Det kanske ser ut som mesighet men det är i verkligheten närighet

Patrik Engellau

Att de sociala myndigheterna, ja hela det svenska statliga människohjälpssystemet, är mesigt och eftergivet på gränsen till vettlöst tycker nog alla som betraktar verksamheten annat än som politiker, välfärdsadministratörer eller klienter utan i stället som nettoskattebetalare. Brottslingar får straffrabatter, hemvändande jihadistmördare får körkort och lägenhet och en migrant med tre fruar får tre bostadsrätter. Sådana historier är legio och troligen i stort sett sanna.

Om sådana historier är sanna och faktiskt hela tiden upprepas i något olika skepnader uppträder ett svårt intellektuellt problem, nämligen hur en intresserad medmänniska ska förhålla sig till situationen.

Narrativ eller berättelser är användbara moderna koncept. Vilken berättelse kan bäst förklara den företeelse jag just omnämnt? Jag kan komma på fyra typnarrativ (som jag levt med på nära håll under mina mer än tio år som tjänsteman inom den utrikes sociala verksamheten, alltså u-landsbiståndet).

Den första berättelsen är avfärdande genom blånekande eller förringande. Vadå jihadistmördare får körkort? Det är bara en skröna. Vadå en miljon kronor på presidentens konto i Zürich? Det vara bara ett misstag, så fort presidenten fick veta överförde han pengarna till skolförvaltningens konto. Misstag kan väl alla göra. Du skyller på presidenten för att han är svart, va? Rasist! Det där är bara fake news. Kommer från Putins trollfabriker. Jag trodde du höll dig för god att sprida sådan där dynga. Nazist också, kanske? De tre bostadsrätterna var förresten bara ett tillfälligt boende. Kommunen slarvar minsann inte så med skattebetalarnas pengar! Sådana där fega och grundlösa anklagelser gör mig ärligt förbannad.

Den andra berättelsen är det rättfärdigande medgivandet. Jo, det är sant att vi brukade ge jihadistmördare lägenheter men det berodde på att rutinerna inte var uppdaterade. Vi tillämpade paragrafen för förtrampade flyktingbögar även på jihadistmördare och det har vi nu såklart fattat är fel. Vi lär oss och blir bättre för varje dag. Nu har vi skrivit om instruktionerna för socialsekreterarna. Jihadistmördarna får bo i särskilda hem med ständigt närvarande specialutbildad socialpersonal. Så räknar vi med att få bukt med problemet. Inom biståndet utvecklar man hela tiden nya teorier. Först skulle det vara massiva industrisatsningar för att ge ekonomin lyftkraft. När inte det funkade utvecklades nya teorier för att inte biståndspersonalen skulle förlora tilliten. Då satsade man på jordbruksutveckling för de fattigaste. Efter tre år hade personalen sett att det inte heller fungerade så då satsade man på kvinnoutveckling, allt för att hålla personalen på gott humör. Jag fick uppleva tre eller fyra vågor av ny teoribildning under mina år i branschen. Alla de nya teorierna kom från USA och kunde något decennium senare, när de var stendöda i praktiken, belönas med Nobelpriset i ekonomi. Det är bara en teori om biståndet som klarat konfrontationen med verkligheten och det är Angus Deatons år 2015 Nobelbelönade teori som säger att biståndet inte fungerar. Även inom det inre biståndet, det som administreras av de sociala myndigheterna, förekommer en livlig teoriutveckling som ständigt återställer de inblandade administratörernas tillit till sin egen mission.

Ett tredje narrativ är att de sociala myndigheternas personal är onda, dumma i huvudet eller agenter för mörka krafter. Röstar de inte på miljöpartiet, va? Hälften har utbildats i genusteori på Södertörns högskola. Det är mycket möjligt att George Soros ligger bakom. George Soros finansierar extra fruar åt vissa muslimer för att de ska knäcka Nacka kommuns ekonomi när kommunen tvingas köpa bostadsrätter åt alla fruarna. Äh, defattaruväl att batikhäxorna på socialen vill att jihadistmördarna ska ha en schysst barre så, ja dufattava? Fniss, fniss. Vi måste tyvärr erkänna att Sveriges stora satsning på utveckling av fiskeriet i Guinea-Bissau misslyckats på grund av att fiskeriministern själv under flera år exporterat fiskkrokarna till Portugal och fått ersättning på ett konto som uppdagades i samband med Paradisläckan. Fiskeriministerns privata Boeing är nu såld till sjukvårdsministern som är helt ren från misstankar i krokhärvan. De svenska myndigheterna anser därmed att saken är utredd och klar. ”Vi har liksom undersökt krokhärvans svarta låda”, säger generaldirektör Linda-Wunga Adibile-Sandlund och blåser i sin vuvuzela för att understryka att ärendet är lagt till handlingarna.

Det fjärde narrativet är min favorit. Vadå, misslyckande? Har jag, som ansvarig för biståndet, lidit minsta skada? Tvärtom, för mig funkar allt utmärkt. Mig har de där bostadsrätterna kostat några tior av min skatt till kommunen. Det är det värt med tanke på att jag har ett schysst, bekvämt arbete i trevliga lokaler med utsikt över Stockholms inlopp. Lönen, som i och för sig kunde vara högre, kommer säkert varje månad. En hel värld ligger öppen för mig. Vart jag än flyttar behövs skickliga offentliga välfärdsadministratörer. Det är min värld. Jag kan forska, jag kan flytta till centrala myndigheter, jag kan starta privat konsultföretag och ge råd till kommuner vad de ska göra. Många kommuner har inte en susning. Så ja, hela systemet är en jätteframgång som jag ser det. Det finns bara en risk och det är att klienterna tar slut. Det är ungefär som att utvecklingen tog fart i Afrika. Vad skulle Sida-anställda då ta sig för? Vilken mardröm, men det blir aldrig mer än en mardröm för det kan inte hända. På det viset är det även med det välfärdsindustriella komplexets klienter i Sverige. Vi måste vårda dem och förmå dem att ta sitt förnuft till fånga så att de inte ger sig iväg på någon sorts privat och i värsta fall framgångsrikt utvecklingsäventyr, typ eget, hederligt arbete på något normalt privat och vinstmaximerande företag. Jag behöver dem ju för min försörjning.

84 reaktioner på ”Det kanske ser ut som mesighet men det är i verkligheten närighet

 1. Bo Svensson skriver:

  Men berättelsen behöver kompletteras. – Det skulle bara behövas att en enda ärlig journalist gör sitt jobb som det bör göras och ställer de rätta frågorna utan att riskera avsked.

  Varför ropar ingen inom main stream media att ”kejsaren är naken”?

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   T ex genom att påpeka, att de runt 60000kr/år som den genomsnittlige skattebetalaren måste jobba ihop till för att underlätta tillvaron för en femtedels migrant och en tjugofemtedels flykting, skulle gjort enorm skillnad för världens 67 miljoner flyktingar om de inte istället spenderats på folkblandningspolitik.

   Gillad av 7 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Det är värt att bli påmind om att pk-isterna vill ha fortsatt massmigration för att förse det bidragsindustriella komplexet med klienter och dess personal med anställningar och karriärer.
  Massmigration av lågutbildade från icke integrerbara kulturer är ju annars mest uppenbart till för att fylla på med nya väljargrupper som säkert röstar pk.
  Dessutom passar massmigration in i den socialistiska drömmen om politisk globalism där nationalstaternas suveränitet och självbestämmande ska suddas ut och bara blir beskattningsregioner. Multikultiregioner med lagom hög nivå av social oro för att inte riskera att få grupper av kaxiga resursstarka och bildade personer, som kan tänkas protestera mot ”eliten” som bestämmer och som förser ”klienterna’ med lagom stora köttben, förlåt tofubitar.
  Man vill ju också förstås att ursprungsbefolkningen ska fortsätta att arbeta och betala skatt. Frågan om ifall privat äganderätt till mark och fastigheter ska få finnas kvar, blir nog aktuell också vad det lider. När det nu lider mot skymning och mörker.
  Jag hoppas fortfarande på en gryning. Att västvärldens folk ska vakna och vädra ut sinnessjuka ideologier, sluta dalta och mesa med snyltare och ockupanter och börja ta striden mot mörkrets totalitära furstar, utklädda till godhetsapostlar eller öppet härsklystna som företrädarna för islam.
  Även om det betyder att offra bekvämlighet och egna förmåner. Frihet är värt så mycket mer.

  Gillad av 19 personer

  • Elisabeth skriver:

   Eva, jag tror att gryningen är på väg. Om en sådan som Hillary helt plötsligt börjar vakna ( även om hon har sina rutiga, randiga skäl….) så kommer Europas satelliter att haka på. Men det gäller att vara på sin vakt, retorik är en sak, handlingar en annan. Den gamle syndaren Tony Blair har också bytt tongångar. Nu måste kanske snart trion Löfven/Björklund/Lööf göra sammalunda. Oj, vad det kommer att skorra falskt. Dessa människor ska aldrig få glömma vad de de sagt och gjort.
   https://www.theguardian.com/world/2018/nov/22/hillary-clinton-europe-must-curb-immigration-stop-populists-trump-brexit

   Gillad av 5 personer

   • Palle9 skriver:

    Elisabeth: jag hoppas du har rätt, dock inte många PK-ister i vårt land, som nyktrat till.
    Dessa förmenta godhetsapostlar, jag önskar att de fick träffa några av de direkta offren för deras politik, de bestulna, de misshandlade, de våldtagna, och höra deras syn på saken. Att de högaktningsfullt struntar i alla oss som får bekosta hela deras kalas, det är ju redan bekant.

    Gillad av 7 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Hillary Clinton har inte ”vaknat”, hon har alltid varit vaken så länge hon varit en politiker. Däremot är hon inte ärlig. Vad saker och ting kan kokas ner till är makt. Om minnet är kort eller erfarenheten liten, kan man tro på att hon har ”vaknat”. Istället är det en taktisk reträtt, med det strategiska syftet att avancera sin makt. Det vimlar av trolösa och kappvändare inom toppolitiken. Och som du själv säger, retorik. Men vad är syftet? Makt, makt, makt, kvack, kvack, kvack.

    Gillad av 5 personer

   • gmiksche skriver:

    Varken Hillary eller Blair har vaknat. De har haft ögonen öppna hela tiden. När de förstått att utvecklingen höll på att ta en annan väg än den de själva önskat och arbetat för, då har de ändrat kurs. För att även fortsättningsvis kunna hänga med i toppen. Utan skam i kroppen (ett oavsiktligt rim). Hillary har förstått att inga poäng finns att vinna genom att solidarisera sig med flocken från Honduras som försöker invadera USA. Och Blair har förstått att Brexit är en realitet.

    Gilla

  • Åke i Sörmland skriver:

   Det uppvaknande du efterlyser är enormt mot vad det har varit! Före internet fanns enbart böcker på engelska i ämnet ”bankster”, nu finns ämnet över hela netet. Jag minns hur BigPharma (+SVT) puffade för att släcka ned B3 och C-vitaminer på 80-talet. En person demonstrerade!
   Någonstans på 90-talets senare del kom en svensk journalist ut med en bok om hur banker skapar pengar. Sedan försvann han. Nu är bankbluffen nästan allmänt känt.
   Nu frågar sig världen hur Californiska ”skogsbränder” endast bränner ned hus i hela kvarter och smälter bilar medan träden är oskadda. DEW är kanske svaret – false flag?

   Gilla

 3. Christer L skriver:

  P E talar om det snöda egenintresset bakom olika narrativ. Man känner igen hans slagpåsar, som brukar benämnas Politikerklassen, VIK och PK-klassen. Men han förmår inte se samma snöda intresse hos globalisterna, denna politiska kraft är utom skotthåll, som vanligt i de engellauiska diatriberna. Varför fjäska så för Soros?

  Gycklet om Soros-narrativet blev idag platt fall. Här ikläder sig P E besserwisserns alltför höga hatt, imiterar hånfullt den folkliga vreden och förnekar Soros betydelse. Självironi är det nog inte. Fiasko.

  Gillad av 1 person

  • Linden skriver:

   Diatriberna mm
   Sett från gräsrotsnivå så är det svenska sovande folket hjärntvättat,, i kombination med att inte läsa på, inte vilja veta och livrädda att bli kallad gör nszist facist eller rasist.

   Vi har sett de som fått sin dotter våldtatagen nogsamtt understryka att hon/han inte är rasist.
   Samma sak ex. med politikern i Blekinge som blev grundligt misshandlad av ett gäng.

   Våra invandrade klaner hade samlat ihop manfolket och utkrävt hämnd i motsvarande situation.
   Har vi blekfisar någon framtid. Jag tillåter mig att vara skeptisk.
   Se bara på våra hönshjärnor i riksdagen. 83%….kommentarer överflödiga,

   Gillad av 6 personer

  • Allt står nu klart som pølsespad i spann, hakon Jarl, haralds mand, såg en brand, som försvann, gick i kvav på bank av sand, så denna blå tand, landade på min strand skriver:

   Nej, här har du rätt, det är ju ovetenskapligt att förneka att de med mest pengar saknar makt. Det åligger då Patrik att visa på Soros och Rockefellers och Rothschilds positiva inflytande för vanligt folk i väst. Det behövs inte alls någon konspiration, man behöver bara inse att maktens intressen hänger samman och det är väl logiskt att de med mest pengar har mest inflytande. Å andra sidan så kan inte allt reduceras till dessa globalister, det är också för enkelt.

   Gillad av 3 personer

   • Christer L skriver:

    Tack för era svar. Men: ”Å andra sidan så kan inte allt reduceras till dessa globalister, det är också för enkelt.” – Detta är en typecasting som jag inte är med på. Varken jag eller någon annan gör sådant här på DGS.

    Gillad av 1 person

   • Allt står nu klart som pølsespad i spann, hakon Jarl, haralds mand, såg en brand, som försvann, gick i kvav på bank av sand, så denna blå tand, landade på min strand skriver:

    Det är ok, jag syftade inte på dig.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Soros är mycket enkel att förstå. Han beter sig nu precis likadant som när han spekulerade mot det engelska pundet och mot den svenska kronan. Han observerar att något är mycket irrationellt och styrt av politiskt önsketänkande och funderar på på vilket sätt det måste sluta när verkligheten tränger sig på. Sedan gör han två saker: han gör investeringar som gynnas av det nödvändiga utfallet och han gör samma investeringar och/eller understödjande investeringar i sådant som snabbar på och utlöser det nödvändiga utfallet.

    Vårt beteende i samband med den muselmanska invasionen är helt och hållet irrationellt och styrt av politiskt önsketänkande, precis som på den tiden de fasta valutakurserna. Bengt Dennis 500% är på alla sätt identisk med Annie Lööfs 30 miljoner. Det är fria fantasier orsakade av kognitiv dissonans.

    Om man sköter sitt land rationellt och inte lämnar idiotiska blottor har man inget att frukta från George Soros.

    Gilla

  • Christer L skriver:

   Ett sätt att satsa på ”sådant som snabbar på och utlöser det nödvändiga utfallet” är att stödja krafter som orsakar destruktiva samhällsförändringar, som migrationen från MENA till Europa. Intressant också hur ordet nödvändighet blivit betecknande för en viss politisk syftning. Jämför hur Peter Sutherland yttrade sig om nödvändigheten att Europas demografiska homogenitet undermineras. Och Angela Merkel som nu senast yttrat sig om nödvändigheten att stater ger upp sin nationella suveränitet. Macron är med på det tåget: det är nödvändigt att bygga ett ”suveränt Europa” snarare än ett Europa av suveräna nationer.

   Gilla

 4. svenne skriver:

  ”Om sådana historier är sanna och faktiskt hela tiden upprepas i något olika skepnader uppträder ett svårt intellektuellt problem, nämligen hur en intresserad medmänniska ska förhålla sig till situationen”.

  De fyra narrativ som Patrik beskriver innebär att ”en intresserad medmänniska” funderar och reflekterar över olika företeelser som skapats av olika kategorier av politiker, tjänstemän och andra figurer som befinner sig i någon form av maktposition.

  Jag har personligen – under mycket lång tid – försökt att hitta en röd tråd som håller en logisk och rak linje angående de olika piruetter som de styrande presterar beträffande godhet, omtanke av Sverige, ansvar gentemot ickesvenskar respektive ursvenskar, religiös tolerans, positiv och negativ särbehandling av olika grupper etc. Men nu har jag gett upp.

  Det enda ”maktmedel” som den vanlige medborgaren har är att, i samband med riksdagsval var fjärde år, rösta på det parti som han anser vara minst osmakligt av de alternativ som står till buds. Årets valkaos är ju ett skräckexempel där små partier – med extrema åsikter – får ett oproportionerligt stort inflytande, och detta bäddar för en utpressningssituation som är farlig för landet under den kommande mandatperioden. Det tycks vara så att DÖ har återkommit i någon form av uppdaterad version och detta trodde jag tidigare inte skulle vara möjligt.

  Från att tidigare ha varit ”en intresserad medmänniska” har jag undan för undan placerat mig som åskådare på läktaren eftersom maktfullkomligheten hos de styrande successivt stärkts. Detta genom att censur, åsiktskontroller, statliga medias vinklade propaganda och negligerande av ca. en miljon väljares intresse har skapat en olust, och ovilja, att engagera mig i det obehagliga skede som vi just nu befinner oss i. Jag får nöja mig med att ”skriva av mig” på DGS.

  Gillad av 7 personer

  • Björn skriver:

   Enig! Jag vet inte hur många gånger jag tänkt; ”NU kan det inte bli värre, dårskapen måste väl ändå ha peakat i och med det här! Nu MÅSTE sans och förnuft ta över”! Men lika många gånger har jag haft fel……

   Gillad av 6 personer

  • phnordin skriver:

   Det verkliga maktmedlet för gemene man är införande av folkomröstningar. Nya lagar kan därigenom filtreras genom folkets uttalade vilja inte genom kohandel i från allmänheten isolerade riksdagspartier. I nuvarande läge har du som intresserad medmänniska ingen eller obetydlig makt, men skulle få det det om folkets röst respekterades.

   Gillad av 8 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Eftersom vi har demokrati är det underförstått att var och en har skyldighet att rösta, som du skriver på det minst osmakliga alternativet. Det påminner om att år ut och år in käka lunch på samma usla kvarterskrog bara för att den ligger nära. Krögaren behöver inte anstränga sig eftersom de flesta stolarna ändå är upptagna klockan halv ett varje dag. Och det finns alltid nån annan stamkund att snacka med även om man kommer ensam.

   Men om stamkunderna orkade ta sig till ett bättre ställe ett par månader skulle endera krögaren skärpa sig eller kursa och slå igen. En ny bättre krögare kanske kommer i stället?

   83 % äter hellre hel ugnsbakad falukorv och pulvermos varje dag.

   Gillad av 1 person

 5. Tritonen skriver:

  Ett annat narrativ, när man blivit påkommen med fingrarna i syltburken/brallorna vid anklarna: ”Vi välkomnar en granskning och ska sätta oss ner för att se över våra rutiner, men kan naturligtvis inte kommentera eller ens dra slutsatser från ett enskilt fall.”

  Gillad av 5 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  Människan är ju inte sämre än att hon kan använda alla dessa bortförklaringar samtidigt och omväxlande. Men hur kom man fram till sin grundläggande i åsikt, som på detta sätt så aggressivt måste försvaras?

  Alla dina fyra narrativ bygger på en människa som beter sig i enlighet med ”den mänskliga naturen” så som den beskrivs och hävdas av den politiska högern, om med detta menar klassiskt liberala, nyliberala, moderata (som allmän term), allmänborgerliga och konservativa. Men mer ideologiskt inriktade personer, från ideologisk liberalism och vänsterut, har en annan ”människosyn”, vilket de också sällan missar en chans att påpeka. Denna ”människosyn” är den som säger att man skall tro offret, att de som ansöker om bidrag aldrig fuskar, att det tusenåriga riket minsann kommer att infinna sig om bara klassförrädare och kapitalistklassen hade den goda smaken att låta sig plågsamt utrotas utan knot. Du har glömt radikalismen, dualismen, ideologismen, kätteriet, milleniarismen, kiliasmen, socialismen, marxismen, stalinismen, hitlerismen, liberalismen, kalla det vad du vill: Tanken att ondskan är lokaliserad till en del av världen och godheten till en annan del av världen, tanken som får en att desperat behöva bevisa för sig själv och för omvärlden att man minsann tillhör den goda delen av världen, tanken som bryter allt psykologiskt och moraliskt motstånd för att jävlas med och helst utrota den onda delen av världen, tanken som ligger bakom alla större folkmord i historien. Detta kan sedan yttra sig åtminstone som de första tre narrativen och underbygga det fjärde, som då är den attityd man intager när man känner sig helt säker på att man tillhör den goda sidan och kan slappna av.

  Alla som radikaliseras gör det för att tillhöra den goda sidan.

  Verkligheten är radikalismens värsta fiende.

  Gillad av 9 personer

  • Lars skriver:

   Nu är jag med dig. Visst utgår Patrik från den politiska högerns sätt att se människan och särskilt från den nytto maximerande människan och hennes egenintresse, som det lärs ut inom nationalekonomin.

   Hur man ska förstå det hela (Patrik har ju rätt i beskrivningarna av vansinnet) är jag inte på det klara med, men sett utifrån det duala perspektivet individ och system samtidigt och att människors förståelse bildas inom dessa system och att förståelsen konvergerar så kan man kanske urskilja hur media bildar sin systemförståelse, politiken sin och olika välfärdssystem sin och att det är denna förståelse som tenderat bli både nativ, religiös, förnekande, utopisk, auktoritetsbunden, rädd etc.

   På så sätt och med tanke på att ideologier, mer eller mindre kongruenta, är sammanhållande föreställningsvärld i de system, de politiska eller de kulturproducerande eller de mediala som bildar toppen av hierarkiskt sett på olika system dvs de samhälsstyrande systemen, så hamnar man i det politisk mediala systemen och bland universitet och näringslivets organisationer, men som du säger, det är divergerande ideologier under många namn som möts i en gemensam, förvirrad, extrem syn på världen.

   Gillad av 2 personer

   • Rune skriver:

    ”duala, konvergerar, nativ, kongruenta, divergerande”
    Oj! Här var det många facktermer? Eller akademiskt knoparmoj.
    Tänk om var och en skulle använda sina speciella facktermer inom sina respektive yrken i samtal med allmänheten. Då skulle alla tala förbi varandra och ingen skulle förstå något.

    Gillad av 3 personer

   • Lars skriver:

    Rune, det gör Patrik utan att du märker det. Han utgår från nationalekonomins rationella, egen nytta optimerande individ som på väljer ett förhållningssätt, ett val mellan alternativ, på en nyttokurva av nyttobekräftelse där olika punkter på samma kurva med mer av det ena och mindre av det andra ger samma behovstillfredsställelse och där mer av allt ger en ny parallell kurva med mer nytta. Ingen mättnad föreligger, kurvorna är parallella, homothetiska. Eulers ekvation ger lösningen. Hupp.

    Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   FREDRIK ÖSTMAN — Exakt så! Patriks olika förklarings-varianter missar en dimension i den mänskliga naturen, nämligen ideologiernas roll.
   Människors handlande styrs delvis av egenintresset, men till stor del även av ideologier (och även, i vissa delar av världen, av religioner!).

   Ideologier/religioner tenderar att styra de stora linjerna medan egenintresset formar detaljerna.

   Sveriges allmänna vansinnespolitik blir bara begriplig om man inser detta. Den härva av idiotiska idéer vi i brist på bättre kallar ”PK-ismen” bildar närmast en sekt, alltså en av en grupp människor gemensamt drivna föreställningar som svartsjukt bevakas och försvaras mot omgivningen. Exempel: religiösa sekter som Livets Ord eller liknande.

   Det riktigt farliga med PK-ismen är att den fått en sådan extremt stor makt i samhället. Den har blivit en statsbärande ideologi med en makt liknande den som Svenska Kyrkan hade för flera hundra år sedan.

   PK-isternas handlande styrs av PK-ismens ofta (för en utomstående iakttagare) helt vettlösa föreställningar om verkligheten.
   Ex-vis så är föreställningen om ”Mångkulturen” en sådan övergripande helt imbecill lögn, med katastrofala konsekvenser, där den värsta förstås är asylinvandringen.

   PK-ismen har sina rötter i en annan lika ond ideologi — kommunismen. Som dock inte längre har nämnvärt inflytande i Sverige. PK-ismens på ytan harmlösa floskler gör den långt värre i praktiken, då flosklerna förgiftar allt de kommer i beröring med.

   Gillad av 7 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    — Och: Östmans inlägg ovan är så bra att det förtjänar större uppmärksamhet.

    ”…Tanken att ondskan är lokaliserad till en del av världen och godheten till en annan del av världen, tanken som får en att desperat behöva bevisa för sig själv och för omvärlden att man minsann tillhör den goda delen av världen…”

    Exakt! Och där har vi själva den mentala drivkraften bakom bland annat ”PK-ismen”!

    Endast durkdrivna psykopater drivs enbart av egenintresset. Vi andra har en stark drift att vilja se någon slags andlig mening i livet (och blir deprimerade om vi inte hittar någon sådan mening, vilket tom. kan sluta med självmord!).

    Världen blir enklare att förstå om man försöker hitta det ”onda” någonstans därute, och skaffar en uppsättning regler för hur man själv ska hantera detta för att vara på ”rätt” sida.

    PK-ismen fyller de behoven på ett underbart sätt, i dagens Sverige.

    Att PK-ismens grundläggande dogmer, som ”Alla människors lika värde”, med mera, hamnar i direkt konflikt med våra ännu mera grundläggande behov att försvara vårt eget samhälle, blir förstås ett problem.

    De flesta löser detta genom att helt enkelt på klassiskt sekt-manér förneka verkligheten.
    Andra väljer att omfamna ondskan, alltså genom att medvetet bejaka PK-ismens destruktiva kraft — googla till exempel på ”Tobias Hübinette + blod och lidande”!

    Grundproblemet är förstås den existentiella tomheten här i Väst, med åtföljande famlande efter enkla lösningar likt drinkaren famlar efter sin återställare.

    Gillad av 5 personer

  • Aha skriver:

   Svensken är sedan barnsben marinerad i godhet och omtanke om världens alla folk. Palme såg till att det blev så. Eftersom människan gillar att framstå som god, allra helst om det kan underlättas av att det kan ske med det allmännas medel, är svensken sedan decennier och generationer tillbaka insvept i denna godhetsmarinering. Inom många jobb såsom Sida ger det fördelar, men också i bekantskapskretsen.
   Denna marinering, indoktrinering, har gått så lång att den egna befolkningens behov prioriteras ned. Köerna till välfärden växer. Fattigpensionärer har blivit ett begrepp. Värst är väl ändå att godhetsapostlarnas införande av mångkulturen har blivit ett disharmoniskt fiasko.

   Som ett försök att sammanfatta både vad du och Engellau skriver skulle jag vilja säga att svensken sedan dagis är indoktrinerad i en marinad av missriktad godhet – en godhet som håller på att gå överstyr, framför allt i form av förorter med enorma utanförskap.

   Gillad av 4 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Aha — Ja ungefär så. Märk väl att termen ”godhet” är vad PK-sekten själv skulle kalla sin egentligen ytterst destruktiva och onda ideologi.

    Detta blir en mental fälla, ungefär som i boken ”1984” av George Orwell, som målar upp ett i själva verket mycket ont och destruktivt samhälle där lögnen är satt i system och som domineras av floskler av typen ”Frihet är slaveri!”, och där ”Kärleksministeriet” i själva verket sysslar med tortyr.

    Ungefär som i Sverige numera, kort sagt, bara något mera konsekvent genomfört.

    Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Den dag skribenterna på dessa kommentarsrader kommer på att de är marinerade i borgerlig propaganda och värderingar och definierar sig själv kontra vad de kallar vänster kan en revolution skapas när de börjar förstå att vänster inte är vad de tror och höger inte är vad de tror. Först måste de dock inse att det inte är socialism som ideologi bakom vad vi ser utan mer av globalistisk nyliberalism och multikulturalism som drivs från höger i politiken – de måste erkänna för sig själva hur naiva de varit och hur grundlurade de är.

   Gilla

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Lars:

    Ja om vi borgarbrackor bara kunde förstå socialismens godhet, så som den gång på gång bevisats under sådana mänsklighetens välgörare som Josef Stalin eller PolPot…!!

    Ack ja. Har någon hört detta förr? 😀

    Gillad av 7 personer

   • Allt står nu klart som pølsespad i spann, hakon Jarl, haralds mand, såg en brand, som försvann, gick i kvav på bank av sand, så denna blå tand, landade på min strand skriver:

    Detta är utbrett i någon detalj av Östman, det Lars kallar höger och vänster har gjort gemensam sak.

    Gillad av 3 personer

   • Lars skriver:

    Ack ja Hov, du är ett exempel, du tror jag skriver om kommunismen, du definierar dig själv kontra kommunismen, släpp det, kommunismen är död.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Hov: Förstod du inte texten du citerade? ”…Tanken att ondskan är lokaliserad till en del av världen och godheten till en annan del av världen, tanken som får en att desperat behöva bevisa för sig själv och för omvärlden att man minsann tillhör den goda delen av världen…”

    Det är ju så du gör i din eviga kamp mot föräldrarna, de där sekteristiska marxisterna, och överför till en kamp mellan den goda borgerligheten och socialisterna.

    Jag diskuterar naturligtvis vänster och höger i de väst europeiska och i den amerikanska demokratin och framförallt Sverige.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Lars, du är blind för vår moral till höger. Läs gärna Jonathan Haidt eller titta på youtube. Vet inte om det hjälper. Vi till höger förstår precis hur ni till vänster tänker, men ni till vänster kan inte passa in vårt tänkande i era tankemönster, för ni saknar tre moraliska smaklökar. Dina riposter här återspeglar Haidt tes till perfektion.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Fredrik, jag får förtydligas, visst har ni en moral eftersom det betyder värdering och regler, men det kan sammanfattas med ”vi gör vad som helst för pengar”, mer till mig och mindre till dig. Det är därför det finns så många lealösa multikulturalister och nyliberaler i media. problemet är inte moral, den finns på båda sidor, problemet är er fundamentala brist på kunskap om samhälle, om ekonomi och politik. De flesta av de borgerliga väljarna tjänar ju inget på den politik som de för fram. Nyttiga idioter.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Fredrik: titta på journalisterna, luder som gör vad som helst för pengar (för att döva sitt samvete röstar de på Mp). Sätt in 20 miljoner på mitt konto så ska jag bli nyliberal, men annars så skrattar jag bara åt Heider och Jordan Peterson. De är en slags akademiska varianter av Mona Sahlin, som kunde tala så folk förstod…sa inte så mycket.

    Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Visst är det så, men ideologierna sitter i svenskar inte speciellt djupt, eftersom de är jobbiga att ta till sig. De mest lättsmälta ideologierna är de som går in först, sedan finns inte mycket plats kvar eftersom det finns redan ganska mycket klimatångest, djurrättsångest, och när-blir-jag-miljonär-ångest i påsen redan. Men att fylla upp med skuld-ångest för vårt välstånd matchar de andra gardinerna perfekt, för det är inte någon större skillnad egentligen.

   När en sådan person tycker mer synd om en fullt frisk invandrarkille eller en hemlös katt, än en hemlös fattigpensionär så vet man att påsen är full och alla påverkansförsök är dömda att misslyckas.

   Gillad av 3 personer

 7. Östrahult skriver:

  De inblickar man får i hur offentlig verksamhet sköts är inte upplyftande. Senast såg jag hur ekonomin hanteras i en som det anses välskött kommun, en riktig soppa. Om man blandar ekonomisk oordning med politiskt babbel så har man den röra vi har i Sverige.

  Problemet är nog inte att folk inte känner till detta utan problemet är att ingen gör något. Jag blir personligen mer och mer övertygad om att orsaken till att inget händer är att den borgerliga eliten inte bryr sig. Det i sin tur beror på:

  • Man vill inte störa relationer till makthavare eftersom det kan skada affärerna. Så resonerar säkert alla ledande personer i näringslivet.
  • Man har frikopplat sig ekonomiskt från situationen i Sverige, gäller också flertalet ledande personer i näringslivet, de flesta betalar troligen mindre skatt i Sverige, i alla fall procentuellt, än den nettoskattebetalande medelklassen.
  • Man lever ekonomiskt i symbios med makten, typ förre moderaten Schlingman som står i TV och talar sig varm för sossarna, eller Reinfeldt som tjänar 20 M SEK om året oklart på vad.
  • Man är politiskt naiv, typ Nordstjernans VD Tomas Billing som fick utrymme i media med sitt förslag att Göran Persson bör bli ny statsminister

  Gillad av 7 personer

 8. A skriver:

  Visst har du rätt P.E. Svensken är en modern slav, och parasitsystemet uppfinner hela tiden nya sätt att plocka av överskottet. 82% är nöjda. Det kunde ju vara högre, men 82 är väl ändå okej.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 9. Lars Bernhoff skriver:

  Att göra sig lustig och ironisera över vårt sätt attge U-hjälp är något som tyvärr är lätt. Ett land som vårt som bestämmer hur stort vårt bistånd ska vara i % av BNP men inte klarar ut samma sak för sitt eget försvar skapar intellektuella problem för sina medborgare. Dessutom att ge bort pengar utan klara krav på meningsfulla motprestationer till U-länder är förkastligt. Att göra det till nyanlända är självklart helt fel. Allt borde vara med en tydlig plan för egenförsörjning. Så är det inte här, än mindre i U-hjälp. Redan 2009 publicerads en bok som kristallklart visade att det som lyckas är att hjälpa/underlätta kommersiella förutsättningar för egenförsörjning. Trots alla år så har Sida en agenda som satsar på tex demokratiutveckling och liknande, när det gäller att få igång business. Tyvärr är männen i många länder i Afrika en bromskloss medan kvinnorna är de som tar ansvar och utgör potentialen för ett bättre liv.
  Den sorgliga historien om en syrisk månggiftespappa med 3 fruar och 16 barn visar att en kommun kan tvingas lösa ett problem med boende för nyanlända trots bostadsbrist. Efter två år fick de flytta och befinner sig i Markaryds kommun. Nacka följde lagen och har åtminstone kvar lägenheterna. Sverige har regler som i flera fall tvingar fram tokiga beslut men alla myndigheter gör rätt! Frustrerande och SD får vatten på sin kvarn förstås.
  Den som vill läsa om att U-hjälpen i Afrika har flera hundra tusen tjänstemän som lever på det sätt som vi ger bort pengar trots att vetenskapen idag har fakta på sin sida att det är typ Barnevik Hand in Hand eller tex Solar Sister som skapar välstånd hos folket genom att ofta satsa på kvinnorna. Kapitalistiska metoder för egenförsörjning.
  Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There Is a Better Way for Africa
  Bok av Dambisa Moyo

  Gillad av 2 personer

 10. Elisabeth skriver:

  Mycket underhållande om svensk mesighet och flummeri, Patrik E. Men i Skåne är det andra tongångar, mer jordnära, verklighetsnära. Läs och fröjdas över att det finns såna här tuffingar inom svensk politik idag. I varje fall på det kommunala planet.
  https://www.sydsvenskan.se/2018-11-24/staffanstorps-starke-man-leder-uppror-mot-ulf-kristerssons
  Välj Christian Sonesson till Ms nye ledare ! Sonesson/Åkesson, vilket dröm-team ! Och så Ebba därtill.

  Gillad av 3 personer

 11. Leif Nilsson skriver:

  Utmärkt analys Patrik Engellau! Hans-Herman Hoppe, en av de främsta libertarianska tänkarna, sätter fingret på det fjärde narrativet. Han menar att staten i grunden är en ”parasitär” institution, som aldrig kan hjälpa, utan den kommer alltid att hindra produktionen av rikedom och sänka per capita-inkomsterna:

  ”På grund av sin själva konstruktionär staten oförmögenatt uppnå vad den förmodas uppnå. Den förmodas att producera rättvisa, det vill säga upprätthålla och verkställa lagen, men med makten att lagstiftakan staten och kommer oundvikligen att bryta mot lagen och stiftalag till sin egen förmån och därmed producera orättvisa och moralisk korruption. Staten förmodas försvara sina undersåtars egendom från utländsk invasion, men med makten att beskatta sina undersåtar kan staten och kommer oundvikligen att expropriera dessa undersåtars egendom, uppenbarligen inte för att skydda democh deras egendom utan för att skydda sig självoch sina expropriationer …”
  (Hans-Herman Hoppe, Mänsklighetens historia i korthet – Framsteg och förfall, s 23-24)

  Gillad av 2 personer

  • Allt står nu klart som pølsespad i spann, hakon Jarl, haralds mand, såg en brand, som försvann, gick i kvav på bank av sand, så denna blå tand, landade på min strand skriver:

   Tack för tipset!

   Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Den närande sektorn (det privata näringslivet) kan klara sig ganska länge på en ort utan att det finns någon tärande (offentlig) sektor där överhuvudtaget, speciellt om de slapp att betala 80 %
   i skatt till en sådan.

   Men den tärande sektorn kan inte existera en enda dag utan den närande sektorn, såvida de inte är villiga att jobba gratis utan lokaler och utrustning.

   Hur ofta tänker makthavarna på detta, när den tärande sektorn i hög grad ägnar sig åt sina egenintressen och skaffar sig själv nya uppdrag som ingen i den närande sektorn någonsin har frågat efter, men är tvingad att betala för?

   Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, låter fint som snus. Men det är för abstrakt! Det låter riktigt bra bara för att du har avslöjat att den som sade det är libertarian. Man kan lika väl tänka sig att man vet att det vore en kommunist som har sagt det, och läsa igen. Plötsligt låter det som kommunism. Faran med alla dessa abstraktioner är att de frikopplas från de sinnesvärldsliga fenomen de har abstraherats ifrån. Var och en väljer egna bindningar till helt olika fenomen, skapar sig helt olika betydelser. Innehållet finns inte i texten, utan i kontexten. Vi måste bli mer konkreta.

   Den här analysen har han säkert gjort på någorlunda realistisk nivå, men han har känt något slags tvång att skriva om det i högstämda abstraktioner. För om man håller sig på jorden blir man ju konservativ. Då ryker libertarianismen all världens väg.

   Alla är konservativa när det gäller de jordnära ting de känner bra till. Bara om saker vi inte har en aning om kan vi förhålla oss ideologiskt. Detta är Robert Conquests första lag om politiken.

   Gillad av 1 person

 12. Allt står nu klart som pølsespad i spann, hakon Jarl, haralds mand, såg en brand, som försvann, gick i kvav på bank av sand, så denna blå tand, landade på min strand skriver:

  Jag funderar en del på gott och ont, jag har mött dåliga människor, och jag har mött bra, och min egen statistik säger mig att de dåliga, de utan moral, klarar sig bäst. Här är jag oenig med Jordan Peterson (också denna sanning har dock vänstern snott och förvanskat och riktat mot just de som faktiskt är bra och beundransvärda, alla de som knegar, kommer på ideér och kanske startar företag eller lyckas på andra sätt, de som JP talar om). Det jag tycker mig observera nu är att det är en mycket hög koncentration av riktigt dåliga människor, omoraliska, inom etablissemanget, politik, media, administration, näringsliv och nöjesvärlden. Så har det väl varit länge, men det jag tänker på här är vad som är urvalsmekanismen? Hur bli Reinfeldt och Lööf och Fridolin partiledare, hur blir Lindberg och Wolodarski chefredaktörer eller de chefer som administrerar pengatvätt på massiv skala? Hur har det blivit så, hur har de navigerat sig fram? Ett svar tror jag är storleken, tidigare så kom man inte undan så lätt, i lokalsamhället så kände man de sina, alla måst bidra, som i lumpen, men nu så kan de värsta alltid flytta, finna en likasinnad och hoppa vidare uppåt, och uppåt och uppåt. Sedan kan man byta organisation och för att riktigt låta ondskan blomma ut så kan man ta ett jobb i EU. Så jag tror inte vi har att göra med en konspiration utan istället att själva det överflöd vi har har skapat möjligheter för de värsta, de som alltid parasiterar, de utan moral, att ta sig fram, och själva storleken på våra samhällssystem och företag, gör att man kan distansera sig från verkligheten och folket och egen insats. Väl på toppen så finner man sina likar.

  Så jag tror att ett stort problem är att den samhällsorganisation vi har idag hjälper fram de värsta utan moral, och för eller senare så sitter de värsta på toppen, det verkar oundvikligt och ser vi det inte framför våra ögon? Jag tror ”populismen” är en instinktiv reaktion för att stoppa detta. Jag har aldrig läst något om denna vinkel på våra problem, tacksam för tips.

  Gillad av 9 personer

  • Allt står nu klart som pølsespad i spann, hakon Jarl, haralds mand, såg en brand, som försvann, gick i kvav på bank av sand, så denna blå tand, landade på min strand skriver:

   Utgår man från att i stort sett alla som styr oss är onda och omoraliska så får man ett annat teoretiskt skelett att bygga på än det gängse. Vi har levt hela våra liv med att vänstern och nu pk-isterna definierat gott och ont. Vänder man på detta så faller mycket på plats. Så många bra människor som nu en efter en vaknar till liv och undrar vad som sker försöker se utvecklingen genom dessa vänsterglasögon, man försöker passa in det som sker i att de som styr har goda drivkrafter, så förklaringarna på sådant som Patrik skriver om ovan blir långa och invecklade. Utgår man istället från att de värsta parasiterna styr så blir allt lättare att förstå, det blir självklart att de vill ha det så här.

   Gillad av 7 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Kloka tankar kring det som gått fel. Minns en arbetsplats för cirka 30 år sedan utan att nämna några namn. Så hela företaget var korrupt från VD till lokalvårdaren. Minns speciellt en fastighetsskötare som vart rekordsnabbt befordrad han slutade som datachef på en storbank.
   Denna kille orkade inte byta lampor på huset han skötte dom satt cirka 6 meter upp, istället diktade han upp en historia om PLC som tappat kommunikation. Jag tyckte synd om tjejerna i repan som tyckte det var obehagligt att gå ut den mörka årstiden med närliggande skog.
   Litade på nämnda fastighetskötare, följde alla korskopplingar via plintarna mätte reläer och ledningar fann inga fel. Cirka tre dagar ett par hundra meters kablar att mäta.
   Nåväl bytte glödlampor, nästan alla vart nöjda. Fastighetskötaren då? Jag höll tyst om dennes lathet noll kommentarer utan skötte mitt arbete, denne baktalade mig å det grövsta och fick en befordran istället.
   Många sådana är det i vårt lilla land som jag ser det. Och då vi vanliga inte sysslar med lögner och falskspel så blir det lätt att mygla sig fram.
   Lösningen då? Ja hade jag vetat hur denne orm betedde sig så hade jag spöat honom och glatt suttit mina tre månader. Vet inte bra men den typen av människor förtjänar det.

   Gillad av 2 personer

   • pllay skriver:

    Din historia sammanfaller med mina erfarenheter, endast psykopatiska strebrar avancerar , kompetensen föraktas.
    Jag har i hela mitt liv arbetat som konsult och därmed fått insyn i många företags kultur och en stor förändring har skett och sker.
    Den ordning med kompetens och lojalitet som skapade Sveriges välstånd började försvinna i mitten på 80-talet med intåget av de Friedman-frälsta ekonomernas intåg.
    Sedan dess har atomiseringen, egennyttan och illojaliteten endast ökat och brett ut sig.
    Våra sämsta egenskaper, sett ur ett samhällsperspektiv, har flyttat från skämshörnet till det högsta goda.
    I likhet med poetens funderingar har jag snickrat ihop en förklaring till detta.
    Det är mängden tillgängliga resurser i samhället som är nyckeln.
    I tider av umbäranden inser majoriteten att samarbete i arbetet med en rättvis fördelning av resultatet är det klart mest effektiva sättet att öka den totala mängden resurser.
    Vid en viss nivå av välstånd kommer majoriteten känna sig nöjda med tillvaron och slutar bry sig om resursfördelningen utanför sitt närområde, detta skapar öppningar för de giriga egoister som saknar känsla för kultur och moral att börja kapa åt sig allt större resurser och makt.
    Vi ser det inom hela samhället, givetvis inom politiken eftersom hävstången där är störst men också inom industri och privatliv.
    Med mitt filosoferande finns tyvärr ingen bot förutom nödår, varje generation måste drabbas av nödår för att hålla parasiterna stången.
    Vår U-hjälp har lyckats hålla nomenklaturan i mottagarländerna med vapenmakt stark nog att sätta den beskrivna pendeln ur spel, den har befäst makten och helt blockerat en naturlig utveckling.
    En mycket, mycket ond godhet.
    Samma utveckling ser vi nu i västvärlden, makten befäster sina erövringar på människornas bekostnad, pendeln svänger allt våldsammare.

    Gillad av 3 personer

   • 5ven55on skriver:

    PLLAY,
    jag håller med. Har kommit till ungefär samma slutsatser. Det kanske går att bygga ett system som motverkar dessa problem. Men jag är inte säker på att det är möjligt. Har några idéer som åtminstone skulle kunna öka chansen till bättre funktion

    Men det spelar inte särskilt stor roll. Allra först måste vi ta oss igenom den hemska situation vi befinner oss i. Antagligen handlar det om att låta nuvarande system krascha och själva försöka överleva och kunna bidra till att bygga upp något bättre efter kraschen.

    Gillad av 2 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Dina tankar om urvalsmekanismer och om samhällsorganisationen som blir så stor och ogreppbar och komplex, så att vi får de mest skrupelfria på nyckelposter med makt i samhället, är väldigt intressanta. Här finns ju ett otal namn att rada upp inom härskarklassen som borde ha svårt att se svensson i ögonen. Men det har de inte när det kommer till kritan. Den sociala kontrollen fungerar säkert bättre i små sammanhang, men nog verkar man pudla snabbt och ytligt eller inte alls innan man ångar vidare i maktens korridorer på riksplanet. Vad hände med att skämmas? Eller att faktiskt ta ansvar och känna skuld för vad man ställer till med? Har flumfostran utan vägvisning och ordentlig tillrättavisning skapat karriärister som liknar det vi förr kallade psykopater? Ständigt manipulerande och utan förmåga att känna skam. Onda människor.
   Allmänheten är avtrubbad och snarast förväntar sig dåliga prestationer av politiker och andra på höga samhällsposter. Vem orkar ha medskam när Löfven varken hittar tankar eller ord och vem orkar bli upprörd över sankta Annies fräckheter.

   Gillad av 5 personer

  • Lars skriver:

   Kära du, du kan exempelvis läs Karl Marx, som bygger teori om klasser där kapitalistklassen bygger vinster genom att man besitter kapital som man tillför produktionsprocessen, du kan läsa ekonomisk historia ur mer allmän synvinkel och se hur förmögenheter och eliter skapas som sitter på rikedom, land och mark genom tiderna. Jag rekommenderar Polyani, ”The great transformation” och även Palley ”Financialization”.

   Din andra synpunkt om vilka som gör karriär är intressant. Själv kallar jag dem för ”organisatoriska djur”, de vet hur de ska ta sig fram, har rätt värderingar, knyter kontakter, är pålitliga och förstår arbetsgivarintressenas karaktär. De bygger allianser.

   Man kan nog, tänker jag, konstatera att karriärer inte stämmer med nationalekonomin teser om ersättning till anställda efter deras marginalproduktivitet. Det tillkommer en social komponent, som möjligen kan beskrivas som resursmonopol längre upp i hierarkierna, men kan finnas på lägre nivå också. En expert inom IT är en som inte dokumenterar, var det någon som sa.

   Gilla

 13. Göran Holmström skriver:

  Gillade namnet på GD dubbelnamn i jämlikhetens och frihetens tecken.
  Var på en psykologi kurs, nästan alla näbbkängade kvinnor där hade kuliga dubbelnamn. Ja dom är förvirrade och vilsna, men tokigt glada i män.
  Narrativ nummer fem. I sin iver att rädda trasiga själar, så går man över ån efter vatten. Då ens egna trasiga själ lägger sig i och bråkar via ryggmärgsreflexen,
  Så kommer det mest enkla beslut ut förvanskat och felaktigt.
  När sedan självinsikt saknas så skyller man på den berömde någon annan.
  Man kan ju inte skylla på sina älskade skyddslingar eller på dom lika hormonellt styrda medmänniskor man umgås med.
  Så då drämmer man i med det orättvisa patriarkatet, dess förtryckande medelålders vita män som roffar åt sig och förstör med sin blotta närvaro.
  Ps numer så har dom inte näbbkängor eller skumma kläder utan ser helt normala ut
  Ibland heta till och med, men bakom glasögonen på den söta nästippen lurar mörkret och kaoset.

  Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   Överdriven omvårdnad av andra, denna vilja att ta hand om andra, är ofta ett sätt att försköna sin självbild, att ge sig själv en betydelse och en position ovanför de stackare man vill ta hand om. Man känner sig god, man lever ju i ett rikt land, är inte fattig jämfört med klientelet och man har det ju så bra…Top Dog!

   Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Man ska komma ihåg eller komma på att psykologer tror sig sitta vid ringside av det mänskliga psyket och ta del i det djupt mänskliga från en position av kunskap – dock en chimär då flertalet psykologiska teorier spänner vagnen framför hästen…så när de läst fem år för tt bli psykologer och tre för att bli terapeuter har de satsat en stor del av sitt liv på det och måste ju tro på det och på sig själva…motsvarande mekanismer gäller alla yrken, även Patrik Engellau. Det gör ont när knoppar brister, skaldade Karin Boye.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Du har så rätt, hoppade av utbildningen, då insikten vart att dom som skulle läka kunde inte ens läka sig själva. Har dock fortsatt studera det för eget nöjes skull.
    Intressant ämne, som aldrig upphör att roa eller förvåna.
    Citerar ett gammalt soldat ordspråk på dikten,”Självlärt är vällärt, med det menas att överlever man läxan, så är man lite visare.

    Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    Som Assar Lindbeck uttalade om människor, att de som bäst passade in på nationalekonomins antagande om rationella egennytta optimerande individer var ekonomer, som ägnat stor del av sitt liv åt nationalekonomi.

    Gillad av 3 personer

 14. Dandersan skriver:

  En av alla dessa naiva goda människorna sade igår ang migrationen :
  ”det är bara 15% som söker sig till Europa. dem borde vi väl kunna ta hand om solidariskt”
  Detta är en naiv och farlig inställning. Simma hit så tar vi hand om er-skulle hon kunna sagt.

  Gillad av 1 person

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  En gång i tiden ingick det i lärarens uppdrag att lära ut hur man både läser och skriver utan värdeladdade – normativa – ord.

  Någon sprudlande berättelse blir det inte av sådant, men väl lättförstådda och konkret deskriptiva texter.

  En människa som sätter patos före logos, och ideal före konsekvens, har svårt att göra detta då den saknar den intellektuella kapaciteten att förstå att allt kunskapssökandet skall söka förklara och förstå verkligheten sådan den är som sig oavsett betraktare och tolkare.

  Men kan alla göra så, och tvingas makten göra så, ligger makten spridd på många istället för få.

  Narrativet: ”Den humanitära stormakten hjälper människor i nöd” kan aldrig vara objektivt sant. Påståendet: ”Migrationsverkets budget för 2015 var X kronor” kan vara objektivt sann.

  Att man väljer narrativet beror på tro och på att man inte förmår hantera verkligheten utanför livmodern.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

 16. Brunte skriver:

  Det kanske inte är så konstigt att Sverige fungerar dåligt. Forskar rapporter visar på att IQ sjunker i västvärlden. Våra politiker,, har dom tillämpat kusingiftemålen i samma omfattning som muslimerna??
  Elisabeth har rätt. Skåningar är det krut i.
  Lööf:ets kommande dilemma , som minister i Lövfens regering .Hur blir jag trovärdig hos allmänheten, undrar hur många skor jag måste äta upp .

  Gilla

 17. W skriver:

  En övergångsregering som den vi har just nu kan besluta att skriva under utan att söka stöd i riksdagen.
  Är det anledningen till långbänken i regeringsbildningen?

  Av de svenska riksdagspartierna tycks det hittills bara vara SD som säger tvärt nej till att skriva på.

  Regeringen har gett mycket knapphändig information till riksdagen om vad det är man tänker skriva på. I mars hölls ett möte i ett av utskotten, men det var innan det slutgiltiga utkastet togs fram i juli.

  Formellt sett är avtalet inte juridiskt bindande. Av tidigare erfarenheter misstänker Paula Bieler dock att det kommer att behandlas som det ändå och att det är de sämsta skrivningarna som kommer att få genomslag. Sverige är ett av de länder som vill vara ”bäst i klassen” och göra det som FN vill, menar hon.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   För en del småflickor betyder beröm av pappa patriarken fortfarande mest, kanske George Soros vill säga några vänliga ord?

   Och skicka över hundra miljoner dollar till min välgörenhetsfond som jag hittade på igår.

   Gilla

 18. 5ven55on skriver:

  Du glömde det femte narrativet om VIK.

  Angående det tredje narrativet:

  ”…att de sociala myndigheternas personal är onda, dumma i huvudet eller agenter för mörka krafter”

  Det vanligaste är rimligtvis att de är nyttiga idioter (sett ur detta perspektiv). Det innebär inte att de är ”dumma i huvudet” utan snarare att de inte tar ett stort perspektiv (vilket de flesta människor inte gör), att de har ekonomiska incitament (VIK) och/eller är hjärntvättade (vilket de flesta svenskar är i varierande grad).

  Jag betvivlar att någon som ligger närmre det narrativet tänker så korkat som du beskriver i din ”satir”, t.ex. att Soros skulle ha finansierat fruar. Däremot har han bevisligen finansierat en manual för hur invandrare ska ljuga för att ta sig in i Europa och få bidrag. Han har också finansierat organisationer som ”Refugees welcome”.

  Gillad av 1 person

 19. Jari Norvanto skriver:

  ”Det är bara en teori om biståndet som klarat konfrontationen med verkligheten och det är Angus Deatons år 2015 Nobelbelönade teori som säger att biståndet inte fungerar. Även inom det inre biståndet, det som administreras av de sociala myndigheterna, förekommer en livlig teoriutveckling som ständigt återställer de inblandade administratörernas tillit till sin egen mission.”

  Hehehe, bra formulerat. Kanske är det så att förändringsvurmen, neofilin, rörelsen och rörigheten är opium för tjänste(manna)folket. Gott nog? För det som är instabilt kan inte stå stilla. Sitt kvar på en stillastående cykel, se hur länge det går. I rörelse behövs inte ens händerna på styret, man far ändå fram. Nu klarar vi oss utan styre, verkar det. Och händerna frigörs för att fara fram över tangentbordet.

  Gillad av 1 person

 20. Sixten Johansson skriver:

  Sverige är ett långkok i en väldig gryta. Idéer och attityder flyter från vänster till höger och tvärtom, blandas och omformas så att egenarten förändras. Vad blir slutresultatet? Jo, en underkastelsereligion kokad på vantolkad kristendom om offer och skuld, likhets- och rättvisedogm, relativisering, ordmagi, självgodhet, godhetstro och häntydan på ett diffust högre mål. Skopor av underkastelsereligionen islam tillförs och passar in i långkoket, men mjuknar inte.

  I Sverige existerar inget härskarskikt, alltså styrande som har klara visioner och mål för landet och folket, agerar kraftfullt och tar ansvar. Politikerna är pajasar, roffare och parasiter, maffiagäng som låtsas konkurrera. I hopen finns enstaka mutade torpeder och storhetsvansinniga psykopater, i Sverige lika väl som på europeiska och globala elitistnivåer. Det svenska långkoket tillförs energi utifrån, men är en kollektivistisk, psyko-ideologisk, självförstärkande process.

  Underkastelsereligionens bärande skikt är medvetandekulturens mediokra överstepräster. De är skummet på ytan, som bestämmer soppans rätta färg och konsistens. De avkrävs aldrig styrande mål och ansvar, kan skylla allt på de politiska nickedockorna, feltänkande bakåtsträvare eller ärtan under alla bolster som de själva legat på.

  Alla i grytan försöker suga i sig så mycket näring som möjligt. Underkastelsereligionen förstärker en destruktiv parasitism, för grupptrycket och egots närsynthet gör att man inte ser något bortom nuets bekvämlighet.

  Gillad av 2 personer

 21. Vax skriver:

  Det var under en debatt om konflikten mellan globalisering och nationella intressen som Tysklands förbundskansler Angela Merkel förklarade att EU:s medlemsstater måste vara beredda att överge mer av sin nationella suveränitet till Bryssel.

  – Nationella stater måste i dag – ska i dag, säger jag – vara beredda att ge upp sin suveränitet, sade Merkel.

  – Men självklart genom ett ordnat förfarande, tillade hon.

  Enligt Merkel är kompromissvilja avgörande för att ta itu med de spänningar som idag finns mellan suveränitet och globalisering.

  Hon försvarade också FN:s hårt kritiserade migrationspakt, och fördömde de personer ”som tror att de kan avgöra när dessa avtal blir ogiltiga eftersom de representerar folket”.

  Enligt Merkel finns det ingen grund för sådan nationalism.

  Som ett eko från våra egna pkister med Lööf och Björklund i spetsen.

  Gilla

 22. Åke i Sörmland skriver:

  den här artikeln är om Tyskland men den speglar Sverige rakt av. Vi kommer allt snabbare mot den punkt där Sverige p.g.a. för många ”parasiter” gör bortbildning och produktion omöjlig och vi kan då inte ens förse landet med egna industrivaror än mindre med mat, då kommer saker att hända. Bara vi kan avstyra det mot det bättre. När Tyskland +EU går ner och vi också går ner, var finner vi då någon handelspartner?
  https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/foreign-exchange/euro/the-fate-of-germany-v-euro-the-export-economic-model-risks/

  Gilla

 23. Hawwa skriver:

  Kommenterade just Jan-Olof Sandgren om hans dag på bibliotektet, men den kommentaren var nog bättre placerad här:
  En icke-nämnd kategori är ”folket” som ofta beskrivs som något slags ”oskuldsfull människo-massa”. Jag tänker på den, som jag tror, relativt stora andel medborgare som har ett relativt svalt intresse för den rätt problematiska situation som föreligger (avsaknad av regering, brister vad gäller samhällsservice oxå utöver biblioteken, hög kriminalitet etc). Man kan ha olika skäl till sitt ointresse, som att man väljer att inte se situationen i Sverige som ett probelm (man förlitar sig starkt på myndigheter och tänker att ”så illa kan det ju inte vara – då hade väl någon gjort något”), eller tycker man kanske att man har nog med sitt eget. Icke desto mindre tror jag att detta är ett problem som dessutom inte riktigt går att adressera, för inte kan man säga att väljare är ”problem”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.