Vilka är orkestern?

Patrik Engellau

Jesus använde liknelser för att folk skulle förstå vad han menade. Det finns ett fyrtiotal liknelser i evangelierna hävdar några som har räknat. En del av dem funkar inte längre, till exempel den om senapskornet – som är pyttelitet men ska bli ett stort träd – eftersom ingen numera vet hur ett senapskorn ser ut, eller den om att ingen häller nytt vin i gamla vinsäckar eftersom vinsäckar har kommit ur bruk. Andra liknelser har bevarat sin kraft, till exempel den om såningsmannen vars frön ibland hamnar på hälleberget men ibland i god jord och då kan ge ”hundrafaldig frukt”. Där känner alla predikanter igen sig.

För Brasiliens nye president Jair Bolsonaro är Jesus en levande figur ty Bolsonaro är troende katolik (och hans fru Michelle är evangelisk, vilket många brasilianare skulle beskriva som extatiskt protestantiskt frikyrklig). Jag vet inte om Bolsonaro kommer att bli en bra eller dålig president, men det där med liknelser verkar han ha lärt sig av Jesus. Han presenterade nyligen en liknelse som i all sin enkelhet tycks mig mycket kraftfull.

Han sa att han var som en dirigent och att det inte var han som gjorde musiken. Han skulle bara dirigera och var helt beroende av dem som spelade. Sedan trasslade det till sig för man fick aldrig riktigt klart för sig vem som skulle göra jobbet, det vill säga klämma fram tonerna. Det är musiken som är sanningen, sa han.

Kanske var han bara artig och ville framhålla sin regering som de verkliga spelmännen. I så fall har jag inte så mycket till övers för liknelsen. Vad är den stora skillnaden mellan att presidenten själv eller utbildningsministern skulle ta helhetsansvaret för utbildningen? I båda fallen handlar det om att någon centralt placerad storvisir ska göra jobbet.

Men jag tror inte att problemen, varken i Sverige eller Brasilien, kan lösas av storvisirer. Det gäller att mobilisera krafter hos folket. För att använda världens kanske mest använda politiska liknelse handlar det om att vi får ledare som lyckas med det som Churchill gjorde under andra världskriget, nämligen att förmå sitt folk att anstränga sig med ny anda och nytt djävlaranamma för ett nytt ändamål. Churchill, det är i varje fall min kanske romantiska uppfattning, betedde sig just som en maestro. Han beskrev uppgiften och slog takten.

På sätt och vis var det ganska enkelt för Churchill eftersom det var uppenbart vari uppgiften bestod, nämligen att vinna kriget mot tyskarna. Uppgiften gick inte att missförstå och ungefär hur det skulle gå till var också solklart för var och en. Så är det inte med de politiska uppgifter Sverige står inför (jag struntar i Brasilien för tillfället). Visst, det är nödvändigt att stoppa migrationen, men det räcker inte. Det räcker kanske för att bromsa sönderfallet, men det vänder inte utvecklingen. Det räcker inte för att skapa hopp om trovärdig förnyelse av Sverige.

Tänk dig att du vore statsminister med uppdraget att iscensätta projektet ”trovärdig förnyelse av Sverige”. Då duger det inte att komma med en ny lärarmiljard eller ett nytt anställningsstöd som kan gälla för ”långtidsarbetslösa, nyanlända, personer med funktionsnedsättning samt unga” och utgå i form av ”introduktionsjobb, nystartsjobb, lönebidrag, extratjänst, yrkesintroduktion samt moderna beredskapsjobb i staten” och då har jag inte ens nämnt arbetspraktik och arbetsträning.

Om du, som statsminister, verkligen ville skapa trovärdig förnyelse skulle du behöva tänka på orkestern, alltså på de människor som ska skapa den symfoni som du efteråt kan inhösta applåderna för. Om du då i första hand tänker på nyanlända och personer med funktionsnedsättning så tänker du fel. Du ska i stället ropa ut över landet att du begär hjälp av ambitiösa, begåvade människor som ägnat sina 10 000 timmar eller mer att uppnå virtuositet, var och en på sitt instrument, det må vara violin, trombon, hållfasthetslära, anestesi, företagande, VVS-arbete, travhästträning eller modeskapande.

Tillsammans utgör sådana människor, som jag kallar den rimligt skötsamma medelklassen, en för nationens välgång omistlig urkraft som vår tids politiker betraktar med förakt eftersom medelklassen inte för sitt liv kan förstå vad politikerna har för avsikt med Sverige. Alltfler medelklassare misstänker att svenska politiker vill förstöra Sverige i avsikt att underlätta en övergång till ett någons sorts globalistisk, neoliberal ordning. En mildare variant av misstro mot politikerna utgår från att de är så förtjusta i makten att de inte kan tänka på annat än hur de ska kunna behålla den. Hur det ska gå med Sverige blir en sekundär fråga. Själv misstänker jag till min fasa att det inte finns något annat än lumpet maktspel bakom den byråkratiskt fantasilösa fasad som visas upp i politiska debatter på teve och att dessa människor gradvis börjar inse att de tagit sig långt mer vatten över huvudet än vad de har förmåga att hantera.

66 reaktioner på ”Vilka är orkestern?

 1. Torsten Sjöberg skriver:

  Bra, som vanligt.
  Jag ser med förfäran hur Sveriges politikerklass växer samman med journalister, stå-uppare, influensers och allsköns kändisar till en sorts klickkåta aktivister. Ett bra exempel pä förfallet är kanske tonårisdottern till en operasångerska som i public service ses undervisa världsledarna i miljötänk (det visade sig senare ha skett inför tomma stolar). Jag tror folk blir desillusionerade av fake news. Synd, för vi behöver illusioner.

  Gillad av 8 personer

  • dans från khotan skriver:

   Jag läser precis om vietnamkriget, detta var ju igång redan då, vänsterljugmedia , kändisar och studenter gjorde gemensam sak med socialistiska politiker som såg sin chans. USA åkte hem, kommunismen kom med misär, ubildningsläger, båtflyktingar och sen fick PolPot fullt utrymme i Kambodja också.

   Gillad av 3 personer

 2. Lars skriver:

  Uselt ledarskap är nog vad Bolsano står för med tanken på skövling av regnskogar, ändå vinner han ett val, men vinner han Brasilien med det? Ledarskapet i Sverige, var finns det?

  Gilla

 3. svenne skriver:

  ”Visst, det är nödvändigt att stoppa migrationen, men det räcker inte. Det räcker kanske för att bromsa sönderfallet, men det vänder inte utvecklingen. Det räcker inte för att skapa hopp om trovärdig förnyelse av Sverige.”

  Att uppnå ”en trovärdig förnyelse av Sverige” innebär ett antal steg som – om detta överhuvudtaget kan ske – i nuläget begränsas av ett antal trösklar som jag ifrågasätter om det är möjligt att ta sig över:

  På något sätt stoppa migrationen, på något sätt bromsa sönderfallet tills man kommer till en punkt där detta upphör, på något sätt formulera ett framtida önskvärt tillstånd, på något sätt från lågpunkten skapa en positiv utveckling som leder fram till det önskade tillståndet, på något sätt formulera lagar och bestämmelser så att detta tillstånd bibehålls.

  Vad kan stoppa migrationen med tanke på den nu styrande koalitionen? Hur skall sönderfallet kunna bromsas när inte ens ordningsmakten kan återta den fysiska kontrollen av ”utsatta områden”? Hur skall politikerna, med sin oförmåga att veta vad dom egentligen vill, formulera ett önskvärt tillstånd? Hur långt in på detta århundrade befinner vi oss då sönderfallet kan antas vara bromsat? Vilka åtgärder måste politikerna vidta för att åstadkomma en positiv utveckling? Hur skall politikerna kunna formulera lagar som stabiliserar ett önskvärt tillstånd när dom inte ens lyckades få ”Afghanamnestin” entydig?

  Tyvärr är jag djupt pessimistisk angående landets framtid, och den nyvalda regeringen bidrar inte på minsta sätt till att skingra dessa tankar.

  Gillad av 16 personer

  • Rolf Wasén skriver:

   Till Svennes kommentar av Engellaus ”Vilka är orkestern” i DGS 19 januari 2019:

   Jag har inte facit i hand men det verkar som Din prognos är riktig! Som Huntington, von Wright och andra förutsett ur allmänna betraktelser är Västerlandet på väg nedåt. Georg Henrik von Wright ansåg att det enda halmstrået är självbevarelsedriften, men att det framförallt handlar om att göra kraschen så mjuk som möjligt. Svårt att idag tro på mjukkrasch. Speciellt inte för Sverige.

   Gilla

 4. Tritonen skriver:

  Löfven anser att Sverige är den stora vinnaren genom att landet nu fått en ny (nå ja) regering.
  Vad vinsten består av återstå att se. För min del tycker jag att vi dragit en nitlott.

  Gillad av 9 personer

  • Lenam skriver:

   Vinsten är inte för det Svenska folket utan för andra folk som våra politiker av en outgrundlig anledning gillar bättre att företräda. Man vill t ex införa en ”generösare familjeåterförening”. Generösare betyder att man inte behöver försörja de familjemedlemmar som man vill ta hit. Det gör ”någon annan”. Svenskarna är nog inte dummare än att de förstår att någon annan är just Svenskarna. Det verkar i alla fall inte vara FN om jag förstått saken rätt.

   Gilla

  • dans från khotan skriver:

   Jo precis, jag läste Lars Berns blogg igår, och bland kommentarerna så dyker Bern själv upp och undanber sig meningslös reklam för AFS. Jag frågade mig, när går något nytt parti från att vara meningslöst till att vara meningsfullt? Det gick ganska snabbt för SD. Jag undrar vad hans ovilja består i? Nostalgi? Det finns ju många plantor man inte vet hur de ser ut:

   Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Jo jag såg det också Khotan. Bern upprepar detta hela tiden. Det är en sak som gäller. Jag ser det som ett exempel på vad begänsningar i åstktsfrihet ger. Jämför kommentarerna där och här. De har inte alls samma sundhet som här menar jag, de är något stukade tycker jag nog.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Anders L. skriver:

    Det är inte ”curry plant”, Helichrysum italicum, en medelhavsväxt, som han planterar utan ”curry tree”, Murraya koenigii, en indisk växt. Det berättar han också om man lyssnar noga.

    Gilla

  • Rune skriver:

   Ja, de hade ett bra program. Men har någon hört av dem efter höstens val? Jag har letat runt på nätet efter dem men inte hittat något nytt. Gav de sig så lätt?

   Gilla

 5. Aurora skriver:

  Det är något som inte tycks gå fram bland skribenterna här på DGS. Vilken förnyelse talar vi om? Nu har vi fått en vänsterregering stödd av ’Björklövet’ (Ms A Björck i tv), med en Annie som är lika radikal som Schyman och Jan med nazifobi som Löfven och Arnstad, och med partier som utgör tillhåll för islamistprofiler. Det är så här man vill ha Sverige. Nu läste jag att våldtäkterna i Sverige ökat med 1666% sedan 70-tal. Snart ska det väl anses ’naturlig’ del i en flickas uppväxt att bli våldtagen. Den utomeurpeiskt präglade gäng.-och yrkeskriminaliteten är nu utom kontroll. Det är denna ’förändring’ man driver. De som vill få tillbaka Sverige som vi vill minnas det har bara att emigrera.

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Du börjar bra. Men på slutet kommer det, de som vill få tillbaka Sverige som vi vill minnas det har bara att emigrera. Det går inte ihop. Finns det ett parallellt universum där Sverige som vi minns det existerar? Vi som vill ha tillbaks Sverige ska stanna kvar och kämpa! Basta.

   Gillad av 3 personer

   • E-e skriver:

    Har ännu ej hunnit smälta gårdagens nyheter om städarna på polisstationen på Arlanda flygplats. Hur kan man bara…… 1 av dessa hade tydligen fått avslag på asylansökan och skulle inte få vara kvar i landet. 2 fanns inte ens med i migrationsverkets datasystem. Turister ?
    Nu vet ju dessa förmodligen var polisen förvarar sina vapen, radioapparater, bilnycklar mm mm.
    Bra jobbat.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Polisens roll i denna utopi ät ju att vara en sorts förgylld lapplisa som bäst.
    Att göra skillnad mot det organiserade, det är ju bestämt från toppen att dom ska låta bli.
    Bara inse man får knyta dom band som kan skydda en vid brott. För polisen lär inte göra det.

    Gilla

  • Astrid skriver:

   Ja emigrera eftersom majoriteten väljare ännu en gång sagt ja till överstatlighet, massinvandring och islamisering.
   Bakom det lumpna maktspelet finns också en agenda. Politikerväldet är berett att förstöra Sverige för att tjäna globala bankintressen och företag. Om detta finns mycket skrivet, klokt och väl genomlyst och ändå kunde globalismen vinna valet.
   Jag tycker kraftlösheten är utbredd och orsakerna är många: miljögifter, strålning från höga master, dålig mat… mycket samverkar menligt på hälsan, gör oss trötta. En vanlig attityd: Det är som det är. Det blir som det blir.
   Knappast att flertalet svenska medborgare kommer att ändra sig. Man tror som man tror och saknar intresse för andra tankar än den egna gruppens där alla tycker lika.

   Gilla

 6. Det vallade folket skriver:

  YouTube glömmer inte. Tittade nyligen på äldre debatter och framträdanden med Stefan Löfven och Morgan Johansson, och en del andra höga potentater. Där beskriver man invandringen som ett kompetensregn över Sverige. Det anländer läkare, akademiker, ingenjörer, sjuksköterskor, och massvis av andra redan färdigutbildade människor.

  Ännu tidigare talade man om den kris det innebar för Sverige att ha en åldrande befolkning. Det var alla de äldre som utgjorde hotet mot all välfärdsutveckling. Som tvingades oss se till att yngre människor tillfördes Sverige, utifrån. Särskilt viktigt när, huvudsakligen unga män, även tvingades fly från fallande bomber och ett regn av smattrande gevärskulor. Ja, så beskrev man faktiskt också situationen.

  Under motsvarande tidsperiod gick Toni Sanandaji ut med statistik. Som pekade ut att politikerna skönmålande å det grövsta. Få läkare – blev många. Några ingenjörer – blev ett stort antal. Unga män – beskrevs som barn. Ord och faktisk statistik pekade i helt motsatta riktningar. Politiker målade i de färger som behagade dem mest.

  Endast alternativmedia försökte klä orden i trovärdiga siffror, kopplat till en verklighetsbild. Men på den tiden talade ännu ingen om fake news eller cherry picking.

  Trovärdighet måste bygga på ett ärligt uppsåt. Utifrån en sann verklighetsbeskrivning. Dessa saknades helt vid denna tidpunkt hos de politiskt ansvariga – och gör så alltjämt.

  Det finns inga Churchill;s som kan sätta kraft bakom orden. Få håller sanningen särskilt högt. Däremot finns ett stort antal Chamberlain:s. Som ytligt viftar med tomma verklighetsbeskrivningar. Om ‘peace for our time’. Men vi vet alla hur det gick …

  Gillad av 10 personer

  • Dans från khotan skriver:

   Jag jobbar med ett flödesdiagram som beskriver för och emot invandring som kan användas då man debatterar.Stjäl gärna idén. Som du skriver, en nod är:

   Invandringen är lönsam – falskt (Tino Sanadaji)

   En annan:

   Vi föder för få barn – barn är lönsamma/ej lönsamma tillbaks till noden ovan -invandringen är lönsam är – falsk

   En annan:

   Vi hjälper flyktingar – ändliga medel/oändliga medel

   Oändliga medel – falskt

   Ändliga medel – hjälp på plats/migranter i Sverige

   Osv

   Gillad av 5 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  Medelklassare behöver förstå att politikerväldet inte alls försöker förbättra det svenska samhället, utan antingen aktivt försöker försämra det till en gräns där ändå medelklassarna genererar skatteinkomster eller bara blundar för försämringarna som tolerabla bieffekter för att få fortsätta ha makten. Och fortsätta leva gott i sin egen bubbla utan verklighetskontakt. Jag tror att politikerväldet består av en blandning av de två inställningarna, men att de som inte bara vill fortsätta ha makt utan också har ett tydligt mål med ökad överstatlighet i EU och med större makt till FN lätt blir de mest pådrivande.
  Och dessa, som vill ha en globalistisk världsordning har nog accepterat att den inte kan innehålla varken frihet eller demokrati, alltså vara neoliberal, utan måste bli neomarxistisk. Ett totalitärt styrelseskick med planekonomi. Detta säljs ju in redan som ”grön” planekonomi för att rädda jorden och omfördela västvärldens medelklassares resurser till fattiga ”utsatta” regioner, utifrån den lyckade marknadsföringen av ett påhittat klimathot, som förevändning. Sverige är ju aktivt pådrivande i de här tankegångarna och kallar skeptiker allt möjligt nedsättande, precis som man gör med invandringskritiker och SDväljare. En nyligen redovisad svensk ”rapport”, se bifogad länk, målar upp en global framtid utan ekonomisk tillväxt, där man tänker sig människor som fogliga klossar utan tankeförmåga, energi och kreativitet. Vilket stämmer för mig, att alla med totalitär samhällssyn inom kommunism och islam t ex, ser människor som boskap.
  http://www.klimatupplysningen.se/2019/01/17/slutrapport-pa-borgiska/
  Medelklassare måste fås att inse att politikerväldet inte har deras bästa som mål. Att de tjusiga fraserna är menade att dölja vad som egentligen pågår. Att politiken syftar till mindre folkinflytande och raderandet av det nationella. Dubbel politisk bokföring tillämpas, att säga en sak men både mena och göra/inte göra något annat. Vi måste också själva kunna formulera vad vi skulle vilja att eventuellt ärliga politiker – som bryr sig om vår nation och de svenska skattebetalarna och vill ha frihet och äkta demokrati – skulle ha för mål och budskap. Här kan vi nog få ihop en lång önskelista.

  Gillad av 10 personer

 8. Bo Svensson skriver:

  Ingenjörskonst är det som skapar välstånd men politik är som kriget, – äter guld och sk-ter stenar. – Det dras ner förbannelser över social ingenjörskonst men det som krävs för normalitetens etablerande, är ingenjörskompetens för utformningen av regelverket för ekonomi och samvaro – d v s rättsordningen.

  Uppgiften kan formuleras glasklart: Utvecklingen skall gå framlänges för människosläktet, naturen, livsmiljön och för en människovärdig tillvaro = för individens makt över sitt liv och sina angelägenheter. – I princip kan man överlåta jobbet till en artificiell intelligens, det finns inget utrymme över för tyckande – för politik.

  Samhällen kan organiseras på två olika sätt, – som babianflocken och som myrstacken.
  Eftersom vi egentligen är en sorts apor, hamnar vi lätt i mönstret med en stark ledare vars förväntningar vi är angelägna om att svara mot för att inte hamna i onåd.

  Myrstacken används ofta som metafor för det extremt kollektivistiska samhället, men liknar mer ett extremt liberalt. – Varje myra gör ju hela tiden det hon själv helst vill och att det ändå går vägen, menas bero på feromoner men man vet väl inte så noga.

  Det vi har istället för feromoner, är rättsordning-marknadsekonomi för att skapa människovärdiga villkor där vi fungerar som kuggar i ett väloljat maskineri utan att underkasta oss makthavares godtycke.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   För att människosläktet skall utvecklas framlänges, är det i kraft av sina förtjänster man vinner terräng. – Alltså, – tycka synd om -politiken får fokusera på hjälp på plats och inte på att importera problemen. – Vill man ha en partner från ett efterblivet släkte, får man flytta till ett efterblivet land. – Vill man adoptera barn med låga chanser att kunna bli en tillgång för sina medmänniskor från ett annat land, får man flytta dit.

   Receptet för att vända strömmen av obehövda heter:

   Den individuelle skattebetalarens makt över sina pengars fördelning på skattefiansierade ändamål.

   Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför bevakade enklaver.

   Och att man då tillåts hjälpa dem man känner samhörighet med och inga andra.

   Gilla

 9. Östrahult skriver:

  Ett tecken på hur illa det har gått är den reservationslösa hyllning till Löven och (s) som VD för Svenskt Näringsliv idag framför i DI. Han säger att gårdagen var en stor dag för Sverige. Och det beror bl a på att hotet mot vinster välfärden är borta.
  Han visar därmed vad ledarna i näringslivet tycker och tänker, det här med borgerlighet är inte intressant. Att företagande baseras på en medelklass som jobbar och sliter det tar man bara för givet. Att det finns problem som den nya regeringskonstellationen ignorerar struntar även Svenskt Näringsliv i. Man undrar om det finns några mindre företag (och småföretagare) som är medlemmar i organisationen?

  Gillad av 6 personer

 10. Kjell Rehnström skriver:

  Det alla kan göra är att inse att den västerländska sekulära demokratiska kulturen är bäst. Vidskeplighet, symboliseerad av diverse byggnadsverk är ett passerat stadium.

  Gillad av 2 personer

 11. Populär danske mand, visade konkubiner för silke ibland, dans från khotan, lärd av elefantian, mycket klapp i hand, och allt som fjäril en gång spann, nu på kejsarens golv sig befann skriver:

  Jag tänkte något liknande när jag med ett halvt öra hör om låsningen i USA, Trump mot träsket, vad är egentligen låst? Man kan få intrycket att alla som jobbar på café, bygger bilar, snickrar, eller programmerar dataspel står som stendstoder, men så är det ju inte sån tur är. Istället så kan politiker endast låsa så mycket som de har direkt makt över, så ju större stat ju större risk att man råkar ut för ett apspel som direkt påverkar många människor, i Sverige så har detta manifesterat sig genom massinvandring som har blivit mekanismen för en obegränsat stor stat som snart slukar sin egen svans. Hade staten, dvs skatten, varit mindre så hade detta inte varit möjligt, staten kan bara ställa till det i proportion till sin storlek, denna poäng tror jag det saknas enighet om på dessa sidor. Vissa tror att ”om bara” mer klokskap fått styra så hade detta gått annorlunda, men vi ser samma trend i hela västvärlden i olika varianter, så jag tror detta antagande är fel. Det är bara en variant av socialismens och kommunismen, dvs utopismens ”om bara”, en europeisk utopism som har sina rötter ända tillbaks till Platon. Patrik försöker använda ”om bara” genom att sätta pk-ismen i en låda och verkar inte tydligt se rötterna i socialismen, andra tar fasta på ekonomiska realiteter och söker sitt ”om bara” i bättre och klokare omfördelning, inte i en liten stat, återigen andra, som KOA, skriver på sin blogg hur socialdemokratin och socialdemokraterna var så mycket bättre förr.

  Forts

  Gillad av 6 personer

 12. Populär danske mand, visade konkubiner för silke ibland, dans från khotan, lärd av elefantian, mycket klapp i hand, och allt som fjäril en gång spann, nu på kejsarens golv sig befann skriver:

  Forts från ovan (hoppas jag)

  Jag anser att alla ovan har fel, problemet ligger i de inre principerna man följer, de principer som underligger socialism och socialdemokrati. Vad spelar det för roll säger någon annan, nu måste vi ena oss mot pk-isterna, men ena oss om vad? Som jag ser det så är det vi ser nu med pk-ism och ett politikervälde och massinvandring oundvikliga resultat av kärnan i de politiska principerna som kommit att dominera västvärlden och som inte ens kommunismens massmord fick folk att överge, för socialismen ersatte religionen, den blev folks väg till att känna att livet har mening men precis som islam så är det en kollektiv konstruktion som går emot det västliga arvet med fritt tänkande individer som kämpar, istället så blir det politisk valuta med okunnigt och odugligt folk, så att en stor stark stat behövs. Innan vi förstår vilken ond dröm vi skall väcka folk ifrån så tror jag detta är dömt att misslyckas, och de enda just nu som har en konkurrerande bärig politisk affärsidé är identitärer som kan ställa sig i direkt motsättning mot de allt mer uppenbara negativa konsekvenserna av den utopi man söker skapa.

  Så två ting tycker jag saknas, dels en förståelse för vad som egentligen är galet, och då saknar man så klart också en positiv motbild, en som jag inte kan finna på annat ställe än i vårt judeokristna arv. Det andra som saknas det är en mekanism för att väcka folk, när staten kontrollerar det mesta, vi kämpar på bloggar men övermakten är stor, kanske kan vi som termiter få möblemanget att rasa men det är inte säkert. Säkert är däremot att vi saknar den jävlar-anamma som människor som Bridgitte Gabriel och Dinesh D’Souza besitter, Gabriel som växte upp kristen i ett skyddsrum i Libanon och D’Souza i ett fattigt Indien, båda förstår bättre än oss födda här vad vi riskerar. Så vad är väckelsemekanismen, jag talar civilförsvar med gamla kustjägare men de förstår inte riktigt vad jag säger. Kanske är ett första steg stt börja gå i kyrkan, att återvinna kyrkorna från pk-isterna?

  Gillad av 5 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Vi måste ena oss och kunna avsätta nuvarande politikervälde. Men om jag fick bestämma så ersätts de med färre politiker, färre riksdagledamöter med tidsbegränsat uppdrag och 10% partispärr till riksdagen och en mycket mindre stat med mycket färre åtaganden. Därmed också mycket lägre skattetryck (som aldrig får höjas). Varför inte tjugoprocentig platt skatt? Mindre skattefinansierad välfärd bara för de mest behövande. Slopa partistöd, presstöd, public service, barnbidrag osv. Låt kommunerna få tillbaka självstyret och mer självstyre med de egna skattekronorna, inget utjämnandesystem, skilda valdagar. Med mera…alltså rejäl hårdbantning i antal företrädare, åtaganden och budget.
   Staten ska vara mycket liten, styrd av strikta grundlagar och fungera som garant för lag och ordning och gränsskydd och för infrastruktur o d som kräver kollektivets resurser för att bli till. Oförändrad eller minskad befolkning bör vara ett övergripande mål (för alla ansvarsfulla nationer). Med bra hälso-o sjukvård och utvecklad teknik kan äldre jobba längre, det blir inte fler som behöver omsorg trots högre medellivslängd. Ett pensionssystem i form av individuella privata kapitalförsäkringar och bara statlig ”fallskärm” för handikappade och sjuka. Ingen invandring mer än noggrant utvald arbetskraftsinvandring tillåten.

   Gilla

  • A skriver:

   Jag håller med dig om allt detta Danske Mand, men indoktrineringen är fulländad även om ganska många känner att nåt är fel. Folken i väst skulle behöva börja om på ny kula, men i väntan på det så tänker jag på hur jag själv ska bli mera robust och oberoende av system. Det kanske är en mikrovariant av att skapa ett civilsamhälle. Kanske kan det utveckla sig på nåt vis med flera likasinnade. I vilket fall kan man knappast greppa hela situationen, utan att börja med sig själv. Jag är inte alls säker på att det finns nån väckelsemekanism under de omständigheter som råder just nu, det kan vara att se ”möjligheter” som inte finns. Jämför tex ett företag som lyfter, det är ganska tydliga omständigheter som måste till för att nåt sånt ska hända. Du måste ha mycket bra betalt, kunna leverera och ha kraftig efterfrågan. Då kan det hända. Och dessa omständigheter råder bara under korta tidsrymder. Eller så får du tillgång till skattemedel… 🙂
   Det är väl motsvarigheten till att CIA ”installerar en ny maktelit.

   Mvh A

   Gilla

 13. Aha skriver:

  Det där med Churchill och andra världskriget är intressant för då gick de krigsförande länderna över till krigsproduktion och som sådana producerade de enorma mängder krigsvaror. Därmed sagt att människan, länder, kan samla sig till stordåd om de är satta under stor press.

  Om en sådan press omvandlades till att bygga ut sjukvården, äldreboenden och bostäder skulle alltså storverk kunna utföras, inte minst för u-länderna som ligger hopplöst efter. Mao försökte göra detta med ”det stora språnget”, oklart om det haft effekt.

  Hur som helst visar krigsproduktionen en sak; länder kan under press åstadkomma enorma arbetsinsatser, en trösterik tanke om t.ex klimatkatastrofer skulle inträffa. Dock är det inte sillmjölkarnas tid för ledarskap.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Aha: Maos stora språng åstadkom enbart allmän hungersnöd som tros ha dödat tiotals miljoner människor.
   Det återspeglar kommunismens blinda tro på att människor likt lerklumpar kan omskapas efter behag — och att individen är ointressant; endast massan betyder något.

   Däremot kan du ha rätt i att människor kan åstadkomma storverk om de verkligen vill, och leds av en gemensam känsla av mening.
   Det sista är väl vad som saknas här numera, då svenskarnas sökande efter mening enbart har fört dem rakt i armarna på Fan själv, i skepnad av PK-sektens politruker.

   Som inbillar dem att meningen med alltsammans är att vi ska lägga oss platta och välkomna en invasion av främlingar utifrån. Främlingar som föraktar oss och vill förslava oss.
   Dessa ockupanter ska vi välkomna anser PK-politrukerna.
   Och vi ska med glädje acceptera ännu högre skattepålagor för att försörja dessa ockupationstrupper. Halleluja!

   Gillad av 4 personer

 14. Göran Holmström skriver:

  Är Svensken lätt att manipulera eller inte?
  Esias Tegner menar att vi endast trivs i vårt eget sällskap, och i skogens tystnad.
  I boken” Är svensken människa” av Henrik Berggren, Lars Trägårdh så analyseras vi som” folk” och den bild dom beskriver är inte värst smickrande.
  Deras analys består av tre viktiga saker, familjen, staten och den individuella friheten om jag inte minns det hela helt fel.
  Vi är enligt deras sätt att se det det enda folket som rankar vår individuella frihet först sedan lydnaden till staten efter det kommer familjen.
  Vet det låter helt sjukt, men dom påstår att så är fallet. Personligen så vet jag inte hur” Sant det är” men med tanke på hur landet ser ut så finner jag det inte helt otroligt ändå.
  Nu är mina prioriteringar familjen, familjen, familjen och individuell frihet. Staten skiter jag fullständigt i. Dom har inte gjort något för mig eller varit till någon nytta som jag ser det.
  Men å andra sidan är jag ju inte som andra svenskar heller, Hade över en ung kompis på besök igår. Han är inte Guds bästa barn, trots sin ringa ålder så har flertalet turer på kåken inte gjort honom mer laglydig
  Jag försöker få honom att börja åka motocross istället för att begå brott.
  Skallen på honom är mycket skärpt och bra tankar, men familjen svek honom som liten och resultatet syns nu.
  Och där ser jag parallellen, Staten har svikit oss alla lovat guld och i dom flesta fall gett skit, dom som har blivit lidande är alla barn vars föräldrar sökt det individuella och struntat i sin familj, eller i alla fall inte ställt upp tillräckligt mycket.
  Socialdemokraterna är inte bra det är en sak som är SÄKER i min värld.

  Gillad av 6 personer

 15. Christer L skriver:

  Tänk att vi har så svårt för att ändra uppfattning.

  På ett tidigt stadium, för tre och ett halvt å sedan, blev jag övertygad om att det finns ett vettigt svar på varför politikerna här i landet, liksom i Tyskland m. fl. gör som de gör. Det som slutligt avgjorde var Reinfeldts tal om ”öppna era hjärtan”, en falsk variant på Churchills ”we shall never surrender”. Problemet var, insåg jag, inte blott egoism hos yrkespolitiker och en statsanställd medelklass som samordnat och systematiskt exploaterade marknaden. Det var inte blott en dröm om att missionera världen, en fanatisk övertygelse om storheten i den svenska humanitära politiken. Inte heller var det enbart Reinfeldts karisma (galenskap?), och inte var det endast detta att globalistiska intressen kommenderade svenska politiker. Ej heller var det detta att korruption alltmer komprometterade och band landets ledande skikt. Sedan jag börjat läsa DGS tillkom detta med privata intressen som samordnade sig med staten och myndigheterna, men inte heller detta var den enkla förklaringen.

  Det var allt detta tillsammans. Det var praktiken i hela systemet, rubbet. En enda reell möjlig utväg förekom, det var SD. Detta blev min övertygelse, som sedan bekräftats om och om igen.

  Det måste till en mycket stor förändring hos väljarna för att den absolut nödvändiga förändringen i staten ska inträffa. Nu frågar jag mig varför de, som för tre år sedan stannade i en annan uppfattning, ännu inte kommit loss, utan har så svårt att ändra sig och måste ta det i så små steg. Svaret är förstås att vi är sådana, de flesta av oss, de små stegens människor. Oftast är detta klokt. Jag var och är mer oberoende och har det lättare – men lätt var det inte.

  ”Det gäller att mobilisera krafter hos folket”, blir krönikörens analys. Jag instämmer naturligtvis. Ibland är situationen sådan att man måste ta stora steg. Detta gäller nu för oss alla – innan landet helt och hållet ödeläggs, innan vi blivit ett as som inte bara gamar och hyenor lockas till utan även lejonen! Se där, en liknelse.

  Ta de stora stegen. Börja med EU-valet.

  PS. Har inte sett SD´s kommentar till att man valt medlemskap i en EU-grupp som leds av en muslim. Men helt klart är SD ännu inte inne på att förbjuda islam. Själv är jag inne på att bedöma politiska rörelser för vad de åstadkommer snarare än vad de säger. Detta gäller såväl muslimer som humanitärer.

  Gilla

 16. Kristina von Heland skriver:

  Sverige sjunker som en sten-OK. Löfven har suttit i 4 år, som tack för det får han sitta i 4 år till. Han ska öka invandringen, de har inga jobb och kommer inte att få riktiga jobb heller. De behövs inte i Väst men de behövs i sina hemländer. Etiopiens (kvinnliga)president säger skicka hem dem,med flera stater. Fredsavtal har slutits i många afrikanska länder. Somalia är OK. Många från Ghana är på väg. Vad fan får vi för pengarna har blivit vem fan ska betala?
  Vänstern abdikerade förra gången då Reagan och Thatcher fick reda ut soppan bland andra. Vem ska reda ut soppan den här gången? Den gråa gröten som valt sig själva och som exkluderar några miljoner svenskar? Hur många av dem-som består av majoriteten i LO kollektivet ska gripa in? De små och medelstora företagen? När DI beskriver hur fantastiskt allt blir?
  Det är känslan av att inte tillhöra som fick mig att dra. Som bonde-du är ett miljösvin som vansköter dina djur. Som företagare, du är stygg i allmänhet, kvinna du kan inte gå ut på kvällen.
  Det hat som väller över en i allmänhet och även personligen som lätt urskiljbar på en gård. Arbetsplats och hem är samma sak.
  Den modiga kvinnan var C partisten som sa nej! Heder åt henne. Det hon motiverade med var landsbygden i ett nötskal. Hur ledarna ser ner på de som inte delar värdegrunden, ett väljarförakt för stora grupper. De biter handen som föder dem. Det är ytterst respektlöst att förnedra sina medmänniskor som nu sker. Kamprads minne var att han var nazist enligt pressen, hallå, skam går på torra land.
  Det finns ingen vänster i Sverige längre.
  Frankrike har gula västarna. Katerina står med en skara på 500. Svenskarna verkar huka i pörtet där det råder mörker. Lycka till säger jag.

  Gilla

 17. EL skriver:

  Som en intervjuad italienare svarade på en journalists förfrågan om läget efter en ny regering tillsats: ja, vi bytte musiker men det är samma musik.

  Gilla

 18. Jari Norvanto skriver:

  ”En del av dem funkar inte längre, till exempel den om senapskornet – som är pyttelitet men ska bli ett stort träd – eftersom ingen numera vet hur ett senapskorn ser ut, eller den om att ingen häller nytt vin i gamla vinsäckar eftersom vinsäckar har kommit ur bruk.”

  ‘I don’t agree’, för att prata med Annie. Bag in box, hello?? Väldans poppis. Mycket mer poppis än Annie.

  Gilla

 19. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Senapsträd? Jag trodde senap var någon form av blomväxter. Men det spelar väl ingen större roll för liknelsen om det är träd eller blommor eller om man någonsin sett ett senapsfrö. Man kan enkelt relatera det till andra träd. Men jag måste erkänna att den där med vinet och läglarna har jag inte riktigt förstått. Jag trodde grejen var att man inte skulle slå det nya vinet i gamla läglar för att det nya vinet är fräscht och man inte vill förorena det med gamla rester. Men så var det inte. Varför läglarna (som väl är någon form av skinnsäckar) skulle gå sönder begriper jag inte. Så därmed blir också liknelsen obegriplig.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Dolf — Gissar att grejen är att det unga vinet jäser, och bildar koldioxid som kan få de sköra äldre läglarna att spricka (?) Har själv roat mig med vintillverkning men då förstås använt glasbehållare… det bubblar trivsamt.
   Och, visst, senapen kommer från en ettårig ört 🙂

   Gillad av 2 personer

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Visst, men det förklarar ju inte varför läglarna skulle spricka. Men de andra har gett bra svar på det. Jag antar att det här var självklar kunskap på den tiden, så alla förstod vad som menades.

    Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   På den tiden användes vinsäckar av getskinn. Under hela den tid då vinet mognar sker en massa kemiska processer, bland annat fortsatt jäsning, och då bildas gaser som ökar trycket. I moderna texter om vinlagring nämns knappast tryckökning, men i dag lagras ju vin oftast i flaskor eller tunnor, så problemet är inte stort. Jag gissar att ojämn temperatur var en viktigare faktor på den tiden och i de trakterna, för vinets volym ökar vid temperaturhöjning. Ungt vin måste alltså få mogna i en ny vinsäck, som kan töja sig, till skillnad från en gammal vinsäck som inte längre kan töja sig, utan spricker.

   Gillad av 4 personer

 20. Per G Eriksson skriver:

  Bolsonaro har varit president i några veckor, lite väl tidigt att skylla skövling av regnskog på honom, oavsett hans retorik – under större delen av 2000 talet har Brasilien styrts av socialister.

  Gillad av 3 personer

 21. Lars skriver:

  För att förklara invandringen så kan man ju börja med en systemmodell där olika system försöker upprätthålla sin egen överlevnad under tryck från andra system.

  Religionen: försvarar människovärde och kärleksbudskap och sin kår av troende och svagsinta
  Näringslivet: vill öka inkomstskillnader, minska regleringar, fri marknad, minska skatter, billig oorganiserad arbetskraft
  Sjukvården: försvarar sin speciella kultur med att inte skilja på personer och ge alla vård och omsorg eftersom det stärker deras förmåga attrahera medel och utföra sina uppgifter
  Socialförvaltning, naturvårdsverk m.fl: utför sina uppgifter enligt politiska intentioner
  Militären: håller sig opolitiska
  Polisen: vingklippta och opolitiska, men följer strömningar som emanerar från politik och media
  Media: följer ägarens intentioner
  Partier: har någon form av samhällssyn och problematisering och någon slags vision av vart man vill
  Skolor: beroende av politiken
  Universitet: hävdar sitt oberoende, men följer politik och medias intentioner

  Fan vet. Tycker politik och media är de man kan fokusera på. De måste ju stå till svars inför väljarna, som emellertid manipuleras

  Gilla

 22. Rolf Wasén skriver:

  Fyndigt skrivet, men vilka spelregler behöver orkestern? Det som skaver mest är kompetensen i de statliga och kommunala organen? Tillsättning baserad på meriter och goda karaktärsegenskaper?

  Gilla

 23. Elöd Szanto skriver:

  Klockrent igen. Skulle PE få med sig bara en liten kader stödpersoner (tex en redan existerande partiorganisation typ MED) så tror jag att hanskulle mobilisera massor av folk. Vi är väldigt många som känner att vi har något att ge men vi behöver en trovärdig ledare.
  Jag kan stå för kolet om vallkokomotivet står där och ångar på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.