Alla varningslampor blinkar rött

Patrik Engellau

Eftersom jag har varit framtidsforskare – statligt anställd, lönegradsinplacerad, med tjänstetitel försedd och fackligt ansluten (bara så att du förstår hur seriöst det var) – så vet jag att man inte kan lita på dem som säger något om framtiden. Jag har själv gjort en del riktigt dåliga profetior. En gång för länge sedan förkunnade jag att emejlet var en dödfödd idé eftersom det inte fanns någon motsvarighet till den tidens telefonkataloger som var tryckta på papper, så hur skulle man kunna emejla till folk när man inte kunde slå upp deras adresser?

En annan gång, när HIV-sjukdomen var ny, räknade jag ut att folk skulle dö i Aids i samma proportioner, alltså en tredjedel av befolkningen, som digerdöden skördat under 1400-talet. Det var mycket vetenskapligt förutsagt men turligt nog fel eftersom det skulle uppfinnas bromsmediciner och andra verkningsfulla läkemedel mot sjukdomen.

Ändå kan en del prognoser kännas rimligt säkra. När barometern faller, himlen mörknar och regnstänk känns på huden kan man ana att ett oväder närmar sig. På mig känns det med ungefär den graden av förvissning att Sverige framöver kommer att få ekonomiska problem av en art som vårt folk, våra ledare och våra institutioner aldrig kunnat föreställa sig.

Utgångspunkten är förstås att vi inte kan göra oss begrepp om något annat än den trygga och bekväma seglats som vi fått uppleva sedan andra världskriget. Enstaka olyckor typ Estonias förlisning år 1994 och tsunamin år 2004 har direkt eller indirekt drabbat oss, men på det hela taget har ödet hela tiden kärleksfullt gullat med svenska folket.

Sådant sätter sina spår. För det första tror vi inte att något motvalls kan hända och för det andra blir vi helt tagna på sängen om minsta lilla oförmodade missräkning faktiskt inträffar. Sistlidna Black Friday, som inträffade en sista fredag i månaden, när lönerna skulle betalas ut, blev det något fel med löneutbetalningen i ett småföretag som jag råkar känna till. Panikstämning bröt ut, inte bara för att löningen inte kom in på kontot med den precision som svenskarna anser att tillvaron är skyldig dem, utan också för att det var just köpfestdagen Black Friday och det stod shopping i envar anställds planeringskalender. Hela världen var alltså uppochner. Verkställande direktören såg ingen annan råd än att låna ihop privata pengar av styrelsen för att förse de hårdast utsatta anställda med medel så de klarade sig till efterföljande måndag när banken beräknade att reguljär utbetalning skulle ske.

Hur ska ett sådant folk klara den globala normalisering av förhållandena i Sverige som jag inbillar mig står på historiens dagordning? Normalisering betyder inte nödvändigtvis att staten, som i Brasilien och Grekland, tidvis betalar löner med flera månaders försening och ibland inte alls, utan bara att vi närmar oss en sådan situation där staten kanske inte sviker sina prioriterade fordringsägare, alltså sina egna anställda, utan alla de andra som också är beroende av offentliga pengar, till exempel fattigpensionärer, äldreomsorgsboende, bidragstagare och entreprenörer som bygger sjukhus och asfalterar vägar.

I globalt normaliserade länder, alltså inte länder som Norge, sparar man när det kniper ofta på underhåll och infrastruktur vilket gör att broar ibland lite oväntat kollapsar eller att avloppen inte fungerar så att det blir översvämningar i stadskärnorna. Sådant kan man alltid skylla på klimatförändringar, en ursäkt så god som någon för en stat som inte har råd och kraft att tänka framåt och förbereda sig.

Jag ser en framtid som i ett fundamentalt avseende skiljer sig från den moderna historia vi fått uppleva. Vi har bara erfarit tillväxt. Varje år har vi stadigt fått det bättre. Lönerna har ökat. Staten har hela tiden fått ökande intäkter och kunnat hitta på nya reformer. På något sätt har det alltid funnits resurser.

Men så kommer det inte att bli framöver. Den välorganiserade staten håller på att bryta samman. Personnummersystemet knakar i fogarna när folk kan söka asyl flera gånger och få ett antal olika identiteter. Brotten mot välfärdssystemet kan inte kontrolleras. Så här skrev en statlig utredning i våras:

Utredningen anser att det idag finns otillräckliga förutsättningar för myndigheter att bekämpa välfärdsbrottsligheten och att det förekommer felaktiga uppgifter i register som ligger till grund för utbetalningar. Utredningen har även kommit fram till att myndigheter inte har tillräckliga möjligheter att kontrollera om inrapporterade uppgifter är korrekta.

Jag kan bara våndas över den verkligheten som ligger bakom denna återhållsamma prosa. Staten erkänner aldrig att den har förlorat kontrollen, men jag tror att den har det, vilket bland annat illustreras av att, som jag nyligen skrev, att antalet av polisen uppklarade skjutningar i Stockholm varit oförändrat under de senaste sex åren medan antalet skjutningar ökat med 400 procent. Det syns inga tecken på någon tillbakarullning av brottsligheten. Vi pratar om det, men gör inget.

Om man till detta lägger hushållens skyhöga skuldsättning, det faktum att politikerna inte ens kan bilda regering, den troligen snara ankomsten av en lågkonjunktur (eftersom det nu är högkonjunktur och högkonjunkturer alltid följs av lågkonjunkturer) så inser man att Sverige står synnerligen illa förberett inför framtiden. Vår beredskap är inte god.

Men min kristallkula är kanske grumlig. Jag har som sagt haft fel förr. Det sannolika är kanske att Sverige fortsätter utförslöpan och att folk anpassar sig. Det går bevisligen att leva även under besvärliga förhållanden. Folk i Grekland gör faktiskt det. Även i Brasilien lever folk.

75 reaktioner på ”Alla varningslampor blinkar rött

 1. Bo Svensson skriver:

  Men här fryser man ihjäl, om ingen känner sig tillräckligt motiverad att hålla infrastrukturen intakt. – Här på ön är jag den ende som fortfarande eldar med ved. – Alla andra litar på elförsörjningen.

  Gillad av 9 personer

  • plq017 skriver:

   Och i Västra Götaland stängs nu Ambulansväsenet under nätterna. 19 MSEK fattas i budgeten. Och motiveringen är att det lägst efterfrågan nattetid. Ja, förutom att pengarna är slut. Vart tog dom vägen?
   Så det praktiska rådet är: krocka inte på väg till Oslo efter Karlstad längs E18.
   Hit har vi redan kommit.

   Gillad av 10 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Införskaffandet av ett eget elverk på 10-20 kW har stått högt på diskussionslistan i umgänget hela året. Dels för att MSB skickade ut sin torftiga broschyr, dels för att man planerat att lägga ned flera kärnkraftsreaktorer i Sverige utan att ersätta dem med något annat. Utan el kan endast de som planerat noga överleva en vecka i Sverige, även om man bunkrat upp soppburkar och några vattenflaskor (man kan inte handla ny mat eller tanka). Reservelverk till rimliga priser är vanliga i USA.

   De som har sommarhus med eget vatten och avlopp lutar åt att åka dit när strömmen går (se till att alltid hålla bilen maxtankad) eftersom de flesta arbetsplatser ändå måste stängas vid ett längre elavbrott. Ett eget elverk i stugan behöver inte vara så stort, speciellt inte om vedspisen fortfarande är användbar och skorstenen hel.

   Men vi har inte kommit fram till vilket bränsle som vore bäst, men det lutar åt villaolja, som kan långlagras och användas i dieselbilen om det kniper. Och kommer telefonerna och internet att fungera? Knappast. Berätta i förväg för anhöriga vad du planerar att göra om och när den annalkande katastrofen kommer.

   Gillad av 7 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ökofen är en tysk sterlingmotor med elverk som också värmer. Drivs med ved.

    Villaolja är också bra, inte minst för att det är tillåtet att bunkra den. På nåder. Ännu så länge. När detta förbjuds, och det kommer att ske, de kommer att skylla på miljön och koldioxiden, har vi fått en entydig bekräftelse på att sammanbrottet är nära och avsiktligt orkestrerat.

    Gillad av 3 personer

 2. Orrtuppen skriver:

  Folk i Brasilien och Grekland lever INTE i länder där du fryser ihjäl utomhus under halva årets månader. Vid ett längre elavbrott så kommer Svenskar helt enkelt börja frysa ihjäl i sina egna lägenheter och det kommer i värsta fall utbryta fullständig anarki ty ordspråket ”vi är endast 3 måltider från anarki” stämmer nog rätt bra.

  Sverige är extremt utsatt med förmodligen den mest verklighetsfrånvarande befolkningen som man möjligt kan hitta på jordklotet.

  Finns inget civilförsvarstänk hos Svensken, effekterna blir därefter. Sanning / konsekvensanalys är helt enkelt för Svensken främmande ting.

  Gillad av 15 personer

 3. Loke skriver:

  Den höga privata skuldsättningen var ett genidrag då den säkerställde höga konsumtionsnivåer och därmed illusionen om ett rikt land. Nu till lågkonjunkturen ger skuldsättningen social stabilitet då privata skulder håller folk från gatorna till skillnad från offentliga skulder. Svenne och Svea kommer att ta sitt ansvar och söka alla arbeten för att betala sina skulder och skatter till dem som de tillhör.

  Gillad av 4 personer

 4. Thomas Rönnberg skriver:

  Bäste Patrik,
  Befarar att du har rätt. Sverige kan ju inte fortsätta att betala fantastiska summor till världens största invandring, per capita räknat, utan att det märks för medborgarna på olika sätt. Har själv redan fått erfara detta då jag nyligen fick vänta 11 månader på på en prostataoperation pga resursbrist. Men miljöpartisterna kanske blir glada. Dom har ju länge förordat att vi måste förändra vårt sätt att leva. Deras politik med bl.a. ökad invandring kommer att leda till förändringar. Tyvärr till det sämre: längre vårdköer, sämre skola, ökad kriminalitet, fortsatt bostadsbrist, sänkta pensioner, mm

  Gillad av 9 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Deras politik med bl.a. ökad invandring kommer att leda till förändringar. ”

   Något UT, men det här med att tvinga fram förändringar har ju angetts som ett av (dolda) argumenten för massinvandringen i fri media. FR ville krossa välfärdsstaten, nationen och atomisera medborgarna.

   Denna tanke börjar faktiskt ges utrymme i MSM! Blev närmast chockad över att Paulina Neuding fick in den här idédebattartikeln i GP:

   http://www.gp.se/debatt/migrationen-%C3%A4r-ingen-murbr%C3%A4cka-1.11152208

   ”Migrationen är ingen murbräcka
   Idén om att migrationen ska göra liberala reformer oundvikliga är inte bara principiellt problematisk, utan riskfylld i en vidare mening. …”

   Gillad av 2 personer

   • I skriver:

    Många beräkningarna utgår från att det finns en exakt slutkostnad för invandraren, att vid en viss tidpunkt så är invandraren ett – ur ekonomisk synvinkel – avslutat kapitel. ..Som en bil: När den skrotas kan man göra en exakt summering av alla utgifter man haft: Bränsle, försäkring, underhåll etc, etc. Man vet att inga nya kostnader tillkommer.

    Men så kan man inte räkna när det gäller invandring av muslimer, ty kapitlet avslutas aldrig. Muslimerna assimilerar sig inte. De vägrar att kulturellt bli svenskar, ens efter många generationer.

    Vad är den verkligakostnaden för en arg arab som tillverkar många barn och uppfostrar dessa till att inte bli svenskar, varpå dessa barn i sin tur får ännu fler barn som uppfostras i samma Sverigefientliga anda?
    Var tar det slut?

    Jag skulle vilja säga så här: -Invandring av muslimer är så ofantligt destruktivt att det inte går att räkna på det, ty ingen beräkningsmodell kan ta hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna för samhället. Det tar ju aldrig slut.. Alla diskussioner om kostnader blir meningslösa.

    Dessutom, hur räknar man ut kostnaden för muslimernas brott? En person som blir misshandlad eller våldtagen och får så allvarliga fysiska eller psykiska problem att denne inte kan jobba utan måste få bidrag, det är också en kostnad .

    Och trygghet och tillit människor emellan hur värderar man det.
    För att inte tala om skolmiljön det viktigaste vi har, vår barn hur mår dom?

    Gillad av 7 personer

 5. Aurora skriver:

  När en utredning kan visa att staten förlorat kontrollen är det allvarligt. Men många har förstått det utan utredning. Polis,-ordningsmakt klarar inte att hålla rent. Vård och skola är i gungning. Asylinvandrare kan omärkt vistas med flera identiteter. Jag tror att många i Sverige faktisk bereder sig på sämre tiden. Både mentalt och praktiskt. Det är bara politikerväldet som vill fortsätta att slå i oss att allt fungerar. Jag säger lite som Leif GW Persson; ’Folk är inte dumma’. Nu kommer valet till EU-parlamentet i vår. Rösta rätt. För samma problem att ta itu med härjar i hela EU. Det gäller Europas framtid.

  Gillad av 9 personer

 6. Skatten från samarkand, tillhör den mig, eller mitt land, kanske länsstyrelse, riksantikvarie, eller annan myndighet många i bland? nej! Ett enda finger pekar upp från min knutna hand skriver:

  Ja, man kan se att SÄPO nu har rapporter som man inte vill dela med regeringen, det säger väl en del, man vil väl inte att Margot visar den för Bjereld som visar den för Gardell som visar den för Musa som visar den för Omar som visar den för .., det sägs att IS högsta ledare är i Sverige, ja who knows, ingen.

  Jag har inte varit framtidsforskare men min mormor sanndrömde och det har jag kanske ärvt, för vid de tillfällen när jag haft stor effekt så är det när jag känt på mig att något varit galet, och börjat rota i det, ingen annan gör det, snarast omvänt, och ett antal gånger så har det visar sig att jag haft rätt. Tyvärr så är min talang fokuserad endast på dåliga saker, omen. Just nu krävs det dock inte någon större talang, allt som krävs är att inte sticka huvudet i sanden eller ha onda eller småsinta drivkrafter, fast när man ser runt sig så tillhör ju 82%, eller mer, av befolkningen dessa kategorier, trots skjutningar, våldtäkter och en välfärd som läcker som ett såll.

  Mitt skräckscenario är att det hela rämnar, alla inser att invandring från MENA är ohanterbart samtidigt, EU kollapsar och alla länder stänger sina gränser, så att man inte ens kan flytta till Danmark eller Spanien och blir fast här med sina barn, med Malmö som närmsta granne och det farligaste vapen man har är pappas gamla pilbåge i metall.

  Gillad av 10 personer

  • Skatten från samarkand, tillhör den mig, eller mitt land, kanske länsstyrelse, riksantikvarie, eller annan myndighet många i bland? nej! Ett enda finger pekar upp från min knutna hand skriver:

   Man kanske kan fly till Samarkand när varenda IS-anhängare flyttat till välfärden i Sverige:

   Gillad av 2 personer

 7. Sömn skriver:

  Generationer byggde i samverkan upp det goda svenska samhället. Sprunget ur bitter erfarenhet från otal generationer. I denna framgångssaga förlorade senare generationer kontakten med verkligheten. Rötterna bakåt klipptes av. Erfarenheter tappades bort. Bortskämdheten gavs fritt spelrum. Och in kröp aningslösheten. Rentav den ungdomligt inspirerade hybrisen. Som kom att släppa lös en mängd upplösande krafter. Som nu borrar sig djupt in i samhällskroppens mest bärande element. Där ungefär befinner vi oss nu.
  Zenit har redan passerats. Kvar finns endast utförslöpan. Dock osäkert om hur brant den blir. Och när farten hämtas upp. 1993 gav Fredrik Reinfeldt ut boken ”Det sovande folket”. Inte ens när Reinfeldt öppnade migrationens dörrar på vid gavel, med hjälp av Mp, vaknade det sovande folket. De få som läst Reinfeldts bok vet att han där argumenterar för ett övergivande av den generella välfärdspolitiken. De krafter som nu släppts lösa lär utlösa just detta. Men den svenska Törnrosasömnen håller i sig. Media fortsätter att mörka. Få politiker tycks hålla sig med en uppdaterad karta. Både politiker och media sätter ideologisk rättrogenhet över en korrekt verklighetsbeskrivning. En majoritet av svenskarna vilar fortsatt ut i aningslöshetens mörker. En del talar dock yrvaket och osammanhängande om populism. Ser inte farorna växa bakom sin egen rygg. Kan inte skilja på orsak och verkan. Och vilken framtid deras egna barn och barnbarn kan förvänta sig. Det hela är inte bara sorgligt. Det är rentav tragiskt. Visst är sömn viktigt. Men inte till vilket pris som helst.

  Gillad av 12 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Du Patrik är det inte tur att MSB finns och styr upp det hela?
  Eller det trygga BRÅ annars så får vi väl lita på polisen eller socialstyrelsen.
  Dom om några kan ju fixa saker en ny folder eller två så ordnar sig nog allt.
  Den spådomen gör nog dom styrande med förhoppningen att dom gjort allt rätt.
  En annan som jag inte hoppas slår in alls är att.
  Lågkonjunkturen med stort L slår in, pengarna tar slut inom 3 månader. Maten månaden efter, till det så försvinner bensin och diesel så skulderna inte betalas.
  Toppar man detta scenario med vinter, så kommer ett himla stort lämmeltåg promenera mot närmaste land med bibehållen infrastruktur. På vägen kommer dom plundra och ta alla resurser som finns. Dom som envist stannar kvar kommer skydda sina ägodelar som behövs för att överleva, med sina liv.
  Dom första som kommer gå åt är gamla och sjuka, efter det alla snälla som sitter hemma just nu och knyter näven i fickan åt galenskapen.
  MSB då? Ja vad kan dom göra alla nödlager är i princip tömda på förra statsministerns order, militären bantad till, nej vänta nu slimmats heter det ju
  till en fis i rymden. Som topping ett polisväsende som bevisligen inte skjuter bovar längre, utan grillar korv med dom istället.
  Som sagt hoppas verkligen inte detta scenario slår in. Ett Jugoslaven igen på nära håll är det få som är förberett sig för, dom som har gjort det lär inte kunna hjälpa alla heller.
  Världens högsta skatter gav inte någon långsiktig planering, ej heller så ger den ett basskydd till sina medborgare vid eventuell katastrof.
  Vi får alla hoppas Polen är snälla om det smäller.

  Gillad av 6 personer

 9. S Eriksson skriver:

  Jodå, nog hade en vaken och ärlig politiker kunnat förutsäga detta. Men det hade varit självmord politiskt sett i alla fall. Och hur ska polisen kunna klara upp det när de som styr dem ger direktiv åt ett helt annat håll.
  Men tack för en fin krönika. Den lärde jag mig av.

  Gillad av 3 personer

 10. Eva Danielsson skriver:

  Politikerväldet och dess trupper inom offentligsverige är avlönade för att ordna säkerhet och samhällsservice och ha koll på att skattepengar används till det som var beslutat. De ska ha koll på hur det går. Om de ser att det går åt skogen ska de larma. Inte gömma rapporter och titta åt andra hållet. Vilket man gör. Alltså betyder det att man vill ha det så här.

  Gillad av 6 personer

 11. Thomas Gunnarson skriver:

  Vissa delar av samhället kommer att funka… Och har så alltid gjort. Ett exempel: Sophämtningen på landsbygden. Trots att man inga sopor lämnar i soptunnan så måste avgiften betalas. Soptunnan står där oanvänd i åratal.. Men avgiften skall betalas. Den delen av samhällsfunktionen kommer att fungera även framledes…

  Gillad av 7 personer

 12. Hans Jensevik skriver:

  Ja, den som inte har förnuft och rättar sig efter förnuftiga slutsatser kommer marknaden att uppfostra, ty den finns alltid i någon form, och marknaden är ett skoningslöst folkuniversitet. Kunskap som förr förmedlades tidigt på ettbetugskursen i nationalekonomi då vi byggde landet.

  Gillad av 3 personer

 13. kaj jakobsson skriver:

  PE, mitt i prick idag (igen ). Vårt land är rikt och
  Framgångsrikt, etc. Varför saknas pengar till
  Viktiga saker?Sjukvård,polis ,skola,pensioner
  Etc. Många i det ”rika” Sverige skulle inte klara
  Sig en månad, om/när lönen uteblir. Ca 20%
  Av de som ARBETAR har inte 20 000 kr i
  Besparingar , däremot skyhöga skulder.
  Här borde alla varning sklockar ringa
  Arma land.

  Gillad av 4 personer

 14. Nils Dacke skriver:

  Tack för denna krönika som jag tyvärr tror är nära sanningen, vi har världens mest naiva politiker och statlig byråkrati med noll förmåga till konsekvensanalys, detta i kombination med en mer eller mindre oduglig msm-media som inte ställer några som helst relevanta frågor förutom någon, läs gärna Dahlberg på Expressen artikel igår om kommande bostadssituation tio år framåt. När dagens politiker inte bryr sig om vilken politik som skall föras utan deras enda prioritet är hur man skall isolera det enda oppositionspartiet är landet verkligen illa ute.

  Gillad av 3 personer

  • 34:an skriver:

   Du är bra naiv om du tror att politikerna är naiva, de vet precis vad de gör och de vill ha det så här – allt enligt plan.

   Och hur kan du ha missat att Dahlbergs ”relevanta frågor” i krönikan du nämner endast utgår från invandrarnas perspektiv och behov, inte med ett enda ord berör hon svenskarnas och svenskarnas barns behov av någonstans att bo.

   Gillad av 1 person

 15. Christer Hanefalk skriver:

  Hej Patrik!
  Delar – tyvärr – din uppfattning om framtiden. Men när man står på ett sluttande plan, som vi i vårt land gör, sä märks det inte eftersom sluttningen bara kan mätas i ett fåtal grader. Sluttningsvinkeln lär dock öka gradvis de närmaste åren, och då kommer vi att få uppleva hur kampen ökar om de återstående – allt knappare – resurserna. Sverige kan på många sätt liknas vid företaget Facit som kraschade i början av 1970-talet.Utåt sett såg det länge rätt så bra ut – bolaget var som störst år 1970, men samma år så hamnade man i en djup kris som slutade med att Electrolux till slut förbarmade sig över resterna. Facit-kraschen var ett resultat av företagsledningens oförmåga att förstå ett kommande paradigm-skifte – mekanik ersattes av elektronik. Samma sak gäller företaget Sverige – våra ledare är oförmögna att se vartåt det lutar – hade de varit kaptener på Titanic så hade försökt lugna passagerarna genom att hävda att de bara stannat vid isberget för att isen i restaurangbaren behövde påfyllning.
  Vi hade nog bättre behövt politiker som sagt ‘nu stänger vi plånböckerna’ i stället för att uppmana oss att ‘öppna våra hjärtan’.

  Gillad av 7 personer

 16. S Eriksson skriver:

  Jag skulle våga säga att vid varje större katastrof som Palmemordet, Estoniaförlisning, tsunamin och de två senaste stora bränderna så har samhället tydligt visat sitt rätta ansikte, det har inte klarat av prövningen. För att citera Stefan ”Sverige har varit naiva ”.

  Jag kan och hoppas att jag har fel här men….

  Gillad av 3 personer

 17. Östrahult skriver:

  Problemet är att folk i allmänhet är totalt marinerade efter långvarig och ensidig propaganda. Riskerna framöver ignoreras totalt av politik och media som hellre ägnar sig åt att mota bort 20 % av valresultatet till vilket pris som helst.

  Jag tror precis som PE att inom1 till 2 år befinner sig Sverige i en allvarlig ekonomisk kris. Denna orsakas främst av följande:

  Den globala ekonomin går in en relativt kraftig lågkonjunktur, vilket är en naturlig följd av en långvarig och mycket stark högkonjunktur. De första tecknen på vad som komma skall finns i form av oro på börserna, friktion i frihandeln. I Sverige ser vi en nedgång i byggbransch och bilförsäljning.

  Den privata skuldsättningen i Sverige har gått för långt och det blir kämpigt när bostadspriserna faller, räntorna ökar, skatterna fortsätter höjas och arbetslösheten tilltar.

  Invandringens kostnader blir ytterligare en börda. Det är brist på fakta eftersom ämnet är tabubelagt. Det handlar minst om knappa 2 millioner människor som till stor del ska försörjas av det allmänna. Minst handlar det om 1 million gånger 100 000 per år, dvs 100 miljarder. Detta motsvarar en årlig kostnad på 20 000 per sysselsatt eller cirka 10 % av en genomsnittlig disponibel inkomst.

  Till detta ska läggas en allmänt tilltagande oförmåga att hantera samhälleliga problem som en följd av en långt gången politisering av all offentlig verksamhet.

  Gillad av 11 personer

  • Loke skriver:

   Problet är först och främst svenskarna, marinerade eller ej. De flesta anser att utvecklingen trots allt är acceptabel och fortsätter därför att stödja 7k partierna och dess politiker. Politikerna kan inte verka i ett vakuum. Hade det funnits ett stort folkligt motstånd, säg 8 av 10, så hade vardagen för politikerna, deras medlöpare och familjer varit ohållbart. Nu finns inget stort motstånd varför politikerna kan fortsätta som de gör i samma riktning. Bostäder köps in och ges bort. Skatter höjs och fördelar om. Regler och lagar anpassas. Listan kan göras lång. Det finns bara en slutsats när kursen inte läggs om. Vi fortsätter. Framåt!

   Gillad av 2 personer

  • S Eriksson skriver:

   Väldigt bra sammanfattning, det är svårt att få en klar bild av allt. Man kan få intrycket att vissa saker ska tonas ner.
   Sedan tycker jag att arbetskraftsinvandrare behandlas dåligt i landet, väldigt strängt.

   Gilla

 18. Aha skriver:

  En sak som bekymrar mig är att det ser ut som vi gradvis tappar i konkurrensförmåga mot andra länder. De får det bättre i ökande grad än vi. Håller våra företag sina marknadsandelar på internationella marknaden? Många företag verkar också bli sålda till utlandet. Dock är det klart att skolan presterar uruselt, den högre utbildningen urvattnas, humaniora breder ut sig, ett stort utanförskap har byggts upp. Det senare kommer sannolikt bli en permanent mycket stor försörjningsbörda som hämmar den allmänna välståndsutvecklingen.

  Sverige är mao ett illa skött pastorat. Etablissemanget har gjort ett synnerligen dåligt jobb. Men likt forna öststater har man lyckats upprätthålla en air av framgång. Folk röstar därför som de röstar, dvs för en fortsatt problematisk och medioker utveckling.

  Ergo; Nya media såsom Det Goda Samhället måste spränga ramarna och nå ut till vanligt folk.

  Gillad av 6 personer

  • pllay skriver:

   Det är viktigt att komma ihåg att i en demokrati röstar människor grundat på sin situation och den information de har.
   Den som äger informationen äger också valutgången.
   Ingen av oss är kapabla att fullt ut förstå omvärlden, strömningar i samhället, konsekvenser av beslut och hur detta påverkar oss, därför litar vi på auktoriteter.
   Vi litar på media, staten, grannen eller vemhelst vi tror förstår verkligheten bättre än vi själva.
   Att skylla utförslöpan i Sverige på den breda massan är att skylla på demokratin som styrelseform.
   Ansvaret för utvecklingen är de som äger informationen och de som sprider den.
   Vill vi ha demokrati krävs att vi tar kampen mot de som är ansvariga för utvecklingen.
   Vi måste acceptera att i en demokrati har folket rätt, folket röstar som de blivit informerade.
   Vi måste informera Sverige om att det finns motkrafter inom landet mot fascism och globalism.
   Vi måste göra klart att i en demokrati har dessa motkrafter rätt att finnas och höras.
   Vi måste inse att media och etablissemang är motståndare till Sverige och folket.
   Allt annat är att ge vika för de fascistiska -ismerna som nu styr landet.

   Gillad av 4 personer

   • Aha skriver:

    Härvidlag anser jag att den mest verkningsfulla åtgärden är en uthållig , organiserad och samordnad kanonad av kritik mot Public service. Kanonaden ska också innehålla förslag såsom att Public service släpper fram aktörer inom nya media.

    Jag bedömer att detta kan göras mycket konkret och träffande, t ex att kräva åtgärdsförslag för hur Public service ska kunna höja förtroendet hos borgerlig väljare. Hela 1/3 saknar förtroende.

    Gillad av 1 person

 19. Lennart Bengtsson skriver:

  Människor, trots alla prövningar, har som säger i England en förmåga att ”muddle through”. Ett problem i Sverige är förstås övertron på ”systemet” och att ingen i dag levande person kan minnas ett samhälle som slutat att fungera. Allt har ju på något sätt ständigt förbättrats även om vad som är en genuin förbättring ständigt omdefinieras. Verkliga problem kommer först att inträffa när landets välbeställda kommer att drabbas av våld och kaos. Där detta händer idag döljs det och förnekas/bortförklaras av media som ser som sin huvuduppgift att bevara en bild av samhället som inte längre finns. Detta kan man fortsätta med länge till eftersom medlen att göra så ständigt förbättras.

  Som vi känner till från dagens Kina så är det inget större problem att ”sanitera” Internet och utvalda sociala sajter. De tidigare jämlika samhället blir sannolikt allt mer ojämlikt men kommer säker att kunna fortsätta ungefär som det viktorianska Storbritannien kunde fortsätta under i stort sett ett sekel trots himmelsskriande orättvisor och brist på jämlikhet. Sannolikt händer inget radikalt om det inte uppstår revolution eller krig utan Sverige blir ett land mer som dagens USA eller som länder i Sydamerika eller Mellanamerika beroende på graden av invandring. Det kan också förvandlas till ett land som dagens Kina med det kräver en synnerligen handfast politisk överenskommelse över huvudet på medborgarna eller som en enklav i ett framtida federalt och centralstyrt Europa.

  Gillad av 2 personer

 20. Mikael Steinwall skriver:

  Trots att vi har ett mycket högt skattetryck signalerar kommuner (som tex Filipstad) och landsting att det saknas pengar. Mannen på gatan tänker måhända att så kan det bli ibland, och var det inte Ylva Johansson som sa att vi lever längre nuförtiden? Eller finns det andra orsaker?
  Det kanske är läge att höja skatterna igen…

  Gilla

 21. Lars skriver:

  Vad gäller migrationen och dess konsekvenser och utvecklingen av ”det humanitära patos” och utvecklingen av de politiska partierna så menar jag att trenderna är tydliga från 70-tal och framåt, en slags övergång till idealistisk filosofi från en mer pragmatisk ekonomisk materiell filosofi rotad i myllan. Vi har fått nyliberala borgerliga partier, vi har sett mittenpartierna omvandlas, socialdemokratin urholkas, kapitalet bli alltmer internationellt. Media urholkades kraftigt på 80-talet och blev propaganda skrifter för olika åsiktskomplex och skriverierna blev alltmer förenklade.

  Jag såg denna urholkning utifrån mitt ekonomiskt orienterade perspektiv redan på 80-talet och jag observerade omorienteringen mot socialt moraliserande och ideologiserande. Jag kunde inse att migrationspolitiken var orimlig, 1989 insåg S det, men de borgerliga ansåg att den var rimlig. Någon majoritet mot invandringen i riksdagen har sedan inte kunnat uppbådas.

  Jag tyckte mig också se hur mer pragmatiska intentioner på riksdagsnivå på sin väg ned i folkdjupet förenklades och förvandlades till tumregler för moralen.

  Lögnen i media och politik blev sedan alltmer omfattande.

  Så trenden är given och vi har inte sedan 1989 haft politiker som i detta och andra avseenden förmått bryta utvecklingen om de nu överhuvudtaget observerat den. Prognosen framåt måste då bli som Patrik beskriver för oförmågan på olika områden som alla är kopplade till migrationen är monumental.

  Vad händer nu under mandatperioden? Ska M + S bilda regering och ta itu med frågorna kring migration, bostadsbyggande, pensioner, skola, sjukvård, infrastruktur, polis, myndigheter, effektivisering eller är det Rheinfeldts ande som vävar över Sverige. Gott om mark, ni andra får jobba till 75.

  Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   Det mest frapperande med mina egna missbedömningar kring samhälle och politik har varit min klockartro på att om tom jag kan identifiera problemen så måste väl politiker också göra det, särskilt när problemen belysts i offentligheten och då måste de agera! Nej, de har inte agerat! Man låter det gå! Ända in i kaklet. SÅ jag har fått fel många gånger. Nu utgår jag istället från att de inte kommer att agera.

   Gillad av 2 personer

   • Loke skriver:

    Jag har gjort samma resa. Nu har jag utgångspunkten att politiker känner till konsekvenser men väljer att inte agera. Hade de inte vetat skulle de inte svartmåla motståndare utan arbetat för att ta reda på konsekvenserna. Visst vet Brå också. Hur kan de annars välja ut områden som det inte får forskas på?

    Tyvärr gäller det medelklassen också. Självklart vet vi. Annars så skulle vi inte hyckla och flytta till säkrare områden, investera i larm, flytta barnen till skolor med rätt etnisk sammansättning osv. Men vi väljer att tiga. Kanske så länge det är möjligt att fly undan?

    Gillad av 1 person

   • Skatten från samarkand, tillhör den mig, eller mitt land, kanske länsstyrelse, riksantikvarie, eller annan myndighet många i bland? nej! Ett enda finger pekar upp från min knutna hand skriver:

    Jag tror, som sagt, att det riktigt stora felet är att vi tror dem om gott, de som styr oss, det verkar hart när omöjligt för folk att acceptera att etablissemanget vill ha det så här. För mig var det som en uppenbarelse och allt blir mycket lättare att förstå när man väl accepterar att de verkligen vill detta. Man finner andra förklaringar och kanske andra åtgärder, för man slutar med att hoppas på en tillnyktring, eller att diskussioner leder framåt. Man ser också hur de som nu styr förvaltar arvet från alla tidigare totalitära ideologier och regimer, man finner Mussolini, Stalin, Focault, Roosevelt, KKK, Hitler och brunskjortor och Mao, allt det som de säger sig vara mot, är i verkligheten det som de är på väg att skapa återigen, på global skala. En global stat med en styrande prästerlig klass och resten pöbel, skattebetalande eller ej, det kvittar lika.

    Gillad av 3 personer

   • Ondskan skriver:

    Politikerna har naturligtvis precis som du identifierat problemet för länge sen. Skillnaden att de inte ser der som ett problem samt att de vill ha det så här.

    Visste du förresten att det arabiska tecknet för problem är det samma om tecknet för möjlighet?

    Gillad av 2 personer

   • Fiat Lux skriver:

    Ondskan, det arabiska alfabetet är till skillnad från det kinesiska inte logografiskt. Tecknen står för ljud, inte för ord eller stavelser. För tjugofem-trettio år sedan brukade optimistkonsulter säga med viktig uppsyn att det kinesiska tecknet för ”problem” betydde ”farlig möjlighet”. Det visade sig vara nonsens. Men det har tydligen levt vidare i ännu mer nonsensartad form.

    Gillad av 2 personer

 22. svenne skriver:

  ”Det sannolika är kanske att Sverige fortsätter utförslöpan och att folk anpassar sig. Det går bevisligen att leva även under besvärliga förhållanden”.

  Det som jag upplever som mycket irriterande är att vi helt i onödan har hamnat i utförslöpan på grund av att vissa politiker för några decennier sedan fick för sig att Sverige skall bli mångkulturellt och att vi skall hjälpa befolkningen i varenda oroshärd på klotet. ”Hjälpen” består numera i att vem som helst som på något sätt har hamnat i någon form av knipa i sitt hemland skall komma hit och få ta del av våra välfärdsfaciliteter.

  Vi befinner oss nu i den situationen att det inte går att vända skutan utan vi kommer – på grund av våra kräk till politiker – att ”köra hela vägen in i kaklet” för att citera Reinfeldtlakejen Kristersson.

  Att en figur som Annie Lööf har lyckats hamna i den maktposition som hon nu befinner sig i är i sig själv en illustration av det vansinne som präglar politiken. Denna människa var den drivande till att Afghanamnestin förverkligades, hon vill även ha in tiotals miljoner nyanlända i landet och uppträder med en självgodhet som inte är adekvat med hänsyn till C:s valresultat.

  ”Vi har bara erfarit tillväxt. Varje år har vi stadigt fått det bättre. Lönerna har ökat. Staten har hela tiden fått ökande intäkter och kunnat hitta på nya reformer. På något sätt har det alltid funnits resurser”.

  Nu befinner vi oss i stället i den situationen att vi tar utförslöpan som en självklarhet och det enda glädjeämnet vi kan förvänta oss angående detta är att det kanske går att på något mirakulöst sätt minska lutningens branthet, men situationen att vi befinner oss på ett sluttande plan är oåterkallelig.

  Gillad av 5 personer

 23. Kent skriver:

  Polisen rapporterar nu att knarkhandeln sprider sig ut i mindre orter som tidigare var befriade. Med ledning från gängmiljön i Stockholm.
  Med det inflöde som varit av Mena folk i en lång tid nu så finns snart en knarklangare i varje gathörn. Att värva försäljare är inget problem för gängen.
  Vi har tagit in en miljon de sista arton åren och en miljon väntas de tio närmaste. Borde vara en kriskommision om detta istället så pumpar SVT och SR ut klimatångest dagarna iända.

  Gillad av 6 personer

 24. Erik P skriver:

  Myndigheter saknar inte alls möjligheter att hålla reda på individer som skimmar systemen.

  Irisavläsning!

  Ett öga = en specifik individ.

  Kan inte manipuleras och de multipla identiteterna skulle vara borta i ett nafs.

  Däremot saknas nog viljan hos våra myndigheter. Eller kompetensen. Vet inte vilket som är värst.

  Gillad av 6 personer

 25. hypermakt skriver:

  Tack PE, för att Du i producerat budskap, här på DGS vill, kan och vågar producera information (text) på svenska, som försöker vända upp och ner på den mentala kunskap, som den svenska MarknadEN under förbrukad tid i livet, av det allmänna (den svenska modellen av partipolitiskt styrd skola) lärt, tränat och betygsatt, med avsikt och mål att livslångt i nutid, nära framtid och mentala rum, i ENskild ägd Tanke, Beslut och Handling LYDA Jante och Luthers läror, återförsäkrat av i generationer nedärvd mental Ågren i Tallkotten.

  Här kvalitetssäkrar i rum och tid det rättssubjekt som producerat svenska ord/begrepp ovan, med eller utan STRIKT produktansvar och risk för säkerhetsbrist i producerat resultat i nutid, nära framtid och rum.

  Gilla

 26. pllay skriver:

  Det är urbaniseringen med åtföljande alienation, atomisering och teknisk utveckling som givit massmedia allt större makt.
  I lokalsamhällen filtreras information genom den lokala kulturen och genom att det fanns många små lokala centra kom informationens följder tendera att i genomsnitt bli tämligen representativ för folkets kultur och önskningar.
  I dagens samhälle där informationen är centrerad till några få förmedlare och dessa gemensamt fördömer och motarbetar alternativ information blir åsiktsbildningen också mer homogen och lättstyrd, allt färre modererande och kritiserande röster och kanaler.
  Samhället blir dualistiskt, med eller mot, god eller ond, dum eller smart, sanning eller lögn.
  Utvecklingen går mot ett segregerat samhälle, kanske inbördeskrig.
  Vänsterns framtidsdröm? Kaos.
  Eftersom utvecklingen i Sverige är så tydligt negativ förstår vi att de som äger makten och informationsflödet önskar denna utveckling.
  Blir det internet som blir demokratins räddning eller kommer etablissemanget lyckas i sitt fascistiska värv att bygga 1984?
  Hittills har det inte gått demokratins eller folkets väg, och vi är nu på upploppet.

  Gillad av 2 personer

 27. Jari Norvanto skriver:

  ”Folk i Grekland gör faktiskt det. Även i Brasilien lever folk.” Hungern är den bästa kryddan. Man saknar inte kon förrän båset är tomt.

  ‘Vår bästa tid är nu…’

  Gilla

 28. Elof H skriver:

  Nästan alla, även de som har insett problemen, har helt fel uppfattning om omfattningen av de åtgärder som krävs. Nästan alla förslag som diskuteras skulle bara resultera i att ratten vrids ett par grader och att vi därmed träffar bergväggen några millisekunder senare. De absolut viktigaste åtgärderna är att 1. återkalla ALLA medborgarskap dom delats ut de senaste 20 åren och sedan kräva minst 10 års självförsörjning och klanderfritt levende för att kunna söka på nytt samt 2. ta bort ALLA bidrag till icke-medborgare. Saknas egen försörjning erbjuds sängplats och enkel mat, inget mer och inga undantag. Vi står upp för skydd för de som behöver det men blir helt ointressanta för ekonomiska migranter.

  Gillad av 4 personer

 29. olle holmqvist skriver:

  De där 74 000 i kostnad per flykting och år hur hänger det ihop med statsskulden, den inrikes och den utrikes, är det lånade pengar ? i så fall när och med hur mkt skall de betalas, eller är det bara räntan som ska betalas, och när räntekostnaden betalat, så att fortsättningsvis samma räntesats ska betalas, utan att skulden minskar ?
  Ngn kan utreda ?

  Gilla

  • Elof H skriver:

   Allt annat lika så hade självklart statsskulden varit 74.000 kronor lägre utan den kostnaden. 74.000 är dessutom gamla siffror som gällde en helt annan typ av invandrare. Räkna med minst det dubbla idag.

   Gilla

 30. Fredrik Wallinder skriver:

  Tja, man kan ju börja med att ställa upp giljotiner utanför politikerpalatsen så de fattar att det är allvar som i Frankrike. Sedan har M+KD+SD ca 70% enl en webbenkät, så nästa steg är nyval så att de värsta kulturmarxisterna åker ur riksdan. Prepping i all ära men jag har varken resurser eller tid för detta, så det blir att fly över gränsen när systemet kollapsat helt.

  Gillad av 1 person

 31. W skriver:

  http://word.harrietsblogg.se
  Är det verkligen vettigt att skriva på ett ramverk som riskerar att ge landet fler problem och eventuellt öppna för ännu större invandring än den som är idag?
  Söker man på internet efter svenska artiklar om GCM är den svenska pressen i stort sett tyst medan avtalet fått stor uppmärksamhet i nätmedia. Det finns i det senare både ytterst alarmerande, som fri invandring och yttrandeförbud, som lugnande tolkningar.

  Det som anses som lugnande är att avtalet inte är bindande. Man bör dock vara misstänksam mot att svenska politiker har en starkare dragning till att vara ”solidarisk” och ”bäst i klassen” i det internationella spelet än att utöva ansvar för Sverige.

  Caroline Dahlman, Kristianstadsbladet: Avtalet är för omfattande, för ogenomtänkt och kan verkligen få svåra konsekvenser för svenska kommuner och skattebetalare.

  Gillad av 1 person

  • Orrtuppen skriver:

   Ramverket blir förmodligen sista spiken i kistan. Att vi står inför en undergång är nog alla pålästa överens om. Nu handlar det mest om hur lång tid det kommer ta och vem som skulden skall läggas på.

   Media och makten lägger ut informationen och folket kommer i vanlig ordning köpa den uppdiktade lögnen.

   Det är över !. Enda chansen till ett trevligt och vettigt liv framöver är att organisera sig med likasinnade och bilda nätverk för att helt enkelt kunna hjälpa varandra som en stor familj eller en ”klan” i Svensk anda. Det är där energin numera måste läggas.

   Gilla

 32. bjornwiklund skriver:

  Joo nog är det oväder på gång och förmodligen åska osså.
  ..
  Men det är klart ett land som får en flykting att överleva på 1 000 kr/år i hemlandet lägger man gladeligen flera hundra gånger mer på för att hysa i Sverige (400 000 kr/capita/år för MV)
  ….
  Vad skulle kunna gå fel med den kompetens som våra politiker och våra ämbetmän besitter för att inte tala om journalisterna som kan och vet allt… nästan

  Gillad av 1 person

 33. Bengan47 skriver:

  Efter att ha läst allt detta känner jag mig rätt bekymrad, för att inte säga orolig.
  Ljus i allt mörker: Hanif Bali i Min Sanning i kväll. Nu får han väl respass ur M.

  Gilla

 34. olle reimers skriver:

  Varningssignalerna blev mer och mer tydliga i Tyskland på 1930-talet. Följden blev att människor, i stället för att reagera mot händelsutvecklingen blundade hårdare.

  De som regisserar denna tillställning räknar kallt med att så blir fallet även idag.

  Å andra sidan är de medvetna om att Internet gör att människor är mer upplysta idag och att man aldrig vet när motståndskraften bryter igenom ytan. Därför kan politikerna drivas till att ta till alltför drastiska steg för fort och på så sätt få den långsamt kokande grodan att sprätta ur kastrullen. Detta är vad som verkar hända i Frankrike. Hoppas, hoppas!

  Gillad av 1 person

 35. Folke Lidén skriver:

  Som barn och ungdom på 50 och 60-talet upplevde jag en tid av ideliga framsteg och standardförbättringar. Jag minns att äldre människor, födda runt sekelskiftet, brukade sucka att ”det kan nog komma dåliga tider igen”.

  Jag och mina kompisar skrattade åt dessa okunniga människor.

  Nu, 50 – 60 år senare, skrattar jag inte längre.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.