Gästskribent Carl-Henrik Olsson: Observationer av en utlandssvensk på Sverigebesök

Jag bor sedan 13 år i São Paulo och jobbar för ett internationellt företag inom telecom. Eftersom jag är gift med en brasilianska och är lokalanställd har jag kanske kommit in i samhället mer än vanliga svenska expats.

Brasilien är ett otroligt delat samhälle. Beroende på vilket samhällsgrupp man tillhör, det vill säga hur mycket pengar man har, väljer man sjukvård, skola för barn, boende, var man semestrar och så vidare. Den som har god råd väljer privata skolor och sjukhus och boende i inhägnat säkert område. Portvakten i vårt område sitter innanför skottsäker ruta och bilarna går igenom en sluss för att komma in i garaget.

Den som inte har tillräckligt med pengar får hålla till godo med undermålig allmän skola och dåliga offentliga sjukhus med mera. Med pengar kan man avskärma sig från nästan alla problem utom risken att rånas på allmän plats. Den som får ekonomiska bekymmer, till exempel på grund av arbetslöshet, blir förstås av med privilegierna.

Senaste julen tillbringade familjen hos min syster i en välordnad villaförort till Stockholm. Över nyår reste vi till Idre för att barnen skulle få lära sig att åka skidor. När vi senare reste hem till São Paulo, lämnade vi vår äldsta dotter som är 14 år hos min syster för att stanna ett halvår. Dottern ville gå i svensk skola för att förbättra sina kunskaper i svenska och komma närmare den svenska kulturen.

När vi reser på semester inom Brasilien väljer vi en säker plats. Platser blir säkra genom att ligga någonstans där det saknas gangsters i närheten eller genom att de är inhägnade och har vakter. På sådana ställen är semesterfirarna en mycket homogen grupp. Idre kändes precis likadant. Besökarna i Idre är en mycket ”svensk” homogen grupp. Idre ligger ju också långt från problemområden.

När jag tog kontakt med kommunala skolor i Stockholm för min dotters skolgång kunde ingen hjälpa till. Vi hänvisades till en mottagningsenhet för nykomna utomeuropeiska elever. Där skulle dottern först genomgå läkarundersökning och utvärderas.

Mottagningsenheten hade som mål att dottern skulle få börja i någon skola inom en månad. Detta kändes inte bra för mig. Jag ville att hon skulle börja direkt och inte förlora tid. Men framför allt blev jag rädd att hon inte skulle bli placerad i en skola med hög kvalitet på undervisningen. Därför började jag undersöka alternativen. Helt privata skolor är mycket dyra.

De flesta friskolor har hårda regler för hur de får ta in nya elever. Vi hittade dock en bra lösning eftersom min dotter läser på Schweiziska Skolan i São Paulo med undervisning delvis på tyska. Därför blev hon antagen av Tyska Skolan i Stockholm till och med utan kostnad för oss. Men om detta inte fungerat hade det fått bli ett dyrt privat alternativ. Där finns till exempel internatskolor som kanske till följd av den höga kostnaden inte har några köer. Det finns också helt privata skolor som Stockholm International School.

Jag har läst och hört mycket om förändringen av det svenska samhället de senaste tio åren. Skillnaderna är påtagliga om jag jämför med när jag själv gick i skola under åttitalet. Man kan uppenbarligen avskärma sig från problemen redan idag genom att välja boendeområde, skola och plats för semester. Men jag måste erkänna att jag är orolig för min dotter när hon åker hem med buss från någon kvällsaktivitet efter mörkrets inbrott. Kanske borde hon åka taxi hem som hon gör i Brasilien.

Vad jag vill få fram med dessa exempel är att jag tror att Sverige med nuvarande kurs är på väg mot ett samhälle som är lika delat som São Paulo. De som har möjlighet kommer att kunna betala för att isolera sig från problemen och ge sin familj trygghet och sina barn bra utbildning. De kommer att göra det. Jag är säker på att Idre kommer att ha vakter vid infarten till stugområdet om 20 år om utvecklingen fortsätter.

Det gör mig ledsen att Sverige är på väg åt detta hållet. Jag tror mycket på trygghet, en allmän bra skola och sjukvård av hög kvalitet för alla. Det känns dock som om Sverige är på väg mot en tipping point där det är för sent att återskapa det trygga, goda samhället. Kanske måste vi acceptera att Sverige blir ett delat samhälle.

Carl-Henrik Olsson är 45 år, civilingenjör från Chalmers och har en MBA från Handelshögskolan i Göteborg. Har arbetat internationellt inom telekom under mer än 20 år.

42 reaktioner på ”Gästskribent Carl-Henrik Olsson: Observationer av en utlandssvensk på Sverigebesök

 1. gmiksche skriver:

  För min del accepterar jag inte att Sverige blir ett delat samhälle. Fast det är det ju redan på sina håll. Man kan foga sig i det som synes vara oundvikligt eller hålla emot. Oavsett chanserna att lyckas. Den som inte fogar sig slipper att skämmas inför sig själv. Annars håller jag med.

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Just sa är det. Det är vart eget samvete vi maste tillfredställa, inte andras förmodade uppfattning om oss. Självklart kan Sverige räddas idag och det kommer att ga att rädda om tjugo ar efter fortsatt förfall. Men det kräver att man anstränger sig och faktiskt försöker att rädda det, att man inte spelar med och ger upp och ljuger för sig själv. Sanning och rätt.

   Gillad av 9 personer

  • Hemskt. skriver:

   ”För min del accepterar jag inte att Sverige blir ett delat samhälle”.Sverige är redan ett delat och ytterst fragmentiserat land med -i vissa avseenden-inbördeskrigsliknande förhållanden.Skillnaderna och fragmentiseringen ökar även hela tiden-inte minst då det gäller de socioekonomiska skillnaderna mellan ”de rika” och ”de fattiga”,där Sverige enl Eurostat är det land i den industrialiserade världen där de socioekonomiska klyftorna ökar snabbast.Över hela spektrumet sker – vad som verkar vara-en planmässigt och metodiskt genomförd fragmentisering av det svenska samhället och även en polarisering där grupp ställs mot grupp.Man kunde nästan tro att det är självaste Beria som dirigerar det hela.Sverige som ett ”nytt” Ukraina nästan.Men mest illavarslande är introducerandet i Sverige av en benhård stalinistiskt utformad PK-codex-en PK-codex som i sig självt skapar ”tankebrottslingar” som faktiskt sätts i fängelse precis som fallet var i Sovjetunionen och även i Tyskland.De flesta människorna ser inte detta antagligen beroende på att de är hårt ideologiskt indoktrinerade,Även i Sovjetunionen och i Tyskland valde de flesta att inte se.Fråga:Är Sverige redan i praktiken ett totalitärt samhälle,med åsiktspoliser,Nacht-und-Nebel och en likriktad media-apparat?Hur länge till får man överhuvudtaget ställa denna fråga utan att bli misstänkliggjord,åtalad för åsiktsbrott och sist och slutligen satt i fängelse?

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Den rätta ordningen är ju att de bevakade enklaverna är för problemklientelet och att fred och trygghet råder utanför. – Metoden för att så skall bli är krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet och rätt nivå på de belopp garanten måste betala, när en klient begått ett våldsdåd.

  Detta är den liberala basen och den socialliberala överbyggnaden består då av hjälp med brottsförsäkringskostnaden som skattebetalarna kanaliserar till dem de känner gemenskap med.

  Gillad av 1 person

 3. Lenam skriver:

  Vi värnar om de svaga.. brukade sossarna säga på Palmes tid. Vid valtider alltså. Det har jag inte hört längre. Det har de nämligen slutat med. De värnar inte alls över sin egen befolkning tyvärr. De värnar bara andra folk. Globalister.

  Gillad av 6 personer

 4. svenne skriver:

  ”Det känns dock som om Sverige är på väg mot en tipping point där det är för sent att återskapa det trygga, goda samhället. Kanske måste vi acceptera att Sverige blir ett delat samhälle.”

  Tyvärr talar mycket för att denna ” tipping point” redan har passerats. Jag skulle vara glad om det dök upp en enda indikation som bevisar att detta inte är fallet.

  Gillad av 8 personer

  • lingongatanblog skriver:

   Vi har passerat :
   ”Av de 352 286 gymnasieeleverna är 32% utrikes födda eller födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar och skulle även de som är födda i Sverige med en utrikes född och en inrikes född förälder också räknas in så handlar det om minst 40% om inte mer än så. De allra flesta av gymnasieeleverna som har utländsk bakgrund har numera utomeuropeisk bakgrund och antagligen har kring 30% av samtliga invånare i landet i ålderskategorin 18-20 år numera utomeuropeisk bakgrund”

   https://tobiashubinette.wordpress.com/2019/03/13/det-nya-sverige-skola-minoriteter-ungdomar-icke-vita/

   Gillad av 7 personer

   • Benjamin Dhover skriver:

    Intressanta siffror. Men länka inte till Tobias Hubinettes blog är du snäll.

    ”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”
    Källa: Creol, nr. 1/1996

    ”Jag började helt enkelt attackera och mer eller mindre misshandla personer som betedde sig rasistiskt i min närhet. Det kunde röra sig om allt från fullfjädrade skinheads, till barn i skolåldern eller äldre herrar och damer.”
    Källa: Svartvitt, nr. 1/1996

    Länkar vi till fullblodsrasister som Hubinette kan vi lika gärna börja lägga upp länkar till Nordfront också.

    Gilla

 5. Anonym skriver:

  Var inte ledsen. Vi är många företagsägare som har tjänat miljarder på den av skattebetalarna finansierade omställningen av landet. Det räcker och blir över till livet utomlands. Det finns heller ingen anledning att bekymra sig över innerstaden eller Idre, utdelningen dunsar in varje vår på kontot i alla fall. Lägre löner och omsättningen närmast garanterad av staten gör underverk för resultaträkningen. i de utvalda bolagen.

  Gillad av 9 personer

 6. Magnus Ström skriver:

  Jag är helt för det delade samhället. Jag vill inte ha något med den importerade menakulturen att göra, Tipping point har för länge sedan passerats och det går inte att göra något åt. Lika lite som i Brasilien. Som boende på en ganska stor ö utanför Stockholm och med bara en bro som leder dit, finns det stora möjligheter att behålla delningen även framöver. Skolan på ön har 99% svenska barn, det har vi varit nöjda med, och det yngstbarnet av tre går nu på en Östermalmsskola(samma gata som Tyska skolan)med 95% svenska ungdomar. F.ö. finns det på ön redan ett villaområde med bommar som håller obehöriga borta, och porttelefoner till varje hus vid bommen. Vi kommer få se ett inhägnat sådant område inom 5-10 år gissar jag, och kanske t.o.m. med bemanning vi infarten. Kom ihåg var ni hörde det, även om jag inte var först med att säga det.

  Gillad av 14 personer

 7. Magnus Ström skriver:

  Redigerad: Ta gärna bort den första kommentaren.

  Jag är helt för det delade samhället. Jag vill inte ha något med den importerade menakulturen att göra. Tipping point har för länge sedan passerats och det går inte att göra något åt. Lika lite som i Brasilien. Som boende på en ganska stor ö utanför Stockholm och med bara en bro som leder dit, finns det stora möjligheter att behålla delningen även framöver. Skolan på ön har 99% svenska barn, det har vi varit nöjda med, och det yngsta barnet av tre går nu på en Östermalmsskola(samma gata som Tyska skolan)med 95% svenska ungdomar. F.ö. finns det på ön redan ett villaområde med bommar som håller obehöriga borta, och porttelefoner till varje hus vid bommen. Vi kommer få se ett inhägnat sådant område inom 5-10 år gissar jag, och kanske t.o.m. med bemanning vid infarten. Kom ihåg var ni hörde det, även om jag inte var först med att säga det.

  Gillad av 2 personer

 8. Ännu en stor madam, danske mand han fann, större än både yeti och mongolisk dam, dubbelt så stor som en brugd minsann, reva segel på släp efter fisk med tamp och band, vad nu, öar vid horisontens rand, kanske jyllinge land? skriver:

  Jag orkar inte nu börja lista hur helt enkelt jävla uselt det fungerar när man som svensk flyttar hem, på alla områden. Du betraktas som en paria, något som inte borde finnas. Har du inte medel själv så glöm det, du får inte ett ruttet lingon, jo en hög med byråkrati. Sverige vill uppenbarligen inte ha kompetensen, man VILL ha oduglingar. Företagen behandlande en på samma sätt faktiskt. Det har kanske ändrats idag. Sverige är som Japan i detta avseende, en japan som flyttar utomlands måste jobba på ett japanskt företag en viss tid och sen hem, annars så har han blivit ”smittad” och passar inte längre in i Japan. Så var det precis för mig, man känner sig aldrig hemma igen. Svenskar är ett sjukt fegt konsensusfolk.

  Jag gjorde misstaget att flytta hem för jag trodde Sverige var tryggare än London, tjosan. Nu är Sverige precis som USA eller Mexico, man måste veta exakt var och när man kan befinna sig, vilka man kan argumentera om en parkeringsplats med osv, och att många människor bara måste undvikas. Så lär jag upp mina barn, precis som vänsteröverklassen i USA.

  Så var beredd på en chock om ni flyttar hem. Det kommer säkert att finnas många gated communities färdiga då.

  Gillad av 9 personer

 9. Ulla skriver:

  Svenska politiker, valda av svenska väljare, har sedan 70-talet arbetat för att Sverige ska bli som övriga världen. Och det har gett resultat; ”hela världen är här”, som en påtagligt nöjd i välfärdsbranschen sa till en lika nöjd journalist i en lokalblaska förra året.

  Om någon svensk protesterat, eller ställt frågor om denna samhällsförändring, t.ex. till vad det svenska samhället ska förändras och varför, har denne inte fått något svar och i många fall blivit tystad.

  Gillad av 6 personer

 10. elfyma+ skriver:

  Det blir ingen förändring förrän landets nomenklatura (journalister, politiker och skattefifflande rikingar som tjänar på den förda politiken) själva drabbas.
  https://varjager.wordpress.com/2014/10/16/de-rodgrona-vill-lagga-ner-bromma-flygplats/

  Så länge de och deras barn får leva i skyddade miljöer kommer de att sjunga med änglarna.
  De rikaste kan köpa sig en egen ö i Sverige, eller på Bahamas, för att slippa ta konsekvenserna av sin ”godhet.”
  https://varjager.wordpress.com/2017/08/03/sanningen-om-bjorn-ulvaeus-miljardimperium-ar-inte-helt-sann/

  Gillad av 3 personer

 11. Aha skriver:

  Tankeväckande jämförelse mellan Brasilisen nu och Sverige imorgon. Synd att en sådan här text inte kommer ut till svenskarna i gemen så att de får sig en tankeställare på hur deras röstande har ställt till det. Man kan ju också undra hur etablissemanget, politiker, kulturmänniskor, journalister bortrationaliserar krönikan om de mot förmodan skulle läsa den. Mörkbrun smörja? Det löser sig bara invandrarna får jobb? Alarmism? Jäkla negativister som tar fram det dåliga och skapar bad feeling vilket är det minsta som Sverige behöver?

  En sak av Brasilien idag har redan inträffat; skolsegrationen. Den utförs ogenerat av den värsta mångkulturivraren. Deras barn går inte i mångkulturella förortsskolor vilket är ett problem för dem om de bor nära förorten. Det är väl egentligen den enda mer konkreta negativa konsekvensen av migrationen som en medelklass upplever. Fattigpensioner, tonårsrån, minskad kvinnofrid, vård- och äldreomsorgsköer och annat förglömt är trots allt inte epidemiska. Detta är en kraftig orsak varför svensken låter sig bli lurad när det gäller att rösta.

  Som man röstar får man ligga.

  Gillad av 2 personer

 12. Östrahult skriver:

  Det här är en ofrånkomlig utveckling. Detta är redan i gång men alla har inte fattat vad som händer. Få vill dock öppet, dvs i media, erkänna vilka strävanden man egentligen har. Alla som kan kollar idag bostadsområden och hur man undviker att ens barn hamnar i dåliga skolor. De som inte gör något har antingen inte fattat eller förträngt problemet. Inte minst de som ivrar för det mångkulturella är jättebra på att låsa in sig på skyddade delar av Södermalm.

  Gillad av 1 person

 13. Aurora skriver:

  The tipping point är redan passerad. Ser egentligen inte den lösningen framför mig som du målar upp med ’skyddade’ boendereservat och skolor för de som har råd. De som har råd kommer att sticka från Sverige medan tid är. De andra får klara sig bäst de kan. Då är alla fattiga i alla fall. Och brist på resurser för samhällstjänster och ordningsmakt är politiskt beslutade brister. Ingen ska kunna skydda sig bättre än någon annan i den ’jämlika’ multikulturella avgrunden.

  Gillad av 4 personer

  • JL skriver:

   Precis min tanke.

   (Etniska) Svenskar pratar mycket god engelska och har fortfarande gott anseende runt om i världen. Passet låter en besöka de flesta ställen utan visum (lär väl ändras på sikt dock).

   Vartenda dugligt land har sin egen svenska community.

   Varför skulle någon som har möjlighet att att lämna landet stanna? I ett kallt högskatteland där nästan alla pilar pekar åt fel håll.

   Det enda rimliga skälen jag kan se är ovilja till förändring, priblemförnekelse, affärsmässig inlåsning (t.ex. ingen som vill köpa familjeföretaget som endast har lokala kunder), eller starka familjeband där vissa medlemmar av olika skäl måste stanna. ”Måste” är dock ett relativt ord som brukar bero på hur stark motivationen är.

   Att t.ex. färre brassar drar från Brasilien kan man ha mer förståelse för. Lägre skatter, bättre klimat, bättre infrastruktur för de besuttna att leva i sin bubbla, och färre möjligheter (jämfört med en svensk) för de som vill lämna.

   Utflyttningen har redan börjar och snöbollen är i rullning.

   Har själv flyttat, och känner flera andra som också gjort det. Ett antal till har långtgående planer.

   Lär väl dröja 5-10 år innan detta avhandlas även i media. ”Schocksiffror från SCB, höginkomsttagare lämnar landet”

   Ett antal högproduktiva kommer såklart av olika skäl bli kvar, men de är alldeles för få, och späds dessutom ut med fortsatt galen import av lågproduktiva.

   Tipping point passerades för minst några år sedan.

   Inse detta innan ett minskat skatteunderlag ger regimen panik som leder till olika former av inlåsningspolitik. Den tidigare föreslagna exitskatten var väl ett av de första symptomen på detta.

   Gillad av 8 personer

 14. Samhällets seglats skriver:

  Teoretisk kunskap biter sällan särskilt djupt in i mänskliga själar. Inte på samma sätt som hudnära erfarenheter. Om negativa upplevelser växer sig stora kan de rentav bli traumatiserande.

  Vid inbrott i ens eget hem är den ekonomiska förlusten oftast mer uthärdlig än den emotionella.
  Ens intima bubbla av trygghet har fått sig en knäck. Främmande människor har rotat runt i ditt intima liv. Och spräckt din trygghetskänsla.

  För den som blivit rånad eller nedslagen, i den offentliga miljön, sprider sig även där en känsla av ökad otrygghet. Ingen mår bra av att tappa ett trygghetskapital.

  Även om en statistiker börjar laborera med faktiska risknivåer, hjälper inte det. För den som blivit biten av en hund, i mycket unga år, kan hundrädslan sitta i för resten av livet. Emotioner följer sällan logikens lagar.

  Och sker något negativt mer ofta bekräftas bara känslorna av otrygghet. Påfyllningen behöver inte bli särskilt stor – innan känslan av otrygghet biter sig fast.

  Än går det bra för de som är stadda i kassa att ordna till ett bra liv i Sverige, utan bommar och vakter. Fast det sedan en tid dykt upp elektroniskt styrda bommar över huvudvägar in i vissa fritidsområden. Vi ser dem på Södertörn och i Roslagen, där fritidsområden ligger nära hamnar med frekvent färjetrafik över Östersjön.

  Man får förmoda att majoriteten av makthavare inte bor i socio-ekonomiskt utsatta områden. Att deras barn inte går i speciellt stökiga skolor. Att svenska språket inte utvecklats till ett minoritetsspråk. Att de nogsamt valt både bostad och bostadsort. Att de reser till fridens boningar när de vill koppla av. Och att sådant går att ordna med en bra ekonomi.

  Och nu kommer det svåra – eller lätta – skulle andra säga. Att det är maktens män och kvinnor som avgör hur socio-ekonomiskt svaga områden utvecklas. Och att det sker via otaliga beslutskedjor. En del långa. Andra korta. Korta som godkännandet av Gymnasieamnestin och ett beslut om en generös anhöriginvandring. Beslut som får stora socio-ekonomiska konsekvenser.

  Men har man en väl ordnad tillvaro behöver inte detta märkas av i det egna livet. Avståndet mellan teori, och det hudnära, skiljer sig ofta åt. Särskilt om det ekonomiska avstånden dem emellan är mer än påtagligt.

  Med visst borde nattsömnen störas hos olika makthavare, speciellt om de tänker med hjärtat?
  För trygghet borde väl gälla för alla? Och då blir alla beslutskedjor viktiga. Vad händer längre ned?
  Vad sker med samhällsutvecklingen? Kan fantasin kompensera för brister i egen erfarenhet?
  Kan fantasin förhindra att ett helt samhälle kommer på glid mot ett traumatiserat tillstånd? Det blir väl huvudfrågan.

  Gillad av 1 person

 15. Göran Holmström skriver:

  Utan att vara allt för kunnig i Brasiliens historia, men det föreligger en hel del skillnader.
  Den första är att Brasilien är uppdelat i historiskt fattiga och medel klass och rika. Dom sociala spelreglerna är redan cementerade ordentligt, fattiga kan visst bli rika som gangsters, men dom vet mycket väl att mopsa för mycket och med fel folk så försvinner man bara, det faktumet håller en viss ordning inom favelorna. Polisen har bevisligen extraknäckt som ”Hitman” och rensat ut diverse ”oönskade” det skänker även det en viss stabilitet.
  Till det som ättlingar av slavar, så finns det en acceptans att foga sig i sitt öde.
  Sverige då? Tja ett krigsskadat folk som är fogligt och alldeles för tolerant .
  Maktgalna politiker som roffar åt sig så gott det går,
  till det en polismakt var våldskapital ligger i att helt cyniskt kunna peppra en handikappad kille full med kulor, samt grilla korv med ”Buset”.
  Till det så importerat ”Valboskap” som för tre generationer sedan sålde slavar.
  Det finns vissa viktiga skillnader, som jag personligen inte tror ”Gated Community”
  kommer kunna rå på.
  Ps , Strandudden ett sjönära gated community, ska visst vara klart under 2019.

  Gillad av 3 personer

 16. Bengt skriver:

  I tangentens riktning kommer det svenska välfärdssamhället att störta samman. Leif ”Vad fan får jag för pengarna” Östling förutser en systemkollaps ”om fem till tio år”.

  När systemkollpasen är här, kommer den allmäna välfärden att vara så urholkad att pengarna inte räcker till att bidragsunderhålla alla arbetslösa och bidragsberoende i invandrarförorterna. Dessa människor kommer då antingen att svälta ihjäl, behöva stjäla för sitt uppehälle eller ….. ta-dam….. flytta hem igen.

  Sverige är inte Brasilien. I Sao Paulo är det 19 grader i dygnsmedeltemperatur årets KALLASTE månad. I Sverige kan det vara -10 grader på vintern även i de varmaste delarna av landet.

  Utan välfärdssamhället är det DYRT och KOMPLICERAT att överleva i Sverige för den enskilde individen. Man måste:
  – Ha ett isolerat och välbyggt hus, en värmekälla och rikligt med bränsle
  – Varma kläder
  – Få fram mat året runt

  I ett varmt klimat är kraven på bostäder och kläder låga. Mat kan enkelt odlas året runt och energiåtgången är lägre. De fattiga, men hederliga överlever mångfalt enklare i ett varmt land utan välfärd. De fattiga, men hederliga i ett kallt land utan välfärd måste arbeta konstant för att få ihop till värme och mat.

  Under den begynnande systemkollapsen kommer kriminaliteten att öka av nödvändighet. När skatterna inte räcker till för att försörja de icke-arbetande kommer många av dem att börja stjäla för sin överlevnad. Men de hederliga invandrarna kommer att lämna Sverige och allt fler icke-hederliga kommer också att lämna landet – även för kriminella är det enklare att överleva i ett varmare land.

  Om det svenska välfärdssystemet helt kollapsar, så kommer det att vara några riktigt jobbiga år. Men därefter ordnar det upp sig. Det gäller bara att hålla sig levande de där åren.

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   Intressant tanke – att det kalla klimatet skulle återställa ett Sverige efter att samhällsfunktionerna har havererat. Jag är något skeptisk, nog har det funnits rövarsamhällen även i kallare klimat?

   Gilla

   • Bengt skriver:

    Om Sverige får systemkollaps, men inte resten av världen, varför skulle rövare och banditer som enbart kommit till Sverige för välfärden, stanna i ett kallt Sverige? Bättre då att flytta till ett annat land där välfärd finns – eller där man åtminstone inte behöver hugga ved varje dag för att hålla sig varm.

    Så har alltid folk gjort, vare sig det handlade om folkvandringen efter romarrikets fall eller om ökenfolk som än idag letar upp oaser.

    Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Du skriver:
   ”När systemkollpasen är här, kommer den allmäna välfärden att vara så urholkad att pengarna inte räcker till att bidragsunderhålla alla arbetslösa och bidragsberoende i invandrarförorterna. Dessa människor kommer då antingen att svälta ihjäl, behöva stjäla för sitt uppehälle eller ….. ta-dam….. flytta hem igen.”

   Visserligen sant, delvis, men de svenskar som är sjuka, fattiga och inte klarar sig själva då? Ska de också lämna landet?

   Nä, jag tror inte du menar så men det förtjänat att påpekas att det finns tiotusentals, om inte hundratusentals om fattiga pensionärer räknas in – ofta fattiga trots ett yrkesliv! – svenskar.

   Det finns dessutom en stegring av ”stjäla”. Tänk på där du bor, och dina grannar. Om ett halvdussin män från MENA eller Afrika helt sonika kastar ut dig och din familj på gatan, under vapenhot – skulle dina grannar hjälpa dig eller bara titta bort? Skulle du hjälpa dem? Man kan, om man som grupp har sammanhållning, helt enkelt erövra det man vill ha som sitt. Om staten är som den är idag och värre ändå, så blir lösningen på sådant att låta rövarna hållas.

   Vi står, i bästa fall, inför en Jugoslavisk situation där ett flertal helsvenska enklaver försöker överleva omgivna av större av muslimer dominerade områden. Inte idag, och inte i morgon, men inom ett par år kan landet mycket väl ha kollapsat helt. Det som sker då är inte massåtervandring, utan ännu mer invandring, när länder med ett intresse av erövring sponsrar flytt hit, och finansierar sina handgångna här, vilket redan sker via samtliga moskéer.

   Något Sverige åter får vi inte utan metoder som är i lag förbjudna att prata om.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 9 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Angående att låta buset hållas. På nyheterna igår berättade de att bara hittills i år har 200 rån av barn skett i Stockholmsområdet. Ingen har ingripit. Inga signalement på förövarna. Så barnen har redan fått känna på hur det är att leva i ett laglöst samhälle. Vem vill ingripa om 10 utomeuropéer omringar ett svenskt barn? Ingen tydligen.

    Gillad av 3 personer

   • Palle9 skriver:

    Rikard: Jag tror att din bedömning (tyvärr) är mer realistisk än Bengts perspektiv. En mass-återvandring är enligt min mening en chimär – även efter en sorts systemkollaps i vårt land är nog tillståndet i flera av de länder, som de med invandrarbakgrund kommer ifrån några resor värre. En del kan eventuellt välja att återvandra, men då efter att ha roffat åt sig tillräckligt för en privilegierad tillvaro i det forna hemlandet.
    Då den typ av organiserat våld/stöldräder, som du skisserar, i så fall kommer att utgå ifrån s.k. utanförskapsområden, tror jag att en parallell till brasilianska förhållanden ligger närmare till hands. Som bl.a. Patrik målat upp, råder ju där en situation med kåkstäder där kriminella nätverk styr, som mer liknar våra förhållanden med den skillnaden att bostäderna i våra problemområden håller en högre byggnadsstandard.
    Bengt tar dock upp en intressant diskussion, som förtjänar en mer omfattande behandling – en riskbedömning där ett antal möjliga perspektiv målas upp och bedöms var för sig.
    En viss ökning av resurserna till polisen tycks åtminstone ha lett till vissa resultat – häktena är överfulla f.n. Kontroll över gränserna och genomförande av utvisningar av de många, som vistas här illegalt är åtgärder, som borde vidtas skyndsamt.

    Gillad av 1 person

  • Anonym skriver:

   Man kan hålla sig levande utomlands tills dess det är tid att återvända och organisera upp skådeplatsen igen.

   Utan ett välorganiserat samhälle är livet på svenska breddgrader en ständig kamp för livet. En mångkulturstat med dess ofrånkomliga konflikter är långsiktigt inte möjlig i Sverige då levnadsstandarden blir erbarmlig. Att använda det nuvarande svenska samhället som bas för omvandling till en mångkulturell statsbildning fungerar så länge de befintliga svenska systemen kan upprätthållas. När allt fler svenskar ersätts av invandrare så blir det successivt svårare att bevara det svenska systemet och den nödvändiga effektiviteten. Tillslut så måste samhällsfunktionerna ersättas av nya mångkulturella sätt att organisera verksamheten på vilka inte kan ge dräglig levnadsstandard på en så ogästvänlig plats som Sverige.

   Gillad av 3 personer

 17. Laggar skriver:

  Det är helt klart att den som väljer bosättningsplats söker ett sådant ställe där hen inte kommer i konflikt med människorna i vardagslivet. Har man inte råd att välja fritt söker man ändå maximera sin situation. Sociologerna säger att då uppstår segregerade områden. Lösningen är väl att sociologerna tar hand om var människorna får bosätta sig. Det politikerna försöker göra är att försvåra människornas val, utan att ändå lyckas. Var bor de själva då ”hemmaregeringen” vill säga sitt i frågan? Däremot kan det vara svårt att återupprätta en gemensamhet och knappast är ”allas lika värde”, ”inte grupp mot grupp” något som som löser problemet. Det enda som återstår för PK är att förneka verkligheten, för den är obehaglig.

  Gilla

 18. elfyma+ skriver:

  Inbillade mig att Kanarieöarna kan vara en bra tillflyktsplats för att slippa uppleva nedrustningen av välfärden och tryggheten i Sverige. Dessutom idealiskt klimat, bättre än på spanska fastlandet där det kan bli stekhett på sommaren.
  Men frågan är om kriminaliteten är mindre där än i Sverige.
  Svenskar som köpt hus nära turistområdena har barrikaderat sig bakom kraftiga galler för fönstren och gallergrindar in till sina Gated Communities. Tror inte att det är infödda kanarier som är problemet, utan kringflackande ungdomar från Europa och Afrika som hankar sig fram med småstölder och tvivelaktiga ströjobb (lurendrejerier riktade mot turister).

  Gillad av 1 person

 19. 0,0 skriver:

  Det svenska utbildningsystemet befinner sig sedan flera decennier i fritt fall.Utarbetade spattiga lärarvrak som ständigt måste arbeta övertid.Trasiga sönderstressade och demoraliserade elever.Egendomlig sovjetisk PK-hets.Ett inferno helt enkelt.Och det kommer att bli mycket,mycket värre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.