En återvändare om Sverige: ”En bilolycka i slow motion”

Bitte Assarmo

Just nu är det stort fokus på så kallade ”IS-återvändare” i svenska medier. Men det finns också återvändare som kommit tillbaka till Sverige från andra platser än det islamistiska kalifatet. Det Goda Samhället har intervjuat en av dem.

Vi träffar Tina, som vi valt att kalla henne, en gråkall förmiddag i början av mars. För några år sedan återvände hon efter många år i USA och hon känner inte längre igen det land hon växte upp i.

-Människor sitter som grodor i kokande vatten och märker inte hur illa det är, säger hon.

Tina närmare sig de femtio, och precis som så många andra svenskar växte hon upp i ett socialdemokratiskt hem. Hon fann heller ingen anledning att vara något annat än just socialdemokrat.

-Sverige fungerade ju, förklarar hon. Vården, skolan, omsorgen och även invandringen. Invandring är ju inget nytt, i alla fall inte för oss som bor i Stockholm. Och jag gick i en väl fungerande skolklass där det fanns elever av alla möjliga ursprung. Även när jag gått ur skolan och började jobba på restaurang var det en mångkulturell miljö som jag trivdes jättebra i.

Det Sverige hon lämnade när hon flyttade till Los Angeles på 1990-talet var ett land som hon älskade och trodde på. Men under åren i USA tog hon inte del av särskilt mycket nyheter från Sverige och när hon kom tillbaka hade allt förändrats.

På vilket sätt tycker du att Sverige har förändrats?

-På alla sätt, svarar hon med eftertryck. Vi har gått från att vara ett av världens mest toleranta och framstående länder till ett samhälle där vi accepterar barnäktenskap och månggifte och där vi inte längre står upp för mänskliga rättigheter. Jag blev chockad!

Tina menar att även om invandringen, och framför allt den stora invandringsvågen 2015, är en starkt bidragande orsak till det nya, förändrade Sverige så är det inte invandringen i sig hon är kritisk till utan den förda invandringspolitiken.

-Jag är för invandring, jag har ju själv varit invandrare. Och som invandrare satte jag en ära i att anpassa mig efter det samhälle jag hade flyttat till, liksom jag menar att de som invandrar till Sverige ska anpassa sig till den svenska kulturen, lära sig svenska och så vidare. Det var de värderingarna som fanns i Sverige innan jag flyttade, de värderingar som byggde det här landet. Och jag anser fortfarande att det är det som är den rätta värdegrunden.

Vad händer om du säger det till dina vänner och bekanta?

-Då får jag ofta höra att jag är rasist och nazist och att jag ställer grupper mot varandra. Om de är välvilligt inställda så lägger de till att jag inte själv förstår att jag är rasist. Det är i stort sett det enda argumentet de har, och de verkar dessutom tro att det räcker. Det gör det fullständigt omöjligt att föra en vettig diskussion.

Tina tror att den attityden har att göra med det som i USA brukar kallas White guilt syndrome, och som har sina rötter i slaveriet. Men varför Sverige är så hårt drabbat förstår hon inte riktigt, säger hon.

-Vi kanske blev bortskämda medan Sverige fungerade bra, och skäms för det? För det måste ju vara någon sorts skuldkänslor som gör att vi hela tiden tassar på tå för minoriteter även när deras sedvänjor till och med strider mot svensk lag. Som detta med barnäktenskap och polygami som jag nämnde tidigare, som samhället ser mellan fingrarna med bara för att det är företeelser som finns i minoritetskulturer.

Samtidigt förnekas ofta den svenska kulturen, något som Tina är djupt upprörd över.

-När folk säger till mig att svensk kultur inte existerar så brukar jag säga åt dem att bo utomlands ett tag. Jag brukar förklara att allt det där som de de saknar när de bott utomlands ett tag är det som utgör den svenska kulturen, säger hon och fortsätter.

-En av de saker jag gillar så mycket med USA är att där är folk verkligen amerikaner, samtidigt som de också bevarar sin ursprungskultur. Det skulle gå lika bra att vara svensk och ändå bevara sin kultur från Iran, Afghanistan eller var man nu kommer ifrån, men då är ju förutsättningen att den svenska kulturens existens också erkänns i samhället.

Numera undviker hon att prata om de här frågorna med de flesta av sina vänner och bekanta. Att vara frispråkig har sitt pris, menar hon.

-Jag har vänner som har sagt upp kontakten med mig på grund av att vi har olika åsikter om det här. Och de här människorna, de som hela tiden pratar om att ”vi är så rika, vi har råd”, och att vi inte ”ska ställa grupper mot varandra”, de tror verkligen på fullt allvar att de har rätt. De tror verkligen att man är rasist om man ifrågasätter att människor kan få asyl utan att identifiera sig, eller om man påpekar att skattepengarna faktiskt inte räcker till allt och alla. De tror att de lever på 1930-talet och att de står upp mot någon form av nazism när de försvarar sådana här absurditeter.

Hon är också orolig för det ökande våldet och den otrygghet som blivit vardag för många. Själv kände hon sig tryggare i Los Angeles än hon gör i Stockholm, säger hon.

-Människor hade ett helt annat civilkurage där. Om någon blev antastad på gatan där så dök det alltid upp människor och hjälpte till. Å andra sidan blir man inte straffad för civilkurage i USA, där har man rätt att försvara sig själv och andra. Här verkar det vara väldigt luddigt, att döma av sådant man läser i tidningarna om människor som åtalas för att de försvarat sig, så det är kanske inte att undra på att folk undviker att ingripa när någon råkar illa ut.

Vad tror du då om framtiden?

-Tyvärr ser jag väldigt negativt på framtiden, svarar hon eftertänksamt. Som det ser ut nu lämnar vi fältet fritt för extremister av olika slag, inte minst islamister. Hur många terrordåd ska behövas innan vi förstår att vi måste vara tuffare? Dagens Sverige är som en bilolycka i slow motion, som sker mitt framför ögonen men som vi inte kan förhindra med den politik som förs idag.

56 reaktioner på ”En återvändare om Sverige: ”En bilolycka i slow motion”

 1. Lars Bernhoff skriver:

  Det är bra och intressant att få ett utifrån perspektiv på var Sverige befinner sig. Det behövs för att det ska stå klart för oss hur vissa värderingar i viktiga samhällsfrågor kommit att utvecklas på ett märkligt och självdestruktivt sätt.
  Ordet civilkurage nämns inte ofta i Sverige längre och att det tex blivit vanligt att svenskar blir åskådare när det händer något brott på gatan istället för att ingripa, medan observationen från USA var att man oftare ingrep.
  Det finns mycket att reflektera över från mötet med en svensk återvändare. Att vi inte begriper att vi hade en kultur att vara stolt över är direkt olycksbådande. Då blir det ännu svårare att sätta regler för vår invandring om vi tror att andra kulturer ska få företräde, av hänsyn till dem,när det går på tvärs mot vad vi mejslat fram under många decennier.

  Gillad av 8 personer

  • Jan Molin skriver:

   Lars, det är och har aldrig varit fråga om ”vår invandring”. Du menar väl statens invandringsprojekt, långt över våra huvuden. Vi har aldrig blivit tillfrågade om detta.
   Detta gigantiska bedrägeri mot svenska folket påbörjades av S och Palme redan 1975 med stöd av dåvarande övriga ”sjupartier”! Dvs de som var , då som nu, eniga i att omgöra Sverige från svenskarnas land till det nya mångkulturella samhälle de ville ha, var S, M, C, FP (nu L) och KDS(nu KD)! Hur V ställde sig vet jag ej och MP steg senarefulla av nit.
   Det betyder faktiskt att vi svenskar har blivit förrådda av dessa partiers politiker! Ty det som nu under 44år pågått är ju en av politkerna iscensatt invasion av främlingar som vi betalar uppehället för och även under 10 till 15 år även allt annat. Så lång tid tar det i genomsnitt för dem att försörja sig själva! Nivån på antalet invaderare är nu 2.3 millioner människor + 700 000 barn som fötts här i landet.
   Om inte detta är landsförräderi så vet jag inte vad som menas med detta ord.

   Gillad av 8 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Jag håller med dig, i det stora. En liten korrektion bara:
    Etableringstiden för invandrare till Sverige är i median någonstans mellan 10-15 år; men det betyder inte att de försörjer sig själva. Det betyder bara att de är i sysselsättning, och sysselsättningen kan vara så lite som en timme per vecka, och den timmen räknas även om man är sjukskriven eller föräldraledig från den, och den är en subventionerad syssel-/pysselsättning. Egenförsörjningsgraden är något helt annat.

    Gillad av 2 personer

   • Agnew skriver:

    Det är illa på mång fronter.
    https://samnytt.se/foretag-tjanade-21-miljoner-per-ar-pa-60-ensamkommande-vi-gjorde-nastan-ingenting/

    År 2017 granskade tidningen Affärsvärlden Migrationsverkets årsredovisning för 2016 och upptäckte att myndighetens kostnader för året var 73 miljarder. På söndagen skriver UNT att marknaden enbart för ’ensamkommande’ migranter år 2016 uppgick till 26 miljarder kronor vilket är mer än vad Polismyndigheten kostar under ett år. Året därpå växte dessutom marknaden för ’ensamkommande’ ytterligare och nådde 31 miljarder kronor.

    Finansministern: Reformutrymmet obefintligt. Men inte invällningen av migranter.
    P.g.a. två socialister från borgerligheten kan dessa skattetjuvar sitta kvar vid makten.

    Gillad av 2 personer

   • Elof H skriver:

    10-15 år är en lögn. Många av de grupper som kommit kommer aldrig att bli självförsörjande som grupp om vi inte tar bort bidrag, sänker lönen tills de blir anställningsbara samt tar bort det mesta av samhällsservicen de åtnjuter idag. För många skulle det krävas löner på max 3-4.000 i månaden för att de ska bli anställningsbara. Många är helt oanställningsbara. Ingen idé att leva i en saga, detta är verkligheten.

    Gillad av 2 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Eftersom jag bott utomlands med i olika europeiska länder mellan 1974 och 2015, och en hel del även för 1974 är jag likaledes en tillbakaflyttad främling förstår jag Tina helt. Genom att jag regelbundet besökt Sverige har jag ändå behållit rottrådar där. På samma sätt hat jag etablerat liknande rottrådar främst i Storbritannien och Tyskland.
  Problemet med dagens Sverige är att landets överhet vill någonting annat än huvuddelen av dess medborgare liksom att överheten försöker lösa detta genom att helt enkelt köra över folk.
  Det är inte i första hand landets politiker som driver detta utan nivån av rådgivare, tjänstemän tyckare och aktivister. Våra dagar Stefan Löfvén famlar rådvilla i en värld som växt dem över huvudet. Man vill spela en ledande roll i världen som man säger men saknar samtidigt de intellektuella och ekonomiska resurserna att klara detta.

  Här har de andra mindre europeiska länderna som Schweiz och kanske Österrike funnit en mer harmonisk roll i världen med bättre samverkan med sina medborgare. Kanske till slut även länder i Östeuropa som Polen och Ungern är på väg att finna en liknande identitet. I dagens läge borde Sverige ta ett steg tillbaka och sluta ta sig vatten över huvudet och i stället se om sitt eget hus. Ett första steg vore att ändra sitt skolsystem i grunden så att man kan garantera landet ett tillflöde av högutbildade. Det är ingenjörer och läkare som behövs och inte så kallade genus- och ”klimatexperter”. In med solid kunskap och ut med all trams och flum. Så var det tidigare och det fungerade bra..

  Gillad av 23 personer

  • Ormdans skriver:

   Som du har jag bott länge i England, jag bodde där under ett av de årtionden när muslimska gäng i städer över hela England begick systematiska gängvåldtäkter av vad som endast kan betraktas som nerknarkade och misshandlade sexslavar ofta långt under 15år. Detta pågick under våra näsor, ingen skrev om det, ingen polis jagade gängen och inga politiker eller socialsekreterare lyfte ett finger. Så både du och jag missade detta gissar jag. Så kan man förstå svenskarna som nu inte inser vad som sker i deras eget land, man kan inte tro att så mycket ondska ryms i det system man deltar i genom att betala skatt och rösta.

   Gillad av 3 personer

  • Jan Molin skriver:

   Lennart, jag anser du har fel! Läs gärna min historik över förräderiet ovan. Samtliga politiker i Sverige hoppade på det mångkulturella tåget 1975, läs propostionen 1975:26 som bla ger bort lika rättigheter till utlänningar som bosätter sg i landet som vi svenskar som ägt landet i runt 1000 år! Några skyldigheter fick de inte.
   Om man vill ange någon skyldig till detta 1975-års landsförräderi så är det Palme. Han lindade sina S-väljare runt ett finger och styrde ett helt följsamt parti obehindrat! Eller fanns det ett antal Sossar mfl som såg den farliga demonen i honom och beslöt att ingripa med mordet som följd och dess utredningsfadäser. Vi kommer aldrig att få veta, Sverige är en smusselstormakt!

   Gillad av 5 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Men det var Tina som socialdemokrat som lade om ratten och låste gaspedalen på den där bilen innan hon stack till USA. Hon känner inte igen sig i Sverige därför att hon inte insåg då vilka konsekvenser den politik hon förespråkade då skulle ha för Sverige nu. Saken är den att Stefan Löfvén kommer närmare den socialdemokratiska sanningen än Tina med sitt: ”Vi har varit naiva”.

  Redan innan Tina drog till staterna var det ett etablerat faktum att den som ingrep mot en brottsling själv fick ett hårdare straff än brottslingen. Detta hade Tinas socialdemokrater sett till att införa senast på sextiotalet. Alla invandrarna i Tinas klass var precis samma slags invandrare då, med samma slags privilegier och förturer, som de invandrare hon tydligen inte är så lyckligt med nu. Det är samma socialdemokratiska tänkande som obönhörligen leder till bilkraschen i slow motion, som hon innan hon skaffade sig nya perspektiv tyckte var så bra. Skillnaden ligger inte så mycket i Sverige som den ligger i Tina och hennes skolning i USA i västerländsk civilisation och kristet beteende.

  Det finns ingen ursäkt för socialismen och det kommer aldrig att upptäckas någon sådan ursäkt. Det är socialismen som orsakar eländet vi ser i Sverige. Eländet skapades avsiktligt och medvetet och alla invändningar avfärdades utan sakliga argument. För invändningar fanns redan på den tiden, redan innan allting förstördes. Att vara efterklok är kanske bättre än att inte vara klok alls, men den bör motivera ödmjukhet och inte någon hyllning av det korkade som man blev klok om först i efterhand. Allting som var bra och gott i det Sverige Tina växte upp i var överlevande rester av det civiliserade samhälle som fanns där FÖRE socialismen, FÖRE alla de socialdemokratiska reformerna. Kapitalismen gjorde Sverige rikt.

  Gillad av 14 personer

  • Spiro skriver:

   Tyvärr har de borgerliga sk oppositionspartierna vikit ner sig och är nu i stort sett av samma skrot och korn.
   KD låtsas något annat men är fortfarande för en generös invandring. Och faller med det.

   Gillad av 1 person

  • Palle9 skriver:

   Fredrik Östman: För min del ser jag det som så att de svenska socialdemokraterna illustrerar det välkända faktum att all makt korrumperar. En makt, som S skaffade sig genom de täta banden till fackföreningsrörelsen, och inte minst genom den s.k. kollektivanslutningen. Jag har dock inga illusioner om vad som skulle ha blivit följden av ett motsvarande långt maktinnehav från M och övriga borgerliga partier – det skulle oundvikligen ha lett till maktmissbruk det också.
   Maktväxling i en demokrati är värdefull, och det har vi historiskt sett haft alltför litet av i detta land.
   Men helt klart är det fri företagsamhet, som skapar välstånd – när socialismen dominerar blir följden armod. Länderna i Öst-Europa har förhoppningsvis blivit vaccinerade mot denna farsot för lång tid framöver. Venezuela är ett aktuellt exempel på hur illa det kan gå med socialistisk politik inom loppet av något decennium.
   Löfvens ”Vi har varit naiva” ser jag inte som syftande på den allmänna S-politiken, utan som jag minns sammanhanget handlade det om ett konkret fall då Säpo gick ut med en varning mot en specifik person misstänkt för att planera ett större terrordåd i Sverige. Naiviteten skulle då hänföra sig till den dåliga kontroll vi hade (och fortfarande har!) på vilka människor, som tar sig över våra gränser. Så någon verklig allmän tillnyktring från statsministerns sida kan då jag inte spåra.

   Gillad av 1 person

  • Ormdans skriver:

   Precis, jugoslaverna slog ner svenskar i grupp och sparkade dem i huvudet som fotbollar, för över 30år sedan, jag såg det själv, jag minns ljudet när den avsvimmade killen fick sparken i huvudet, det var kväljande. De sprang alla skrattande därifrån. Detta har varit tydligt i över 30 år.

   Gillad av 3 personer

 4. Aurora skriver:

  Varken jag eller mina föräldrar har någonsin röstat på sossarna. Att ha röstat eller fortafarnde rösta på sossarna är att stödja vägen mot katastrof. Är ärligt sagt trött på att kommentera samma saker. Fyller åndå ingen funktion.

  Gillad av 6 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Ett typiskt exempel på hur sossemarinerade det svenska folket är, när Åkesson och sd ständigt hänvisar till ”folkhemmet”.
   Inte ens de som kallar sig den enda oppositionen kan frigöra sig från den överhet, som har nästlat in sig i alla vrår av våra liv.

   Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Jag och min släkt har samma erfarenheter. Sverige idag är på väg utför på alla plan och att inte fler medborgare vågar prata högt, ja ”skrika sig hesa” är att MSM med sin iver för bevarandet av åsiktskoridoren tabubelägger dessa ämnen och dessa diskussioner genom att gömma undan ämnena och pariastämpla alla som vågar beröra dem. Värre än gamla DDR.

   Gillad av 1 person

 5. Fake news-inspektören skriver:

  Mycket märklig och taffligt skriven artikel, ”Tina från Los Angeles” luktar ”Brandmannen från Boden” lång väg. Jag synar Bitte och menar att både intervjun och själva intervjuobjektet är fabricerade.

  Gillad av 2 personer

   • Fake News-inspektören skriver:

    Nu var det ju inte ”erfarenheterna” jag ifrågasatte, det jag gjorde var att anklaga Bitte för att ha diktat upp en intervju med en person som inte finns, och detta helt utan finess dessutom. Och eftersom det som ”Tina” berättar är gammal skåpmat med ett bäst före-datum som gick ut för över ett kvartssekel sedan så har inlägget inte mycket till existensberättigande.

    Gillad av 1 person

  • Tina (den som brukar kommentera här ibland) skriver:

   Jag fick samma känsla av att artikeln var fabricerad. Om man vill vara djävulens advokat kan man säga att den för att dölja personens identitet var så urvattnad att inget annat än allmängiltiga saker blev kvar.

   Gillad av 1 person

 6. S Eriksson skriver:

  Väldigt bra skrivet. Jag tror att det kanske behövs någon eller några som har utlandetsett mer klarsynta syn på förhållandet och tillståndet i landet. Hoppas på relativt snar förbättring.
  Tinas resonemang mkt bra.

  Gillad av 1 person

 7. Tomas skriver:

  JA I SLOW MOTION förs Sverige in i det som på 1960-talet varnades för.
  Shahen av Iran och sen Wilhelm Moberg sa att om 50 år är Sverige de första av de sista.

  Gillad av 3 personer

 8. Östrahult skriver:

  Jo ett av problemen i Sverige är den totalt passiviserade befolkningen. Många svenskar är lika tafatta och passiviserade som många var i det gamla DDR. Vad det beror på kan man fundera över. Det kan ha att göra med att många hålls i ett ganska hårt grepp på sina arbetsplatser där antingen en auktoritär ledningen och/eller facket ser till att inga sticker upp eller ifrågasätter. Tristessen på arbetsplatserna gör att man gärna ägnar tid åt att drömma sig bort som följare av andra med ett mera spännande liv.

  Mellon har väl i ett nötskal en hel del av de ingredienser som formar dagens samhälle:

  • Rätt påkostat och betalas genom att tvinga av skattebetalarna pengar
  • Ingen i programledningen är etnisk svensk
  • Vanligt folk, de som betalar, får inte bestämma utan det gör hemliga utländska ”experter”, dvs kompisar till den maffia som sköter detta
  • En oerhörd hyllning till en kändiselit, men det stör tydligen inte någon som dagligen matas med budskapet om allas lika värde

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det kan stämma. Jag roade mig under mina år i Sverige förstås kungligt med att sticka upp. Det hade mycket allvarliga följder, vilket samtidigt är löjeväckande och skrämmande.

   Gilla

  • Schlagergeneralen skriver:

   Mycket bra obseverat, särskilt punkt två och tre. Utlänningar ska leda oss och andra, anonyma, utlänningar ska bestämma hur vi ska ha det.

   Gillad av 1 person

 9. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Och vad skiljer partierna som kallar sig borgerliga från socialistpartierna i Riksdagen: 5% i skattetryck? En övervägande majoritet av ledamöterna i vår lagstiftande församling tycks alla förakta och förskräckas över nationalismen och anser att sätta Sverige först är liktydigt med kz-läger. Det enda de tycks frukta är visioner domedagspredikande tonårstjejer vomerar ur sig samt att statens kritiker ser ut att få rätt, d.v.s. i det första fallet fruktar de en fabricerad undergång och i det andra fallet skräms de av den verkliga diton. Slutsats, di är alltid rädda för fel saker.

  Gillad av 2 personer

 10. Thomas Ek skriver:

  Bra artikel.
  När jag på 80-talet flyttade till USA röstade jag på kommunisterna, – jag tyckte att Sverige lika bra kunde ha skiten då. Nu har jag växt upp, och lugnat ner mig.

  Jag tror fortfarande att vi måste börja med att skrota vårt Public Service och ersätta det med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Vi kommer aldrig någonsin få ordning på vårt samhälle annars.

  Gillad av 2 personer

   • Thomas Ek skriver:

    Premiärminister Benjamin Netanyahu som begriper fördärvet med undermålig nyhetsrapportering beslöt den 11 maj 2017 enligt Kulturnytt att lägga ner deras 49 år gamla Public Service. Ledningen för nyhetsavdelningen ska väljas ut av en särskild kommitté som leds av en domare.

    Låt Sverige därför bli Europas första land som skrotar sitt Public Service och ersätter det med ett nytt som fungerar som det är tänkt. (Av varierande skäl som jag här inte hinner gå in på tror jag vi bör ha ett Public Service).

    Jag tror inte att bedrägerierna hos vårt Public Service sker medvetet. SVTs undermåliga och partiska USA rapporteringar sker genom att SVTs lilla exklusiva nyhetsförmedlarklubb i vilken de inte förstår att de verkar i, i god tro främjar sin egen världsbild som framträder i deras egen ideologiska utblick. Nyhetsförmedlarna ignorerar därmed händelser som stör nyhetsförmedlarnas personliga politiska helhetssyn vilken de uppfattar som nobel och godhjärtad. Vilket den av de skälen förmodligen också är. Men den påläste, som inte bekänner att en kraftig partisk slagsida föreligger hos vårt Public Service USA rapporteringar är menar jag, antingen oärlig eller idiot.

    Gilla

  • Radiotjänstemannen skriver:

   ”skrota vårt Public Service och ersätta det med ett nytt som fungerar som det är tänkt.”

   Du vill alltså ersätta ett dåligt system med samma dåliga system? Och vad menar du egentligen med att ”Public Service” inte ”fungerar” ”som det är tänkt”? Exakt HUR var det tänkt, menar du?

   Du går som så många andra NPC:er i fällan att projicera hur du tror/hur du vill att saker och ting ska vara på hur det faktiskt är.

   ”Public Service” fungerar inte bara precis som det var tänkt, det fungerar bättre än det var tänkt. De vill ha det precis så här – tro inget annat.

   Gillad av 4 personer

 11. Hovs_klipphällar skriver:

  Det är framförallt helt vidrigt att läsa om hur Tinas bekanta papegojaktigt upprepar PK-dårarnas fräcka lögner om att Sverige ”inte har någon egen kultur” och att ”vi har råd”.

  Det som pågår är en massiv, av makthavarna iscensatt, hänsynslös hjärntvätt — som närmast påminner om det fiktiva samhälle som skildras i boken ”1984” av George Orwell.

  Orwells dystopi är inspirerad av tendenser som han såg redan på sin tid, i efterkrigstidens England, och som man kunde rycka på axlarna åt då…

  Men nu har det samhälle som målas upp i Orwells bok redan blivit verklighet här i Sverige, bara på ett något annorlunda sätt än i boken. Gemensamt är framförallt den massiva LÖGNEN — att det råder en total brist på kontakt mellan verkligheten och den av makthavarna genomdrivna ideologin.

  Makthavarna och deras politruker ljuger hela tiden, och de genomför destruktiva åtgärder som river sönder samhället under bedyranden om hur BRA allt ska bli.

  Många människor är så angelägna om att passa in och inte ses som obekväma, att de inte lyckas värja sig mot den ständiga propagandan. Tina har bott utomlands, och kan lättare genomskåda lögnerna.

  Jag hade en liknande upplevelse när jag efter fem år i USA återvände till Sverige 1990. Och då startade en process som så småningom ledde till mitt eget uppvaknande.

  Gilla

 12. Nu är det kokta fläsket stekt skriver:

  ”-Människor sitter som grodor i kokande vatten och märker inte hur illa det är, säger hon.”

  Det är klart – är man redan död – och koagulerad rakt igenom – märker man inte så mycket.

  En liten korrigering av fysikens och biologins lagar – ihop med god smak – är kanske på sin plats;

  -Människor sitter som grodor i vatten som långsamt värms upp, och märker inte hur illa ställt det är. Men snart kokar vattnet. Då är det sedan för sent.

  Hade det handlat om kräftor – och inte om grodor eller människor – hade det nog varit lite mer smakfullt och aptitligt, säger hon med glimten i ögat. Men nu handlar det faktiskt om medborgarnas väl och ve.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Fabeln med det kokade grodan spreds av SAF och liknande krafter redan på tidigt åttiotal, sannolikt innan ”Tina” flyttade till USA. Vissa av oss hade alltså sett redan då det ”Tina” kunde se först fyrtio år senare. Så det är definitivt inte ett misslyckande för socialdemokratin att det är som det är. Detta är socialismen. De vill ha det så här.

   Gillad av 1 person

 13. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  ”-Då får jag ofta höra att jag är rasist och nazist och att jag ställer grupper mot varandra. Om de är välvilligt inställda så lägger de till att jag inte själv förstår att jag är rasist. ”

  Om majoriteteten av ett folk består av hjärndöda människor (”NPC – Non Playing Character”) som i sin tidiga ungdom blev programmerade med floskler som ”rasist”, ”nazist”, ”faschist” i ”ROM – Read Only Memory” och sedan inte kan omprogrammeras ”ej EPROM – Erasable Read Only Memory” så är det folket inte livsdugligt och måste gå under!

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   IC (integrated circuit) -politiken måste bli bättre, för att härbärgera bitarna som ockuperar allas vårt moderkort, som är det territorium ledarchipet förvaltar och varifrån SE-domänen utgår. Vi är alla individuella elektroner som flipp-floppar i master and slave-griden.

   Gilla

 14. cmmk10 skriver:

  Förvånas varje gång som folk säger att Sverige förändras till ett sämre land, när svenskarna byts ut mot andra folk, och i samma andetag har de ingenting emot invandrare eller invandringen!?

  Är de här, så blir det så här!

  Arma land …

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   De är väl räddhågsna i limbo. De trevar efter ”modigt” övervägande med ena foten utanför den trygga basen – som för övrigt undermineras by the minute.

   Gillad av 1 person

 15. styggestig skriver:

  Jag håller med den här intervjuade damen om det mesta. Som utlandssvensk blir man helt klart medveten om i vilken kulturell ”kontext” (som tycks ha ersatt det svenska ordet ”sammanhang” idag). ibland räcker det med att besöka IKEA, men många gånger får man försöka finna drag av ”svensk kultur” hos någon nordisk eller tysk bekant. Därefter när man kommer till Sverige, måste man fundera över vem man är och hur det kommer sig att man känner sig isolerad i Sverige och svensk kultur, samtidigt som man funderar över hur introvert Sverige förefaller vara (bortsett då förstås från att alla journalister och akademiker använder ord som ”kontext”, när det ”finns adekvat svensk vokabulär” som Gunnar Sträng en gång hävde ur sig).
  Under många år brukade jag lyssna på SR P1s ”Godmorgon världen”, och mer och mer irriterad blev jag över hur introvert programmet blev i globaliseringens tidevarv – detta gällde i synnerhet programpunkten ”Panelen”. Alltså skrev jag och föreslog att i stället för Göran Greider – som verkade bosatt sig i SR-huset – skulle man bjuda in någon av den utländska pressens korrespondenter. Detta var emellertid inte redaktionsledningens uppfattning, som menade att programpunkten skulle ”spegla olika svenska ledarskribenters uppfattningar”. Så jag har givit upp ”Godmorgon världen” även om jag saknar Ulrika Knutssons intelligenta, vassa blick och penna.
  Så gick den duktige ”samtalaren” Jörgen Huitfeldt över till Tomas Gürs nya skapelse ”Kvartal”. En återkommande programpunkt blev ”Fredagsintervjun” – som jag starkt rekommenderar – där det då och då har funnits internationellt verksamma personer bland de medverkande. Men för en annan programpunkt, ”Veckopanelen” redaktionsledningen (Jörgen Huifeldt numera) valt samma upplägg som ”Godmorgon världen” (låt vara fyra gånger längre), dvs endast svenska deltagare – låt vara inte journalister (och kanske just därför inte Göran Greider). Även till ”Kvartal” har jag skrivit och riktat uppmärksamhet på att Sverige är ”en utkant i Europa”, och bett om internationella deltagare i ”Veckopanelen”, men hittills har det varit förgäves.
  Jag har svårt att förstå varför svensk media – gammal som ”ny” – har blivit så fruktansvärt introvert. I takt med att fler svenskar arbetar och bor utomlands, fler och fler reser utomlands och fler och fler invandrare lever och verkar i Sverige, borde det ju vara tvärtom? För inte kan det väl vara så att Södermalm, där 40% av Sveriges journalister lär bo, föder samma introverta syn på Sverige som den gjorde hos Lena Nyman i hennes berömda sketch om ”Söderbönan” som kom ut på landet och bländades av ”nå’n stor jäävla lampa – det var solen, sa dom”?

  Gillad av 1 person

  • Ingvor Sabina Le John skriver:

   Ja, svenskar ”lider” (eller kanske inte lider, om de är verkligt introverta) av den ”svenska ensamheten. Ett kulturdrag som gör oss till ett individualistiskt land utan dess like. Hur kunde svensken inordnas i ett folkhem då, skriver etnolog Åke Daun i sin bok Den svenska mentaliteten. Jo, alla gjorde samma sak men var och en för sig.. Utan utlänningar skulle jag inte överleva en dag i Sverige. På puben träffar jag diverse nationaliteter som också söker någon att prata med en stund. Jag minns när jag arbetade som lärare hur anställda engelsmän i skolan lämnade Sverige efter halva perioden. Varför, frågade jag. De svarade: det blir för ensamt och social kontakt är tröttande. Antigen står man på ett disco och skriker eller så blir man inbjuden att sitta ”hemma i knät” i en svensk familj där man inte vågar slappna av för att göra fel. Vi saknar puben, där vi träffas och pratar fritt med varandra utan krav på underordning.” Jag rekommenderar också boken ”Är svensken en människa?” minns inte författaren nu.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Vadå ”introvert? Varför använder du nu detta låneord? Om du ser efter så finner du 8 motsvarande svenska ord på synonymer.se! Tex innåtvänd, sluten.
   Jobba med denna sida, dvs synonymer.se, vid varje utländskt ord som de okunninga journalisterna pådyvlar dig.
   Det är sedan lång tid en del av de åtgärder ssom de brukar för att ta ifrån dig ditt land. När du läser deras skrivningar, är det meningen att du ska känna dig underlägsen dem, känna dig dum när de använder dessa utländska ord om du inte förstår dem.
   Jag brukar göra så att jag i huvudet läser det motsvarande svenska ordet i stället för det som står skrivet.
   Överallt måste motståndskampen föras efter vars och ens förmåga!

   Gillad av 1 person

 16. bjornwiklund skriver:

  ”-Människor sitter som grodor i kokande vatten och märker inte hur illa det är, säger hon.” precis och skulle det börja klagas på något ställe i grytan skickar man en patrull elller ett ROT/RUT-avdrag och vi vet vilka som betalar . . de som inte har råd förstås….

  ”Dagens Sverige är som en bilolycka i slow motion, som sker mitt framför ögonen men som vi inte kan förhindra med den politik som förs idag.”..
  tips: Minska antalet bilar/fordon öht….

  Gilla

 17. Laggar skriver:

  Sossarna stora projekt under Palme, löntagarfonderna, tycks ha fallit i glömska. Det om något visar på hur världsfrämmande sossarna var redan då. Numera finns inget projekt, bara intresset av att hålla sig kvar vid makten och slå vakt om de positioner man har. Ingen ambition att göra något och blunda för de utmaningar som finns. Då är det en situation där PK mentaliteten kan frodas ”vi är ändå bra” och behöver inte göra något än hålla vakt mot något avskräckande. ”De borgerliga” har inte något program och lider av att SD tycks ha ett program, vad det nu sen är.

  Gilla

 18. Johan skriver:

  Instämmer helt i vad Tina beskriver. Har också bott utomlands och rört mig en hel del globalt och gör samma reflektioner. Det som sker är enligt min mening globalt regisserat med särskilt fokus på Europa. Och EU i dagens form är ett verktyg flr denna sekt som driver agendan. Särskilt illa drabbat är Sverige och jag börjar bli pessimistisk inför Sveriges framtid. Tror faktiskt att en splittring inifrån EU eller ett reformerat EU vill till för att vända skutan.

  Gillad av 1 person

 19. Jari Norvanto skriver:

  ”Vi har gått från att vara ett av världens mest toleranta och framstående länder till ett samhälle där vi accepterar barnäktenskap och månggifte och där vi inte längre står upp för mänskliga rättigheter.”

  Men ”vi” är ju fortfarande toleranta, gentemot de intoleranta… ”normkritik”, ”allas lika värde”. Kairodeklarationen om de mänskliga rättigheterna enligt islam. Står inte dörren öppen för ”IS-resenärer” kanske? Toleransen känner inga gränser, ”vi tar vårt ansvar”.

  ”Tina menar att även om invandringen, och framför allt den stora invandringsvågen 2015, är en starkt bidragande orsak till det nya, förändrade Sverige så är det inte invandringen i sig hon är kritisk till utan den förda invandringspolitiken.”

  IQ fiskmås, som man säger. Hon konstaterar att samhället fuckats upp av massivandring och multikulti, ogillar förändringen, men ”gillar” ändå mer av samma rörelse. Och som om invällartsunamin 2015 var ett unikum; massinvällandet har pågått sen 90-talet och eskalerat efter millennieskiftet och antar nu drygt 100 000 utdelade uppehållstillstånd årligen. Förbered er på en tillvaro som minoritet bland andra, i ett splittrat land utan samhörighet. Staten, i den mån den överlever, blir då en förtryckarapparat för att hålla den överkritiska mångfaldsmassan från att brisera; men det lågintensiva inbördeskriget och den ständiga anspänningen är allestädes närvarande.

  Gillad av 1 person

 20. EE skriver:

  Jag kom tillbaka till Sverige 1997 efter jag varit borta 6 år. Det var till ett helt annat land jag kom till; allting hade förändrats. Bodde först i Göteborg men flyttade ganska snart ut till lugnet, där jag fortfarande bor. Här är det bra att leva än så länge. Om det blir jobbigt, flyttar jag från Sverige.

  Gilla

 21. olle holmqvist skriver:

  Vi ‘är tydligen flera än en här på skärmen som misstänker att krönikören Bitte krön-struerat
  krönan – att Tina – hon finns inte.Det beror på att Bittes berättelse är så följvänligt rak enligt förväntan och aseptiskt vurpfri. Tina har t ex inte missuppfattat något om ökade polisbefogenheter eller felaktigt förlagt viss händelse till annat land än S..

  Felaktigt pga översättningsfel av Ture Nerman (Hitler Bullock – En studie i tyranni) där H. säger ung att ”Om du vill ljuga och bli trodd, måste du ta i ordentligt”.Han noterade antagligen sakligt, att en större lögn ofta triumferar.. Att berätta för alla om det som praktiserad praktik – algoritm på nuspråk – skulle s a s vara kontraproduktivt

  Påitligt inom lögneri är att göra trovärdigt.genom specad- oväsentlighet, Gärna ordentligt utbroderad så att den lurade ska tröttna och byta ämne. ”en gråkall förmiddag i början av mars”
  duger inte.Inget lyft.

  Ibland talar tystnaden ! Nu får vi se berättande text…!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.