En stank av politiskt hyckleri

Stefan Hedlund

I normalt fungerande länder, med normalt funtade politiker, utgörs politikens fundamentala drivkraft av en strävan efter att ta och behålla makten. Endast på detta vis kan politiska program och visioner omsättas i praktisk politik. När väljare lägger sin röst på ett visst politiskt parti, utgår man ifrån att detta parti också är redo att med all kraft söka genomföra det man lovat. Det brukar kallas demokrati.

I Sverige har dessa till synes enkla principer mycket effektivt satts ur spel. I Sverige handlar politik i allt mindre grad om de sakfrågor medborgarna förväntar sig att politiken skall hantera, såsom skatter, trygghet, välfärd, skola och så vidare. I Sverige har det politiska samtalet helt kommit att domineras av en tävlan mellan de etablerade politiska partierna om vem som kan visa störst avsky inför Sverigedemokraterna, ett parti som i det senaste valet faktiskt fick stöd av mer än en miljon väljare.

Det är snart inte möjligt att höra en enda politisk diskussion som INTE handlar om Sverigedemokraterna – detta samtidigt som alla etablerade politiska partier är överens om att Sverigedemokraterna måste hållas borta från varje form av inflytande.

Man hade förvisso kunnat nöja sig med att skratta åt denna absurda teater – om det inte hade varit så, att det pågående taskspeleriet kring bildande av en ny regering sannolikt kommer att omöjliggöra en ny budget och därmed i avsevärd grad fördröja synnerligen välbehövliga reformer. Landet åsamkas därmed stor skada.


Det vi nu tvingas bevittna är ett slags kollektiv egotripp där de etablerade politikerna, med understöd av sina stormtrupper i PK-medierna, tar den politiska processen till gisslan. Via meningslösa presskonferenser och utspel i sociala medier lägger de ut texten om det egna känslolivet, om att äta upp sina skor, om att sätta sina barn i pant och om annat trams ingen vettig väljare har det minsta intresse av.

Om det är så, att politiker upplever ett så påträngande behov att av lufta sina känsloliv kan detta lämpligen förvisas till televisionens allmänt fördummande soffprogram. Det hör definitivt inte hemma i en process av regeringsbildning.

Det man verkligen borde begrunda är risken för att det kompakta förakt man här visar upp för väljarna riskerar att provocera fram ett minst lika kompakt förakt inte bara för politiker utan också för den demokratiska processen som sådan, vilket vore synnerligen allvarligt för det demokratiska systemets grundvalar.

Den centrala vattendelaren i svensk politik markerades efter valet 2014. Med den ökända ”decemberöverenskommelsen” förklarade partierna i Alliansen att de skulle avstå från att rösta på sina egna förslag. Budskapet till väljarna var enkelt – om ni röstar på oss så lovar vi att inte genomföra den politik vi går till val på. Efter valet i september i år har deras gemensamma vägran att ta politiskt ansvar kommit att genomsyras av en påträngande stank av politiskt hyckleri.

När Alliansen gjorde allvar av sitt hot om att fälla Löfven hade man inga som helst problem att ta stöd av SD. När man därefter skred till val av talman var stödet från SD lika problemfritt. Men när det blev dags att ta eget ansvar, i form av att axla regeringsmakten, då blev det plötsligt fullständigt omöjligt. Då var det egna känslolivet så outsägligt plågat av våndor att allt blev omöjligt – utom det direkt absurda.

Värstingen i denna krets är den nyliberala centerextremisten Annie Lööf. Först skulle Alliansen bilda regering med stöd av Stefan Löfven, vilket var direkt absurt. Sedan skulle Alliansen bilda regering tillsammans med Stefan Löfven, med Ulf Kristersson som statsminister, vilket om möjligt var än mer absurt. Sedan skulle S och M bilda regering tillsammans, vilket ingendera parten kunde tänka sig.

I den mån hon har en strategi tycks den vara att utesluta alla möjligheter till regeringsbildning – utom en, nämligen den där Annie Lööf ställer sig själv till förfogande som statsminister. Tanken tycks vara att om processen bara kan förhalas tillräckligt länge kommer både Stefan Löfven och Ulf Kristersson till slut att tvingas inse att verklig omsorg om landet kräver Lööf som regeringschef.

Det må vara att Annie Lööf lider av en morbid förstoring av det egna jaget, kopplad till ett narcissistiskt behov av att ventilera det egna känslolivet, men det befriar inte övriga medverkande från ansvar för att sätta stopp för hennes förhalningstaktik.

Det är nu hög tid för talmannen att omsätta sina sonderingar i skarpa förslag till Riksdagen. Givet kända låsningar borde man på en vecka enkelt kunna klara av de fyra voteringar som krävs för att kunna utlysa extra val. Kanske hotet om att tvingas upp till bevis skulle kunna befrämja en tillnyktring. Annars blir det upp till valmanskåren att avgöra vilka partier som har för avsikt att genomföra den politik de går till val på.

75 reaktioner på ”En stank av politiskt hyckleri

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta borde som ett minimum sändas till landets riksdagspersoner( eller vad de kallar sig) utan ringaste dröjsmål för precis så tycker vi faktiskt alla.
  Det är helt enkelt ett jävla sätt att behandla den svenska valmanskåren.

  Gillad av 17 personer

   • Helmet for My pillow skriver:

    Ja är det inte märkligt Fredrik? Man får den bestämda känslan att många kloka observatörer på dessa sidor förväntade sig att det skulle bli annorlunda? Ofattbart.

    Gillad av 2 personer

   • Rune skriver:

    Nej! Partierna har valt politikerna! Väljarna har valt partierna med de personer som partierna själva har satt upp på valsedeln. Väljarna tvingas med detta system att köpa grisen i säcken.

    Gillad av 5 personer

   • Helmet for My pillow skriver:

    @Rune, när upptäckte du detta, före eller efter du gick och röstade? Det du säger är ju en självklarhet och man måste rösta därefter.

    Gillad av 1 person

   • mobelmanen skriver:

    Helt rätt! Ett annat problem är Annies medlemskap i Trilateral commission. Medlemskapet borde göra henne omöjlig som minister överhuvudtaget. Det är en skam att public service och MSM inte rapporterat dessa missförhållanden till oss väljare. När ska folk börja inse att man inte kan lita på MSM. Dessa kanaler ägs av ett fåtal personer som dikterar både villkor och innehåll vi får ta del av. Vi behöver hjälpa folk att hitta alternativa kanaler som ger dem ett alternativt perspektiv att begrunda. Endast då kan vi börja lägga ihop pusselbitarna till det invecklade pussel vi kallar politik.

    Gillad av 1 person

 2. Lenam skriver:

  Så kraftfullt och bra formulerat. Det verkar onekligen som någon form an demokratihat som vi bevittnar. Tråkigt att man inte tycks förstå att det är den egna politiken som skapat precis den situation man har. Snopet att behöva se sanningen och konsekvenserna av den politik man fört.

  Gillad av 5 personer

  • Linden skriver:

   ”Tråkigt att man inte tycks förstå…
   Vadå förstå?
   Vem är det som inte förstår?
   Tror du att politikerna är totalt tappade bakom vagnen?
   De förstår mycket väl vad de håller på med.
   Allt är ett spel för gallerian,
   Tror du DÖ kom till av tillfällighet?
   Historien upprepar sig.
   Syftet med hela apspelet är att gör om Sverige till ett mångkulturellt land.
   Och ursvenskarna ska stå för fiolerna.
   Det sovande folket fortsätter att ge sin röst på bedragarna.
   Hjärntvätten har fungerat.
   Tala om att gräva sin egen grav.

   Gillad av 5 personer

   • Helmet for My pillow skriver:

    Den är nu så djup så när man slänger upp jorden så får man den tillbaks i huvudet. Snart börjar det fyllas på ovanifrån.

    Gillad av 2 personer

 3. Lars skriver:

  Det tycks handla om att förneka verkligheten och låta en fantasibild ersätta, låta ryggdunk från den egna innersta kretsen stärka självmedvetandet. Reaktionsbildning skulle kanske en psykoanalytiker säga. Båten kränger och ligger för lågt på ena sidan, då springer alla över till den andra sidan och båten kränger. Ingen kommer på den goda iden att sätta sig mitt i båten och skapa stabilitet. Group Think?

  Gilla

 4. Erik2 skriver:

  SD är som gudasänt för S. Efter alla år lyckades så högersocialisterna samla ihop sig i alliansen i början av 2000-talet. Ett oerhört framgångsrikt koncept. S närapå gick under. Men så kom SD in i riksdagen. Där kom murbräckan som kan splittra alliansen. Det är detta SD-hatet handlar om. Det finns många vänstersocialister i högetsocialistblocket så skrämseln mot SD splittrar. S håller på att lyckas splittra alliansen m h a SD. Lööf sedan låser nu regeringsbildningen och hon har helt klart en annan agenda än alla andra.

  Gillad av 3 personer

 5. Pelle skriver:

  Är det inte komiskt hur Annie Lööf allmänt beskrivs som någon sorts politisk mitten? I själva verket är hon det mest extrema som svensk politik någonsin har frambringat. Förutom den allvarligt narcissistiska personligheten uppvisar hon alla drag av en liberalism som har gått över styr och inte tolererar minsta avvikande uppfattning och har blandat ihop ”öppet samhälle” med ”laglöst samhälle”, kaos och nihilism. Med Annie Lööfs liberalism finns inga gemenskaper, människan är blott en fritt svävande individ utan historia eller framtid, utan omsorger. Det enda som förenar henne med andra människor är hennes tillfälliga konsumtionsval och uppvisande av varumärken. Det bästa för Sverige och alla vi som bor här vore om Annie Lööf försvann från den politiska scenen för gått. Den själlösa livsstilsliberalismen och hör hemma på historiens sophög.

  Gillad av 9 personer

 6. Bo Svensson skriver:

  Det fungerar inte att ha hat mot något som ledstjärna för politiken. – Man måste fokusera på vad det är man vill ha och inte på vad man vill distansera sig från.

  Distansera er gärna från nazismens brott men glöm då inte bort att distansera er från de allierades motsvarande brott och kommunismens illdåd. – Kommunism, – hat mot samhällets elit, – har skördat fler offer än nazismen och de allierades bombmattor över tysk och japansk tätbebyggelse skördade dödsoffer i samma storleksordnIng.

  Att distansera sig maximalt från nazism och inget annat, leder till att man hamnar i väldigt dåligt sällskap.

  Gilla

 7. PerH skriver:

  Verkar logiskt att Löven och Kristersson för att undvika överhängande damoklessvärdet nyval slutligen kommer att acceptera Annie Lööf som statsminister.
  Spådomen har jag hört viskas länge nu.

  Gilla

  • Karl Oskar skriver:

   Under ledning av sjuklövern tågar Sverige, som en sömngångare, ner i avgrunden.
   Nästa logiska steg.
   Sätt Annie Lööf som statsminister, avkorta pinan och få slut på landet.

   Gilla

 8. MartinA skriver:

  ”Demokratin” har medfört en utomeuropeisk invasion som kommer utrota den svenska etniciteten. Om detta helvetessystem förlorar legitimitet så är det en god sak.
  För övrigt är jag övertygad om att det styre som kryper fram ur den här processen kommer motsvara de majoriteter i riksdagen som politikerna gick till val på. Det vill säga, mer massinvandring (S,MP,C,V,L), mer skattehöjarpolitik (S,MP,V,SD), mer globalism (S,MP,C,L,M,KD), mer intersektionell postmodernism, kulturmarxism, mer svenskhat (S,MP,V,M,L,C). Slutet gott, allting gott. Bygg en moske baby, bygg gärna tre baby.

  Gillad av 8 personer

 9. MartinA skriver:

  Och något extraval blir det inte. Därför att majoriteterna i riksdagen ej kommer vinna på det. Vidare, de ”reformer” som nuvarande majoriteter kommer genomföra kan gärna vänta, jag har ingen brådska alls att få dem på mig.

  Gillad av 4 personer

 10. KENNETH skriver:

  Om de som föraktar politiken ökar med 50 000 personer på ett år, så är det inte bra för demokratin. Betänk att detta motsvarar 3 pers./kommun.

  Gilla

  • Helmet for My pillow skriver:

   Samtidigt så växer Sverige med 120,000 pers om året.. och inte röstar de SD, ej heller M för den delen. De behöver bara avsätta ett par tusen klanröster så får de direkt representation, sen kan resten rösta S eller V.

   Gilla

 11. Det börjar bli farligt skriver:

  Politiskt åser vi en förföljelsen av SD i stor skala.
  Byggd på en slags avhumanisering. Att bli utesluten ur en social gemenskap aktiverar hjärnans smärtnätverk. Det gör ont att bli utstött. Det vet forskarna. Och vi övriga också.

  Vi söker alla gemenskap. Vi går ihop med vänner, familj och arbetskamrater. Och även i lag. Det känns bra att tillhöra en grupp. Driften att samarbeta har hjälpt människan att överleva. Och även byggt civilisationer.

  Men där finns också en baksida. För varje ingrupp finns det också en utgrupp. De som står utanför. Och dessa mekanismer kan i sina ytterligheter leda till mänskligt fruktansvärda ting. Historien är full utav dem.

  Fungerar hjärnan annorlunda beroende på olika grupptillhörighet? Ja! Skadas någon människa visar uppmätt hjärnaktivitet att man reagerar starkare när någon i ingruppen skadas. Om någon i utgruppen skadas kan reaktionen utebli helt. Vi reagera med en slags avhumanisering.

  I förlängningen tillämpar vi då inte de moraliska regler som annars gäller för människor. Avhumanisering i stor skala kan leda till stor brutalitet. När stora grupper börja handla annorlunda gentemot andra grupper kan de rentav leda till illdåd.

  I propaganda förvanskar man gärna andra.
  I propaganda kan man även börja avhumanisera.
  Via internet kan man idag också synkronisera stora människogrupper. Internet som medium möjliggör att nå ut till stora grupper.

  I det ljuset av det påtalade mår jag numera illa när jag betraktar förföljelsen av SD. Var finns besinningen? Var finns återhållsamheten? När skall politikerna och media börja ta sitt ansvar? När skall den pågående avhumaniseringen av SD upphöra? Och förföljelsen av allt som omgärdar SD nå ett slut?

  Gillad av 6 personer

  • Elisabeth skriver:

   Ja, förföljelsen är helt absurd. Läs bara hur krönikören Björn Wiman på DN uttrycker sig : ” På ena sidan står vi som älskar livet, på den andra en irrationell, apokalyptisk högerradikalism som kan vara på väg att driva civilisationen mot dess undergång”. Karlen verkar ju skvatt galen. Samtidigt ska man betänka att detta är Sveriges största morgontidning som predikar…..

   Gillad av 9 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Man göder, lockar fram och ger legitimitet åt figurer som frodas i mobbningens giftiga klimat.
   Som enligt egen självbild är upphöjda och godhetens företrädare. Medan de i själva verket drivs av ondska.
   Inte bra!

   Gilla

  • Erik2 skriver:

   Instämmer till fullo. Bra beskrivet. När kommer nästa steg i stor skala? Vad blir steget? Utebliven pension om man inte delar statens värdegrund? Utökad HMF lag?

   Gillad av 1 person

 12. Östrahult skriver:

  Den här processen har verkligen urartat fullkomligt. Mest pinsamt är väl att se det starkaste oppositionspartiets förfall, moderaterna. Tyvärr har man nu flera gånger i rad utsett partiledare som inte är vuxna uppgiften. När det gäller den nuvarande ger han intryck av att aldrig ha lämnat sitt trygga Kindergarten. Ur landets synvinkel är det kanske bäst att slippa vederbörande som statsminister.

  Den reaktion som dominerar agerandet mot SD tror jag kan förklaras av något så enkelt som att man ägnar sig åt konkurrensbegränsning. Man vill inte störas i sandlådan och framförallt inte av personer med ”udda” bakgrund, dvs som inte är broilers eller PR-konsulter.

  Det är vidare bedrövligt att se att inget av de ”före detta” borgerliga partierna står upp för borgerligheten utan hellre går ihop med kommunisterna än driver borgerlig politik med stöd av SD.

  I media kör man samma cirkus som vanligt och släpar fram det ena spöket efter det andra ur garderoben, senast en snorkig och dryg Gyllenhammar.

  Samtidigt är det faktiskt så att allt flera som tidigare varit emot eller inte vågat uttala sig nu förordar stöd av SD, men det verkar inte göra intryck på de före detta borgerliga partierna. GP och DI är två exempel.

  Gillad av 2 personer

 13. Karl Oskar skriver:

  Mycket bra Stefan.
  Sjuklöverpartierna vill inte gärna ta hand om rodret och stå med ansvar för de bekymmer de själva skapat..
  Hur skutan ska vändas vet de inte.
  Enda idéer som hörs är mer av samma. Ökad fart ner i malströmmen

  Nej,hellre då ägna sig åt krumbukter, finter och spel kring regeringsbildningen.
  Det är mycket roligare.

  Gilla

 14. Helmet for My pillow skriver:

  Jag väntar med spänning på det kompakta förakt mot politiker det talas om ovan, 82% röstade ju för exakt det vi ser, har vi inte haft decennier av samma politik? Till sist orkade man inte ens låtsas och skapade DÖ, och sen orkade man inte ens leka DÖ utan bara gjorde vad man alltid gjort, fortsatte massinvandringen och ta arbetande folks pengar och montera ner allt som byggts upp, och nu vad händer nu? Ja nu orkar man inte ens bilda regering, för vad är syftet med en regering, man har ändå förlorat kontrollen på skeppet.

  Det som förvånar mig mest det är alla som är förvånade, någon bland de 82%-en. 7-klövern vill ha det så här, och genom att rösta på 7-klövern så måste man ta sitt ansvar och inse att man själv också vill ha det så här. Att vara irriterad över detta är som att vara förtröden över att inte ha vunnit 100 miljoner på Eurojackpot.

  En variant på Norgehistorien om hur många norrmän det krävs för att skruva i en glödlampa är hur många lavetter i svenskens ansikte det krävs för att han skall vakna? Svaret är att svensken aldrig vaknar för huvudet spinner runt och är redo för en ny lavett med en gång. Jag vet inget folk dummare än dumsvenskarna.

  Gillad av 10 personer

 15. Helmet for My pillow skriver:

  Skyll inte på Lööf, hon är åtminstone rationell, en plats vid Bilderbergbordet och säkrade utbetalningar om 10-tals miljoner. Det är alla de andra idioterna som jag inte förstår mig på, Lööf är åtminstone en tydlig landsförrädare.

  Gillad av 10 personer

  • bejji skriver:

   Men – kan Annie Lööf lita på ALLA i sin riksdagsgrupp??
   Det behövs bara att en enda C-riksdagsman röstar emot en Löfvén-regering (md S,MP,C och V) för att majoritet skall undandragas för en sådan.

   Gilla

 16. svenne skriver:

  ”Värstingen i denna krets är den nyliberala centerextremisten Annie Lööf. Först skulle Alliansen bilda regering med stöd av Stefan Löfven, vilket var direkt absurt”.

  Jag tycker nu att det vore lämpligt att några så kallade ”grävande” Guldspadebelönade journalister börjar rota på djupet om det finns några samband mellan önskemålen från olika globalistförespråkande organisationer – som vissa av våra politiker inbjuds till – och hur landet styrs.

  Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfvén och Annie Lööf har givetvis inte fått sina inbjudningar slumpartat, utan de har väl visat åsikter som faller globalisterna på läppen då det handlar om upplösande av nationalstaterna.

  Lars Bern för ett mycket krasst – och i mina ögon ett mycket logiskt resonemang – angående globalisternas drivkrafter och detta för han fram i sevärda program på Swebb-tv. Mitt förtroende för SR och SVT skulle öka om han, och andra personer med skarpa åsikter utanför åsiktskorridoren, kunde få komma till tals i några TV-program, men detta finns ju inte ens på kartan.

  Gillad av 4 personer

 17. Elisabeth skriver:

  Lysande Stefan Hedlund.
  Ursäkta att jag späder på eländet men Stockholmstidningen DN propagerar nu i en ledare för Lööf som statsminister. https://www.dn.se/ledare/det-finns-fler-alternativ-an-lofven-och-kristersson/ Jag tar mig för pannan och hoppas på extraval. Snart ! Jag vill nog påstå att den absurda , obegripliga konflikten med SD och SDs väljare framförallt är ett Stockholmsproblem. MP, C och V tycks dominera i huvudstaden. Stockholms-media ( inklusive SR och SVT ) påverkar sedan övriga landet. Men vad begriper Stockholm av ex Hörbys problem ? Apropå mobbningen nyligen.

  Gillad av 3 personer

 18. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Mitt råd till Ulfie:
  Ge Annie och Janne erbjudanden de inte kan tacka nej till:
  A) Skicka Björklund till Ottawa som ambassadör.
  B) Gör Annie till Systembolagets VD med 250 lax i månaden. Kräver ingen förmåga alls men hon måste underhålla statsministern med magdans varje kvartal.
  C) Bjud in Jimmie till regeringssamarbete och SD kommer att tappa väljare för första gången.
  D) Ta äntligen tag i utmaningarna som står på kö! Presstödet o partistödet o SVT&SR bort.

  Gilla

 19. Aha skriver:

  Det borde vara i lag förbjudet att agera som sjuklövern gör i sitt isolerande av SD. Genom att undvika ta upp politiska förslag där SDs röster blir utslagsgivande har man ju de facto begränsat demokratin. Partiernas väljare blir snuvade på konfekten, vissa saker som de röstat på kommer inte upp till behandling.
  Om nu partierna bildar majoritetskonstellationer för att undvika bli beroende av SD är konsekvensen ungefär detsamma; i en majoritetsregering måste man kompromissa och består regeringen av disparata partier blir kompromisserna därefter. Det partis väljare som står närmast SD missar då mest i kompromisserna.
  Den humanitära stormakten, allas moder till allas lika värde, gilla olika, inte dom och vi etc har tappat den demokratiska kompassen.

  Lagen skulle kunna heta ”hets mot politiskt parti”.

  Gillad av 1 person

  • Rune skriver:

   Parlamentariker som inte vill parlamentera med andra parlamentariker i samma parlament. Skall naturligtvis inte få ställa upp i de allmänna valen.

   Gilla

 20. Åsa Sundh skriver:

  För några dagar sedan skrev jag om dagens politiska cirkus och citerade bl a Johan Westerholm /ledarsidorna.se/ Enl honom finns en vilja att dra ut på tiden då risken för ett extra val under 2019 är stor. Bara tre av partierna har pengar till detta; S med tillgång till LO:s kassa, C med en kassa som är störst i Europa och SD, som fått pengar över i detta val och som dessutom budgeterat för ett extra val. Det innebär att bara tre av åtta partier klarar av ytterligare en valrörelse under mandatperioden utöver den redan planerade valrörelsen inför valet till EU-parlamentet.
  Läs mer på http://blogg.vk.se/asasuh/ och på ledarsidorna.se!

  Gillad av 1 person

  • Helmet for My pillow skriver:

   Du bortser från den enkla faktorn att 7-klövern ser ut att förlora väljare på extraval, därmed är det uteslutet. Inte förrän SIFO visar att 7-klövern vinner på extraval kan det bli aktuellt.

   Gillad av 1 person

 21. Hosianna skriver:

  Frustrerande, Stefan, men om Sverige hade varit ett land med fungerande demokrati torde näste man på talmannens regeringsbildarlista ha varit Jimmie Åkesson, partiledaren för det tredje största – i stort sett jämnstort med det näst största – riksdagspartiet.

  Om hederliga och grundlurade riksdagsledamöter från 7-partiet vågade och ville resa sig upp som en man, ducka vilt för partipiskan och rädda resterna av vår tynande demokrati genom att stötta en SD-ledd regering, kunde vansinnespolitiken måhända reverseras.

  Under tiden vi väntar på att beslutsfähiga tröttnar på de oändliga kafferepen med svårsmälta sandkakor, kan ju vi maktlösa väljare förstö oss med något annat; oefterhärmlige Jens Ganmans starkt beroende- och skrattkrampframkallande epistlar, till exempel:

  Gilla

 22. Gilbert Andersson skriver:

  LO satsade 100 miljoner av medlemmarnas pengar, särskilt i valrörelsens slutskede.
  60% av medlemmarna är inte socialdemokrater!
  Borgerliga väljare har lagt sina röster på borgerliga partier som inte vill regera i två val i rad.
  Den politiska korruptionen i Sverige har nått nya höjder.
  Hur länge ska svenskarna tiga still?

  Gillad av 1 person

 23. Lars-Olof Svensson skriver:

  Haha, äntligen en som kommer ihåg Gösta Ekmans Centerextremisten! Som sagt, ibland överträffar verkligheten dikten. – Jag tror att partierna har en insikt i att nästa mandatperiod riskerar Sverige möta sina största ”utmaningar” i modern tid och att det kommer att kräva ett klarspråk och uppoffringar som inte blir populära. Verkligheten kommer ifatt. Därför tror jag att flera partier är rädda för att ta ansvaret nästa mandatperiod. SD erbjuder då en undanflykt.

  Gilla

 24. Igor skriver:

  Det vore enkelt att underlätta för de som skall regera genom och komma tillrätta med sina ”utmaningar” och sina problem genom att höja spärren till riksdagen från 4% till 8%. Gör detta innan det extra val som krävs. Det skulle göra att röstboskapen fick koncentrera sig när de lade sina röster och man skulle dessutom komma tillrätta med en del av fusket. Som det är idag blir alldeles för svårt för många när de skall välja mellan flera partier med samma politik.

  Gillad av 2 personer

 25. Brunte skriver:

  Vi gnäller och gnäller på våra poltiker. Slälvförvållat. Vänta bara när räntorna stiger och medelålders medelklass inte klarar av ränteinbetalningarna. Får dessa då samma omvårdnad som ensamkommande Afganer och övriga ekonomiska flyktingar. Knappast Vi är ju kulturlösa och sådana har lågt värde…
  När det blir som värst, då blir det skottpengar på 7; klövrarna. Historisk sett har det fungerat så.

  Gillad av 2 personer

 26. Mikael Steinwall skriver:

  En svart fars utspelar sig i Riksdagshuset. Ett parti orsakar all denna ångest och makthunger, ett parti som alla pratar om men som ingen vill prata med. Den enda behållningen av föreställningen.

  Gilla

 27. Nisse i Hökarängen skriver:

  Både Annie Lööf och Jan Björklund måste försvinna från politiken med tanke på att deras förtroende borde vara förbrukat vid det här laget.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.