Inger Enkvist: En ovanlig kandidat ställer upp i det spanska valet

Inger Enkvist

Spanien går till riksdagsval om några dagar, den 28 april, en månad före EU-valet. Motsättningarna är stora och utgången oviss, men en kandidat är verkligen annorlunda. Kanske väljarna är trötta på politiker som bara säger förutsägbara saker?

I Katalonien fick de spanska moderaterna, PP, knappt några röster i förra valet. Partiet hade sagt att det skulle försvara spanska staten och spanska språket men gjort det halvdant eller inte alls. PP var uträknat när en politisk bomb slog ner. Cayetena Álvarez de Toledo, CAT, kandiderar som nummer ett på PP:s lista i Barcelona, ett ”självmordsuppdrag”. Hon fascinerar. Politiskt är hon känd för att ha lanserat plattformen Libres e iguales (Fria och jämlika) mot regionalnationalismen. Hon är relativt ung med sina drygt fyrtio år. Hon har internationell erfarenhet från sin uppväxt i Buenos Aires och London. Hon har en doktorsexamen i historia från Oxford och ses av vänner och motståndare som intellektuellt briljant. Socialt slår hon de flesta genom att vara markisinna! Som om inte det vore nog är hon trådsmal, har långt ljust hår och skulle kunna vara mannekäng.

Under kampanjen i Katalonien har hon blivit mediernas favorit. Hon har utmanat socialisterna genom att fråga om de tänker benåda de katalanska separatister vars mål nu avgörs i domstol. Hon har utmanat feministerna i Podemos genom att fråga hur den nya våldtäktslagen ska utformas. Hur många gånger ska kvinnan säga ja, för att en man ska vara säker på att inte anklagas för våldtäkt? Vid ett möte med företagsledare frågade hon, om de verkligen gjort allt de kunnat för att hålla regionalnationalisterna stången. Hon har brutit ett tabu genom att tala spanska under kampanjen i Katalonien. I TV3, de katalanska nationalisternas kanal, sade hon att kanalen har gjort sig journalistiskt irrelevant genom att vara så sekteristisk.

Den regionalnationalistiska propagandan har trummat in att ”Spanien stjäl från oss”, fast de sedan visat sig att den legendariske katalanske ledaren Jordi Pujol var enormt korrupt och den förste att stjäla. CAT har nu hållit tal i Katalonien och påpekat för lyssnarna att ”separatisterna stjäl från er”, och det hon gör är att räkna upp allt som är vackert och betydelsefullt i Spanien och som de inte längre skulle vara en del av om Katalonien lämnade Spanien.

Vid politiska möten ropar regionalnationalisterna att hon inte har rätt att ställa upp i Barcelona, eftersom hon inte talar katalanska. På det svarar hon att det är just den typen av regionalnationalistisk främlingsfientlighet hon vill bekämpa. Vid ett offentligt möte till försvar för konstitutionen och yttrandefriheten vid ett universitet i Barcelona skrek studenter ”fascist” mot henne. Hon kommenterade händelsen med att det inte är normalt att ungdomar som fått allt i sitt liv serverat använder universiteten för att främja ett totalitärt politiskt projekt. De borde i stället gå till biblioteket, läsa på och lära sig att demokrati är rätten att framföra sina åsikter.

Här har det politiska livet en påläst, tydlig och modig kandidat. Hur det kommer att gå i valet för CAT är ännu öppet, men en svensk kommer kanske att tänka på Ebba Busch Thor, EBT, en något blekare profil men med vissa likheter. Kanske EBT:s framgångar i svensk politik kan locka svenska politiska partier att utse representanter som kombinerar intelligens, personligt mod och principfasthet?

22 reaktioner på ”Inger Enkvist: En ovanlig kandidat ställer upp i det spanska valet

 1. Bo Svensson skriver:

  Självbestämmande för alla kräver inte gränsdragningar i geografin, – det räcker med direkt makt för skattebetalaren över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål.

  Varvid man skall tillåtas gynna dem och de ändamål man känner för.

  Detta är formeln för folkens självbestämmande i en multietnisk verklighet. – Den nationalism man skall hata är inte ”regionalnationalismen” utan den som trampar på och föraktar den reelt existerande solidariteten mellan likar till förmån för patriotism och folkblandningspolitik.

  Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  En strimma av hopp om CAT kan bli en politisk kraft att räkna med i Spanien. Hon verkar ju ha allt man kan önska för att få genomslag. Och dessutom sunda åsikter. Jag vill nog inte göra några jämförelser med Ebba Busch Thor, inte ens med påpekandet att hon har en något blekare profil. Ebba har inte uppvisat någon insiktsfull förändring i KDs migrationspolitik, utan bara insett att det ger popularitet att våga vilja, eller låtsas vilja, sluta frysa ut SD. Hon är rapp och trevlig i debatter och tal, men hur skiljer sig KDs politik från övriga sex riksdagspartier (inkl Moderaterna) som tillåter 120.000 utomeuropeiska, oftast muslimska, migranter att ta sig hit. År efter år. Och curlar med bidrag och bostad. Ebba och övriga politiker pratar om brottslighet, skola, sjukvård och annat i och för sig viktigt som om inte allt detta helt och hållet avgörs av invandringspolitiken. Som man alltså vill ha så här. Varför då?
  Vad är de olika partiernas motiv till att inte vilja ha ordning och trygghet i samhället? Till att inte vilja ha välstånd och ekonomisk framgång för svenska medborgare? Till att inte vilja stärka familjen, svensk identitet, vårt kristna kulturarv och vår västerländskt präglade kulturella nationalitet? Vad har de sju riksdagspartier för eventuellt olika motiv till att vilja att svenska män och kvinnor ska känna sig otrygga, oroliga, bittra, arga och rädda för framtiden?

  Gillad av 13 personer

  • Rune skriver:

   ”Vad är de olika partiernas motiv till att inte vilja ha ordning och trygghet i samhället?”
   I Sverige lever vi i en partidiktatur. Våra diktatorer (partierna) importerar väljare. Allt för att behålla makten.

   Gillad av 4 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  Politiker med intelligens, personligt mod och principfasthet? En nåd att stilla bedja om, har vi haft tre stycken sådana sammanlagt sedan 1970?

  Gilla

 4. Östrahult skriver:

  Intressant, inte minst med tanke på att den här typen av information aldrig förmedlas via vanliga media i Sverige. Det skulle vara lika opassande som att berätta om att isen ökar på Grönland.
  När det gäller frågan om region contra nation så finns denna på olika håll i Europa som bekant, dock inte i Sverige, möjligen beroende på att den mest framgångsrika regionen har full kontroll på politiken här.
  Finns motsvarighet till Cayetena Álvarez de Toledo i Sverige? Inte vad jag kan se, trots all feminism så finns ingen riktig rakryggad och självständig kvinnlig politiker, Det finns säkert de som aspirerar på titeln, t ex den numera självömkande Lööf. Hon förbehåller sig rätten att förolämpa men är själv snarstucken. Finns någon manlig motsvarighet i Sverige? Tror inte det heller.

  Gillad av 1 person

  • Palle9 skriver:

   Östrahult: Annie Lööf, ja. Inför föregående riksdagsval intervjuades partiledarna i radions P1, studio ett. De fick då även välja ut sin favoritkommun varvid Lööf valde Gnosjö. Såg att där nu byggs landets första riktiga grindsamhälle (gated community). Lokalbefolkningen tycks uppleva en något annorlunda verklighet än den idyllbild, som Lööf målade upp.

   Gillad av 2 personer

 5. styggestig skriver:

  Tack Inger för dina insiktsfulla och intressanta artiklar om Spanien och det förestående valet.
  Ja, tänk om något eller någon kunde locka svenska politiska partier att utse representanter som kombinerar intelligens, personligt mod och principfasthet i stället för fuskare och bedragare som gör allt för att sko sig själva, som Moderaten Erik Bengtzoe och Liberalernas Emma Carlsson Löfdahl ?

  Gillad av 2 personer

 6. Dnam eksnad skriver:

  Ebba Bush-Thor, det värdegrundscertifierade godkända ”motståndet” man får lov att rösta på. Stockholmhycklarnas alternativ. Vilken patetisk samling svenskarna är.

  Gillad av 4 personer

 7. Anders L. skriver:

  Så ser hon ut, CAT:

  F.ö. går PSOE och Vox starkt inför valet men det är jämt mellan blocken och Sanchez ser inte ut att få egen majoritet.

  Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Vad tyder på att hon har ljust hår? Är det inte troligt att en naturbesiktning à la M*A*S*H skulle ge ett annat resultat?

  Men det hade ju kunnat vara intressant att hon blonderar sitt hår precis som Milo Yiannopolous och Gert Wilders och kanske fler politiker och aktivister inom den ”alternativa” högern?

  Gillad av 1 person

 9. Gösta Johnsson skriver:

  Hon har inte en chans i Katalonien!
  Hon är ju en typisk globalisering som vill ta makten från folket i en region som blir bestulen av andra delar av Spanien. Jag jämför med den utsugning av norra Sverige som skett genom årtionden och fortsätter fortfarande där våra råvaruresursers avkastning slussas direkt till södra Sverige och lite bidrag skickas tillbaka som plåster på såren. Nä…hon kommer inte att lyckas…

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Det är ju helt skilda saker. – Katalanerna är vinnare om det är flit och kompetens som avgör och det är något helt annat att vilja dra fördel av att man sitter på råvaruresurser.

   Gillad av 2 personer

   • Gösta Johnsson skriver:

    Att både ha flit och kompetens och sitta på råvaruresurser borde rendera i fördelar. Men om staten och politikens hejdukar genom lagar och förskrifter tar ifrån en region de fördelar som detta ger är det inte underligt med moteffekter som katalonerna manifesterar. Vi måste nog moblisera oss på liknande sätt i norra Sverige innan vi totalt är avklädda och måste gå med en lång tiggarstav!

    Gilla

 10. Steven Jörsäter skriver:

  ”Kanske EBT:s framgångar i svensk politik kan locka svenska politiska partier att utse representanter som kombinerar intelligens, personligt mod och principfasthet?”

  Sådana finns redan. Jimmie Åkesson!

  Gillad av 1 person

 11. Klas Göran skriver:

  Detta tema visar upp den sk populismens begränsningar:

  När skall folkviljan gälla? Vems vilja? Vilket folk? Är det bara ex-Franquisterna i PP som representerar ”folket”? Har katalanerna rätt till en egen folkvilja eller är bara ”spanjorerna” folket? Vem solidariserar sig ”Sverigevännerna” med? Statsmakten eller folket? Folken?

  Gilla

 12. Ulf Bergström skriver:

  Demokrati innebär att man respekterar folkviljan. Det katalanska folket har röstat för självständighet och det måste respekteras. Katalonien är en nation med egen kultur och språk som har undertryckts och misshandlats av den spanska staten, ”pero catala, habla christiano” din katalanska hund, tala kristligt, ett vanligt tillmäte från den arroganta kastilianska regimen som har fascistiska rötter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.