Bitte Assarmo: Så ologisk är den svenska vänstern

Bitte AssarmoPåsken kom och gick och för de flesta av oss påskfirare blev helgen ungefär som vanligt. Ett och annat kyrkobesök, en väldig massa ägg och en festmiddag på påskdagen för att fira Kristi uppståndelse (alternativt en festmiddag för att det är en härlig tradition, om du nu inte är utövande kristen). Men för hundratals människor i Sri Lanka blev påsken en tragedi. Ett terrordåd med islamistiska förtecken tog över 300 människoliv, varav hälften barn, och skadade fler än 500. En sorgens dag just på den dag som är den största festdagen i hela kristenheten.

En god vän, och tillika präst i Katolska kyrkan, skrev på sin Facebook efter dådet:

”Vill nu se statsministern hålla extra presskonferens och ledande västerländska kvinnliga politiker uppträda offentligt med den katolska huvudbonaden mantilla på sig bara för att visa sin solidaritet. För visst måste våld mot kristna och våra gudstjänster också fördömas hårt – och leda till åtgärder?”

Men någon extra presskonferens blev det inte. Inte heller har västerländska kvinnliga politiker tagit på sig kristna huvudbonader för att visa solidaritet mot de kristna som mördades så brutalt. Däremot kom förmaningar från vänster att inte döma gärningsmännen. Nätverket #jagärhär översatte sin lilla hashtagg till #iamhere och bombade Twitter med uppmaningar till eftertanke och lugn. ”Ingen kan veta vad som ligger bakom!” var budskapet samt ”Sprid inga rykten!”

Rykten om vad? Att det var en islamistisk organisation som låg bakom? Med andra ord: ”Sprid nu inte sanningen, för tusan!”

Den feministiska politikern Gita Nabavi lyckades också, mitt i sin sorg, komma med en liten förmanande pekpinne:

”Mina tankar går till #SriLanka
Minns att ingen föds till självmordsbombare. Låt aldrig terrorn och hatet segra.” skrev hon beskäftigt på Twitter.

Så lät det inte när en högerextrem terrorist mördade ett femtiotal muslimer i Christchurch, Nya Zeeland, månaden innan. ”Fasansfulla nyheter från Nya Zeeland. Högerextrem terrorist dödar ett femtiotal vid en Moské. Mina tankar går till offren. Hatet och rasismen måste få ett slut” skrev Gita Nabavi då.

Om hon varit logisk och konsekvent borde hon naturligtvis ha lagt till att ingen föds till högerextrem terrorist, men logik och konsekvent tänkande är sällsynt i vänsterns och feministernas lilla värld. Därför lallar människor som Gita Nabavi runt och hittar på ursäkter till ett terrordåd som dödat hundratals människor, samtidigt som de sannolikt pyser av självbelåtenhet över sin hjärtegoda tolerans.

Det är samma bristande logik som gör att den här typen av människor gärna bildar en mänsklig ring runt valfri moské efter ett terrordåd riktat mot muslimer, men inte ens kommer på tanken att bilda ring runt en kyrka efter ett terrordåd riktat mot kristna. 50 muslimer är fler än 300 kristna, helt enkelt.

Däremot kan man sannolikt tänka sig att bilda ännu en ring kring en moské även efter Sri Lanka, helt enkelt för att visa sitt stöd med muslimerna. Det är ju ändå de som är de verkliga offren, även när islamister mördar kristna. Som sagt, ingen föds till självmordsbombare – det ligger alltid en offerkofta bakom.

Det de här människorna inte förstår – eller förstår men struntar fullkomligt i – är att just de här skiftande förhållningssätten är bland de starkast bidragande orsakerna till att samhället polariseras alltmer. För vanliga dödliga, som inte gått i skyddad politikerverkstad hela livet utan lever ute i samhället, ter det sig närmast absurt att man å ena sidan kan leta efter försvar för islamistisk terror medan man å andra sidan är hypersnabb att fördöma all annan terror. Lika absurt som att i stort sett vartenda terrordåd ska efterföljas av en ljusmanifestation mot islamofobi, oavsett vem terrordådet riktat sig mot. Var är ljusmanifestationerna för de förföljda och mördade kristna?

Men vänsterns nonchalans mot kristenheten, och vurm för islam, handlar sannolikt inte så mycket om religion utan mer om ett slags ersättning för traditionellt klasstänkande i kombination med en närmast absurd brist på kunskap och bildning. För vänstern är kristendomen en religion som är starkt förknippad med makten, helt enkelt för att den av tradition varit det i Sverige och Europa. Islam däremot, det är minoritetens religion, för så är det ju i Sverige. Att världen är full av muslimska diktaturer som för en hårdför kamp mot frigörelse och jämställdhet väljer man att se mellan fingrarna med. I godhetens och toleransens namn.

Så ologisk är helt enkelt den svenska vänstern, och stora delar av vänstern över hela världen. Och det är därför vänstersinnade utan att skämmas sitter och beklagar islamistiska terrorister och manar till tolerans. Det är också därför du inte behöver ta dem på allvar.