En rörande pingvin äntrar podiet

Anders Leion

Så är det franska presidentvalet över. De som följt det är i allmänhet nöjda med utgången. Och Marine Le Pens avslöjande av sina bristande, eller snarare obefintliga, ekonomiska kunskaper i den avslutande debatten gör det naturligt.  Men i samma debatt avslöjade sig också Macron. Han hade inget att säga om hur han ville avhjälpa bristerna som tynger den franska ekonomin och det franska samhället.

Övertydligt blir det när han bekänner sin stora tilltro till EU och euron. Båda skall fås att fungera bättre – okänt på vilket sätt. Enbart hans sätt att utgå från att Frankrike skall kunna ha ett avgörande inflytande visar hans omognad och övertro på både de egna möjligheterna och landets. Inte ett ord om den omvärld som skulle gjort det naturligare för honom att tala om hur Frankrike borde förbereda sig för eventuellt kommande svårigheter – t.ex. eurons sammanbrott och i förlängningen organisationens politiska sammanbrott.

Enkelt uttryckt: Han har beskrivit, gång på gång, inte hur Frankrikes politiska och ekonomiska omvärld ser ut – utan hur han anser att den borde se ut. På sitt välformulerade eleganta sätt har han visat sig vara lika verklighetsfrämmande som Le Pen, eller mer.

Han har alltså lyckats göra bilden av verkligheten viktigare och mer angelägen än verkligheten själv. Det äldsta, enklaste och det i nutida politik vanligaste retoriska greppet har än en gång lyckats.

Samtidigt måste man erkänna – om man nu bortser från verkligheten – att denna bild är mycket tilltalande. Han filosofiska skolning och retoriska skicklighet har gjort hans beskrivning av bilden så fängslande att väljarna inte kommit sig för att fråga hur detta ska göras, hur skall den förändring han utlovar komma till stånd.

I första valomgången hade fyra block ungefär lika många röster. Han skall alltså fördubbla sitt stöd för att närma sig en hållbar majoritet. Vi får se hur det kommer att gå i det kommande valet till Nationalförsamlingen. Han måste göra bra ifrån sig – de andra blocken kommer att hålla sig till sina intressen och bli svåra att förhandla med.

Men den bild han håller fram – också bilden av sig själv – är mycket tilltalande. Den är så vackert utmejslad, uttänkt att vara sympatisk och samtidigt laddad med symboler. Men inför sitt stora, avslutande tal efter segern gick han kanske lite för långt. Ur mörkret trädde han ensam fram, gick en lång sträcka, fortfarande alldeles ensam, mot det stora, uppbyggda podiet. Den eleganta klädseln underströk hans spenslighet och ungdomlighet.

Men jag stördes av hans fötter och skor. De var stora och långa. Han gick mot kamerorna så att varje steg avslöjade hans sulor. De blänkte i strålkastarljuset. Han vaggade också lätt. Han blev plötsligt en pingvin – och mycket rörande. Det var Lasse, Lasse liten i den stora världen.

Hoppas det går bra för honom.

42 reaktioner på ”En rörande pingvin äntrar podiet

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Blir väl Rothshield som styr?

  Mao, Islamiseringen fortsätter som om inget hänt…

  Medelhavet ligger välkomnande,
  ”flykting”tombolan snurrar vidare mot nya vinster?

  Gillad av 2 people

 2. moab skriver:

  Det som slog mig idag var att nu syns inte medias ständiga hackande på Trump mer, det har nu blivit utbytt mot LePen, det som slog mig var med vilken självklarhet media är partiska idag, iden att de bara skulla förmedla vad som sker i världen är helt borta. När vände det, när blev svensk media agendadriven till 100%?

  Gillad av 8 people

 3. moab skriver:

  Jag svarar själv, det har nog varit så länge men när jag växte upp, men det har blivit tydligt först på senare tid när det finns reella,demkratiska alternativ. Tove L till och med skriver det själv, vi på etablissemangets sida.

  Gillad av 1 person

 4. Rune skriver:

  ”Han filosofiska skolning och retoriska skicklighet har gjort hans beskrivning av bilden så fängslande att väljarna inte kommit sig för att fråga hur detta ska göras,….”
  —————————
  En fransk Olof Palme med andra ord?

  Gillad av 6 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Rune!
   Vi får väl hoppas att inte är lika skadlig för landet…
   Frankrike skulle nog åtminstone behövt en liten dos Le Pen)

   Gillad av 1 person

 5. Bo Divander skriver:

  Anders Leijon önskar Emmanuel Macron lycka till. Mycket bra! Tidigare förutsätter han dock eurons och unionens sammanbrott, hur kan han förutsätta den utvecklingen? Tvärtom tycks det gå åt andra hållet nu, Österrike, Nederländerna och Frankrike. 2017 tycks bli förändringens år, inte mot sammanbrott utan mot vikten av ett fortsatt samarbete. Opinionsundersökningar visade nyligen att stödet FÖR unionen faktiskt tycks öka, även i Sverige. Vilket är mycket intressant och litet överraskande. Efter Brexit trodde EU-skeptikerna att Europasamarbetet skulle krakelera, utvecklingen besannar inte den tanken. Emmanuel Macron har angivit en ny ton, en mer optimistisk sådan. Leijon påstår att Macron inte har ett politiskt tydligt program, det verkar inte stämma om jag läser och lyssnar till hans förslag på åtgärder. Nu gäller det valet till Nationalförsamlingen i juni, där kommer Macrons politik att prövas.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag har svårt att gissa vad du menar med dina hänvisningar till nyligen avhållna val i Europa: Österrike, Nederländerna och Frankrike. I alla dessa val misslyckades de traditionella folkpartierna till vänster och höger kapitalt, bortsett från Rutte i Nederländerna som väl bara gick tillbaka lite grand. I alla dessa val fick s.k. högerpopulister det största antalet röster någonsin i respektive land. I Österrike och Frankrike valdes personer som tidigare innehaft högre politiska ämbeten till nya under föresvävande av att vara ”oberoende” av den politiska eliten och filosofin. Här finns flera mönster, men deras tolkning är långtifrån enkel, eftersom vi inte känner igen dem från tidigare.

   Vad är alltså din viktiga, meningsfulla och nyskapande observation?

   Gillad av 3 people

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Enda anledningen till att ”Nationalisterna” inte fått ännu fler röster?

    Den ogenerade trianguleringen, man har anammat politiken, mer eller mindre!

    Som Jimmie sagt, det är inte primärt procenten som räknas,
    om man ändå vinner gehör för sin politik…

    Fast kopian blir sällan lika bra som originalet)

    Gilla

 6. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Macron är ett märkligt fenomen, egentligen helt osannolikt. Han förefaller vara en produkt av två skeenden:

  • Det senaste är den rockstjärneliknande kampanj han drivit under knappt ett år, där han lyckats charma många fransmän och inte minst media.
  • Ännu mera mystiskt är det första skeendet där han först kunnat bli engagerad som rådgivare åt både Sarkozy och senare Hollande och därefter minister.

  Hur kunde han komma in i dessa kretsar? Det är troligt att det finns en uppbackning från någon sorts finansiellt etablissemang. Några tydliga resultat har väl inte uppstått som en följd av hans rådgivning.

  Macrons politiska ställning är mycket svag, det som byggs upp på ett år kan försvinna snabbt. Det är inte så stor skillnad i antal mellan dem som röstade för Macron och dem som inte röstade alls. Macron är egentligen den ende partimedlemmen och det är ingen bra bas för att bygga en stark position i parlamentet på.

  När det gäller Le Pen så upplever säkert en del hennes ekonomiska politik som mossig och orealistisk och det har bidragit till att hålla nere hennes resultat. Partiet skulle om man är kapabel att tänka om i den ekonomiska politiken kunna närma sig Fillons kretsar och därmed sannolikt bli mera linje med vad många fransmän önskar.

  Gillad av 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vilket finansiellt etablissemang…

   Han är en äkta Rothshieldprotogé…
   De orden räcker mer än väl som förklaring…

   Islam fortsätter de små stegens tyranni?
   Kanske som nyttiga idioter, för högre syften…

   Även om det dröjer ett antal decennier,
   innan Francois blir fullt medveten om vad som pågår?

   Gillad av 1 person

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Etablissemang: jag tänkte jag skulle vara lite diskret men Du har rätt. Man skulle också kunna säga en från finanseliten förklädd till champagnevänster

    Gilla

 7. Bo Divander skriver:

  Det verkar som en tanke att Europadagen firas idag. Firandet gäller grundandet av Kol- och stålunionen i början av 50-talet. Grundtanken var att undvika fler europeiska krig och den målsättningen har hållit, vilket Marcus Oskarsson påpekade på TV idag. De krig som ändå förekommit har inte förts inom EU, utan mellan utanförstående parter. Som i fd Jugoslavien och mellan Ryssland och Ukraina. EU är verkligen en fredsorganisation, med andra ord. Vilket påpekats mer sällan.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Fjäderfäts mål att inte bli uppäten håller vanligtvis i så här många dagar:

   81 dagar för kycklingar

   49 dagar för pekingankor

   70 dagar för myskänder (honor)

   84 dagar för myskänder (hanar)

   92 dagar för mulardänder

   94 dagar för pärlhöns

   140 dagar för kalkoner och gäss

   En dag före slakt finns inget som tyder på att allt inte är som det brukar vara, om inte till och med bättre än någonsin förut! Att låta sig uppfödas av en bonde var en mycket framgångsrik strategi!

   Gillad av 2 people

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Kan man säga att hens är lyckligt omedvetna om sitt kommande öde…
    Hen springer ett tag, även utan huvud)

    Gilla

   • Anders L skriver:

    Till bondens förtret får vissa sega hönor leva tills de självdör, men vi välgödda broilers går först till slakt.

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Att du inte har sett någon svart svan ännu verifierar inte hypotesen, att det inte finns några svarta svanar.

   Ännu inget krig inom EU, … vi får vänta och se, men den hypotesen lär du aldrig kunna bevisa.

   Jag skulle f ö gärna vilja höra argumenten för att Tyskland och Frankrike skulle ha startat ett nytt krig mot varandra om inte EU hade skapats och växt till groteska proportioner? Hade de upprättat handelshinder gentemot varandra och därigenom känt sig tvingade att slakta ännu en generation unga män!?

   Sverige och Norge är ju inte i union, kanske dags för ett krig då?

   Gillad av 1 person

  • Klas skriver:

   Tycker du att framväxandet av nya högerpartier och etablissemangets ovilja mot dessa, samt ständiga terrordåd är tecken på steg mot fred?

   Gilla

 8. gmiksche skriver:

  Macron villl fortsätta på den inslagna vägen. Le Pen vill ändra på den. Det faktum att Le Pen är en ekonomisk nolla och Macron raka motsatsen saknar betydelse. På samma sätt som Macron hade Le Pen varit tvungen att söka en parlamentarisk majoritet efter de kommande valen för att genomföra ändringar. Le Pen har redan en samarbetspartner,Nicolas Dupont-Aignan, som i första valomgången fick nästan lika många röster som socialdemokraternas kandidat Hamon. Samarbetet innebar att Dupont-Aignan fått uppdraget att bilda regering ifall Le Pen vunnit. Dupont-Aignan har gedigen erfarenhet från statsförvaltningen, där han gjort karriär. Samt har en vit väst, något ovanligt sammanhanget.

  Det är alltid enklast att fortsätta på den en gång inslagna vägen. Men den leder bara djupare in i träsket. ,

  Gillad av 4 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   If You don’t drain it)
   Men nu är risken är uppenbar att Marianne går ner sig?
   Faran lurar i Medelhavet!

   Gilla

 9. uppstigersolen skriver:

  Ja tidigare har man ju som svensk inte riktigt fattat hur fransk politik fungerar. Tack vare uppmärksamheten har vi denna gång förstått varför Frankrike inte fungerar. 577 representanter ska väljas. Varje representant i varje valkrets tar allt. Då blir det antingen det ena eller det andra stora partiet som får majoritet. Uppstickare har inte en chans. Detta kommer Macron få känna på. Kanske får han in någon representant. Ungefär som Le Pen. Har hon två? Han kommer att bli som Obama, mycket snack och lite verkstad.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Det finns stora fördelar med enmansvalkretsar. Man ska inte stirra sig blind på partinamn.
   I det farnska systemet vet varje fransk medborgare exakt vem som är dess representant. Och varje parlamentsledamot vet exakt vilka människor den representerar. Partiväldet blir mycket svagare med enmansvalkretsar och parlamentsledamöterna blir avsevärt starkare.

   Gillad av 2 people

 10. versaillessite skriver:

  Jag instämmer tillfullo med Anders Leions analys av Emmanuel Macron. Efter katastrofen Hollande skulle Frankrike behövt en erfaren realistisk man (eller kvinna) som president. I stället har vi fått en ung, oerfaren, aldrig folkvald man som inte tycks inse verkligheten som den är, utan som han vill att den skall vara. Fransmännen älskar vältalighet, gärna passionerad och grandios och har låtit sig förföras av en ung, intelligent, vältalig och passionerad Macron, trots alla hans obetänksamma uttalanden om t.ex. fransk kultur och Algeriet. Bilden av en pingvin är mycket träffande. Jag undrar om Anders Leion såg tv-sekvensen när Macron och Hollande tillsammans medverkade i ceremonien med nedläggande av blommor på den okände soldatens grav den 8 maj? Hollande förde Macron hit och dit, lade armen om honom och strök honom på nacken, som på en liten pojke, en son. Det gjorde ett mycket besynnerligt intryck. Jag hoppas i alla fall innerligt att Macron skall kunna genomföra några av alla reformer som Frankrike behöver! Kanske han mognar i sitt ämbete. Hoppas också att det går bra för honom! För Frankrikes skull.

  Gilla

 11. Anders F1 skriver:

  Frågan har ställts (Agenda för ett par år sedan): Hur mycket invandring tål Sverige? Hur mycket Frankrike tål vet vi inte. Med de galna jihadisterna som skjuter och bombar där så kan man anta att de är nära. Vad blir det sedan? De franska judarna flyr landet, men vart ska fransmännen ta vägen? De talar knappt engelska. Frankrike blir Nordafrikanskt, Tyskland turkiskt, Belgien arabiskt och Sverige…

  Gilla

 12. MartinA skriver:

  Det var inte Macron som ordnade den här vinsten, det var media och etablissemanget. Så användandet av ordet ”han” i texten känns mindre verklighetsförankrat. Vidare tar texten inte alls upp etnicitet och demografi. Vilket åtminstone från mitt perspektiv känns ytligt. Etnicitet är ändå den starkaste statsbärande kraften. När fransmännen väljer en öppna gränser globalist så lär ju Frankrike om fem år vara betydligt närmare inbördeskrig snarare än längre ifrån.

  Gillad av 2 people

 13. Det röda pillret skriver:

  ”I honestly want to see them fall apart. The rest of the world has been saving their weak pathetic asses for the last century. They still haven’t learned. No more chances for them. It’s useless to keep saving someone who wants to die. Good riddance.”

  Gillad av 1 person

  • Det röda pillret skriver:

   Men trots allt: ”11 million French voted for Le Pen and for their nation. That’s 11 million who know what’s happening and tried to save their country through the election process and who might have to face genocide and rape by ethnic subcultures invading with the blessing of the EU & the socialists. My heart is with you 11 million… You are not cowards at all… Just outnumbered.

   Gillad av 2 people

 14. Fredrik Östman skriver:

  Slagordet ”En marche!” är uppenbart fascistiskt. Det är likaså ambitionen att samla nationen bortom vänster och höger, en samling som skall ske inte symboliskt i form av kultur, språk, religion och tradition, utan i handling. Det vi ser är i värsta fall en ny Mussolini.

  Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   Tänk om någon svensk eller tysk politisk rörelse skulle kalla sig för ”På marsch!” Den skulle obönhörligen anklagas för att vara nazistinspirerad. Men Frankrike fungerar annorlunda. När Macrons pingvinfötter anger takten är det inte stöveltramp. Utan i värsta fall bara snedsteg.

   Gilla

 15. ericr45 skriver:

  Tycker mig se en del parallellr med Sverige.
  Det gäller att vid röstandet hålla maximalt avstånd till alla som beskrivs som fascister nazister och liknande, precis som här.
  Orden är allt, bara människorna gillar vad de hör så är de nöjda och återgår till sitt vanliga kneg.
  Då får plötligt futiliteter som Verklighet, ekonomi, och liknande en minimal betydelse, att dessutom en Stor Plan för framtiden helt saknas, det saknar all betydelse, precis i Sverige.
  Har svetsarn någonsin kommit med en beskrivning om hur han vill landet ska se ut om 5-15 år?.
  Media är iaf nöjda med Macron, att han är en nolla utan politisk uppbackning (men kanske av andra krafter?) spelar ingen roll, det viktiga var att le Pen fick smörj!.
  EU kan nu efter viss oro, återgå till sin totala koma och EU-tjm kan fortsätta och diskutera hur mycket man ska klämma ur de oförskämda engelsmännen…

  Gilla

 16. Maria skriver:

  Rörelsen/partiet som har 250 000 medlemmar har nu bytt namn till La république en marche!
  https://monskrabbe.wordpress.com/2017/05/06/en-marche-men-mot-vad/
  Macrons slogan ”Ensemble la France” inför andra valomgången var snarast en invit till högerpartiet som haft liknande budskap tidigare.
  Som det ser ut nu är det främst socialister, senast i dag tidigare premiärministern Valls, som ansluter sig till En marche, men det finns också några enstaka republikaner som är frestade att gå över. Socialistpartiet ligger nu i spillror. Det finns alltså vissa tendenser att Macron och Front National lyckats spränga de tidigare partierna/koderna.

  Gilla

 17. Hedvig skriver:

  Vad Anders Leion och andra Macron-kritiker undviker att ta upp, är, att Macron sätter demokratin och den politiska moralen först av allt.
  Macron talar om: Att ”stärka moralen i det offentliga livet”. Att ”försvara vår demokratiska vitalitet”.
  Macron har bl a varit assistent åt den betydelsefulle franske filosofen Paul Ricœur. Om man vill förstå Macrons idéer om demokrati så är det väsentlig information:

  ”Det måste finnas ett tydligt ledarskap, en politisk vilja, och att denna måste bottna i ett ständigt utbyte med medborgarna. Detta har också varit en central del av hans politiska rörelse ”En marche!”, som har haft sin utgångspunkt i samtal med 30 000 fransmän i olika åldrar och med olika social bakgrund.”

  ”För att medborgarna ska kunna acceptera den politiska makten vill han alltså bland annat ”stärka moralen” bland folkvalda, bland annat genom att förbjuda anställning av familjemedlemmar liksom konsultuppdrag vid sidan av arbetet som parlamentariker. Han har också tankar om att minska antalet parlamentariker med en tredjedel.”

  https://www.svd.se/sanningen-om-macron-mer-filosof-an-bankir/om/frankrikes-presidentval-2017

  Tänk om vi hade politiker av den moraliska halten i Sverige! Då skulle Sverige definitivt vara ett bättre land att leva i.

  Gilla

  • Walfrid skriver:

   30.000 fransmän… En timme per fransman. 8 fransmän/timmar om dagen blir 3750 dagar.
   Vilket motsvarar 10 år och nästan 4 månaders heltidsarbete utan helger eller semester.
   Macron är en till storsnackare utan något att komma med förutom varmluft.
   Dessutom, om det vore sant; är detta inte populism om något?

   Gilla

 18. Bo Ek Svensk skriver:

  Det var en herrans tur att inte Le Pen vann. Vad hade hänt om hon börjat stänga Frankrikes gränser för invandrare, eller till och med börjat utvisa dem? Vart hade de tagit vägen då, tror ni?

  Ledtråd: tänk på något närliggande land som inte har någon som helst koll på sina gränser, som erbjuder hela sitt heltäckande socialförsäkringssystem till precis alla (till och med de personer som uppehåller sig illegalt i landet) utan någon som helst krav på motprestation eller kontroll, som understödjer islamisering och som prioriterar invandrarna framför sina egna invånare.

  Gilla

 19. phnordin skriver:

  Din analys kommer för tidigt. Vem vet vad Macron har för avsikter under sitt presidentskap? Att skatte reformer är på tapeten är nog ingen överraskning-i övrigt måste man lita till hans staka känsla för det franska samhällets funktionssätt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.