Hur skall Macron förstås?

Anders Leion

Det är lätt att göra sig lustig över Macron. Jag har också gjort något insteg i den branschen. Han är viktigare än så.

Man måste hålla Macron räkning för att han insett att Frankrike, främst dess ekonomi, måste radikalt reformeras. Han insåg också att Frankrikes problem bara kunde lösas om det gamla etablissemanget ställdes åt sidan.

Hur bar han sig åt? Hur kunde Macron bli president? Hur kunde han spräcka landets väl integrerade elit, denna maktkoloss som han väl kände till? (Han arbetade ju som minister för Hollande, företrädaren).

Det gjorde han genom att skapa en ”rörelse”, ett maktcentrum oberoende av de gamla partierna. Han hade också tur. Hans främsta motståndare avslöjades som korrupt. I sista omgången ställdes han mot Marine Le Pen, ett omöjligt val för många fransmän.

Från första början var han representant för något mycket viktigt i dagens förändrade politiska landskap. Han är en populist.

Alla skikt var trötta på den kraftlösa franska demokratin. Det fanns två radikala uttolkare av vad som behövde göras: Le Pen och Macron. Båda är populister.

Sedan Macron väl fått sitt mandat har han börjat använde det till en teknokratisk renovering av landet – främst ekonomin. Han tillfredsställde däremot inte Le Pens anhängare. Snart kom han att kallas ”De rikas president”.

Som bekant har han fått en stark reaktion emot sig, främst synlig genom De gula västarnas fortgående revolt.

Deras sammansättning har förändrats allteftersom lördagarna, deras demonstrationsdag, har runnit förbi. Från början var deltagarna främst från småstäder och landsbygden. Många kvinnor och pensionärer syntes. De var den synliga delen av en bred och stark reaktion mot hans politik.

Hans brev till Europas medborgare visar att han tagit intryck. Det innebär en klar kursändring. Han nämner inte euron, inte heller EUs institutioner. Han talar inte som tidigare om en konvergens mot ett gemensamt Europa utan istället om samarbete utifrån olika sakområden. Och, den viktigaste meningen är denna: ”Vad gäller migrationen tror jag på ett Europa som skyddar såväl sina värderingar som sina gränser”.

Och vidare: ”Men de som inte vill ändra någonting misstar sig också, de förnekar rädslorna bland våra folk, tvivlen som försvagar våra demokratier”.

Vad är nu detta? Som en fransk kommentator sade: ”Det skulle göra både Salvini och Orbán nöjd”. Det skulle också tilltala Åkesson.

Så både Macron och Åkesson skulle alltså vara populister? Ja det som förenar dem är en bärande idé i populismen: etablissemangskritiken. Det som skiljde dem var i uttolkningen av folkviljan: Hos Macron kom de väletablerades, de kapitalstarkas intressen att uttryckas och omsättas i ekonomiska reformer. Reformerna retade upp den del av väljarna som Åkesson främst vänder sig till: de bortglömda, av globaliseringen missgynnade människorna utanför storstäderna, de som i Frankrike befolkar De gula västarna manifestationer.

Nu har Macron, som synes, närmat sig Åkesson.

Mot bakgrund av detta kan man ju fråga sig varför de kretsar som beundrar Macron samtidigt kan hata Åkesson. De kanske inte kan läsa innantill?

Men visst är han svår, Macron. Likaväl som man kan imponeras av hans vältalighet och debattskicklighet kan den vara stötande. Det blir så mycket predikande och så lite lyssnande. Hans arrogans då? Det kan man också se som något positivt: Mitt i sin polerade briljans och elegans är han genuin. Och han är spännande.

61 reaktioner på ”Hur skall Macron förstås?

 1. gmiksche skriver:

  Macron har bara bytt taktik för att hålla sig kvar vid makten. Hans skattereform finns fortfarande kvar, den har inte förändrat ett skvatt för låginkomsttagare. När reaktionerna kom med oväntat styrka slog han på reträtt. En temporär sådan. Den lokala demokratin hade redan ytterligare försvagats under Valls socialdemokratiska regering (med Hollande som styrande president) genom att slå ihop de historiskt framvuxna regionerna till storregioner: https://www.upr.fr/conferences/reforme-territoriale-euro-regions/, helt i stil med trenden från Bryssel att fjärma den politiska styrningen så långt från den enskilde medborgaren som möjligt. Befolkningen hade inte tillfrågats om reformen. Som vanligt skedde den över deras huvuden av en regering styrd av en president som inte gått till val på temat ifråga. Den globalistiska agendan bakom skeendet och den socialdemokratiska partiets sönderfall visas just genom Valls och Macrons vägval. Valls, en invandrare från Katalonien återvände dit för att försöka fortsätta sin politiska karriär i samband med självständighetssträvandena, Macron återvände till det etablissemang han kom från.

  Gillad av 12 personer

  • Schmalzer skriver:

   Tilltalande för vem?För den Pan-europeiska styrande eliten är denna axel Afrika-Europa en våt dröm.Kunde inte vara bättre.En intensifierad påtvingad afrikansk massimmigration får det sociala välfärdssystemet att implodera,fastighetspriserna skenar sinnessjukt uppåt,arbetslönerna dumpas och det fackliga infytande eroderas ytterligare.Dessutom kan de afrikanska horderna enkelt spelas ut mot den neonationalistiska rörelsen i Europa.Det kunde inte vara bättre.De oroligheter som tveklöst uppstår kan av den Pan-europeiska eliten användas för att motivera ytterligare repressiva åtgärder framförallt mot de sk ”nationella”.Enkla propagandafraser kan användas mot dessa trängda och utplundrade européer:”De är vår demokratis fiender!De tror ej på att alla är lika!Låt oss eliminera dem i den heliga demokratins namn!”.Lätt som en plätt.Ma Cron gnuggar händerna i förtjusning.”Ha!Så enkelt ”fixade” vi dom!”

   Gillad av 2 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Samma lögner som AKK i Tyskland. Det är valfläsk före EUP-valet. Det är inte värt att diskutera. Det är inte allvarligt menat. Det handlar utelslutande om att lura väljare som vill ha mindre invandring att trots detta rösta på fascistpartiet En marche, marschen mot Rom. Efter valet kommer nya miljoner av ersättare att importeras.

  Gillad av 16 personer

  • A skriver:

   Exakt så Fredrik. Väljarna behandlas som hjon. Kan de vakna INNAN de blivit av med allt?? Vad är mekanismen som gör att motståndet gärna tycks hamna i regionen 20%. Ett tydligt hot, men ändå långt ifrån ett avgörande. Något reglerar detta. Hur har det historiskt sett ut när dessa kliver upp och tar över. Döden i vitögat? Finns något annat exempel?? Det kanske kan finnas, kan någon här fylla i?

   Mvh A

   Gillad av 1 person

   • Schmalz skriver:

    ”Vad är mekanismen som gör att motståndet gärna tycks hamna i regionen 20%?”.Svar:Den mekanismen kallas inte bara våldsamma och samordnade massmedia-kampanjer vid tiden före varje val utan även massiva vote-rigging-kampanjer genomförda av den Pan-europeiska styrande eliten.Vi har sett det i Skottland.Vi har sett det i Tyskland.Vi har sett det i Frankrike.Vi har sett det i Sverige.Inte bara de elektroniska Smarttronic-röstmaskinerna kompletta med smarta sk backdoors används av de smarta killarna från MI6 utan även ganska primitiva former av i massiv skala genomförda röstsedelsmanipulationer. äger rum :I Frankrike genomförda av Macrons frimurarmiljonarmé,i Sverige genomförda av systemlojala fotsoldater t ex ”Antifa” som egentligen borde kallas ”ProFa” ,eftersom de med våldsamma fascistiska metoder stödjer bankkartellens Rothschildröda och folkfientliga europeiska utrotningspolitik.AntiFa-den Pan europeiska elitens Cheka och även dess SA.

    Gillad av 1 person

 3. Åse Lyttkens skriver:

  Att politiker idag i Europa måste hantera det fria inflödet av pengar och företag och kapital som detta generar är inte av ondo.
  Frågan är väl snarare hur det görs? Frankrike har under minst 20 år haft stora problem med riktiga klasskillnader och de gula västarna varav många har prekära arbeten tjänar en minimilön som är lagstadgad och heter smig på ca 12.000 kr.
  Vissa har endast deltider av denna grundlön. Många landsändar avbefolkas i Frankrike och utsikten att få ett nytt arbete är i stort sett omöjligt. Detta innebär att samhällstjänster på orten försvinner och missnöjet växer och har vuxit våldsamt i Frankrike. Industrier försvinner eller omlokaliseras och många har förlorat sina jobb. Bönderna har ochså stora svårigheter i konkurrensen med Spanien m. Fl.

  Gillad av 2 personer

 4. Danske mand, spinkig nu nästan indiand, äntligen vid havet minsann, horisontens vackra rand, Mumbai så sann, fakirer många ibland, många trick han kan, sväva fast ont där bak som fan, vad nu? flöjtmusik så grann skriver:

  Jag måste säga att som moralisk person så räcker det visst att betrakta de bilder där Macron med ett mycket obehagligt perverst leende poserar med svarta kriminella eller transvestiter. Jag ser en depraverad man, vilket jag tror förenar många i det styrande skiktet i väst, från Clintons många (26) resor med pedofilplanet till pedofilön, till Obamas vicepresident Joe Biden som oupphörligt pillar på småflickor, framför kameran, i föräldrarnas närvaro. Vad gör han när kameran är avstängd? Sen har vi de senaste turerna om Dildoralerna med ett ungdomsförbund som är förstående inför nekrofili och företrädare i EU och här hemma som oblygt skor sig, Mp likaså. Man får anta att ALLA gör samma sak, för den politik etablissemanget byggt under de senaste årtiondena är ren ondska, de utsätter medvetet Europas befolkning för kulturer som är dess motsats, terrordåd, våldtäkter och tafs är idag vardag. Min fru har färgspray köpt på internet för ändamålet när hon går på köpcenter i Malmö. Så vad är lite fiffel med arvoden och flygresor mot att man skapat IS-terrorister?

  Jag tror att när man som vårt nuvarande etablissemang rationaliserar ondskan, nu senast att Sverige väl antagligen kommer att ta emot HELA Europas IS-terrorister (hur skiljer man en sexslav från en terrorist i en svensk domstol), så flyttas hela tiden gränsen för vad som är acceptabelt, I England så förföljer nu staten Tommy Robinson och försöker fängsla honom, IGEN, efter 2.5 månad isoleringscell med avföring kastad in av de muslimska medfångarna.
  Hans första brott, att filma utanför en rättegång där muslimska gäng skulle dömas för systemtaiska våldtäkter mot minderåriga (ett av många gäng som opererat i årtionden utan åtgärd), hans andra brott, att dra ner byxorna på BBC och The Guardian. Så jag ser Macron som en del av ett etablissemang som är rakt av ont, har ni inte sett de videos med Farage från parlamentet, en mera cynisk och vidrigt arrogant grupp människor än dessa EU-parlamentariker står väl inte att finna? Bryssel är ju också prostitutionens huvudstad i Europa.

  Nå Chris Forsne skriver idag om att valet står mellan en arrogant elit och populister men analysen stör mig, för vilken fransman med fin skolbakgrund är inte arrogant? Lika självklart är att populisterna är populära. Istället så måste man ju fråga sig, vilka är de egentliga sakfrågorna? Alla vet vad de är, etablissemanget vill att Europa skall islamiseras och blandas med Afrika, populisterna vill stoppa detta, allt handlar om detta, inte arrogans. Jag struntar i deras arrogans, det är vad etablissemanget skapar och vill som jag fruktar, jag fruktar deras politiska projekt.

  Gillad av 13 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Det stora felet är att dra alla populister över en kam . Det som förenar och skapar en populist är vem som säger något och inte vad som sägs. Per Albin var på sitt sätt populist och så var Olov Palme. Även Branting var populist och så var Churchill och Franklin Roosevelt liksom Kennedy, Reagan och Bill Clinton. Hitler var på sin tid en populist och så var Mussolini. Däremot var knappast Stalin och Pol Pot eller Nixon populister och inte heller Xi Jinpeng. Inte heller kan vi karakterisera Stefan Löfvén, Tage Erlander eller Bertil Ohlin som populister. Med andra ord det finns goda populister och dåliga. Inte heller är deras motsatser lätta att karakterisera.
  I Sverige har populist blivit ett dåligt ord och därför ett lämpligt tillhygge i debatten. Man behöver inte ens definiera det. Det är ungefär som klimatförnekare. Ingen vet vad som egentligen menas. Det behövs inte då ordet har börjat leva sitt eget liv, ungefär som att lampan tänds när man trycker på belysningsknappen. I Sverige är det allra bäst att vara som flickan Greta. Då är man helt visst på den säkra sidan.

  Gillad av 13 personer

 6. Aha skriver:

  Ordet populist är ett skällsord, en fulstämpling av motståndaren innebärande att personen anklagas för att komma med enkla lösningar på svåra problem, att personen spelar på folks enklare strängar, att personen lovar guld och gröna skogar.
  Krönikören omnämner därvid Marine le Pen som populist. Hon torde väl som Åkesson ha föreslagit en mer realistisk volym av invandring, anpassad för en bättre integration. Detta medan de atablerade partierna motiverat massinvandring med stöd av enkla och i stora kretsar populära slagord som att gilla olika och allas lika värdegrund.

  Det är alltså fel att kalla invandringskritiker för populister.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Ivarson skriver:

   Ala partier vill vara populister, säga det väljarna vill höra. Svårigheten att lyckas ligger i att partierna inte gör det väljarna vill.

   Gilla

 7. Östrahult skriver:

  Nja så snäll ska man inte vara mot Macron, jag håller inte alls med. Han är en vidrig person som kommenderar ut polis som har skadat ett stort antal demonstranter i stället för att ta intryck. Han förbereder censur och han förefaller gilla presidentlivet med korteger och annat. Han har ingen lösning för Frankrike och han har inget starkt nätverk att luta sig emot. Däremot omger han sig med skummisar som Benalla. Macron valdes enbart för att folk var emot något, dvs Hollande. I längden måste man vara för något, då kommer man längre.

  Gillad av 3 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Macron ska inte förstås, han ska avsättas, helst tillsammans med alla andra barnlösa politiker som inte förstår vilken uppoffring det är att skaffa barn uppfostra dom, samt ge avkall på sina egna drömmar för att låta familjen gå före.

  Gillad av 5 personer

 9. heraldikern skriver:

  Svårt att inte förstå att Macrons till synes tillnyktring bara är inför EU-valet. Och att han efter det återigen tar itu med den fortsatta globaliseringen och att jobba på att införliva Afrikas 1,2 miljarder relativt fattiga och relativa analfabeter och relativt outbildade människor i EU. Men hur Frankrikes bönder skall kunna övertygas att avstå jordbruksbidrag till Afrikas savanner, nämnde han ingen om.

  Gillad av 1 person

 10. Bernau från Pau skriver:

  Rothschildröda centralbankirer och deras förbundna är radikala på sitt eget sätt och även blodbedsudlat röda på sitt eget sätt.Det är den där ”a la mode”-färgen som i bankirernas salonger kallas rothschildrött.Det är mycket populär i rätt viktiga centralt placerade politiska bankkretsar även i NeuSchweden med sin-som vissa elaka kläcker ur sig-”mutfurste”-den där Bilderbergska Bernau från Pau med sin ”bonnett rouge”.Men är dessa rotschildröda verkligen populister?Populism innebär ju-i alla fall enligt Websters dictionary att ”framhäva den vanliga människans dygder och legitima behov”.Varför hotar då Rothschildbankiren Ma Cron med upptrappat våld mot de desperata fransmän som kallar sig de gula västarna?Varför vill då Rothschildbankiren Ma Cron-som enligt rapporter kommit till makten genom massivt valfusk-inleda skoningslösa juridiska vendettor och företa veritabla hetsjakter mot dem som misstänks tillhöra de gula västarna?Är det istället inte så att bankiren Ma Cron stödd av sin frimurarmiljonarmé och sina bankirkollegor imiterar en populistisk retorik för att förleda och vilseleda delar av det utplundrade franska folket?En slags pseudopopulistisk falsk retorik vars enda avsikt är att förleda och fördunkla?Skribenten Leion förefaller helt häpen och förbluffad över det som han nu verkar ha upptäckt:Att populism i sig själv inte på något sätt är något moraliskt förkastligt-utom i inspiskade elitisters ögon förståss-och att det finns både höger- och vänsterpopulism.Tänk vad duktig Leion är!Skarpögd.Men har Leion inte förstått att det även finns en falsk populism som utger sig för att vara populism men endast är kamouflerad Rothschildröd elitism?Är Leion själv kanske av ohejdad vana en elitist – en elak och stygg varg i fårakläder?Vilket är egentligen Leions syfte med sitt på sitt sätt aningslösa inlägg?Vill han värva röster åt elitisten och Rothschildbankiren Ma Cron?Är måhända Leion själv royalt Rothschildröd?Skulle nog tro det.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Jag själv är starkt kritisk mot det politiska spelet i Frankrike. Det finns dock ingen anledning att ifrågasätta att Macron kom till makten legalt. I vart fall inte genom valfusk. Men med ett stort stöd från PK-media. Och massor av politiker som hoppade över från de slutkörda traditionella partierna. Snarare kan kritik riktas mot hur vårt senaste riksdagsval gick till och hur skattefinansierade och -stödda media ensidigt tog politisk ställning.

   Det finns anledning att kritisera det franska valsystemet med sina två steg. Som gör att en kandidat med låg röstandel kan bli president. Å andra sidan sitter svenska S i högsätet i riksdagen med en ungefär lika hög andel. Men det är genom en annan mekanism och därmed en annan sak.

   Gilla

   • brrr skriver:

    Antingen har man yttrandefrihet, eller så har man det inte. Det torde vara upp till var och en att skilja agnar från vete i vad olika kommentatorer skriver, och den som vill kan också bemöta det man vill bemöta.
    Var ska man annars dra gränser, och vem ska dra gränserna?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Macron är en Rothschildare och kan därför förmodas vara globalfascist. Att från detta dra slutsatser om artikleförfattaren här på DGS är dock magstarkt och onödigt.

    Gilla

 11. Jaxel skriver:

  I SvD 8 mars intervjuas Carin Götblad (1). Inledningsvis diskuteras den kraftiga ökningen av kvinnor som utsätts för sexualbrott. Det nämns inte uttryckligen men resultaten från NTU är säkerligen en del i bakgrunden (2). Den som inte redan tagit del av denna statistik rekommenderas att göra så.

  Så här säger Götblad:

  ”Det ökar kraftigt från 2015 och rör sig om sexuella ofredanden och till viss del våldtäkter. Många trakasserier sker på offentlig plats. I Uppsala har vi exempelvis gäng med unga män som driver omkring och omringar flickor och unga kvinnor, och trakasserar dem med hot och glåpord. ……. Det är bra att det kommer ut i medierna att det sker, att kvinnor blir tafsade på och ofredade. Det sker också våldtäkter och gruppvåldtäkter, och där är både flickor och pojkar utsatta. Brå tittar just nu närmare på vilka det är som begår brotten. Men har man en kraftig ökning av mycket unga män, många utan föräldrar och sysselsättning, blir det problem oavsett var man kommer från.”

  Notera särskilt den sista meningen. Det är väl inte en särskilt djärv gissning att de unga män hon talar om främst är ensamkommande från Afghanistan. Enligt Götblad är alltså problemen som följt av bla ”gymnasielagen” helt väntade. Det är väl också ungefär vad alla som med öppet sinne,satt sig in i frågan kunde förvänta sig. Ändå drevs lagen igenom i riksdagen av Löfven och Lööf et consortes. De bryr sig inte om oss – oss vanliga svenskar. Vi offras för att makteliten skall kunna sig goda. För att anknyta till krönikan så borde det finnas förutsättningar för framgångar för någon som bryr sig om folket – en populism.

  1.
  https://www.svd.se/ju-svagare-stallning-for-kvinnor-desto-mer-vald

  2.
  https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Lite längre ner i artikeln skriver hon ”Man kan också se att antalet kvinnomord har en minskande trend samtidigt som anmälningarna ökar – det är bra”. Ja visst är det bra att samtliga mord på kvinnor anmäls nuförtiden. Tydligen var det lite si och så med det förut.

   Gilla

 12. phnordin skriver:

  Glöm inte att Macron genomfört en rad reformer som sannolikt varit positiva för Frankrike, t.ex. moderniseringen av SNCF en hart när omöjlig uppgift för tidigare presidenter. De gula västarnas uppror ser jag både som ett uttryck för en reell minskning av köpkraften hos den fattigaste och mest utsatta tredjedelen av befolkningen och hans elitistiska ledarstil. Vad beträffar Afrika finns all anledning at ta tag i frågan innan det blir ett ännu större problem i framtiden innebärande en massiv invandring till Europa av de mest besuttna afrikanerna.

  Gilla

  • Rolf Wasén skriver:

   Ja det finns anledning att beakta de afrikanska problemen och det lär diskuteras någon form av Marshall-hjälp till Afrika inom EU.

   Däremot är jag överens med Engellau om att metoderna och Macron inte bådar gott. Bara det här med att klimatfrågan är överordnad allt annat.

   Sedan är det en annan femma att öknen i Afrika bör odlas upp bättre och träd planteras. Men på vilka premisser?

   Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   ”Ta tag i frågan”. Ja, utifrån Frankrikes intentioner att inte släppa sitt grepp om sina f d afrikanska kolonier. Ett slags söderom återupplivande av Hollandes Pacte de la Mediterraneé, där fransmännen ville få EU involverat i sitt spel i Maghreb. Och när det inte fungerade, så bombade man Libyen och hjälpte till i försöken att få bort Assad. Med känt resultat. Algeriet nästa. Om Abdelaziz Bouteflika inte vårdats i Frankrike så skulle vi redan vara där. Låt Macron vårda sitt. Men inte ta en ledarroll i EU. Certainement pas, merci.

   Gillad av 1 person

  • EL skriver:

   Phnordin
   Tack för din kommentar bland så många negativa och rent av hatfyllda kommentarer.
   Frankrike behöver reformer men som de Gaulle lär ha sagt är det inte lätt att regera ett land med över 300 olika sorters ost.

   Gilla

 13. Christer L skriver:

  Jag delar intrycket många har att Macron är Rotschilds främste i fransk politik. Minister hos Hollande var en stegpinne på klättringen mot toppen. Det parti som därefter ex nihilo skapades speciellt för Macron var illusionskonst, ett spel på publikens omedvetna impulser enligt reklamens bästa insikter och förmågor. Intriger fällde Sarkozy – men var han mer korrupt än andra i fransk politik?

  I praktiken är Macrons politik samma politik som globalisterna driver över hela EU, inkluderat Sverige. Den gemensamma nämnaren är överordnad Frankrikes specifika problem, och Macrons uppdrag är att föra in Frankrike under den globala strategin. Det globalistiska är: lös upp den demografiska homogeniteten, lös upp nationerna, centralisera makten, manipulera folken. Köp politiker, köp media, köp FN, köp EU. Stöd och skapa aktivism, anknyt till teokratiska makter och ordningar, skapa mer migration till Väst från dåligt fungerande länder. Köp militär makt, köp kontroll över alla pengar, äg allt. Slutligen, ja, det här låter sjukligt misstänksamt, men är det? Eller håller världen på att bli galen nu igen?

  Gillad av 5 personer

 14. Göran Holmström skriver:

  Du Anders, jag har tänkt en hel del på din text ”Hur ska Macron förstås?”
  Om jag skulle bemöta den med. Hur skall Hitler förstås?
  Om man bortser från koncentrationsläger och all ockupation av andra länder så byggde hans folk teknik av världsklass. Ståtliga byggnader med, Hugo Boss designade uniformerna.
  Jag tror du förstår vad jag pekar på, Varför ska Macron förstås? Han har låtit sin polis skjuta på sitt eget folk när dom protesterar, försökt höja skatterna för vanligt folk som redan går på knäna. Lägger in din sista text här ”
  Men visst är han svår, Macron. Likaväl som man kan imponeras av hans vältalighet och debattskicklighet kan den vara stötande. Det blir så mycket predikande och så lite lyssnande. Hans arrogans då? Det kan man också se som något positivt: Mitt i sin polerade briljans och elegans är han genuin. Och han är spännande.”
  Jag ser endast en liten maktgalen människa, med moderkomplex, som varken bygger teknik av världsklass eller sytt snygga uniformer, annars är parallellen rätt lik.
  Och i min värld är det inget alls att imponeras av. Varken Hitler eller Macron.
  Mvh Göran.

  Gillad av 4 personer

 15. Staffan Persson skriver:

  Det är väl ett ganska bra inlägg det här, nyanserat. Däremot kommentarsfältet är ju rena vildmarken, ångande, dreglande av konspirationsteorier och generaliseringar.
  Jag har förstått att jag inte hör hemma på den här bloggen, så jag drar mig ur med omedelbar verkan. Kommer att läsa en del inlägg men utan kommentarer. Antingen är jag för blyg eller så borde jag acceptera andras åsikter.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Jag kan tänka mig att du kan ha argument för det du skriver, oavsett i vilken riktning de går. Fast du inte låter få läsarna veta. Förutsättningen för att bilda sig en välgrundad uppfattning om vad som händer i Frankrike är dock att dock att man förmår att hålla dig à jour på franska. Skulle det inte vara fallet så vill jag rekommendera dig att ligga lågt. Under stenen, som en av våra statsråd nyligen uttryckt sig.

   Gilla

  • brrr skriver:

   ”Antingen är jag för blyg eller så borde jag acceptera andras åsikter.”

   Ingetdera. Bara tänk och bedöm själv, och inse att det är bättre med fri luft för åsikter, än att förbjuda vissa dito. För vem ska bestämma vad som inte får uttryckas? En vacker dag kanske just dina åsikter blir förbjudna, sätt dig in i den frustration du skulle känna och var du skulle göra av denna frustration. Betrakta åsikter du inte gillar som hjärngympa, gör ett rejält gräv och formulera argument istället för att väja och leta efter ”safe spaces”.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Nej Staffan Persson; det är dina krokodiltårar som inte hör hemma här. Du vet inte ens vad en konspirationsteori är. Fundera på den!

   Gillad av 1 person

   • Staffan Persson skriver:

    OK. Fundera mera är förstås aldrig fel, även om jag nog vidhåller att konspirationsteorier ofta är en form av intellektuell lättja, en default function där man drar allt för generösa sambandslinjer mellan olika företeelser, för att passa in i en känslomässigt styrd bild man har.

    Gilla

   • Staffan Persson skriver:

    Med förutsättningen för konspirationsteorierna att något eller några kraftfulla intellekt håller i osynliga trådar. Det är denna starka betoning på betydelsen av det intentionala, på bekostnad av det som bättre förklaras av slump, strukturella faktorer, ”osynliga handen” eller som bara, såsom i klimatfrågan, utgör en samling av fysiska fakta där man givetvis kan diskutera interpretationen men där det dock huvudsakligen handlar om att bruka sunt förnuft. Onödig omväg att dra in ev mediekonspirationer. Kommer att visa sig fruktlöst. Vänta tjugo år!!

    Gilla

 16. olle reimers skriver:

  JÖK.en, Macron, ohämmad invandring, flyg; men inte för alla; o.s.v.

  Allt tecken på att den representativa demokratin har kommit till vägs ände. Dessa personer är inte intresserade av att representera några andra än sig själva.

  Tiden har kommit då vi få börja fundera över det verkliga innehållet i begreppet demokrati. Vi kanske måste anstränga oss själva lite mer, helt enkelt. Just nu får vi faktskt vad vi förtjänar!

  Gilla

 17. Robban skriver:

  Macron är en av Europas farligaste män!
  Om han får fortsätta, så är det troligt att Europa ännu en gång, kommer att sättas i brand!
  Se hans senaste tal/brev till Europas folk!
  De tre punkter han tog upp som viktigast var!
  1. Ett ”Sanningsministerium” måste skapas, så att enbart ”rätt” information sprids till medborgarna!
  2. EU ska kontrollera gränser och migration! Dvs fri invandring och tvingande fördelning, så att ex Visegradländerna inte kan stoppa det!
  3. En pakt med Afrika, där vi ska ”dela deras öde”!
  Europa ska mao fungera som pensions och socialbidragsmyndighet åt hundratals miljoner afrikaner!

  Om han lyckas, så är chanserna antagligen överhängande att Europa kommer få se något som inte setts på 80år!

  Gillad av 1 person

  • Staffan Persson skriver:

   Det var en intressant kommentar! Jag ska fundera lite på vad den betyder, även om jag spontant tycker du är lite orättvis. .

   Gilla

 18. Niklas R skriver:

  Macaronen vann på grund av att fransmännen rusade man ur huse för att rösta EMOT Le Pen, inte för Macron.
  När det väl visade sig vilken politik Macaronen började genomföra var den vanligaste kommentaren bland fransmännen: Det var det jävligaste! Det hade jag inte en aning om!

  Gilla

   • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

    Precisera vad du menar med ”dumma”. Den typen av kommentarer är själva ”dumma” och för ingenvart! Naturligtvis är det som ”NICLAS R” skriver, en röst för Macron var en röst mot de gamla partierna! Vad en röst på Front National ju också hade varit. Sedan visade det sig att Macron var en ulv i fårakläder, Frankrike kom ur askan i elden!

    Gilla

  • EL skriver:

   Mats

   Fillon hade vunnit valet om inte hans fru, Penelope, hade orsakat en skandal.
   Besvikna sossar röstade på Marine trots hennes idéer om att gå ur Europa och avskaffa Evron, vilket fick tänkande folk att rösta på Macron. Skatterna har gått upp och bensinskatten blev droppen över bägaren som skapade de ‘gula västarna’ vilket tyvärr drog till sig en massa ligister med skadeverkan som följd.

   Gilla

 19. Konservativ skriver:

  Anders Leions artikel visar att kommunister och liberaler aldrig reformeras, de hittar bara på nya baksluga sätt att ge uttryck för sitt folkförakt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.