Patrik Engellau: Falsk tillvitelse

Idag påstod skribenten Mattias Svensson på Dagens Nyheters ledarsida att jag skulle ha föreslagit att ”folket” borde kräva ”ståndrätt” mot Fredrik Reinfeldt. Svensson förklarar att ståndrätt normalt betyder dödsstraff efter en summarisk rättegång.  I själva verket skulle jag aldrig förnedra mig till att föreslå något så dräggigt.

Svensson hämtar sin falska information från ett reportage som Dagens Nyheters reporter Björn af Kleen gjorde om mig och några andra östermalmsbor för två år och ett halvt år sedan. Jag kommer inte ihåg att det stod så i artikeln, men det är möjligt och lätt att förklara. af Kleen är nämligen en ohederlig människa. Han förfalskade citat av mig och skickade för granskning. Då ändrade jag varpå han ändrade tillbaka igen och publicerade. Så går det till. Och nu citerar en DN-skribent en annan DN-skribent.

Tack, internet, för att du finns så jag åtminstone kan protestera här. Utan nätet hade jag varit prisgiven åt sådana som Svensson och af Kleen.

50 reaktioner på ”Patrik Engellau: Falsk tillvitelse

 1. Tage Sundin skriver:

  Dagens Nyheter företräder numera en sjaskig rännstensjournalistik. Ingen anständig människa kan längre prenumerera på den tidningen där det enda som presenteras rimligt objektivt är vädret och kvällens tv-program…

  Gillad av 7 personer

  • Ulf G Johansson skriver:

   Överhuvudtaget är svensk nyhetsjournalistik dom klippt och skuret ur socialisthögskolan där de fick sin utbildning!
   Nyheter ska bara förmedla rena fakta! Kolumnister ska inte bedriva propaganda! Enligt Pravdamodellen!

   Gilla

 2. Östrahult skriver:

  DNs stjärnreporter Orrenius är tydligen nere i Syrien för att rädda hem de stackars IS-barnen. Jag tycker det är verkligt konstiga strömningar som tidningen underblåser. Man får stort utrymme i SVT och i egna tidningen för snyftreportage om dessa barn, men inte ett ord sägs om den mängd barn som dödats av barnens IS-föräldrar och/eller vars föräldrar halshuggits av våra ”IS-svenskar”.

  Gillad av 9 personer

 3. PerH skriver:

  Kontrollera aldrig en bra historia, då spricker den!
  Detta hörde jag då och då under åren hos public service, tog detta som en ironisk kommentar byggd på erfarenhet, att alltid kontrollera tänkt story/vinkel, vid kontroll faller ofta det tänkta knäcket.
  Klart har MSM en agenda att trycka till oliktänkande passar det bra att lita på kollegors utsagor.

  Gillad av 4 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Sannolikt håller dagspressens journalister att gripas av desperation eftersom allt färre köper tidningarna. Orsaken är att allt fler har kommit fram till att man helst inte vill betala för att läsa agendajournalistik i synnerhet inte om man inte gillar agendan. Internet med sitt rika internationella utbud har gjort svensk”MSM” alltmer obsolet. MSM får fortsatta att leva på allmosor = statligt presstöd och nöja sig med det. Vem vet kanske även det kommer att försvinna en vacker dag. Det bör journalisterna tänka på.

  Gillad av 7 personer

 5. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Utgår från att Sveriges Radios granskningsmagasin ”Medierna” och dess producent Therese Rosenvinge kommer att sätta tänderna i den här DN-soppan och gå till botten där vi står.

  Gillad av 1 person

 6. Evert Gummesson skriver:

  Hör hela tiden samma sak från andra. Radio och TV lär dessutom gå in och ändra i det någon sagt eller ta bort delar så att helhetsintrycket blir ettt annat än den intervjuade ville förmedla. Det är också tydligt på TV hur agressiva reportrar som har en agenda tjatar (kanske ett högbetalt lobbyistuppdrag) med frågor i en viss riktning medan de helt utelämnar annat som är viktigt. T ex blåser upp klimatfrågor så att de tar över från frågor om regeringens uppenbarligen goda samarbete med vissa brottsliga organisationer när det gäller import av det de kallar flyktingar men som i själva verket är en business för maffiaorganisationer (en mycket liten del av invandringen gäller äkta flyktingar). Gick häromdagen på Hornsgatan och åkte tunnelbana till Söder. Människohandeln (trafficking) florerade om än diskret. Tydligen är rumänsk maffia en favorit — det kamouflerade tiggeriet för att förbättra för fattiga rumäner uppfattar vår PK-skribenter tydligen oftast som väl fungerande. När kommuner vill förbjuda tiggeri blir det ett ramaskri och man hävdar att det är en icke-humanitär åtgärd som försvårar för de fattiga.

  Gillad av 6 personer

 7. Christer E skriver:

  Jag passar på påståendet om falsk tillgivelse (kan inte bakgrunden), men inget blir ju sant bara för att det står i en (i min mening) seriös tidning.

  Däremot missar ni ju alla det som DN-ledaren handlar om: ”Den liberala demokratin erbjuder med sina individuella friheter personlig värdighet och kollektiv nytta. De auktoritäras erbjudande är kollektiv värdighet och personlig nytta.” Dvs det som i dagligt tal kallas ”populism” spelar på en verklig eller inbillad ilska mot företeelser i samhället, EU:s regler om fri rörlighet, migration i allmänhet, höjda drivmedelsskatter (ex. de gula västarna i Frankrike), politikernas oförmåga att förstå/lyssna på ”vanligt” folk (ses av många som ett kroniskt tillstånd), etc.

  Lösningen kan bara vara att dels använda sig av de demokratiska institutioner som finns (bl.a. rösträtten) och dels en god portion sund källkritik av de nyheter som förmedlas.

  Gillad av 1 person

 8. Andersson skriver:

  Som vanligt så är det inte verkligheten som räknas, utan bilden av verkligheten – och den bestäms i hög grad av agendajournalister som Svensson och af Kleen, samt deras ”liberala” gelikar. Egocentriska, samhällsförstörande sadister. Fy f-n.

  Gillad av 3 personer

 9. Thomas Ek skriver:

  Det där ger en försmak på om hur djupt ohederlig MainStream Media är som Dagens Nyheter och vårt Public Service huvudsakligen hämtar sin USA anknutna information från, vilket säkerställer att svenskarna inte har en susning om vad som i själva verket sker där. Tack, Internet.

  Gillad av 4 personer

 10. Larsen skriver:

  Jag kan trösta Patrik med att nästan ingen – några få finns – utanför stockholms län läser DN.
  Jag får mina nyheter genom lokaltidningen i min småstad, bloggar, ”alternativa” medier samt utländska medier..

  De svenska medströmsmedierna har inget att frukta när det gäller den egna existensen eftersom man lever i symbios med politikerna. Politikerna garanterar medströmsmedias fortlevnad med bidrag finansierade med våra skatter. Det mediaindustriella komplexet. Medierna granskar alltså medborgarna för maktens räkning. Detta gäller även Bonnier efter att man förvärvat mittmedia som är bidragsberoende. Samtidigt driver de vänsterinriktade journalisterna politikerna i en riktning där de slipper kritik/drev – det är ju bekvämast så.

  Gillad av 4 personer

 11. Yvonne Rosenthal skriver:

  Tyckte att ” Jorden vi ärvde” och ” Lucke och Lull”av Björn af Kleen var litet kul att läsa. Allt annat än kul var reportaget om ” Östermalm” som Patrik refererar till, illvilligt , lögnaktigt och tendentiöst Om möjligt etter värre var ett annat reportage av Björn af Kleen på flera sidor om Judiska Församlingen i Stockholm som rymmer 4-5000 själar 0-120 år. Obegripligt syfte , det var bara elakt, tendentiöst och genuint obehagligt. Tänker på Mattias Svensson och på Björn af Kleen . Och på DN och på olika läsarundersökningar där icke läsare/ f.d. läsare ombads personifiera DN : ” DN är en stor, tjock betongrumpa , klädd i grått blött ylle och som sätter sig plafs på folk så ”. Denna personifiering är idag alltför söt.

  Gillad av 1 person

 12. hl skriver:

  Jag förstår inte att folk prenumerera på tidningar som DN o SvD, eller ännu värre hämtar Expressen el A-bladet på en mack och betalar 25 kr (tror jag). Jag har också svårt att förstå varför man ställer upp på intervjuer i dessa organ, jämte Svt m fl. Det blir alltid vinklat och åt ett visst håll och den vinkeln är inte rak. Ex: Svt ”mannen på gatan” som är politiker för MP, S, V men det sägs inte. Fy för den lede………..

  Gillad av 3 personer

 13. lookslikeanangel skriver:

  Det sägs….

  att reklamare och journalister är misslyckade författare!
  Men, se här; både fantasi och blod och drama.
  Inte så lite pengar i deckargenren heller, så….?

  Gilla

 14. Erik M skriver:

  Det är tråkigt att göra sådana publicistiska erfarenheter som Patrik beskriver här, men jag tror att vi alla gjort dem, på alla möjliga nivåer och i mitt fall på det allra lägsta av plan – jag kan nämligen rent personligen känna igen mig i den situation som beskrivs här, om än det inte gäller just Dagens Nyheter, som fortfarande skall vara vårt allra största nyhetsmedia på nationell nivå, i alla fall om man får tro tidningen själv. Infogar man en rättelse, på uppmaning av någon, och denne inte svarar tillbaka med att kanske också mildra sina egna uttalanden något, uppnår vi ju inget gott debattklimat eller någon god samtalston, än mindre något gott samhälle; vilket just denna blogg har som huvudämne och rubrik. ironiskt nog har jag idag sett en artikel av en helt annan DN journalist som beskriver hämnden som politisk agenda, men han tänker kanske på helt andra ämnen, som till exempel Anna Ardin-affären… Hursomhelst – man förvånas inte precis över en del människors simpelhet, och sätt att betee sig, i verkliga livet eller i skrift, men det har i hög grad att göra med den samtid och Värld vi lever i…

  Gillad av 1 person

 15. Göran Holmström skriver:

  Bravo Patrik, rädslan ventileras genom påhopp, fortsätt med ditt goda arbete,
  Kanske så får jag infria löftet och gjuta av dig på en häst, på valfri plats.
  Starkt jobbat, sitter i och njuter av solnedgången, i en varm rumpmas dal och njuter av lukten av grillen med en kall öl, och musik. Livet är gott, och din sajt skänker hopp, och samhörighet.
  Ett stort tack till alla underbara människor som skriver krönikor och kommentarer här. Vem vet en vacker dag så kanske vårt älskade Sverige är ett öppnare land där allas åsikter är ok och kan diskuteras utan stigma eller skam.
  Tack Göran.

  Gillad av 2 personer

 16. Abrakadabra skriver:

  Se News 55, (för blivande pensionärer), som i samarbete med Dagens Nyheter erbjuder DN digitalt 2 månader gratis med lockerbjudandet…, Prisbelönt journalistik.., DN som granskar och sätter de stora samhällsfrågorna i perspektiv med landets vassaste journalister. News 55 har för länge sedan tappat trovärdigheten och jag strök den från min lista för ett par minuter sedan. Om man ständigt stryker medhårs vet man till slut inte vilket djur man stryker över ryggen.

  Gillad av 1 person

 17. Mikael Steinvall skriver:

  Landets samtliga dagstidningar borde slå sig samman. En drake, en monumental mediajätte ser dagens ljus. Ett lämpligt namn? Varför inte Pravda?

  Gillad av 1 person

  • Nils Dacke skriver:

   Mycket bra förslag, men om jag inte minns helt fel så betyder Pravda sanning/sanningen. Det finns nog ett lämpligt ryskt ord även för lögn.

   Gilla

 18. Nils Dacke skriver:

  Ståndsrätt är kanske inte bra och inte ens möjligt, däremot bör åtal och rättegång följa i sinom tid för medlemmar i regeringar Reinfeldt 1 o 2, regeringar Löfven 1 o 2, ett stort antal statssekreterare plus höga chefer i regeringskansliet från dessa regeringar, ett antal GD och myndighetsledningar, ett antal journalister och mediachefer. Gemensam åtalspunkter bör vara enligt medveten försummelse, tjänstefel och landsförräderi samt obehörig förbindelse med främmande makt inklusive terrororgansiationer. När man ändå förbereder dessa åtal bör man även offentliggöra statsiarkiven och även åtala dessa inblandade ännu levande agenter och spioner för landsförräderi och oberhörig förbindelse med främmande makt. Bör väl bli en inte så vacker skara på 500-600 personer, kanske kan inhysas på någon ö någonstans i ingenstans.

  Gillad av 6 personer

 19. Andersson skriver:

  Lite löjligt att någon skulle tro att du Patrik skulle kräva ”ståndrätt” mot din broder Reinfeldt. Nej dylika krav kommer bara från drägg som Andersson som dessutom förespråkar att straffet skall verkställas med rådbråkning. Har lite svårt för er nyliberaler, er människosyn och nya pensionsålder, men som er bödel kan jag tänka mej att arbete tills jag dör. För övrigt har du inte kvar nyckeln till DN din skojare?

  Gilla

 20. H Portell skriver:

  Stort tack till den här bloggen och dess initiativtagare samt övriga skribenter. Läsvärt.
  Media eller journalister som satt i system att alternera eller förtränga sanningen/verkligheten som i PEs anmälan ovan ger mig en känsla av att dem kan jag avvara. Sedan någon tid undviker vi SVT nyheter. Vi har fortfarande SvD av skälen att familjen läser familjesidan och använder sig av deras öppna arkiv. I övrigt saknar vi den inte.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.