Gästskribent Mårten Grusgård: Perspektiv på årets sommarväder

”Den torraste sommaren i mannaminne”, ja, så kan det låta och kanske också vara. Miljöpartiet greppar det torra höstrået och ser sommarvädret som ett bevis för sin tes om människans påverkan av jordklotets klimat. Isabella Lövin menar i en tweet att vi skall vara glada och tacksamma för bensinskattehöjningar och flygskatt.

Som en erfaren släkt- och lokalhistoriker anser jag förstås att historia är ett både intressant och givande forskningsområde. Så jag vänder mig till de källor vi har nära oss, på den tiden när prästerskapet vakade över oss svenskar i symbios med statsmakten.

Prästen fick sin lön via det så kallade tiondet. Bonden skulle leverera till sin präst det tionde av varje inkomstslag. Var tionde rågskyl, var tionde kalv, var tionde höna och så vidare. För att kontrollera att det inte fuskades närvarade herr prästen ute på åkrarna.

Prelaten skulle även inleverera statistik till Tabellverket, gällande befolkningen från 1759 och under senare delen av 1700-talet även mer och mer näringsmässig statistik. Från och med 1800-talet räknades djur av olika slag regelbundet, dock ej årsvis. I anteckningarna gällande befolkningsstatistiken inlemmas också uppgifter om ”märkeliga handlingar”, drunkningar, mord, lönskalägen, men också anteckningar om väder och vind. Det är här det finns intressanta uppgifter att hämta för den som vill ta sig längre tillbaka i tiden än SMHI:s statistik.

Två av mina intresseområden har varit Dalsland och Jämtland, och här nedan kommer några exempel på anteckningar gjorda av präster i olika socknar.

Först från Dals-Eds socken i Dalsland, Västra Götalands län, ur prosten P.P. Ekelunds uppteckningar.

1794. Den 17:de April hade alla trän fult löf, och den 9:de Maij hördes göken 1 g:n och samma dag syntes första svalan. Den 14:de Maij första sommarfoglen. Engarne stodo redan i full blomm och lik så träden i trädgården. Från juni månads början till den 21 Jul. Kom ingen regndroppe. Alt som växte på jorden förtorkades. Gräset visnade bort- äpplekarten föll- bär tårkade bort och säden- synnerl. på sandjord, föll aldeles bort. Missväxten var svår i hela landet…

Året därpå, 1795, rapporterar prosten om ”stark frost” den 28 juni, med påföljd som köldskadad årsväxt. 1796 började året med åska, regn och storm första halvan av januari. Sjöar gick upp, stor regnbåge den 4 februari. Nässlor och spenat grönskade.

Så till Jämtland där många, många år består av köld, blåst och regn sommartid med dåliga, köldskadade och ruttnande skördar. Ett av åren sticker ut.

1831. Prästen i Lillherrdal skriver: Under sistlidne sommar skonades visserligen Säden af köldens åverkan, men åkrarna voro i allmänhet tunnväxta och med ogräs, vilket härrörde, dels af torka, som inträffade under och efter såningstiden och dels deraf att flera under den svåra sädesbristen förleden wår hade förskaffat mindre tillförlitligt sädeskorn.

I Lit, samma år, skrev prästen: Under sommaren var en ovanlig torka rådande, och på många ställen föll ej en enda droppe regn ifrån såningen till skörden. Deraf har ock sädesbrist uppstått…

Anteckningar ur gamla dopboken i Revsund ger följande vittnesmål om samma år, 1831: År 1831 förorsakade torkan missväxt. Säden brådmognad, skördades i början af Augusti, som blef, ehuru af god qwalitè, otillräcklig för behofvet…

Prästen i Undersåker skriver om samma år: …det ifrån medlet Juni månad under 7 till 8 veckors tid oafbrutet uthållande torka, förenad med stark warme, hindrade till stor del och förstörde både Sädes och Gräsväxten, är allmänt kunnigt…

Det här är bara några enstaka exempel på kunskap från äldre tider, som ibland, tycks det mig, helt förträngs. Äldre tider har funnits. Allt började inte med dagens samhälle. Naturen betedde sig inte som förväntat då heller. Extrema förhållanden har existerat förr. Faktiskt.

Jordens klimat har alltid varit föränderligt. Med eller utan människans hjälp. Dagens väder är inte detsamma som klimat. Istider har kommit och gått, utan mänsklig påverkan. Att sedan allt inte är bra med människans förehavanden på jorden är självklart, men inte nödvändigtvis orsaken till allt ont. Djurarter har dött ut förut och, visst, det är trist om djur dör ut nu, men tron att vi, människan, kan få alla dagens djur att överleva är att tillmäta oss alldeles för stor betydelse. Människan kommer med stor sannolikhet att dö ut själv.

Även om Isabella Lövin och Miljöpartiet får makt över ”klimatpolitiken” över hela världen så kan hon inte lova att klimatförändringarna upphör. Människan har inte makten att kunna beordra jorden att inta ett status quo-läge.

Mårten Grusgård är en erfaren amatörforskare inom släkt- och lokalhistoria. Han är en politiskt intresserad kulturmänniska med många strängar på sin lyra.

32 reaktioner på ”Gästskribent Mårten Grusgård: Perspektiv på årets sommarväder

  • MartinA skriver:

   Proto Indoeuropeiska tidsbestäms bland annat genom att det hade ett ord för koppar men inte ett ord för brons.. Så det är en bra fråga, Grusgård kan ju inte vara äldre än man använt och eventuellt skapat, grus. Eller så har grus haft en annan betydelse tidigare som också gav namn till Grusgård.

   Gilla

 1. Lars skriver:

  Det är lite tragiskt att se MP nu i mätningar få närmre 5 %. Sommarhettan tas som intäkt för klimatförändringar. Själv är jag anhängare av försiktighetsprincipen, konsekvenserna av klimatförändring kan bli oerhört stora och vetenskapen tycks rätt samlad i frågan. Däremot förefaller det otroligt att man skulle kunna ta extrem vädret just nu som intäkt för klimatförändring och på samma sätt torde miljömedvetande och engagemang vara så spritt att MP inte har en uppgift och självklart, lilla Sverige sätter inte så stort avtryck och bör inte gå före.

  Gillad av 2 personer

 2. Lilla fröken P skriver:

  För tjugo år sedan gav ”säldöden” miljöpartiet draghjälp in i riksdagen. Sommarens exceptionella värmebölja med åtföljande skogsbränder tror jag får en liknande effekt, dvs MP klamrar sig kvar som riksdagsparti.

  Gillad av 1 person

  • Kent skriver:

   Svt, SR och de stora tidningarna har redan tagit fram det stora atteleriet för att understödja MP så att de kan hänga kvar.
   De skuldbelägger det svenska folket för bränderna och torkan för att de arbetar, kör bil, flyger samt mycket mer. Samtidigt får politikerna skylla ifrån sig och får aldrig frågan varför man prioriterat fel saker och offrat pengar på godhetens altare istället för att investera för framtiden.

   Gillad av 3 personer

 3. Lars-Olof Svensson skriver:

  Jag säger bara sommaren 1975. Småländska Lessebo hade 33 grader tre dagar i rad i augusti och Holma hade 35 grader. Där har vi inte varit ännu.

  Gillad av 2 personer

 4. svenne skriver:

  Vulkanen Krakataus utbrott år 1883 och ”klimatförändringarna” på grund av detta var något som inte skulle ha kunnat förhindrats ens med miljöpartistisk politik.

  Citat ur Wikipedia:

  ”Klimatpåverkan
  Under året efter utbrottet föll genomsnittstemperaturerna i världen med upp till 1,2 °C. Vädermönster fortsatte att vara kaotiska i åratal, och temperaturer återgick inte till det normala förrän 1888. Utbrottet införde ovanligt stora mängder svaveldioxidgas (SO2) i stratosfären; dessa färdades senare med höga vindar utöver jorden. Detta ledde till en global ökning av svavelsyrlighet i cirrusmoln på hög höjd, som i sin tur ökade molnens reflektivitet (albedo). Följden blev att instrålande solljus reflekterades bort i högre grad än vanligt, och hela jorden kyldes ner tills svavlet föll till marken i form av surt regn”.

  – Nu uttalas det bombsäkert – av ”goda” debattörer – att vårt nuvarande levnadssätt har orsakat värmeböljan som är resultatet av ”klimatförändringar” trots statistik som redovisar kontinuerliga förändringar av klimatet.

  – Direkt efter Breiviks illdåd påstods även att han inte var sinnessjuk utan var besatt av högerextrem ondska och ingick i ett sådant nätverk. Detta innan ett utlåtande hade kommit baserat på en psykiatrisk undersökning och hans ”nätverk” bestod egentligen endast av honom själv.

  – En lika tvärsäker åsikt är att ”brottsligheten inte har något med invandring” att göra och detta trots entydig statistik angående brottslingars bakgrund.

  Jag tar numera de flesta av ”de godas” påståenden med en stor nypa salt eftersom det nu finns en desperation att behålla makten vid de politiska köttgrytorna, och då gäller det för dem att vrida fokus från sådant som medborgarna verkligen anser vara viktigt inför valet.

  Gillad av 8 personer

 5. Göran skriver:

  Gillade just att prästen tog endast det tionde. Det nya sektprästerskapet tar väl cirka 70% med alla smygpålagor.
  Det kommer bli spännande och se resultatet på den övningen om stark Warme med oafbruten
  torka och missväxt sammanfaller med en ihållande lågkonjunktur.
  Och detta lär med största sannolikhet ske för eller senare.

  Gillad av 3 personer

 6. Elisabeth skriver:

  Intressant, Mårten Grusgård. Och visst är det så, klimatet har alltid varit föränderligt utan mänsklig påverkan, väder är inte klimat. Har alla nya MP-anhängare redan glömt fjolårets blöta, kalla sommar ? Även vädret tycks ha blivit politiserat idag. Sen är det en annan sak att vi alla borde vara intresserade av att förbättra luft och vatten på sätt som står till buds, helt enkelt att tänka på naturen. Förr hade man stora ”skräpa inte ned i naturen”-kampanjer, vart tog de vägen ? Varför kan inte skolorna varje vår skicka ut skolbarnen att plocka skräp ? Natur/miljö-medvetandet måste fostras tidigt.

  Gillad av 10 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vi har ju lite arbetslösa bidragstagare,
   unga män i sina bästa år…

   Håll Sverige rent!
   Fast det skulle väl ses som en rasistisk slogan…

   Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   ” Har alla nya MP-anhängare redan glömt fjolårets blöta, kalla sommar ? ”

   Ja, där hade ju MP rejäl otur. Just när det låga grundvattnet skulle bli en profilfråga så började det regna. Stackars MP som skulle satsa åtskilliga miljoner – på vilket sätt dessa av skattebetalarna uttaxerade medel skulle leda till högre grundvatten var dock oklart.

   Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Är det inte dags att höja rösträttsåldern till, kanske 25?! Förhoppningsvis har man då mognat en aning, och skaffat sig lite perspektiv på tillvaron! Och lämnat det där med att ”klimathotet är min största rädsla” bakom sig! T.ex ett varmt sommarlov(ELLER ett ovanligt kallt), kan inte få vara avgörande om det destruktiva och Sverigefientliga MP ska kunna sitta i riksdagen och tom i regeringen och jävlas, eller inte!!

   Gillad av 2 personer

 7. Enough skriver:

  De flesta har inte mental kapacitet att skilja på och förstå skillnaden mellan väder och klimat, även om en som kan och förstår den, förklarar. Människor i allmänhet är primitiva, ser oftast bara det som händer för stunden ( ett förmodat grundläggande drag).

  Jag skulle bli lite imponerad, om ”folk” står emot MP’s och Lövins billiga försök att skrämma människor med väder. Risken är stor att denna händelse ger MP de tiondelar de behöver, för att stanna kvar i Riksdagen.

  Däremot borde socialdemokraternas ras fortsätta i takt med bränderna. De försöker ju hävda att de är det enda ”regeringsdugliga” alternativet i svensk politik, men nedrustningen inom alla samhällsgemensamma områden till förmån för migrationsprojektet, visas nu i praktiken.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Bara ett års kostnad för 1 000 ”ensamkommande”,
   hade bekostat inköp av plan till hela brandförsvaret…

   Då hade moder Svea sluppit stå med rumpan skamlöst bar!

   Gilla

 8. Staffan W skriver:

  Så till den senaste ”draghjälpen” i miljöfrågan – plasten i havet, som väl alla är emot. Det gäller för WWF och andra att hitta nya frågor att få folk att donera pengar till. Men den kommer ju nästan enbart från de stora floderna i Asien och ett par i Afrika. Och vi i Väst skickar vårt avfall till Kina m fl länder för att ”källsorteras” och ”återvinnas”. Vi får guldstjärna i hållbarhet, men plasten hittar i alla fall vägen in i floderna och vidare till havet. Bäst att elda upp skräpet, som vi gör i Sverige – och vi får räkan 70% av soporna som fossilfria!

  Gillad av 3 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Staffan W — EXAKT!
   Hela denna cirkus med sortering av i synnerhet plast i olika fraktioner, är rent vanvett.
   I stället borde allt sådant avfall skickas till förbränning, helst i kraftvärmeverk där värmeenergin tas tillvara. Detta görs redan där jag bor, ex-vis.

   Den här ”sorteringen” av plastavfall fungerar inte i praktiken utan leder enbart till ännu större föroreningar av plastförpackningar i den globala miljön!

   Detta har jag insett sedan jag förr i åratal vurmat för miljömupparnas ”källsortering”, som låter bra men i praktiken är ett rent otyg.

   Och vad gäller torkan, så borde alla rimligen inse att:
   1) Årets extrema väder är bara VÄDER och inget annat, klimat är något helt annat. Klimat är en långsiktig trend över många många år.
   2) Sveriges möjlighet att påverka det globala klimatet är i princip NOLL, oavsett vad vi hittar på.

   Gillad av 2 personer

   • brrr skriver:

    ”…Sveriges möjlighet att påverka det globala klimatet är i princip NOLL, oavsett vad vi hittar på…”

    Om vi utvecklar carbon capture (kolinfångande?) så kan vi göra just den skillnaden som behövs.
    Lägg ner genusflum och satsa på teknik!

    Gilla

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är välkänt att det svenska klimatet varierar kraftigt från år till år och detta utan någon som helst förändring av växthusgaser eller solstrålning. Det beror helt enkelt på atmosfärcirkulationen som varierar mer eller mindre slumpmässigt. Årets julimånad tillhör det allra varmaste under de senaste 200-300 åren. Likaså är nästan alltid en varm sommarmånad också en torr sommarmånad. Enligt omfattande utvärderingar ger växthusgaserna ett mindre bidrag av storleksordningen på ungefär en grad. Däremot är det mera sannolikt att Sverige skall få något högre nederbörd som följd av växthusgaserna och inte torka som nu är fallet. (Källa: IPCC)

  Att som MP gör förklara årets varma och torra sommar som föll av växthusgaserna är däremot grovt missledande och ännu mer missledande är det att hävda att de svenska klimatskatterna bidragit till att reducera den varma sommaren. Det är ungefär som att hävda att besparingar inom Härjedalens kommun är väsentliga för den svenska ekonomin.

  I stället bör allmänheten och media ( i den mån de anser att det är nödvändigt att vara tillförlitliga) göra klart vad som kommer att med den svenska elförsörjning om några år till följd av MPs ”miljöpolitik”. Konsekvenserna kan då bli lika allvarliga som regeringens försummade brandförsvar, Västmanlandsbranden 2014 till trots!

  Gillad av 3 personer

 10. Steven Jörsäter skriver:

  Jag har inte sett några utsagor om torra somrar på våra breddgrader i den mångfald av tvärsäkra utsagor om framtidens klimat som vi har bombarderats med i ett decennium. Tvärtom, det är större mängder regn med åtföljande översvämningsrisker som fokuset har legat på. Så torkan har varit allt annat än väntad och flitiga kommuner som spenderar mycket pengar på förebyggande ”klimatarbete”, åtminstone på prat och därtill lockade av ivriga och dyra konsulter, har med all sannolikhet inte haft någon nytta av detta.

  För att hantera detta så pratar man nu mycket hellre om ”extremväder”. På samma sätt har ”Global Warming” listigt nog döpts om till ”Climate Change”. På så sätt kan alla ovanliga väderhändelser räknas till den förestående klimatkatastrofen. Och ovanliga väderhändelser är mycket vanliga. Med en snabbt expanderande befolkning så kan man också räkna med att många fler drabbas för varje katastrof som inträffar. Bingo för sensationsjournalistiken! Och för politiska partier och alla andra som lever av katastrofrädsla.

  Att utsagan ”extrema väderhändelser” är fullständigt oduglig som vetenskaplig hypotes därför att den är så svår att falsifiera verkar inte störa någon. Det är sorgligt att den meteorologiska sakkunskapen inte reagerar starkare mot dessa falsarier.

  Gillad av 2 personer

 11. Lena M skriver:

  Förra sommaren var riktigt kallt i Sverige. Då sägs det att kyla kan uppstå tidigt i processen med uppvärmning. Märkligt att en hypotes om människans påverkan på klimatförändringar kan gälla i alla lägen. Kanske det finns bevis för en global uppvärmningsfas men att människan skulle vara orsaken till fenomenet är väl troligtvis en ren gissning.

  Gillad av 1 person

 12. KEA skriver:

  Någon frågade mig om man inte kan göra sötvatten och visst kan man det i vattenbristens Sverige, Israel förser många araber med vatten och våra ubåtar gör sitt eget vatten via omvänd osmos. Men för att göra sötvatten så krävs energi, så med exempelvis kärnkraft så kan man göra obegränsade mängder med vatten, eller vätgas för bränsleceller till bilar för den delen.

  Gillad av 2 personer

 13. Magnus Rosensparr skriver:

  Det allt överskuggande problemet för Jorden klimat är antalet människor som belastar systemen. Om människor ska befolka Jorden och ha en levnadsstandard och konsumtion i nivå med den västeuropeiska och nordamerikanska, måste antalet hållas kring 700 miljoner individer, d.v.s. runt 10 % av dagens befolkning. Det problemet borde Miljöpartiet sysselsätta sig med, men gör det naturligtvis inte för det vinner man inga val på.

  Gillad av 2 personer

 14. Anders F skriver:

  Givetvis har klimatet varierat under årtusendenas lopp. Orsakerna kan vara allt från rubbningar i jordens omloppsbana kring solen, solaktiviteter och naturkatastrofer av olika slag. Samtidigt är det nog så att våra mänskliga aktiviteter bidragit till en ökning av koldioxidhalten i atmosfären med en temperaturhöjning som följd. Mycket talar för att denna temperaturhöjning kan leda till stora utsläpp av metangas, företrädesvis i de arktiska områdena. En annan fråga är vad försvagningen av Golfströmmen kan leda till.

  Tyvärr har debatten blivit alltför polariserad. Å ena sidan har vi en grupp s.k. ”klimatförnekare”, å andra sidan en nästintill fanatisk miljörörelse. Frågan om klimatförändringar är mycket komplicerad och är inte lätt att besvara. Oaktat detta talar allt för att vi bör hushålla med jordens resurser på ett rimligt sätt och välja energislag som är så skonsamma för vår värld som möjligt. Ett sådant synsätt är knappast kontroversiellt på något sätt.

  Gilla

 15. olle holmqvist skriver:

  Om vi nu haft extrem under-temp de första ca 4 månaderna (när slog det om ?) och sedan plopp säger det bara – slår om till extremt över-temp, så visar – bevisar det att växthuseffekten av CO2 är försumbar.
  https://static1.squarespace.com/static/5628e082e4b00d6d15772ab0/t/56d46acd45bf21a630ef1dff/1456761561854/jord-tmp.png?format=750w
  Verkligheten visar att helt andra faktorer minimaliserar växthuseffekten på temperaturen, hur teoretiskt plausibel den än är. Detta kan alla utom storstadsakademiker begripa.

  Gilla

 16. Tege Tornvall skriver:

  Prästen Emil Åkerström i Amsberg norr om Borlänge återgav för över 100 år sedan olika prästers skildringar av Lilla Istidens missväxt, nöd och svält ända sedan 1527. Värsta året var 1697 med 100.000 döda i Sverige och 80.000 i Finland.

  Forskaren Fredrik Charpentier Ljungqvist har skildrat 12.000 års klimathistoria med flera exempel på kyla, missväxt, nöd, svält, oroligheter, folkvandringar och rena krig från olika perioder. Sådant vill vi inte ha tillbaka.

  Men om det hörs inte ett knäpp från FN:s klimatpanel IPCC och andra alarmister. En skrämmande historielöshet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.