Mitt biståndsprojekt

Jan-Olof Sandgren

Jag brukar vara ganska ”njugg” när det kommer till välgörenhet eller snål kanske man skulle säga. Jag har rest i en del fattiga länder och vart jag kommer stöter jag på två kategorier av människor. Såna jag gillar och såna jag inte gillar. Dom jag gillar brukar vara i klar majoritet, men det kan vara svårt att se skillnaden om man inte bekantar sig närmare. Alla ser faktiskt ungefär lika fattiga ut, och enligt gängse humanistiska normer borde alla ha samma rätt till mitt bistånd. Fast här ställs jag inför ett moraliskt dilemma.

Hur många gånger man än sjunger ”We are the world” kommer man inte ifrån det faktum att vi alla är individer, och vissa individer verkar vara funtade så att de gör världen sämre. Medan andra tycks göra den bättre. I många fall är det svårt att avgöra vilket.

Det finns dock en typ av bistånd som man utan betänkligheter kan vräka ut över världen i övermått, och det är kunskap. I sammanhanget erinrar jag mig några rader ur Havamal:

Bättre börda man bär ej på vägen än mycket mannavett.

För ungefär tjugo år sedan fick webbentreprenören Jimmy Wales och filosofen Larry Sanger en lysande idé. Man tänkte sig en global kunskapsbank tillgänglig för alla, som med hjälp av aktiva användare och fri källkod skulle ”producera sig själv”. Artiklar kunde kontrolleras och korrigeras av läsarna själva och på så sätt skulle sajten hållas evigt aktuell och utvecklas likt en levande organism. För att i möjligaste mån bevara sitt oberoende får den inte innehålla några annonser.

Det visionära i projektet för tankarna till ”Encyclopedie”. Ett monumentalt verk skapat i mitten på 1700-talet av Denis Diderot, och som i 28 band försökte sammanfattade all för den tiden känd vetenskap och filosofi.

Idag börjar Wikipedia närma sig 50 miljoner artiklar, fördelade på 300 språk varav engelska är störst. Som jämförelse kan nämnas att svenska Nationalencyklopedien innehåller runt 250 000 artiklar eller ungefär en halv procent. Det är utan tvekan världshistoriens största uppslagsverk och antalet medredaktörer beräknas till sådär 200 000. Tillgängligheten är fri för alla i hela världen, och fortfarande inga annonser. Allt finansieras genom donationer.

Ordet ”Wiki” är hawaianska och betyder ”snabb”, vilket syftar på att artiklar publiceras utan föregående granskning vilket förvisso gör dem rykande aktuella. Å andra sidan kan de misstänkas innehålla brister och variera i objektivitet.

Oberoende granskare har dock påvisat en häpnadsväckande hög trovärdighet. Tidskriften Nature gjorde en kontroll 2005 och fann att undersökta vetenskapliga artiklar höll nästan samma standard som Encyclopedia Britannica. SvD gjorde en liknande granskning 2006, och av nio slumpvis utvalda artiklar höll tre högre kvalitet än Nationalencyklopedin.

Design är kanske inte Wikipedias starka sida. Trots att det är den femte populäraste webbplatsen i världen är den varken snyggast eller mest användarvänlig. Det märks inte minst i ett för övrigt intressant sidoprojekt kallat Wikiversity. Ambitionen är att erbjuda fritt kursmaterial för alla, och om Wikiversity fås att fungera skulle det innebära att vem som helst, var som helst kan utbilda sig inom vilket område som helst, enbart med hjälp av en mobiltelefon. Tanken svindlar.

Jag vet inte vad som kommer att hända om EUs föreslagna ”länkskatt” en gång blir verklighet, men av Wikipedias tiotals miljoner artiklar är så gott som alla späckade med länkar. Länkar som när som helst kan läggas till eller plockas bort av användare. Kommer hela webbplatsen i så fall att släckas ner, eller kan EU tänka sig göra ett undantag?

Även Diderot mötte hårt motstånd när han ville publicera sin Encyclopedie. Dels motarbetades han av samtidens konservativa, som inte ville se kunskap populariseras hur som helst, dels trakasserades han av myndigheter. Utan personligt och ekonomiskt bistånd från Katarina II av Ryssland hade projektet sannolikt aldrig kommit till stånd.

Nu blev det i alla fall en Encyclopedie. 1751 utkom det första bandet som skulle följas av ytterligare 27. Verket bidrog till att sprida upplysningens idéer över Europa och över världen, inte bara geografiskt utan också socialt. Idéer som slutligen kulminerade i Franska Revolutionen.

Vad som kommer att bli effekten av 2000-talets megasatsning i kategorin ”Kunskap åt alla” återstår att se. Men man kan stödja Wikipedia ekonomiskt om man vill, och för en stund få känna sig som vår tids Katarina av Ryssland. Själv brukar jag slänga iväg en hundring då och då. Så snål jag är.

16 reaktioner på ”Mitt biståndsprojekt

 1. Fredrik Östman skriver:

  Tyvärr, om än förutsägbart, har svenska Wikipedia kidnappats av vänsterextremistiska aktivister och är fyllt av vänsterextremistisk propaganda.

  För bara något år sedan blev jag illa personangripen av Wikipedias s.k. administratörer för att jag understödde blotta förekomsten av en artikel på Wikipedia om Medborgerlig samling. De påstod att partiet inte alls existerade, att det inte var verkligt, inte seriöst, inte relevant. Igår såg jag en tjock bunt av valsedlar för Medborgerlig samling i valbåset på Svenska ambassaden.

  Det är medelmåttan, dumdrygheten, översitteriet och den politiska aktivismen som styr Wikipedia.

  Gillad av 12 personer

  • Tina skriver:

   Det är korrekt vad gäller propagandan på wiki och det gäller även globalt, framför allt artiklar som behandlar historia och samhälle. Naturvetenskap kan kontrolleras på ett annat sätt. Ett litet land med mäktiga fiender kan alltid förvänta sig att få sina artiklar förvrängda på de större språken. Mina exempel hämtar jag från Estland, som haft Sovjet och den samlade vänstern och dess aktivister som fiender i Sverige, och i modern tid har fått en andra fiende i Putin och i all världens putinkramare på högerkanten. Både vänstern och högern kan mobilisera mängder av fanatiker som saboterar och ideligen skriver om artiklar efter sin egen agenda. I många fall kan det vara värt att köra en artikel på originalspråk i google translate. Detta gäller givetvis alla länder och grupper som inte kan mobilisera globalt.

   Tilläggas kan att Putins regim är en fullständigt logisk följd av, och en produkt av Sovjet, med samma imperialistiska geopolitiska utvidgningsplaner, skickligt underblåsta av lögner och ständiga bedyranden om att Ryssland alltid är oskyldigt till allt. Alltid går några på det. Varför ändra en vinnande taktik från Sovjettiden?

   Gillad av 2 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Wikipedia är fantastiskt. En svindlande härlig idé. Som man kan ge en slant till, precis som till alternativsajter o bloggare man gillar.
  Men allt som kan få inflytande infiltreras av aktivister. Från vänsterkanten. ( Högern är inte bra på aktivism.) Det skulle behövas en fiffig konstruktion kring det administrativa, så att det inte så lätt blir politiserat och censurerat. Kontrollfunktioner och motkrafter behövs alltid i alla sammanhang. De som vill ha makt eller vill förse sig, är mest påhittiga. Och snabba. Tyvärr.

  För övrigt tror jag inte på materiellt bistånd utom i akuta katastroflägen. Men även då visar sig nog bedragarna och rofferiet direkt.
  Formaliserat bistånd, inrikes eller utrikes, göder bara korruption och inlärd hjälplöshet. Gör mer skada än nytta. Man kan lägga ner SIDA och slopa statliga bidrag till organisationer, föreningar, studieförbund, trossamfund, projektisv. Med vidhäftade myndigheter.

  Bästa hjälpen till fattiga bör vara frihet, kunskap, stärkt äganderätt, lånemöjligheter och försäljningsmöjligheter och dylikt. Kapitalism och marknadsekonomi. Med vettiga regleringar.

  För övrigt får man gräva där man står. I sin egen krets. Våga ta kontakt, våga lägga sig i ibland, bistå om det går på det sätt som går, ta emot hjälp själv och underlätta att få ge något tillbaka. Bara självklarheter i en relation om man redan har en relation.

  Pengar till välförenhetsorganisationer ger jag inte, har inget förtroende alls för själva organisationerna. Deras obetalda volontärer som gör praktiska insatser är säkert värda uppskattning. Annars nej.
  Ingen slant i tiggarmuggen heller förstås.

  Gillad av 8 personer

 3. Styggestig skriver:

  Jag håller helt med Jan-Olof; bättre ”biståndsprojekt” finns inte! Jag har också jämfört en del språkligt olika versioner, och min slutsats är att den svenska varianten håller högre klass än de flesta andra. Skillnaden är särskilt stor mellan den svenska och den franska varianten, men det kanske är Diderot som spökar?

  Gilla

 4. Vax skriver:

  Ett sidospår kanske men ändå i linje…
  Med Chalmers som nav etableras nu världens första, globala forskarnätverk om ”klimatförnekelse”. Akademikerna kopplar invandringskritiska rörelsers framfart i Europa till en ökad misstro mot teorin om mänskligt styrda så kallade klimatförändringar.
  http://www.friatider.se/sverige-blir-bas-f-r-globalt-forskarn-tverk-om-klimatf-rnekelse
  Vi skattebetalare står som vanligt för fiolerna.

  Gillad av 3 personer

 5. Staffan W skriver:

  Universiteten börjar alltså gadda ihop sig för att driva politiskt grundade projekt och tysta eller få kontroll på oliktänkande. Vägra diskutera – förlöjliga – förbjuda. Vägen till diktatur. Snart är vi vid förbjuda och att man kan bli dömd liksom på medeltiden för väl grundade men annorlunda åsikter och slutsatser!

  Gillad av 1 person

 6. Hosianna skriver:

  Bra, Jan-Olof. Kunskap är makt, men den är knappast gratis utan tarvar betalning med blod, svett och tårar – eller reda pengar!

  Gilla

 7. Åse skriver:

  Det var den 5-6 maj i Bromma i nordvästra Stockholm som gärningsmännen höll fast kvinnan medan de enligt åtalet våldtog henne, vilket Samhällsnytt rapporterade om. De sades ha förgripit sig på henne ”växelvis”.

  De misstänkta var 17 till 20 år gamla och är enligt Fria Tider eritreaner.

  Våldtäkten betraktas enligt åtalet som grov, dels eftersom den utfördes gemensamt av de fyra utlänningarna och dels beroende på kvinnans ”utvecklingsstörning”. Åklagaren yrkade på utvisning.

  Nu frias dock de fyra av en oenig tingsrätt. Enligt tingsrätten var det inte bevisat att eritreanerna förstod att kvinnan hade en utvecklingsstörning. Två av nämndemännen hade dock en skiljaktig mening.

  Samtyckeslagen infördes med pompa och ståt.
  De glömde dock att tala om att lagen inte gäller våra nya gäster.

  Gillad av 6 personer

 8. H-e skriver:

  Plågade mig igenom SVT:s utfrågning av Löfven och kommentarerna kring den.
  Frågan är vad som var värst, Löfvens floskler, snubblande och ickesvar eller public services upplägg och uppställning.
  Tror det slutade oavgjort. Löfven tappade sannolikt lika många väljare som public service tappade folk som är villiga att betala för denna sällsamt torftiga kost.

  Gillad av 4 personer

 9. Magnus Rosensparr skriver:

  Det finns en hel del vänsterflum på svenska Wikipedia, men det finns också mycket högkvalitativt material också. Där förekommer det hela artiklar som är direkt saxade ur Svensk Uppslagsbok (1937 års upplaga). Även Nordisk Familjebok (1902 års upplaga) finns representerad. Det viktigaste är att flummet blir påtalat varhelst det förekommer, må det sedan vara i Wikipedia, Riksdagen, SVT, DN, Svenska Akademien eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.