Den uttröttade majoriteten

Patrik Engellau

Fram till ganska nyligen var alla svenskar i stort sett likadana, inte bara utseendemässigt utan även kulturellt. Sverige var ett homogent samhälle. Vare sig man var greve eller gruvarbetare tyckte man ungefär likadant. Folk hade i stort sett samma värderingar (till exempel att man inte skulle ligga andra till last; om denna grundvärdering inte funnits hade Sverige aldrig börjat bygga välfärdsstaten, ett system som egentligen bara funkar om folk drar sig för att utnyttja det). I ett sådant samhälle, där alla har samma värderingar, gäller politiken inte värderingsfrågor utan hur inkomsterna ska fördelas. Svensk politik har därför bara handlat om ekonomisk fördelning och aldrig behövt besvära sig med värderingar vilket brutalt avslöjades när partiledarna för något år sedan i Almedalen skulle prata om svenska värderingar och därvid endast kunde haspla ur sig klyschor om värdegrund och allemansrätt.

Men numera har den kulturella homogeniteten blivit uppluckrad (och troligen inte bara, kanske inte ens i första hand, på grund av migrationen). Numera råder olika slags värderingar hos befolkningen och detta måste politiken ta hänsyn till. Om skolan har problem duger det inte att komma dragande med nya lärarmiljarder när det egentligen handlar om kampen mellan olika värderingsbaserade pedagogiska ideologier.

Nyligen skrev jag att:

…folks åsikter i betydelsefulla politiska frågor som inte uppenbart har någon logisk förbindelse med varandra ändå tenderar att klustra sig i två distinkta grupper.

Den ena gruppen utgörs av medelklassarna vars kärna består av klimatskeptiker, migrationsskeptiker, konservativa samt män över 40 år. Den andra, som kan kallas PK-isterna, omfattar till exempel klimatalarmister, migrationsaktivister, unga kvinnor som tycker om djur, journalister (särskilt i statsmedia) och anställda inom det välfärdsindustriella komplexet.

En vänlig läsare skickade mig två länkar. Den ena gick till en pinfärsk amerikansk forskningsrapport om just det här ämnet. Den andra länken gick till en artikel i tidskriften The Atlantic som handlar just om forskningsrapporten.

Artikeln börjar med att påpeka att en allmän uppfattning i USA är (lite som min iakttagelse) att det finns två värderingsgrupper i samhället: å ena sidan äldre och vita och män, å den andra unga och kvinnor och ofta, i USA alltså, svarta, bruna eller asiater. Men, står det i artikeln, så är det inte enligt en forskningsrapport som heter Hidden Tribes: A Study of America’s Polarized Landscape (alltså länken ovan).

Forskarna har hittat inte mindre än sju värderingsgrupper som de kallar ”stammar”, i bild (från forskningsrapporten) så här:

Procentsatserna anger andelar av den amerikanska befolkningen. Notera att den stora gruppen i mitten mellan de två ”flyglarna” kallas för den ”uttröttade majoriteten”. Varför är majoriteten uttröttad? Jo, framför allt är den, enligt artikelns tolkning av forskningsrapporten, utmattad av det politiskt korrekta:

De flesta medlemmarna av den uttröttade majoriteten och fler därtill [den högra flygeln, vad jag förstår; PE:s anmärkning] ogillar det politiskt korrekta. Av hela befolkningen anser så många som 80 procent att “politisk korrekthet är ett problem i vårt land”. Även unga människor ogillar politisk korrekthet, så många som 74 procent i gruppen 24 till 29 år och 79 procent under 24 år.

Underligt nog, men kanske ändå inte, är vita, högutbildade och högavlönade mer politiskt korrekta än folk i allmänhet.

En intervjuad 28-årig ”passiv liberal” kvinna – där liberal används i den amerikanska betydelsen av någonting till ”vänster” – säger: “Jag har liberala uppfattningar men jag tycker det politiskt korrekta har gått för långt, absolut. Vi har kommit till en punkt där alla blir kränkta för nästan ingenting.”

När folk tänker så är det kanske inte underligt om de upplever det som en befrielse ifall det kommer någon och säger absolut förbjudna saker, till exempel ”zigenare” eller, som Donald J. Trump, ”grab them by the pussy”. Hur mycket av den energiskt plumpe Trumps framgångar kan förklaras av att det amerikanska folket rätt och slätt vill markera mot PK-ismen?

46 reaktioner på ”Den uttröttade majoriteten

 1. Lars skriver:

  Yet it would be a mistake to think of the Exhausted Majority merely as a group of political centrists, at least in the way that term is traditionally understood. They do not simply represent a midpoint between the warring tribes of the left and right. They are frustrated with the status quo and the conduct of American politics and public debate. They overwhelmingly believe that the American government is rigged to serve the rich and influential, and they want things to change.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Det betyder att de uppgivna i USA är trötta på en extremdebatt mellan extrem vänster och extrem höger. Hos oss motsvarar det kanske V, MP och Broderskapsrörelsen som extremvänster och till höger M och C. Vad som är politiskt korrekt i Sverige tror jag framförallt är en media driven och media drev driven agenda som spär på politikerförakt och skapar en feedbackloop till politiken om tillståndet i landet. Brun smetning av SD har mer med döljandet av migrationspolitikens konsekvenser att göra och troligen de inre spänningarna inom S i frågan.

   Problemet är, tydligen som i Trumps Amerika, Fake news, vinkling, media med egen agenda och svensk media drivs utifrån nyliberala, globalistisk intressen, det är mest kultursidorna man låter vänstern husera på.

   Jag tror röstetalen i svenska val i hög grad avspeglar en dåligt informerad allmänhet och ointresse, samt identifiering med olika partier eller grupper av partier enligt en vänster-högerskala, som definieras ekonomiskt med betoning på välfärdsystem och inkomstutjämning.

   Den amerikanska undersökningen avser ju värderingar i olika frågor som går på tvärs genom politiken. Det fordras genomläsning av frågeställningarna och teorin bakom frågeställningarna för att ha en synpunkt på relevansen dels för USA och dels för Sverige.

   Gilla

   • min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

    Detta är felaktigt, det som jag betecknar extrem”höger” ( i populärt tal, håller med om Östmans analys av detta) är det som motsvarar NMR och liknande och de är inte en del av debatten, felet i beskrivningen ovan är att man klumpar ihop Trump och andra som Ann Coulter eller liknande med ”extrem” höger, det är inget extremt med dem, utan det är de centrala teserna i pk-ismen som är sjuka och extrema, det är bara för att media lutar långt åt detta håll som man talar om denna mittpunkt. De extrema åsikterna från vänstern har fritt spelrum i media, politik och akademi (man bygger transbadrum och släpper in terrorister i väst och låter våldtäktsmän gå fria, eller underblåser har mot poliser) alltmedan den egentliga extremhögern aldrig hörs, det är en falsk mittpunkt.

    Gillad av 8 personer

   • min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

    Jag läste dig dåligt, jag svarade på en halmgubbe. Nå.

    Gilla

   • min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

    Eller kanske inte, det var din första mening jag hängde upp mig på.

    Gilla

   • min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

    Exempelvis så är tidskriften som nämns ovan inte mitten, utan en Obama-hyllande, Trump-hatande vänsterblaska.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Extrem i USA enligt undersökningen tycks inte avse sådant som NMR eller alt right eller liknande utan vänster, höger på det värderingsschema man försökt fånga och det förefaller att det liknar å ena sidan nyliberalism hos M, C och socialism/godhet hos Mp och V, men som de anger i undersökningen, skalan har inte med den politiska skalan att göra utan går tvärs igenom partier och vad jag ville framföra att detta PK nog avser både vänstra och högra extremgrupperna. Det är de som bestämmer vad som är PK, via framförallt media styrningen.

    Man kan se det som att exempelvis Trump är nyliberal, för ökade inkomstklyftor, nedmontering av socialförsäkringar, aktiv utrikespolitik och handelspolitik (de två områden han direkt ansvarar för), men får stöd utifrån värderingsfrågor, som inte är direkt kopplade till den ekonomiska politik (big business bestämmer ändå). Det finns tydligen en stor utmattad majoritet, som varken är särskilt vänster eller höger i ekonomiskt avseende, men fullständigt apatiska kring det politiska spelet.

    Applicerat på Sverige så kan man dra slutsatsen att extremer som AFS, V., Mp, C egentligen inte når denna stora grupp och att det är dömt att misslyckas att föra någon slags aggressiv ”konservativ” kampanj.

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  I samhällsfrågor försöker jag få uppslutning kring vad alla som inte är destruktiva och elaka kan hålla med om, för det finns inga andra tungt vägande intressekonflikter än den mellan konstruktivt och destruktivt. – Exempel:

  Massmord på civilbefolkning måste med eftertryck fördömas även om det sker från stor höjd eller genom långsam utsvältning.

  Man skall vinna terräng i kraft av sina förtjänster och inte i kraft av att ha misslyckats med att skapa fred och välstånd där man hör hemma.

  Man skall vinna rang och respekt i kraft av att vara en tillgång för sina medmänniskor.

  Den som tjänat pengarna skall bestämma vad de skall användas till.

  Skall det föerkomma folkomflyttningar, är det de avancerade släktena som skall vinna terräng på de retarderades bekostnad.

  Gillad av 2 personer

 3. Aurora skriver:

  Mellanåravalet i USA får väl visa hur trötta amerikanerna är. Vi i Sverige är nog också ganska trötta på politikernas självgoda egenintresse och hyckleri inför öppen ridå. Men vi röstar ändå. För det är till syvendes och sist vårt enda medel till något inflytande över huvud taget. Men till alla, inför annalkande nyval, rösta rätt.

  Gillad av 2 personer

  • min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

   Men vi röstar fel, på vår egen piska och undergång.

   Gillad av 3 personer

   • F skriver:

    Måste erkänna att jag har underskattat inkompetensen hos Annie Lööf och Jan Björklund. Att de inte var speciellt smarta har jag för länge sedan insett, men att de var så här totalt obegåvade inför situationen och nonchalanta mot den borgliga falangen inom sin väljarkår, det insåg jag inte!

    Om de är kapabla att t o m trycka röd knapp för Ulf Kristersson som statsminister och därmed totalt gå emot det mantra som de upprepat likt en envis papegoja ”vi vill se Ulf Kristersson som statsminister!” visar med all önskvärd tydlighet hur exempellöst maktfullkomlig Annie Lööf är.

    Detta i ett Sverige som varje dag, åtminstone i Media på riktigt, avslöjar att antalet våldtäkter på svenska kvinnor och barn ökar, där helt oskyldiga svenskar utsätts för dödligt våld, där miljarder av våra skattemedel gödslas över helt meningslösa satsningar från allt till genusforskning till MSB:s nya projekt att tysta alternativmedia.

    Vart fan är vi på väg? Ett muslimskt kalifat? Det skulle inte förvåna mig…

    Och det kan gå snabbt!!!!

    Förresten vem styr Annie Lööv, sitter Bilderberg och drar i tåtarna?

    Gillad av 1 person

 4. Lars Bernhoff skriver:

  Tyvärr tror jag att Patrik har rätt. Trump värvar röster genom sin otroliga rättframhet och sitt försök att säga att han är fristående och vill ändra på det som politikereliten gjort fel. Hillary Clinton skulle bli en fortsättning på det som inte var tillräckligt bra. Då gav Trump visst hopp som ”duktig” affärsman.

  Vår egen Jimmie vinner röster på att säga det de andra ledande politikerna inte vågade säga om invandring. Vi svenska vill allmänt hjälpa till när det finns problem men vi klarar inte att det blir så många på en gång att det blir ett misslyckande när våra rutiner bygger på det gamla samhället med lika värderingar och inte ligga till last etc
  Trump och Åkesson förstorar skickligt problemen och får därmed lättare gehör för sina drastiska lösningar. Våra övriga politiker lämnar endast små förslag till ändring, vilket alla normala fattar att det räcker inte för att lösa de verkliga problemen. Politiker som överdriver och förenklar vinner röster för att de verkar handlingskraftiga. Att de sedan inte förstått hela problemet eller skapar nya problem kommer bort i den hetsiga debatten.
  Nigel Farage var en sådan politiker när han lurade för många engelsmän att det fanns enkla lösningar i Brexitomröstningen. Trump har gjort lika dant i många frågor. Vår Jimmie framstår som nyanserad vid denna jämförelse. Han hade rätt i att vår invandringspolitik inte fungerade. Att sedan kämpa för tvärstopp blir onyanserat och har försvårat invandring av sådana personer vi behöver och vill ha.

  Inte undra på att det finns en allt för stor uttröttad majoritet. Den kan växa när den högaktuella regeringsbildningen har så många fruktlösa piruetter.

  Gilla

  • min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

   Du har tagit ditt första steg ut i öknen från oasen med indoktrineringens källa, och nu tror du att du är halvvägs till verklighetens källa, det är långt kvar..

   Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Trump och Åkesson förstorar skickligt problemen och får därmed lättare gehör för sina drastiska lösningar.”

   Lever vi på samma planet?

   JÅ förstorar definitivt inte problemen! Jag tycker han är väldigt försiktig och några drastiska lösningar finns inte på kartan hos SD. Man vill ösa båten lite försiktigt, men täta den är inte aktuellt.

   Gillad av 5 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   LARS BERNHOFF — Jadu, jag sitter och grunnar på vad Åkesson påstås göra för att ”förstora” problemen. Ta bara det faktum att muslimer kommer att bli en majoritet i det här landet inom några årtionden om nuvarande trend fortsätter — detta vägrar alla övriga partier ens tala om. Men ett faktum är det likafullt.
   Åkesson talar mycket försiktigt om detta men det framgår att han åtminstone erkänner fakta.
   Övriga partier blånekar.
   (Fyi: bortåt hälften av muslimerna i Sverige vill leva under sharialagar — som går stick i stäv mot våra hävdvunna mänskliga rättigheter.)

   Gillad av 5 personer

   • cmmk10 skriver:

    Här tycker nog 7klövermänniskorna att han ”förstorar” problemet, då jag befarar att de överhuvudtaget inte anser det vara ett problem, om befolkningen byts ut.

    Om inte annat, så vore det rasistiskt och oanständigt att förfasas över det faktumet.

    Gilla

  • Göran N skriver:

   ”Han (JÅ) hade rätt i att vår invandringspolitik inte fungerade. Att sedan kämpa för tvärstopp blir onyanserat och har försvårat invandring av sådana personer vi behöver och vill ha.”
   Möjligen tycker du att jag bygger en halmgubbe, men begrunda min liknelse (Min def av liknelse: en förenkling av verkligheten, modell, som kan tjäna som ett tankeverktyg för att möjligen tänka nytt/annorlunda om just verkligheten):
   ”Restaurangen/Hotellet/Friends arena/”You-name-it” är fullsatt/fullbelagt och det fungerar inte att släppa in flera gäster/besökare. Men det gör vi ändå av rena godhetsskäl. Vi kan bara inte stänga ute dom som vill komma in.”
   Vad är onyanserat i detta? Drastiskt? Har du f.ö. citat eller motsvarande på att de (JÅ/SD) krävt ”tvärstopp” för invandring?
   Skulle ett sådant ”tvärstopp” i så fall också inkludera t.ex AIK’s internationella fotbollsvärvningar? Har jag verkligen svårt att se att frågan ens skulle uppstå. Men har du rätt i det, så är det inte JÅ som är problemet. Då är det regelverket skapat av etablissemanget som är problemet.
   Och slutligen: Jag anser att JÅ skickligt beskriver sakfrågor, men inte att han förstorar problemen. Det räcker så bra att visa hur verkligheten ser ut eller, PK’s fasa Nr1, visar statistik/siffror på vad som hänt/State-of the nation.

   Gillad av 2 personer

  • Asta skriver:

   LB
   ” förstorar problem”
   Att du inte skäms. Vilken bubbla lever du i?
   Fasansfulla berättelser dagligen om man läser något annat än msm. Här et ex.

   Afghaner våldtog 15-årig flicka – hotade döda henne
   Enligt stämningsansökan, som Fria Tider tagit del av, ska männen även ha hotat döda eller skada flickan.
   ”Brotten bör bedömas som grova med hänsyn till NN:s låga ålder (15 år) och eftersom fler än en person förgripit sig på NN”, står det i stämningsansökan.
   Åklagaren, som i andra hand yrkar på oaktsam våldtäkt, påpekar också att övergreppet genomfördes på en ”utsatt, vattennära och vid tillfället folktom urban plats präglad av betong och trafikleder från vilken plats målsäganden svårligen kunde undkomma” och att flickan ”hyperventilerade, grät och skakade”.
   Åklagaren yrkar även på livstids utvisning från Sverige och att de båda invandrarna alltså helt förbjuds att återvända hit. 

   Utvisning -av ensamkommmande- det tror vi på när vi ser planet lyfta. Har Bernoff lyckats undvika att notera det också?

   Gillad av 3 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Som jag skrev här om dagen var ”grab them by the pussy” inte ett imperativ, och inte heller en beskrivning av Trumps eller någon annan mans beteende, utan en beskrivning av kvinnors beteende.

  Skulle någon bli upprörd eller förvånad om Gigi Hadid skulle säga till en väninna: ”you can grab them by the balls”?

  Hyckleriet firar som vanligt triumfer med den senila dumheten i släptåg.

  Gillad av 10 personer

  • Tritonen skriver:

   Sant. Dessutom översattes ”pussy” fel som ”fi..an”. Snarare ”muffen” eller ”snippan”. Feminister använder själva uttrycket, t ex Pussy riot.

   Gilla

 6. min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

  Nja Patrik, det är mycket mer än så, jag inser allt mer hur djupt indoktrinerade vi är i Sverige, i synnerhet kanske om USA, och det uppstod inte med Trump, det har varit så hela våra liv. Det räcker med att slå på P1 ett par sekunder, det brukar räcka, så börjar det indoktrinerande perspektivet. Så visst, avarterna av pk-ismen börjar bli så allvarliga och allomfattande att ingen undkommer, folk vill inte ha detta, men börjar man gräva så hamnar man mycket längre bak än du brukar göra här, man hamnar vid den första socialistiska tanken, som egentligen är USAs antites. Därav hatet mot USA. Västvärlden är byggd på självständiga bra starka människor, pk-ismen bygger på att skapa svaga klienter till staten som tycker och tänker vad som är påbjudet.

  Det är ju inte så att alla dessa människor som röstar Trump först och främst är mot pk-ismen, utan de är ju FÖR något, de stod för något bra, självständiga människor som hjälps åt av fri vilja, och de vet att det är deras förhållningssätt som byggt de samhällen med mest frihet och minst fattigdom, men själva detta välmående har tillåtit en klass av människor som i hårdare samhällen dött ut om de inte kunnat liera sig med en hårdför kung, kejsare eller annan diktator. Deras förhållningssätt är inte självständigt livsdugligt, de är lata, oärliga, parasitiska, lismande, makthungriga hycklare och dessa människor hade i ett samhälle med mindre välstånd och mindre stat aldrig fått makt och välstånd utan fått använda sina förmågor som alla andra och inte kunnat tillförskansa sig mer än deras egen förmåga tillät (Jämför samtalet mellan Lööf och Peterson, han är där i kraft av styrkan i sinargumentation, Lööf för att hon spelat det politiska maktspelet pk där det inte är kompetens som avgör, utan hur dålig människa du är, ju sämre ju högre stiger du). Nu har dessa människor upptäckt att de kan använda staten för att bestämma över andra, staten har suddat ut linjen mellan de som bidrar och de som utnyttjar (och jag talar inte här om de som är bra människor och gör sitt bästa men ändå har det svårt för de är idag en minoritet).

  Så analysen ovan är inte så bra för en svensk, jag tycker man skall läsa Tucker Carlsons bok, ”Ship of Fools”, det är en bra lättläst introduktion, men tyvärr bara på engelska, trots att den är en NYT #1 bästsäljare. Den översätts väl aldrig. Sanningen är INTE i mitten av vad systemmedia skriver och verkligen, systemedias bild är alltigenom förljugen, på punkt efter punkt, Tucker avhandlar en del av dem. Västvärldens framtid står på spel, inget mindre.

  Gillad av 6 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  Den analys som hänvisas till är idiotisk, eftersom de två liberalstaplarna understödjer kommuniststapeln som nyttiga idioter, medan de opolitiska och moderata röstar på Trump. Dessa fyra grupper utgör inte någon majoritet i någon annan bemärkelse är den rent nominella, och detta bara i en mjuk och överhettad hjärna som tror sig ha rätt att pussla fritt med folks åsikter och preskribera dem vad de betyder och vad de skall användas till. Kort sagt en intlektell.

  Gillad av 4 personer

 8. JL skriver:

  Kommer osökt att tänka på pk-orden ”IS återvändare” och ”IS resenär”.

  Ordet ”Terrorist” funkade visst inte längre?

  Skrev om kontraster sist, här kommer ännu en kontrast

  Sverige – körkort, skuldsanering och bostad
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6540648

  Australien – ge oss passet och kom aldrig hit igen
  https://www.straitstimes.com/asia/australianz/australia-strips-five-of-citizenship-over-isis-links

  Gillad av 1 person

  • W skriver:

   Kusligt men sant. Jihadister verkar vara förlåtna oavsett vilka illgärningar de begått.
   Och som du skriverier blir till och med belönade. Det är svårt att inte tappa besinningen

   Åkesson som vanligt den enda som har en nykter åsikt: Stäng gränsen för kräken, de är inte välkomna!

   Gilla

 9. Erik2 skriver:

  Noteringen om att vita, högutbildade och högbetalda är de mest politiskt korrekta stämmer utmärkt med min anekdotiskt upplevda omvärld. Jag pratar om människor med löner från 45000-50000 i månaden till 60-70000. Riktigt högavlönade alltså. De är fullständigt skogstokiga i sin PK-värld. Fullständigt rabiata. Riktigt otrevliga mobbare. De var inte likadana för 10 år sedan. Inte jag heller förstås. Man kanske trodde jag var en av dem då. Nu har man upptäckt att jag inte tjänar lika mycket, då åker ens människovärde i botten. Och det visas av kan jag säga.

  Gillad av 2 personer

  • min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

   Jag lyssnar på detta men det skaver, Rubin och Peterson undviker var skon verkligen klämmer och slår in, för mig, öppna dörrar. De är vänster i hjärtat och inser inte, ”im not a republican” att det inte bara är identitetspolitiken etc som är fel, utan att det är den centrala tanken att världen är god och mjuk som är fel, därför inser de inte att det finns något gott i sammanhållning bland vita, som ett försvar mot en invasion, de leker att de kan ha kakan och äta den, och just i USA så går detta kanske, med världshav på ömse sidor, om man kan stoppa inflödet från söder, men inget system kan vara öppet, och i synnerhet inte mot grupper som agerar motsatt det fria västliga, som inom islam, så man undviker att ta ställning där skon verkligen klämmer, där man måste vara hård, och våldsam, för att bevara väst. Att plocka isär pk-ismen och identitetspolitiken visst, för de som tänkt efter så är detta en öppen ladugårdsdörr. Men är man för eller emot muslimsk invandring, för eller emot kinesisk invandring, där börjar skon klämma. Hur skall man stoppa det? Där klämmer den än mer. Jag har intryck att de tror att detta klaras utan våldsamt försvar, och ingen pressar dem på denna punkt, för här är de pk och de enda som tydligt argumenterar denna punkt betraktas som rasister, eller är det.

   Gillad av 2 personer

   • brrr skriver:

    Den analysen håller jag delvis med om, fast jag betraktar dem snarare som liberaler än som vänster. De flesta av de nordamerikaner som hörs offentligt tycks vara liberaler snarare än konservativa eller vänster. Möjligen undantaget bröderna Weinstein som jag nog skulle beteckna som något i stil med ”vänsterkonservativa” kanske…? Och kanske Mark Steyn som möjligen är mer åt höger…?
    Jag är osäker på dedär etiketterna, och olika människor uppfattar dem olika.
    Själv är jag av olika skäl inte överdrivet förtjust i varesig Rubin eller Peterson, men jag lyssnar gärna på dem.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   BRRR, vem är det du gillar? Som jag (som tittar på denna typ av videos 2-3 timmar per dag sedan 5 år tillbaka) ser saken finns det många intressanta röster som har bra analyser. för min del lyssnar jag på 30-40 stycken och ser om de har något som är intressant just nu. De täcker lite olika områden och talar inte alla på samma sätt. Vilket är själva poängen. Att blanda det mer intellektuella med mer råa, tekniska, känslomässiga etc. Först på det sättet kan man man få en grund att stå på för ytterligare efterforskning och för att ha en egen hörbar röst.

   Gilla

   • brrr skriver:

    Instämmer helt med dig, jag lyssnar också på olika infallsvinklar just för att få utrymme att fundera, analysera själv. De flesta har något att tillföra från olika håll och på olika sätt, även när jag anser att de är fel ute, man lär ju sig av det också.
    Robinson och Murray är möjligen mina favoriter att lyssna på, men de saknar perspektivet med överbefolkningen, vilket t.ex. bröderna Weinstein kompletterar med.

    Gilla

 10. min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

  Jag tycker skeendena idag bevisar de teser Östman lägger fram om att allt börjar med socialismen, den franska revolutionen kanske, eller än tidigare, kanske med att den första parasiten blev medveten om att man kan utnyttja kollektivet för att inte bidra, gör man oket bredare så puttar fler och då märks det inte om parasiten bara låtsas putta. Det jag menar är att det verkar som denna socialistiska dynamik har en egen kraft som inte går att stoppa, inte ens när uppenbart destruktiva krafter kommer in utifrån, inte ens när kvinnor och barn inte längre är säkra, det första som fungerande samhällen försöker ombesörja, så kan socialismen hejda sig, den lockar fram det värsta i folk, som i sin tur lockar fram det värsta hos andra och så vidare, det går fort nu och pk-ismen förgör sig själv, kanske vi skall vara tacksamma för denna mekanism, annars så hade vi kanske fått leva med socialism och pk-ism för alltid. Men socialismen är instabil eftersom den talar till folks värsta instinkter, vi ser början på en våldsam kollaps, precis som i Sovjet tidigare. De som tror på ett stabilt välfärdssamhälle drömmer, detta är oundvikligt.

  Gillad av 4 personer

 11. Isberget skriver:

  Vi har lätt för att se och uppleva skillnader. Särskilt om de är nya. Det gemensamma bildar både fond och bakrund. Och från det sticker det annorlunda ut. Men det ligger något förrädiskt i det. Även nytt blir gammalt och vant och sjunker ned i osynlighet. Det handlar om psykologiska mättnadsprocesser. Det är därför vi har så svårt att definiera vad svenskhet är. Vi blir lätt blinda för det egna. För luften vi andas. Det var därför Mona Sahlin inte såg den svenskhet som omgav henne. Hon trodde kultur enbart bestod av det synliga, den övre delen av isberget. Till stor del är vi alla blind för isbergets nedre del. Den osynliga del som vi alla flyter på. Förr såg vi mest ekonomiska och sociala skillnader i det svenska samhället. Vi tänkte knappt på oss själva som kulturvarelser. Nu har vi fått en etnisk mångfald, och det över hövan. Det skjuts och överfalls sexuellt lite överallt – dagligdags. Något som börjat sticka ut. Det mer nymornade identitetssamhället göra sig mer och mer påmint. I och med det börjar vi också upptäcka oss själva. Ser inte bara skillnader i etnicitet som bestående av olika maträtter och kläder. Utan även i värderingar och i moralisk hållning. Som i uppfostringsmetoder, kriminalitet och syn på kvinnan. Där olikhet i etnicitet, även inbördes, faller ut som olikhet i värdegrund. Ty så plägar kulturell olikhet göra. En uppväxt under annorlunda förhållanden tar man med sig. Även vid gränspassager. Det är först nu svensken börjar förstå att även han, som varelse, har en slags underdel. En egen identitet. Som bär honom och henne genom livet. Som all svensk kultur flyter på. Och som det är nödvändigt att försvara. Om djupet av svenskhet skall bestå. För ingen kultur kan existera utan en undre del – att flyta på. All kultur går på djupet. Även den svenska.

  Gilla

 12. Elisabeth skriver:

  Patrik E frågar: ” Hur mycket av den energiskt plumpe Trumps framgångar kan förklaras av att det amerikanska folket rätt och slätt vill markera mot PK-ismen ?” Tja , kanske en del men framförallt – vad sägs om Ekonomin ? Och invandringspolitiken ? Trump kan dessutom förmedla sina uppriktiga känslor och visioner. Han har humor , han drar sig inte för bataljer och att trycka till misshagliga motståndare, ofta just dessa förhatliga PK-nissar. Många. många känner att han talar just till dem, han drar väldiga skaror när han håller tal. Han upplevs som en äkta amerikan, en selfmade man, one of the guys, en person som skattebetalarna/hårdjobbande personer kan relatera till.. Han brukar säga att Demokraternas politiker vill släppa in så många invandrare som möjligt som sen får del av sjukvård och välfärd och på det sättet köper man deras röster för lång tid framåt. Stämmer det inte rätt bra på svenska vänsterpolitiker också ? Trump är den friskaste fläkten i politiken på mycket , mycket länge. Det var ett mirakel att han vann över den försåtliga Hillary som är full av tricks och bedrägeri. Jag håller tummarna för Trump så det knakar. Det spås att han behåller senaten men förlorar representanthuset. Hoppas man spår fel avseende det sistnämnda.

  Gillad av 12 personer

 13. Göran Holmström skriver:

  Ett av problemen är att väldigt många som påverkat åt vilket håll Sverige skall gå.
  Ha vare sig aldrog arbetat med ett riktigt arbete, ej heller umgåtts med människor som lever fattigt heller. Dessa världsförbättrare har läst krönikor och ledare skrivna av rödvinskommunister som aldrig smutsat ner sig eller släpat sig till ett arbete dom hatar för att se till att ens barn har mat på bordet.
  Nu har denna elit styrt Sverige sedan säg 1960 talet, infiltrerat skolan och samtliga myndigheter. Resultatet ser vi alla nu.
  Är det någon som ens tror på ett lyckligt slut på denna sjuka saga??

  Gillad av 1 person

 14. Göran Holmström skriver:

  Förbaskade rätstavningsprograrm ( vet skrev fel med flit)
  Men en önskan vore möjligheten att kunna redigera i efterhand.
  Både stavfel och sådant som man ser i efterhand att det inte vart bra .
  Mvh Göran.

  Gilla

 15. Aha skriver:

  Trump är intressant. Han bokstavligen vadar i ett träsk (drain the swamp) där prioriteringarna tydligen är lika groteska som i Sverige där tiotusentals sköra äldre kan vänta på ett tryggt boende i livets slutskede medan miljarder kr läggs ut på ensamkommande yngre män som tar sig från en kontinent till en annan och sedan till Sverige för att där ge sken av att vara i fara och som återförenas med sina föräldrar genom att föräldrarna (och syskon) tas hit till Sverige.

  När samhällen består av sådana PK-prioriteringar öppnas dörrarna för realpolitiker och det är väl också så att fler Trump:ar dyker upp i flera länder. Österrike och Italien är väl exempel på detta.

  Long live Trump!

  Gillad av 4 personer

  • min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand och petade navelludd i en rand, och undrade vad som hänt med mitt land, och silade lite sand med min hand skriver:

   Ja, har jag hälften av hans energi vid hans ålder så är jag nöjd.

   Gillad av 1 person

 16. Friedrich von Fressen skriver:

  Landsfadern Tage Erlander skrev en gang sa har (betraffande raskravaller i USA): ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”

  Vad sager folket pa Soderns Hojder om detta uttalande? Och anvandandet av ordet ‘rasen’ med syftning pa var befolkning?

  Gilla

 17. olle reimers skriver:

  Den uttröttade majoriteten är ett utrryck för en stor och drastisk samhällsförändring, tror jag. De ser att den kommer och försöken att orientera sig har pågått länge och blivit allt svårare. Man väntar på att ord övergår i handling. En del blir otåliga och slår till först. Andra drivs allt djupare in i passivitet eller klantänkande.

  Vi står inför drastiska förändringar. Frågan är vilka. Alla vet dock att det kommer att göra ont och hukar sig inför smällen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.