Tre hädare

Jan-Olof Sandgren

I min förra krönika skrev jag om hur Pakistans premiärminister Imran Khan vill införa klassiskt socialdemokratisk politik i ett land som snart kommer att utmana Indonesien som innehavare av världens största muslimska befolkning. Man kan bara önska honom lycka till och jag menar det verkligen. I Europa, som ju måste betraktas som socialdemokratins hem på jorden, går utvecklingen i motsatt riktning.

Ett tecken på att en del nya vindar blåser i Pakistan, är att högsta domstolen i Lahore nyligen friade den sedan 2010 fängslade Asia Bibi från anklagelser om blasfemi. Ett modigt beslut, med tanke på att hon tillhör en kristen minoritet och att domstolen arbetade under trycket från religiösa fundamentalister, som bokstavligen fyllde gatorna och krävde att hon skulle hängas.

Bara en vecka tidigare hade ett liknande ärende tagits upp i Europadomstolen i Strasbourg. Men den här gången blev domen fällande. En österrikisk kvinna fälldes för att (nio år tidigare) ha uttryckt sig respektlöst om profeten Mohammed – alltså exakt samma anklagelse som riktades mot Asia Bibi. Man kan knappast hävda att domstolen arbetade under press från någon folklig opinion. Inga demonstrationer förekom utanför domstolsfönstret (såvitt jag vet) och hade domen blivit friande skulle den förmodligen gått obemärkt förbi.


Medan yttrandefriheten tycks vara på frammarsch i Pakistan, är den på tillbakagång hos oss. Flera pakistanska regeringar har velat tona ner hädelselagarna, som tyvärr fortfarande har stort folkligt stöd, medan vi är på väg att införa samma lagar i Europa. Och detta utan att någon, mer än en liten grupp religiösa fanatiker egentligen har krävt det.

Man kan invända att de två fallen inte är jämförbara. Asia Bibi har suttit fängslad i nio år i väntan på en dödsdom, medan den österrikiska kvinnan aldrig varit frihetsberövad och bara dömdes till ett överkomligt bötesbelopp. Men även om EU och Pakistan tillämpar olika straffskalor för samma brott, är det ändå domstolens uppgift att klarlägga vad som är ett brott. Kanske är det till och med den viktigaste uppgiften.

Den österrikiska kvinnan dömdes för att hon med stöd av Hadithen Al-Bukhari hävdade att Mohammed hade sex med ett barn, och att denna handling i modern kontext skulle kallas pedofili (se hennes formulering här, under punkt 13). Det skulle vara intressant att veta hur domstolen i Lahore hade resonerat.

Trots att Asia satt oskyldigt fängslad i nio år kan fängelsevistelsen mycket väl ha räddat hennes liv. Lynchningar efter anklagelser om hädelse är inte helt unika i Pakistan. För kvinnor i Asias situation kanske fängelset är den säkraste platsen. Efter frigivningen måste hon antagligen fly utomlands eller gå under jorden. Med tanke på den lagstiftning som nyligen klubbats igenom i EU, kan man ju fundera över om hon skulle få asyl i Sverige.

En man som inte dömts i någon domstol, men ändå levt under något som måste beskrivas som ”fängelselika förhållanden” i ungefär lika många år som Asia, är Lars Vilks. Många tycker säkert att det är en dålig jämförelse, men trots deras olika bakgrund kan ingen av dem röra sig fritt. Båda hotas till livet för att de inte visat tillräcklig respekt för profeten Mohammed. Det är deras enda brott.

När det gäller Lars Vilks upptäckte jag en oväntad vinkel när jag nyligen hörde honom intervjuas av Hanif Bali och Per Lindgren (i podden God Ton). Jag har alltid trott att det var muslimer som gick i taket när han publicerade sin rondellhund i Dagens Nyheter, men enligt Vilks själv var det ingen som lade märke till den. Den enda muslimska grupp som hörde av sig var ”Nätverket sekulära muslimer” som funderade på att själva ställa ut den.

Det var först när Nerikes Allehanda publicerade en politiskt korrekt ledare under rubriken ”Rätten att förlöjliga en religion”, som muslimer världen över förstod att något stort var på gång. Nyheten nådde Irans ledare som vädrade en judisk konspiration, radikala grupper i Irak satte ett pris på Vilks huvud, i Pakistan brände man den svenska flaggan och tillika en docka av Fredrik Reinfeldt. Den första fatwan utdömdes av en ledarskribent på en svensk landsortstidning.

Utan att någon massiv opinion egentligen kräver det, hör man allt oftare hur svenska domstolar utdömer böter eller till och med fängelse till uppretade pensionärer som hädat på Facebook. För säkerhets skull, liksom… så att inte islamofobin sprider sig. Vad som istället sprider sig är uppfattningen att hädelse är ett problem. Och att de mest konservativa och konspiratoriska bland de muslimska ledarna kanske har en poäng.

Jesus sa vid något tillfälle att ”Den som är utan synd må kasta den första stenen”. Kanske säger det något om PK-isternas självbild att man är så ivrig att påta sig den rollen.

14 reaktioner på ”Tre hädare

 1. Bo Svensson skriver:

  Efter normalitetens återställande kan man riskfritt säga vad man vill om islam och Muhammed, liksom man länge kunnat om kristendom och Jesus.

  Metoden för normalitetens återställande just i detta avseende heter: Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför bevakade enklaver och belopp på tillräckligt hög nivå för våldsbrott.

  För att klara sina brottsförsäkringskostnader nödgas då muslimer på ett tillräckligt trovärdigt sätt distansera sig från allt inom islam som gör muslimen hotfull för en hädare och skämtare.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Beloppen i fråga är alltså de som garanten skall betala, när klienten haft ihjäl någon eller begått negått något annat illdåd.

   En global rättsordning som menar allvar borde börja där. – Med krav på ekonomisk garant för alla aktörer som önskar omfattas av rättsordningens skydd. – Människovärdet skulle då bli en realitet och inte bara munväder.

   Gilla

 2. Aurora skriver:

  Nu har alltså EU dömt att återinföra blasfemilagar i Europa. Något vi välsignats från under moderna tider. Men, som vi alla inser, så är det bara en religion som man inte får häda. Intressant nog så upphävde Itland en gammal hädelselag i samma veva. Där var historien att man inte fått häda jesus, gud eller kristendomen. Så nu är det ok att göra det även på Irland. Men inte islam. För det har EU bestämt. Ja, så bakvänt blir det i det ’moderna’ ’sekulära’ Europa. Islamistiska fundamentalister lär väl jubla. De behöver inte ens kriga (jihada) i ett Europa som självmant lägger sig platt.

  Gillad av 7 personer

 3. Tritonen skriver:

  Europadomstolens utslag är bedrövligt. Hur kan man ens komma fram till sitt beslut, som går tvärs emot mänskliga rättigheter om yttrandefrihet? Det verkar f. ö. som flera övernationella organisationer, som t ex FN och EU, inte har vårt bästa för ögonen. ( ”vad f@n får vi för pengarna/medlemskapet?”)

  Gillad av 3 personer

  • Dan skriver:

   Europadomstolen används normalt i Sverige som benämning på European Court of Justice vilket är EUs högsta domstol. Denna dom handlar om European Court of Human Rights vilket inte har något med EU att göra.

   Gilla

 4. Jari Norvanto skriver:

  Multikulti kan avrundas till islamisering. Multikulti är en urbota korkad ideologi som endast västerlandets eliter säger sig tillämpa, och sätter normen för västerlandets göranden och låtanden. Västerlandet spelar alltså ett spel som knappast någon kultur utanför västerlandet tillämpar, och inom västerlandet växer diaspororna och vad som varit majoritetsbefolkningen sen urminnes tider späs ut och deras traditioner häcklas och underordnas ”det nya”. Recept på inbördeskrig. Så som det gick i Iran, Libanon och Bosnien, för att nämna några länder spm gått från endera kristen majoritet eller relativ sekularism till muslimsk dominans.

  Västerlandet är på tillbakagång. USA:s roll som primus motor blir relativt och troligtvis även absolut svagare successivt. Om inte förr så kommer då etniska konflikter blossa upp. Vilken samlande identitet finns annan än amerikansk patriotism i USA? Utan herravälde ingen patriotism. En civilisation på dekis. Europa söndervittrande av ”multikulti” där knappast nationalstater kan överleva utan klart dominerande majoritetsbefolkningar – som under resterande århundradet genom nationellt suicid och demografisk omvandling kommer att se nya majoriteter och sannolikt en kontinent av inbördeskrig. Vänstern och ”liberalerna” i symbios, i en ohelig allians att nedmontera nationalstaterna och devalvera medborgarskapet och demokratin. Multikulti och identitetspolitik medför separatism och segregering – och där är ”klanerna” redan trimmade och nätverkade, medan ”statsindividualisten” och den sekuläre står sig slätt. Globalisterna som flyger bland molnen antingen ser eller blundar för att det brinner där nere.

  Gillad av 13 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Tack Jari Norvanto!
   Du träffar huvudet på spiken! Du skriver att nationellt suicid och demografisk omvandling ”sannolikt” leder till en kontinent av inbördeskrig. Inte bara sannolikt, utan helt säkert, skulle jag ödmjukt vilja tillägga.
   ”Way of the World” har just lagt upp en lysande video (10 min), som väl illustrerar ditt inlägg:

   Gillad av 1 person

 5. olle reimers skriver:

  Här kommer domstolens status ”The jurisdiction of the Court has been recognized to date by all 47 member states of the Council of Europe. On 1 November, 1998, the Court became a full-time institution and the European Commission of Human Rights, which used to decide on admissibility of applications, was abolished by Protocol 11.[2][3]”

  Exakt vad det innebär vet jag inte.

  Jag har läst domen. Mitt intryck är att man egentligen inte tog någon egen ställning i sakfrågan utan man hittade argument för att låta österrikarna ha en omstridd lag kvar och inte bråka med dem på den grunden att det handlade om ”religionsfred”.

  Gillad av 1 person

 6. phnordin skriver:

  Blasfemilagar i Sverige och i EU är ett uttryck för svek och feghet. Skall inte vårt demokratiska samhälle tåla det fria ordet i fri debatt? F.ö. tack för kommentaren om Lars Vilks rondellhund och den uppståndelse den skapade i det Politiskt Korrekta Sverige-den verkligheten hade jag gärna levt utan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.