Bitte Assarmo: Butikspersonal om tiggeriet: ”Vi står helt maktlösa när kunderna blir ofredade”

Bitte AssarmoDe har kommit i allt större antal genom åren, tiggarna från Rumänien och Bulgarien, så kallade EU-migranter som etablerat tältläger i våra större städer och som tigger utanför butikerna. På senare tid står det alltmer klart att tiggeriet blivit ett problem både för kunder och personal i landets butiker. Det Goda Samhället har pratat med några av dem som berörs.

Det är tisdag eftermiddag och jag befinner mig i ett av de större matvaruhusen söder om Stockholm. Utanför sitter en tiggare, med en vanställd fot bar och öppet synlig i snålblåsten, och i närheten uppehåller sig två män utanför en van med rumänska registreringsskyltar. De håller noggrann koll på tiggaren och på vilka som ger och inte ger pengar i hans pappmugg.

Inne i butiken huserar ytterligare några män, i det rum där pantmaskinerna finns. De är högljudda och närgångna mot de kunder som har pantflaskor med sig.

– Panta, panta, panta, ropar de gång på gång och sträcker ut händerna efter påsar och kassar. När de inte får något blir de arga och ännu mer högljudda och säger något på sitt eget språk.

Flera av kunderna blir oroliga, särskilt ett par äldre ensamma damer, och jag frågar dem hur de känner inför det som sker.

– Det är lite otäckt, säger den ena damen motvilligt. Jag förstår ju att de har det svårt, de här människorna, men jag känner ändå att jag skulle vilja kunna gå in här och panta mina flaskor utan att behöva bli ofredad. Jag har inte jättemycket pengar själv heller, jag behöver panten.

Hennes väninna håller med. Och det gör även personalen. När jag träffar två av expediterna, som just nu står i förbutiken som säljer tobak och lotter, säger de att de har ett enormt problem med de stora grupperna av rumänska och bulgariska tiggare.

– De kommer i stora gäng, och de uppehåller sig i förbutiken här i timmar, ibland hela dagarna. Men vi kan inte göra något. Det är massor av kunder som klagar och många är rädda för dem, särskilt ensamma kvinnor, men när vi ber dem lämna lokalen vägrar de, säger kvinnan som vi kan kalla Samira.

Samira förklarar att tiggarna brukar hålla till i den del av förbutiken där det finns några bord och stolar utställda för att kunderna ska kunna tippa, eller äta en korv i anslutning till att de handlar.

– Tiggarna sitter där i timmar. De äter sin mat där och de plockar inte bort efter sig överhuvudtaget utan smutsar ner otroligt mycket. Så nu har vår chef bestämt att vi ska ta bort stolarna och borden och ställa in kundvagnar här istället, för vi kan inte hålla ordning som det är nu. Men det är ju jättetrist för dem som faktiskt använder utrymmet som det är tänkt.

Enligt Svensk Handels rekommendationer får tiggare visserligen uppehålla sig i lokalen men om de skräpar ner eller stör ordningen rekommenderas att man tillkallar polis. Kan ni inte göra det?

– Som om polisen har tid att komma på sådana ärenden? skrattar Samira uppgivet. Jo, någon gång har det hänt, men oftast har de inte möjlighet. Och det här vet tiggarna om. De vet precis vad som gäller och att vi inte kan göra något. En annan kollega till oss fick en spottloska i ansiktet i förra veckan när hon bad dem att plocka upp efter sig.

Du säger att de vet vad som gäller. Hur kommer det sig att de så väl känner till den svenska lagen, tror du?

– Det är väl deras svenska aktivister som informerar dem, tror hennes kollega Anders. Hur skulle de annars ha möjlighet att veta exakt vilka rättigheter de har?

Men är det inte bra att de vet vilka rättigheter de har?

– Det är klart det är, men de borde veta vad de har för skyldigheter också och inte utnyttja sina rättigheter på det här sättet, menar Anders. De stör våra kunder och de stör oss och de skräpar ner, det är inte schysst.

Anders berättar att det ser likadant ut i andra butiker i området, med tiggare som skjutsas till och från butiken och grupper av tiggare som uppehåller sig i butiken och tigger, stör ordningen och pockar på att få kundernas pantflaskor.

– Jag har flera vänner som jobbar i butiker runt omkring här och vi pratar ofta om det här. Det är verkligen en helt hopplös situation, vi kan inte göra någonting för att skydda våra kunder och vi kan inte göra så mycket för att skydda oss själva heller.

Hur ser då Axfoods ledning på problemet? Claes Salomonsson, presschef på Axfood, säger att han har förståelse för att kunder och personal kan uppleva tiggeriet som problematiskt men betonar att så länge tiggeri inte är förbjudet i Sverige kan man inte förbjuda tiggare att sitta utanför butikerna. Men om de befinner sig inne i butiken och stör kunder, eller stör ordningen på annat sätt, kommer saken i ett annat ljus.

– Om det uppstår bråk eller annat inne i butik, som stör kunder och/eller personal så får butikschef eller motsvarande självklart agera. Och det efter eget omdöme, och beroende på hur svår eller enkel den uppkomna situationen är, säger han.

Rekommendationerna för hur handlarna ska förhålla sig till tiggeriet kommer från Svensk Handels. En genomläsning av dem ger vid handen att personalen i butikerna har fog för sin uppfattning. För handlarna kan visserligen vägra personer tillträde till butiken, under förutsättning att det inte sker i strid mot diskrimineringslagen, men om personerna väljer att ändå uppehålla sig i butiken så kan handlaren inte med lagliga medel få ut personen mot dennes vilja.

Detta är något som personalen på de butiker Det Goda Samhället har besökt känner igen mycket väl och som får dem att sucka av vanmakt.

– Å ena sidan och å andra sidan, liksom. Vi får säga åt dem att lämna butiken, men om de inte gör det så får vi inte tvinga dem. Hur effektivt är det? Vi står helt maktlösa, säger Samira och Anders.

I en mindre butik söder om Stockholm upplever personalen liknande problem. Där står tiggarna i grupper om upp till tio personer i anslutning till butikens ingångar, och ber kunderna om både pengar och pantflaskor. De är också hotfulla mot personer som inte ger dem något, säger Henrik som arbetar i butiken.

– Det är klart att det blir väldigt otrevlig stämning, säger han, och att kunderna känner sig otrygga. Vi pratar inte om en tiggare som sitter utanför utan om åtta-tio personer som står i klungor och är väldigt påstridiga. De blir arga och hotfulla när de inte får något och när vi ber dem avlägsna sig skrattar de bara åt oss. Ibland går de iväg men de är alltid tillbaka inom någon timme.

Har ni inte provat att ringa polisen?

– Jo det är klart, men de kan inte göra särskilt mycket de heller. Oftast har de inte ens tid att komma. Men när de gör det så kan de ju inte göra något mer än att be tiggarna avlägsna sig. Ingen kan dock hindra dem från att komma tillbaka. Och det gör de, hela tiden.

71 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Butikspersonal om tiggeriet: ”Vi står helt maktlösa när kunderna blir ofredade”

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Det enda sättet att bli av med tiggarna är att sluta upp att ge dem något. Eftersom man inte kan kriminalisera givandet ungefär som man kriminaliserat att uppsöka prostituerade kan man ändå sluta upp att använda pengar eller att bära på sig pengar. Kreditkort är användbart överallt. Jag har personligen inte använt pengar i Sverige de senaste två åren. Det behövs faktiskt inte.

  Att inte svenska politiker och myndigheter gör som i de flesta andra länder förbjuder eländet är förstås obegripligt som mycket annat i dagens Sverige. Samma sak gäller den hållningslösa och okontrollerade migrationen som ingalunda har upphört.

  Resultatet är enbart att man underlättar kriminalitet och förfall samt bidrar till att förstöra landet.

  Gillad av 13 personer

  • Jan Molin skriver:

   Det är riktigt, om ingen ger försvinner eländet. Tyvärr finns alldeles för många blödiga svenskar som tycker synd om dem! Därför får vi dras med eländet.
   Men, det är INTE obegripligt staten ej förbjuder detta: staten VILL ha det på detta sätt, det är ett mycket utstuderat sätt för staten att tala om för oss svenskar att just så här vill staten ha det! Tro inte annat, det är blåögt.
   På så sätt meddelar sig staten med oss för att tala om att: vi bestämmer och ni har endast att finna er i detta! Det enda ni ska göra är att lyda, tiga, handla i affärerna så att dessa därmed betalar in momsen, sköta era arbeten så att statens samhälle funkar och därmed inbetalningen av källskatten som ni aldrig ser ”röken av”.
   Vad vi i staten sedan gör med era inbetalade pengar, ska ni inte bry er om. Dessa pengar är statens pengar och vi i staten gör exakt vad vi vill med dessa!
   I nuläget består Sverige av 7 miljoner svenskar och 3 miljoner utlänningar. Statens plan är att utlänningarna, som i mycket högre grad röstar på befintlig politik, ska bli i majoritet. Detta händer senast inom 20-30 år om nuvarande system bibehålls. Men: staten har planer för hur detta ska kunna uppfyllas betydligt fortare. Och Sjupartiernas företrädare tror att de själva kommer att fortsätta som nu i samverkan med de nya majoriteternas folk! De förstår inte vilka krafter de spelar med.
   Alla folk som inte FÖRSVARAR det landområde de bebor förlorar det! Det är naivt att tro annat. Som ett enda exempel nämner jag indianbefokningarna i nord- och sydamerika. När de starkaste av deras stammar vid mitten av 1800-talet började inse detta var det försent. I nordamerika bor nu spillrorna av dessa folk i eländiga sk reservat, vilket i princip är koncentrationsläger.

   Gillad av 12 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Alla ojar sig, men ingen ifrågasätter att eller om de har dessa rättigheter. Det var ju uppenbart när hittepålagarna om diskriminering infördes och långt innan dess när sossarna successivt underminerade äganderätten i Sverige och ersatte den med den fascistiska principen ”funktionssocialism”. Här i utlandet kallas det beskrivna Besitzstörung, ägandestörning, och leder med självklarhet till polisinsats och rätt i domstol. De som klagar i Sverige vill i själva verket ha det så här. Var var de när Carl Lidbom och Nils Karlevik härjade?

  Gillad av 13 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Du är tydligen i Österrike. Grattis.
   I en annan del av utlandet som kallas Tyskland är är dock diskussionen om det som kallas Enteigung het. Äganderätten av bostäder skall sättas ur spel för att ge plats åt invandrarna.
   I Tyskland är dessutom Greta mycket populär, åtminstone i medierna.
   Sverige och Tyskland är Europas avskräckande exempel.

   Gillad av 3 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Rätt åtgärd är att bryta mot lagarna om låtsasdiskriminering, se vad staten lyckas göra, vara uppmärksam på landsförrädarna som understödjer brottslingarna, acceptera sitt straff, uppmärksamma det i pressen och till sist och inte minst överklaga till Europadomstolen (som inte har med EU att göra). Sverige har skrivit under och ratificerat och ständigt brutit mot Europakonventionen. Äganderätren är del av svensk lag precis som alla andra obskyra konventioner det inte sällan hänvisas till. Alla som har överklagat till Europadomstolen har vunnit. Det har visserligen inte lett till någon åtgärd och bot och bättring. Men om man vill uppnå något måste man kämpa för det. Annars vill man ha det så här.

  Gillad av 11 personer

 4. oysteinronnegmailcom skriver:

  Detta är bara ett av alla symptom på Sveriges förfall. Som de säger i utlandet: -Vad håller Sverige på med?
  Tiggeriet hade politikerna kunnat stoppa för länge sedan. Man vet också att detta är maffia bakom och att tiggarna bara utnyttjas. Ändå görs inget!
  Förfallet finns i princip överallt, gängkriminalitet med mord varje dygn, även om man idag bara kallar det för skjutning. Sjukvård, socialvård, polisväsende går på knäna. Fängelser, psykiatriska kliniker och häkten är överfulla.

  Pga arbetssituationen så söker sig därför personalen bort från dessa samhällsfunktioner, och situationen blir därför hela tiden mer och mer ohållbar.

  Säkert minst 90 % av effekterna ovan går att tillskriva massinvandringen, som politikerna inte gör något åt.

  Samtidigt kan man säga att folket får den verklighet de själva röstst fram!

  Gillad av 13 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Utmärkt journalistik, för övrigt. Stort tack! Så fort detta uppmärksammas kommer ni att bli personae non gratae hos intervjuoffren. Det skall bli intressant att se hur ni hanterar det. Då är det dags att välja sida och inte pudla. Ingen kan stanna för evigt i Limbo.

  Gillad av 3 personer

 6. Eva Danielsson skriver:

  Självklart behövs ett allmänt tiggeriförbud i hela landet. Men de som har makten i vårt samhälle ser gärna att vi som är kritiska är upptagna med dylika fräcka angrepp på ordning och trygghet i stället för att ta oss än vad makthavarna håller på med, deras mer långsiktiga mål för hur de ska stärka och öka sin makt. På skattebetalarnas bekostnad i välstånd, säkerhet, trygghet och kulturell identitet och samhörighet.

  Gillad av 11 personer

 7. Hans Högqvist skriver:

  Jag har bytt butik i Malmö och frekventerar nu en som ligger i utkanten vilken man tar sig enklast till med bil. Inga tiggare utanför. Resoluta ingripanden av vakter mot snattare och ett annat kundunderlag än inne i Malmö.
  Större butiker i Tanzania fotograferar och sätter upp bilden på anslagstavlan i entrén, vid värdefulla varor tillkallas alltid polis vilket betyder fängelse en tid – en hård tid!
  Jamsandet med kriminella, speciellt kriminella invandrare, har gått alldeles för långt i det här landet vars flagga jag med stolthet hade på min ryggsäck förr.
  Swexit och gränsbevakning så vi får bestämma över vårt land, stifta våra lagar och sluta våra egna handelsavtal vilket skulle gynna oss ekonomiskt och demokratiskt. Därmed skulle problemet med ”EU migranter” också lösas permanent!

  Gillad av 11 personer

 8. Enar skriver:

  I det flerfamiljshus i Stockholm där jag bor finns ett välskött utrymme för insamling av glas, tidningar, kartonger, elektronik och batterier, vilket alla förefaller att använda på föreskrivet sätt. Ett par hundra meter bort finns en kommunal återvinningsstation som även erbjuder möjlighet att slänga plast och papper. Den har sedan många år självutnämnda romska föreståndare, som byts ut enligt ett schema. Själv avstår jag från att använda den efter att ha blivit trakasserad med tiggeri av en del av dessa. Har talat med en hel del andra i föreningen som också avstår från att ”sopsortera” plast av samma anledning. Det finns således en uppenbar konflikt mellan ”de klimatpolitiska målen” å ena sidan och det kommunala ”beskyddet av tiggeriet” vid återvinningsstationer å andra sidan.

  Gillad av 8 personer

   • Enar skriver:

    Tanken med min kommentar var inte att imponera på Fredrik Östman utan snarare att ge ett vardagligt exempel på hur man kan ”sätta myror i huvudet” på vanliga ”PK-människor”, som ofta ”värnar” såväl tiggeri som minutiös sopsortering samtidigt.

    Gilla

  • Kronblom skriver:

   Jag handlar inte i en butik om en tiggare sitter utanför. Sen fattar jag inte varför nybyggda butiker i hemområdet eller annorstädes bygger entrén så att en tiggare kan sitta i dörren. Om man monterar 1 meter höga, lutande paneler på sidorna så finns det ingenstans att sitta. Jag har sett det i USA för att förhindra att någon uppehåller sig i anslutning till in- och utgångarna. ICA har ställt upp betonghinder och stängsel utanför karusellentrén så det inte blir nån plats att sitta. Likadant med återvinningsstationen, en gammal kärring vaktar den med en lång käpp som viftar och slår på folk om de försöker lägga i något själva. Själv dumpar jag numera skräpet på marken vid närmaste rastplats där de bor. Tidningar, reklamblad, plåtburkar, glas. De vill ha det så här. Lite skit får de ta. Säng-bädda-ligg.

   Gillad av 2 personer

 9. Jari Norvanto skriver:

  Offergruppshierarkin får offentligheten att sticka huvudet i sanden och rättsvårdande myndigheter strykrädda att tassa på tårna. Tidigare hade man – man, man, man – gjort processen kort med osnyggt beteende, bettleri, ofredande och värre.

  Gillad av 6 personer

 10. Östrahult skriver:

  I längden funkar inte detta. Orsaken är väl att vi har ett regelverk som utgår ifrån att folk inte beter sig som dessa romer. Så småningom måste mesigheten upphöra men dit är det långt. Personligen blir jag illa berörd vid återlämningsstationen där så fort jag stannat bilen det kommer fram en uppfordrande person som vill ge intryck av att han äger stället, att det är hans revir. Jag tycker inte man ska behöva acceptera detta men idag är det meningslöst att vända sig någonstans.
  De romer som söker sig till oss har en livsstil som inte hör hemma här. Som delvis boende i Frankrike passerar jag då och då ett läger med romer som bott på samma ställe i några år. I en radie på 20 – 30 meter runt detta så ser det ut som en sophög, slängda kylskåp, trasor, all möjlig skit.

  Gillad av 7 personer

 11. Claudia de Longueville skriver:

  Tiggeriet är bara ett fragment av helheten.
  Ett brottstycke av den svenska migrationspolitik, som övergått till en asylkatastrof.
  En skärv av den kolossala och gränslösa uppsjö av importerade problem, som översköljer och dränker detta stackars plågade land och som nu inte heller får kritiseras.

  Det är en liten del av den totalitet, som plågar och bryter ner riket och över vilken kontrollen gått förlorad.
  Det hemsnickrade inferno, vilket dag ut och dag in suger all energi ur riket och vars hantering kostar skjortan.
  Antalet vittnesmål om den dårskap, som uppträder i planetens ”godaste” land accelererar mot oändligheten.

  Det är för bedrövligt, men de ofrånkomliga följderna av det djävulska invandringsexperimentet blir bara värre.
  Det finns ingen hjälp att få.
  Det finns ingen lindring, ingen tröst och inget skydd för det marterade folket, så länge som huliganerna i Sveriges regering vägrar att se verkligheten.

  Varför agerar rikets ledning så irrationellt och självdestruktivt och hur kan den få med sig så stora delar av befolkningen?
  Hur stora lögner kan folket svälja?

  Varför reagerar så få, trots att den framkallade förödelsen är så uppenbar?
  Varför är det så få, som invänder, opponerar eller gör motstånd?
  Figuren på statsministerposten inbillar sig, att han kan blåljuga Svea rikes folk rakt upp i ansiktet.
  Har bedragaren och humbugen på statsministertaburetten tappat all sans och måtta?

  Sveriges folk skall bara, med alla medel, förespeglas en verklighet som inte existerar.
  Det är ett agerande, där fakta under lång tid kallblodigt undertryckts och som är så lättsinnigt och bedrägligt, att de ansvariga rimligen måste ställas till svars.

  Tyvärr kan det inte bli bättre förrän det har blivit sämre.
  Det måste bli kristallklart för den stora, sega och tröga, av media hjärntvättade, massan hur eländigt tillståndet är, annars händer ingenting.

  Hur länge skall människorna i detta plågade rike ha fördragsamhet med dess högdragna och svamlande bluffmakare till politiker?
  Hur länge skall det hunsade folket tolerera lögnerna om kostnaderna för, och de förödande effekterna av vansinnesinvällningen?

  Gillad av 22 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Varför reagerar så få, trots att den framkallade förödelsen är så uppenbar?”

   Å jo, nog reagerar svensken. Nu röstar han på KD istället för SD och M – så nog är han handlingskraftig alltid!

   Arma land …

   Gilla

 12. Lars Hultkvist skriver:

  Det kan vara svårt att förbjuda tiggeri på offentliga platser. Men på tunnelbanan bör det gå. Där är tiggeriet också ett stort problem som verkar öka. SL kan utforma ordningsreglerna så att det förtydligas att tiggeri inte är tillåtet. Det bör våra landstingspolitiker ta tag i!
  Lars Hultkvist

  Gilla

 13. KristinaF. skriver:

  Bra att problemen med tiggeri kommer upp igen. Det är klart att det ska förbjudas. Konsekvenserna av att det är tillåtet är mer än väl kända av många. Jag undviker min lilla Coopbutik, för att det alltid sitter en tiggare precis vid ingången. Tiggaren är påstridig. Butiken har försökt att blockera utrymmet med blomsterlådor och reklamskyltar, men de lyckas alltid tränga sig ner.

  Gilla

 14. Tomas skriver:

  Hade svensk lag upprätthållits hade dessa rumäner kunnat förpassas ut ur landet efter tre månader. En strikt och konsekvent tillämning av denna lag hade sannolikt gjort det mindre intressant för rumänerna att komma hit och tigga. Men som vanligt väljer svenska myndigheter från att bortse från lagarna när de hamnar i konflikt med ”värdegrunden” som ju stadgar att det är synd om romerna som är utsatta för diskriminering och att ingen är illegal osv.

  Gillad av 6 personer

 15. Dnam eksnad skriver:

  Den enda ärliga artikeln i systemmedia om tiggare skrevs av Gudmundson (var är han) efter att han fått barn tror jag. Att få barn pressar för vissa undan en del ideologi. Nå, barnen tyckte inte det var så kul att leka i tiggarnas avföring på lekplatsen, lekhusen var ju perfekta ställen att skita i. I vår by blev det så att gå ut med hunden i skogen var lite farligt, för det grävdes gropar likt när man gjorde lumpen, inte så kul att trampa i, inte heller för hunden. Lokala do-gooders anställde den kvinnliga unga tiggaren som hjälp i affären, det gick någon dag så kom där en man istället som är aggressiv och fräser åt folk. Han och jag brukar fräsa åt varandra, en liten ritual vi har. Han och jag förstår varandra, han vet att jag är en av de få som vet vad han tänker.

  Gillad av 6 personer

 16. Dnam skriver:

  Och, hellre en tiggare än..

  När Stockholmarna inser det, kanske med den efterlängtade hemkomsten av Sweeney-Todd bagarna och fotbollslaget IS-BK, så vänder det kanske. För nog testar tiggarna Stockholmarnas hyckleri, det är kul

  Gillad av 4 personer

 17. Nysralk skriver:

  Tiggeri kan betraktas som kommersiell verksamhet där produkten är kickar av oxytocin och dopamin. Tiggaren får pengar och den som ger pengar får en godhetskick. En lösning på problemet vore att stå upp för alla fastighetsägares rätt att begränsa kommersiell verksamhet, inklusive tiggeri, på sin fastighet oavsett om det är allmän plats eller inte.

  Gilla

 18. Opzogn di teyrant! skriver:

  Om man tillhör den avlönade personalen i spegelsalen på Lustiga Huset kan man roa sig med att låta speglarna fokusera en liten till synes ovidkommande detalj i det större panoramat-så blir man också en del av en större flock som medvetet ägnar sig åt verklighetsförfalskning.Man blir s a s en av ”kamraterna” i den större sammansvärjningen.Varför finns dessa ”EU-migranter” i Sverige?Vem eller vilka har inbjudit dem?Vad tjänar dessa förrädare högst upp i pyramiden på det?Sanningen-den obehagliga:Skall Sverige och svenskarna överleva de kommande femtio åren måste svenskarna fås att vakna ur sin Törnrosa-sömn och den illvilliga spegelsalspersonalen måste anmodas söka nya arbeten istället för att förvilla synen på de stackars bedragna,utplundrade och utrotningshotade etniska svenskarna.Mycket snart är det hela försent.

  Gillad av 3 personer

  • Anders skriver:

   Om givandet är i avtagande så följer inte av det att tiggandet kommer att minska, utan istället kommer de rumänska ligorna att höja insatserna: Man kommer att skicka hit lama och blinda, och kanske tom stympade barn. Att stympa barn är ju en inte helt ovanlig sedvänja i vissa länder söder och öster om Medelhavet för att se till så att familjen får allmosor. Snart vid en ICA-butik nära dig.

   Gillad av 3 personer

 19. JL skriver:

  Det var några variabler som vägde tyngre än andra när vi utvandrade igen, efter många år utomlands.

  Det då nya (2013) fenomenet med importerat tiggeri som bara tilläts fortgå var absolut en av dem. Om inte annat ett symptom på ett vanskött land.

  Hösten 2015 med efterföljande ”rasiststämplingar” blev spiken i kistan, och sen började våra relativt snabba exit-planering.

  Lycka till ni som planerar att stanna. Kanske går att vända utvecklingen om det en dag finns opinion för Återvandrarverket.

  Gillad av 4 personer

 20. olle holmqvist skriver:

  Krönikören skriver. ” van med rumänska registreringsskyltar.” vi som liftade runt i Europa på 60-talet utvecklade specialsinne för registreringskyltar. Varifrån kom bilen ? Mest informativa systemet i förbundsrepubliken. En bokstav – K – från den största staden som började på K, Köln. Om två bokstäver KB, Koblenz tror jag, tre bokstäver ännu mindre. Läser på Wiki att Rumänien hade nationsbokstäver – RO – med fram till 2007 då de ersattes av EU-stjärnorna. Den ca normalbildade i ämnet Europas Registeringsskyltar kan antagligen inte urskilja den rumänska
  som rumänsk med bil yngre än 2007.

  Krönikören berättar alltså indirekt att bilen var mer än tolv år gammal.

  Gillad av 1 person

  • Kronblom skriver:

   Under EU-stjärnan står landsbeteckningen. Ser att det finns dekaler att täcka över den. En tysk bil hade en dekal med en liten hand som gav det långa fingret.

   Gilla

 21. Monica Eliasson skriver:

  Butikspersonalens dilemma påminner mig mycket om lärarnas situation: Å ENA SIDAN, att man som lärare är ålagd att hålla ordning i klassen, för att möjliggöra undervisning och inlärning. Å ANDRA SIDAN, att politikerna berövat lärarna samtliga verktyg, för att åtgärda eller bestraffa de elever som obstruerar och förstör denna ordning. Vilka naiva idealister alt. fega kräk till politiska beslutsfattare vi har!

  Gillad av 8 personer

  • cmmk10 skriver:

   Å andra sidan – är det någon som har sett en tiggare sitta utanför någonting som ägs av en invandrare?

   Jag misstänker att de hade gjort processen kort med tiggaren om han störde omsättningen det minsta.

   Gilla

 22. Lennart Bengtsson skriver:

  Om inget hjälper med dagens tiggeri får vi se till att den indiska tiggarsekten får nys om den positiva politiska inställningen till tiggeri i Sverige. Den indiska tiggarsekten drar sig inte för att blinda och stympas sina barn bara för att den rätta medkänslan skall väckas.

  Gillad av 4 personer

  • olle holmqvist skriver:

   ”vi får se till”
   Just det – Den – Pr’äktighets -Kollosaliteten – PK – anförd av Laila Feidvalsgossen Pär Lindberg, kursare med Dan ”Titanen” Eliasson, han bör påbjuda inrättandet av Myndigheten för Global Tiggerirättighet i Sverige.(Därmed bildas också ny deponi-stol för oduglig klättrare på normalstegen, alltså högstdetsammas GD). Skön Laila lär vara det enda statsråd i Fosterlandet
   som Tvenne gånger, vid tvenne olika tidpunkter lämnat Ämbetet.

   Andra politiker får torg och gator uppkallade efter sig. Var kommer Laila Freidvalds torg att ligga ?

   Gilla

 23. Loke skriver:

  Jag hade gärna sett ett uttalande från ägarfamiljen Ax:son Johnson. De kan säga vad de tycker och har ingen HR avdelning som kan omplacera eller avskeda dem för olämpliga åsikter. Allt annat lika så ökar koncernens omsättning med ökande befolkning och många faktorer talat för att familjen har en liknande agenda som 7k politikerna.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Varför inte en intervju med Åkesson eller Busch-Thor, där DGS ställer de frågor vi brukar ställa? Äkta journalistik där journalisten INTE är aktivist annat än för sanningen och sammanhängande, ärliga svar på svåra frågor. ”Våra läsare frågar ofta…” ”Våra läsare vill veta…”

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Heregud, Antonia är en av landets främsta multikultiförespråkare och invandringsaktivist!

   Att få henne att säga någonting negativt om tiggeriet, el. invandring, lär aldrig hända.

   Gilla

 24. Ulf Bergström skriver:

  Den svenska positiva synen på tiggare är välkänd I Rumänien. Jag har en bekant som var I Rumänien för att jaga. När han tog taxi till flygplatsen hade han gott om tid och taxichaffisen förelsog då att han skulle visa honom ett lyxigt område utanför staden med flotta villor och fina grönområden. ”Här bor mafian och allt är finansierat av pengar från svenskar som finansierar tiggarna I Sverige” berättade han.[

  Gillad av 5 personer

   • Kronblom skriver:

    Jag ser bara gammalt folk (äldre än undertecknad) som ger pengar till dem. Yngre föraktar ofta tiggarna ganska tydligt.

    Gilla

  • Kjell Eriksson skriver:

   Det är naturligtvis tillräckligt illa som det är. Samtidigt är jag lite skeptisk till alltför kategoriska uttalanden. Någon har sagt till någon som berättar, och denne förste någon vet vi eg inget om …Så vad vet vi eg om sanningshalten? Tiggare från Rumänien är ju ändå inte ett exklusivt svenskt fenomen. Oavsett, så är det illa nog. Men är det alltid så, dvs att tiggarna är frontfigurer för hälare?
   Jag tror det kan vara både och, dvs vissa tigger helt för sitt eget samt familjens uppehälle, medan andra är i klorna på hälare/maffia. I det senare fallet är jag en definitiv motståndare till tiggeri.

   Gilla

 25. Loke skriver:

  Varför tror alla att politikerna styr näringslivet? När ägarna till våra största företag är aktivister förblir våra riksdagspartier enbart marionetter i strategiska frågor såsom omstöpningen av Sverige.

  Hade Sveriges 100 rikaste familjer haft ambitionen att bevara Sverige som en kunskapsnation att räkna med hade politikerna aldrig tillåtits genomföra förstörelsen. Allt talar för att de vill ha ett nytt rike med nya lättkontrollerade medborgare.

  Gilla

 26. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Ni som ger er in i debatten om tiggeriet är organiserat eller ej skall veta att ni redan förlorat slaget. Läs KOA och inse att tiggarna aldrig tigger av varandra så det handlar inte om överlevnad när folket från öst skumpar buss i hundrafemtio mil för att pryda ICA-entreerna.
  Det är en affärsmodell som innefattar att vissa sitter med mugg, andra skimmar, ytterligare andra säljer guld, ficktjyvar, förföljer våra äldre och stjäl deras bankkort, samt en del ägnar sig åt kopparstölder, trafficking ingår självklart också. I stor skala blir det en lönsam verksamhet i stället för att städa i Bukarest eller klippa gräs i Sofia.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.