Anders Leion: Rom

Anders Leion

Jag kommer att tillsammans med min fru tillbringa någon månad i det Rom, i vilket hon bott och arbetat men jag bara besökt några gånger som turist. Jag har i flera år läst latin och ännu längre intresserat mig för antiken. Hon, min fru, vet oftast vad som kommer att dyka upp bakom nästa gathörn och vilken stämning och vilket folkliv som karaktäriserar olika kvarter. Det gör inte jag. Jag tror att jag, lite lätt överdrivet, vet mer om Rom under republikens sista årtionden än om dagens stad.

Men ibland sammanfaller antikens och dagens Rom. Vi kommer att bo där det annex till Curian låg, i vilket Caesar mördades. En rolig restaurang som vi brukar besöka ligger i det Suburra, då präglat av allsköns brottslighet, där Caesar växte upp. Sådana sammanträffanden mellan det moderna och antika sker då och då.

Som en förberedelse inför vistelsen har jag börjat se lite oftare på italiensk Tv, som faktiskt innehåller mycket mer än de flamsprogram man brukar få in på hotellens tv-skärmar. I går såg jag på detta program: Quante Storie. Det minner om den tjugotredje mars 1919 då fasciströrelsen bildades vid ett möte på San Sepolcro-torget. (Du måste förstås kunna lite italienska för att ta del av programmet).

Programmet är sevärt i sin helhet, men här skall jag bara kommentera svaret på en fråga som ställdes av en av de i programmet deltagande ungdomarna (vid 19.30): ”Vilken förbindelse finns det mellan dagens höger och gårdagens fascism?” Mimmo Franzinelli, författaren som intervjuades, svarade att det var en bra fråga men svår att besvara. Han slutade sitt svar med: ”Den viktigaste likheten är demokratins kris och brottet mot (dess) regler. På den tiden var det Mussolini som bröt mot dem. Nu är det andra politiker. Man vänjer sig (vid) dessa regelöverträdelser. Myndigheterna ingriper inte. Överträdelserna tilltar. Till slut kommer sammanbrottet.” Jag anser att hans uttalande är mycket viktigt – och helt berättigat.

Hur är det i Sverige? Också där tilltar våldsutövandet och regelbrotten. De flesta av dem sker inte i regi av någon politisk rörelse, utan mer spontant för att tillskansa sig personliga fördelar eller bara för att skrämmas och därför att gangstern vill känna sig mäktig. (Det finns också politiskt motiverat och organiserat våld, men det är ännu inte den viktigaste våldskällan.) Men i längden har dessa lokala, av brottslingar utövade våldsyttringar en lika destruktiv effekt som den våldsanvändning som på tjugu- oh trettiotalet skedde i Italien och i Tyskland.

En följd kan bli att ett försvarsvåld utbreder sig, ett våld som – även om det i varje enskilt fall kan vara berättigat – ändå kan ha långsiktiga, destruktiva effekter. Också detta våld skulle urholka statens våldsmonopol och öka föraktet mot de politiker som i sista hand avgör polisens möjligheter.

Våra svenska politiker beter sig alltså lika valhänt, eftergivet och destruktivt som dåtidens italienska och tyska motsvarigheter. De är också lika medskyldiga som sina tyska och italienska föregångare till dagens situation, och till det allmänna sammanbrott av ordningen och de därmed följande politiska eruptioner som kan komma.

Är detta att måla fan på väggen? Jag tror inte det. Utsattheten för brott mot enskild person redovisas här nedan i andel utsatta personer, det vill säga personer som faktiskt blivit offer för redovisad brottstyp. Allvarliga sexualbrott har bara två mätpunkter och redovisas i diagrammets nedre högra hörn. NTU är den Nationella trygghetsundersökningen. Det är en enkätundersökning riktad till ett slumpmässigt urval av befolkningen.

Utsatthet för sexualbrott 2006–2017 samt allvarliga sexualbrott 2016–2017). Andel (%) utsatta av samtliga i befolkningen (16–84 år). Källa: NTU.

Och i följande diagram redovisas anmälda fullbordade våldtäkter:

Från 421 år 1975 till 7552 år 2018, alltså. Grunddata är från Brå, men sammanställningen är från Affes statistikblogg.

Fakta

-22 000 sexualbrott polisanmäldes (2017)
-7 370 av dessa rubricerades som våldtäkt (2017)
-1 160 lagföringsbeslut fattades gällande sexualbrott (2017)
-98 procent av de som misstänks för sexualbrott är män (2016)
-15 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2014)
-11 procent = personuppklaringsprocenten för våldtäkt (2017)

Allt material från Brå.

Resultatet av dessa och andra brott har blivit att otryggheten stigit, bland alla kategorier och alla åldrar, men särskilt bland unga kvinnor. Till dessa och andra offentligt bokförda och publicerade uppgifter skall föras allt det våld som blivit en del av den svenska vardagen: Det som plågar elever och lärare i skolan. Det som hotar bibliotekarier och socialsekreterare på deras arbetsplatser. Det som möter sjukvårdspersonal och poliser när de skall utföra sina uppdrag. Detta våld förtigs inte sällan, därför att man vill skydda sitt rykte – ofta på order uppifrån.

Detta förringande och förtigande av det pågående ordningssammanbrottet är livsfarligt. Redan har inställningen börjat sprida sig att det inte lönar sig att ringa polisen. Denna uppgivenhet paras med en rädsla för att uppge det man vet, att vittna när ett brott faktiskt har uppmärksammats och skall utredas.

Följden är en fortgående överflyttning av makt och inflytande från offentliga organ till kriminella organisationer och individer.

Brytningspunkten till det rena helvetet kommer när kriminella organisationer lyckas muta till sig inflytande över lokala politiker. De första tecknen har redan setts. I Södertäljenätverket fanns det lokalpolitiker. De nämndemän som stöder sig på sharialagens påbud känner sig moraliskt högtstående när de bryter mot svensk lag.

Sätt ihop lokala gangstergäng som skrämmer befolkningen till underkastelse och vittnen till tystnad, korrumperade lokalpolitiker som styrs av gangsterbossar med miljö- och centerpartiets och socialdemokraternas friande till invandrargrupper – och ni får förklaringen till dessa partiers envisa förringande av problemen – ja, förnekande av att något obehagligt håller på att ske.

Känner ni till hur prydandet av gravstenar med olika figurer blev tillåtet? För inte så länge sedan var det otänkbart med duvor och andra prydnader på gravstenar. Det var en zigenare som ville ha en av honom önskad figur ditsatt på stenen. Han hade ett övertygande argument. En kniv.
Kyrkogårdsförvaltningen vek sig. Det var kanske då det började, det som vi nu lever med.

24 reaktioner på ”Anders Leion: Rom

 1. gmiksche skriver:

  Det är alltid bra att titta tillbaka för att se om det finns likheter med dagens situation. Eller s k rötter, antingen av det röda eller bruna slaget. Så även i Italien. Men så mycket klarare blir inte perspektivet ändå inte om man går tillbaka 2000 år i tiden.

  Det som verkar känneteckna Rom är att stadens kommunalförvaltning varit på dekis i många år men håller på att repa sig under en ny regim. När korruptionen och förfallet fått pågå en längre tid kan givetvis inte allt bli bättre över en natt. I dag styrs Rom av femstjärnerörelsens Virginia Raggi, första kvinnliga borgmästaren. Hennes föregångare Francesco Paolo Tronca hade 2015 utsetts som opolitisk förvaltare av staden efter att den socialdemokratiske borgmästaren Ignazio Marino fått avgå på grund av ekonomiska oegentligheter. Raggi har dessutom att kämpa mot ett vänsterstyrt kommunalfack som lägger hinder i vägen där man kan, ex vis public transport och avfallshantering.

  Men att situationen håller på att förbättras genom femstjärnerörelsens och Legas samverkan nationellt och lokalt. Det exemplifieras genom att myndigheterna äntligen tagit till med hårdhandskar mot den s k Spadaklanen i förstaden Ostia, som ostört fick hålla området i schack och bygga palats (i ordets rätta mening, fast smaklösa sådana) . För inte länge sedan har fastigheterna rivits av statsförvaltningen under starkt polisskydd. De saknade bygglov, men tolererades ändå av de statsförvaltningar och myndigheter som föregick den som regerar idag.

  Det kan vara värt att nämna att Spadaklanen är en variant av maffian. Den är en klan av idel italienska zigenare. Rättsväsendet hade stora svårigheter vid utredningen av de begångna brotten och med genomförandet av domstolsförhandlingarna. Detta på grund av det enbart talades zigenska inom klanen och att de få tolkar, som var tillräckligt kunniga och villiga att låta sig anlitas av domstolen blev hotade till sina liv.

  Gillad av 9 personer

 2. Dnam eksnad skriver:

  Att det ännu inte bildats ett medborgargarde som bevakar Ebbas gravsten säger väl det mesta. När man styrs av förrädare, vad finns kvar utom revolution?

  Gillad av 6 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  Hoppas ni får en trevlig vistelse där, gillar inte storstäder, men med Rom gör jag ett undantag, att gå på Via Margutta och kika på all konst är en fantastisk upplevelse, dottern bodde och skapade konst där under ett år.
  Sedan all god mat, Corallo som är ett levande ställe att äta på, lite dyrt men fantastisk mat. Eller alla små ställen längs Tibern som serverar allt man kan önska, sitta vid floden vid solnedgång med en kall öl i handen, magiskt.
  Själv brukar jag bo mitt i statskärnan på ett litet familjeägt ställe som är förvånansvärt billigt att bo på.
  Fasen vad jag saknar Italien, nej det långsiktiga målet blir nog att flytta dit, Sverige har inte ett mig värst mycket tur eller glädje, varför envist fortsätta på en icke vinnande väg?

  Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Kan bara hålla med, hon var även mycket vacker, men å andra sidan så var kvinnorna i 60 tals filmerna vackra. Afghanpälsar och hippies förstörde det mesta under 70 talet.
    Att ha stannat i Sverige är fel på riktigt.
    Du gjorde helt rätt i ditt val.

    Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Norditalien med alper är kanonvackert åkt en del mc där, Underbara slingriga vägar med vettig standard, Gardasjön var vindsurfing stället på mitten 1980 talet, idag vet jag inte, men lika vackert fortfarande, Lago Iseo är än så länge inte sönderturistat.

    Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Hej Olga, Corallo tyckte jag mycket om bra mat och mycket trevligt bemötande, lite dyrt dock. Fast har ju inte blivit missnöjd någonstans där vi ätit hittills, har man gluten eller någon annan form av överkänslighet så kan det vara bra att ha en översatt lista med sig, då många krogar inte har tydliga listor med det,i menyn. Tjeckien är ett föredöme där 1-12 skala med samma nummer för varje maträtt verkar det som.
    Ha en underbar resa dit.
    Mvh Göran

    Gilla

 4. Eva Danielsson skriver:

  Siffrorna över fullbordade våldtäkter behöver påpekas i alla sammamhang. Fem st per hundratusen invånare år 1975 och sjuttiofyra st per hundratusen invånare år 2018, och att det samvarierar med mängden invandring. Man brukar beslagta pistoler och knivar från gärningsmän. Jag tycker det bör vara lika obligatoriskt att frånta våldtäktsmän deras vapen, alltså att kastrering bör ingå i dom för grov våldtäkt. Men det kanske är självklart för mig för att jag är kvinna. En våldtagen kvinna blir bestulen på sitt liv, så som det kunde ha blivit utan våldtäkten. Kanske kastering också kan ha viss brottspreventiv effekt.

  Gillad av 7 personer

 5. Kulturisten skriver:

  Efter valresultatet 2018 fattade vi beslutet att lämna Sverige då barnet gått ut gymnasiet om tre år. Vi flyttar till semestervåningen i Italien. Mycket kan hända i Europa under tre år och Italien har också stora problem, men som det ser ut idag har Italien åtminstone en framtid som västerländsk demokrati, medan Sveriges dito är ifrågasatt. Ända tills jag behärskade italienska var mitt intryck av RAI-kanalerna ett enda långt spektakel av stilettklackar och frågesporter. Efter fyra år i Sverige med VärdegrundsTV är jag idag imponerad inte bara av rapporteringen och utbudet i italiensk media, utan hur öppet och kraftfullt samhället tar tag i problem. Man ältar, analyserar och begrundar alla aspekter. Öppenheten utgår ifrån patriotism – stolthet över den egna kulturen och en öm kärlek till fosterlandet. Anders, missa inte RAI Storia, en kanal helt dedikerad åt historiska dokumentärer, dygnet runt!

  Gillad av 6 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  Artikeln består av två disparata delar. Var tramset om fasiscmen och höger ett försök till BBC-Monty Python-övergång? På den tiden var fascismen självklart och uppenbart socialistisk, och det är den förstås även nu. Mussolini jämfördes med Stalin som socialismens internationella ledare. Han var redan ledare för det marxistiska partiet och genom att koppla det till fackföreningsrörelsen uppstod fascismen. Det är marxistisk syndikalism, precis som den svenska arbetarerörelsen SAP/LO. Det är så vänster det kan bli. Det är svaret på frågan, och därmed saknas kopplingen mitt i artikeln. Ty det är dagens fascister som har makten och som förorsakar våldtäkterna.

  Gillad av 8 personer

 7. Palle9 skriver:

  Anders: Tack för en mycket tänkvärd krönika – just detta att få perspektiv på vårt eget lands situation genom paralleller från andra länder är viktigt. Du skriver:
  ” Sätt ihop lokala gangstergäng som skrämmer befolkningen till underkastelse och vittnen till tystnad, korrumperade lokalpolitiker som styrs av gangsterbossar med miljö- och centerpartiets och socialdemokraternas friande till invandrargrupper – och ni får förklaringen till dessa partiers envisa förringande av problemen – ja, förnekande av att något obehagligt håller på att ske.”
  Här slår du huvudet på spiken – många är nog de medborgare, som undrat över hur det kan vara möjligt för politiker att förringa problem, som borde vara uppenbara för var och en. En möjlighet är att de helt enkelt är korkade, men det rätta svaret är helt enkelt egenintresset, den personliga maktställningen och det egna partiets position. Som det ofta uttrycks: de vill ha det så här – eller kanske snarare, hur det blir för medborgarna bryr de sig föga om, bara egenintresset gynnas.
  Vi har t.ex. Morgan Johansson, som förhalat en lagstiftning, som förbjuder medlemskap i en terrororganisation, som ligger i nivå med jämförbara länders (se Ledarsidorna för detaljer). Som en enstaka ljusglimt i statstelevisionen i fråga om klarsyn kan jag rekommendera avsnittet i SvT Forum om intervjun med de svenska IS-terroristerna och slutsatser av detta (start ca 42 min in):
  https://www.svtplay.se/video/21501842/forum/forum-4-apr-09-00?start=auto

  Gillad av 1 person

 8. splintved skriver:

  Tack Anders för tankeväckande epistel och fina kommentarer.
  Efter gymnasium med filosofi samt latin samt senare Universitets-studier i klassisk arkeologi,insåg jag vikten av att ha perspektiv på tillvaron.
  Bl.a. ägnade vi mycket tid åt att tolka gravstensinskriptioner med kloka visdomsord, som man lika gärna kunde ha skrivit idag.
  Mycken diskussion om dagligt liv i antikens Rom. Familjeproblem .Personliga problem .Fejder.. Sektstridigheter. Politikproblem Trafikproblem.
  Distributions problem med vagnar på dagarna vilket förbjöds p.g.a. störande effekter Men distribution på nätterna gav sömnproblem p.g.a. buller från järnhjul mot stenbeläggning.
  De som hade möjlighet flyttade ut på landet.
  En senare upplevelse: Vid turistbussresa genom Rom: Informatören mässade med uttråkad röst: Här mördades Caesar. ett kvarter senare Här mördades Aldo Moro

  Gillad av 1 person

 9. Dnam skriver:

  Rom för mig kommer först och främst från Västindien. Sedan ett minne av att det pittoreska hotellet min fru och jag bodde på inte hade varmvatten, så när jag kom hem från konferensen så fanns det ingen fru i rummet, endast ett argt bi, så när vi gick ut så grep biet kameran och kastade den i marken framför en road försäljare av slipsar. Nästa natt tillbringades i ett mycket dyrare pittoreskt hotell, med varmvatten.

  Bin förresten, jag fick in en bidrottning i huset idag, hon var också arg och ville ut och sätta fart på en ny koloni. Våren är här!

  Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Måste erkänna att Freddo och Calda förvirrade mig rätt rejält i början.
   Precis som med Kroatiska Veliko pivo eller malo pivo, Malo låter sådär manligt att det borde ju betyda stor, men det är tvärtom, lika ologiskt som Italienskan.
   Hankar mig fram ok, men alla dessa feminin och maskulin, och verben, näe överkurs helt enkelt.

   Gilla

 10. Kronblom skriver:

  Jag tyckte TV-serien La Piovra (Bläckfsken) mitt i all dramatik fanns en tråd att följa hur korruptionen var organiserad. Från lokala gangsters och uppåt i etablissemanget. Även Il commissario Montalbano där handlingen är förlagd till Sicilien visar hur djupt rotad den är i samhället. Italien, ja norr om Milano eller helst Ticino. Tycker ofta att folk är lite reserverade och ibland lite dryga av sig men jag lärde mig en sak, hälsa alltid på den äldsta kvinnan i hushållet först av allt så brukar det lösa sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.