Grovt skjutvapenvåld i Region Stockholm 2011 till 2017

Patrik Engellau

Jag har fått tag i en nyskriven promemoria från polisen i Polisregion Stockholm med titel enligt rubriken. Här följer en sammanfattning.

Rapporten handlar om antalet skjutningar i regionen under tidsperioden och i vilken grad dessa uppklarats.

Med skjutning menas skottlossning som ”skett på allmän plats som innebär risker att skada tredje man och som kan kopplas till någon form av kriminell konflikt”. En del skjutvapenvåld exkluderas, till exempel ”gärningar som skett vid rån” och ”brott riktade mot polis, väktare eller annan personal t.ex. vid avlossande av skott i hotsyfte vid själva rånet eller vid eftersök”. Det som räknats är ”antalet incidenter, inte antalet målsägare, det betyder att ett dubbelmord eller ett försöksbrott med två offer räknas som ett ärende”.

Varför har polisen exkluderat vissa typer av skjutningar? Mina egna amatörmässiga kriminologiska funderingar har fått mig att tro att polisen vill hålla bort det traditionella våldet från det moderna våldet mellan kriminella (varmed jag menar mafiauppgörelser och liknande händelser som man i Sverige tidigare endast kunde se i amerikanska filmer) och särskilt studera utvecklingen av det senare. Rapporten skiljer på tre slags våld mellan kriminella som ger en bild av vad polisen vill undersöka:

Den vanligaste typen av skjutningar var de territoriella skjutningarna vilka hade en stark instrumentell prägling och karaktäriserades av att de inblandade aktörerna sökte upp varandra i deras respektive bostadsområde varpå någon av parterna blev skjuten. Den näst vanligaste typen av skjutningar var de som var kopplade till prestige och status, vilka oftare var mer affektstyrda och impulsiva. En viss överlappning mellan de två typerna observerades dock. Den minst vanliga typen av skjutningar var de som skedde i samband med utpressningar. De som var inblandade i dessa skjutningar var också i snitt äldre än i de andra typerna.

Uppklaring betyder att ”polisen redovisat ett förundersökningsprotokoll till åklagare”.
Så här har utvecklingen varit när det gäller skjutningar:

Så här har det gått vad gäller uppklaring (redovisats, underförstått till åklagare, betyder uppklarat):

Uppklaringen har alltså gått ned från kanske, om man höftar lite, från femtio procent (blå stapel i relation till blå plus röd stapel) till 15 procent.

Polisen drar sina egna slutsatser:

Med en fyrfaldig ökning i förekomst av grovt skjutvapenvåld och en mer än halvering i uppklaring framgår det klart hur oroande läget är inom regionen. Detta går i linje med vad som tidigare har rapporterats, och till viss del även förutspåddes, i kriminalunderrättelserapporten från 2013… I rapportens rekommenderades bland annat att det fanns ett behov att undersöka uppklaringsresultatet gällande skjutningar och som framgår i den nu aktuella undersökningen har detta behov kvarstått och är än mer angeläget nu.

Budskapet är att vi har problem som ständigt förvärras vilket vi länge varnat om men inte kunnat göra något åt.

62 reaktioner på ”Grovt skjutvapenvåld i Region Stockholm 2011 till 2017

 1. Lars skriver:

  Territoriella skjutningar och sådana som är kopplade till prestige och status tycks ju hänga ihop, ett revirbeteende, men jag det är ju också exempel på hur status och revir spelar så stor roll i samhället och kan förvridas i olika ”system” som de kriminellas subkultur och våldet tar sig fysiska uttryck och inte enbart verbala och mer generellt organisatoriska.

  Hur många är inte de som ser sig själva utifrån sin roll, sitt yrke, sin position och som något de uppnått och försvarar. Minsann, jag vet, för jag har gått i den och den skolan och arbetat där och där. Minsann. Då vet jag det mesta om allt… Personer på högre nivå är ofta tryggare än de på mellannivå, diverse mellanchefer och specialister, docenter och IT chefer och småföretagare. De har ofta större insikt i sina kunskaper och förmåga och insikt om dess begränsningar och har råd att medge det.

  Sett vidare https://www.adlibris.com/se/bok/jamlikhetsanden-darfor-ar-mer-jamlika-samhallen-nastan-alltid-battre-samhallen-9789185703791 så tycks statusskillnader samvariera med inkomst, placering i samhället od med sjukdom och med dödligt våld.

  Men bortsett från socioekonomiska samband så förefaller frågan om de kriminella i samhället handla mer om sociokulturella frågor. Snabba pengar, status i överflödsleverne, makt, hot tycks vara orsak till den ökade brottsligheten. Oavsett orsak så har inte det övriga samhället råd med det här förfallet.

  Gillad av 2 personer

  • Lars-Olof Svensson skriver:

   Jodå, här har Du ett vetenskapligt inlägg av ingen mindre än Jan , https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/zLQmL1/sds-hatkampanj-mot-sverige-har-skramt-vettet-ur-politikerna
   ”För Sverige är inte ett brinnande helvete. Sverige är ett av jordens absolut tryggaste länder med en extremt låg, och sjunkande, brottslighet också i invandrartäta förorter, och stigande levnadsstandard.”
   Skrivet den 18 mars 2018

   Gillad av 4 personer

   • Asta skriver:

    De senaste åren har andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott ökat, särskilt bland kvinnor. Från 2013 syns en tydlig skillnad. Det visar en ny sammanställning av Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brottsförebyggande rådet (Brå).

    Bland kvinnor 16-24 år gamla som utsatts för sexualbrott har ökningen gått från hela 7,1 procent år 2006 till 34,4 procent år 2017.

    I systemmedia nämns i huvudsak bara våldtäkter som begås på andra kontinenter.
    Att peka på invandringens baksida är inte utan risk. Då är åklagarna på hugget.

    När man läser Guillos ovan nämnda påstående undrar man hur det är ställt.
    Kan karlen var fullständigt enögd och inte vilja ta in verkligheten? Eller mest troligt att han tänker att det sovande folket går på vilka valser som helst.

    Gillad av 3 personer

   • Väl jag känner detta X, Borg byggt av danske mand, vallgravslabyrint av sand, fylld med vand, nu ruin, var söka skatten från samarkand, var gräva med min hand? skriver:

    Jan? Du menar NPC#37472798.

    Gillad av 1 person

 2. Aurora skriver:

  Ändå hävdar vissa prominenta MSM-krönikörer att ’det dödliga våldet minskar’. Fastän alla läskunniga inser att det inte gör det. Man stöder sig på rapporter från BRÅ. Problemet är att BRÅ selekterar i rina studier. Media blandar också ihop vad gäller faktiska skjutningar, anmälda brott eller uppklarde brott. Bara för att man inte funnit en skyldig så betyder det ju inte att inget brotts begicks. Sedan tar man statistik som visar att dödligt våld i nära relationer minskat som intäkt på att allt dödligt våld minskat. Sedan jämför man med 80-tal och visar att dödligt våld minskat (utan hänsyn till olika beräkningsgrunder då och nu). Javisst, fler överlever nu också tack vare sjukvårdstekniska framsteg. Annats skulle siffran vara etter värre. Dessutom kan nu gemene man själv se upptrappningen av våldet då många uppgörelser sker inför öppen ridå med fara för 3e man. Men sanningen är alltför obekväm.

  Gillad av 10 personer

  • neraldnep skriver:

   Jag har fått för mig att vi har upplevt två tydliga och mot varandra verkande trender.

   För det första så har våldet bland svenskar minskat radikalt de senaste decennierna. Detta troligen som en följd av kraftigt minskat supande. (Vad det nu beror på). Det är helt enkelt färre a-lagare som hugger ihjäl varandra på fyllan och färre alkoholiserade män som pucklar på frugan. Dessutom kan säkert förbättrad akutsjukvård bidra till fler räddade liv.

   Samtidigt har vi då ett eskalerande våld bland våra nya grupper av ”svenskar”, vilket inte har ett dugg med alkohol att göra. Det senare våldet ökar markant otryggheten på gator och torg eftersom det inte på samma sätt som fyllevåldet mest sker inom hemmets väggar eller i krogmiljö.

   På totalen har dock dessa båda trender tagit ut varandra varför tyckareliten kan påstå att våldet och otryggheten inte ökar. Det vore dock intressant att grotta ner sig i statistiken och se om detta stämmer. Vad man i så fall borde kunna förutspå är att totala våldet snart kommer att börja öka. Om inte trenden för den nya typen av våld viker, vilket det tyvärr inte finns anledning att tro, så kommer det ju snart att synas i statistiken.

   Gillad av 1 person

 3. Östrahult skriver:

  Två saker som man inte vill prata om men som är synnerligen relevanta:

  Offren och särskilt mammorna framställs i media som oskyldiga, här är fakta om en av de mammor som är ledande: Pojkens pappa är en ökänd kriminell med nigerianskt ursprung

  En annan aspekt är att businessen drivs av dem som köper narkotika, ungdomar i Danderyd, skådisar etc

  Gillad av 5 personer

 4. Väl jag känner detta X, Borg byggt av danske mand, vallgravslabyrint av sand, fylld med vand, nu ruin, var söka skatten från samarkand, var gräva med min hand? skriver:

  Ja man kan nu inte säga att det är oförtjänt. En av mina första fraser när jag för en 11-12 år sedan upptäckte att svensk politik och media var galen, hycklande och fel och skrev för att påpeka detta uppenbara faktum till de ledarskribenter jag trodde inte var bindgalna vänsterextremister, det var att politiker och journalister borde flytta till de områden de inte skriver om, deras barn borde sättas i skola med koherenta minoriteter och deras fruar och flickvänner jogga i skogar där män från dessa koherenta minoriteter stryker runt. Massinvandringen hade tagit slut direkt. Det skrevs exempelvis då indignerat om mjölkattacker på somaliska flickor av svenska mopedkillar (vilket visade sig, också, vara uppdiktat) i Forserum. Forserum är ett bra exempel på en håla, en håla där folk knappt varit i Spanien, plötsligt så är hälften på dagis från Somalia. På den enda badplatsen så hänger ensamkommande och du finner att din dotter springer iväg i skogen med ett flertal. Så om fler Stockholmare inte hade varit sådana fruktansvärda hycklare och groupthinkers, och bott lite i Forserum, så hade Sverige kanske stått att rädda. Malcolm K skriver idag på ledarsidorna om detta, 20 år för sent, men ändå. Dessutom så hade Fi och Mp aldrig existerat.
  Inget verkar hända i Sverige förrän vänsterfolk som Kyeunes och Westerholm och Heberlein och Lifvendahl och Rayman och Teodorescu och alla andra fått sin utopiska vilja igenom och när konsekvenserna blir precis så usla som alla de som inte var anfäktade av hycklade vänstergodhet kunde se från början, till sist inser att detta går åt skogen (ja i Kyeunes fall så vet jag inte, han kanske fortfarande vill ha det så här).

  Gillad av 5 personer

  • Jan Molin skriver:

   Bra fråga! Som har ett klart och entydigt svar: Samtliga partier i riksdagen förutom SD! SD bildades som motståndsrörelse 1988 för att bekämpa det landsförrädiska beslutet 1975 genom att anta, det jag kallar ”den första av oräkneliga senare mångkulturpropositioner, SOU
   1975:26! Alla nyfikna på Sveriges nutidshistorie, som den blivit, borde läsa den! Den ger alla utlänningar som kommer till Sverige samma rättigheter till hela det välfärdsområde svenskarna tillkämpat sig de senaste 80-100 åren. Bara rakt av utan några som helst föregående insatskrav i form av arbeten med skatteinbetalningar.
   Där är vi idag, sjukpartierna sitter fast i dessa beslut, dvs de vet att de är skyldiga, och därför har DE hatat SD och alla övriga som motsatt sig mångkulturen. Därifrån kommer det hat de försöker pådyvla oss motståndare för! Den breda vänstern hatar och har alltid hatat vanligt folk, de ska tvingas att tänka som de.

   Gillad av 7 personer

 5. K. Ulvert skriver:

  Polisen klarar väl bara av ett visst antal utredningar per år. Blir det färre brott ökar uppklarningsprocenten, och blir det fler brott minskar den.
  Men att antalet skjutningar ökar har jag förstått att ”mammorna” lastar Sverige och svenskarna för.
  Inte helt oväntat.

  Gillad av 1 person

 6. Lars*** skriver:

  Det kommer mera. Frågan är hur medborgarna kommer hanterar våldet och hoten? Alla kan inte flytta bort. Kommer riktigt slipade medborgargarden uppstå likt svampar ur jorden. Etniska medborgargarden? Staten, politikerna gör inte tillräckligt eller i n g e n t i n g. Kan aldrig hinna med politikernas volymer. Detta vet vi säkert. Den ‘socioekonomiska sidan’ belyses. Den kulturella, etniska inte. Volymer och matematisk möjlig assimileringspotential finns inte på dagordningen, Oklara identiteter, illegala bosättare och t o m skattemedel dit. Ingen korrekt diagnos blir ingen bot. Redan kiminella känner av svagheterna, flyttar fram positionerna. Jag skulle säga att för mig är utvecklingen kopplad till politiker som här gjort något brottsligt. Inga konsekvensanalyser. Ingen debatt med riktig fakta. En lag upphäver en annan. Fakta mörkas osv. Påtala. Undersök. Åtala.

  Gillad av 2 personer

 7. Palle9 skriver:

  Ja, Patrik din slutkommentar om att läget beträffande skjutningar förvärras samtidigt som uppklarningsprocenten sjunker säger väl det mesta – men när SD uttalade liknande farhågor innan utvecklingen tillåtits spåra ur till dagens nivåer, sablades man ner verbalt såsom svartmålare, pessimister etc. En motiverad fråga är vilka verkningsfulla åtgärder på detta område, som egentligen vidtogs under Reinfeldts regeringstid (med Beatrice Ask som justitie-minister)?

  Twitterkontot Steget Efter illustrerar dagssituationen på sitt oefterhärmliga sätt:
  https://pbs.twimg.com/media/DrL_VhgWoAApW5F.jpg:large

  Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar av unga män i Sverige jämfört med i Tyskland, vårt land ligger i det avseendet i Europatopp:
  http://www.dagensjuridik.se/2018/05/skjutningarna-i-sverige-extrema-hela-europa-ny-studie-varnar-utvecklingen

  I Norge har man sedan några år förfasat sig över den utveckling, som man kan bevittna i sitt östra grannland, antalet skadade i skjutningar i olika nordiska storstäder 2010-2015:
  Stockholm 189, Göteborg 109. Malmö 63, Köpenhamn 30, Oslo 30, Helsingfors 10.

  Ändå är dessa dödsskjutningar endast en del av problemet, lägg därtill överfallsvåldtäkter, rån, misshandel, stölder, hedersförtryck, ökad narkotikaförsäljning, s.k. beskyddarverksamhet, bilbränder mm, så är det inte att undra på om människor känner sig otrygga.

  Gillad av 4 personer

 8. styggestig skriver:

  Jaha, läget har förvärrats och polisen har uppenbarligen varnat justitiedepartementet och justitieutskottet, men ingen av de politiker som varit ansvarig mottagare har lyssnat och handlat.
  Det finns skäl anta att de missförhållanden som kom i dagen på transportstyrelsen inte alls var unika, utan endast toppen på ett isberg. Riksrevisionens granskning av konsekvensberäkningar av politiska beslut visade på en skandalös nonchalans. Exemplen kan mångfaldigas, slutsatsen är klar. Statsmakterna, regering och riksdag, har helt enkelt inte endast försummat utan grovt misskött statsförvaltningen. År efter år av misskötsel!
  Detta är allvarligt och kommer att ta mycket lång tid att åtgärda, om det överhuvudtaget är möjligt.

  Gillad av 1 person

 9. Jan Andersson skriver:

  Är den sista meningen din eller polisens? Alternativa media har skrikit sig hesa i åratal, men är utstämplade som rasistiska och hatiska. Main stream media har i stort förnekat att vi har någon förändrad problembild, och om det i enstaka fall inte gått att undanhålla allmänheten vissa incidenter så beror problemen förstås på oss själva.

  Jag tror att nästan alla kan interpolera denna utveckling ganska enkelt. Om ingenting drastiskt görs ganska omgående, väntar kaos och lidande för alla i Sverige, oavsett var vi bor eller var vi kommer från.

  Att vi inte har någon regering just nu är förklarligt eftersom ingen vill ta i situationen, fast de själva i hög grad har skapat problemen. Den som eventuellt knuffas upp i talarstolen som statsminister kommer att hudflängas under fyra år för det omfattande kaos som väntar. Men en svensk brukar städa upp efter sig själv och låter inte andra ta hand sin egen skit.

  Så Löfvén, stig fram och förklara att du hade helt fel, gör avbön och inför totalt invandringsstopp och en omfattande repatriering. Enda sättet att rädda vad som räddas kan.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Människor funkar ytterst sällan så: de flesta politiker som påbörjar stora omgörningar i samhället är tämligen vanliga människor och blir blinda och döva för verkningarna av sina beslut. Därför fortsätter de sina samhällsomvandlingar.
   Svenskarna är oerhört naiva och kommer aldrig att avsätta dem i val, därtill är indoktrineringskanalerna för starka. De flesta VILL inte lyssna och läsa det vi beskriver här och på övriga alternativa medier. De är också rädda för att då känna sig som rasister, fascister eller tom nazister.

   Gillad av 3 personer

 10. Dandersan skriver:

  Den allmänna attityden till gängrelaterade skjutningar är väl rätt tillbakalutad.
  Låt dem hållas, det drabbar ingen oskyldig.
  Gårdagens manifestation ville lyfta fram att offren finns bland oss. Anhöriga som mister sina nära och kära.

  Gilla

 11. Eva skriver:

  När jag läser Patrik anar jag utefter vilka linjer den framtida diskussionen kommer att föras. Argumenten kommer att hämtas ur olika socioekonomiska förklaringsmodeller. Från de stigar vi redan trampat upp, traditionellt som social ingenjörskonst, med tillskjutande av medel. Både ekonomiskt och i form av avlönade socialarbetare. Verksamma mellan 8:00 – 17:00, vardagar. Med smärre resurstilldelning för sociala brandutryckningar. Ty så brukar vi svenskar tackla sociala problem.

  Nu har politikerna valt en mer komplex samhällsutveckling. Där etniska, kulturella och religiösa skiljelinjer befrämjas. Där mer aparta typer av maktambitioner ges utrymme. Understödda av en svensk mångfaldspolitik.

  Den sociologiska brasan har därmed tillförts en ny typ av bränsle, med svårfångade dimensioner. Det brinner numera annorlunda och intensivare än förr. Identitetssamhället som projekt uppvisar nu fler och fler aspekter. Delvis som ett ökat antal skjutningar. De traditionella sociologiska förklaringsmodellerna räcker inte längre till. Förstärkta etniska, kulturella och religiösa dimensioner gör samhället annorlunda. De tidigare socioekonomiska modellerna hjälper oss inte längre i vår verklighetsbeskrivning.

  Nya aspekter och dimentioner hanteras därför som politiska besvärjelser. Möts med de rätta orden – som en slags konform liturgi. Koncentrerat till – ”det är inte okej”. Där i princip olösliga problem döps om till utmaningar. Som hjälper oss behålla våra illusioner, ännu en tid.

  Nu går Sverige Libanons eller forna Jugoslaviens väg. Samtidigt som åsiktskorridoren smalnar av till klaustrofobiska mått. Det bådar inte gott inför framtiden. Självbedrägeriets tid närmar sig sitt slut. Kaklet kommer snabbt närmar …

  Gillad av 10 personer

 12. Ali Baba skriver:

  Den statliga lönepolitiken visavi polisen är ett monumentalt haveri. Likt landstingens lönekartell
  vars missriktade lönepolitik gentemot sjuksköterskor genererat en hel bransch för hyrpersonal
  är frågan om vi nu kommer att få se hyrpoliser?
  Morgan Johanssons menlösa tal om utökad polisutbildning, med sänkta utbildningskrav och med utbildningsplatser svåra att besätta är typiskt för politikernas amsagor. Samtidigt har den förfelade lönesättningen för polisen gjort att de mest erfarna och produktiva poliserna slutar inom organisationen. En illustartion om någon över ett totalt kontraproduktivt haveri.
  – ”Det görs nu mer en någonsin”, enligt justitieministern Morgan Johansson. Frågan är dock vad görs? och hur vänder man en förfelad kontraproduktiv politik som nu lappas och lagas med låtsad handlingskraft och förfelade panikåtgärder.

  Gillad av 2 personer

 13. Elisabeth skriver:

  Att ett ärende är ”uppklarat” när det gått till åklagare är ju grovt vilseledande. Ja, det är uppklarat ur polisens synvinkel men inte ur samhällets. Åklagaren har att göra en bevisbedömning om ärendet ska gå vidare till åtal. Och alla vet hur det är med vittnen nuförtiden. Skulle tro att det är extremt ovanligt med fällande domar. Laglöshet råder , med andra ord.
  https://www.sydsvenskan.se/2018-11-18/flera-familjer-lever-under-dodshot-efter-att-ordningsvakter Här är ett ärende från Malmö som började med att en trio män inte blev insläppta på en nattklubb, Det blev bråk, ordningsvakter ingrep. Och sen började mardrömmen för dessa ordningsvakter. Utpressning, våld, skjutningar. Deras familjer lever nu i skräck. Ett av alla ärenden.Laglösheten sprider sig. Ännu kan man fortfarande hålla detta på avstånd i etniskt svenska områden men det är en tidsfråga, tror jag.
  Reagerade mot statsmedias rapportering om ”mammornas” demonstration mot skjutningarna i Stockholm. Man fokuserade helt och hållet på det socio-ekonomiska, dvs man vill ha mer pengar till socialen, mer pengar till de ”utsatta” områdena. Alla de intervjuade ”mammorna” var svenskor !!???. Inte ett ord om invandringspolitiken som drivit samhället hit. Inte ett ord om föräldrarnas egna dåliga val, deras söners dåliga val. Alltså ett typiskt svenskt mediaperspektiv, mer social ingenjörskonst, mer skattepengar.

  Gillad av 2 personer

  • Linden skriver:

   ”Alla de intervjuade mammorna var svenskor ”

   Detta har public service satt system sedan länge, allt ont i samhället måste vinklas så att vi svenskar ska stå där med skammen.
   Våldtäkter sedan länge och nu lyckas de till och med att få skjutningarna att framstå som att etniska svenskar är förgrundsfigurerna. SVT har ingen skam i kroppen. Och nu finansiera vi lögnrerna över skattesedeln, hur mycket skit ska vi ta från etablissemanget innan den knutna näven åker ur byxfickan?

   Gillad av 2 personer

 14. Magnus Ström skriver:

  Finns rapporten officiellt tillgänglig, eller är det något slags konfidentiellt material som Patrik fått tag på inofficiellt? Jag delade bloggen i annan grupp, och materialet ifrågasätts direkt.

  Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   MAGNUS STRÖM — Hittade ingen annan referens till rapporten än denna blogg, så materialet finns kanske inte utlagt publikt på internet.
   Och det som inte finns på internet finns inte alls? — enligt dina ifrågasättare, som troligen är en hoper vänsterblivna = folk som bara tror på det som stämmer med deras egna ideologiska fördomar.

   Gilla

   • Magnus Ström skriver:

    Nej, jag hittade det inte heller hos Stockholmspolisen. Och helt riktigt så är det som du säger, När det inte finns att finna på nätet, så existerar inte det som Patriks rapport vederlägger alls. Påhittat. Nu blir jag inte förvånad om polisen inte vill lägga ut det på nätet, då detta förstås är material som man inte vill sprida lättvindigt. Av för oss välkända skäl. Som kod 291.

    Gillad av 2 personer

   • Magnus Ström skriver:

    Nej då, det vet vi. Meddelarskydd. Anade att rapporten inte är avsedd för allmän beskådan och att DGS har fått den av en? visselblåsare, vilket är bra. Annars får vi inte veta något. Dock måste man ju fråga sig varför detta skall döljas när det är så uppenbart vad som händer runt omkring oss varje dag. Det är ju inte direkt försvarshemligheter som rapporteras i promemorian.

    Gilla

 15. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför är det ”näst intill gratis” att begå brott med skjutvapen i Sverige? I USA och många, många andra länder gör man det med livet som insats.
  Varför är det medborgare med laglig rätt att inneha vapen som socialisterna vill avväpna?
  Varför har politiker bättre rätt än vanliga medborgare att skydda sina LIV?
  EGENDOMEN de besitter plundrar de befolkningen på!

  Gillad av 7 personer

 16. Linden skriver:

  En pojke i 15-årsåldern i Närke döms till ungdomsvård för att ha skrivit om ”negrer och pride” på Snapchat. Pojken uppger att han ville provocera invandrare som trakasserat honom.

  Pojkens egen rektor anmälde honom till polisen. Kammaråklagare Anna Berg valde sedan att åtala 15-åringen för hets mot folkgrupp, och nu döms pojken till ungdomsvård.

  När det gäller att sätta tummen i ögat på pursvensken fungerar rättsmaskineriet klanderfritt…….
  Vad ska man säga om rektorn…ett stort arschle är det första ordet som far genom skallen.

  Gillad av 7 personer

 17. Bo Svensson skriver:

  Att välja på i redskapslådan:

  Att våldsam död som drabbar visst väldefinerat klientel, skall rubriceras naturlig död och inte motivera fortsatt utredning eller rättslig åtgärd.

  Generellt dna-register över alla som önskar omfattas av diverse förmåner, även sådana som inbegrips under mänskliga rättigheter.

  License plate recognition -system för att få bort all olaglig trafik på vägarna.

  Och när det inte räcker med mindre: Krav på ekonomisk garant som villkor för inte räknas tIll riskklientelet som måste stanna i bevakade enklaver eller resa tillbaka dit där man hör hemma.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Jag har begrundat hur man får ett mått på människovärdet, för att veta vilken summa garanten skall betala när en klient haft ihjäl någon.

   För folk som inte har nog med pengar, kan det fungera med ett tänkt scenario där man kan vinna en stor summa pengar genom att passera över en spång som slumpmässigt tippar var femte eller tionde ner i avgrunden. – Då kan var och en räkna ut sitt värde. – Utom de som har tillräckligt redan.

   Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”Att våldsam död som drabbar visst väldefinerat klientel, skall rubriceras naturlig död och inte motivera fortsatt utredning eller rättslig åtgärd.”

   Det där har historiskt kallats ”fredlös”. Man stod inte längre under klanens beskydd och den som ville kunde ta dig av daga utan påföljd.

   Vill minnas att man i vissa av USAs delstater kunde bli föremål för ”fri jakt” vid exempelvis fängelserymningar. Osäker på om det fortfarande förekommer.

   Gilla

 18. Lars-Olof Svensson skriver:

  Mammorna demonstrerade, men var var papporna. En och annan ”oskyldig” har förstås strukit med men huvudparten av de som skjuts skjuts av en anledning, de är lika kriminella som deras banemän.Uppgörelser som det heter. Det leder över till frågan om familjernas ansvar. Varför låter de sina ungar springa ute vind för våg? Varför är de inte hemma och läser läxor? Det skulle de behöva. Men i Morgan Johanssons pk-värld var medel-Mohammad en snäll och artig gosse som drömde om att bli läkare (ett bidrag till kompetensregnet) men tvingades fly undan krig. När han kom till Sverige fick han gratis studiegång till och med gymnasiet, fri sjukvård och förtur till tandläkaren, bostad och försörjningsstöd, inget han varit i närheten av i sitt hemland. Men socioekonomiska effekter styrde på något sätt hans nervimpulser i hjärnan till att ta ….? Nej det här hänger ju inte ihop. Det är dags att granska vad det är för människor som kommit hit.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Man kanske skulle ta på sig reflexvästen – medelklassaren/gråsossens nya uniform och en symbol för tryggheten. 😉

   Kombinerad med cykelhjälm och ett försiktigt heilande med knuten näve så står nog både polisen, AFA och NMR där med gapande munnar.

   Gillad av 1 person

 19. Weasel skriver:

  Jaha , så skjutningarna på allmän plats har ökat med ca 400 % under de senaste 7 åren ?
  Det är ju inte bra eftersom det riskerar att svartmåla Sverigebilden.
  Var inte rädda och tänk på att Sverige aldrig har varit tryggare.
  Kom även ihåg att julgranen inte har brunnit upp och att det är större risk att ramla i badkaret än att bli skjuten.

  Gillad av 3 personer

 20. En annan skriver:

  det var ju själve fan, LEGALISERA KNARKET, allt annat är snömos, folk vill berusa sig, djur också!
  Vi behöver inte mer restriktiv narkotikapolitik, tvärtom. Fattar man inte det så köp aktier i vapenindustrin!
  Ju mer du stiftar lagar mot knark, ju bredare blir smilet hos maffian!
  Folk VILL knarka supa, det är en inbyggd funktion hos både djur och människor….
  Men nu har vi uppfostrats att vara goda medborgare och bara dricka en aning grogg på lördag
  eller ett glas vin till Hylands hörna!
  Långsamt har det dykt upp en subkultur, först med hash, sedan med amfetamin och för att toppas med heroin ( äldre namn från ett läkemedelsföretag, ännu verksamt)
  Redan idag kan du få allamöjliga preparat från läkemedelsföretagen, kallas recept men fulla med biverkningar som de friskriver sig från
  Va fan! Låt folk berusa sig, tiden vid bruken är förbi…
  Å då kommer kritiken direkt ; jaha så alla, kan knarka ihjäl sig?
  Nej alla barn har föräldrar

  Gilla

 21. Åke i Sörmland skriver:

  En faktor i politiken bör införas; rätta till skadan! Som det nu är gäller detta för gemene man med skadestånd etc. När en politiker tar sitt ansvar går han hem. Kallas jämlikhet.
  Applicerat på Reinfaults regering skulle det resultera i många livstiders återställande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.