Vuxenvärlden spär på de ungas ångest

Bitte Assarmo

När jag var ung hade jag en god vän som tog sitt liv. Hon begick självmord strax innan hon skulle fylla arton, och passade på när resten av familjen var på semester så att hon säkert skulle vara död innan någon kom hem och hittade henne.

Det var en fruktansvärd och djupt traumatisk händelse både för hennes familj och för alla oss som stod henne nära. Men helt oväntat var det tyvärr inte. Hon hade försökt tidigare, redan som tolvåring. I oljekrisens tid, under det tidiga 1970-talet, hade hennes unga och sårbara sinne nämligen blivit så påverkat av mediernas alarmistiska krisrapporter om jordens nära förestående undergång att hon helt enkelt inte stod ut. I ångest och vanmakt tömde hon varenda pillerburk som fanns i föräldrarnas medicinskåp, och sköljde ner med en flaska ogräsgift. Det var ett under att hon överlevde och det tog tid innan hon fick lämna sjukhuset.

Någon livslust återfick hon dock aldrig, trots hennes föräldrars enträgna strävan efter att hjälpa henne och ge henne hoppet tillbaka. Och andra gången lyckades hon med sin föresats. I år blir det 40 år sedan hon dog, flickan som var min vän och som aldrig blev vuxen.

På sista tiden har jag tänkt mer än vanligt på henne, när medierna – mångfalt fler dessutom –formligen svämmar över av klimatalarmism. Jordens undergång har aldrig varit så nära förestående och den medborgare som inte känner närmast outhärdlig flygskam och klimatångest kallas ”klimatförnekare” eller ”klimatförvillare”. Medierna beskriver dem på ungefär samma sätt som 1600-talets prästerskap beskrev människor som antogs kunna förvilla människor med trolldom. Ännu höjs inga röster för att dessa ”förvillare” ska brännas på bål, men att avskaffa demokratin är numera tänkbart för oroväckande många. Allt är tillåtet eftersom jorden ändå kommer att gå under om några år.

Om min vän hade varit tolv år idag så hade hon förmodligen inte nöjt sig med att chansa med mediciner och gift. Då hade hon sannolikt ställt sig på en tågräls och väntat in ett snabbtåg för att vara riktigt säker på att slippa leva. Och frågan är vad dagens nyhetsrapportering om klimatet kommer att göra med de flickor och pojkar som är lika känsliga och sårbara som hon. De som faktiskt tar de braskande rubrikerna på fullt allvar och som inte skolkar för att kunna lägga upp coola bilder på Instagram och Snapchat. Vem försöker hjälpa dem ur ångesten och rädslan? Vem lyssnar till dem när de vaknar kallsvettiga av mardrömmar på nätterna? Vem försöker ge dem hopp?

Ingen. Vuxenvärlden, med medierna i spetsen, spär istället på deras ångest genom ännu fler braskande rubriker och tvärsäkra påståenden.

I fredags skolkade tiotusentals ungdomar för klimatet, något som uppmärksammats stort i de flesta medier. I vissa skolor tycks dessutom skolket ha uppmuntrats, trots att Sverige har skolplikt. En vän till mig, som vägrade låta sina barn delta i skolket, fick höra en lång tillrättavisande predikan som avslutades med frågan ”Är du verkligen säker på att du vill hindra dina barn från att engagera sig i en så avgörande fråga?”

Min vän är inte särskilt lättskrämd utan förklarade kort och koncist att hennes barn får engagera sig hur mycket de vill och att de dessutom kommer att ha vettigare argument om de sköter skolan. Sedan var saken slutdiskuterad, i alla fall för hennes del, och barnen fick vackert gå iväg till skolan som alla andra fredagar.

– De var ju inte glada precis eftersom nästan alla andra skulle vara lediga. Men mina ungar ska inte skolka bara för att hela vuxenvärlden har fått fnatt, sa hon till mig efteråt.

Osökt kom jag då att tänka på den man som stolt tillkännagav att han minsann vabbade för klimatet. Syftet var det godaste tänkbara förstås: han kunde ju inte låta sin blott 8-åriga dotter strejka ensam.

Och så som situationen ser ut i Sverige idag, med skolledningar som uppmanar barn att skolka, medier som uppmanar till ångest och skam och politiker som faktiskt i många fall är beredda att sätta demokratin ur spel för klimatets skull så skulle det faktiskt inte vara det minsta förvånande om det också vore i sin ordning att bidragsfuska för samma goda sak.

Så var kommer det att sluta? Sannolikt inte med att jorden går under, i alla fall inte under den närmaste framtiden. Men möjligen med en förlorad generation – om inte vuxenvärlden återgår till att vara vuxen.

86 reaktioner på ”Vuxenvärlden spär på de ungas ångest

 1. Bo Svensson skriver:

  Här håller vi på likadant. – Alla är överens om att kursen pekar mot avgrunden och de flesta har inget hopp om Sveriges framtid.

  Jag försöker sprida hopp genom att visa på lösningar. – På metoder för att sätta rätt kurs.

  Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Med rättsordning behövs ingen målmedvetenhet. – Om med rättsordning menas regler för ekonomi och samvaro som ger framlängesutveckling. – Och vad som är framlänges för människosläktet och livsmiljön bör det vara lätt att komma överens om.

    Gilla

   • Richard skriver:

    @BO SVENSSON

    ”Och vad som är framlänges för människosläktet och livsmiljön bör det vara lätt att komma överens om”

    Det är här du är naiv. Vi har en massa makthavare som skulle förlora sina privilegier om det gick framlänges. Vi har också en massa vänsterfolk som hatar livet och inte vill ha någon ”framlängesutveckling”.

    Vi är ett antal som skulle ha lätt för att komma överens om detta men vi har i dagsläget väldigt lite att säga till om. Därför spelar det ingen roll om dina idéer är bra eller inte för de kommer inte att implementeras så länge vi har den här maktsituationen.

    Varför är detta så svårt för dig att förstå?

    Gillad av 8 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Richard, – det krävs tillräckligt bra idéer som alla rediga kan ställa upp kring oavsett vad de tyckt och menat förut. – Mitt enda ansvar är att sprida dessa pärlor och vad ni andra gör med dem, är ert ansvar.

    Gilla

   • Af skriver:

    @FÖ
    Sanning och rätt.
    Vi får väl konstatera att jökarna står för motsatsen.
    Säg någon av deras företrädare som inger förtroende?

    Gillad av 3 personer

   • olle reimers skriver:

    Vad annat än det Fredril Östman beskriver? Försöka handla rätt och riktigt hela tiden. Moral och faktabaserad övertygelse får ligga i botten. Lära sig något nytt varje dag är inte bara en nödvändighet det är också livets kärna och glädje. Kan själv!

    Gillad av 4 personer

   • Richard skriver:

    @BO SVENSSON

    Ledsen om jag gör dig besviken men jag kommer inte att sätta mig in i dina idéer förrän vi har fått bort de nuvarande ondskefulla makthavarna.

    Jag har svårt att tänka mig att dina idéer skulle ge mer hopp än t.ex. idén att (i tur och ordning);
    1. stänga gränsen
    2. stärka polis och militär
    3. stängsla in och bevaka ”utanförskapsområdena”
    4. dra in bidragen (och se en stor del av de importerade sosseväljarna lämna Sverige)
    5. dra in alla uppehållstillstånd och medborgarskap som felaktigt utdelats
    6. slänga ut resten av dem som inte har här att göra

    Det går att finslipa detaljerna och jag skulle gärna lägga till lite punkter som handlar om återbetalning av vad de kostat oss men jag blir fullt tillräckligt hoppfull av att tänka på en sådan här lösning även i denna enkla form.

    Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Richard. – Det handlar ju om hur det skall göras. – Och man måste få med sig en majoritet.

    Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Kanske dags att skattestrejka?
    Klimatalarmismen är väl bara en ny skattebas!
    Dessutom en ursäkt för Fascisterna,
    att avskaffa både yttrandefriheten och Demokratin…

    Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Kanske. Så länge jag och mina släktingar och vänner överlever så är det OK. Då får vi möjlighet att åka till trevliga platser utan att riskera tråkiga människor. För givetvis, de som bråkar ska inte vara kvar.

    Gillad av 1 person

   • educaremm skriver:

    Om man svarar ja på den frågan, (vilket är en absurd fråga), så måste man rimligtvis börja med sig själv? För att då bidra med att förminska jordens befolkning? Och kunna anses vara trovärdig?

    Men, man behöver nog inte ta ställning till den frågan. Det är förmodligen någonting som kommer att kunna lösa sig sig av sig självt.

    T ex så bildar väldigt många Japanska unga människor inte längre familj, och barn…., vilket förmodligen är någonting som i än högre grad, än vad som redan är fallet i Europa, kommer att sprida sig? Fler och fler skaffar sig färre och färre barn?

    .
    Så på enbart ett par, tre generationer, så kommer nog jordens befolkning att kunna minska av sig självt, ganska så drastiskt…..

    Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Finns nog andra som är villiga att uppfylla Jorden?

    Åtminstone här i Sverige, Allah gånger inget problem,
    just i det avseendet!

    Gilla

 2. Lars Strömberg skriver:

  Jag försöker undvika känslobaserade kommentarer, men det är så himla tröttsamt med alla dessa kollektiva symbolbeteenden såsom klimatstrejker, handhjärtan, franska flaggor på sin FB-bild, earth-hours med mera.
  Tidningarna svämmar över av diverse debattartiklar med budskapet ”Vi måste si…” Vi kan inte längre så…”
  1 Det är PÅ TOK för mycket socialicerande, dvs fokus på person.
  2 Det är PÅ TOK för mycket fokus på etiketter.
  3 Flockbeteende är livsviktigt för småfåglars och småfisks överlevnad. Men förmodligen snarast livsfarligt för människans.

  Gillad av 14 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Mitt huvudintryck är ändå att det stora flertalet ungdomar är förnuftiga. Problemet är snarare att detta inte får någon uppmärksamhet av officiella media. Många unga är dock kloka nog att inhämta information från andra källor. Jag behöver bara se på mina barnbarn. Det mediala samhället fortsätter med sin övergripande berättelse om jordens förestående undergång och alla extrema åtgärder som måste till för att förhindra detta. Emellertid, även de mest hänryckande berättelser konfronteras förr eller senare med verkligheten och inte minst unga människor är klarsynta nog att notera när berättelsen inte längre stämmer. När hjulet svänger så kommer domedagspredikanterna att bli de första som kommer att kastas ut och säkert kommer dagens unga att bidraga till detta.

  Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   Ja, det finns hopp!

   Här är en universitetslektor som beklagar sig över att en mindre grupp studenter brukar ifrågasätta det vetenskapliga i genus och mångfald och hävdar att det snarare handlar om politik.

   Stackars Maria Norbäck som blir utsatt för sådant hat och hot! 😉

   Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   Tyvärr skriver personer som chefredaktören för Magasinet Pragraf, Dick Sundeval att Greta minsann inte ska ge sig bara för att en gammal stöt som Lennart Bengtsson tror att han har något att komma med i klimatdebatten.

   Gillad av 5 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Är Du inte väl optimistisk?

   Korvstoppningen börjar redan innan man börjar skolan!

   Då får vi nog ge dem TV-förbud!
   Inga barnprogram i StasiTV!

   Gilla

 4. Yvonne Rosenthal skriver:

  Tack! Har frågat tre kollegor , psykologer och 4 barn och ungdomspsykiatriker om vad det kan innebära att som barn och tonåring ” bli hyllad och avgudad”, stå i ett medialt rampljus och vara påpassad av journalister. Frågad om demonstrationer var bra för hälsan.. Frågade också speciellt kring de aspekter Bitte tar upp- vad med depressioner, ätstörningar, anorexi, olika typer av autism , tvångssyndrom. Gemensamma svar angående det sistnämnda: Man vet inte säkert . Vissa kan bli dåliga, andra inte. Vissa kan bli riktigt allvarligt sjuka som Bittes vän. ” Normala ” tonåringar kan befinna sig mellan ” himmel ” och ” helvete” , lättpåverkade . I P1 intervjuad ” fjortis” hade följt jordens undergång i realtid på mobilen och var nu glad över att kunna klimatskolka. Demonstrationer kan spåra ur som i Paris. En önskan: Vuxna elefanter (!) i rummet med jättestora fötter som trumpetar: Basta.

  Gillad av 4 personer

 5. Aha skriver:

  Det torde vara samma människor som har klimatångest som är mångkulturivrare. Det är också samma människor som tycker det är okay att satsa på miljöåtgärder här i Sverige och som också tycker att det är okay att satsa på människor här i Sverige genom att låta dem migrera till Sverige. Om satsningarna istället gjordes lokalt både för miljön och för människorna så skulle man för samma peng få så mycket mer gjort. Det sker alltså inte och detta upprör inte dessa människor. De vill konkret uppleva sin miljöomsorg resp. humanitet.

  Det gör dem till narcissister.

  Gillad av 5 personer

 6. Rune skriver:

  Den här mediala masspsykosen kommer att vara över efter EU-valet. Nu blåser man ju på med största kraft för att rädda kvar Miljöpartiet i EU-parlamentet. Likadant i många andra europeiska länder.

  Gillad av 7 personer

  • Linden skriver:

   Och terrordådet i NZ kommer att ältas till förbannelse.
   Säpos Klas Friberg en lydig proselyt, fick nu anledning om att trumpeta om vit makt och NMR.
   Etablissemanget går i takt, politiker, gammelmedia, public service, rättsväsendet.
   . Går man halvsovande fram i livet är det lätt att bli förledd.

   Gillad av 2 personer

   • Eva Mattsson skriver:

    Och faran med de 200 i NMR och andra högerkrafter, SD förstås, tas påpassligt upp inför EU-valet; i SR, som idag ett program om de italienska fascisterna och deras påverkan på Sverige på den tiden, och den dokumentärserie i TV4 om Stieg Larsson och hans kartläggning av högerextremism.

    Gillad av 1 person

   • brrr skriver:

    Enda problemet är att NZ-terroristen var kommunist, sedan anarkist, sedan libertarian, och nu kallar han sig ekologisk fascist (typ MP?) och gillar Kina.

    Gilla

 7. Lars Thylen skriver:

  ”Så var kommer det att sluta?” Kanske med att Sverige går under, bl a i en kombination av klimathysteri ( utan någon rationalitet ) och sanslös migration, den senare mkt större per capita än andra EU länders. Står i media ( tror det var SR) att den humanitära stormakten ev kommer att taga sig an Urigurerna, totalt omkring 10 miljoner, (Osäker siffra). Det finns ju trots allt marginal till Lööfs 30 miljoner….
  Men jag tror ändå att det finns en kärna av sunt förnuft som kommer att segra över de destruktiva stollgheterna, vi har väl självbevarelsedrift, men vi måste alla öppet och modigt ( för det krävs mod) kritisera alla absurditeter och vanföreställningar vi möter

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Just Uigurer tror jag vi inte kommer få så många av. De får inte pass eller annat som behövs för att komma ut ur Kina. Några få kanske kan ta sig hit så tack och lov, detta vansinnesbeslut kommer inte att få så stora konsekvenser.

   Gilla

   • Sommeliern skriver:

    Ja, samma sak gäller ju för lejonparten av närvarade/nuvarande ockupationsstyrkor, men det har bevisligen inte stoppat dem.

    Gilla

   • W skriver:

    http://www.friatider.se/v-stf-dda-muslimer-mer-extrema-n-utrikesf-dda
    Enligt Uppsala universitet är det en vanlig uppfattning att hotet från jihadister kommer från platser utanför västvärlden, skriver man i ett pressmeddelande idag.

    Men enligt forskarna vid universitetet visar sammanställningar att en majoritet av de islamistiska terrordåden i Europa och USA är planerade och genomförda av personer som är födda och uppvuxna här.

    Vad säger Global compacts förespråkare om det?

    Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Behövs väl inga pass för dem att komma in i Sverige…

    De behöver bara klättra över muren!
    Regimen hjälper till med stegar!

    Migverket hämtar sen med klimatsmart flyg!

    Gilla

 8. Ännu en stor madam, danske mand han fann, större än både yeti och mongolisk dam, dubbelt så stor som en brugd minsann, reva segel på släp efter fisk med tamp och band, vad nu, öar vid horisontens rand, kanske jyllinge land? skriver:

  Dra inte med mig i din vänstervuxenvärld. Det är vänstern som alltid som skapar detta, och det är vänstern som offrar sina egna barn och fyller dem med sina ideologier och sin egen ångest, man försöker så klart också att dra ner alla andra i sin egen sörja, men jag säger till mina barn, vad vet Greta om klimatet? Ingenting, hon säger bara sådant som vuxna tutat i henne för att tjäna pengar. Jag talar också klarspråk om migranter och muslimer och tiggare. Barnen nickar och observerar, de ser hur invandrarbarnen i skolan uppför sig, osv, de hör från vänner om inbrott, jag uppfattar ingen ångest, barn kan leva med att världen inte är perfekt, det är dessa utopier och domedagsscenarier som vänstern kommer med som förstör dem.

  Så min vuxenvärld är inte den svenska offentliga och det är jag och min fru som uppfostrar våra barn, även om man måste kämpa mot skolan och Lilla Aktuellt, fast någon skolstrejk syntes inte till på mina barns skola tack och lov.

  Gillad av 12 personer

  • En värsting till syster skriver:

   ”Dra inte med mig i din vänstervuxenvärld. Det är vänstern som alltid som skapar detta,”

   Kunde inte ha sagt det bättre själv. Människor som Bitte är inte ”vi” med oss men som de socialister de är ska de naturligtvis vältra över sina problem på oss och dra med oss ner i skiten.

   Gillad av 1 person

 9. arbetet skriver:

  Känner igen mig så fruktansvärt i berättelsen då jag själv drabbades av mitt livs första ångest under oljekrisen av precis samma anledning. Jag bara undrar om de förstår vilka krafter man släpper loss med budskapet att jorden går under om inte drastiska beslut tas omedelbart.

  Till en hel uppväxande generation dessutom.

  Gillad av 2 personer

 10. Lars-Olof Svensson skriver:

  Fin de siècle stämning är det närmaste jag kommer. Om Greta skulle tåga in riksdagen med sitt följe och kräva nycklarna, spiran och riksäpplet känns det som om så Löfvén skulle lägga sig platt och en stor del av folket jubla&vifta med flaggor. Som när tågen rullade mot västfronten. Och sedan?

  Gillad av 11 personer

 11. Östrahult skriver:

  I efterhand kommer nog dagens vuxenvärld ses som att den innehöll ett stort inslag av egoism och avsaknad av empati för barn och unga. I dagens GP finns ett reportage om att 90-talisterna dominerar inom psykvården. Ingen pratar om verkliga möjliga orsaker, som den familjesocialt oroliga, förljugna, egotrippade miljö som drabbar många unga. Där olika särintressen som HBTQ-rörelsen och den extrema miljörörelsen tillåts manipulera barn och unga. Klimat-Greta är ett exempel på hur kommersiella intressen och ansvarslösa närstående missbrukar en individ som med stor sannolikhet liksom många andra missbrukade barnstjärnor kommer att gå en dyster framtid till mötes.

  ”Mina barnbarn är kloka”: Nja inte ska man tillmäta barn förmåga att hantera komplexa frågeställningar, Agenda hade ett inslag där några tonårstjejer från rörelsen fick möta Lövin bl a. Dessa tjejer verkade anse att de lyckats bara för att de stod i TV-rutan och man kan fråga sig vad det är som driver dessa. Egen fåfänga var mitt intryck.

  Gillad av 1 person

 12. Göran Holmström skriver:

  allt detta kan ni tacka mediakåta kändisar och politiker för, till sin hjälp har dom haft fejk journalister, vars enda önskan är att få en lägenhet på södermalm
  och en kravodlad hippt latte fik nära hemmet.
  Ingen av ovanstående grupper har gjort ångor för att lyfta mänskligheten,
  eller ens gjort ett hundår med ett skitjobb som ger en mardrömmar.
  Ja skitjobb, man aldrig glömmer ”Ställningsbyggare” tidig 1990 tal småbarn ,
  deprimerad fru och till det inga pengar eller hjälp av någon.
  Firman var liten och absolut noll säkerhets rutiner, ägaren rekryterade mestadels från klubben han tränade, lilla idiot jag halkade in på en slump.
  Minns ett av dom ”bästa uppdragen” skulle bygga ställning runt en tornspira på hovstallet , från taknock till ett fristående torn av burtonrör så drogs två lättbalk ut och spändes fast ”Någon fick klättra ut på dom med ramar för att bygga vidare uppåt. Plus 25 meter ner utan något och dämpa fallet mot klättrandes på en cirka 8 centimeter tjock lättbalk med ramen på axeln som en apa det svajade cirka 30 cm å varsitt håll på väg ut några burton klammer senare så vart det stadigt och 4 timmars vingel. Allt detta för 12800 före skatt.
  Och inte bjöd livet på enklare pengar sedan, bara mer slit.
  Nä jag föraktar er alla parasiter och världsförbättrare, vad har ni att komma med
  Papercuts och latteintolerans med tillhörande extra kallingar i lilla portföljen.
  Fy fan.
  Ps att dom flesta gick på tjack för att döva skräcken visste jag föga om,
  jag gick på ilska.

  Gillad av 6 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Burton-ställningar har jag byggt med och kalkat kyrkor. – Finns få vita skånska kyrkor jag inte varit på. – Roligt så länge det varade.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Nä Fredrik dom enda tjejer vi såg till, var när vi byggde scener till Gudarna, Metallica , ZZ top osv.
    Men hoppade av denna icke lönsamma framtidsbransch efter en lekfull dag på systembolagets huvudkontor, när jag kom på mig själv med att låstas falla för att jävlas med kärringarna i kontoret mitt emot. Insåg att gå på en 30 cm smal kant plus 25 meter upp och låtsas falla. Där
    hade jag tappat något.
    Men åter till genus, ytterst få kvinnor har tyvärr impat på mig i hantverksbranchen tråkigt nog. Det finns säker duktiga sådana, men har inte sett någon som arbetat som det. Min gumma är grym på att snickra, men hon har ett betydligt lönsammare yrke.
    Mvh Göran.

    Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Ja så är det, det kan ju inte vara så enkelt, att ytterst få kvinnor, riskerar livet på ett farligt arbete för att försörja sin familj,
    utan hellre gnäller om förlossningen som den värsta krigsupplevelsen. och rider på det hela livet.
    På tal om det , så hörde på radion, reklam om någon värdelös tablett som lindrade menssmärtor så mycket att det gick att pimpla fisk i en sjö i Arvidsjaur,
    Trasig är nutiden.

    Gilla

 13. Aurora skriver:

  Tillvaron är inte enkel. Undergångsteorier har alltid funnits. Vad som däremot saknas i vår västerländska kultur är grund som gör att vi står stadigt på jorden. Västerländska välfärdsmänniksor må ha pengar men de är rotlösa och mentalt och andligt fattiga. Denna fattigdom gör att de är skyddslösa att möta svårigheter och motgångar på livets väg.

  Gillad av 3 personer

 14. Staffan W skriver:

  Självaste Bert Bohlin varnade just för detta i en artikel publicerad i SvD en dryg vecka efter hans bortgång. Att ”klimatångest” skulle skapa passivitet och depressioner.

  Gillad av 3 personer

 15. Erroll skriver:

  En till det yttre vuxen man som vabbar för klimatet – bara i Sverige. Välfärdsbortklemade
  medelklassfjantar med ensidigt löntagarperspektiv och med förvissning att välfärd och välstånd växer på träd. Man baxnar över den totala infantiliseringen.

  I Expressen stod att läsa om den svenska kvinna 55+ som formligen lovsjöng det absurda friåret, som nu trots alla totala nedgörande utredningsresultat skall återinföras med miljöpartiets blåögda förvissning om att allt i grunden är gratis, och att utvärderingar av ”reformer” ej är att fästa avseende vid. Denna dagiskvinna och välfärdsfurstinna deklarerade frejdigt att alla likt henne borde få åtnjuta ett friår, helst vart femte år, så att hen får tid att ”landa i vardagen”. Helt fantastiskt unberbart naivt – bara i Sverige.

  Gillad av 6 personer

 16. Leif Nilsson skriver:

  ”Så var kommer det att sluta?”
  Möjligen inte bara med en förlorad generation – utan också med en förlorad civilisation – om inte västvärlden får en kulturell renässans för sina traditonella värden, med familj och nation i fokus:

  Gilla

 17. Per Eriksson skriver:

  Politiker och journalister skrämmer skamlöst livet ur folk, hur blev det så? Bara att konstatera att det skett en infantilisering av delar av samhället.

  Det hela började med Mona Sahlins intåg i politiken, det blev comme il faut att vara obildad, outbildad, ingen arbetslivserfarenhet, barnsligt vokabulär och känslodriven, sedan dess har det vällt in klonade Mona Sahlin typer i politik och media.

  Gillad av 9 personer

 18. Anders L. skriver:

  Ungas psykiska ohälsa märks bl.a i Bris senaste årsrapport: självmordstankar, självdestruktivitet och ätstörningar har ökat med 66, 64 resp 47 % på 2 år. Och i Hägersten utsätts ”generation villebråd” för ca. 1 rån/d, en fördubbling på ett år. Remisser för könsidentitetsutredningar av unga på KS för könsbyte har ökat exponentiellt.

  Gillad av 2 personer

 19. Johan skriver:

  1972 påstods det att vi av samma skäl hade 10 år kvar innan jorden skulle gå under. Verkliga klimatforskares åsikter tystas så att domedagssektens linje är det enda som hörs. Det här är sannolikt ett styrmedel för att få kontroll globalt. Och vilka skulle tjäna mest på det? Folliow the money…

  Gillad av 3 personer

 20. lenam skriver:

  Fredag, skolstrejk, hur många barn finns kvar i skolan? En lärare ska undervisa hela skolans barn denna dag. Vilken lärare vill undervisa? De som inte anmäler sig frivilligt får löneavdrag. Hur tänkte ni? Var det kul att skrämma upp eleverna och bli lediga?Skyll er själva om ni får löneavdrag när inga finns på plats att undervisa. Hälsningar rektor och elevvårdsteam.

  Gillad av 1 person

 21. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag delar din erfarenhet av att vänner dött i unga år. Det år jag tog mig ur rännstenen dog sex vänner, av droger, alkohol, allmän skörlevnad, och även för egen hand. Jag tänker ibland att det bästa sättet att hedra deras minne och den smärta de levde med är att leva vidare och leva väl.

  Det är bittert, men alla kan inte bli hjälpta, och alla kan inte räddas, och alla kan inte kravla sig från avgrundens botten och börja klättra mot den strimma ljus som kallas hopp vid avgrundens rand. För den skull skall vi inte underlåta att hjälpa, men ej heller glömma ödmjukheten inför att vi är varken allsmäktiga eller ofelbara. Vi får heller inte falla i den ack så vanliga fälla, att vi söker hjälpa på det sätt vi anser någon skall bli hjälpt på, istället för att ge den hjälp som behövs. Den som drunknar behöver en livboj, inte förnumstiga tillrop om att den borde ta simlektioner, skulle man kunna säga.

  Ang. klimathysterin: det är en masspsykos likt forna dagars partimöten i den nationella socialismens Tyskland, eller de eviga paraderna till revolutionens ära i det kommunistiska Sovjet. Det lönar föga att stå i vägen – du blir endast nertrampad. Använd istället list. Se till att förtjäna på hysterin, så töms den på resurser och dör snabbare ut. Tryck upp och sälj tröjor, broscher, armband, och andra religiösa och magiska symboler med lämpliga fraser: ”Jag klimatkompenserar – det kan du också göra!” eller ”Rättvis fördelning för miljön!”. Starta eget och sälj certifieringar till kommuner. Låt vansinnet rasa ut.

  Det rör sig om masspsykos, religiös hysteri av värsta sort och på sådan biter inte rationell argumentation – du kan antingen vara rättrogen eller kättare och hedning, inget annat.

  Förbered istället för hur du, och likasinnade, skall kunna erövra så mycket makt över stat, kapital och samhälle som möjligt för att påskynda kollapsen och därmed kunna styra återuppbyggnaden. Vi har, som land och civilisation, passerat punkten för att med mjuka medel vända kursen. Likt Tyskland 1938 är det som komma skall oundvikligt och måste ske.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

 22. Lennart Bengtsson skriver:

  I’m So Worried
  Monty Python

  I’m so worried about what’s happening today,
  In the Middle East you know,
  And I’m so worried about the baggage retrieval system they’ve got at Heathrow.
  I’m so worried about the fashions today,
  I don’t think they’re good for your feet,
  And I’m so worried about the shows on TV that sometimes they want to repeat.
  I’m so worried about what’s happening today you know,
  And I’m worried about the baggage retrieval system they’ve got at Heathrow.
  I’m so worried about my hair falling out,
  And the state of the world today,
  And I’m so worried about being so full of doubt about everything anyway.
  I’m so worried about modern technology,
  I’m so worried about all things that they dump in the sea,
  I’m so…

  Gillad av 3 personer

 23. Eva Danielsson skriver:

  Som förälder och vuxen har man ansvar för att vara äkta o ärliga mot barn o ungdomar. Axla själva ansvaret för de bekymmer de möter samtidigt som man låter dem tänka o känna det de gör. Vi kan bidra med flera perspektiv om sånt som är okänt eller överdrivet utan att förringa deras upplevelser.
  Ge dem chans att bli kompetenta och förberedda på att möta såväl kunskap och kloka människor som idioter och idiotier.

  Gillad av 4 personer

 24. Zweistein skriver:

  Förstår inte riktigt all denna (spelade?) upprördhet över människor som väljer att ta livet av sig, antar att det rör sig om nångon sorts projektion av den egna dödsångesten alternativt att man beter sig så för att ”man ska bete sig så” enligt den sociala normen.

  En uppenbart svag individ rensade ut sina gener ur evolutionen. So what?

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Det du säger är ju bara sant om den belastning som leder till frånfället har en evolutionärt meningsfull bakgrund. Det är till exempel inte rimligt att bara de som överlever en koncentrationslägersvistelse skall betraktas som ”starka” och resten ”svaga”. Varför skall vi plåga ungdomar med påhittade existensiella hot och psykologiskt övertygande ord och handlingar som understödjer dem? Kan vi inte lika väl bara gasa ihjäl dem?

   Gillad av 1 person

 25. Jaxel skriver:

  Krönikan nämner påbjuden ”flygskam”. Fast det är både och med den saken. Även de mest aktivistiska grupper och individer kan ju köpa sig fria från sådan skam. Man köper sig fri genom s k klimatkompensering, eller med andra ord medelst nutidens avlatsbrev.

  Gillad av 4 personer

 26. Thomas skriver:

  Det vimlar av svagbegåvade intelligensbefriade personer inom sociala medier s.k. influencer. Deras meritlista sträcker sig oftast till att skicka styrkekramar och handhjärtan på sociala medier till exempelvis Eva Dahlgren när ED vill kräkas på Hanif Bali.

  Det finns inget konsekvenstänk i deras hjärna. De ser endast en chans att få
  uppmärksamhet och gillande av likasinnade.
  Dessa personer går på nån sorts obskyr medicinering.

  Ett exempel är Frida Boisen . En totalt intetsägande nolla, en nobody . Höjer upp Greta Thunberg, ett stackars barn som den största klimatexpert jorden skådat.
  Frida tycker andra ska ha klimatångest och tänka över sin livsstil, hur lever då Frida själv? Lever hon som hon lär?

  https://t.co/61zkSOZawi?amp=1

  Gillad av 3 personer

  • Prickig granit skriver:

   En retorisk fråga så klart. Det som alltid definierar de som är vänster och pk, det är att de är hycklare. Det kommer först, före allt. De är sådana som man inte vill ha i sitt lag ens om man fick dem, de som hukar i skyttegraven när andra offrar livet.

   Gilla

 27. Tom Nässbjer skriver:

  Plantera ett äppelträd, även om jorden säges skola gå under i morgon (kan vara doktor M. Luther som gav rådet).

  Gilla

 28. li br skriver:

  När religionen tappade makt och fäst i och med upplysningstiden så ändrades kunskapsläget i väst. Folk utbildade sig och innovationsutvecklingen exploderade. Vi gick från att vara ett odlande folk till ett mer utbildat folk och in i en industrisamhälle. Allt efter mer och mer uppfinningar och kunskap vi upptäcker ju mer utbildade och produktiva blir vi. Väst går från att vara fattiga länder till rikare länder. När befolkningen slipper svälta och lägga all sin vakna tid på att skaffa/producera sin egna mat så finns det tid över. Folk börjar använda sin tid som de har över för att intressera sig för att utveckla välfärden i samhället/landet. Folket vill ha mer att säga till om och engagerar sig politiskt och demokratin utvecklas allt i snabbare takt. Politiker färgar länder och befolkningen med sina ideologier genom olika metoder. Vetenskaplig kunskap och erfarenheten och forskningen tappar maktpositionen i samhället. Den fria kunskapen dvs icke statliga universitet lever sitt egna liv med egna regler skild från politik och är nu grunden i vårt privata näringsliv. De är inte beroende av politikers makt och kunskap utan näringslivet klarar sig själva och utbildar sig själva och utvecklas själva och delar kunskap och erfarenheter med varandra.

  Nu är det politiken som vill ha all makt och förmedlar sin egna kunskap om sin ideologi hur allt är i samhället och hur det hänger samman. Politikers verklighet och kunskap är inte alltid det samma som folkets erfarenheter och kunskap nu för tiden och politikers kunskap och syn på verkligheten är inte det samma som vetenskapens kunskap och erfarenheter och vetenskapens världsbild.

  Nu har vi tre grupper som själva tycker att de kan och vet bäst: politiker, folket, vetenskapen.
  Ingen av dem vill prata, diskutera, hitta lösningar med varandra. Alla tre grupper vet och kan bäst på sitt egna sätt. Alla tre grupper känner sig missförstådda och att ingen lyssnar på just dem och förstår dem och deras lösning. Idag värderas känslor högre än något. Den som gråter, lider, klagar mest anser sig ha mest rätt.

  Följer man den tekniska och genetiska utvecklingen/forskningen så vet man att det finns och forskas och testas massa nya grymma saker inom miljöområdet som redan används och kommer användas snart kommersiellt.

  Som dna genetiskt modifierat protein som kommer ersätta bensin/olja i maskiner och elverk, man har konstruerat artificiell dna med 6 komponenter istället för de 4 som normalt ingår i ett dna och detta är artificiellt liv med massa nya möjligheter.

  Det finns transparant målefärg som kan alstra solenergi som kan målas på alla hus,tak, vägar, bussar, bilar som kan omvandlas till el om man vill, det finns vågbrytarekontruktioner som genererar förnybar energi som tar energi från vågor i havet och görs om till el och vi har oändligt med hav och vågor, fönsterutor som är ”solceller”, aero och hypopndic odlingar av grönsaker/skaldjur/fisk som ger färska grödor året runt överallt i världen med mindre användning av vatten och gifter, nya sädesslag som ger mer mat på mindre odlingsytor,

  Vi skulle även kunna ha uppladdningsbara kylskåp/frysar/diskmaskiner/tvättmaskiner/lampor/tv apparater, element precis som man laddar upp sin mobiltelefon eller dator men det är förbjudet för att staten vill att vi ska förbruka el dygnet runt året runt för att staten ska tjäna in pengar på deras monopol på energikraft.

  Men det är ingen statsfinansierade media som bryr sig om dessa lösningar som redan finns för de vill skrämma folk om domedagen för att höja skatter och avgifter istället så folk ska betala miljöskatt och berika staten istället för att implementera allt som redan finns att tillgå.

  För 100 år sedan hade bönder/folk väderkvarnar, turbiner i forsar och vattendrivna sågverk, ånglok och ångbåtar för att producera mat/kläder/produkter etc. Idag är detta förbjudet för vanligt folk att inneha och använda för staten har monopol på allt som alstrar energi till en mycket hög energiskatt.

  Gillad av 3 personer

 29. Inconvenient Observations skriver:

  Väldigt tråkigt med din vän! Läste om något liknande på 90-talet. En tonåring i Tyskland som var väldigt engagerad i miljön, men trodde till slut att världen var körd. Hon hoppade från en klippa. Oerhört tragiskt.

  Gilla

 30. Mikael Steinwall skriver:

  Jag vet inte om de skolkande ungdomarna drabbas av klimatångest, de ser det snarare som en happening, en känsla av att finnas med ”där det händer”. Ungefär som den där dagen när alla ska ta på sig omaka strumpor.
  Om några år, när jordens undergång uteblivit, har ungdomarna tröttnat på de vuxnas tjat om klimatet.

  Gillad av 1 person

 31. Yvonne Rosenthal skriver:

  Att inte säga nej till skolk är att abdikera från sitt ansvar som vuxen. Det gäller lärare, föräldrar och politiker . Det krävs ingen större fantasi för att föreställa sig att många små fjortisar kan tänka sig vilken ursäkt som helst för att spana in och hylla den person som enligt DN möter samma gensvar som en rockstjärna . Bakom Gretas skolskolk finns vuxna , en av dem heter Bo Thorén , intervjuad i ” Skolministeriet” UR, P1 15 mars. Programmet ägnades åt ”skolka för klimatet”. Att det är vuxna som håller i trådarna och inte Greta är inget som förvånar mot bakgrund av det mycket professionella upplägget , möten med VIP´s . Det går som på räls , men det är inte utan en viss inblandning av cynism . Lyssna snälla, på programmet. // Denna insändare fick inte publiceras i DN.

  Gilla

 32. Benjamin Dhover skriver:

  Klart ”klimatförnekarna” inte kan brännas på bål. Tänk på miljön! Dränkning och ekologiskt riktig kompostering är det som gäller!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.