Patrik Engellau: Anteckningar från Spegelsalen

Patrik Engellau

Av en händelse hamnade jag på en förnäm tillställning på det ståtligaste ställe, tror jag i alla fall, som Sverige kan erbjuda, nämligen Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm. Allt är ornamenterat och övertäckt med lysande guld, plafondmålningar hänger i taket, guldmålade stuckmedaljonger med vapenliknande emblem fyller mellanrummen. Blomsterfyllda urnor står mellan speglarna som gnistrar i skenet av två väldiga kristallkronor med blåskimrande ljus.

De nära tvåhundra gästerna är soignerat vänliga och väluppfostrat uppmärksamma på protokollets instruktioner. Till banketten serveras flera sorters vin och därtill i överflöd. Men allt går städat till. Ingen kräks, raglar eller muckar gräl. Jag noterar inga metoo-incidenter trots närvaron av vackra kvinnor och bistert kraftfulla alfahannar.

I fantasin kände jag mig förflyttad till ett styrelsemöte i en härskande klass, till exempel i Versailles före revolutionen eller i den svenska riksdagen efter representationsreformen 1864.
Vinet, sparrisen och den diskreta betjäningen i vita rockar och guldknappar för mig djupare ned i dagdrömmen. Tänk om detta hade varit på riktigt! Tänk om det hade varit Sveriges härskande klass som satt där med mig som medlem. Tänk om jag då hade känt som jag gör i verkligheten idag, nämligen att den svenska härskande klassen, politikerväldet och övriga eliter, inte sköter sig och att detta är farligt, inte bara för svenska folket utan också för härskarna själva.

Frågan är om jag skulle våga öppna mitt hjärta och varna mina medhärskande systrar och bröder. Det skulle vara riskfyllt. Tänk om jag hade sagt: ”Mina vänner, fattar ni inte att vi härskare är ute på farliga vägar? En femtedel av väljarna är öppet fientlig mot oss och missnöjet och oron för framtiden växer stadigt i de djupa leden. Vi måste ta oss samman och börja arbeta på att lösa Sveriges problem i stället för att bara svamla och käbbla. Vår uppgift är inte bara att fortsätta vårt behagliga liv i den här Spegelsalen!”

Det hade kunnat gå alldeles åt pipan. Kollegerna hade kunnat bli förbannade. Tänk dig själv om någon riksdagsledamot i Sverige idag hade ställt sig upp i kammaren och sagt något ditåt. Jag tror att det hade ansetts ännu värre än om han kräkts i plenisalen och tagit bänkgrannen på låren.

Jag har dragit två som det känns rimliga slutsatser efter denna utflykt i fantasin. Den stora frågan, som är synnerligen aktuell för Sverige idag, är under vilka omständigheter en härskarklass förmår säga stopp och belägg, nu måste vi växla in på ett annat spår.

Om en härskande klass ska säga stopp och belägg så måste det börja med att enstaka individer inom klassen säger stopp och belägg i hopp om att få med sig resten av gruppen på nydaning. En första slutsats är att bara individer som har hygglig status inom gruppen kan våga sig på ett sådant initiativ (av samma skäl som det behövdes en Mao Zedong för att starta en kulturrevolution i Kina). Lågrankade figurer och pajasar göre sig inte besvär. Sådana som Erik Ullenhag och Gustav Fridolin skulle nog bli utskrattade till och med av en så naiv och lättledd församling som den svenska riksdagen.

Avsaknaden av respekterade personer inom svensk politik gör mig bekymrad. Om en medlem av en styrande grupp – det skulle kunna ha varit en styrelsemedlem i ett företag – ser att saker går åt pipan och vill vända utvecklingen så kommer han inte att få stöd från dem som i kraft av sin majoritet bestämmer (såframt han inte är majoritetsägare och kan bestämma som han tycker) om han inte åtnjuter deras respekt. Jag ser ingen sådan person inom svensk politik idag. Kanske om Göran Persson kom tillbaka och krokade arm med Ebba Busch Thor.

En andra observation är att den kulturrevolution Sverige behöver naturligtvis blir desto svårare att genomföra ju mindre samsnackad den härskande klassen är. Om medlemmarna ständigt bråkar med varandra utan att ens försöka komma överens i grundfrågor – ungefär som den ökända polska riksdagen – så är de inte öppna för förnuftigt tal om det presenteras av någon annan än deras egen gruppering. Detta är en annan sak som gör mig bekymrad när jag betraktar dagens svenska politik. Hur ska dessa människor kunna komma överens ens om att två plus två blir fyra? ”Vadå två plus två blir fyra? Det ansåg ju Hitler!”

62 reaktioner på ”Patrik Engellau: Anteckningar från Spegelsalen

 1. oysteinronnegmailcom skriver:

  Intressant artikel.

  Orsaken till avsaknad av respekterade personer inom svensk politik är maktbegär och pengar. En politiker som säger till sitt folk att ni får inget, men jag själv ska ha massor, kommer aldrig att bli respekterad.

  Därtill kommer maktbegäret. Detta är en beroendeframkallande drog, likt alkohol och narkotika. Den som en gång fått smaka på maktens berusning har väldigt svårt att släppa det taget.

  Själv kallar jag dessa makthavare för drogmissbrukare. Av det skälet borde de tvångsvårdas på ett behandlingshem då de är ett allvarligt hot för hela nationens existens.

  Gillad av 12 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Jag instämmer helt, Öystein! Många har nog gjort samma reflektioner. Det här kan byggas ut till en hypotes som gör pk-ismens motståndskraft begripligare. Även skikten längre ner, som inte har mycket makt och pengar, måste rimligtvis uppleva återkommande kickar från kroppens egna belöningssystem. Jämför med endorfinerna, som kan leda till träningsnarkomani. Dopamin, serotonin och oxytocin är tre andra kroppsegna substanser som ger välbefinnande, lugn och lyckoupplevelse.

   När insöndringen har pågått i åratal och förstärkts av ett stort kollektiv, så uppstår sannolikt något som liknar kroniskt drogmissbruk och påverkan på psyket till följd av det. Hos pk-isterna kan vi väl observera t ex tunnelseende, bristande realitetskontakt, rigiditet, känslostyrning, barnslighet, aggressioner, abstinenssymtom osv?

   Vi kan tänka oss åtminstone sju komponenter, som bör kunna utlösa kroppsegna belöningssystem: 1) makt i alla dess former; 2) pengar (som både ger makt och oberoende av ens eget land och folk, kosmopolitism); 3) politisk liturgi och mediaexponering; 4) kollektiv identitet och bekräftelse; 5) upplevelse av egen godhet, renhet, överlägsenhet; 6) mobbkollektivism, syndabockar, projicering utåt av det onda och förnekade i ens eget psyke; 7) andra försvarsmekanismer mot ångest, skuld- och skamkänslor.

   Gillad av 4 personer

   • oysteinronnegmailcom skriver:

    Bra förtydligande och komplettering där Sixten!

    Vem har någonsin hört en makthavare säga om ett misslyckande – Det var mitt fel, jag är ansvarig, och därför tanker jag avgå!

    Nä, det heter i princip alltid – Jag tänker inte avgå!

    Gillad av 2 personer

 2. V for Vendetta skriver:

  Medlemmarna i Spegelsalen kommer aldrig bli samsnackade för det är inte därför de sitter där. De sitter av precis motsatt orsak, att var och en torgföra en motsats till alla de andra för att locka de som släpper in dem i spegelsalen att öppna portarna ännu mer och låta dem sitta kvar ännu längre. Det kommer aldrig bli så att de snacka ihop sig således. Det skulle däremot vara så att de som betalar kalaset där i salen, nämligen vi alla andra som aldrig får sitta där, skulle vara mycket mer restriktiva med vilka vi bjuder till salen och till bords. Sedan finns det faktiskt deltagare som säger i salen att båten seglar käpprätt åt….. men de får vänligt finna sig i att äta i köket.

  Gillad av 4 personer

 3. svenne skriver:

  ”Avsaknaden av respekterade personer inom svensk politik gör mig bekymrad.”

  Ja, de politiker som medverkade till att skapa JÖKen har – åtminstone för min del – förlorat den respekt som borde vara självklar då det gäller personer som befinner sig i en sådan maktposition att landets väl och ve hänger på hur de agerar i olika frågor. Denna samling svamlande fåntrattar kan aldrig ingjuta förtroende hos den någorlunda klart tänkande delen av väljarkåren.

  Gillad av 9 personer

 4. brrr skriver:

  Mångkultur infördes inte 1975 i Sverige, utan långt tidigare i flera västeuropeiska länder. Vansinnet och vanstyret pågår i hela västeuropa och nordamerika, makten bryr sig inte om hur det går för folk i allmänhet, bara inse det, och det är meningslöst att sitta och stirra i vår lilla svenska ankdammsnavel här, EU och FN är maktens arenor, och alla dessa G-möten o.dyl. hit och dit.
  Och det är ju inte så att Palme sitter i någon parallell dimension och styr hela världen. Vad han pysslade med på den tiden är småpotatis jämfört med dagens monster, det blir ju patetiskt att sitta här och vråla ut sitt hat mot en person som varit död i över 30 år, så byt fokus och lyft blicken. Titta på vad som händer i andra europeiska länder, det är samma förräderi överallt.
  Vad som behövs för att stoppa och vända är mer än jag begriper, vi är för få. Politiker, polis och militär skulle göra slarvsylta av oss, titta på Frankrike, titta på Pegida i Tyskland, titta på Tommy Robinson…

  Gillad av 14 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   BRRR: Förakta inte den ringa begynnelsen. ”Kulturrevolutionen” kanske började med Olof Palme. Det finns en agenda som varit till del fördold, till del ringa och kanske föraktad, men som ändå var fröet till vad vi ser idag.

   Gillad av 2 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Din observation att bara Göran Persson har något slags pondus och auktoritet är nog sann och riktig. Det är en clownriksdag med clownpartier ledda av clowner. Men det större problemet i Sverige är att en uppblåst solochvårare som Persson alls åtnjuter någon respekt.

  Gillad av 15 personer

   • Matte skriver:

    Sant. Men utan DGS (och liknande sajter) hade jag känt mig mycket mera ensam och troligen mått sämre. Visst bör intellektuellt-vrida-och-vända-sajter kompletteras med mer konkret agerande, men det är svårt. Det personliga priset kan bli mycket högt, se bok av KOA. Därför tror jag att vi måste hitta former som passar, utan att någon enskild drabbas. Vi kan inte gå ut med gula västar på helgen, för att sedan komma till jobbet på måndagen för att upptäcka att man nu står utan. Vad som kan passa här, just nu, är auktioner inkognito. Att ta ut sina pengar ur automater, eller nåt, min fantasi är dålig. Dessutom tror jag på att utveckla ord, begrepp och formuleringar så att vi lättare känner igen varandra när vi ses där ute i verkligheten. Exempelvis: ”De vill ha det så här!” eller ”Honk! Honk!” Om det är en vaken person så nappar kanske vederbörande. Om det är en zombie så kommer det bara att passera.

    Gillad av 2 personer

  • Dnam skriver:

   @matte

   Ja, gula västar, …. Jag frågar mig vem som kom fram till att pensionärsdemonstrationen på Mynttorget skulle ske med rosa fittmössor på huvudet? Varför inte vifta med blåa L-dildos också?

   Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Katerina Janouch?
   Hon skulle vara livsfarlig om hon fick synas och höras i public service vilket i högsta grad försvårar möjligheten för henne att ”bli insläppt”.

   Gillad av 5 personer

 6. Östrahult skriver:

  Något tokigt är det med den ekonomiska eliten i Sverige. Det är den som finns med i olika statusfyllda sammanhang, fyller tidningsspalterna varje dag, inbjuds av ministrar då och då osv. Vi ska givetvis vara tacksamma för att denna elit finns, de representerar närvaron av avancerad big business som lyfter svensk ekonomi.

  Det som blir fel är att många tror att dessa vill Sveriges väl, så är det inte. Deras intresse sträcker sig inte längre än till den egna businessen och egenintresset. De bryr sig egentligen inte ett dugg om de samhällsfrågor som vanligt folk påverkas av. De bryr sig inte heller om de frågor som företagandet har att brottas med i det svenska samhället. De lider inte av de höga skatterna, eller av vårdköerna, eller av stöket i skolan.

  Det som blir fel är att det här är den kategori som får komma till tals. I dagens Sverige är mer än 99 % av alla företag småföretag, Antalet företag med mer än 500 anställda utgör ungefär 2000. Dessa 2000 är oerhört viktiga för landet men det blir fel när dessa ges en så stor plats i olika sammanhang på majoritetens bekostnad. Ofta får den här eliten medverka i olika pompösa ”svenska” sammanhang, en elit som egentligen inte känner så mycket för landet.

  Gillad av 4 personer

  • Dnam skriver:

   Precis, de jag trivs bäst med idag det är inte mina kollegor på det fina stora företaget, utan de som har skitiga och starka händer, igår bilverkstaden och båtverkstaden. Detta är riktiga människor, de vet mer än alla i spegelsalen lagt samman.

   Gillad av 3 personer

  • Kronblom skriver:

   2018-11-30 fanns det 1136132 registrerade företag i Sverige, undantaget dödsbon, bostadsrättsföreningar och offentliga (statliga). Av dessa är 1116 stora företag med minst 250 anställda. 5717 är medelstora med 50-249 anställda. 1129299 eller 99,5% är småföretag.

   Gilla

 7. Lars Thylen skriver:

  Ja var finns ,de verkligt respekterade och var finns ledarna (obs i positiv bemärkelse!)? Var finns en Churchill, eller möjjligen en de Gaulle eller Adenauer, i dessa fall utmejslade av ett omvälvande och vettlöst krig. Eller en Thatcher. Eller kanske en Per Albin. Inte ens en Persson (utom en utrangerad) finns ju
  En del av förklaringen kan ju vara den i OECD unikt låga utbildningsnivån hos våra politiker
  Skriver detta tidig morgon på Rivieran, då de mer ellelr mindre dåliga nyheterna dråsar in, kommentarer markerade med *
  1. ”EU valet ödesval: Två stora frågor som ofta lyfts fram är dels klimatet men också högernationalistiska, populistiska och mer EU-kritiska partiers framfart”.
  * Klimatet är en icke fråga som DGS läsare väl vet. EU kritiska partier etc är väl dock en positiv nyhet, EU behöver reformeras
  2. ”Sidenvägsmöte diplomatisk seger för Xi: toppföreträdare för 37 länder finns enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua med på mötet, däribland Rysslands president Vladimir Putin och företrädare för länder i Sydostasien, Öst- och Centraleuropa, men också för Portugal, Grekland, Cypern och Italien – som nyligen blev det första G7-landet att skriva under ett formellt samarbetsavtal med Kina om sidenvägsinitiativet”.
  * Kina flyttar fram sina positioner…
  3. Flygstrejk på SAS,
  *Blir kanske svårt att komma hem, men del av ett större frågekomplex, som dessvärre ytterligare komplicerats av Gretifiering
  4. Räntan kommer att höjas kraftigt.
  *Läst i en seriös tidning för några år sedan att negativ ränta aldrig testats under de millenier med penningväsende som föregått vår tid”.

  Nog finns det problem. Dock har våra tre senaste regeringar lyckats fenomenalt med en sak: :Att misslyckas i allt

  Gillad av 6 personer

 8. Ormar och skorpioner skriver:

  Det finns två huvudvägarna till makt. Man kan födas in i den – eller klättra upp i den. Och makt förekommer dessutom diversifierad inom olika områden. Vad gäller den politiska makten handlar det om en klättring. De små stegens väg. Men precis som en väg genom en djungel har sina risker, kantas även en politisk färdväg och karriär av sina speciella risker. Ormar och skorpioner förekommer. Eventuella bett kan bli infekterade. Rentav dödliga – politiskt.
  Det handlar om att investera i rätt människor, och i de mest hoppfulla fraktionerna. Med de rätta medlen och metoderna. Att aldrig utmana fel personer. Och komma med lagom intressanta förslag och initiativ, som inte utmanar de mäktigaste. Då gäller det att besitta förmågan att kunna dagtinga med sitt eget samvete, och den personliga moralen. Och att snabbt som attan lära sig omgivningens alla regler och små knep. Både uppenbara och mer dolda. Att lära sig spelet. Lite som i teveprogrammet Robinson. Att pakta med rätt människor, och spela spelet bakom ryggen på andra. Att plötsligt förvänta sig en slags radikalitet från dessa personer är nog att förvänta sig för mycket. I andra sammanhang brukar man tala om inlåsningseffekter. Att någon fastnat i ett visst sammanhang, eller ett visst mönster.
  Politik bygger i hög grad på just medvetna val, in i det mer inlåsta. Att ta till sig dessa mönster. Bara att gå in i ett visst parti – är att välja rätt spegelsal. Till det hör att man accepterar ett visst bordsskick. Inklusive partiets vett och etikett. Varje parti har sina spelregler. Jämförelsen med Mao Zedongs kulturrevolution haltar betydligt. Den handlade mest om en intern maktkamp. Att stärka och säkra den egna makten. På samma sätt som Hitler iscensatte de långa knivarnas natt. Och rensade ut Ernst Röhm, chefen för SA, och dess folk – när de hotade att få för mycket makt. Interna maktkamper planeras och sker i rummet bredvid en spegelsal. Aldrig i främmande lokaliteter. Skall det politiska landskapet förändras måste det ske via demokratiska val. Som i sig bär fram nya idéer, vägval och förhållningssätt. Och nya människor. Att förvänta sig en slags palatsrevolutioner inifrån, är att förvänta sig för mycket. Se bara på vilka som blir inbjudna till nobelfesten. Då gäller det att tillhöra den mer privilegierade nomenklaturan kring statsapparaten och inom näringslivet – för att kunna ta plats vid kungens bord. Den förmånen har inte alla – som vi mycket väl vet. Riksdagplatser i sig är inte fint nog. Det behövs mer. Mer av glitter och den rätta bakgrunden. Alla människor är inte lika. Inte i en spegelsal. Politikerna kör fortsatt i de spår som hittills gett dem framgång. De vill mest befästa de positioner de redan uppnått. Backar gör ingen.
  Man fortsätter bara med det vanliga. Att taktisera. Det som de lärt sig sedan ungdomsåren. Utsikterna till verklig förändring, inifrån de traditionella partierna, lär vi få vänta på. Politik utgörs av en mycket trög process. Med en bevakning av de egna positionerna. Så pass trög att Sveriges väg utför kommer att fortsätta. Om inte allmogen själv blir mer modiga i sitt röstande och vågar ta mer personliga beslut. Och också stå för dem. Även om de av en händelse råkar hamna i en spegelsal.

  Gillad av 4 personer

  • Richard skriver:

   Jag tror din analys huvudsakligen stämmer. Dock är inte problemet huruvida ”inte allmogen själv blir mer modiga i sitt röstande och vågar ta mer personliga beslut”.

   Problemet är inte brist på mod. Det krävs inget mod för att rösta på AfS eller SD eftersom vi har valhemlighet och ingen kan anklaga dig för ”rasism” eller få dig avskedad från jobbet. Ingen kommer att veta vad du röstat på.

   Problemet är att majoriteten fortfarande är hjärntvättad av propagandan och på någon nivå tror att SD är ”rasister” m.m. De har inte fått tillgång till mer neutral information utan tror att Sverige går som en Tesla.

   Politikers och medias ljugande och förtigande blockerar fortfarande någon större mobilisering av väljarna. Propagandan går också långt tillbaka i tiden och har pågått på många nivåer.

   Egentligen skulle folk behöva genomskåda sosseriet och vänsteriseringen av samhället. Men de flesta är så insyltade och invaggade att det är svårt att se hur det skulle kunna ske snabbt; utom möjligen vid en rejäl krasch.

   Gillad av 1 person

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Landet skulle må bäst av en ny folkbildningskampanj i hur vi reder upp vårt samhälle tillsammans. Att vi behöver ett nytt politiskt demokratiskt system som inte enbart lockar till sig egenvinningen kan nog alla tänkande människor se. Några har börjat:
   Folkstyret – https://www.folkstyret.se
   Demokratiskt Folkstyre – http://demokratisktfolkstyre.se
   Demokraterna – Visionärerna – http://demokraterna.org
   Direktdemokraterna – https://direktdemokraterna.se
   Äkta Demokrati – https://www.xn--ktademokrati-fcb.se/

   Gilla

 9. Dnam eksnad skriver:

  Jag måste då nämna Trump och Victor Davis Hanson. Det är nästan som Hansons författarskap har väntat på en Trump, hela hans liv har ägnats åt att studera kulturen i väst och varför den kommit att dominera, med början hos de gamla grekerna, samt de udda personligheter som gjort skillnad vid kritiska tillfällen. Det som vänstern angriper, med socialism och postmodernismens ideér är grunden under grunden för väst, fundamentet för fundamentet, det är urgamla principer som är själva förutsättningen för att ett civiliserat samhälle med fria människor kan växa fram, vid varje steg kan det gå fel, som det också gjort många gånger. Det verkar som den rådande pk-tron är att vår någorlunda fria och trygga civilisation är ett oundvikligt sluttillstånd för mänskligheten, Patrik beskrev det ironiskt med ”alla är svenskar”, Johan Westerholm beskriver det utan ironi som strävan mot ”de universella frihetliga värdena”, som om att vi kan få tänka själva och bestämma själva över våra liv, tro vad vi vill och att våra barn och kvinnor är trygga är det självklara, när inget i historien pekar på detta. Den bild av vår civilisation vi istället borde ha är den i Jakten på den Försvunna Skatten, varje steg fram måste tas mycket försiktigt, varje felsteg kan kosta livet, och när vi till sist lägger händerna på guldhuvudet, som vi gjort, så drabbades vi nästan omedelbart av hybris, och vänstern och socialismens svekfulla virus sköt giftpilar och kaoset är snart åter:

  Så jag anser att den viktigaste författaren just nu är Victor David Hanson, likt Jordan Peterson så har han tränat hela sitt liv för detta, att förstå vår tid och den roll Trump spelar, det är en rent mytologisk roll som inte skall underskattas. Det viktigaste man kan säga på en middag är inte jag röstar SD, utan: jag gillar Trump. Trump verkar förstå vår civilisation instinktivt, varför den är bättre, han är en outsider som inte alls infekterats av vänsterviruset som spridit sig till hela etablissemanget, och han ifrågasätter allt, han drar undan mattan för hela det förljugna vänsterbygge som växer fram, som smittat snart alla. För det är ett virus, Fredrik Östman beskriver socialismens psykologiska lockelse mycket bra, den talar till våra värsta instinkter, de som låg före civilisationen, socialismen och pk-ismen lever på att locka fram de mest basala instinkterna, hat, avund, lust, allt som Bibeln varnar oss för. All mödosamt uppbyggd kunskap om hur vi kan leva i fred tillsammans kastas ut och nu har nu funnit symbios med en annan kultur som poserar som en civilisation men som endast talar till hatet, och jag tycker det blir alltmer explicit hur man inte ens döljer sin ondska, man gör experiment på barn, försvarar könsstympning och mord, rashat och pedofili normaliseras. Så jag ser Trump som Indiana Jones, han kämpar sig steg för steg fram på de stenar han ser men ingen annan, under ett konstant pillregn. Läs boken:

  Gillad av 8 personer

 10. Eva Danielsson skriver:

  Man kanske skulle behöva några kloka och kraftfulla personer utanför politiken som kan och vill ta rodret och få med sig folk? Trump är ju inte politiker. Han motarbetas å det grövsta av etablissemanget men har ju inte gett sig ändå. Den svenska jantelagen tål ju inte någon riktigt så självsäker som Trump men en lite mindre yvig person skulle kunna få med sig de där kvinnorna som helst vill ha någon att tro på och följa och som får dem att känna sig som bra människor. Som ens väninnor också gillar. Inte bara någon attraktiv ”predikant” utan någon som också törs lyfta upp det som skaver och fångar upp det lite halvhemliga pyrande missnöjet med utvecklingen av samhället. Någon/några som kan tala klarspråk om vad som måste göras. Som kan leda debatten till ett nytt spår, utan att fastna för mycket i misslyckandet det senaste kvartsseklet, och som uppmuntrar en sundare egoism och normalitet. Det behövs en renässans för det starka och friska och glädjen över naturen och barn och allt vi faktiskt har, inklusive ett klimat som sköter sig självt. Folk skulle må bra av att slippa ständigt avkrävas sympati för främmande kulturer och obegripliga konflikter långt borta. Många är ändå trötta på allt  elände vi har här och på motsättningar och brottslighet och på att inte kunna förvänta sig något av politiker och på att skämmas för vårt land. Även om man nte riktigt har tagit in hur politikerväldet har kört ekonomin i botten och hur farlig islamiseringen är.
  Finns det ingen skicklig reklambyrå att ta hjälp av?

  Gillad av 6 personer

  • Dnam skriver:

   Jag tror det är för långt gånget, jag tror Sveriges starkaste politiker finns utomlands, i Danmark expempelvis, och de nya som Salvini som kommer att vända Europa. Sverige är värst i klassen, Åkesson har gjort så gott han kunnat men korparna hackar och hackar och hackar, Janouch verkar mycket stark men det är en kinesisk mur runt huvudstaden, Kasselstrand verkar också stark men de kämpar mot en förljugen tidsanda och huvudstad. Det krävs en övermänniska. Jag tror det blir så att Europa vänder och Sverige kommer att framstå som det vi är, värst i klassen, en plantskola och vilohem för muslimsk terrorism och utländska medier kommer att fråga ”vad hände med Sverige” och alla kommer att skämmas för att vara svensk.

   Gillad av 11 personer

  • oysteinronnegmailcom skriver:

   Jag tror att de flesta reklambyråer är uppbokade för evinnerlig tid av alla sittande partier. De har som uppgift att ge politiker goda råd hur man lurar sitt eget folk. Detta är del 1 av det stora bedrägeriet.

   Del 2 är det faktum att det är vi skattebetalare som betalar dessa reklambyråer genom partistödet. Vi betalar alltså för att bli lurade. Detta är dubbelbedrägeriet av det svenska folket.

   Gillad av 5 personer

 11. Göran Holmström skriver:

  Det intressanta, var din känsla när du hamnade på finkalas, ville du bli en i gänget?
  skulle du ge upp dina värderingar för det?
  Acceptera en hög och välbetald ställning för att,”Hålla tyst” med avvikande åsikter?
  Jag kanske har förutfattade känslor om dessa ”Alfahannar” och Honor, jag personligen tror inte det handlar så mycket om kompetens, utan mer om att fötts med rätt silversked i munnen,
  och till det gått i rätta skolorna där man började bygga nätverk.
  Visst en och en annan gökunge kan nästlat sig in på egna meriter, men dom flesta har bara följt familjens fotspår.
  Nej inte ett dugg avis, snöskotertur med mina knäppa vänner, bullens pilsnerkorv och bärs i skogen, slår alla eleganta kronor och fina lokaler med hästlängder.
  Mina vänner är totalt ärliga, om jag gör fel så vet jag det omgående, men dom skulle komma direkt om jag ringde 3 på natten och sade jag har ett bekymmer att lösa, inga frågor skulle ställas eller förmaningar skulle hållas! Problemet skulle lösas direkt och utan frågor.
  Den lojaliteten, är större än finkalas.

  Gillad av 3 personer

 12. Kim skriver:

  Detta hoppas jag inte tolkas som personangrepp för så är det inte menat. Men undrar: Är det så att Annie Lööf på alldeles riktigt är förvånad över att många människor är besvikna på hennes agerande? I så fall är detta ett av alla exempel på en politiker som inte förstår vad som händer utanför spegelsalen.

  Gillad av 1 person

 13. larsbernhoff skriver:

  Det som krävs är att fler blir medvetna om att vi har ett problem med att vi tar på oss utgifter för att vi är naiva och inte lyckas hålla rätt på vem ska vara i landet och vilka som ska vara utanför. Det finns folk som utnyttjar vår godtrogenhet. Allt fler blir förbannade men vi har inte nått ”The tipping point”. Det finns skäl till oro eftersom den gamla stoltheten att klara sig utan bidrag har upphört. På det sättet är vi innästlade i statligt beroende som sossarna har som paradgren.
  Vi är omgivna av våra Nordiska grannar som har bättre självdisciplin och är mindre naiva. Det är en typ av benchmarking vi borde utöka. Grannländer som hittar bättre sätt att ordna tex skola och sjukvård borde användas i vår egen politiska utveckling. Danskar vågar tex säga sanningar medan vi håller på med att en skenhelig PK moral och inte tillåter oss att diskutera och ifrågasätta uppenbara problem för att hitta realistiska lösningar.
  Vi har en bit kvar innan vi klarar ut en ärlig dialog om vad som kan vara en kursändring till det bättre.

  Gillad av 3 personer

 14. M Boberg skriver:

  Supa med stil är en konst och det behärskar inte alla men får man rätt träning eller ännu bättre det med modersmjölken så kan man få sätta på det mesta och har man fördelaktigt utseende, vassa armbågar och allmänt ”lite” smord i käften så sitter du där men om du ställer dig upp så kan du glömma allt detta om det inte blir riktigt skarpt läge men där är vi inte än och det där jävla tjatet om Palme? Visst han kanske var ”lite” naiv men det var de flesta andra också inkl. undertecknad men nu snackar vi helt andra prylar och summor som existerade på den tiden dagens rika, inflytelserika skiter i nationalstaten och det tror jag knappast han som man tjatar om gjorde även om många tror det så hans efterträdare Dojan gjorde precis det Olof också skulle gjort stäng gränsen -89. Det kom hela 20 000 och Calle Biltan rev upp det -91 med Bengan och resten vet ni.

  Gillad av 2 personer

 15. Yvonne Rosenthal skriver:

  Moderaterna verkar ha tänkt till i bemärkelsen knyta några intelligenta och kunniga personer till sig . Måtte man inte upprepa de idioter som skrämde bort Anne – Marie Pålsson. Stockholm borde bekymra M. Stadshuset imponerar inte . Liberalernas fall är välförtjänt, man har inte brytt sig om ett ständigt avtagande förtroende. Det finns en handfull liberala” vita välutbildade män” ratade av de liberala feministerna något för ett klokt parti att lägga rabarber på. Enstaka av dom av har gått till KD . Bakom Ebba Busch Thor finns ett stort antal vita män 55+ ibland i sällskap med mycket yngre kvinnor lagom uppiffade och väldoftande. De ser saliga ut. Läkare, läkare, läkare, klinikchefer , specialister. Män som kvinnor. Hårt arbete, trägen vinner. Då någon insiktsfull och kompetent sosse kan få ledande sossar att inse att stora SD´s framgångar beror på ett generalsvek mot sossarnas egna kanske SD lever farligt.

  Gilla

 16. Johan skriver:

  Intressant inlägg, Patrik. Kanske skulle vi med historien som stöd fråga oss: Har det någonsin hänt att en härskande klass ifrågasätter den inslagna vägen så som du beskriver eller har alla kört in i kaklet tills de lyfts bort?

  Gilla

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Vi måste ta oss samman och börja arbeta på att lösa Sveriges problem i stället för att bara svamla och käbbla. Jag har dragit två som det känns rimliga slutsatser efter denna utflykt i fantasin. Den stora frågan, som är synnerligen aktuell för Sverige idag, är under vilka omständigheter en härskarklass förmår säga stopp och belägg, nu måste vi växla in på ett annat spår”.
  Vilka vi?
  Här en tredje slutsats Patrik som borde vara den första. Svenska folket måste få rätten att avsätta POLITIKER som missbrukar folkets MANDAT!!!
  Ett mycket lärorikt exempel på vad svenska folket kunde åstadkommit om de inte varit förblindade av den socialistiska utplundringen av nästan och bidragsberoendet av andras idoga arbete: https://www.srf.ch/news/schweiz/abstimmungen/abstimmungen/abstimmungen-und-wahlen-chur/churer-kuerzen-ihrer-regierung-die-loehne
  Översättningen överlåter jag till intresserade.

  Gillad av 4 personer

 18. Claudia de Longueville skriver:

  Peter Engellau undrar om det inom svensk politik finns någon som åtnjuter respekt.
  Någon med erfarenhet, prestige och anseende och som dessutom inte är politiskt korrekt.
  Någon som därtill fått klart för sig, att det av en sömngångare styrda skräckkabinettet driver nationen mot en kollaps och att den pågående förstörelsen till varje pris måste avbrytas.
  Denne frälsare skall därutöver vara kapabel, att uppbåda för ändamålet erforderliga krafter.
  Att en sådan person inte förekommer i sinnevärlden lär stå klart för var och en.

  Det är för sorgligt, men det är den raka motsatsen till den ovan eftersökta, som styr riket och som så kommer att göra, så länge som denne inte bokstavligen lyfts upp och bärs ut.
  Eftersom det scenariot inte kommer att inträffa och dessutom inte är särskilt rekommendabelt, så är det bara för folket att ställa in sig på att bevittna hur systemkollapsen och integrationsfiaskot bara blir värre, alltmedan dårvänstern fortsätter att vråla för full hals, om det underbara med obegränsad folkimport.

  Ansvaret vilar tungt på den, som helt har tappat kontrollen över sin administration.
  Den, vars like sällan skådats.
  Den, i nattmössan ständigt pladdrande.

  Gillad av 1 person

 19. li br skriver:

  Skapa bråk mellan grupper i samhället är ju kommunismens huvudverktyg i att kunna nå sitt mål. Först måste de elda upp offer mot förövare så att offren blir så arga så de störtar maktordningen i samhället. Hat och avsky och hämndkänslor och upplevda orättvisor är starka krafter och när man väl öppnas pandoras ask så…….

  Arbetare mot företagare

  planekonomi mot kapitalism

  Feminism mot patriarkatet

  Kollektivism mot individualism

  Vegetarianer mot köttätare

  Mångkulturism mot nationalism

  Känslor mot vetenskap och fakta

  fattig mot rik

  kulturrelativism mot ”vit privilegierad man”

  barnrättigheter och geniförklarade barn mot vuxna och liverfarenhet

  miljöaktivister mot klimatförändringsförnekare

  tåg – el cykel mot bil

  ekologiskt mot giftodlat

  ovaccinerade barnföräldrar mot föräldrar som vaccinerar sina barn

  djurättigheter mot människor

  religionsfrihet mot demokrati

  minoriteter mot majoriteter

  källsortering mot miljöförstörare

  elever mot lärare

  Yttre mörka hotande krafter mot sverige

  80 % har faktiskt röstat för att ha det så här mot vi har inte alls fått rösta om frågor som är viktiga och berör oss alla.

  160 länder som hävdar att all ondska i världen beror på de enda 20 demokratiska länderna som finns.

  Nya narrativ mot inhemska traditioner, kultur och historia.

  Nya sexualiteter mot heterosexuella

  det har aldrig varit så tryggt som det är nu i sverige mot granatexplosioner var och varannan dag, öppna skjutningar på gator och torg, gängrån och våldtäkter.

  Sekt hjärntvättade IS offer mot en rasistisk befolkning

  Blank slate mot biologi

  Utsatta brottsförövare som känner sig utanför mot brottsoffer

  Kommunism vill inte skapa en folklig gemenskap som bygger på fredlighet och samarbete mellan befolkningen. Kommunism går ut på att störta den rådande maktordningen. Politiken går ut på att vända grupper mot andra grupper. Offer mot förövare. De skyldiga ska tystas, straffas och med tiden utplånas på olika sätt. Samtidigt som kommunisterna hävdar att ”man får inte ställa grupp mot grupp” och fördömer dem som gör det för de vill inte att någon ska ta deras arbetsverktyg ifrån dem eller vända det mot dom.

  Så vi bråkar med varandra………hela tiden som ilska bin……….anklagar grupper för olika hemskheter. Fördömer grupper, kan inte identifiera oss med just de grupperna, tycker att vissa grupper är dumma i huvudet, och vi kokar av ilska, kokar av avsky, kokar av att känna oss förorättade. Vi anmäler grupper för förtal, diskriminering, hatbrott. Vi kämpar för just våra grupper och deras rättigheter. Vi lagstiftar för grupper blåljusutredningen, hatbrott mot politiker, gymnasielagen, hedersvåld. Alla grupper ska ha sin egna grupplag.

  Hade vi respekterat ”individen” så hade det räck med en lagstiftning som skyddar precis alla lika mycket mot allt och alla.

  Gillad av 1 person

 20. Matte skriver:

  Temat i PE:s text fångas ganska bra i filmen ”The square” av Ruben Östlund.
  Jag tror Ruben Östlund vill säga ungefär samma sak.
  En bra film, om än något obehaglig i sin träffsäkra skildring av samtiden.

  Gilla

 21. pyndaren skriver:

  Problemet med kommentarer på den här sajten och ett dussintals liknande är att vi troende vänder oss till varandra med uppmuntrande ord. Men inte många av oss går ut på gatorna och värvar nya proselyter. Vi hoppas att det någonstans skall dyka upp en frälsare som tar över det jobbet.

  Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Kanske det. Men man kan vara aktiv på sociala medier. Inte i jättegrupper där man drunknar i hatmejl utan i mindre lokala grupper. Jag är ju kommunpolitiker och skriver en del på lokala sidor i kommunen. Några läser det, färre kommenterar. Men lite kul, igår var det möte i kommunen och innan mötet kommer några damer från det ledande partiet i kommunen och säger att de läser vad jag skriver och tycker det är bra. I dessa lokala media kan man inte skriva hat eller dumheter eftersom man då blir portad av moderatorerna så det kan bli en bra debatt. Omvänder jag någon? Svårt att veta men kan jag få några stycken att tänka till och andra gör likadant så kan det hända saker.

    Gillad av 1 person

   • pyndaren skriver:

    Öl back vore nte så så dumt. Fungerade i alla fall 1991. Men själv är jag lika passiv som de flesta av oss. Glad att höra du gör framstötar.

    Gillad av 2 personer

  • Matte skriver:

   Sant. Men utan DGS (och liknande sajter) hade jag känt mig mycket mera ensam och troligen mått sämre. Visst bör intellektuellt-vrida-och-vända-sajter kompletteras med mer konkret agerande, men det är svårt. Det personliga priset kan bli mycket högt, se bok av KOA. Därför tror jag att vi måste hitta former som passar, utan att någon enskild drabbas. Vi kan inte gå ut med gula västar på helgen, för att sedan komma till jobbet på måndagen för att upptäcka att man nu står utan. Vad som kan passa här, just nu, är auktioner inkognito. Att ta ut sina pengar ur automater, eller nåt, min fantasi är dålig. Dessutom tror jag på att utveckla ord, begrepp och formuleringar så att vi lättare känner igen varandra när vi ses där ute i verkligheten. Exempelvis: ”De vill ha det så här!” eller ”Honk! Honk!” Om det är en vaken person så nappar kanske vederbörande. Om det är en zombie så kommer det bara att passera.

   [Ursäkta dubbelpost, men råkade tidigare svara på fel tråd.]

   Gillad av 2 personer

 22. p kohlin skriver:

  Bara en nationell kris (finansiell/annan) kan ändra politiken, då träder de starka fram. Jag har troligen en missuppfattning av vad demokrati är: Folkviljan styr via val där majoriteten får inneha makten. Käbblandet är ju grund för olika åsiktsuttryck opposition mot makt men om käbblandet har sin grund i en politisk åsiktsgemenskap så leder det till ingen utveckling till det bättre, tror Patrik menar det så. Åsiktsgemenskapen måste ändras så att icke-pk blir en stark kraft som ändrar och ingår i denna. Ser idag inget klart sådant fenomen idag i något av riksdagsparterna. Liberalism och socialism har fördummat medborgarna. AfS är just nu bara i början på startbanan.

  Gillad av 2 personer

 23. afugglas skriver:

  Att döma av många kommentarer till Patriks inlägg tycks många sakna en STARK person som kunde leda Sverige rätt.
  I Sverige har vi inte PERSONVAL, kandidater som partierna skryter med får medborgarna knappast yttra sig om. Möjligtvis propagandisterna på skandalmediaredaktionerna!

  Gillad av 1 person

 24. li br skriver:

  Internationalen sången. Läs gärna texten till låten och begrunda vad den betyder egentligen.

  1.
  Upp trälar uti alla stater,
  som hungern bojor lagt uppå!
  Det dånar uti rättens krater,
  snart skall utbrottets timma slå.
  Störtas skall det gamla snart i gruset.
  Slav, stig upp för att slå dig fri!
  Från mörkret stiga vi mot ljuset,
  från intet allt vi vilja bli.

  Upp till kamp emot kvalen!
  Sista striden det är,
  ty Internationalen
  åt alla lycka bär.

  2.
  I höjden räddarn vi ej hälsa,
  ej gudar, furstar står oss bli.
  Nej, själva vilja vi oss frälsa
  och samfälld skall vår räddning bli.
  För att kräva ut det stulna, bröder,
  och för att slita andens band,
  vi smida medan järnet glöder
  med senig arm och kraftig hand.

  Upp till kamp emot kvalen!
  Sista striden det är,
  ty Internationalen
  åt alla lycka bär.

  3.
  I sin förgudning avskyvärda,
  månn’ guldets kungar nån’sin haft
  ett annat mål än att bli närda
  av proletärens arbetskraft?
  Vad han skapat under nöd och vaka
  utav tjuvarna rånat är;
  när folket kräver det tillbaka,
  sin egen rätt det blott begär.

  Upp till kamp emot kvalen!
  Sista striden det är,
  ty Internationalen
  åt alla lycka bär.

  4.
  Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner!
  Den rike inga plikter trycka,
  den arme inger rätt man ger.
  Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
  jämlikheten skall nu bli lag.
  Med plikterna vi hittills nöjt oss.
  Nu taga vi vår rätt en dag.

  Upp till kamp emot kvalen!
  Sista striden det är,
  ty Internationalen
  åt alla lycka bär.

  5. (den ”hemliga” versen som stuckits i sveriges version)

  Till krigets slaktande vi dragits
  vi mejats ner i jämna led.
  För furstars lögner har vi slagits.
  Nu vill vi säkra evig fred.
  Om de oss driver dessa kannibaler
  mot våra grannar än en gång
  vi skjuter våra generaler
  och sjunger broderskapets sång.

  Upp till kamp emot kvalen!
  Sista striden det är,
  ty Internationalen
  åt alla lycka bär.

  6.
  Arbetare i stad, på landet
  en gång skall jorden bliva vår.
  När fast vi knyta brodersbandet,
  då lättningen ej råda får.
  Många rovdjur på vårt blod sig mätta,
  men när vi nu till vårt försvar,
  en dag en gräns för dessa sätta,
  skall solen stråla lika klar.

  Upp till kamp emot kvalen!
  Sista striden det är,
  ty Internationalen
  åt alla lycka bär.

  Gillad av 1 person

 25. JL skriver:

  Patrick, det skulle vara intressant att höra fler personliga reflektioner från dig och ditt liv.

  Har du t.ex. hamnat ute i kylan i vissa sammanhang nu när ”rasist-tsiten” DGS når en allt större publik? Gissar att du är mindre aktuell att få medaljer av kungen eller bli bjuden på nobelmiddagar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.