Har islam någon positiv effekt på svensk kultur?

Mohamed Omar

Rahaf Mohammed al-Qunun är en ung saudisk kvinna (18 år gammal) som flytt sitt land. Hon var på väg till Australien via Bangkok då hon greps av thailändska myndigheter den 5 januari. Avsikten var att söka asyl i Australien eftersom hennes familj misshandlade och hotade att döda henne eftersom hon lämnat islam.

De thailändska myndigheterna avsåg först återsända henne till Saudiarabien, men efter att hennes fall fått stor uppmärksamhet på sociala medier, fick hon flyktingstatus av FN. Den 11 januari fick hon asyl i Kanada och anlände i Toronto nästa dag.

Medan Rahaf befann sig på flygplatsen i Bangkok så öppnade hon ett Twitterkonto där hon berättade för världen att hon lämnat islam och var rädd för att bli mördad av sin familj och hon tvingades återvända till Saudiarabien. Hon väckte sympatier och mer än en halv miljon tweets använde hashtaggen #SaveRahaf.

Men nu befinner sig alltså Rahaf i Kanada där hon kan börja ett nytt liv. Det är ett exempel på när ett land självt bestämmer vilken flykting man ska ta emot. Hon var handplockad. Det är helt klart bättre än att bara släppa in vem som än visar sig vid gränsen och uttalar ordet ”asyl”. Med ett sådant ansvarslös system får vi in just den typ av människor som Rahaf flydde ifrån, det vill säga islamiska fundamentalister. Med en fortsatt ansvarslös asylpolitik i väst kommer kvinnor som Rahaf inte att vara trygga här heller.

Om vi hade haft en invandring som innebar att vi själva bestämde vilka som skulle komma hit, så hade vi inte haft islamiska fundamentalister, jihadister och kriminella här. Vi hade också kunnat anpassa volymerna till vad vi faktiskt klarar av.

Rahaf har uppenbarligen förstått varför hennes hemland är efterblivet och bestämt sig för att sluta tro på den islamiska fundamentalismens världsbild. Men många av dem som kommer hit förstår inte varför väst är så mycket bättre än islamvärlden. De tror att vi har haft tur eller något. Och de vill förändra våra länder, så att de blir mer islamiska. De begriper inte att om de skulle lyckas, så kommer våra länder också att sluta fungera och allt som vi hade som var bra, och som gjorde att ville komma hit, kommer att försvinna. Kaputt.

I går den 16 januari fick jag se något på USA-kännaren och den konservative poddaren Ronie Berggrens Facebooksida. På kanadensiska CBC den 14 januari berättade Rahaf sin historia. Men när SVT spelar upp klippet dagen därpå ser det inte likadant ut.

På arabiska säger Rahaf att hon klippte sitt hår och detta är ”muharram fil-islam”, det vill säga förbjudet i islam, eftersom det är att efterlikna män. I SVT:s version saknas ordet ”islam”. Titta själv på bilderna!

Det här ingår i ett mönster där SVT tycks se som sitt uppdrag att ”skydda” islam från kritik. Och det kanske det gör.

Mångkulturprojektet lanserades sedan riksdagen antagit regeringens proposition 1975:26 som skulle göra om Sverige för all framtid. En anmärkningsvärd sak i propositionen är att staten tar på sig uppgiften att påverka ”den egna befolkningen” till att acceptera den nya ordningen. Detta fram kommer i ett stycke om det så kallade ”samverkansmålet” om relationerna mellan invandrar- och minoritetsgrupperna och majoritetsbefolkningen.

”Samverkansmålet syftar även till att genom utbildning och information till den egna befolkningen öka förståelsen för människor av annat ursprung och klarlägga intressegemenskapen mellan invandrar- och minoritetsgrupperna och befolkningen i allmänhet… Särskilt bör invandringens positiva kulturella effekter uppmärksammas.”

Här står det alltså svart på vitt, helt ogenerat, att staten genom ”utbildning och information” ska påverka svenskarnas attityd till mångkulturalismen och invandringen. Islam i Sverige är en följd av invandringen. Att tala negativt om islam är underförstått att tala negativt om en av invandringens kulturella effekter, och det ska man helst inte göra. Man ska uppmärksamma det positiva. Finns det någon positivt effekt som islam kan ha på Sverige? Något som kan berika vår kultur? Jag kommer inte på något.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

77 reaktioner på ”Har islam någon positiv effekt på svensk kultur?

 1. Kjell Rehnström skriver:

  Notera svenskan i den andra bilden: ”Framför allt utsattes jag från våld”. De flesta av oss skulle skriva ”för våld”, man utsätts för något aldrig från något. Kan det vara så att översättaren är arabisk modersmålstalare och vill skydda den gamla hemlandskulturen? Om ja, är det en signal om att det kanske inte skulle vara så dumt att utbilda etniskt svenska tolkar och inte bara lita till tolkar som lärt sig svenska. De kan ofta vara partiska och risken finns att de – mer eller mindre avsiktligt kan påverkas av sina egna åsikter i sitt arbete.

  Gillad av 14 personer

 2. Laggar skriver:

  En likadan ”redigeringshistoria” finns från Finland. Då Lech Walesa fick fredspriset sades det i SVT att priset skall gå till ”att utveckla det privata jordbruket i Polen”, finska TV sa ”att utveckla jordbruket i Polen”. Redigeraren gjorde en politisk sortering och ingen märkte något. Det är en politisk redigering som borde påtalas, men det är inte så lätt att hitta därför att man borde sitta i redaktionen, men redaktörerna är skickliga. Känner man till en sak så ser man hur journalisterna ofta serverar en version de uppfattat och en version som de illasinnat vanställt. Inte att undra på att intervjuobjekten vill se vad som skrivits innan det publiceras.

  Gillad av 3 personer

 3. Ga Ort skriver:

  ”Man ska uppmärksamma det positiva. Finns det någon positivt effekt som islam kan ha på Sverige? Något som kan berika vår kultur? Jag kommer inte på något.”

  Din oförmåga att komma något positivt tyder på brister i din bildning, Omar.
  Låt mig ge ett exempel:
  Sufismen! Dvs islamsk mysticism.
  Klassisk kultur inom denna mer inåtskådande riktning, såsom Rumis ‘Masnavi’. Det är stor litteratur, djup visdom.

  Gillad av 1 person

   • Kjell Rehnström skriver:

    Man kan se de stora poeterna, arabeskerna och kanske t.o.m. koranrecitation som människans fantastiska förmåga att även göra något positivt av religiös dumhet med förbud mot bilder och musik! Men någon positiv påverkan på svensk kultur från själva religionen islam har jag svårt att se.

    Det är alltid bäst när religionen är ett samtal mellan människan och Gud och inte att man använder Gud som springschas.

    Gilla

  • Underdog skriver:

   Jag tycker du skall läsa Adonis ”Våld och Islam” och komma tillbaka sedan. Sufismen kan säkert ha något filosofiskt att säga om människans villkor, men betyder det verkligen att just islam tillför något eller är det en muslimsk filosof som har tillåtit sig att tänka något utanför den box som Koranen utgör enligt islams fundament?

   Gillad av 7 personer

  • Niklas R skriver:

   Sufism har inte haft någon inverkan som helst på det svenska samhället och med tanke på att sufismen håller Muhammed som den främste representanten för allahs moral så ber jag till Gud att den aldrig får något heller.
   En ideologi som framhåller en misogyn, massmördande, slavägande, sexmissbrukande pedofil och edsbrytare som det bästa exemplet på hur vi ska bete oss mot varandra är inte det som vi vill ha.

   Gillad av 8 personer

   • Anders L. skriver:

    Författaren, boxaren och sufisten Thorbjörn Säfve i Norrbotten torde väl vara den siste av den sorten.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Det finns säkert något positivt i alla totalitära läror och konstruktiva idéer bakom varje toortyrredskap eller avrättning. Men det hjälper inte; finns endast ett grand av fel krydda i soppan blir den oätlig.

   Gilla

  • Alexander Hed skriver:

   Har denna ”visdom” nagon relevans i vardagen i ett muslimskt,arkekonservativt land som Saudi Arabien eller ett mer och mer fundamentalistiskt samhalle som Egypten? pa mina resor i den muslimska varlden, Bangladesh,Egypten,Java och Saudiska arabien har jag mott ringa visdom.

   Gilla

  • Nu i sin tjänst hade dansker man, med dadlar i funna i sand, fick nu jobb bland damer med fötter i band, ganska trevligt detta Kinaland, fast vad var nu det som stack ut där fram? skriver:

   Du står på ryggen av mördade europeer och beundrar dessa underverk.

   Gillad av 12 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Jag har varit i Alhambra. Nog såg det OK ut men inte blev jag särskilt imponerad. Men visst, vi som västerlänningar löper idag mindre risk att råka illa ut om vi besöker Alhambra än om vi skulle vilja se några sevärdheter i Syrien.

   Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   När jag tänker på Alhambra, då tänker jag på ett Andalusien som under knappt 800 år gjorts kristenren, för att använda ett modifierat nazistiskt uttryck. Ja ser det som döljer sig bakom den vackra ornamentiken medan din blick fångas av den vackra ytan.

   Gillad av 7 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Orten: Alhambra ligger som bekant i Spanien. Landet låg under islams välde i många hundra år. Kanske vi ska se fram emot ett liknande öde för Sverige, för att få del av ”arabeskerna”?

   Gillad av 6 personer

  • Underdog skriver:

   Nu var ju inte frågan om det finns arabisk konst utan om islam har något att tillföra. Du får söka rötterna till ornamentiken någon annanstans än i Koranen. Det finns ett stort problem med historielöshet, vilken visar sig i bl a den felaktigt hyllade boken ”Visdomens hus” av Ronny Ambjörnsson och någon till och som är ett sammelsurium av ohistoriskt svammel om vem som stått för vad inom de områden som de arabiska stammarna erövrade från framför allt Byzans och Persien med början på 600-talet.

   Gillad av 9 personer

  • Niklas R skriver:

   Arabesk är bara en kopia på de växtliknande ornament som olika hednakulturer har använt sig av genom tiderna. Muslimerna bara kopierade detta från vad de såg. Vi behöver inte åka till Alhambra för att se en dålig kopia när vi har våra fornnordiska original som är mycket bättre och vackrare än dem.
   En annan sak som muslimerna kopierade var de lökformade kupolerna som idag pryder de flesta moskéer. Detta är en kopia av de ortodoxkristna kyrkorna som fanns i det bysantinska riket. Precis som med allting annat inom islam är det en kopia av en annan religions bruk. Precis som hadj är en exakt kopia av den avgudadyrkan som hedningarna i Mecka utförde under Muhammeds tid. Även den bön som muslimerna ska mantra är en direkt kopia på en gammal hednisk bön. Det enda Muhammed gjorde var att han la till frasen ”och Muhammed är hans profet”.
   Visst, vi säger att man ska återvinna gammalt skräp, men det här är bara löjligt.

   Gillad av 13 personer

   • Tina F skriver:

    Ja, där kom sanningen av Niklas R! De flesta svenskar har stor kunskap och luras inte av försök till historieförvanskling.
    Det märker man här och på andra platser där dessa diskussioner kan göras… Hur länge till det nu går…

    Gilla

 4. Tritonen skriver:

  Jag vill gärna tro att politikerna handlade i god tro, när de så blåögt bäddade för mångkulturen. Biologisk mångfald är väl bättre än monokultur, och mångfald kan ställas mot enfald och stagnation. Ur en smältdegel av folk- och kulturblandning ska uppstå en stark och spännande ny kultur, tror man.
  Jag tror också att man uppfattade supermakten USA:s styrka som en produkt av migration, vilket kanske devis är sant också. I stället för det inskränkt och lite ”töntigt” svenska, skulle vi nu öppna oss för världen med devisen från migrationsminister Helene Fritzon ”Världen behöver Sverige, och Sverige behöver världen” ( hört i en TV-intervju igår).
  Därför kom dessa tankar utan någon debatt eller konsekvensanalys värda namnet in i regeringsformen 2010 med följande lydelse:
  ”Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.” Lag (2010:1408). SD var det enda parti som motsatte sig grundlagsändringen.
  Med facit i hand förskräcker utvecklingen, och vårt land har förvandlats till oigenkännlighet genom utomeuropeisk storskalig invandring, och jag har svårt att se något positivt i detta.
  Så svaret på rubrikens fråga blir ett klart NEJ!

  Gillad av 4 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Tritonen — Just, och lägg märke till hur smidigt försåtligt man smyger in orden ”…och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att…”

   År 2010 kan man knappast längre skylla på att politikerna ”varit naiva”, som det annars brukar heta när de gjort något som är uppenbart destruktivt för vårt land.
   Här handlar det om ett medvetet uppsåt.

   Gillad av 3 personer

 5. Sune Mangs skriver:

  Jämställdhetsmyndigheten skall nu åter fortsätta ”jämställdhetsarbetet”. Med andra ord helt principlöst i strid med den liberala demokratin skall den statliga myndigheten ideologiskt uppfostra medborgarna till att omfamna genustramset. Denna återställare från M-KD budgeten kallas av de socialliberala Liberalerna för ett ”liberalt skifte” – de svenska medborgarna är naturligtvis inte vuxna nog att självständigt bilda sig en uppfattning i ett fritt demokratiskt samtal. Liberalernas partisekreterare Marie Arnholm tycks överhuvudtaget inte förstå den principiella kritik mot ideologisk myndighetsutövning som professor Bo Rothstein tydligt kritiserat för att underminera demokratins funktionssätt. För den socialliberala falangen av Liberalerna så är paternalism samma sak som liberalism.

  Med Jämställdhetsmyndigheten som förebild skulle ”liberalerna” under Marie Arnholm och sidovagnen Björklund kunna propagera för en immigrationsmyndighet. Centerpartiet och Miljöpartiet skulle tillsammans med myndighetsälskande SAP säkerligen inte tveka.
  Immigrationsmyndigheten eller Smältdegelsverket skulle på samma sätt som Jämställdhetsmyndigheten verka för att uppfostra den svenska befolkningen.
  -”Så att det blir rätt”.

  Gillad av 4 personer

 6. Jari Norvanto skriver:

  ”Finns det någon positivt effekt som islam kan ha på Sverige? Något som kan berika vår kultur? Jag kommer inte på något.”

  Och när blir en kultur s a s berikande? Det ska tydligen anses underförstått att kulturell mångfald i sig är positiv, fast det givetvis som allt annat har flera sidor varav somliga är motsättningar. Och detta positiva grundantagande pm mångkultur ska alltså legitimera miljontals migranters invandring till Sverige? Det krävdes inte miljontals invandrade japaner för att berika oss med sushi, bilar, elektronik och estetik.

  Gillad av 13 personer

 7. Hosianna skriver:

  Hmmm… Eddie, det enda positiva jag kan komma på är att Medelsvenssons nya, ofrivilligt fördjupade kunskaper om islams ensidigt negativa effekter på vår tidigare ofattbart trygga tillvaro leder till en förnyad insikt om den faktiska förekomsten av – och fördelarna med – vår egen, unika, förut så framgångsrika, kristet baserade, frivilligt upplysta och fredliga kultur.

  Ett abrupt kulturellt uppvaknande, som möjligtvis ändå sker för sent för att rädda Sverige.

  Gillad av 11 personer

 8. V for Vendetta skriver:

  SVT fick frågan om varför de översatt detta som de gjort och svarade att folk skall hinna läsa texremsorna och då får man ta bort en del för annars hinner de inte med….. med andra ord…. folk är korkade. Nej, det finns inget positivt med Islam, inget alls faktiskt.

  Gillad av 7 personer

 9. Kejsare song Shenzong mycken skatt samlat minsann, nu i sin tjänst hade dansker man, med dadlar i funna i sand, fick nu jobb bland damer med fötter i band, ganska trevligt detta Kinaland, fast vad var nu det som stack ut där fram? skriver:

  Nej.

  Gillad av 3 personer

 10. Aha skriver:

  Bra skrivet, det tål att påminna om att Islam är den stora nöten i omgörningen av Sverige till ett mångkulturellt land (som blir en miniatyr av ett globalt samhälle).
  Islams ideologi brer nu ut sig och mycket hamnar på löpsedlarna såsom barngifte, terror och antisemitism. Sverige ger sig, EU ger sig. Endast de forna öststaterna som är vaccinerade mot totalitära ideologier står principfast emot Islam vilket naturligtvis kommer att gagna dem på alla sätt och vis framöver.

  En EU domstol dömde nyligen en österrikisk dam till böter för att hon publikt sagt att Muhammed var en pedofil då han var gift med en nioåring. Man motiverade domen som en bra balans mellan yttrandefrihet och att upprätthålla religiös fred.
  Folkligt sett hade väl de flest tyckt att Islam har att anpassa sig till yttrandefriheten och om imamer inte står upp för den och förklarar att i Europa har man rätt att häda Muhammed så bör moskéer och imamer som inte försvarar yttrandefriheten, stängas.

  EU företräder tyvärr inte folken.

  Gillad av 8 personer

 11. dadlar i funna i sand skriver:

  Det jag istället noterar med denna kvinna som jag endast, som väl är, hör talas om i andra hand (en fördel med att inte följa ljugmedia) är att sådana som hon omedelbart blir gjorda till fetisher, att infantil-quislingen Trudeau genast skulle ha henne talar sitt tydliga språk. Varför pumpas hennes fall upp, jo, för att man vill säga: Se här, VANLIGT folk vill inte leva som de där dumma fundamentalistiska muslimerna, de vill bara vara snälla (muslimer) som passar jättebra in i väst. Myten underblåses.

  Istället borde man fokusera på det som Bridgitte Gabriel talar om, nämligen att Obama samarbetade med muslimska brödraskapet för att skapa den arabiska våren, och IS skapades i samma veva, vi skall fås att tro att det var för någon gubbe tuttade eld på sig själv. Nu samarbetar vår politiska ledning med samma muslimska organisation, som har som explicit och uttalat mål att infiltrera väst, och denna kvinna tjänar just detta syftet.

  Gillad av 5 personer

 12. Midgard Guard skriver:

  Jag har ett förslag som jag noga övervägt en längre tid. Låt oss män i de västerländska demokratierna byta kvinnor med männen i de så kallade MENA-ländernas diktaturer. Då borde alla bli nöjda och lyckliga, och jag har verkligen haft kvinnoperspektivet som ledstjärna i detta planerande.

  Kvinnorna från MENA-länderna får skydd mot förtrycket som t ex skildras i Magda Gads lysande reportageserie från dessa diktaturer, våra kvinnor får de riktiga karlakarlar med MENA-värderingar som de uppenbarligen vill ha, dessa länder får behålla sin auktoritära kultur där den organiskt växt fram och vi slipper rasera de västerländska demokratierna via inbördeskrig mellan ursprungsbefolkningens män och de importerade männen som har helt andra värderingar och kultur, och på köpet så slipper de stackars MENA-männen åka ända hit till vårt kalla och ogästvänliga klimat för att våldta våra kvinnor.

  Tala om win-win. Hur många är för?

  Gillad av 3 personer

 13. gmiksche skriver:

  Efter att ha länge kliat mig på huvudet kom jag på en positiv effekt. När vikingarna drog i österled hade de med sig hem guld och framför allt silvermynt från områdena i sydost. Med en skrift som ingen kunde tyda. De grävdes ner i jorden, framför allt på Gotland. Så småningom grävdes de upp igen, till en början mer av en tillfällighet. Folk kliade sig på huvudet, för att de inte kunde tyda legenden på mynten. Efter hand tyddes den av numismatiker, icke minst svenska, och sattes in i sitt historiska sammanhang. Många av mynten kom från trakterna i norra Irak och Syrien/sydöstra Turkiet och skriftformen kallades för kufisk efter staden där den utvecklats. Därav uttrycket kufiskt för något man inte begriper. Kan lämpligen appliceras på det religiösa budskap som många av mynten bär. Och på personers tankegångar som menar att budskapet kan tillföra oss något gott.

  Gillad av 2 personer

 14. Niklas R skriver:

  Som svar på frågan så har islam inte haft någon som helst positiv inverkan på det svenska samhället under de 1400 år som den existerat.

  Tittar vi på islam som ideologi och kultur finns det inget i den som ens är värt att nämna där den kan bidra till att förbättra vårt samhälle. Eftersom vi, på vår kristna grund, ligger så långt före islam och dess kulturella yttringar. Deras falske profet såg till, genom sina påhitt, att låsa hela det muslimska samhället i 600-talets Arabien. Det finns inget rum för reformer eller utveckling i det muslimska samhället och därmed har det inget att erbjuda oss.
  De har inte heller något att erbjuda andra civilisationer heller eftersom i princip alla andra civilisationer, inklusive de som fortfarande ligger på jägar/ samlarstadiet är bättre.
  Till och med de muslimska källorna säger detta. När Muhammed dog upplöstes i princip hela det muslimska samhället eftersom den överväldigande majoriteten inte längre vill vara muslimer utan återgå till sina normala liv.
  Endast genom ett fruktansvärt blodigt krig med mängder av övergrepp, mord och blodsutgjutelse kunde de kvarvarande kompanjonerna med Abu Bakir i spetsen tvinga de avfällningar som lämnade islam att återigen underkasta sig Muhammeds påbud.

  Gillad av 5 personer

 15. Bo Svensson skriver:

  Man skall kanske fokusera mindre på att bekämpa islam än att erbjuda något bättre istället.

  Jag tänker mig en informationsskrift riktad till alla muslimer, där det påpekas att deras förfäder med största sankolikhet tvingats in under islam och att de nu i exil har chansen att vakna upp till mera konstruktiva tankar och förhållningssätt kompatibla med samexistens med alla oss andra.

  Följt av en samling sådana tankar som det finns alldeles för få av i den islamska traditionen.

  Gillad av 2 personer

  • Niklas R skriver:

   I vilken verklighet då?
   Pizzan som sådan kommer från Italien, har inget med islam att göra.
   Majoriteten av pizzorna är baserade på skinka som kommer från grisen som inte muslim värd namnet skulle röra.

   Gillad av 1 person

 16. Robban skriver:

  Det finns faktiskt ett större antal positiva effekter islam bidragit med i Sverige!
  Tex så uppskattar jag numera den kristna värdegrund jag och många andra uppfostrats med!
  Jag ser inte längre Sverige som ett land i mängden, utan som mitt fädernesland!
  Islam har också fått mig att intressera mig för säkerhet i olika former, främst den personliga, men även Sveriges!
  Jag har alltid gillat katter som husdjur, men islam har hjälpt mig förstå alla de fördelar en stor tränad hund har visavi mina katter!
  Så jag är numera övertygad om att hunden är människans bäste vän!
  Islam har även fått mig att inse hur sårbart vårt samhälle är för störningar och därmed fått mig att börja intressera mig för prepping och tack vare islam och muslimers positiva inflytande på mina nya intressen fritidssysselsättningar så klarar jag antagligen lätt ett flertal veckor, utan vare sig el eller varuhus!
  Islam har även fått mig att äta nyttigare, genom att ha bidragit till mitt nyblivna starka jaktintresse, så kan jag nu stoltsera med att i princip vara självförsörjd på köttprodukter!
  Så islam har för min del bidragit till en massa saker, det kan iof diskuteras om det ska kallas för positivt!

  Gillad av 3 personer

 17. Sixten Johansson skriver:

  Utifrån viss bekantskap med TV-översättandets konst synade jag undertexterna här. Tidsmässigt är redigeringen helt normal. Enligt reglerna ska en full tvåradare ligga inne ca 6 sekunder. (Allt väsentligt sagt under dessa 6 sek bör alltså uttryckas med ca 66 tecken. Testa gärna din egen redigeringsförmåga på samma villkor). Den vänstra texten som avbildas i MO:s krönika bör ligga inne ca 4 sek. Vid nyhetstextning växlar det ofta lite fortare, men takten ska ändå vara så lugn att tittarna hinner uppfatta bildinnehållet också, utan att missa något i översättningen.

  Efter den vänstra texten ”Först låste de in mig i ett halvår då jag hade klippt håret.” kommer alltså ytterligare en text: ”Det var förbjudet att göra så.”

  Det blir då lite oklart om förbudet syftar på inlåsningen eller på hårklippningen. Ordet ”var” borde bytas ut mot ”är”, men den onödiga utfyllnaden ”att göra så” kan ändå bli vilseledande. Islam nämns inte, fast vi kan höra det som slutord i satsen. Detta ”förbjudet” regleras av islam, men om så inte framgår tenderar vi i väst att tolka ”förbjudet” som juridiskt eller socialt reglerat.

  Tidspress och slarv brukar förklara mycket och jag vet inget om översättarens situation här, men när vi kan analysera i lugn och ro ser vi att en rakare och naturligare mellantext på ungefär samma utrymme eller tid hade varit t ex: ”-vilket är förbjudet i islam.” eller ”Det är förbjudet i islam.” eller ”För en kvinna förbjudet i islam.” eller ”Att efterlikna en man förbjuds i islam.”

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Vi måste hålla i sär tre olika saker: 1) De givna tekniska ramarna och villkoren. 2) Resultatet som det syns för tittarna. 3) Möjliga orsaker till att resultatet framstår som dåligt för en granskare.

   1) De två engelska texterna som avbildas är på sammanlagt ca 200 tecken. Motsvarande två svenska texter som jag återgav ovan upptar ca 90 tecken. De engelska textremsorna förutsätter alltså mer än dubbla läshastigheten jämfört med de svenska (plus bra syn). På den här punkten är SVT:s förklaring helt korrekt och jag försvarar dessa sedan länge etablerade villkor, trots att de ställer mycket höga krav på översättarens redigeringsförmåga och språkliga flexibilitet för att innehållet inte ska bli alltför stympat. Det blir helt galet när man i det här sammanhanget t ex i Samnytt hånar de tekniska ramarna och villkoren för TV-översättarna.

   2) På det utrymme som stod till buds kom en sällsynt tafflig och otydlig text: ”Det var förbjudet att göra så.” Mina föreslagna alternativ visar att texten på ungefär samma utrymme hade kunnat rymma mer information, så i det här avseendet håller SVT:s förklaring inte alls. Ordet ”islam” är kort, högst väsentligt, kopplat till förbudet, kan uppfattas i talet. Jag gissar att nio av tio vana TV-översättare skulle ha skrivit ut ”islam” här. Därmed överlämnar jag åt andra att spekulera kring punkt 3).

   Gilla

 18. christianpalme skriver:

  Så här gör de ofta. Morgonen efter attentatet i Nice för tre år sedan citerade Statens Tvångsmedier med källhänvisning en lokaltidning i Nice, som hade information från polisen. Gärningsmannen identifierades i originaltexten som ”un homme franco-tunisienne”, vilket i den förljugna svenska statsmedieversionen blev till ”en fransk man”. Eftersom det skedde med hänvisning till den franska tidningen och med tidningens tidsangivelser handlar det inte bara om en redaktionell tolkning, men om direkt politiskt motiverad citatförfalskning.

  Gillad av 9 personer

  • Danske mand skriver:

   Det är inte så det fungerar, det är istället som i Egypten, 0-100% noll till hundra, först noll under Mubarak, sen kommer muslim-Obama då blir 100% islamister.

   Gilla

 19. Klas Göran skriver:

  Signaturen Ga Orts argumentation kan tjäna som exempel på debattens begreppsförvirring:
  MO frågar vad ”islam” har tillfört svensk kultur och Ga Ort räknar upp kulturella och konstnärliga företeelser ur den muslimskt dominerade världen som har påverkat europeisk kultur på olika sätt.

  Det handlar emellertid två olika saker, religionen å ena sidan och kulturen som utövats i samhällen påverkade av denna religion å andra sidan.

  Skulle någon hävda att romanen är en ”kristen” literär form för att den fick sitt genombrott i det av kristendom påverkade Europa? Knappast. Romanen som literär form uppstod inte pga några kristna religösa påbud.
  Är dolma eller kouftah (köfte, kofta) ”islamiska” maträtter? Nej, idén att fylla grönsaker med något och att göra bollar o dyl av köttfärs följer inte heller det ur några religösa islamiska påbud.
  Arabesker då? Jo, de har kanske sitt ursprung i islams bildförbud, men arabesken reciperades i europeisk konst som ett exotiskt inslag under 1800-talet, inte som något specifikt religöst element.
  Arabiska ord brukar också gärna nämnas i sammanhanget. Det finns dock inget specifikt muslimskt med socker (as-sukr), siffra (sifr, arab. för ”noll”) eller amiral (amir al-bahr).

  Så tala gärna om de senaste 1000 årens kulturella utbyte mellan de kulturellt kristet och de kulturellt muslimskt dominerade samhällena, men försök inte få det till påverkan genom ”islam”. Den genuint religösa påverkan islam haft på kristendomen och de kristet religöst påverkade samhällena i Europa torde vara minimal på gränsen till obefintlig.

  Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   Så rätt. En liten randanmärkning. Romanen som litteraturform fanns redan under antiken. Mest känd är Apuleius roman Metamorphoserna som skrevs under Antoninus Pius tid.

   Gilla

   • Klas Göran skriver:

    Precis. Och roman som litterär form uppstod även i Kina. Och det är ju min poäng: man måste skilja mellan kulturellt inflytande i största allmänhet och specifik religos påverkan.
    Våra ”arabiska” siffror är t ex indiska siffror förmedlade till de västeuropeiska samhällena via de levantinska samhällena. Inte från ”islam” till ”kristendomen”.
    Att hävda att ”islam” har bidragit med algebra till det kristna västerlandet är lika fel som att påstå att ”kristendomen” bidrog med ångmaskinen till det muslimska österlandet.

    Gilla

  • gmiksche skriver:

   Eftersom vi håller på att gå på djupet. För ett par år sedan fick jag av goda vänner boken ”1001 INVENTIONS – The Enduring Legacy of Muslim Civilization”. Tredje upplaga, huvudredaktör Salim T.S. Al-Hassani. Utgiven av National Geographic, Washington D.C. i samband med en utställning om ämnet. Med ett förord av prinsen av Wales. Muslimsk propaganda kan klä sig väldigt fint för att slå dunster i ögonen på folk.

   Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Både boken och utställningen fick mycket uppmärksamhet när det begav sig. 1001 exempel på logiken ”kristendomen gav muslimerna ångmaskinen”…

    Gillad av 1 person

 20. Göran Holmström skriver:

  Helt ärligt så stör jag mig mindre på Islam än jag stör mig på regeringen.
  Den stör mig mycket på andra sidan. Så mycket att jag verkligen önskar dom allt ont och lite till
  därtill. Att kunna förstöra världens bästa land utan knappt en protest.
  Ett öppet krig kan man i alla fall agera på, men bakslag individer som ljuger som en häst travar, hur bemöter man det på ett enkelt vis?

  Gillad av 1 person

 21. lookslikeanangel skriver:

  ”Cherrypicking”

  har kanadensiska politiker och dito media blivit anklagade för
  i samband med saudiska Rahaf. Kanada har världsrekordet i
  godhetssignalering tycker folk där. Vi får skärpa oss i Sverige!

  Man får väl ÄNDÅ se det som positivt att det är en pigg
  och handlingskraftig tjej av modernt snitt.

  Det finns ett stort missnöje hos kanadensarna mot ett islamskt präglat samhälle
  och ett stort inflöde från tredje världen. Den egna kanadensiska kulturen ska dissas
  och nya ska hissas. Låter välbekant!

  PS Rahaf ska enligt uppgift få livvaktsskydd.
  Kommer man att kunna erbjuda alla det i längden? DS

  Gilla

 22. olle reimers skriver:

  Tyvärr har Mohamed Omar fel på en avgörande punkt. Kanada är minst lika farligt land för henne som Sverige skulle vara. Justin Trudeau är troende muslim och har lockat denna flicka till landet för att visa vilka underverk islam kan åstadkomma. Vilket av de islamska underverkan som kommer att appliceras på henne återstår att se. Knappast något som är positivt för henne.

  Gillad av 1 person

 23. Konservativ skriver:

  ”Om vi hade haft en invandring som innebar att vi själva bestämde vilka som skulle komma hit, så hade vi inte haft islamiska fundamentalister, jihadister och kriminella här. Vi hade också kunnat anpassa volymerna till vad vi faktiskt klarar av.”

  Eftersom ”vi” betyder politiker och de som kontrollerar media så är det väl precis det ”vi” har haft? Etablissemanget vill att det ska vara så här.

  Sen kan jag inte låta bli att undra över den här Rahaf. Det kan ju inte leda till något trevligt liv att klippa av alla band med hela sin familj och hela sin kultur och sin historia. Dessutom, såna här mediastormar, jag misstänker alltid att de är regisserade. Verkar vara mycket spel kring KSA den här perioden. Mordet på ambassaden, den här prinsens kupp för ett tag sedan, vissa närmanden mellan KSA och Ryssland. Är den här historien en del av ytterligare någon manipulativ kampanj från västmedia?

  Gilla

 24. Christian Schulze skriver:

  Islam har inte tillfört västvärlden något positivt eftersom det inte har något positivt att tillföra. Skulle man ta bort allt hat, våld, sexism, homofobi och förtryck skulle det inte bli något kvar, eftersom islam definieras av dessa saker

  Gilla

 25. Klas Göran skriver:

  Så för att sammanfatta är frågan till svaret ”arabesker, socker och algebra” inte ”vilken positiv påverkan har islam haft på svensk kultur?” utan ”nämn exempel på kulturella företeelser som förmedlats till Västeuropa via de muslimskt influerade medelhavsländerna”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.