En dag på sanningsministeriet

Jan-Olof Sandgren

Det blir allt svårare att urskilja ideologiska rågångar mellan det ”blå” och ”rödgröna” blocket. Det mesta handlar ändå om vilken strategi som snabbast leder fram till det gemensamma målet – att hålla SD borta från politiskt inflytande. Men i somras dök det upp en fråga där den gamla ”höger-vänsterskalan” plötsligt kändes relevant.

Ett gammalt krav från vänstern är att rasistiska/nazistiska organisationer ska förbjudas, och i slutet av sommaren fick man medhåll från regeringen efter att NMR ställt till med en del tumult i Almedalen. ”Högern” (i skepnad av Tobias Billström) satte sig på tvären och menade att rasism och nazism var åsikter, och åsikter må icke förbjudas. Däremot kan man förbjuda organisationer som förespråkar våld, vilket NMR är ett utmärkt exempel på.

Detta fick ”vänstern” (i skepnad av Gudrun Schyman) att gå i taket. Ett generellt förbud mot politiskt våld, menade hon, skulle slå alldeles för brett och riskera att drabba helt andra grupper (förmodligen tänkte hon på den flora av våldsbejakande aktivism som fylkas runt vänstern och islam).

Det hela utmynnar i den delikata frågan om vad som ska kriminaliseras. Är det de ”dåliga tankarna” som är brottet, eller de ”handlingar” som tankarna eventuellt leder fram till? Henrik Jönsson ger en bra sammanfattning här.

Sedan det rödgröna blocket vunnit riksdagsvalet med ett (!) mandat, kan man befara att det är ”tankeförbudet” som ligger högst på dagordningen. I varje fall under den här mandatperioden.

Man kan fråga sig hur en sådan lag ska tillämpas. Att ta reda på vad som är våld (eller uppmaning till våld) kanske inte är så komplicerat. Det borde i varje fall vara möjligt. Betydligt svårare att avgöra vad som är nazism. Självaste Stefan Löfvén brukar ju hävda att SD har nazistiska rötter (och eftersom man fortfarande inte kan tala med dem, måste det betyda att dom i viss mån fortfarande är det). Men inga referenser till Hitler eller Tredje riket står att finna i partiprogrammet. Ej heller några planer på eliminering av judar eller ens ifrågasättande av det demokratiska statsskicket. Det faktum att även partiet Medborgerlig Samling ibland sammanklumpas med ”nazister”, talar för att ordet i praktiken blivit synonymt med ”politisk motståndare”.

Rasistfrågan är minst lika komplex. En klassisk definition av rasism kunde vara: Att värdera grupper av människor utifrån genetiska särdrag, som individen själv inte kan påverka. Men ”antirasismen” – ett av de ideologiska paraplyer som knyter ihop det rödgröna blocket – har en nästan motsatt definition. Där kopplas rasism till något man kallar ”vithetsnormen”. Ibland talar man till och med om förekomsten av ”vita kroppar” som förtryckande, i relation till ”rasifierade” vilka uppfattas som mindre förtryckande. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man ser rasism som en medfödd egenskap hos människor med vit hudfärg. En definition som i sig är djupt rasistisk. Proteströrelsen ”Black lives matter”, som fått stort genomslag inom den etablerade vänstern, verkar vara inne på samma linje.

För att göra det ännu mer komplicerat. Delar av det rödgröna blocket talar ofta om ”islamofobi” som en form av rasism. Om denna tolkning vinner gehör skulle även kritik av islam kunna sortera under kategorin ”tankebrott”, och då är man plötsligt inne på en rättsordning som i varje fall i mitt huvud för tankarna till länder som Iran eller Saudiarabien.

Låt oss avsluta med en test på hur en lag skulle kunna fungera i praktiken. Föreställ dig att du arbetar på ”Sanningsministeriet” med uppgift att utreda tankebrott. På ditt arbetsbord ligger ett antal citat, som under det senaste dygnet fastnat i olika algoritmer på nätet. Vilka av följande påståenden skulle du själv tolka som uttryck för nazism/rasism?

1) Svenskar är idioter
2) Somalier är lata
3) Alla ungkarlar från Norrbotten stinker
4) Buddhister äter bajs
5) Jesus är bög
6) M——d är bög
7) Hanif Bali är en brunråtta
8) Rashid Musa är en brunråtta
9) Islam uppmuntrar pedofili
10) Katolska kyrkan knullar barn
11) Hitler var en stor djurvän
12) Putin är ett svin
13) Ryssar är svin
14) Judar är smartare än norrmän
15) Samer är inte svenskar
16) Vi borde gräva bort Skåne
17) Vi borde gräva bort Afrika
18) Alla som är födda i Islamabad borde skämmas
19) Stefan Löfvén är neger
20) Kineser är faktiskt jävligt gula

Vill du kommentera listan, använd numreringen istället för citat. Man vet aldrig vilka algoritmer som kan komma att skanna dina inlägg i framtiden.

30 reaktioner på ”En dag på sanningsministeriet

 1. larslindblog skriver:

  Vi har ju ständig kamp mot den ” växande nazismen ” . Skolbarn fick boken ” Om detta må vi berätta ” och nu håller Hedi Fried på med en ny bok till skolbarn. Monument . Minnesdagar , Återkommande TV program . Galor , musikkvällar , manifestationer , en strid ström av böcker , intervjuer med f.d. lägerfångar , Resande i ” antirasism & antinazism” (expo) . Certifieringar ..och allt vad det nu är man kan tjäna pengar på.

  Hur många fanns det då som tycker att nationalsocialismen är en vettig ide att rösta på ? 576 !
  Siffran hämtad från antal röster på NMR 2018 .

  Det är alltså 576 personer hela samhället mobiliserar mot.

  Gillad av 8 personer

  • pllay skriver:

   De 576 fyller funktionen att rättfärdiga indoktrinering i vänsterideologi samt släpa SD i smutsen genom påstått släktskap.
   De 576 är ovärderliga för den socialistiska staten.
   Nu ska vi inte lägga hela ansvaret för vänsterns omoral på de 576, utan dem hade vänstern funnit andra ursäkter för sin statsstödda indoktrinering.

   Gillad av 2 personer

 2. Sans och vett skriver:

  För att stärka effekten av ideologiska ordvapen, använda gentemot en utpekad motståndare, har man alltmer börjat göra bruk av den grövsta ammunitionen. Trösklar har successivt nötts ned till betänkligt låga nivåer. Det har gått inflation i användandet av allehanda, förr återhållet använda beteckningar, riktade mot en motståndare. Detta för att få större verkan och effekt. En slags ordens egen rustningsspiral. Man värjer sig inte längre från att ta till det allra grövsta som går att finna. Inget tycks hindra denna utveckling. Även högt uppsatta ledare har dragits med i missbruket av de starkaste orden. Rentav i en förödmjukande dans. Misstänker att denna hets i sig river upp motsättningar där de tidigare inte fanns. Att de i stället för att röka ut det äkta onda – är med om att skapa det. Man sättet vagnen före hästen. För hur skall unga människa, på väg ut i livet, kunna bedöma det faktiska tillståndet bakom orden? Vad som funktionellt piskas upp som ett retoriskt vapenskrammel, utan egentlig förankring i en verklighet. Och den äkta varan. Det hela riskerar att urarta till vem som ropar högst efter vargen. Och när han väl kommer, saknas orden för honom. Vi står där med vår hesa väsande röst. Alla våra en gång allvarsamma ord ligger punkterade och platta på marken, urkramade på allt verkligt innehåll. Likt verkningslös antibiotika som inte biter mot en allvarsam infektion. Det höga tonläget har i sig utvecklats till vår fiende. Vi känner alla igen den enskilt urartade diskussionen och debatten. Där den som skriker högst går ut som segrare. Inte i kraft av innehåll utan genom högsta möjliga decibeltal. Det finns ett bra ord för det. Och det är pyrrhusseger. En alltför dyrköpt och skenbar framgång. Den allvarsam leken med de kraftfullaste orden måste få ett slut. Var finna sansen och vettet?

  Gillad av 1 person

 3. svenne skriver:

  ”Rasistfrågan är minst lika komplex. En klassisk definition av rasism kunde vara: Att värdera grupper av människor utifrån genetiska särdrag, som individen själv inte kan påverka”.

  Begreppet ”rasism” har ju utvidgats så att diverse mycket långsökta definitioner numera ingår i detta, ”kulturrasism” är ett ju exempel på detta. Det påstås även att raser inte existerar inom arten homo sapiens sapiens, men vi är ju ett däggdjur och samtliga andra arter inom denna kategori kan utan problem indelas i raser på grund av olika biologiska egenskaper.

  Vi människor är en djurart – inte något gudomligt väsen – och borde därför kunna klassificeras enligt de system som används för alla djur. Det som blir problematiskt är ju om man på grund av sin ras anser sig så överlägsen andra raser att dessa, på grund av förakt, kan behandlas på ett godtyckligt sätt då det gäller t.ex. våldsutövning och utnyttjande.

  Den mest underliga användningen av rasistbegreppet är dess sammanblandning med religion som t.ex. att det kan anses rasistiskt att kritisera den muslimska läran. Skulle någon framhålla den muslimska rasens överlägsenhet i förhållande till den kristna så skulle ju detta betraktas som idioti, men detta är ju numera – i konsekvensens namn – möjligt på grund av det utvidgade rasbegreppet. Jag är nu så dötrött på allt tjafs om raser, och på dom som hela tiden håller på att mala om detta, och denna trötthet delar jag nog med väldigt många.

  Gillad av 1 person

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag kan inte finna något av dessa påståenden som kan kallas rasistiska. Några är förvisso förolämpande, andra felaktiga eller stupida. För att veta vad rasism är kan man titta på SDs film om S om vad som hände i Sverige på 1930 och 1940-talet och en tid därefter. Det gällde också övriga partier som existerade vid denna tid. Det var däremot ren och skär rasism. Är man inte nöjd med dagens galenskaper är det bara att leta i historien . Jag skulle inget hellre vilja än att kunna läsa Sveriges historia i början av 2000-talet om så där 100 år.

  Gillad av 4 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Sjäklvklart är socialisterna ute efter ett rent tanke- och åsiktsförbud. Socialismens grundsats är ju att ”jag” är god och ”någon annan” är ond, och om bara ”någon annan” mördas, så kommer ”jag” att så att säga spotta ut kunskapens frukt som jag slukade i Edens lustgård, historien kommer att reverseras och ”jag” kommer åter att leva i just Edens lustgård, i det tusenåra riket, himmelriket på jorden, socialismen, där ingen ondska existerar, eftersom inte socioekonomiska faktorer längre finns och ondskans rot har dragits ut en gång för alla.

  https://thewayofreason.wordpress.com/2018/08/15/evan-sayets-fyra-lagar-for-modern-vansterpolitik/

  Gillad av 5 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Jan.Olof. Varför fick du bara ihop 20 punkter på din lista?
  Gör som jag hata allt, dels är det konsekvent. Sedan kan ju ingen anklaga en för rasism om alla dras över en och samma kam 😉
  Det värsta man kan vara då är intolerant och bakåtsträvare.
  Har bara en fråga, varför äter Buddhister bajs är det i bokstavlig bemärkelse eller som en metafor? Som metafor är den ovanligt klarsynt då Buddha förespråkar den gyllene medelvägen vilket leder ofrånkomligt till massor av käftsmällar.
  Å andra sidan så hävdar ju Buddha att det finniga dåliga upplevelser utan det är endast tolkningen av dom som delar in dom i gott eller ont.
  Näe nu är denna fuskbuddhist hungrig, eller så är jaget utsvultet och behöver lite uppmärksamhet i form av en illusion att mätta kroppen.
  Ps retades bara över att hata allt, det räcker med Mijlöpartiet..

  Gilla

 7. Moskitkusten skriver:

  Det är förstås ett tankeförbud man vill ha, självklart så. SD skall ”stoppas”, man läser om att om 10 år ”så är detta över”, osv. Så självklart vill man inte skärpa lagarna mot politiskt våld för det är vänsterns kärntrupper som står för merparten, AFA och liknande, och våldsamma muslimer. Antalet bevisat nazistiska attacker är försvinnande litet, de verkar mest stryka sina skjortor och ansa sina skägg och sy flaggor. Hela det socialdemokratiska projektet har ju handlat om att kontrollera våra tankar, det kan man veta först när man vaknat, jag var själv fast i The Matrix. Så en ny lag kommer att vara utformad för att öppna för mer rättspositivism, man behöver inte skriva in åsiktsförföljelse, det kommer de indoktrinerade att ordna själva, från genushysteriker till identitetspolitiska aktivister och muslimer, från skolor och universitet till rättspositivistiska domstolar.

  Men det mest relevanta ovan, som åter leder mig till Mordor, det är att namnet inte får nämnas. Det man inte nämner fruktar man. Även om alla andra problem i Sverige löses, så kvarstår detta.

  Gillad av 5 personer

  • Richard skriver:

   Ja, namnet får inte nämnas. T.o.m i detta forum, där det sällan censureras (Patrik verkar vara en stor vän av det fria ordet, vilket hedrar honom), verkar just nämnandet av namnet ibland (men inte alltid) resultera i censur.

   Gillad av 2 personer

 8. Bo Svensson skriver:

  Raskunskap borde vara centralt i flickors undervisning, så att de fick gediget underlag för sina val av partner. – Alltså bland vilka de bör välja för att ha bäst chanser att få lyckad avkomma.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Jag menar, begrundande hur stor vikt man lägger vid god utbildning för sina barn, borde det väga ännu tyngre att välja bra gener. – Det man slarvar med där, går inte att reparera med god utbildning.

   Gilla

  • Moskitkusten skriver:

   Det ordnar man hemma. Man får också se till att de håller sin kunskap för sig själv, men när man väl visar på det så har man gett dem ett rött piller, för observationer saknas inte i deras omgivning, det gäller bara att se det för vad det är. Undantag, eller regel.

   Gillad av 2 personer

 9. Anders Lundin skriver:

  Problemet för Pkismen – d v s hela 7-klövern med regimmedia – är att de blandar ihop två saker: fakta och åsikter. I sin ständiga jakt på att var ”goda och toleranta” förnekar de exempelvis faktumet att män är bättre på logiskt tänkande än kvinnor. Generellt. Eller att kvinnor är bättre på språk jämfört med män. Eller att vita människor har bättre impulskontroll än araber.
  Tre exempel som borde vara enkelt att förstå och förhålla sig till. Men det går inte att säga så enligt Pk, för då påstår man – med verklighetsbeskrivningen – att vissa grupper har mer värde än andra, vilket är helt fel slutsats. Man blandar alltså ihop korten: fakta och värde.
  Däremot är det tillåtet, enligt Pk, att påstå att vissa är bättre på exempelvis fotboll än andra, vilket visar på att deras världsbild är totalt inkonsekvent. Men visst: även där håller de på med att härja och krångla till det. Skånes fotbollförbund har infört seriesystem utan resultat (!) upp till 14 års ålder. Även här har idioterna vunnit mark och bäddat för en enorm utslagning av fotbollstalanger således.
  Som jag ser det har Pk:s totalt ovetenskapliga axiom Alla Människors Lika Värde skördat enorma framgångar på alla områden i vårt samhälle, om man nu vill skada samhället istället för bygga upp det. Och denna axiom är skulden till att vi nu sitter i skiten och lär få ganska svårt att komma loss.

  Gilla

 10. Bo Svensson skriver:

  Att hävda att en definierad grupp skulle vara korkad, brutal, ful och omöjlig på alla sätt, har ju inte med allas lika värde att göra, eftersom detta tänkta värde är lika för alla oavsett hur de är och beter sig. – Den mest framstående man kan föreställa sig är inte mer värd än det vidrigaste kräk man kan tänka sig.

  Gilla

 11. MartinA skriver:

  Om de tänker göra ifrågasättqnde av statsskicket olagligt så kan de ju börja med att fördöma alla de som var med och skrev betänkandet inför den stora grundlagsändringen 2010.
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/en-reformerad-grundlag-vilande-grundlagsbeslut_GY01KU4

  Till råga på allt gjorde de detta utan offentlig debatt, alltså ej i demokratins anda.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-grundlag-historiskt-beslut-utan-debatt

  Gillad av 1 person

 12. GILBERT ANDERSSON skriver:

  Hur kan det komma sig att det inte är åtalbart att kalla någon för nazist, rasist, vit fascist mm?
  I samband med SD:s valmöte på Järntorget i Göteborg bar sig Vänsters Ungdomsförbund åt som svin! Gamla pensionärer hånades som ”rasister på våra gator”. När någon man åthutade dem skreks det: Lyssna inte på honom han är vit!

  Gillad av 2 personer

 13. Willy Lindqvist skriver:

  Det finns en djupt förankrad föreställning bland folk på vänsterkanten att det bara är människor med vitt skinn som har förmåga att vara rasister. Alltså en rasistisk inställning mot européer.

  Gillad av 1 person

 14. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jag ser ett flertal uttalanden i listan som jag ogillar därför att de är grova (och mer eller mindre felaktiga) generaliseringar, och ett flertal som är ohyfsade förolämpningar. Men det enda som jag ser skulle kunna sägas vara olagligt och åtalbart är nummer 19 om Löfvens rastillörighet. Inte därför att det använder det förbjudna ordet ”neger”, utan därför att det är ett bevisbart felaktigt påstående och därför borde kunna fällas som ärekränkning. Men det är ändå mycket svagt, då ”neger” förmodligen är använt som någon form av metafor och i så fall skall även 19 gå fri.
  Skillnaden mellan påståendet om Löfven och det om t.ex. Bali som brunråtta (7) eller Putin som svin (12) är att det senare helt klart är ett rent åsiktspåstående, ingen tolkar det som att Bali eller Putin bokstavligen skulle vara av en annan art än Honom Sapliens.
  Det är skillnad mellan att säga ”Hon är en hora”, vilket juridiskt borde vara helt ok, då det används som ett rent nedsättande epitet och inte utgör ett fakapstående och att säga ”Hon har gått om pengar för hon prostituterar sig” som är ett faktapåstående vilket bör vara åtalbart, under förutsättning att det är felaktigt.
  Att sen svensk lag skiter i om det man säger är sant eller inte och att man kan dömas både för rena förolämpningar och för förtal när man säger något som är bevisbart sant, visar i sig hur åt helsike den svenska lagen är.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Har för mig, att det var någon blueslegend som sa, att Johnny Winter är den enda vita neger han känner till.

   Inte illa för en albino! 🙂

   Vi får se om Löfven någonsin kan få det hedersomnämnandet?

   Gillad av 1 person

 15. Caer skriver:

  Oaktat om valnämnden eller OSSE i framtiden presenterar forensiska bevis för valfusk på hög nivå i Sverige, är verkligheten den att den djupaste och mest strategiska aspekten av valfusket skedde inför öppen ridå.

  När valarbetare och väljare öppet skryter med att de på olika sätt förstört för andra partier, eller saboterat röstningen och rösträkningen, är detta en intäkt på en fördummning och förslummning av Sverige som är resultatet av decennier av medveten politisk kalkyl och styrning.

  Valfusket 2018 begicks när skola, media och det politiska etablissemanget systematiskt importerade och kollektivt hjärntvättade flera generationer till att bli våldsstinna, demokratihatande emon som makt- och godhetssignalerar genom att riva ned och förstöra det tidigare generationer skapat.

  Allt som krävdes efter detta var att peka ut och avhumanisera “fienden” – medborgare som inte omfamnar globaliseringen och önskar att Sverige förblir svenskt.
  Stefan Löfven och hans företrädare på posten som Sveriges statsminister är direkt ansvariga för den här situationen.
  Det är här läsaren finner det djupaste och mest förrädiska valfusket – liksom den medvetna förstörelsen av ett land och ett folk…

  Gillad av 2 personer

 16. Asta skriver:

  Valet visade också med klar tydlighet att S, MP och även C, har blivit fullständigt beroende av invandrarna i ”utanförskapsområdena.” Om dessa områden inte funnits, så skulle S ligga under 20% och vara utdöende. Majoriteten av invandrarna i Sverige är muslimer.

  Hur sossarnas valresultat kommer se ut när Sveriges första muslimska / islamistiska parti ställer upp i riksdagsvalet 2022 kan man bara ana. 10% kan vara möjligt med tanke på,den nedförsbacke som landet befinner sig i.
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/

  Till valet 2018, försökte det islamistiska partiet Jasin Group delta, men fick avslag p.g.a att vissa handlingar saknades i ansökan. Valmyndigheten säger dock att de kan ansöka igen till nästa val 2022. Jasin är koranens 36:e sura och kallas ”Hjärtat av Koranen.”

  Ya-sin är en fritt översatt en mycket mycket allvarlig betydelse för att ena muslimer mot de otrogna (icke muslimer).

  Det lär finnas en somalisk klan som består av 30 – 40 tusen individer i Sverige. Alla röstar som klanhövdingen.
  De demokratiska spelreglerna är inte skapade för massinvandring av klanmedlemmar.

  Gillad av 1 person

 17. Winner takes Nothing skriver:

  Två skrattretande vänsternissar till, vars crimestop är så uppenbara, Sveriges problem beror på att världen tränger sig på genom teknisk utveckling …hahahaha, det är så komiskt, som två maskar på varsin krok, jag börjar mer och mer förstå hur djup indoktrineringens brunn är för dessa, de klättrar upp en meter ur dyn och blickar ner på sossarna på botten och inser inte att det är 50 meter till ljuset. De har aldrig sett det. Plågsamhetsvarning.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.