Dieter Strand och Brandt, Kreisky och Wehner

Anders Leion

I fredags måste jag ta en sen båt från landet in till Dalarö. Jag var ensam i mörkret på bryggan. Båten var försenad. Medan jag väntade gick jag in i väntkuren och plockade bland de böcker som folk tröttnat på och lagt ut till andra att låna. Jag hittad en bok av Dieter Strand, mångårig medarbetare på Aftonbladet. Under sina år där skrev han över tusen kolumner, som de kallades.

Egentligen var de små reportage, omsorgsfullt formulerade och utformade. När jag nu läste om dem i den nyfunna boken fann jag att de fortfarande var läs- och minnesvärda.

Dieter Strand föddes i Tyskland, i Leipzig 1936, med en tysk mor och en svensk far. Han tillbringade sina sju första år i landet. En gång for Hitler förbi det hus de bodde i. ”Jag hade en sockerkaka i ugnen” svarade hans mamma när hon tillfrågades hur det var. Det var ju ett elegant sätt att avvisa Hitler utan att bli angripen av hans anhängare.

1943 tog sig familjen till Sverige. Några veckor senare bombades huset de hade bott i.

Under denna tid flydde också tyskar och österrikare för att rädda sig undan den nya regimen. Många hamnade i något nordiskt land. En hel generation av tidigare emigrerade européer kom sedan att dominera sina hemländers politiska liv, i främst Tyskland och Österrike men också på andra håll.

Min farbror, som var ombudsman för rörmokarna i Byggnads, har berättat om när en delegation från Byggnads besökte Österrike. I hotellfoajén frågade han en medresenär: ”Tror du den där guldgalonerade djäveln bakom disken kan växla åt oss”. Den guldgalonerade svarade blixtsnabbt: ”Skaré va mycke grus?”

Under mötet sedan talade alla något skandinaviskt språk. De hade varit flyktingar i något skandinaviskt land. Willy Brand, Bruno Kreisky och Herbert Wehner var tre av de mest namnkunniga tysktalande politiker som också sökt skydd i nordiska länder.

Willy Brand, den mest kände av dem, blev efter kriget borgmästare i Berlin och kansler för Västtyskland. Han hade tvingats ut från sitt hemland därför att den oordning, det våld och det kaos som rått under tjugu- och trettiotalet gett nazisterna möjlighet att ta makten. De erbjöd, om inte annat, ordning, till dem som inte motsatte sig deras herravälde. Andra fick tiga eller emigrera.

På båten utnyttjade jag det fria nätet och läste tidningar i telefonen. Jag stötte på den här artikeln. En rubrik lyder ”Polisanmälningarna har minskat. Men knivarna, rånen och skräcken finns kvar. En tystnadskultur breder ut sig i Björkhagen när ett ungdomsgäng misshandlar och terroriserar jämnåriga. I det dolda har läget blivit – värre.” Björkhagen ligger på gröna linjen mellan Hammarbyhöjden och Kärrtorp. Hammarbyhöjden gränsar till Hammarby sjöstad.

Det sprider sig. Kanske kommer ändå något att hända, kanske kommer våra politiker att reagera när våldet nått högstatusområdet Hammarby sjöstad.

Annars kan elden i den marknära växtligheten sprida sig till träden och trädkronorna. Sedan kommer det att gå fort.

Willy Brandt, som nazisterna tvingade i exil till Norge och Sverige, bodde i en lägenhet i Hammarbyhöjden. En staty av honom finns placerad i en park med hans namn. Så här ser den ut:

Kanske tycker någon att det är alarmistiskt att se ungdomsvåldet som början på något värre, att se likheterna mellan oordningen och våldet idag och det gatuvåld som plågade Tyskland åren före Hitlers maktövertagande.

Frankrikes tidigare inrikesminister har – efter sin avgång, förstås – varnat för att situationen i landets områden där den starkares rätt råder, och där republiken har tillåtit detta att ske, kan komma att utvecklas till något utanför kontroll. Om detta kan ske och kommer att ske i Frankrike, varför inte också i Sverige?

Willy Brandt, flyktingen, stod 1970 på knä i Polen, i ett erkännande av Tysklands skuld. Vilken eller vilka kommer i så fall att få böja knä i framtiden?

32 reaktioner på ”Dieter Strand och Brandt, Kreisky och Wehner

 1. MartinA skriver:

  När ska någon amerikansk president ställa sig på knä i Tyskland och be om ursäkt för vad amerikanerna gjorde under invasionen och ockupationen?
  Såna här gester handlar om makt, inte om rätt.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Hallå, är det någon hemma? De allierade drog sig alldeles för snabbt tillbaka när Hitler var borta. Det gjorde inte ryssarna, utan ockuperade halva Tyskland och fångade otaliga arbetsföra tyska ungdomar och skickade dem till ryska arbetsläger. Sedan har vi Marshallplanen och hjälpsändningarna till Västberlin. Vad har USA att be om ursäkt för?

   Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Du talar om efter 1947-. Jag talar om 1945-1947. De allierade kom till exempel överrens om att Europas historias största etniska rensning skulle utföras på folktyskarna. Upp till femton miljoner fördrevs. Till Tyskland, som redan svalt. Under vintern 45-46 bedrev amerikanerna svältpolitik mot tyska civila och höll krigsfångarna under fruktansvärda förhållanden. De omklassificerade tyska krigsfångar för att undvika Genevekonventionen. Röda korset tilläts inte förrän 1946.

    Här är två citat från Wikipedia, som illustrerar:
    “U.S. occupation forces were under strict orders not to share their food with the German population, and this also applied to their wives when they arrived later in the occupation. The women were under orders not to allow their German maids to get hold of any leftovers; ‘the food was to be destroyed or made inedible’ ”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Food_in_occupied_Germany

    “As in the eastern sector of the occupation, the number of rapes peaked in 1945, but a high rate of violence against the German and Austrian populations by the Americans lasted at least into the first half of 1946, with five cases of dead German women found in American barracks in May and June 1946 alone.[53]”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_during_the_occupation_of_Germany

    Fem döda kvinnor REGISTRERAS i amerikanska barackerna. Ett år efter kriget. Vad tror du det innebär i våldtäkter och mord i övrigt? Och under året innan?

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Nu är naturligtvis sån här historia omstridd. Därför använder jag Wikipedia som knappast kommer överrapportera amerikanska illdåd mot tyskarna. Men ta även del av de som tenderar åt det andra hållet?

    Betänk även att President Roosevelt godkänt Morgenthalplanen som planerade att utrota den tyska nationen med hjälp av svält efter kriget. Planen var att döda mer än två tredjedelar av tyskarna och avindustrialisera landet.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Morgenthau_Plan

    Morgenthalplanen ersattes av JCS 1067 som i viss mån var samma andas barn. Till exempel tillät inte USA hjälporganisationer såsom röda korset att hjälpa tysk Civilbefolkningn förrän 1946. JCS 1067 ersattes inte förrän 1947 med JCS 1779 sok är den sorts politik som du beskriver, Marshall hjälp och sånt, bygg upp Tyskland som allierad. Men det USA gjorde 1945-1947 är ett var ett brott mot mänskligheten. Miljoner dog. Det är särskilt vidrigt eftersom USA ej lidit av kriget själv, till skillnad från USSR.

    Du kan ju också läsa mer kontroversiella källor såsom James Bacques ”Other Losses” eller Thomas Goodrich ”Hellstorm”.
    Trailer filmatisering Other Losses:

    Bok:

    Dokument såsom JCS 1067 går att hitta som PDF tror jag, om man letar.

    Som någon sa, Hallå! Är det någon hemma?

    Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Roosevelt rapporteras som initialt positiv till Morgentalplanen och lär ha skrivit på den men backade från den sedan den läckts till pressen. Förhoppningsvis av någon chockad byråkrat.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Jan Andersson Hallå? Är det någon hemma?

    ”Import av mat till Tyskland var totalförbjuden fram till december 1945, eftersom dylikt ansågs kunna motverka försöket att sänka tyska folkets levnadsstandard.[8] Sändningar av hjälppaket till Tyskland förblev förbjudna fram till 5 juni 1946.[9] Under hela 1945 tillsåg de allierade att ingen internationell hjälp kunde nå fram till etniska tyskar.[10] När Vatikanen försökte skicka mat från Chile till tyska spädbarn stoppades detta av USA:s utrikesministerium.”

    ”Vidare ledde de allierades beslut om att begränsa tysk stålproduktion, samt deras totala kontroll över tysk utrikeshandel, till att erbjudanden från andra länder att byta tyska produkter mot mat ignorerades. Varken italienarna eller holländarna kunde längre sälja de grönsaker de traditionellt sålt i Tyskland, vilket ledde till att Holland tvingades förstöra avsevärda delar av sin skörd. Danmark erbjöd 150 ton ister i månaden, Turkiet erbjöd nötter, Norge fisk och fiskolja, Sverige erbjöd stora mängder fett, men de allierade var inte villiga att låta tyskarna handla med dem.[13] Det tyska näringsintaget blev som värst under den mycket kalla vintern 1946-1947, då genomsnittliga kaloriintaget låg på runt 1000-1500 kalorier per dag.”

    Ovan medan det råder full svält i Tyskland.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Morgenthauplanen

    Gilla

  • Moab skriver:

   Ibland blir jag trött på den generation som skriver här, de dom hade förmånen att växa upp innan vilse i pannkakan, för detta är ert fel era sossejävlar. Fulla av hybris förstörde ni allt av värde, av erat förbannade VIK så kom bara urfula betongtempel och islam, fy fan.

   Gillad av 3 personer

  • Moab skriver:

   Haha, den som ger sig in i leken får leken tåla. De fick vad de förtjänade, liksom japanerna. Utan bomberna så hade de startat krig igen, nu lyckades de förstöra Europa iallafall med massinvandring. Japanerna var klokare och är nu ett av de få ställen man kan bo i världen utan islam. Tyskarna verkar alltid vilja förstöra.

   Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Så kan man tycka. Men USA är väldigt förtjusta i att kritisera andra. Och tjatar ständigt om tyskarnas ondska och om Det Goda Kriget. Med tanke på att de inte led alls under Andra Världskriget och att de själva betedde sig som Genghis Kahn i Tyskland. Alltså, Amerikanernas ockupation av Tyskland 1945-47 är ojämförligt mycket brutalare och mer mordisk än Tyskarnas ockupation av till exempel Frankrike. Hyckleri är inte vackert, särskilt inte när det gäller astronomisk nivå av otäckhet.

    Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Nej i synnerhet inte på senare år där USAs elit, i synnerhet Demokraterna verkar se krig som något bra. Klarsynt i Ship if Fools av Tucker.

    Gillad av 1 person

   • matsesoc skriver:

    Vad gäller händelseförloppet som ledde till 2a världskriget så var det inte riktigt som det lärs ut i skolorna! Också ett för Nürnberg-rättegången förfalskat Hitler-citat används (mot bättre vetande?)
    1
    Polen hade mycket större krigsmakt än Tyskland vid krigets början. Till numerären om än inte till kvaliteten! Denna kvalitetsskillnad var den polska ledningen uppenbarligen inte medveten om
    2
    Polen förde en aggresiv politik mot minoriteter i landet. Målet var etnisk rensning. Den var riktad inte bara mot den tyska minoriteten utan på samma sätt mot till exempel den ukrainska minoriteten (och också den judiska). Polen annekterade också med militära medel en del områden från grannländerna under 1930-talet
    3
    Polen försvårade försörjningen av Ost-Preussen från övriga Tyskland genom polska korridoren på många sätt. Särskilt järnvägstransporterna av stenkol för uppvärmning etc.

    En utomordentlig redovisning av de faktiska förhållandena, tyvärr på tyska som ju få svenskar behärskar nu för tiden :

    Långt mer intressant fakta än vad jag citerar ovan! Allt väl dokumenterat med historiska dokument från de inblandade länderna.

    Gillad av 1 person

  • Cecilia skriver:

   Historien skrivs av segrarna, som bekant. Ändå inbillar vi oss att vi har fått den fullkomligt sanna, objektiva, verklighetstrogna bilden av två s.k. världskrig mellan framför allt europeiska länder och folk? Hm.

   Gillad av 3 personer

 2. Lars Bernhoff skriver:

  Sommjag uppfattar det är både Brandt och Kreisky mycket positiva exempel på personer som kämpade för en bättre värld och dessutom med en viss framgång. De var exempel på internationella sossar när de fortfarande tillförde något grundläggande och positivt.
  Att de fått starka intryck från sina viktiga år i Norden är nog bara positivt och gjorde att de också blev omskrivna i svensk press extra mycket.
  De är inte ansvariga för den svenska socialdemokratiska utvecklingen.
  Deras länder har lyckats bättre än Sverige vad gäller att hålla ordning på destruktiva gäng och ingripa i ett tidigare stadium än den åskådarsituation som nuvarande myndigheter är försatta i.
  Bra att Leion lyfter fram dessa perspektiv. Något knäböjande kan vi inte räkna med eftersom ingen är ansvarig enligt gällande praxis i Sverige.

  Gillad av 3 personer

 3. Alexander Zetterberg skriver:

  All skuld faller på den neo-marxistiska identitetspolitiska kultur som sprungit fram ur den postmoderna ideologi som tagit över akademin.

  Jordan B Peterson är en av härförarna gentemot denna onda kraft. Här läser han själv sitt förord till nyutgivningen av den officiella förkortade versionen av Alexander Solzhenitsyns Gulag Archipelago som släppts idag, 1 november 2018.

  Ett kraftfullt tal, JBP på toppen av sin förmåga: https://www.youtube.com/watch?v=XJwEBizQgYI

  Gillad av 3 personer

   • Hans Högqvist skriver:

    Helt riktigt MOAB.
    När staten tar bort det personliga ansvaret från den enskilde, ibland med lämpor och ibland med tvång, så läggs grunden för det totalitära samhälle Sverige är nära nu. Inbördeskrig blir följden.
    EU och UN drar hårt åt samma håll vad gäller stater och internationella krig kommer som följd av detta.

    Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    @Hans
    För mig verkar det som att inbördeskrig kommer av för litet förtryck, inte av för mycket. Vidare krävs någon form av naturlig självständ entitet för inbördeskrig. Någonting som helt enkelt inte existerar i sverige. Jag har svårt att se hur det skulle kunna bli inbördeskrig, det saknas potentiella utmanare till etablissemanget.

    Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    @Hans

    Här blir det inget inbördeskrig! Inte ens en revolt eller upplopp.

    Svensken kommer att tiga, med näven knuten i fickan, och låta samhället förändras i grunden. Det är de unga männen som kan starta en revolutionär förändring och det gör de inte om de inte har flickorna på sin sida. Dessutom tror de att det skall vara så här!

    Det skulle möjligtvis kunna ta hus i he.. om de kände att allt hopp var ute om att få para sig. 😉

    Gillad av 1 person

 4. Ff skriver:

  Sossar ja…
  ”…..Sveriges utrikesminister och statsministerns ställföreträdare Margot Wallström (S) beskrivs av den UD-anställde som ett fiasko i intervjun för Ingrid & Maria. “Hon gör ingenting, förstår ingenting och kan ingenting”. Istället är det hennes statssekreterare och stab som sköter jobbet” och det är nästan lika illa….”

  UD personen berättar om Olof Palme som förstörde mycket och om hur socialdemokraterna har infiltrerat hela statsapparaten och om att

  “….Vi är helt i händerna på EU! Sverige är inte alliansfritt. Vi styr en mängd ”låtsasprojekt” som det i Ukraina, eller bidrar till korruptionen/propagandan i den palestinska administration – men är det någon som tar det seriöst? Det hela är en lekstuga för politrukvalpar med rätt partibok eller föräldrar. Värdegrunds- och godhetsnarkomani är två bra ord för att beskriva verksamheten…”.

  http://word.harrietsblogg.se/

  Gillad av 1 person

 5. Göran Holmström skriver:

  Just nu böjer alla producerande skattebetalare knä för makten som snor det dom vill, och godtyckligt berikar sig själv och dom” Utsatta”.
  Hur framtiden artar sig, lär vi få se. Men några ursäkter av dessa självgoda hycklare lär vi inte få se.
  Som den halvkassa buddhist jag försöker vara, så är det fel att önska våld över medias och politikers ryggar. Så nöjer mig att önska en karma motsvarande nionde ringen i Dantes Helvete.
  Och då är jag snäll i min önskan.

  Gilla

 6. Ulrika skriver:

  MartinA har hakat upp sig med sin USA ‘bashing’ för femitelfte? gången. Han tror antagligen att
  upprepar man samma historia tillräckligt många gånger så börjar folk tro på den. Genug.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.