Den stora rädslan

Patrik Engellau

Varje dag våndas jag över att jag bara pratar i stället för att göra något åt situationen i Sverige. Rätt ofta frågar mig oroliga människor om jag har något bra tips om vad de kan göra för att hjälpa till att styra upp läget. Det har jag inte.

Det finns förstås en oändlig lista med lösningar i det offentliga samtalet. Alla dessa har den gemensamma egenskapen att de är ogenomförbara eftersom det inte finns någon som tänker genomföra dem. Till exempel vore det fint med en författningsdomstol. Majoritetsval i enmansvalkretsar är inte heller någon dum idé. Ett grundlagsfäst tak för skattetrycket är en annan vacker tanke. Invandringsstopp skulle nog många sätta högst på önskelistan. Inte ens ett upphävande av hyresregleringen, som inrättades under andra världskriget och för länge sedan borde ha tagits bort precis som man slopade kaffe- och havregrynsransoneringen, har vi lyckats med trots att kloka personer har tjatat om det i mer än femtio år.

Felet med sådana där idéer, hur teoretiskt förnämliga de än må vara, är att de inte lämpar sig för folkaktioner. Folk tar inte på sig gula västar och går ut och slår in skyltfönster och bränner bilar för att Sverige ska få majoritetsval i enmansvalkretsar. För övrigt ligger det inte för svenska folket att ta på sig gula västar och slå sönder fönsterrutor. Vi är ett jämförelsevis fridsamt folk och väl är det. Den djärvaste politiska aktion vi kan tänka oss är att byta parti till nästa val. Det är förstås vällovligt på alla vis, men eftersom det är fyra år mellan valen kan detta beteende fylla oss med vanmakt och frustrerad handlingslystnad under mellanperioden som blir desto mer besvärande som alternativet gula västar inte föreligger så här långt norrut.

Men det finns faktiskt en potentiellt mycket kraftfull åtgärd som vi alla kan ägna oss åt. Det är att säga vad vi tycker till alla vi kommer åt att diskutera med. Vad är det med det? frågar du kanske med ett sarkastiskt leende. Det är väl ingen som bryr sig om vad jag säger!

Jo, det är det. Problemet i Sverige är inte, tror jag, att folk inte bryr sig om vad vi säger utan att vi faktiskt inte säger vad vi tycker. Jag träffar dagligen folk som säger sin uppriktiga mening till mig eftersom de tror att jag är en meningsfrände (vilket jag ofta faktiskt är och i annat fall tål jag ändå att höra deras åsikter). När de har sagt sin uppriktiga mening, till exempel att invandringen borde stoppas, tystnar de och suckar och säger att sådär kan man förstås inte säga. Varför inte det? frågar jag. Det är väl självklart, säger de, och utvecklar resonemang om att det är alltför riskabelt för anställningen, karriären, anseendet eller något annat att öppet förfäkta exempelvis invandringsstopp.

Då säger jag att jag inte tror det är så farligt eftersom jag har föreslagit invandringsstopp i minst tre år utan att det hänt något. Till det får jag ett snett leende till svar. Leendet betyder att det är lätt för mig att säga, jag som varken har anställning, karriär eller något anseende att försvara. Det ligger förstås mycket i det.

Jag är emellertid troskyldig nog, i demokratisk anda, att tro att vad folk säger till varandra spelar roll. Folkopinioner har en väldig kraft. Om ett folk bestämmer sig för något går det knappt att stoppa. Om två folk till exempel bestämmer sig för att förgöra varandra, som tyskar och engelsmän under andra världskriget, blir det en fullständigt förödande smäll. Och när folken efter kriget bestämde sig för att återuppbygga det totalt söndertrasade Europa skedde det med motsvarande beslutsamhet vilket fick magiska resultat på något decennium. Om tyskarna inte gemensamt gett sig fan på att återskapa landet så hade det inte blivit något Wirtschaftswunder.

Ibland tänker jag på den där figuren hos Baron Münchhausen som sprang så fort att han var tvungen att ha en kanonkula kedjad vid vartdera benet för att kunna förflytta sig i normal gångtakt. Den stora rädsla vi har för att säga vad vi tycker är sådana kanonkulor. Rädslan håller oss tillbaka och gör oss långsammare och svagare än vi är – och definitivt mindre inflytelserika.

Varje medborgare som inte törs säga sin mening om än inlindat, halvkvädet och försiktigt, är en anhängare av nånannanismen, den utbredda ideologi som säger att ansvaret för hans öde ligger hos någon annan.

83 reaktioner på ”Den stora rädslan

 1. Aurora skriver:

  Sverige och hela Europa är inte som under krigsåren längre. Ett problem är att vi är inte ETT folk i Sverige längrre. De som misströstar har ofta insett att även om man säger vad man tycker så händer inget. Makten står på en annans parts sida. Det ser vi hela tiden. Partierna agerar helt egenmäktigt över r väljarresultat. K Janousch och Sjunnesson samlar nu till demobstrationer mot politikernas demokratimissbruk. K Janusch skriver att det räcker inte längre att sitta vid skrivbordet utan vi måste ut och visa vårt missnöje.

  Gillad av 13 personer

  • Aurora skriver:

   Och med den nya regeringen kan nu M Johansson genomdriva planerade inskränkningar i yttrande,-och tryckfriheten och låta rättsväsendet jaga ’åsiktsbrottslingar’.

   Gillad av 8 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Varje gång jag ser den lille Morgan kommer jag att tänka på att han skulle passa väldigt bra med stålbågade glasögon, en svart uniform med en viss typ av märken påminnande om indisk helig symbol samt en huvudbonad med en stor skärm. Sen rycker det lite i högerarmen på honom.

    Gillad av 10 personer

   • Observatör skriver:

    Till skillnad mot sign ”uppstigersolen” tycker jag mer att han påminner mer om en herre med glasögon utan bågar som förvisso också ibland bar skärmmössa men oftare filthatt. Dock tror jag inte att Morgan fångar unga kvinnor för att hålla i sin källare till förlustelse.

    Gillad av 1 person

  • Bosse skriver:

   Ja vad ska vi göra? Vi får ju inte ta till vapen och bilda en gerilla. Men visst är det hopplöst när inte en demokrati lyssnar på medborgarna utan nonchalerar dom som luft. Det hjälper inte att demonstrera därför att dom låtsas som om dom inte hör. Titta bara på demonstrationen om
   FNs Global Compact avtal. Dom har inte ens pratat om avtalet. Jag tror att man skulle införa tjänstemannaansvaret igen. Nu är politikerna så säkra att inget händer dom även om dom skulle sälja landet på Blocket och förorsaka fruktansvärd lidande för folket. Dom säger att dom har ansvar men inget händer om dom missbrukar den.

   Gilla

 2. Aha skriver:

  Vi är en liten grupp seniora individer som emanerat från Det Goda Samhällets läsekrets och vi har tillkommit som en lösning på krönikans tema; ”bara pratar i stället för att göra något åt situationen i Sverige”. Vi har bildat en ideell förening och jobbar operativt för att göra skillnad, några timmars insats per vecka. Bl.a så söker vi mecenater som kan stödja Patrik och andra inom Nya media. Vi har också gjort en webb, http://www.lastips.se, som på ett unikt sätt listar aktörerna inom Nya media (eller alternativ media som det även kallas). Vi har några spännande saker på gång men vi behöver bli fler för att komma fortare fram. En större numerär aktiva individer är också i sig en framåtbringande kraft.

  Gå med du också i vår grupp. Skicka några rader om dig själv. Om du inte har tid att ”gneta på” kan du gå med som rådgivare.
  Kontakt;
  ake.thunstrom@gmail.com

  Gillad av 13 personer

 3. Enough skriver:

  Ja, tveklöst ligger det en stor kraft i vad som sägs i de oändliga möten människor emellan dagligen. Det är förmodligen ingen slump att just vi, som passerat ”bäst före datum” som vågar ta ut svängarna mer än de som har det mesta framför sig.

  I sakens natur ligger också att det bär emot att ha en ”negativ” inställning när man har mycket framför sig. Vad ska motivera en ung ”bitter” människa att leva vidare? Det kommer an på oss mer erfarna att driva förändring av det som går i negativ riktning, och de unga får driva sina ideer baserat på hopp och önskan om en bättre tillvaro, mindre medvetna om negativa signaler.

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Då kommer jag att tänka på en figur som skriver huvudlösa inlägg i ett lokalt forum där jag bor. Han hävdar att vi äldre män är en utdöende ras. När jag påpekar att vi tillhör samma ras och att även han nog kommer att uppnå mogen ålder om han inte trillar av pinn i förtid så fattar han ingenting.

   Gillad av 4 personer

 4. Tritonen skriver:

  Ett litet ljus i mediemörkret tycker jag att det nya TV-programmet ”Ekdahl och Ekdahl” tycks vara. Till skillnad från andra opinionsprogram fanns här en vilja till att lyssna på varandra och inte en strävan efter konflikt ” för att göra bra TV”. Dessutom var inbjudna experter förtroendegivande – Nå ja- undantag fanns förstås. Men som helhet ett viktigt forum som förmodligen kan betyda mycket för en behövlig tillnyktring av det andliga klimatet i Sverige. Det skulle inte förvåna mig om Patrik Engelau dyker upp i rutan en vacker dag!

  Gillad av 2 personer

  • Underdog skriver:

   Även om jag delar din uppfattning att Ekdahl och Ekdahl” var bättre än det mesta annat som sänds är det symtomatiskt att de diskuterar orsakerna till att ”populister” blir valda utan att lyssna på en enda person som ingår i ”populisternas” skara eller valt att rösta på dem. Programmet hade blivit betydligt mer intressant om de även bjudit in någon representant för SD eller MED, Eller om de besvärat sig med att lyssna på någon mer intellektuell Brexitör.

   Gillad av 5 personer

   • Lars skriver:

    Jag skrattade som fan, nja, jag blev rosenrasande, när en filosofiprofessor sa i programmet att det inte finns någon motsättning mellan nationalism och globalism. Jaha du! Och hur blev du professor?

    Generellt en massa snömos där man inte tycktes veta mer om världen än vad svensk media skriver.

    Gillad av 3 personer

 5. Laggar skriver:

  Mycket bra om situationen, så är det. Det finns många staket som man raserar om man säger sin mening, ibland är det så att ens åsikt kanske inte är så välgrundad och då slår det tillbaka. Försiktigheten blir normen. De som säger sin mening har som enda möjlighet att grunda sin egen grupp inom vilken en avvikande åsikt finns, men inte ens inom denna grupp kan man säga tvära åsikter som går emot gruppens åsikt. Därtill kommer påbudet att man skall vara artig och inte säga rakt ut sin åsikt, de som är av samma åsikt tycker inte om oartiga uttalanden. Det enda som säges vara möjligt är taktiken med vattendroppen som urholkar stenen, men det tar tid och denna tid finns inte tillhands. Tänk hur länge det tog för de försiktiga att få systemet ändrat i Sovjet, knappast var det de försiktiga som gjorde det ej heller de som sa sin åsikt i Gulag. Allt är till för att stabiliteten skall härska, det blir överheten som ändrar systemet för andra men inte för sig själva. Det blir en situation med offentligt härskande åsikter (PK) och i det privata uttalade åsikter. Det enda som finns är tryckfrihet, åsiktsfrihet men även dessa friheter passar inte in i PK, men PK har inte ännu kommit på annat än skampålen som medel mot de inkorrekta åsikterna. Den som sitter vid skampålen är ju låst till pålen.

  Gillad av 3 personer

 6. Östrahult skriver:

  Grundproblemet är väl att en vanlig människa enbart ses som ett objekt som kan manipuleras att köpa vissa saker, tycka vissa saker och vara följare till influensers. I dagens samhällsklimat får bara kändisar, politiska och ekonomiska makthavare framföra sina budskap, som oftast är uttryck för vederbörandes egoistiska intressen.
  Så för att det ska vara någon mening med att vanligt folk säger vad de tycker så måste det finnas en annan respekt för vanligt folk än vad som är fallet idag. Ett exempel på dagens sjuka klimat är att Göteborgs-Posten utsåg Mia Skäringer till regionens viktigaste person.
  En annan sak: Har Ni tänkt på hur korkat moderaterna agerat? AKB öppnade gentemot SD, vilket säkert hade stöd i partiet men av rädsla för media vek man sig och tillsatte den nu vidimerat mesige elevrådsordföranden istället. Hade moderaterna kört AKBs linje hade Quislingarna tvingats bekänna färg före valet. Tänk så det kan gå när ett partis innersta krets består av PR-konsulter

  Gillad av 14 personer

 7. Hans Högqvist skriver:

  Jag har förlorat vänner på att säga att klimatalarmismen är fel och att massinvandringen måste stoppas om vi ska ha kvar ett väl fungerande land. Många har dock funderat och ändrat åsikt, åtminstone något.
  De som inte vill prata med mig längre fortsätter jag att säga hej till och påminner dem därmed om att det går att tycka annorlunda och kanske sakna mig något eftersom jag är en hjälpsam och trevlig prick trotts allt! 😉

  Gillad av 18 personer

  • Kronblom skriver:

   Idag fick kunderna i mataffären uppleva multikulti när en ”xx” levde rövare i utgångskassan, skrek på nåt obegripligt språk och inte ville betala för varorna. Några förskräckta svenskar uttryckte verbalt sitt missnöje men jag sa att de flesta vill ha det såhär, de har röstat för ännu mer sådant.

   Gillad av 2 personer

 8. Christer H skriver:

  Det finns tre saker som våra makthavare är känsliga för och som de inte önskar ha någon diskussion om eller ändring av:
  1. ”Vad f-n får vi för pengarna”, skattetryckets höjd.
  2. Demokratin – hur kidnappad och deformerad den är.
  3. Skilda valdagar. Gemensam valdag var fjärde år gynnar de nationella partiernas grepp
  över kommunpolitiken, demokratins plantskola.

  ”Fria svenska män och kvinnor” är av den lilla politiska klassen förvandlade till skatthjon
  i ett låtsasdemokratiskt samhälle där stor del av medborgarnas inkomster går till att köpa
  röster för den politiska klassen för de arbetande medborgarnas pengar.

  Dags att se verkligheten som den är.

  Gillad av 13 personer

 9. Eva Danielsson skriver:

  Även de som direkt håller med om att vi borde ha ett invandringsstopp och ett återvandringsprogram, och som är lika rädda som jag för vad islamiseringen kommer att leda till, tycker ofta att det är obekvämt att prata politik över huvud taget. Ibland undrar jag om folk har missförstått detta med valhemlighet så att man inte fåår prata politik. Fast mest är det nog att man vill ha harmoni och konsensus och politikprat kan ju tänkas blotta motsättningar. Rentav att någon hetsar upp sig. Usch. Så även om man inte riskerar något egentligen, så är det lätt att ändå bli för försiktig. Man vill inte riskera vänskapen/relationen eller skapa dålig stämning.
  Vettiga människor i min krets läser enbart DN och SvD och tittar på SVT. Som ju mest ägnar sig åt att smutskasta Trump och SD och förringa gula västarnas protester. Hur ska man utifrån det få folk att vilja uppmärksammas de många små (och långsiktigt stora) skillnaderna i vardagen. Göra kopplingen till politiken och vilja försöka ta reda på vad som faktiskt händer ute i samhället. Inte minst genom att söka siffror och statistik.
  Vi behöver prata öppet med alla vi känner men också försöka förmå dem att våga läsa, titta och lyssna på nya media. Frihet måste vaktas noga för att inte förloras. Vår frihet är under attack både inrikes från politikerväldet och myndighetssfären och utrikes från totalitära pampar inom EU och FN och deras lobbygrupper. Var och en kan kämpa emot på det sätt man förmår. Patriks tilltro att prat ändå hjälper stärker i alla fall mig till att vilja fortsätta tjata och prata.

  Gillad av 15 personer

  • olle reimers skriver:

   Hej Eva, du vore som klippt och skuren för vår grupp som nu skapat en medieplattform för oberoende skribenter som vi kallar ”Lästips”. Vi driver den i en ideell förening.

   Jag bifogar ovanstående inlägg för kontakt

   Vi är en liten grupp seniora individer som emanerat från Det Goda Samhällets läsekrets och vi har tillkommit som en lösning på krönikans tema; ”bara pratar i stället för att göra något åt situationen i Sverige”. Vi har bildat en ideell förening och jobbar operativt för att göra skillnad, några timmars insats per vecka. Bl.a så söker vi mecenater som kan stödja Patrik och andra inom Nya media. Vi har också gjort en webb, http://www.lastips.se, som på ett unikt sätt listar aktörerna inom Nya media (eller alternativ media som det även kallas). Vi har några spännande saker på gång men vi behöver bli fler för att komma fortare fram. En större numerär aktiva individer är också i sig en framåtbringande kraft.

   Gå med du också i vår grupp. Skicka några rader om dig själv. Om du inte har tid att ”gneta på” kan du gå med som rådgivare.
   Kontakt;
   ake.thunstrom@gmail.com

   Gillad av 2 personer

 10. Vann, kallt som fan, ding dong, där kommer nu kejsar Shenzong, i rad alla bugar vid badets rand, skall list av dansk mand, sluta med huvud i sand, eller pung i band? Tur skall man ha ibland, av köld mandom försvann skriver:

  Ja, det håller jag med om. Jag brukar vara den ärligaste i ett samtal, det som oftast då sker är att hela samtalet flyttar sig ett hack, och alla blir ärligare, och väldigt ofta så har de flesta, om de inte är indoktrinerade ideologer, samma oro. Ideologerna märker man på en mening, ibland mitt i en mening, då blir det som i filmen Frost, när Elsa fryser allt på en sekund. Man är nu fiender. Detta är ändå undantaget, så folk öppnar upp och man håller med varandra om problemen, vem, om man trycker dem på magen, GILLAR islam? Exakt vad gillar de? Men man skall inte tro att man bara för att man har samma oro, att folk har gjort analysen korrekt, jag har varit med om att efter att man nickat samfälligt en stund så kommer personen fram till att rösta Mp.., för jorden håller på att gå under. De flesta använder ju pk-media och statsmedia för att bilda sig sin verklighetsuppfattning och skapa sin ”analys”. För de flesta så är denna analysen inte djupare än upprepade oneliners. Jag hade en diskussion med en intelligent bekant, han är läkare, men hans ”analyser” är alltid dagens oneliner, eftersom han är för fin för alternativmedia. Så nu är det ju välkänt, om man är intelligent läkare, att invandrarna nog inte är en vinst, de kostar, de har nog inte varit en vinst sen 60-talet, det vet man nu. Men, som alla pk-ister, så ser man ju för och emot, man röstar ju inte SD, så Sverige behöver ju invandrarna, vi föder ju för få barn! Jaha, sa jag, men om de nu är en förlust, vad är poängen med de extra barnen? Inget svar, ilska. Vad gäller klimatet så är ju det som milleniebuggen, bara att man alltid kan lova att den kommer imorgon. Det rådde vetenskaplig och teknisk konsensus också om milleniebuggen, 99% av alla IT-tekniker var övertygade. Vad var felet, 99% av dessa hade något att tjäna på buggen.

  Så jag tror att vi behöver dessa samtal, men indoktrineringen är som en lök, så samtalen kan i bästa fall göra en reva i ett lager, men många behöver hjälp med varenda lager, varför är det så? Varför tänker inte folk att, oj, där hade jag missat nåt väsentligt, jag får rota vidare? Dels gör de nog det, men letar i pk-media, och där är själva principen att upprätta skal runt sanningen, och helst lägga till ett par nya, som debatten om genus och transrättigheter gör nu, man utökar det som är tabu. Därutöver så tror jag att indoktrineringen och den gryende totalitarismen har lyckats med att inbilla folk att själva sökandet efter information och tänka själv är av ondo, Orwells crimestop är verklighet i Sverige idag, och alla vet var man kan söka ”godkänd” information.

  Så vi måste peka på att folk inte tänker själva, och återupprätta det fria tänkandet och sökandet efter information.

  Gillad av 10 personer

  • bugar vid badets rand skriver:

   Jag brukar säga att jag röstar på AFS, det är lite lustigt för folk känner inte till det, och har därför inte fått order uppifrån om vad de skall tycka om detta parti. Hade man sagt SD så är det givakt för revär, men AFS? Plötsligt måste folk tänka själva.

   Gillad av 3 personer

 11. phnordin skriver:

  Folkets passiva förhållande till dagsfrågorna är precis det som maktens utövare drar nytta av i sitt värv. PK- samhället frodas i ett sådant klimat där från de styrandes avvikande uppfattningar lätt förvandlas till anatema. I själva verket uppger man sin frihet om man inte ger uttryck för sin mening.

  Gillad av 4 personer

 12. V for Vendetta skriver:

  Ett förfluget ord kan kosta dig allt. Upplevde det själv under ett restaurangbesök då en främmande människa kom fram och kallade mitt sällskap samt mig otrevligheter då han tjuvlyssnat på vårt samtal och helt uppenbart gillade han inte min syn på kulturella skillnader. Nu kan jag överleva en förvillad ynglings vilja att ställa världen till rätta genom att skälla ut en bordsgranne för dennes åsikt. Vad som dock är svårt att överleva är researchgruppen som aktivt jagar folk på nätet, polisens åsiktsavdelning som fängslar äldre damer för att ställa dem inför rätta för att de skrivit nedsättande om invandrare eller muslimer, eller liknande instanser som jag är här mm. Lägg därtill det yrkesnätverk som Socialdemokraterna byggt upp under dryga 100 år där det sitter rättänkande människor på i stort sett varje stol som värmer en makthungrig bak i samhället och som granskar värdegrunden hos alla dem som söker ett arbete eller kanske till och med vill behålla sitt brödfödovärv. Säg eller utryck något som strider mot värdegrunden och du är en före detta anställd. Därför får man se sig förflyttad från barrikaderna till diverse bloggsidor där alla talar samma språk och i stort sett är överens om det de klagar på samt hukar under synonymer. Att acceptera detta håller en vid liv… och frågan är om det är gott nog.

  Gillad av 5 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Som jag skrivit förut. Är man en tänkande människa ska man inte vara anställd i en offentlig
   organisation. Där sitter nämligen politruker. Dessutom, du får taskigt betalt om du inte själv är politruk samt pensionen blir usel. Loose – loose situation alltså.

   Gillad av 2 personer

   • PUNG I BAND? skriver:

    Lööfve, Lööfve, Lööfve
    Lööfve, Lööfve, Lööfve
    Lööfve, Lööfve, Lööfve
    There’s nothing you can do that can’t be done
    Nothing you can sing that can’t be sung
    Nothing you can say, but you can learn how to play the game
    It’s easy
    Nothing you can make that can’t be made
    No one you can save that can’t be saved
    Nothing you can do, but you can learn how to be you in time
    It’s easy
    All you need is Lööfve, all you need is Lööfve
    All you need is Lööfve, Lööfve, Lööfve is all you need
    All you need is Lööfve
    All you need is Lööfve, Lööfve, Lööfve is all you need
    There’s nothing you can know that isn’t known
    Nothing you can see that isn’t shown
    There’s nowhere you can be that isn’t where you’re meant to be
    It’s easy
    All you need is Lööfve, all you need is Lööfve
    All you need is Lööfve, Lööfve, Lööfve is all you need
    All you need is Lööfve (All together now)
    All you need is Lööfve (Everybody)
    All you need is Lööfve, Lööfve, Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Lööfve is all you need
    Yesterday
    Oh yeah
    (She Lööfve you, yeah, yeah, yeah)
    (She Lööfve you, yeah, yeah, yeah)

    Gillad av 5 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Lööfve is in the air, everywhere I look around
    Lööfve is in the air, every sight and every sound
    And I don’t know if I’m being foolish
    Don’t know if I’m being wise
    But it’s something that I must believe in
    And it’s there when I look in your eyes
    Lööfve is in the air, in the whisper of the tree
    Lööfve is in the air, in the thunder of the sea
    And I don’t know if I’m just dreaming
    Don’t know if I feel safe
    But it’s something that I must believe in
    And it’s there when you call out my name
    Lööfve is in the air
    Lööfve is in the air
    Oh, oh, oh, oh
    Lööfve is in the air, in the rising of the sun
    Lööfve is in the air, when the day is nearly done
    And I don’t know if you’re illusion
    Don’t know if I see truth
    But you’re something that I must believe in
    And you’re there when I reach out for you
    Lööfve is in the air, everywhere I look around
    Lööfve is in the air, every sight and every sound
    And I don’t know if I’m being foolish
    Don’t know if I’m being wise
    But it’s something that I must believe in
    And it’s there when I look in your eyes
    Lööfve is in the air
    Lööfve is in the air
    Oh, oh, oh, oh
    Oh, love is in the air
    Lööfve is in the air
    Lööfve’s is in the air
    Lööfve’s is in the air
    Lööfve is in the air

    Gillad av 1 person

  • bugar vid badets rand skriver:

   Jo, men jag tror inte man skall underskatta samtalet på bloggsidor, mig veterligt så försiggår INGET offentligt samtal i Sverige just nu som är intressantare än på DGS. Den som känner till ett sådant får gärna höra av sig. Fristad.eu verkade ok men har inte tittat närmare ännu. Hursomhelst, vad som är helt säkert är att i pk-media så är diskussionen enormt syrefattig, jag dristade mig att läsa Teodorescus ledare igår, jag har glömt vad den handlade om för det är ju bara banala plattityder, men det mest intressanta var att jag kollade på kommentarerna, urtråkiga, samma plattityder, och jag räknade fem kommentarer. Så jag är tämligen säker på att Teodorescu och de andra är avundsjuka på kommentarsfält som dessa, för pk-media börjar ju allt mer likna två norrlänningar som sitter vid ett bord: jo säger den ena, jo säger den andra och suger luft mellan tänderna. Man vet vad som behöver vetas, pk-ister bara väntar på nästa bud uppifrån som de kan hålla med om. Hur kul är det?

   Gillad av 13 personer

 13. Bo Svensson skriver:

  Nackdelen med en författningsdomstol är att den högst troligt skulle tillsättas av fienden som sedan skulle underkänna alla försök att ändra kurs. – Med enmansvalkretsar skulle det bli ännu tydligare hur odemokratiskt demokratin fungerar, när ens enda chans att göra skillnad, är i lägen där det väger jämnt och att man kan leva ett helt liv utan att ens röst någon gång haft någon betydelse.

  Nej, – först skall komma:

  Direkt makt för skattebetalaren över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål.
  Vilket skulle begränsa de folkvaldas roll till lagstiftare, – till att verka för rättsordningens fortskridande perfektion.

  Med rättsordning menas regler för ekonomi och samvaro som resulterar i framlängesutveckling. – Det skall gå åt rätt håll för naturen, människosläktet och livsmiljön och för en människovärdig tillvaro.

  Under en global rättsordning går det den redlige väl men inte den som mördar och stjäl: Det är de framstående släktena som breder ut sig på de misslyckades bekostnad. – Om det alls förekommer folkomflyttningar.

  Det är en pervers ordning när resultatet av att göra allting rätt, så att det blir fred och välstånd i ens land, blir att man blir invaderad och undanträngd av dem som gör allting fel, så att det blir krig och elände där de hör hemma.

  Fri global rörlighet för den kategori vi unnar denna, kan man få genom generellt krav på ekonomisk garant. – Garant för att resenären/migranten inte skall förorsaka värdlandet några extra kostnader.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Alltså, – poängen med demokrati är ju att folk skall ha makten över sitt liv och inte vara offer för godtycklig maktutövning och metoden för att ordna detta är rättsordning.

   Demokratin skall alltså inte handla om att välja makthavare utan lagstiftare.

   Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   DGS är tyvärr inget diskussionsforum om man med det menar att det är en plats där åsikter bryts. Överhuvudtaget saknas sådana platser; det är det som är problemet!

   Antingen är man beredd att utmana PK-tänkandet eller inte. Det är i den skärningspunkten åsiktsskillnaderna finns. Men man möts aldrig.

   Jag har då och då på Facebook eller YouTube sökt mig till fora där PK-tänkandet är det dominerande och där sökt föra in andra infallsvinklar. Resultatet har till etthundra procent blivit att jag till slut blivit blockerad eller att vederbörande flyr från diskussionen.

   Jag vill alltså påstå att det inte finns någon debatt i Sverige och att orsaken till det är att de frälsta inte vill diskutera helt enkelt. De är inte beredda att acceptera den smärta det medför att vakna upp till den verkliga världen. De lever hellre i sin dröm och hoppas att det aldrig smäller.

   Detta är globalfascisternas främsta vapen. Vetskapen om att folk i allmänhet inte är beredda att utmana den kognitiva dissonansen mellan drömmen och verkligheten.

   Rädslan för det okända är tyvärr vår viktigaste drivkraft.

   Jag vill ändå slå ett slag för att vi alla som dväljs på DGS ger oss iväg utanför vår ”comfort zone” och utmanar dem som instämmer i PK-kören. Jag är trots allt övertygad om att fakta biter i det långa loppet. Det är inte bara lögner som tjänar på att tjatas in. Sanningar gör det också!

   Gillad av 3 personer

   • gmiksche skriver:

    En sanning med modifikation. Då och då, men tyvärr alldeles för sällan, vågar företrädare för PK-ideologin att föra fram sina åsikter på DGS. Oftast med förödande resultat eftersom vederbörande inte är van vid att värdegrundsbaserat svammel får utsättas för faktabaserad kritik. Då lämnar han (någon hon kommer jag inte ihåg) med svansen mellan benen efter att ha uttalat sitt anatema över kritikerna.

    Gilla

 14. Vann, kallt som fan, ding dong, där nu skrider kejsar Shenzong fram, i rad alla bugar vid badets rand, skall list av dansk mand, sluta med huvud i sand, eller pung i band? Tur skall man ha ibland, av köld mandom försvann skriver:

  Annars så tror jag att det som måste göras är att motverka det som varit den politiska utveckligen i Sverige sen socialdemokratins införande, en överföring av det personliga ansvaret till staten. Vi måste återskapa civilsamhället på alla plan, och ta tillbaka inte bara makten, men viktigare än det, ANSVARET, från staten. Vi måste återigen bära ansvaret för våra egna liv, det är bara att inse, det svenska experimentet har misslyckats, det gick länge att inbilla sig att det fungerade, Sverige hölls fram som ett välfungerande egalitärt exempel i världen, men varför fungerade det? Det fungerade pga ångorna från förr, en religiöst, i, lokalsamhället rotad moral, inte minst arbetsmoral, Raskens som gick ut och hackade sten på sin lilla plätt. Så även de som var socialdemokrater från början, även politikerna, de var bättre än de principer de följde, de var ett amalgam av gammal religiös moral och nya politiska amoraliska principer, men senare generationer, idag hela 7-klövern har inte denna uppfostran, detta arv, utan de innersta principerna i socialismen, avsaknaden av tio Guds bud i politiken, är nu det enda som finns, postmodernisterna har rätt, det enda som finns kvar när man tar bort religion, god moral och god tradition är maktkamp. När man inte har några goda principer att styra mot, då skall man inte förvånas över att malokrati, ett ondskans styre, blir resultatet, de värsta lyfts fram, istället för de bästa.

  Gillad av 10 personer

 15. Vann, kallt som fan, ding dong, där nu skrider kejsar Shenzong fram, i rad alla bugar vid badets rand, skall list av dansk mand, sluta med huvud i sand, eller pung i band? Tur skall man ha ibland, av köld mandom försvann skriver:

  Så vi måste återupprätta civilsamhället lokalt, det religiösa, försvaret, underhållning och att hjälpa varandra, vi var på väg att bli omänskliga odjur, har inte ni som rest mycket upptäckt detta? Jag stod där med min öl, och insåg inte att köpa öl främst var en möjlighet att bjuda andra, eller första gången jag var i USA och konfronterades med 29 sorters kaffe och lika många sorters bröd, vad jobbigt, måste JAG välja? På samma sätt upplever jag fortfarande allt från att välja elavtal till försäkring, fan vad jobbigt allt är! Mycket bättre om staten sköter allt, kyrkan, ja den behövdes inte, ta hand om gamla mormor eller mamma, det fixar staten så man kan se på mello och så vidare. Jag lyssnade på ett samtal på Rubin Report mellan en rabbin och en biskop, och biskopen sade att man i sina handlingar visade om man var religiös, och att det kokade ner till, gav man bort till välgörenhet, eller inte? Jag tänkte, det gör jag ju inte (och det ursäktar jag med att parasiter ändå tar pengarna), men vi har faktiskt en ursäkt till, nämligen att staten sökt lägga beslag på allt detta, vi hjälper via skatten och staten men hjälper vi då alls? Psykologiskt så skjuter vi ansvaret från oss och hoppas att andra betalar mer. På samma sätt har staten stulit kyrkan, men skit i det, man får börja om, och bilda nya grupperingar, kanske man kan ta tillbaks den? Samma med polis och försvar, när staten nu sviker så får man bilda grannsamverkan. Samma med Mellon, skit i den och att staten stjäl våra pengar för att betala för den, börja spela lokalt istället. Vi måste återupprätta vår egen mänsklighet via vårt lokalsamhälle. Varför inte besöka ålderdomshem och samtala med de gamla?

  Lyssna exempelvis på vad Brigitte Gabriel uppnått:

  Vem har inte haft upplevevelsen utomlands att vi nu saknar gemensamhet i lokalsamhället, som engelsmännens öl på puben, de grekiska gubbarnas cafebord, eller amerikanernas engagemang i allt från sport till politik. Det är bara att hugga i, staten vill att vi inte skall träffas och samtala, det är bara att göra motsatsen, även om minst 50% av vårt slit stjäls.

  Gillad av 8 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Jag är ju aktiv i lite olika föreningar och sammanslutningar. På onsdagskvällarna nu på vintern träffas vi som gillar en viss bilmodell i vår klubblokal i en förort. 10 – 20 personer, mest medelålders män förstås men ibland kommer någons hustru med. Trevligt, avkopplande och vi pratar om det mesta. Både dagsaktuellt och nåt från vår ungdom. Igår drog jag några reklamjinglar från Radio Nord. De sitter för evigt.

   Gillad av 1 person

 16. Tulipanaros skriver:

  Sociala krafter är naturligtvis finmaskiga och komplexa. Men två krafter utmärker sig. Uteslutning och inneslutning. Som tillsammans mejslar ut en grupptillhörighet. Två sidor av samma mynt.

  I farans stund förstärks dessa skillnader. Soldater i strid hänvisar alltid till att de kämpar för varandra. Och inte för patriotiska motiv. Kittet emellan människor förstärks i farans stund. All sammanhållning fungera konformistiskt. Slipar av interna motsättningar och friktioner inom gruppen. Och gör den därmed starkare och mera funktionell.

  Gruppdynamiska förhållningssätt återfinns i olika grad runt omkring oss. SD har exempelvis tvingats leva ett liv i aktivt underhållen exkludering. När plötsligt även Vänsterpartiet drabbades av samma sak, med hänvisning till upphunnen historia, blottades en intressant psykologi. Upprördheten blev överväldigande och stor. Brösttonerna höga och starkt emotionella.

  Bakom ligger naturligtvis ett sekterist grupptänkande. Ett vi och dom- tänkande. När man exkluderar andra sker det lättvindigt. Men drabbar uteslutningen en själv blir det annat ljud i skällan.

  Uteslutning kommer i olika former. I ena änden hittar vi individuell mobbing. I andra extremänden återfinner vi pogromer, som faktiskt även drabbade en tysk befolkning åren efter 1945, i vissa öststatsländer.

  Det finns experiment som blottar delar av denna sociala gruppdynamik. Mest berömda är nog Solomon Asch:s och Stanley Milgram:s experiment.

  Det är lätt att säga tulipanaros. Men skrapar man på gruppdynamiska fenomen hittar man extremt starka sociala krafter.

  Länk Solomon Asch; https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Solomon_Asch

  Länk Stanley Milgram
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Milgrams_lydnadsexperiment

  Länk Pogrom;

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pogrom

  Gillad av 1 person

  • Soraya post och åldringen skriver:

   Det är en västerländsk konstruktion att soldater kämpar för varandra, i totalitära kulturer så kämpar man för överheten, kejsaren eller jihad för gud eller liknande. Det är dessutom en anti-socialistisk konstruktion.

   Gillad av 1 person

   • Kvinna i Bromölla skriver:

    Har jag förstått rätt? Att solen och månen är en anti-socialistisk konstruktion.
    Ständigt dyker denne Ville Vessla upp, när man minst av allt anar det.
    Extremt tröttsamt i längden.

    Gillad av 2 personer

   • PUNG I BAND? skriver:

    Ja stackars dig, det är roligare att få tycka oemotsagd. Du kanske skall debattera med dig själv på toaletten? Där har du full yttrandefrihet. Men du har rätt, syftningsfel, jag menade att kämpa för andra är anti-totalitärt, därmed också antisocialistiskt. I dig ser jag jag Sveriges problem, man gillar helt enkelt inte att bli ifrågasatt. För övrigt så verkar du inte så dålig själv med pseudonymerna, så jag har inte koll på att jag kommenterat dig tidigare. Men jag tror din irritation är mera signifikant, och typiskt svensk, än du kanske inser, du understryker min poäng ovan, vi har avhändat oss ansvaret för liv så till den grad av vi inte ens orkar prata om våra ståndpunkter, det tycker JAG är irriterande. Varför kan vi inte alla bara tycka samma?!

    Gilla

 17. gmiksche skriver:

  ”Varje dag våndas jag över att jag bara pratar i stället för att göra något åt situationen i Sverige”.

  ”Bara” prata? Media informerar också ”bara”. Sverige styrs med hjälp av halvsanningar, lögner och förtiganden. Att få folk att förstå detta är grundläggande för var och en fås att agera på sitt sätt. Inte minst genom att använda sig av sin rösträtt på ett genomtänkt sätt.

  Gillad av 9 personer

 18. micaelsblogspot skriver:

  Reblogga detta på Micaels Lidéns Blog och kommenterade:
  Mycket bra skrivet, alltid någon annan som skall göra något. Så typiskt svenskt att vara så undfallande, dessa personer som tycker någon annan skall göra någonting kan och skall aldrig klaga när det framtiden kommer ifatt dem. Dom har haft sin chans att agera, men valde att inte ta den. Tråkigt, ja men sant. I alla fall enligt min mening.

  Gillad av 1 person

 19. Vaknauppnu skriver:

  Fienden har tillåtits att komma in i alla beslutsfattande fora samt på alla undernivåer som styr eller servar samhället. Myndigheter, sjukvården skolan Media.etc etc och inte minst alla telefonbolag och telia alla som vill värna och skydda din identitet och ditt ägande. Trojanerna är här och har varit här och ätit sig in i mer än 40 år

  Gillad av 2 personer

 20. Elisabeth skriver:

  Javisst, diskussion är enormt viktigt. Låt den pågå, var när hursomhelst. Det gör skillnad.
  Ledarsidornas Markus Allard skrev idag en lysande artikel som jag länkar till nedan. Han skriver att V successivt bytt ut sin väljarbas och att V nu släpper igenom Löfvens Macron-politik är ytterligare ett steg i den riktningen. V slåss om samma väljare som C, Fi och MP. Man vill blidka presstödda journalister, HBTQ-certifierade värdegrundskonsulter, influencers, akademiker, kulturarbetare osv. Man ömmar bara för ”arbetarklassen” när det passar. Och då ömmar man för småsaker som glasögonbidrag istället för en migrationspolitik i linje med svensk arbetarklass intressen. S hade kunnat välja annorlunda eftersom SD inte ställer hisnande krav. Det hade blivit konflikt eftersom man hjälpts åt att utmåla Åkesson som en nutida Adolf Hitler men det blir det nu också. Men man väljer alltså identitetspolitik, invandring, nyliberalism istället för rimliga hyror, arbetsrätt och välfärd. S är som en blodigel i förhållande till sitt värddjur. Man vill framförallt behålla förläningsmakten, att dela ut poster och pengar.
  Som sagt, mycket träffande tycker jag. Och jag har för mig att Sjöstedt bor på Östermalm, sambo med en UD-kvinna. Vet någon annan mer här ? Ja, det känns verkligen som att man bedriver ett svekfullt spel över huvudet på vanligt folk ute i landet. https://ledarsidorna.se/2019/01/januarioverenskommelsen-pressar-valjarna-ut-mot-nya-poler-i-svensk-politik/

  Gillad av 5 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Markus Allards analys är förnämlig i synnerhet för att den belyser Vänsterpartiets nya väljarbas och därav följande inriktning. Läs också två andra lysande analyser: Arnstbergs ”Svensk socialdemokrati och välfärd” (morklaggning.wordpress.com 16 jan) och Joakim Andersens ”Det är bra att vänsterliberalerna kastar masken” (www.friatider.se 13 jan).

   Dessa tre analyser ger en samstämmig och djup bild av vänsterns utveckling och inriktning, mycket närmare verkligheten än det svammel och de gamla ideologiska floskler som partiföreträdare och många statsvetare producerar. På samma gång beskrivs då även vänstra halvan av mittenfältet (liberalerna, media och skolsektorns ideologiproducenter, vänsterbabbelismen).

   Det som vi dissidenter dessutom behöver skärskåda och kritisera ännu hårdare än hittills är högra halvan av mittenfältet samt hela högerfältet och kopplingarna till globalismen. (I och för sig kan faktiskt många gammelkommunister beskriva denna samhällshalva och hela maktelitens svek mot folket väl så skarpögt, fast deras egna favoritlösningar på problemen bevisligen alltid gjort ont värre).

   Gillad av 2 personer

   • Elisabeth skriver:

    Tack för tipsen, Sixten J. Ja, ”högerfältets, dvs Bildt-moderaterna och Reinfeldt-Kristersson-moderaternas, kopplingar till globalismen är klar. Den ”ideologin” trampar fel. Den vill ha in oss ännu mer i de stora systemen (EU, NATO, FN ). Den vill mjölka de svenska, tålmodiga skattebetalarna. Den är, som du skriver, till för makteliten. Den vill lura oss att såga av den gren vi sitter på.

    Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Lars Bern uttryckte sakernas tillstånd väldigt väl på SwebbTV där han menade att de politiska partierna, i stället för att åstadkomma bra lösningar för svenska folket, i stället har blivit en rekryteringsbas för yrkespolitiker vars uppgift är att skapa en organisation som kan sno flket på deras pengar. (Han sa inte riktigt så på slutet, men det är ju andemaningen).

   Vi kan inte annat än ge Lars Bern rätt på den punkten.

   Självklart finns det en eller annan hederlig politker men på den nivå där det handlar om verkligt inflytande är så inte fallet. De driver helt enkelt globalfascisternas agenda och sm ett led i det ingår att Sverige sedan 25 år tillbaka är testområde för det globalfascistiska projektet.

   Gillad av 5 personer

 21. kvellulvblog skriver:

  Det skrämmande är att man kommit så långt med sitt åsiktsförtryck. I andra länder krävs det Stasi, Gestapo, KGB med både fängelser, koncentrationsläger och dödsstraff för att få människorna lydiga. Här krävs bara dagis, skolor, universitet, tvångsmedia och en journalistkår med åsiktsrenhet, för att nästan alla skall anpassa sig till PK läran, och dessutom villigt betala för kalaset med mer än hälften av sin arbetsinkomst. Förklaringen kan vara att vår genomsnittliga levnadsstandard, även för den som inte vill arbeta i sitt anletes svett, är internationellt hög och ”inga” är fattiga i internationell bemärkelse. Den som önskar mer, kan starta företag, handla med aktier eller flytta utomlands. Men invandringens konsekvenser, kan förstås ändra på detta.

  Gillad av 4 personer

 22. Rolf Wasén skriver:

  Ja märkvärdigt vad lätt det är att få en ”fatwa” över sig. A propos Engellaus slutkläm så sade Einstein någonting i stil med, att om man har privilegiet att veta, så har man plikten att handla!

  Gillad av 8 personer

 23. Lars Thylen skriver:

  Mycket välsktrivet och relevant. Nu skall jag vara lite modig, inspirerad av Patrik.
  Skälet till att jag vågar vara lite modig är ju att jag är pensionär.
  Fick se att Chalmers har upprättat ett nytt center: https://www.chalmers.se/sv/institutioner/tme/nyheter/Sidor/Klimatf%C3%B6rnekelse-starkt-kopplad-till-h%C3%B6gernationalism.aspx .
  Fantastiskt. Undrar om de skaffat in sträckbänkar oxå, ity dessa ju är nödvändiga om man vill emulera Inkvisitionen, osalig i åminellse. Påpekade existensen av detta ctr för en Chalmerist (kollega). Han kontrade med att KTH inte undgår tidens anomalier: Sålunda har KTH fått en vicerektor för Jämställdhet och Värdegrund. Har inget emot det första,även om ett vicerektorskap är onödigt. Men värdegrund, vad är denna allestädes närvarande egendomliga fågel? Är det grund med värde, tex grund av guld ? Eller grunda värde(ringar) ? Jag är hopplöst oinformerad. Och då behövs väl ett vicerektorskap!?
  Men KTH har oxå en rätt stor verksamhet inom filosofi , visserligen kutet till ”framför allt sådan filosofi som anknyter till tekniken och dess användning i samhället” (citat från hemsidan). Har alltid varit intresserad av filsofi, men hade detta inte platsat bättre på ett universitet som kunnat ge större bredd åt förskningen?
  De som finns i utmarkerna av basala, professionella verksamheter är ofta hopplöst verbala och fenomenala på att sälja sig som absolut ovärderliga, trots ofta obetydliga meriter och trots att världen tidigare klarat sig alldels utmärkt utan dem. Detta är nya fenomen, ibland med inslag av fanatism.

  Men jag har ett förslag: Varför inte starta tex crowd funding för att finansiera forskning om hur I ALL VÄRLDEN det kunde bli så här? Verkar ju som om Sverige är värst utsatt? Fenomenet ät ju relativ nytt . Lämpliga skribenter?

  Gillad av 2 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   En samling texter av olika aktuella vassa pennor i trevlig bokform kunde vi väl crowdfunda i DGS regi och/eller med hjälp av Lästips-gruppen. Till exempel med kåserier och analyser av de politiska modebegrepp som svenskarna korvstoppas med via public service och/eller ta fram egna begrepp som ger motbilder att samlas kring som alternativ till pk-ismen. Skulle inte bli forskning utan något lite mer ytligt och lättläst. Det finns så många bra sajter och bloggskrivare som kunde göra något bra av varsitt begrepp exvis.

   Gillad av 5 personer

   • brrr skriver:

    invandringsdebatten.se länkar till en brokig samling inlägg som mycket väl skulle kunna gallras en smula, vaska fram de tidlösa texterna och citaten, och sedan samlas till en bok, om så blott en hemsida på i-nätet. (obs, intag ”politiskt inkorrekt läge” så slipper du censuren)

    Gilla

  • Kalle skriver:

   Lars Th. Om jag får spekulera lite. Det är en del av kvinnokampen för att bli erkänd som en högt värderad kvinna. Många är mindre attraktiva och blir dumpade av Svennemannen. Får man då in bruntiga hannar från 3:je världen som njuter av även dessa kvinnor. Då blir batikhäxorna glada och belåtna och slipper göra sig konkurrans-kraftiga för Svennemannen.Därför värderas inflödet väldigt högt.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Lars gå med i vårt nätverk

   Vi är en liten grupp seniora individer som emanerat från Det Goda Samhällets läsekrets och vi har tillkommit som en lösning på krönikans tema; ”bara pratar i stället för att göra något åt situationen i Sverige”. Vi har bildat en ideell förening och jobbar operativt för att göra skillnad, några timmars insats per vecka. Bl.a så söker vi mecenater som kan stödja Patrik och andra inom Nya media. Vi har också gjort en webb, http://www.lastips.se, som på ett unikt sätt listar aktörerna inom Nya media (eller alternativ media som det även kallas). Vi har några spännande saker på gång men vi behöver bli fler för att komma fortare fram. En större numerär aktiva individer är också i sig en framåtbringande kraft.

   Gå med du också i vår grupp. Skicka några rader om dig själv. Om du inte har tid att ”gneta på” kan du gå med som rådgivare.
   Kontakt;
   ake.thunstrom@gmail.com

   Gilla

 24. Fredrik Östman skriver:

  Svenskar är alltså ett folk som inte protesterar, inte demonstrerar, inte revolterar på gatan. Men svenskar är också ett folk som inte talar med varandra, inte säger vad de tycker, inte säger emot. Varför skall vi alltså tro att en uppmaning att tala mer med sina medmänniskor och säga sanningen så att den kan sprida sig är mindre dödfödd än en uppmaning att gå ut på gatan och revoltera? Svensken gör ju av princip ingetdera?

  En utmärkt samlande sak att bygga en revolt på skulle ju i dagsläget vara att kräva nyval, eftersom den regering som har förhandlats fram helt och hållet saknar folkets mandat. Den har inte majoritet, den stöder sig på odemokratisk avgränsning av ett stort parti, den stöder sig på ett öppet odemokratiskt kommunistparti, kanske två om Miljöpartiet menar allvar med tankarna på miljödespoti, och den bygger på att två miniatyrpartier helt har brutit på de löften de gick till val på.

  Nyval nu! På med de gula västarna!

  Gillad av 8 personer

 25. p kohlin skriver:

  Om man inte tänker på vad man säger så säger man det man tänker. Den första delen i påståendets giltighet förklaras sannolikt av den svenska mentaliteten, det sista kan man göra utan att vara arrogant (eller snarare uppfattas som arrogant. Jag kan aldrig vara säker på att det jag säger uppfattas av annan som jag menar det). Några vänner har min ”rättframhet” kostat men det är priset. Kompensation: nya vänner. Stort tack till PE och kommentatorer som håller igång DGS! För övrigt så märker jag att fler och fler börjar inse medborgaransvaret att tänka på vilket parti man röstar på; de ser vad de får i dessa dagar. Lite optimist är jag dock i detta avseende trots Herbert Tingstens uppfattning (1945) om att folk sällan röstar av inre övertygelse/eget tänkande.

  Gillad av 1 person

 26. Elof H skriver:

  Helt oavsett vad man tycker i enskilda frågor så kan man demonstrera för riktig folkdemokrati. En ledande fråga inom Gula Västarna-rörelsen är införandet av folkinitierade folkomröstningar, ”Oui to RIC”.

  Här förklarar en ledare för gula västarna vad det handlar om:

  Med riktig folkdemokrati vrider man makten ur händerna på eliten. Folket sätter agendan och folket tar besluten. Politikerna tvingas följa folkets agenda. Detta kan alla som är för demokrati kämpa för!

  Gilla

 27. novushonestius skriver:

  Myrsamhället igen. En annan, lika allvarlig, men mer smygande attack mot ett mödosamt uppbyggt välmående samhälle kan också inträffa. Obehöriga individer tränger sig in i myrstacken, fler och fler med tiden. Ta som exempel Teleutomyrmex schneideri som lever i de franska och schweiziska alperna. Dessa myror spenderar nästan hela sina liv ridande på en värdmyra, vilket görs möjligt tack vare deras lilla och konkava kropp. De har dessutom stora fötter som hindrar dem från att ramla av. De bidrar inte till samhället på något sätt, och är helt beroende av föda från kolonin. Genom evolutionen har de totalinfiltrerat arten Tetramorium caespitum och lever nu problemfritt som snyltare i deras kolonier. Arten har inga arbetare utan förlitar sig helt på sina värdar, som givetvis måste arbeta hårdare om levnadsstandarden i stacken ska kunna upprätthållas. Även här fanns säkert varningssignaler i början, och ett målmedvetet, tidigt insatt försvar hade nog gjort susen, men ursprungsbefolkningen lät sig lättvindigt luras och besegras.

  I detta fall brast det på grund av att det intellektuella kapitalet inte räckte till, man förstod inte, orkade inte förstå. Samhället hankar sig trots invasionen hjälpligt fram. Men hade dessutom det moraliska kapitalet fallerat, t ex så att även stackens ursprungliga innevånare slutat jobba, slutat bry sig om sina egna anhöriga, slutat försvara sig mot dödliga fiender, struntat i samhällsritningen osv, osv, (vilket lyckligtvis inte sker i myrsamhällen, men i en del andra samhällen, inga nämnda, inga glömda), ja då vete sjutton.

  Men, invänder du kanske, evolutionen har ju faktiskt gjort om dessa schneiderimyror till snyltare. Så det går ju inte att förbjuda snylteriet, eller hur? De är dömda till detta liv, kan aldrig försörja sig själva. Korrekt iakttagelse, men skulle vi försöka överföra resonemanget till homo sapiens sapiens måste vi rimligen anses som grova rasister och därmed också som förnekare av ”allas lika värde”.

  Till sist, de utifrån kommande som lojalt inlemmar sig i ett hederligt knegarliv ska förstås inte bli påklistrade en snyltarstämpel, och samhällsmoralen i ett civiliserat, kristet homo sapiens sapiens-samhälle får inte enbart bestå av flit och redlighet i arbetet. Dit hör också barmhärtighet och en hjälpande hand utsträckt mot behövande och lidande människor, oavsett nationstillhörighet. Det är väl frågan var gränsen för detta åtagande rimligen bör dras utan att det egna samhället kollapsar som många av debatterna i DGS handlar om. Men i vårt grubblande över detta dilemma bör vi inte låta oss imponeras av fariséen, han (eller numer oftare hon) som står i gathörnet och skryter över sina granna manteltofsar!

  Gillad av 4 personer

 28. lookslikeanangel skriver:

  Katt på hett plåttak

  är ett drama av Tennessee Williams.
  (Har filmats med Elisabeth Taylor och Paul Newman.)

  ”Big Daddy” kommer hem från sjukhuset. Han är döende,
  men vet inte om det. Läkarna och en del medlemmar av familjen vet,
  men håller inne med sanningen. ”Big Daddy” är rik, och det gäller
  också att positionera sig inför det nära förestående arvet.

  Det har många paralleller med den svenska situationen.
  Makt, förnekelse av livets realiteter, pengar, girighet, bekräftelse
  – you name it!

  Ska man säga sanningen eller för evigt tiga i församlingen….

  Gillad av 1 person

 29. Ulf Bergström skriver:

  För ca 30 år sedan träffade jag en amerikansk militärattaché som tjänstgjorde på den amerikanska ambassaden I Stockholm och han sa att Sverige skulle vara det lättaste landet att invadera eftersom det inte finns någon försvarsvilja hos folket.
  De gula västarna I Frankrike bränner inte bilar eller slår in fönsterrutor som PE antyder, det är kriminella unga element från förorterna som infiltrerar demonstrationstågen som sysslar med detta och ett par tusen av dessa är redan omhändertagna och sitter bakom lås och bom.
  Den ”gula revolutionen” har bl.a. lett till att regeringen inlett en massiv dialog med landets 37.000 borgmästare på olika platser i landet. Borgmästarna väljs direkt av kommuninvånarna (utom i de största kommunerna där man röstar på de politiska partiernas kandidater). Detta kallas för ”democratie participative”

  Gillad av 1 person

  • Eva Danielsson skriver:

   Fast om man ska tro vad Cris Forsne skriver om ”den stora debatten” som Macron har satt igång med landets borgsmästare, så är frågorna tydligen givna och berör inte de mest brännande ämnena med invandring, islamisering, EU och globalism. Men vi hoppas att det hela leder till något positivt för fransmännen.

   Gillad av 1 person

  • EL skriver:

   Ulf

   Tack för att du tog upp det där med de gula västarna. Jag skulle just nämna precis det du skrev. Varje gång det är en demonstration infiltrerar sig houligans bland de fridsamma demonstranterna.

   Gillad av 1 person

 30. Rolf Wasén skriver:

  En solskenshistoria. Så här skrev en yngre ungersk vän Peter i ett mejl efter att vi konstaterat att vi verkade ha motsatta uppfattningar om Europa och Ungerns framtid och nutid:

  ”It would be good if the two sides could sit down to talk to each other. ”Funnily” we got on different sides although we are friends. But I guess this respect could help us to discuss this topic.”

  Som Arne Naess skrev i sin bok LIVSFILOSOFI: Så roligt att du är av en annan åsikt. Nu har jag chansen att lära mig något nytt (andemeningen i vad han skrev).

  Denne Peter är annars mer av en ”Anywhere” med internationella arbetsplatser och jag mer av en ”Somewhere”, men med mer internationell och mångkulturell erfarenhet skulle jag tro. Även om denne Peter har arbetat i Sverige, Tyskland och Japan vid sidan av Ungern.

  Gilla

 31. Göran Holmström skriver:

  Den stora Rädslan med stort R. Den är jag mycket bekant med, skulle inte vilja kalla mig god vän med den. Kanske en evig följeslagare genom det mystiska skeende vi kallar livet.
  Alla astmaattacker som liten, med tillhörande tunnelseende något hjärtstopp vart det visst med.
  Adrenalin sprutan som slog igång en igen, Skakningarna känslan att kunna andas igen och med det så fullt övervarv på allt. var jag rädd då? Nej inte alls, idag hade det skrämt livet ur mig. Men efterverkningarna all dramatik gråt och klagosånger över hur illa det kunde gått det skrämde mig rejält på massor av sätt. Där förstår jag vad som skrämmer alla dom som inte vågar bråka, känslan av att inte göra rätt, vara den som alltid ställer till det och med det göra sin omgivning besviken.
  Den känslan kan bli så stark att inte ens döden skrämmer värre.
  Jag tror att Sverige har haft det för tryggt under ett par generationer, och det gör människor mindre benägna att klaga eller ens ifrågasatta. Sedan när” Eliten kör med Machiavelliska härskartekniker för att nå sina mål! Då backar den snälla svensken rejält och tyst önskar att mamma var där för att skydda och blåsa på dom ömma tårna som fått sig en stövel på sig.
  Lösningen då?
  Tveksam till att svenskar överlag kommer odla ballar av stål eller ens en gnutta ryggrad,
  jag tror det behöver bli betydligt värre innan pendeln svänger och folk börjar skrika” Det är nog nu!”
  Tyvärr tror jag tjat och försöka övertyga, kan bara slå bakut. Fredagsmyset sitter för djupt,
  Kampviljan är nerbruten till dom ynkryggs orden” Snälla nu är du oresonlig”.
  Men jag fattar” Mespropparna”, två härliga år av njuta och bara må gott
  Räckte för att jaga bort elitsoldaten och överlevaren i mig.
  Vad behövs då för att väcka dom som slappat ett helt liv utan risker och umbäranden?

  Gilla

 32. Sixten Johansson skriver:

  Som Patrik nämner hjälper det inte att skicka politiska önskelistor rakt ut i luften, då ingen har anmält intresse av att bearbeta våra förslag eller att genomföra dem. Den dag en aktör med resurser, t ex SD (eller något annat parti), seriöst börjar ställa raka frågor och kommunicera med oss dissidenter, då kan vi rätt snabbt leverera en massa preliminära förslag till åtgärder. Men handlingskraften och genomförandesidan förblir även då en öppen fråga.

  Vi kan utgå från att den maktägande politiska klassen (sjuklövern) och det övriga etablissemanget fortsätter att parasitera in i det sista. I mycket effektiv symbios med anslags- och ideologistyrda, likriktade korporationer inom media, kultursektorn, skol- och universitetsvärlden, rättsapparaten och hela välfärdsbyråkratin, samt med näringslivet. Staten och kapitalet sitter i samma båt på kurs mot värdegrundet. Eliten har lyckats avskärma sig helt från folket = massan. (Lästips: ”Politisk klass” och ”Makteliten” i Wikipedia).

  Men för att massan ska kunna göra uppror mot den inkompetenta, giriga och folkföraktande makteliten behövs en uthållig väckelse- och folkbildningsrörelse. En medvetande- och kulturrevolution. Hela bloggosfären och alternativmedia är en fantastisk kommunikativ nyskapelse och lärande verkstad. Vi lär varandra mycket mer om och för livet än skolvärlden och lakejmedia någonsin gjort. Vi lär oss utvinna massans visdom. Allt sant vi vaskar fram kan komma till nytta, för oss eller för andra, någonstans, någon gång.

  Gillad av 2 personer

 33. Lennart Göranson skriver:

  Visst finns det saker man kan göra för att förändra situationen i Sverige. DGS är ett strålande exempel.

  Men när vi väljer vad vi vill göra måste vi vara medvetna om mekanismer och tidsaspekter. Vi vill ändra lagar (t.ex. författningsdomstol, invandringsstopp, fri hyressättning). Resonerande inlägg och kommentarer på DGS ändrar ingen lag. Inte heller manifestationer på gator och torg. Inte heller aggressiva utfall på Twitter. Lagar ändras av riksdagsledamöter, och riksdagsledamöter påverkas – visserligen mycket indirekt och på mycket lång sikt – av vad väljare anser. Eller de byts ut mot bättre riksdagsledamöter. Jag utgår från att vi håller oss till den modellen.

  Opinionen är inte opåverkbar. Ett lackmuspapper är SvD:s ledarsida, som idag inte tvekar att föra fram uppfattningar som hade stämplats som anatema eller landsförräderi eller ren fascism för ett halvt till ett år sedan. Och det är naturligtvis en effekt av den opinionsbildning som bedrivs på ”alternativa” medier. Om vi ska nå de stora väljargrupperna är det den vägen det måste gå, eftersom de som låter sitt beteende vid valurnan styras av t.ex. DGS eller Ledarsidorna inte är tillräckligt många. Och ändå kommer de att påverkas, den indirekta vägen.

  Det finns mycket att göra. Skriv debattartiklar. Lokaltidningar och nättidningar tar gärna in debattinlägg som MSM ratar. Prata. Face-to-face har ett genomslag som få andra media. Bygg nätverk, som @AHA ovan. Eller jobba långsiktigt för att bygga ett parti som förr eller senare kommer att ta sig in i riksdagen. Som jag själv.

  Gillad av 3 personer

 34. Hosianna skriver:

  Tack, energiske Patrik, du gör definitivt mer än de flesta för att sprida nytt ljus över det svenska tillståndet och du hjälper oss redan klarvakna att, någorlunda, behålla förståndet… ett tag till. 😉

  Johan Hakelius texter är en annan glädjekälla; alltid välformulerade och tänkvärda, oftast med en underfundig knorr på slutet. https://www.fokus.se/2019/01/hyrespakten-saknar-stod/

  https://www.fokus.se/wp-content/uploads/2019/01/NovusFokus.pdf

  Lägg märke till att SD-väljarnas åsikter om friare hyressättning och turordningsregler allra bäst motsvarar genomsnittet i denna undersökning. SD är alltså inte alls extremt, utan normalast i Sveriges riksdag. Det bör vi tala om – högt och ljudligt – tills ingen kan säga att de inte visste.

  Gillad av 2 personer

  • Hosianna skriver:

   … och så får jag göra en omedelbar rättelse, för det var ju inte Johan Hakelius själv, utan Janne Sundling, som hade skrivit just denna utmärkta artikel på fokus.se!

   Gilla

 35. Glöm inte släcka innan du går skriver:

  Vågar man inte stå för sina åsikter förtjänar man inte att ha några, för ett ryggradslöst folk är snart ett utdött dito.

  Gilla

 36. Freddie Starfighter skriver:

  Personligen känner jag bara avsmak för den politikerklass som avskaffat Sverige. Inser att det inte spelar nån roll vad man gör, islamiseringen ska fullbordas oavsett folkviljan. Alternativen blir att delta i inbördeskriget eller fly landet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.