Star Wars-sagan är slut

Mohamed Omar

När Disney köpte Star Wars-konceptet 2012 så var många fans skeptiska, och många andra var entusiastiska och förväntansfulla: äntligen skulle det komma uppföljare som tillfredsställde både nostalgiker och nya tittare. Den första filmen i serien, The Force Awakens, hade premiär strax före jul 2015 och såg ut att bli en fest för nostalgiker. Regissören J J Abrams skulle hitta tillbaka till känslan i de tre första, klassiska filmerna 1977-83. Harris Ford gjorde come back i rollen som smugglaren och den motvillige hjälten Han Solo, Carrie Fisher som prinsessan Leia och Mark Hamill som jediriddaren Luke Skywalker.

Vissa menar att Force Awakens har så många likheter med den första filmen A New Hope från 1977 att man skulle kunna se på de nya filmerna som en omstart av hela Star Wars-sagan. Vi har en ung, föräldralös hjälte på en ökenplanet, en gullig robot som bär på viktig information och en ond militärmakt med en gigantisk rymdbas som kan förinta planeter med sitt strålvapen.

Men andra fans anade att allt inte stod rätt till. Det fanns en risk för att vänstervridningen inom den amerikanska filmindustrin, och hela underhållningsbranschen, skulle få för stor påverkan. Och de skeptiska fick rätt – The Force Awakens var en fortsättning på den älskade rymdsagan, om en galax långt, långt borta, men också ett inlägg i samtidens debatt om från ett vänsterperspektiv. Hjältinnan Rey är så klart en ung kvinna som utan någon som helst träning spöar en betydligt starkare skurk, den här filmens motsvarighet till Darth Vader – Kylo Ren.

Den där galaxen långt, långt borta visar sig vara ganska lik vår egen värld. Mot det onda, ”vita imperiet” står de ”mångkulturella” rebellerna. Det hela ser ut som ett rymd-AFA i kamp mot stereotypa rymdfascister, ledda av en neurotisk general som är misstänkt lik Eric Trump, Donalds son.

Tendensen fortsatte i nästa film, Rogue One, som kom ut 2016 som en fristående spinoff. Det var visserligen en vuxnare och mörkare Star Wars-film än The Force Awakens, men innehöll samma barnsliga och klyschiga vänsterinslag i kampen mellan det onda imperiet och de frihetslängtande rebellerna.

På ökenmånen Jedha ligger den heliga staden Jedha City. Staden har en tydlig arabisk karaktär och i basarerna möter man utomjordingar i niqab, ansiktsslöja. Där leder Saw Gerrera (ett namn som är misstänkt likt Che Guevara) ett uppror mot den imperialistiska ockupationen. Hans män har vad som ser ut som arabiska drag, bär turban och kallas ”fanatiker”. Det verkar som man vill att vi ska förknippa Jedha City med Mecka, den mest kända heliga arabiska staden i öknen. Är det här ännu ett försök av den postkoloniala vänstern att ”förstå” den islamiska terrorismen och sätta in den i ett sammanhang av antiimperialistisk kamp och tredje världen-romantik? I Saw Gerrara och hans ”fanatiker” på Jedha kan man se en rymdversion av den förening av kulturmarxism och islamkramande som präglar delar av dagens vänster.

I filmen The Last Jedi, som kom ut 2017 som del två i den nya serien, hittar hjältinnan Rey hittar den åldrade jediriddaren Luke Skywalker på en avlägsen ö. Hennes uppdrag är att övertyga Luke om att lämna ön och undsätta rebellerna som är hårt ansatta av The First Order, imperiets arvtagare och dess ledare Kylo Ren. Motståndet behöver honom. Förutom att vara väldigt vitt är The First Order, liksom tidigare imperiet dominerat av män, medan man bland rebellerna inte bara hittar alla kön och färger, utan också utomjordingar med ”primitiv” framtoning som ska få oss att tänka på ”den ädle vilden” som fick sina kulturer förstörda av europeisk kolonialism.

Det politiska budskapet i de nya Star Wars-filmerna blir näst intill övertydligt när rebellflottans amiral, en blåhårig ”batikhäxa”, sätter machokillen, piloten Poe på plats. Men rebellerna är inte bara rättvisekrigare, de har, liksom Saw Geraras ”fanatiker”, också en del drag som för tankarna till islamisk terrorism. Den blåhåriga amiralen räddar till exempel rebellerna genom en självmordsattack. Men när frihetskämpen Finn ska försöka med samma sak, blir han räddad av en tjej, så klart, som får honom att tänka om.

Nostalgikerna som hoppades om att The Force Awakens skulle bli en väckelse för Star Wars har nog slutat hoppas för länge sen. Om inte, så blev den senaste spinoff-filmen om Han Solo som kom i år, Solo: A Star Wars Story, förmodligen droppen som fick bägaren att rinna över. I denna film har magin och sagokänslan i galaxen långt, långt borta definitivt fått träda tillbaka för vänsterns rättvisekrig. Till detta kan läggas att filmerna nu kommer för ofta. Det är som med Marvel-filmerna – en mättnadskänsla börjar infinna sig.

När den charmige svindlaren och rymdcowboyen Han Solo dök upp i den första filmen A New Hope 1977 blev han en av Star Wars-sagans populäraste figurer. Han hade en hårig sidekick kallad Chewbacca och ett rymdskepp kallat Millenium Falcon. I den nya filmen berättar man alltså hur Han Solo fick sitt namn, hur han lärde känna Chewbacca och hur han fick tag på sitt skepp. Tyvärr klarar inte den nye rollinnehavaren, Alden Ehrenreich, att axla Harrison Fords mantel – han kommer sannolikt att äga rollen för all framtid. Ehrenreichs spjuveraktiga Solo-leende känns påklistrat.

Mycket av Han Solos charm i A New Hope handlar om att han inte är någon hjälte, bara är ute efter pengar, men har ett gott hjärta, och liksom snubblar in rebellernas kamp. I den nya filmen dödar man karaktären genom att göra honom till hjälte som redan från början står på den goda sidan. Men han kan, i den nya Disney-andan, inte klara sig utan en stark kvinna. Denna gång heter hon Qi’ra och spelas av Emilia Clarke, känd från Game of Thrones. Det är hon, inte Han Solo, som vinner slutstriden mot filmens storskurk. I jämförelse med den tuffa Qi’ra är Han ganska mesig. Av fansen på Internet har han fått öknamnet Soylo efter sojan som sägs göra möss av män.

Det är förstås inget fel på kvinnliga hjältar eller tuffa tjejer och de får gärna överträffa de manliga karaktärerna i filmen. Men när man ser hur detta upprepas tvångsmässigt och ingår i en vänsteragenda – som pressas in i film efter film – så blir det störande och man känner sig som tittare inte respekterad. Man ska uppfostras som en elev i en gammaldags auktoritär skola. Illusionen bryts och i stället för att fly från den trista vardagen till den fantastiska sagovärlden, så dras man in i samtidens debatt, dessutom på ett alltför övertydligt, simplifierat och därmed respektlöst sätt.

För att göra vänsteragendan rentav löjlig i sin övertydlighet har man infört en robot, L3-37, som skanderar rättvisekrigar-slogans. Karaktären är minst lika irriterande som Jar Jar Binks från prequel-filmen The Phantom Menace (1999), men till skillnad från Jar Jar är L3-37 inte avsedd som comic relief utan bara för att göra bisarra statements om ”lika rättigheter”. Kanske har någon kättare smugglat in det för att göra parodi av vänstern? Det är möjligt, eller så saknar bara Hollywood-vänstern självinsikt – de ser inte hur löjlig deras ”kamp” har blivit. Enligt Poes lag så kan ju uppriktig extremism lätt feltolkas som parodi. Man skulle kunna göra en självständig tolkning av L3-37 som en metafor för hur robotisk vänstern har blivit. Man bara stänger av det kritiska tänkandet och upprepar slogans som man inte kanske förklara, och när någon tänker annorlunda så blir man ”triggad”, censurerar eller isolerar sig i ett ”tryggt rum”.

Filmen är på alla sätt förutsägbar – inte bara vad gäller vänstervridningen utan även handlingen och tittaren känner att han befinner sig ett steg före karaktärerna. Det är synd att det skulle sluta så här för Han Solo – han förtjänar att minnas på ett bättre sätt. Men med The Force Awakens var det redan slut med Star Wars-sagan anser många fans. Med det klimat som råder nu inom kulturlivet kan man dock inte förvänta sig mycket mer – i stället för mäktiga epos får man trista och förutsägbara debattinlägg. Rättvisekrigarna kan helt enkelt inte låta någon att den rena fantasin, glädjen och skaparlusten får flöda fritt någonstans – allt måste underordnas ”kampen”. Man kan hoppas att de kritiska fansens bojkott av Solo: A Star Wars Story bidragit till att den dragit in så lite pengar. Det är dock tveksamt om ens ekonomiska förluster kan få en robotisk hjärna – likt den som sitter i L3-37 – att reflektera, ompröva eller försöka förstå den Andre, för att använda ett ord ur kulturvänsterns egen vokabulär.

16 reaktioner på ”Star Wars-sagan är slut

 1. min strand i samarkand där satt jag med ett hål i en tand skriver:

  Ja jag satt och vred mig som en mask, man vill så gärna att inte vänstern skall förstöra också detta men tyvärr, humorn är också borta. Kanske vi skall se det dom varningssignal, vänstern tillsammans med islam kommer, bland mycket annat, att bli en kulturell öken, utan humor, som plakat av Stalin, vi vet redan hur de vill att vi skall tänka, varför gå på Bio och få det nerkört i halsen också.

  Gillad av 4 personer

 2. NPC2-D2 skriver:

  Make art Nazis don’t want to consume.

  Make games Nazis don’t want to play.

  Draw comics Nazis don’t want to buy.

  Write books Nazis don’t want to read.

  Film movies Nazis don’t want to watch.

  Hold conventions Nazis don’t want to attend.

  It’s not hard.

  Gillad av 1 person

  • Rikard skriver:

   Make art Nazis don’t want to consume.
   Make games Nazis don’t want to play.
   Draw comics Nazis don’t want to buy.
   Write books Nazis don’t want to read.
   Film movies Nazis don’t want to watch.
   Hold conventions Nazis don’t want to attend.
   It’s not hard.

   Gillad av 1 person

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Här blev det fel.

    Make art moslems don’t want to consume.

    Make games moslems don’t want to play.

    Draw comics moslems don’t want to buy.

    Write books moslems don’t want to read.

    Film movies moslems don’t want to watch.

    Hold conventions moslems don’t want to attend.

    It’s not hard.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard ,fd lärare

    Gillad av 1 person

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  För den som vill göra en djupdykning i kulturkriget i USA rekommenderas följande Youtubekanaler, namnet står under resp. länk:

  [https://www.youtube.com/user/fascistfrog/videos]

  [https://www.youtube.com/channel/UCMvVQIAfsGwzrfPLxiaIG8g/videos]

  [https://www.youtube.com/channel/UCBl_W0VLuoWoiVdjrSlZ8xQ/videos]
  Film Fix

  [https://www.youtube.com/user/OdinsMovieBlog]

  [https://www.youtube.com/channel/UCYjZ89DFZ9_kR_RA-TXMdMw]
  SC Reviews

  [https://www.youtube.com/channel/UCRWsFMLzGGJKLnAXJ9U93_A]
  That Star Wars Girl

  [https://www.youtube.com/channel/UCaQXDLZoKomiCqjbXS0xH_Q]
  Mindless Entertainment

  [https://www.youtube.com/channel/UCeCJB88u93eq91U0rlJsW-A]
  Overlord DVD

  [https://www.youtube.com/channel/UCPyMbYIzr0iKLv6nGOCX_WA/videos]
  Tha Gospel According to Mark with a Cee

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 4. Göran Holmström skriver:

  Tur att man är så gammal, att man har minnen av filmer utan vänstervridning eller politiska agendor.
  Sista årens filmproduktioner har till större delen, bara bjudit på sådant som är förutsägbart och trist.
  Fast å andra sidan vem behöver filmer som verklighetsflykt, då vi har realitysåpan Sverige utanför vår ytterdörr?
  En polismyndighet som inte haffar våldtäktsmän eller bilbrännare, men skjuter 25 skott mot en handikappad ung man varav tre träffar. Eller jagar Elsa 67 efter hon skrivit av sig på Facebook sedan hon blivit rånad. Krydda det med en statsminister som storvulet skryter om världens första feministiska regering som sedan får kvinnorna i regeringen att ta på slöjan vid ett statsbesök.
  Att frysa ut 1,1 miljoner väljare är även det en god ingrediens till en hygglig film.
  Lite synd bara att den aldrig produceras av Hollywood, vi kunde gott behöva intäkterna för att minska skatterna.

  Gillad av 7 personer

 5. uppstigersolen skriver:

  Jag såg ju de tidiga filmerna men hustrun säger att jag saknar fantasi så jag såg aldrig storheten i dem. Givetvis uppskattar jag herr Omars recension av dessa samt även att han orkat titta på det elände som Disney nu släppt ifrån sig. Hustrun är dock inte särskilt sugen på att se de nya filmerna så nu är vi överens.

  Gillad av 2 personer

 6. Kristian skriver:

  Ursprungliga Star Wars slutade halvvägs genom Return of the Jedi. Ewokerna var en föraning av vad som komma skulle.

  http://www.scifiwright.com/fancies/saving-sf-from-sf/
  ”Anyone reading reviews or discussions of science fiction has no doubt has come across the oddity that most discussions of female characters in science fiction center around whether the female character is strong or not.”

  (Över 30000 ord – bara för den som orkar.)

  Gillad av 2 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Som Star Wars-fantast tar jag tillfället i akt: hjälmen innehåller en hel del utrustning, bland annat gasfilter och ljus/bildförstärkare. Rustningen tål vakuum under en begränsad tid.

   Tror inte britternas tropikhjälmar kan ersätta det – inte ‘stahlhelm’ heller för den delen. 🙂

   För den som vill grotta ner sig i trivia om Star Wars-universumet rekommenderas följande:

   [http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page]

   Över varje artikel finns två flikar; en som heter ”Canon” och en som heter ”Legends”. Legends är det som producerades före Disney tog över det hela.

   Överkurs: sök reda på WEG Star Wars D6-böcker på nätet (tekniskt sett uppmanar jag till brott om jag direktlänkar, tror jag); dessa har dock varit ur tryck sedan mitten av nittiotalet så man får leta efter scannade versioner.

   Kamratliga hälsningar,
   R1KA-RD, protokoll-droid

   Gilla

 7. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Om det är något jag avskyr så är det USA;s kvinnliga, svarta presidenter i filmer och böcker. Inte för att jag har något emot en kvinnlig svart president i USA per se, utan därför att det spräcker filmen eller bokens illusion som jag försöker leva mig in i och kastar mig ut ur den. Ungefär som när man precis håller på att glida in drömmarnas land och någon slår hårt i en dörr så att man plötsligt är klarvaken. Sen är det helt omöjligt att somna om. På samma sätt blir det omöjligt att åter glida in i illusionen när den krossats genom att man infört ett element som känns allvarligt felplacerat.
  Vill man ha en kvinnlig svart president kan man sätta in henne där det inte känns malplacerat, ett afrikanskt land, eller ett science fiction-samhälle som inte är en bristfälligt maskerad karbonkopia av USA.
  Mitt klagomål gäller förstås bara när det är såna här slentrianmässigt politiskt korrekta ställningstaganden som saknar betydelse för själva berättelsen.
  Vill man se en kvinnlig president, där det är motiverat, kan man se tv-serien Commander in Chief från 2005–2006, där Geena Davis spelar (en vit, men i alla fall) president Mackenzie Allen. Hela utgångspunkten för serien är att Mackenzie är en kvinnlig vicepresident som blir president därför att presidenten dör och hur hon då är uträknad redan från början (lite glastak) men visar sig vara vass och övervinner svårigheterna på vägen. Där är själva premissen för hela serien en kvinna som blivit president på ett (vid den pre-Hillary tidpunkten) helt realistiskt sätt och de problem hon ställs inför. Alltså fullt motiverat. Synd att de bara gjorde en säsong. Jag såg bara några avsnitt, och det är flera år sen, men gillade det jag såg då och tycket det var bra. Skulle gärna vilja se hela.

  Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Det absolut dummaste ögonblicket i filmen är när den hitintills mördande och tjyvande superskurken entydigt och omedelbart för alla närvarande bevisas att vara Moder Theresa och Modesty Blaise i en person bara genom att ta av sig hjälmen. Jag har ingen aning om vilken magi som verkade här. Var det en anspelning på scenen när Luke tar av Darth Vader hjälmen för att låta honom dö i fred? Men han hade ju bevisat sin godhet i handling strax innan. Ingen magi var nödvändig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.