Varför blev det inte så?

Patrik Engellau

Av en händelse råkade jag, mitt i den lata sommarsemestern, i bokhyllan upptäcka en bok som jag skrev för ett kvarts sekel sedan. Den heter Molnstoden (och finns till och med som talbok upptäckte jag till min förvåning; ska jag inte ha immateriella rättigheter och pengar?).

I en vänlig recension skrev Widar Andersson att jag ”demonstrerar såväl djupa samhällsinsikter som en stark tro på människans möjligheter i vår föränderliga värld”.

Jag beskriver entusiastiskt hur Sverige kunde ta sig ur sin svacka, som redan för 25 år sedan var uppenbar, bara vi lyckades mobilisera den folkliga kraft som jag påstod fanns i landet. Jag menade att vi till och med hade goda chanser att dra god nytta av migrationen – vid den tiden till stor del från det forna Jugoslavien – som vid det laget hade börjat bli en sten i den svenska skon. För att illustrera lät jag pastorn i Lönneberga – symbolen för det gamla Sverige – hålla följande adventspredikan om hur Lönneberga klarat utmaningarna (som vid det laget fortfarande var utmaningar, inte, som nu, etablerade misslyckanden):

Det fanns en tid, som inte är mer avlägsen än att nästan alla här i kyrkan idag kan komma ihåg den, ja inte ni förstås (sa han och pekade på några yngre skolbarn), då det svenska samhället nästan slets isär av bråk, strider och motsättningar mellan olika kulturer, olika folk, mellan svenskar och invandrare.

Till och med här i fredliga Lönneberga hade vi mordhot och ett lyckligtvis misslyckat försök att tända eld på flyktingförläggningen. (En av kyrkobesökarna blev blodröd i ansiktet. Han var förövaren. Alla visste det, men ingen låtsades om saken.)

Nu har vi fått perspektiv på händelserna. Vi har gått igenom krisen och klarat av den. Vi förstår vad som egentligen hände.

Det gamla Lönneberga, det månghundraåriga Lönneberga, tog slut. Vår barndoms by försvann helt enkelt. Nu menar jag inte främst att gator asfalterades och en del hus revs medan andra byggdes upp. Sådant kan folk klara med jämnmod. Nej, jag menar att vårt hjärtas Lönneberga, byn i våra tankar, drömmar och föreställningar, den upplöstes och försvann när resten av världen kom oss inpå knutarna. Det gick inte längre att hålla förändringen stången.

Det är klart att många blev rädda och oroliga när Det Främmande och Okända vällde in över Lönneberga. Sådana är vi människor. Jag tycker inte ens att det är något fel. Den som inte lyssnar på inre varningsklockor i okända situationer är inte normal. Den som säger sig aldrig ha blivit skrämd av tanken att få en zigenare till granne är antingen en lögnare eller en person utan fantasi. Det må ha varit en oren känsla, men den som är utan synd kan kasta den första stenen.
Inte ens då, när det var som värst, kunde jag därför förmå mig att fördöma någon av er som ängslades. Dem av er som gick handgripligheter, om det mot förmodan hade funnits några sådana, fördömde jag förstås (undertryckt fnitter i församlingen).

Däremot fördömde jag ofta de sippa käringar av båda könen – ursäkta uttrycket, men det passar i sammanhanget – som trodde att vi bäst kunde lösa problemet genom att förneka det, att tabu- och skuldbelägga vår oro. Alla dessa politiker, ombudsmän och redaktörer menade att vi skulle revolutionera livet i Lönneberga utan att ens få tala om eller tänka på omvälvningens problem! Här skulle Sverige genomgå sin största förändring sedan den industriella revolutionen – och vi svenskar skulle inte ens få lufta sina känslor.

Vi vet varför. Politikerväldet litade inte på medborgarna. Överheten trodde att vi pyste och jäste inombords av rasism och att man därför var tvungen att täppa igen munnen på oss för att onda andar inte skulle slippa ut i landet. Tolerans kommenderades uppifrån, men det var ingen riktig tolerans, bara ett förbud att tänka på problemen.

Riktig tolerans, det är inget som kan beordras fram, det har vi lärt oss så småningom. Gud skapade inte människan tolerant. I naturtillståndet är människan rädd för allt som är främmande. Det finns så många faror i tillvaron att man flyr från allt som är obekant och avvikande.

Riktig tolerans är något man måste lära sig. Det är svårt. man måste öva sig på det. All mänsklig förkovran och utveckling kräver ansträngning. Att lära sig läsa är jobbigt. Att lära sig åka skidor är jobbigt. Att utbilda sig till ingenjör är jobbigt. Ingenting som är värt något kommer gratis. Det är samma sak med de mänskliga dygderna. Flit, sparsamhet, idoghet och hederlighet måste tränas in. Synden kommer av sig själv, men dygden måste man öva sig på. om man inte tränar, övar och jobbar blir det inte bra.

Det var samma sak med toleransen, visade det sig. Vilken enfald av våra gamla politiker och byråkrater att tro att vi skulle älska bosnierna direkt! Vi lönnebergabor, det mest homogena folk man kan tänka sig, ett folk som aldrig fått tillfälle eller anledning att träna upp någon inre och äkta tolerans, hur skulle vi kunna bli kosmopoliter och världsmedborgare över en natt – utan att vi ens fick prata om saken? Kan man lära någon att läsa utan att prata om bokstäver? Kan man lära sig räkna utan att göra fel? Kan man lära sig åka skridskor ur en instruktionsbok från Folkhälsoinstitutet?

Men vi klarade problemet när vi erkände det och tog tag i det, när vi begrep att ansvaret för Lönneberga var vårt eget. Lösningen var just att vi själv tog ansvaret för oss själva, att vi slutade föreställa oss att politiker i Stockholm skulle ordna allt för oss. Hur skulle det för övrigt vara möjligt att någon på sextio mils avstånd löste mitt bråk med Stepan Begovic i tvättstugan?

Vi är människor av god vilja och det har vi alltid varit. Men vi har inte alltid varit mångkulturella. Det har vi blivit under det senaste årtiondet. Numera är Lönneberga lika mångkulturellt som New York. Och underligt nog är Lönneberga lika mycket Lönneberga för det. Sjön, björkarna, kräftfisket, årstidernas växlingar och midsommarfesten på torget, allt är egentligen oförändrat precis som vi ville ha det. Och bosniernas barn talar samma småländska som min lille linhårige Kalle.

Är detta sinnessjukt romantiskt eller hade det faktiskt kunnat bli så – om inte invandringspolitiken i ett kvarts århundrade fortsatt lika döv och blind för att det finns svenskar här i landet som tycker sig berörda och vill ha något att säga till om när det gäller förhållandena i riket?

Numera är nog hoppet om en så relativt konfliktfri och harmonisk utveckling som pastorn beskrev helt och hållet förbi.

Bokens sista kapital heter Kan det då inte gå åt pipan? Det givna svaret var att visst kan det gå åt pipan. Visst kan Sverige utvecklas till att bli ett sådant tvådelat samhälle – med å ena sidan utanförskapsområden och å den andra gated communities för medelklassen – som finns på så många andra ställen i världen, inte minst i u-länderna. Det är väl den pipan vi jobbar på.

48 reaktioner på ”Varför blev det inte så?

 1. Bo Svensson skriver:

  Metoden för att dessa ”gated communities” skall vara för problemklientelet, består i krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet. – Inget jag landat i för att det känns rätt utan som resultat av logiskt resonerande.

  Det är orimligt med en ordning där man ambitiöst studerar decennier för att tillkämpa sig kompetens och sedan riskerar dräpas av någon som vill åt slantarna man har i fickan.

  Gilla

 2. LJ skriver:

  Har mycket svårt för jämförelsen mellan Bosnier och de kategorier av invandrare vi haft senaste 15 åren.

  Inte för att integrationen av bosnier varit helt smärtfri, det har den inte, men för att dess smärtor ter sig som små löjliga myggbett i jämförelse med pungsparkarna från invandringen av somalier, eritreaner, afghaner, irakier etc.

  https://www.svd.se/forskare-soker-svar-i-bosniers-integration

  ”Gåtan” som forskarna inte förstår ovan är för mig självklar, sunt förnuft.

  De som kom hit under balkankrigen var ofta högutbildade människor med en kultur som inte var alltför väsensskild från vår egen. I de fall det rörde sig om muslimer så var dessa muslimer ungefär lika muslimska som Svensson är kristen. Sekulariserade på riktigt. PEW stödjer också detta. Forna Jugoslavien har bland världens mest sekuläriserade muslimer.

  Sen kan man också falla tillbaka på personliga annekdoter.

  Genom studier, idrottsliv och yrkesverksamhet har jag kommit i kontakt med framgångsrika Bosnier i alla möjliga sammanhang. Entreprenörer, läkare, forskare etc. Många goda (nettoskattebetalande) vänner är från just Bosnien.

  Samtliga sådana som kom till Sverige under 90-talet.

  Under samma period har jag t.ex. kommit i kontakt med NOLL somalier i liknande sammanhang. Detta trots att det finns fler med somalisk bakgrund i Sverige än det finns Bosnier: https://www.scb.se/contentassets/ae2169ea762240feadca8779dc3662a0/be0101-utrikes-fodda-fland-invar-2017.xlsx

  Mitt senaste längre samtal med en Bosnisk civilingenjör för någon vecka sedan. Visade sig att vi hade samsyn avseende det svenska tillståndet.

  SD eller MED blir det även för honom.

  Gillad av 2 personer

  • inger1947 skriver:

   Varför inte KD = garanterat inga religiösa muslimer? Svensken gifter sig gärna i kyrkan, döper sina barn och begravs där – numera verkar det vara ännu mer populärt =(tjusiga kläder att visa upp sig i). Influenser från de unga kungafamiljerna i Europa? Busch-Thor må ha gått i skola hos Livets Ord, men hon är gift med en idrottsman (=sunt). Sen finns det ju S. Skyttedal som tog död på DÖ. Att rösta på SD skulle bara öka deras chanser något mer, medan en röst på KD skulle kunna göra stor skillnad. (MED är ännu för litet.) Vem vet, när svensken tänker efter vad han eller hon verkligen uppskattar med livet i Sverige (när det verkar hotat såsom nu), kanske det blir ett traditionellt, kristet alternativ som KD? Mvh, Inger.

   Gillad av 2 personer

   • lan skriver:

    -Inger 1947
    MED är för litet, skriver du, men detta är ju framtiden! Något mer fräsch och nytt i svensk politik kan inte tänkas.
    Lan 1946

    Gilla

   • Gunnar Karlén skriver:

    @Fredrik Östman
    Jag skulle kunna skriva en längre kommentar här, men nöjer mig medföljande: Tycker du att det du skriver är en rättvisande beskrivning av KD-politiker som Sara Skyttedal och andra som har liknande åsikter? I annat fall bör du uttrycka dig på annat sätt, för du skriver väl inte medvetet sådant som du vet inte stämmer för den högerinriktade delen av KD?

    Gilla

  • Zlatans skoskav skriver:

   Kriget i Jugoslavien tog slut för över 20 år sedan. Varför dröjer sig de bosniska ”flyktingarna” kvar i Sverige? De skulle ju åka hem när de blev fred ju, det sa politikerna på nyheterna.

   Gillad av 1 person

 3. Lilla fröken PK skriver:

  Förvånansvärt visionärt skrivet av PE för ett kvartssekel sedan. Om inte lilla fröken PK har fel, så syftar bokens Molnstod på det himlafenomen som vägledde israeliterna på detas ökenvandring till målet i det förlovade landet. Tyvärr har vår ledning, vår molnstod, lett oss rakt ut i tassemarkerna, och, vad värre är, tappat både karta och kompass. Dags att ge ledningen ett klart besked och underbetyg den 9:e september!

  Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   Sveriges nya regim (efter 9 september) skall först av allt, likt Israel, utropa Sverige till en Nationalstat.

   Goda nyheter är att Israels parlament har klubbat en lag som definierar landet som ”det judiska folkets nationalstat” där det judiska folket har ”exklusiv rätt till självbestämmande” i landet. I lagen fastslås även att judiska bosättningar är ett nationellt intresse.

   Äntligen har Sverige fått ett föredöme från ett folk som har, likt Svenskarna, fått utstå enormt lidande!

   Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   …och på den tiden hade problemet helt andra dimensioner. Men vi är som den kokta grodan. Vattnet som då upphettats till 40 grader har nu börjat närma sig kokpunkten.

   Gilla

 4. A skriver:

  Det var allt en vämjelig text PE. Jag ryser.

  En annan sak: Gated communities, i ett land där makten hatar och vill slå sönder det på insidan med alla upptänkliga medel. ?? Come on..

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

 5. Björn G skriver:

  Mångkultur är inte två(delat) samhälle – det är flerdelat. En del för respektive kultur/klan.
  I ett sådant samhälle råder aldrig fred, då klanerna inbördes strider om makten. Så var det även i Sverige innan Gustav Vasa tog makten.
  Sveriges politiska elit (sedan 50år) visar tydligt att de vill ha det så här – annars hade de ändrat på mångkulturambitionen!

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   MSM är förstås djupt inblandad i bedrägeriet, har någon läst detta i MSM nyligen?
   Att
   Vladimir Putin släppte en bomb under måndagens gemensamma presskonferens med president Trump i Helsingfors, då han sade att cirka 400 miljoner dollar i olagligt intjänade pengar kanaliserades till Clinton-kampanjen av affärskollegor till den amerikansk-brittiska finansmannen Bill Browder (en gång en av de största utländska investerarna i Ryssland).
   Browders företag anklagades för att olagligt tjäna över 1,5 miljarder dollar utan att betala ryska skatter innan han skickade 400 miljoner dollar till Clinton …

   Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Kan vi lita på Putin? Att han inte är förtjust i Bill Browder vet vi. Att en amerikansk lag som tillkommit efter att Bill Browder verkat för den vet vi. Denna lag gör det knepigt för många av Putins kompisar att leva loppan utanför Ryssland.

    Gillad av 1 person

 6. Eva Danielsson skriver:

  Visst är förbudet att tala om problemen utan att betecknas som rasist, den kanske viktigaste orsaken till att migrationen har urartat till en katastrof för Sverige.
  Men också hur man faktiskt har agerat från politiskt håll.

  För många. För fort. Från kulturer med för stora skillnader mot vår egen. Och utan krav på kulturell o språklig anpassning eller egenförsörjning.

  Varje pedagog vet att man även som god ledare, har svårt att hantera för många nya i en grupp. Det behövs en klar majoritet av gruppen som vet och gör rätt, men även då blir det problem med för stor andel nya. Och skulle det i gruppen bland de nya eller de gamla finnas barn som bråkar och trotsar vuxna, så kan det räcka med en enda individ för att det ska gå överstyr.
  Detta går att överföra på samhällsnivå. Det behövs inte så stort antal kriminella och terrorister för att lamslå ett samhälle.
  Och blir invandrare många från liknande kulturer, så bildas parallellsamhällen. Med mer eller mindre utanförskap mot majoritetssamhället.

  Tanken på en miljon britter eller tyskar som flyttar hit, är inte så skrämmande. Besvärligt, ja, men överkomligt. Kulturell och språklig förförståelse och gemenskap skulle finnas.

  Lågutbildade muslimska afrikaner från klansamhällen är så långt ifrån vårt sätt att leva som går att tänka sig. Men det går förstås bra för de individer som själva vill assimileras och jobbar för en framtid här som svenska medborgare. Men i stora grupper med ledare och imamer som steg för steg kräver att islam och sharia ska få utrymme i Sverige, då uppstår en stark kulturkrock för alla som inte är förblindade av identitetspolitik och postmarxism.

  Islamiseringen är det största hotet för vår framtid. Islam är förtjänstfullt beskrivet av Mohamed Omar här på DGS och det behöver bli allmänt känt att islam innebär motsatsen till vad svenskar överlag, utom de förblindade, värnar om. Frihet, demokrati, jämställdhet, sekularitet, barns rätt, vetenskap som grund, konst och musik osv.
  Det behöver vi prata högljutt om. Islam måste få diskuteras och ifrågasättas.

  Gillad av 12 personer

  • Björn G skriver:

   ”Islamiseringen är det största hotet för vår framtid.”
   Vi skall även vara vaksamma mot korrupta ledande politiker, som efter fullgjort värv får en livstidsförsörjning på 25 miljoner – per år.
   Det finns idag gott om sådana quislingar.

   Gilla

  • Björn G skriver:

   ”… migrationen har urartat till en katastrof för Sverige.”
   Inte bara för Sverige utan även för Tyskland, England, Italien, Grekland, Frankrike.

   Så problemet gäller inte bara Svenska politikers felbeslut. De verkar snarare vara styrt från några utanför Europa. Det är den enda förklaringen till det samordnade eländet.

   Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Den för Sverige totalt förödande islamiseringen och den hämningslösa invandringen, måste kunna diskuteras öppet och på en GENERELL nivå! INTE på individ-nivå! Några få ynka ”lyckade exempel” på integration och avprogrammering av muslimer, kan aldrig få bli vägledande för beslut om den övergripande invandringspolitiken! Att sen nån/några kanske ”hamnar mellan stolarna” är ju tråkigt, men får anses vara ”olycksfall i arbetet”! Den absolut avgörande frågan är vilka volymer Sverige och svenskarna tål, utan att helt förlora sin identitet och relativa välfärd! Tyvärr ser gränsen ut att redan vara passerad, så nu måste det till nåt slags ”återvändar-paket” för rädda det som räddas kan!

   Gillad av 1 person

 7. Sven H skriver:

  Lås Hege Storhaugs utmärkta bok ”Landsplågan islam” och håret kommer att resas på era huvuden. Den visar vad som kan hända och delvis redan hänt.

  Gillad av 3 personer

 8. Östrahult skriver:

  Jag antar att PE använder begreppet Lönneberga som symbol för ett svunnet Sverige. Ungefär som Lönnebergaskinkan, uppfunnen i Norrland, ingen verksamhet i Lönneberga och numera ett varumärke inom finska Atria-koncernen.

  Verklighetens Lönneberga är en mindre ort som består av två huvudkomponenter, småländsk landsbygd med kyrka, gårdar och skogar samt ett mindre samhälle med småskalig industri.

  Bygden är hårt drabbad av invandringen såsom ingående i Hultsfreds kommun och den främsta anledningen till detta är att Hultsfred är en avdankad industriort med ett stort bestånd av kommunala lägenheter. Man såg invandringen som ett sätt ett utnyttja bostäderna.

  Nuläget verkar dock vara att Hultsfreds kommun inte är så allvarligt drabbat, visst är arbetslöshet och kriminalitet högre och det finns frågetecken kring ekonomin framåt, men det finns inga no go zoner. Antal innevånare har stagnerat eftersom nyanlända lämnar orten, troligen till förmån för större invandrartäta städer.

  Så idag skulle inte prästen i Lönneberga behöva prata såsom han gör i Patriks test. De största problemen finns någon annan stans.

  Gillad av 2 personer

  • inger1947 skriver:

   Javisst, Hultsfredspolitiker o d hade kunnat lära något av tyskarna – om de nu hade kunnat läsa engelska eller tyska. I (främst östra) Tyskland tar man nu in kvinnor från Asien som får en utbildning inom sjukvården, eftersom migranterna redan har lämnat områdena för de stora städerna.

   Gillad av 1 person

   • Björn G skriver:

    Asiatiska kvinnor (icke muslimska) är kända för att vara mycket duktiga och tycka om att jobba. Dessutom har de flesta ett ödmjukt sätt som är värdefullt för en sjukling.

    Gillad av 2 personer

 9. Jvkkk skriver:

  Har du rökt på? Det är dina utopier om ett tolerant samhälle mellan helt olika grupper som är fel på så många plan att det jan fylla en bok som ligger till grund för att våra samhällen kollapsar. Det är eran historielösa utopis fel. Vad i historien visar att folk av helt olika kultur lever sida vid sida, det är ju idiotiskt! Därför skapades stammar och allianser och krig och gränser. Ni förnekar hela mänsklighetens historia och värre än så, Jordan Peterson talar ofta om dominanshierarkier som är 300 miljoner år gamla och återfinns i krabbor.

  Vad sysslar Engellau med, en otroligt mångordig räddningsaktion för den utopi som försatt oss just där man kunde förutsäga hela tiden, utbredningen av den värsta kulturen och en splittring i ett nytt civilisationernas krig som hade kunnat undvikas om inte alla dessa kulturmarxister fått luft?

  Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Jag förstår mig inte på dina ogrundade påhopp på Patrik Engellau. Jag ser då ingenting annat än att han pekar på de problem som en ogenomtänkt eller rentav avsiktligt samhällskskadlig migrationspolitik medför.

   Ingenstans ser jag ett uns av de gärningar du anklagar honom för. Jag ser bara en person som gör sitt bästa för att se saken som den är; i det här fallet också med ett historiskt perspektiv.

   För min del är innebörden av dagens krönika att en förklarinng till att svenska folket har ¨stillatigande åsett förändringen att den gått (fram till för några år sedan) i relativt måttlig takt och under föreställningen att politikerna trots allt ville folkets bästa.

   Nu vet vi bättre. Varför du ska lasta Patrik för att vi inte insett det tidgare förstår jag inte. Angrip inte budbäraren!

   Gilla

 10. Samhällsbygget skriver:

  ”Pastorn” skrev texten i en tid när Jugoslavien höll på att falla samman. Och det mentala avståndet mellan Lönneberga och Sarajevo var stort.

  Det har nyligen gått två program om Jugoslaviens historia i SVT. Fäste mig särskilt vid en förklaring till varför inbördeskriget kröp allt närmare. Det handlade om när en grupp riskerade att överflyglas av den andre. Då uppstod oro och ängslan. Att egen särart hotades.

  Värst drabbat av inbördeskriget blev den mest diversifierade regionen – Bosnien/Herzegovina.

  Men här i Sverige är mångfalden inte knuten till någon speciell region. Samhället har spritt ut mångfalden över hela riket.

  Men svensken är nu så sekulariserad och individinriktad att det blir svårt för oss att förstå innebörden av särskiljande egenart.

  Det som gör det extra svårt är att det svenska samhället även bär på visionen om ett allomfattande inkluderande samhälle. Om vi framhärdar i det samhällsbygget, det multikulturella, lär nog svensken snart bli akterseglad. Underläge och överläge kan förändras.

  Det som för oss utgör no-go-zoner är för andra egna små geografiskt inkluderande områden – öar av nytt land.

  Vi planterar nu olikhet i den svensk kulturella ekologin. Och om nu mänsklig psykologi är generell, så riskerar nog samma processer uppträda även hos oss, vid stress.

  Men i korrekthetens oförsonlighet vägrar ännu eliterna att tillämpa försiktighetsprincipen. Vi lever mitt uppe i en förnekelsens tid. Men som alltid har vekligheten själv sista ordet.

  Gillad av 2 personer

 11. V for Vendetta skriver:

  Pastorn eller P E om man så vill talar i samma tungor som de etablerade proffstyckarna och de styrande gjort i snart 30 år. Om vi bara anstränger oss, om vi bara bjuder till lite mer, vi kommer att lösa det här, problemen beror inte på de som kommer hit utan på vår rädsla att släppa på vår särart, vårt sett att se oss själv i samtiden. Man har talar så för att man närt drömmen om att ett mycket homogent land som Sverige vars grundläggande struktur varit etablerad i århundraden skall bli ett nationellt NY med allt vad det innebär av korsbefruktningar i seder, kulturer och interaktioner. Ett land där alla skall stå förväntansfulla med mjölkkruset och honungsburken i hand vid kannan och kupan. Allt medan vi hällörat lyssnat på Lönnebergaprästerna så han kannan och kupan glidit allt längre bort och vi har fått jobba hårdare och hårdare för att behålla både kor och bin men krukan och burken blir det mindre och mindre i Prästerna mässar då hårdare och djupare kring tanken att bara vi anpassar oss och kommer över synen på oss själv så skall detta lösa sig. Jag kan bara önska att just denne Lönnebergapräst numera konverterat och inte skriver liknande predikningar för ordets förkunnelse är klent i detta fall. Hoppet och inte rädslan är det som överger människan sist så kanske min önskan kan slå in.

  Gillad av 1 person

 12. Wildwest63 skriver:

  Tog mig en utflykt till München och bor i det hotelltäta området runt centralstation. Men här är ju ännu värre än i Stockholm! Fick en chock första kvällen. Var femte passerande kvinna har huckle över ansiktet. Inte en affär på gatan ägs av en tysk (mobilkortsaffärer, kebabhak, guldköpare, spelhålor osv.). Vid varje nedgång till det underjordiska komplexet hänger klungor av somalier o säljer knark helt öppet. Det här kunde lika gärna vara Kairo. De enda västerlänningar är de som passerar på väg till hotellen. Jag skulle kunna utdöma decennier av fängelsestraff bara genom att stå på gatan i 5 min. Ingen gör nåt även om jag sett patrullerande polis, en utdöd ras i Sverige. Kom i samspråk med två australier på en restaurang. De undrade om vi höll på med nån slags självmordsövning. Ja, inte så mycket övning faktiskt. Är det så här Västeuropa kommer se ut om några år? Då kan jag lika gärna emigrera till Kairo eller Beirut. Det är ingen skillnad. Det här är inte hemma – det här är en mardröm!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.