Ny podd! Hur svensken firar våren

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 31/3) pratar Mohamed Omar (Eddie) med Ludvig Almgren på podden Children in Noizville. Påsken är, liksom de flesta svenska högtider, en blandning hedniskt och kristet. Ordet påsk kommer från hebreiskans ”pesach” som betyder ”gå förbi” och påminner om hur dödsängeln i Egypten gick förbi det judiska folkets hus utan att röra dem. Den svenska påskens kristna dimension vilar på denna judiska grund. Påskens innebörd förändrades av de kristna från att handla om det judiska folkets befrielse ur träldomen i Egypten till att handla om Jesus korsfästelse, död och uppståndelse. Till denna dimension kan man lägga den hedniska – påsken som vårfest. Den dimensionen finns bättre uttryckt i det engelska ordet easter och tyskans ostern som sägs komma av namnet på den germanska fruktbarhetsgudinnan Ēostre. Omar och Almgren läser och kommenterar dikter av Karlfeldt och Olof Thunman samt två svenska påskpsalmer.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

2 reaktioner på ”Ny podd! Hur svensken firar våren

 1. Niklas R skriver:

  Faktum är att ordet påsk kommer från försvenskningen av grekiskans paascha (eller hur det nu stavas), som i sin tur kommer från hebreiskans pesach. Detta eftersom den svenska Bibeln översattes direkt från original texterna på grekiska och då behöll man det grekiska ordet för ”förbigången”.
  Det engelska ordet för Påsk, easter, kommer från Kung Jakobs bibel där översättarna, på samma sätt som Luther, 1522, ersatte ordet paascha med ”öst” eftersom i gammal kristen terminologi betyder ”öst” ”påsk”, vilket blir easter på engelska och ostern på tyska. Så det har inget med hednakulturer eller liknande att göra utan ett ordval som Luther och,i det engelska fallet, Tindell gjorde.
  Samma ordval fanns kvar i andra delar av dessa Biblar som t.ex. i Lukas 2:41 och 1 Kor. 5:7.
  Detta ordval finns förövrigt inte kvar i dagens engelska biblar utan där skriver de nu ”pass over”.

  Som referens kan ni se denna video 8 minuters video där det hela förklaras (åtminstone den engelska delen).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.