Vad betyder blocköverskridande överenskommelse?

Patrik Engellau

Åtminstone sedan valet 2010 har vi haft tre block i Sveriges riksdag där två slagit den tredje eftersom inget av blocken på egen hand kommit upp till de 175 mandat som krävs för egen majoritet. Så här har mandatfördelningen sett ut.

2010 2014 2018
Alliansen 173 141 143
Rödgröna inkl V 156 159 144
Sverigedemokraterna 20 49 62

 

Sedan 2010 har alltså alla block varit vågmästare i bemärkelsen att de kunnat avgöra utfallet om de övriga två blocken röstat på olika förslag. Men det där med vågmästeriet blev aldrig något problem under perioden 2010 – 2014 eftersom det låg utanför föreställningsramarna att de rödgröna och SD skulle bilda front mot den regerande alliansen.

Men nästa mandatperiod blev vågmästeriet akut eftersom det gick att föreställa sig att alliansen skulle kunna ta stöd av SD för att djävlas med och kanske rentav fälla den rödgröna regeringen. Att detta var ett problem för den rödgröna regeringen går att förstå. Att det dessutom var ett problem för alliansen, alltså oppositionen, att den kunde få hjälp att opponera är emellertid svårt att begripa, men så var det. Båda de stora blocken hade ett gemensamt problem, nämligen att oppositionen kunde få för sig att opponera.

Detta problem löste de stora blocken med en blocköverskridande överenskommelse som kallades Decemberöverenskommelsen. Decemberöverenskommelsen innebar i praktiken att regeringen och oppositionen kom överens om att oppositionen inte skulle opponera för att inte riskera att få stöd av SD.

Wikipedia förklarar så här:

Decemberöverenskommelsen träffades den 27 december och var tänkt att gälla till valdagen 2022 (nästan 8 år), men upplöstes formellt redan den 9 oktober, drygt nio månader efter att den träffats, efter att Kristdemokraternas riksting röstade för att lämna den.

Trots att den formellt upplöstes fortsatte den ändå att gälla i praktiken; även efter att överenskommelsen hade fallit fortsatte Alliansen att släppa fram de rödgrönas politik.

Blocköverskridande överenskommelser verkar alltså betyda att oppositionsblocket liksom Odysseus låter sig surras vid masten för att inte förföras av SD-sirenerna att plötsligt börja opponera. (När jag berättar om detta för min portugisiskafröken tappar hon först hakan av misstro och brister sedan ut i gapskratt när hon förstår hur Sverige fungerar, således en opposition som ingår vad Wikipedia kallar en ”formell överenskommelse” med sin motståndare regeringen om att inte opponera. Kippande efter andan av skratt frågar hon om överenskommelsen var skriftlig.)

Decemberöverenskommelsen bröts efter mindre än ett år. En centerstämma ville behålla den medan kristdemokraterna ville bryta den och då sa moderaterna och folkpartiet att överenskommelsen hade fallit och sedan var det inte mer med det. (Kunde inte regeringen stämma alliansen för avtalsbrott? frågar portugisiskafröken medan hon vrider sig i skrattparoxysmer. Fanns det inga paragrafer i avtalet om sådant?)

Men den blocköverskridande överenskommelsen om att oppositionen inte skulle opponera fanns kvar även om själva Decemberöverenskommelsen övergetts. (Försök att förstå detta finlir om du kan.) Det kom nyligen siffror på detta i en artikel i Dagens Industri (https://www.di.se/debatt/debatt-sd-har-rostat-mest-med-de-rodgrona/). Underligt nog var artikeln inte skriven av politiska journalister som borde redovisa sådant utan av riskkapitalisten Gabriel Urwitz som gjort journalisternas jobb åt dem.

Av artikeln framgår att av 2 601 ”huvudvoteringar” under mandatperioden så hade de rödgröna och alliansen bara röstat på olika förslag 458 gånger. Det är 19 procent. Det innebär att alliansen låtit bli att opponera i 81 procent av voteringarna. Av de 458 gånger när regeringen och alliansen inte var överens hade SD räddat regeringen ungefär 275 gånger. Regeringen räddades alltså lite mer än tvåtusen gånger av alliansen och sedan runt 275 gånger av SD.

Efter valet i år är vi igång igen med tal om blocköverskridande överenskommelser. Även denna gång verkar det handla om att en opposition ska lova att inte opponera utan tvärtom stödja regeringen.

Socialdemokraterna försöker locka C och FP att rösta på en rödgrön framtida regering även om C och FP håller sig kvar i alliansen, vilket de ju heligt lovat i valet.

Alliansen säger att den ska bilda regering och erbjuder schangtilt de rödgröna att stödja en alliansregering. Med tanke på att alliansen har ett mandat mindre än de rödgröna är detta erbjudande ännu mer overkligt än det föregående.

Eller betyder blocköverskridande överenskommelse något annat som jag inte har begripit?

43 reaktioner på ”Vad betyder blocköverskridande överenskommelse?

 1. Tritonen skriver:

  De båda blocken, De rödgröna och Alliansen, är kvaderstenar i den gemensamma monolitiska byggnaden. Lojaliteten finns inom monoliten. Utomstående (SD) göre sig ej besvär. Vad över en miljon väljare har röstat för, är ointressant, ja närmast ett sabotage mot rådande sjuklöverhegemoni.
  Talmansrundorna kommer inte att lösa upp några knutar, och inför hotet om att fråga folket i ett extraval, tar nog ”de samhällsbärande partierna” sitt ANSVAR i en storkoallition.

  Gillad av 3 personer

 2. brrr skriver:

  ”…alliansen skulle kunna ta stöd av SD för att djävlas med och kanske rentav fälla den rödgröna regeringen…”

  SD fällde ju åtminstone första budgeten, de jödgjöna jejejade på allijangsens budget.
  Var det det som blev DÖ? -Ni får sitta kvar på villkor att vår budget gäller första halvåret och vi tvår därmed våra smussiga SD-händer.

  Gilla

 3. No country for old men skriver:

  Jag tror det mest signifikanta för dagen är uppropet som medarbetare på UD undertecknat, man förvånas att de är så dumma, men det visar väl hyr inpyrt detta är. Man förbereder att inte följa vad SD vill, dvs vad stora delar av svenska folket vill, vårt land är kapat av aktivister, återigen, parlamentariska metoder har spelat ut sin roll om ett land styrs av rättspositivism och aktivister. Saken kommer i annat läge.

  Gillad av 10 personer

 4. Enough skriver:

  Det finns kanske fler dimensioner i detta, det politiska spelet är en. Alliansen tycker de är större som regeringsunderlag, och räknar inte in V i de rödgrönas. Jag antar att de med den ”logiken” tycker S och kanske MP ska stödja Alliansen, men det hånskrattar Löfven åt.

  C och L blir centralfigurer oavsett regering. Jag tror inte de kommer att ingå, men stödja något alternativ som första, och det lutar väl åt att M och KD bildar regering först. Hur länge det håller, är väldigt oklart, men det kan kanske göra det, för SD har tydligen inte agerat så kraftfullt när det gäller röstning ( nu vet vi inte vilka frågor det handlat om, men iaf.).

  Gillad av 1 person

 5. Östrahult skriver:

  Det ljugs något oerhört i dessa tider, alla vapen är tillåtna. Ta t ex att självutnämnda representanter för näringslivet kör med argumentet att SD är ett sosseparti eftersom de röstat mera med sossarna än med de borgerliga påstår man. Varför är det så? Det beror helt enkelt på att de borgerliga kapitulerat och lagt ner sina röster i en massa sammanhang.

  Gillad av 3 personer

 6. Jaxel skriver:

  Till det mer bisarra i den i krönikan redovisade historien hör att den s k oppositionen krävde att regeringen Löfven tog hänsyn till V:s önskemål. Det vill säga den s k oppositionen krävde att regeringen skulle föra en, ur deras synvinkel, mer skadlig politik än vad Löfven skulle göra om han fått helt fria händer.

  Det finns en hel mängd befängda detaljer i historien men detta att alliansen tvingade Löfven att föra en politik som var mer skadlig för landet än den han självt önskat att föra är helt bisarrt.

  Undrar vad portugisiska-fröken skulle säga om detta.

  Gillad av 2 personer

 7. Lekstuga skriver:

  Kan man inte under täckmantel av ett nordiskt samarbete leasa in en mer handlingskraftig regering från våra nordiska grannländer? Och låta de svenska riksdagsmännen gå som pryo bredvid?

  Gillad av 2 personer

 8. Aurora skriver:

  Blocköverskridande betyder nog olika beroende på vilken sida som talar. Att SD med sin vågmästarroll är blocköverskridande ligger ju i sakens natur. De röstar på den sida vars förslag ligger mest i linje med deras egen politik. För att stoppa SDs effektiva vågmästarroll gick alliansen med på de rödgrönas DÖ-förslag/krav och även därefter en ’tyst DÖ’. Som de ’anständiga’ partier de 7 är. Nu vill de rödgröna kräva samma igen eller t.o.m ha med C och L i rödgrön regering. Och de kan vara ganska självsäkra för C och L är mycket nära att böja sig och spräcka alliansen. Innan spelar man högt och vill anklaga M och KD, i så fall, att vara de som spräckte alliansen för man inte kategoriskt tog avstånd från SD-inflytande. Rödgröna kan lugnt vänta medan alliansen spelar ut varandra. Eftersom alliansen gör jobbet åt de tödgröna får vi egentligen inte veta hur de rödgröna skulle agera (i verkligheten) om de hamnade i opposition. Det behövdes ju inte 2014 heller eftersom Reinfeldt klev ner direkt efter valet och gav vinsten till de rödgröna.

  Gillad av 1 person

 9. Dandersan skriver:

  Enpartiregering föredras.
  Då ökar riksdagens makt.
  Förra perioden så tvingades regeringen först förhandla fram ett förslag som sen ställdes inför riksdagen.
  Det kan då lätt bli så att en fråga, säg ensamkommande gymnasielagen, först tvingas fram av en minoritet och sen väljs av en majoritet som inte skulle finnas om regeringen inte ville ha den.

  Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Det enda intressanta jag finner med svensk politik, är följande kommer man frysa ut cirka en miljon väljares önskemål i fyra år till? Eller öppna upp att lyssna på de facto Sveriges tredje största parti?
  Jag är redan nu rätt säker på svaret, hoppas jag har fel.
  Annars så försvinner 4 år till och moder Svea går sönder än mer.

  Gillad av 1 person

 11. Nils Dacke skriver:

  Det viktigaste för min del av att regeringen avgått är att vi förhoppningsvis slipper MP medverkan och V påverkan på en regering under överskådlig tid. S medverkan/påverkan på en regering på något sätt får vi nog leva med framöver också. Mitt rips är att det kommer en ny DÖ som kommer att få namnet SÖ(sanslådeöverenskommelsen)

  Gillad av 1 person

 12. Lars Bernhoff skriver:

  Det som stör mig mest är att det pratas för mycket rötter och för lite politiska ställningstaganden. SD har under de senaste åren tagit bort många tokstollar och sådana med rötter i nazistliknande tankegångar. Vänstern har många fler rötter i helt förkastliga samhällen som väcker avsky.
  SD har växt därför de etablerade partierna har misskött sin uppgift kring invandring å det grövsta. Snällhet och beslutsoförmåga i en olycklig cocktail. Alla förstår att det blev fel, värst var att Stefan L och hans regering inte klarade att stoppa marschen tidigare genom Europa via andra EU-länder. Tyskland/Merkel har fått betala genom tappat stöd men sossarna har också fått kännas av befogat vikande stöd, men tyvärr för lite.
  Rimligt nu borde vara att alliansen hade berättat var de står i viktiga frågor som säkert skulle innebära väldigt många gemensamma ståndpunkter med SD utan förhandling. Sedan får Alliansen klargöra att SD inte får driva tex utträde ur EU under denna mandatperiod.
  Det måste bli slutsnackat om rötter. Det är sossarnas sätt att vinna över C och L till sin planhalva genom att förstora den frågan. Sakpolitik måste gå först. Även C har nyktrat till i sin invandringspolitik. De är tex de som driver att de nya medborgarna ska ta CSNlån istället för kravsvaga bidrag. Klavertrampet med d 9000 ensamkommande ligger bakom oss och kan svårligen upprepas.
  Alliansen borde kunna bättre och ha gjort mer konstruktiva förberedelser för den i stort förutsedda mandatfördelning som nu gäller.

  Gillad av 1 person

 13. Hans skriver:

  Det enda parti som tydligt deklarerade att de skulle vara beredda att tala med ALLA partier i Riksdagen var, just det, Medborgerlig Samling. Tyvärr blev de inte invalda (det är svårt att tränga igenom info-bruset från andra partier OCH media), men vi kommer igen, kanske snart om det blir ett extra val eller så kommer vi tillbaka 2022. (Tänk om väljarna hade tagit del av MEDs program, det hade varit något att stilla bedja om)

  Gilla

 14. Trägen vinner skriver:

  Valresultatet kvittar ju om inte folkets röst får över 50% och det är ju inte troligt:

  ”Vi har skickat hem ett antal personer där vi kunde konstatera att det inte blivit rätt, och de rösterna är omräknade”, uppgav avdelningschef Åsa Ryding (SVT 23/9). I sociala medier ställs frågor om varför de hemskickade rösträknarna blir behandlade som mellanstadiebarn som fuskat på ett prov. Varför har inte polis kopplats in? De som vill misstro valresultatet får vatten på sin kvarn med nyheter som denna.

  ”Skickat hem”. Finner man ett större antal fel vid stickprov, vad gör man då, måste man inte räkna om hela rasket, eller vid hur många fel får man ett omval? Inte för att det för någon skillnad, samma jävla fuskare skall ju räkna igen.

  Gillad av 3 personer

 15. K. Ulvert skriver:

  Om C och/eller L ännu en gång saboterar en borgerlig regering kommer nog ingen att sätta kaffet i halsen av förvåning.
  Två tydliga exempel på köpt opposition.
  Finner f.ö. hela cirkusen fullständigt ointressant. Om det blir det ena lagets oduglingar som kommer att försöka styra eller det andra lagets har mycket liten betydelse eftersom de alla vill ha samma politik. Dvs. vadsomhelst bara inte SD röstar för det.
  Uselt, fullständigt genomuselt.

  Gillad av 1 person

 16. lookslikeanangel skriver:

  Härtappat

  Det jäser en del….
  Både i lokala ölbryggerier och i nya lokala partier
  och även i nya konstellationer. Kan det vara så
  att man är så trött på ”därtappade” maktpolitiker
  och smaklös floskelbrygd och längtar efter
  att faktiskt ta itu med något lokalt (härtappat).

  Kan man möjligen (?) ana något;
  kalla det den nya Pragmatismen!

  Gilla

 17. Karl Oskar skriver:

  Ju längre gyckelteatern kan spelas i sandlådan desto gladare är sjuklöver och MSM. Och gladast är S.
  Politiker träder in på scenen. Ständigt nya entreer. MSM rapporterar andäktigt.
  Alla, hängivet ägnande sig åt något som inte har ett dugg att göra med problemen i landet!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.