauktioner. Det var en slags gammal form av fattigvård i Sverige som innebar att man auktionerade bort fattighjon och fattiga barn till lägstbjudande, det vill säga till den som krävde minst ersättning från socknens eller kommunens fattigvårdsstyrelse.

  Det fanns även rotehjon. Ett antal gårdar gick ihop och tog ”ansvar” över rotehjonet som fick rotera mellan gårdarna enligt ett uppgjort schema. Rotehjornet fick arbeta för uppehälle och mat. Som bevis för sin rätt bar hjonet med sig en så kallad ”fattigklubba” eller ”fattigbricka” av trä. På klubban eller brickan stod roteordningen och hur länge vistelsen på gården fick vara. Rotegång förbjöds för barn år 1847,[2] och fattigauktioner blev då vanligare för barn.

  År 1918 blev fattighjorns- och barnauktioner och rotegång förbjudet enligt lag i Sverige.

  Från 1965 till 1981 !! hade vi lagen om ”samhällsfarlig asocialitet”
  Om någon som fyllt 21 år för ett sådant asocialt liv att uppenbar fara föreligger för allmän ordning, säkerhet eller sedlighet, må länsstyrelsen besluta att han skall intagas i arbetshem. Tänk alla ”arbetskollektiv” tidigare hvb hem som hassela etc där den unga skulle jobba sig fri från kriminalitet och sin samhällsfarlighet.

  Från 1980 och framåt kom allmänna ordningslagen som gällde i offentliga utrymmen där det är förbjudet att dricka alkohol på öppna gator etc.

  Gillad av 2 personer

 22. T skriver:

  http://www.friatider.se/tv4-p-hoppet-mot-jimmie-kesson-han-var-inte-m-nsklig
  Efter Jimmie Åkessons framträdande i TV4:s Malou efter tio fick tv-kanalens panel analysera SD-ledaren. Han kallades för ”robot”, ”ledsen”, någon som tveklöst ”mår dåligt”, är på gränsen till ”panikångest”, behöver medicineras med ”betablockare” och en person som ”visade sig inte mänsklig”.

  Att stå för SDs politik fordrar särskilt god nervkonstitution.

  Gillad av 4 personer

 23. Stribor skriver:

  https://samnytt.se/dansk-politiker-nar-sverige-blir-arabiskt-har-vi-inte-langre-mycket-gemensamt/
  Jag kom till Sverige på 90-talet som flykting med två plastpåsar i händerna. Jag minns dåtida Sverige med nostalgi och sorg: minns fräscha och snälla bussförare som hjälpte kvinnor med barnvagnar att komma ombord, bilförare som stannade sina bilar när ett gäng ankor lunkade över vägen, när man själv kunde väga tomater hos en bonde och lämna pengarna i en papplåda och ta växelpengar självt, när sjuksköterskor hade tid att ta en i handen och berätta att allt kommer att ordna sig,när hela byar doftade på Via tvättmedel och kanelbullar och sandlådorna var fulla med skratt…idag hörs det vrålande på ett språk som inte är Svenska och kyrkor gapar tomma. Om hundra år kommer barn att läsa i historieböcker om ett folk som utplånade sig själv genom att öppnade grindarna till medeltida krigare. Sorgligt…

  Gillad av 9 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Nja Stribor, om hundra år kommer barn läsa om hur ett par hundra krigare som gick ihop och segrade med mod och järnvilja. En av befälhavarna var en alkoholiserad gubbe från dalarna, men en jävel i strid, en annan var en Dansk man som slogs som en bärsärk, till det kom en man från Schweiz för att bidra. En annan hade en uppstigande sol på sin flagga, en hade endast ett,”A” på sin.
   Någon som hette Eva stred sida vid sida med männen. Den sammanhållande kraften och styrkan kom från en man som hette Patrik.
   Det hela började cirka 2022, då Sverige kollapsade. Nätverket var då redan starkt
   Vi kände varandra bra, och gillade alla trots olikheter och allas,” Tokiga idéer”.
   Resten blir Historia, helt enkelt.

   Gilla

 24. Thomas skriver:

  Snart är det över. Vi går med stormsteg mot ett kontantlöst samhälle. I min stad gäller nästan bara kort/swish. Inga småmynt behövs längre till p-automater.
  Ska zigenarna skaffa kortläsare då?

  Gilla

 25. phnordin skriver:

  Intessant läsa om Påve Franciskus’ inbjudan till Romerna. Han har förmodligen rätt grepp när han uppmanar dem att öppna sin kultur mot omvärlden, minska barnäktenskap, öka möjligheter till skolgång och annat som hör det västerländsak livet till. Att Romerna inte lyckats integrera sig i den europeiska gemenskapen efter hundratal år av närvaro är tragiskt-det vore intressant att på denna blogg läsa ett inlägg från deras sida.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.