Mohamed Omar: Att vända populärkulturen mot vänstern

Mohamed Omar

Måndagen den 15 april sändes äntligen, efter tjugo månaders uppehåll, det första avsnittet i Game of Thrones åttonde säsong. Muren har rämnat och en jättestor här av vålnader, de så kallade vita vandrarna, har invaderat De sjunga konungarikena. Kommer människosläktet att överleva?

Sedan urminnes tider har alltså gränsen mot den farliga vildmarken i norr skyddats av en gigantisk mur av is. Den har fungerat bra – fram tills nu.

Det är lätt att dra en parallell mellan muren i teveserien och den mur som Trump som håller på att bygga på gränsen till Mexiko. Parallellen har uppmärksammats av Trump själv i en postning på Instagram nyligen. Han lade upp en bild på sig själv och texten ”The wall is coming” med fantasyseriens typsnitt, en parafrasering av det återkommande uttrycket i serien: ”Winter is coming”.

Vänstern, som vill äga all kultur, blev förstås rasande. Nu heter det att det är fel att utnyttja kultur i politiska syften – något de gör hela tiden. Vänstern påpekade också att muren i teveserien inte fungerade, och att Trumps liknelse därmed var dum. Det påstås att Trump inte är ett riktigt fan och inte kan någonting om Game of Thrones.

Men vänstern missar att muren visst har fungerat – mot människor. Den stod i åtta tusen år. Det är först nu när vålnadernas kung skaffat sig en spökdrake som sprutar iseld, som den fallit. Trumps mur är ämnad att hålla illegala invandrare ute – inte spökdrakar.

Hur som helst visar detta drag på Trumps – eller hans rådgivares – genialiska användning av sociala medier för att nå ut med sitt budskap. I sin återvalskampanjfilm hänvisade han till Batman. Filmen togs visserligen bort, men den tjänade sitt syfte. Kopplingen är gjord. När man ser Batman framöver kommer man att tänka på Trump.

Och nu hänvisar han till Game of Thrones. Vänstern dominerar kulturproduktionen, men den kan inte styra hur kulturen används. I stället för att lämna populärkulturen åt vänstern bör oppositionen vända den mot vänstern. Nu kan ingen se Game of Thrones med dess mur utan att tänka på Trump och hans mur. Kopplingen är gjord.

För många Game of Thrones fans kommer nu den stegrande spänningen inför upplösningen i den sista säsongen att blandas med känslorna vid utvecklingen av Trumps murbygge.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).