Experimentet som gick snett

Mohamed Omar

I år är det 25 år sen Steven Spielberg väckte liv i ödledjuren som varit döda i sextio miljoner år och lanserade den första delen av filmserien Jurassic Park. Handlingen är förmodligen bekant för de flesta. Företaget InGen använder gammalt DNA för att framställa nya, levande dinosaurier. Så öppnar man en nöjespark på ön Isla Nublar. Turisterna kommer att bli förtjusta och InGen kommer att bli stormrika. Men något går snett…

Det blev två filmer till i Jurassic Park-trilogin – den sista bör helst förbigås med tystnad. År 2015 började man med en ny trilogi i värld – Jurassic World. Även denna gång har vi en dinosauriepark som slutar i katastrof. I år kom del två i den nya trilogin – Jurassic World: Fallen Kingdom. Inget nytt, man har sett allt förut.

Fallen Kingdom tar vid tre år efter föregångarens slut. Nöjesparken på ön Isla Nubar är helt förstörd. Där finns inte längre några turister, men dinosaurierna är kvar. Men hur länge till? Ett vulkanutbrott hotar att utrota de märkvärdiga ödlorna. I USA råder delade meningar om hur man ska hantera situationen. Ska man låta naturen ha sin gång och dinosaurierna dö ut eller ska man försöka bevara dem?

Hjältarna Claire (Bryce Dallas Howard) och Owen Grady (Chris Pratt) rekryteras för att evakuera så många dinosaurier så möjligt från att dränkas att glödande lava. Men en ond entreprenör på en kuslig herrgård har andra planer. Och på herrgården finns flickan Maisie som smyger runt i korridorerna och tjuvlyssnar.

Eftersom den amerikanska filmindustrin är så vänstervriden som den är, så måste politiken pressas in. Självklart är tekniksnillet en mörkhyad kille med aftofrisyr och självklart är det den tuffa tjejen som undsätter hjälten när nöden är som störst. Inget fel i svarta nördar – sådana finns förstås. Det är bara det att det känns så påklistrat. Och nu för tiden känns det inte ens längre som om man bryter mot någon norm eller bryter mot någon stereotyp bild – i stort sett alla nördar och tekniksnillen i filmer och teveserier är ju icke-vita.

De obligatoriska referenserna till Donald Trump är också tröttsamma. Ja, vi vet att hela Hollywood hejade på Clinton. Men måste vi bli påminda om det i varenda ny rulle? När den onde vite företagarens onde vite legosoldatsboss inte är överens med en av de tuffa tjejerna, paleo-veteriniären dr Zia Rodriguez, som så klart är latina, mumlar han: ”Nasty women”. En uppenbar hänvisning till Trumps sätt att beskriva sin rival Hillary: “What a nasty woman”.

Filmen är alltså både tråkig och vänstervriden. Så varför ska man bry sig om den? Temat i dinosauriefilmerna är hur stor faran är med att sätta igång stora experiment utan att noga kalkylera konsekvenserna.

Mångkulturalismen skulle kunna ses som en enda stor nöjespark där man kan gå omkring och beskåda, och kanske till och med delta i, världens olika färgglada kulturer. Det skulle bli en enda stor mångkulturfestival med samba, bongotrummor och falafel. Man skulle till och med tjäna pengar på det!

Men nu har vi facit i hand. Hur många ser upp till Sverige på grund av mångkulturalismen och massinvandringen? Hur många turister besöker Rinkeby? Nej, det är fortfarande det typiska och så kallat töntiga svenska saker som turister gillar. På Turistbyrån kan man köpa vykort med Slottet och röda stugor, men inget med Rinkeby torg.

Man hade inte i tillräckligt hög grad räknat med konflikter och utanförskap. När InGen byggde sin park på Isla Nublar hade man i alla fall tagit med i beräkningen att vissa dinosaurier, till exempel Tyrannosaurus Rex, var farliga. Och man hade vidtagit åtgärder. Men när mångkulturalismen klubbades igenom i Sveriges riksdag 1975 var det ingen som ens nämnde radikal islamism. Vi var helt oförberedda.

Mångkulturalismen var egentligen ett ännu mer vansinnigt projekt än en nöjespark för människoätande dinosaurier. Nöjesparken i filmen var inhägnad, isolerad och kontrollerad, medan mångkulturalismen infördes i hela Sverige på en gång. Borde man inte ha prövat på en liten ö först?

I slutet av Jurassic World: Fallen Kingdom har flera dinosaurer räddats från ön och stängts in på den stora herrgården. Men en brand gör att de håller på att kvävas av brandröken. Återigen står man inför dilemmat: ska man rädda dem eller låta dem dö?

Den goda lilla flickan Maisie följer sitt hjärta. Hon trycker på den stora röda knappen och släpper ut monstren i världen. Vad som händer sen spelar ingen roll. Att dinosaurierna kommer att skrämma och äta upp människor och förstöra saker spelar ingen roll. Det viktiga är att det känns bra för Maisie just nu.

Det är en sådan kortsiktig godhetssyn som styrt det svenska etablissemanget i flera decennier. I alla fall när det kommer till invandringspolitiken. Att göra kalkyler, att betänka konsekvenser, är kallt och hjärtlöst. Bara tryck på knappen! Och helst ska man ta en selfie när man trycker och visa upp sin godhet på sociala medier. Sedan att vårt land gradvis förvandlas till Mellanöstern är inget man behöver prata om.

Jag saknar Jeff Goldblum i den här filmen. Han har en karisma som gör alla filmer han är med i lite bättre. I Fallen Kingdom får han bara vara med en minut i början och en i slutet. Men han får äran att spela rollen av matematikern dr Malcolm – den ende som förespråkar åsikten att låta dinosaurierna dö ut en gång till. Det låter kallt. Det låter hjärtlöst. Och visst kommer dinokramarna att gråta. Men det är bättre så.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

13 reaktioner på ”Experimentet som gick snett

 1. Aurora skriver:

  På tal om vad som kan vänta oss när ingen konsekvensanalys görs skriver en kränikör i Westerholms Ledaraidorna idag m.a.a. extremsimskandalen i SSU I Skåne med rubriken Problemet vi inte vill svaret på.

  Gillad av 2 personer

  • Väl jag känner detta X, Borg byggt av danske mand, vallgravslabyrint av sand, fylld med vand, nu ruin, var söka skatten från samarkand, var gräva med min hand? skriver:

   Ett svar som först nu börjar gå upp för sådana som Westerholm och Heberlein som för mig personifierar hur det kunnat gå så illa. Inte ens nu så gör de något allas som hotar deras sociala status, Westerholm publicerande ett patetiskt brev till Björklund, deras egen uppfattade sociala godhet är för dem viktigare än att vara pragmatiska och rösta på de som velat göra något åt detta, deras egen status inom sin lilla klick ankdammsintellektuella är för dem viktigare än 1000 våldtgna flickor och att Sverige är på väg ner i ett sekteristiskt avlopp som våra politiker kollektivt har tränat sig att INTE kunnat hantera, för man har trott att man kunnat lösa det med flummiga vänsterprinciper om alla lika värde och kumbaya.

   Gillad av 6 personer

   • Aurora skriver:

    Ja, Westerholm och många borde nog tänkt innan de röstade. En klok person sade att definiitonen av dumhet är att göra samma misstag två gånger men tro att resultatet ska bli annorlunda andra gången. Många i Sverige gör samma misstag om och om igen.

    Gillad av 2 personer

 2. Leif Nilsson skriver:

  Apropå filmindustrins och övriga PK-medias ”obligatoriska referenserna till Donald Trump” och nedvärderingen av vita män – den rasistiska PK-indoktrineringen börjar med barnen:

  Gillad av 2 personer

  • Väl jag känner detta X, Borg byggt av danske mand, vallgravslabyrint av sand, fylld med vand, nu ruin, var söka skatten från samarkand, var gräva med min hand? skriver:

   Är det Anders Lindberg och Annie Lööf man ser till vänster? Reinfeldt till höger? Ser så ut.

   Gilla

 3. Väl jag känner detta X, Borg byggt av danske mand, vallgravslabyrint av sand, fylld med vand, nu ruin, var söka skatten från samarkand, var gräva med min hand? skriver:

  Mycket bra analogi, och för mig så är detta hur vänster(liberalerna) inte kan låta något vara ett så tydligt bevis på deras totalitära anspråk. All media skall filtreras genom detta politiskt korrekta filter. Någon fick mig att börja se en serie som hette bodyguard på Netflix, men redan i öppningsscenen så börjas det, chefen för insatsstyrkan var en svart kvinna, hmmm, ok, jag stoppar detta i ”ignorera”-facket som man måste ha för att alls kunna läsa, lyssna eller se på något som produceras idag, sedan, prickskytten som skall skjuta terroristen är kvinna, hmmm, ”ignorera”-facket är nu fullt, terroristen är muslim iallafall, men sedan, den manliga polisen är en liten söt mjukis, som riskerar sitt eget liv för att rädda terroristen, så kommer då bombexperten.. En kvinna. Insatsledare, prickskyttar och bombexperter alla stora kvinnoyrken! Då fick jag nog och stängde av, för jag hatar att ha detta förbannade uppfostrande storebrorsperspektiv i mitt vardagsrum. Isolation är bättre, svensk TV och radio och tidningar ignorerar jag nästan till 100% och är mycket gladare.

  Jordan Peterson brukar notera att i just de samhällen där jämställdheten gått längst, som i Skandinavien, så väljer kvinnor i högre grad kvinnoyrken. Kanske är massinvandringen av patriarkala män en effekt på samma sätt, med sedvanligt kulturmarxistiskt hyckleri så säger kvinnorna att de vill vara jämställda, för att sedan raskt finna en arabisk man och konvertera till islam, något som inte alls är så ovanligt i Malmö exepempelvis som Omar brukar göra gällande.

  Gillad av 5 personer

 4. Hovs_klipphällar skriver:

  Fascinerande med Omars rapporter om populärkulturen — en för mig helt okänd värld, men som troligen har stor makt över de breda massornas sinnen.

  Intressant hur de vänsterblivna filmmakarna avslöjar sig själva, där de låter en hjältinna släppa lös monstren när hon ”följer sitt hjäääärta” utan hänsyn till konsekvenserna.

  Sverige i ett nötskal.

  Gillad av 4 personer

 5. Väl jag känner detta X, Borg byggt av danske mand, vallgravslabyrint av sand, fylld med vand, nu ruin, var söka skatten från samarkand, var gräva med min hand? skriver:

  Samtidigt som de belär oss om hur vi skall leva, hur vi förtrycker kvinnor, hur rasistiska vi är, och hur oranga vi är så….

  Gillad av 2 personer

  • Väl jag känner detta X, Borg byggt av danske mand, vallgravslabyrint av sand, fylld med vand, nu ruin, var söka skatten från samarkand, var gräva med min hand? skriver:

   Mera lokalt så kommer man att tänka på justitieministrar, centerpartiledare och polischefer och livakter till statsministern som dör på toaletter. Jag har dragit en enkel slutsats, vänsterns principer, de som nu bildar kärnan i pk-ism, leder till mänskliga exkrementer på allt fler shithole cities gator (JPW video delad igår) och pedofili. Det depraverade och allra allra värsta är det som de lockar fram när de döljer ondska med hyckleri hos sig själv och andra. Jordan Peterson har, kanske omedvetet, verkligen tag i ”the right end of the stick”.

   Gillad av 3 personer

   • Väl jag känner detta X, Borg byggt av danske mand, vallgravslabyrint av sand, fylld med vand, nu ruin, var söka skatten från samarkand, var gräva med min hand? skriver:

    Jag menar, vilken man värd namnet kallar sig själv stridshingst? Ingen jag känner.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.