Hur kan ni vara så korkade?

Jan-Olof Sandgren

Fick denna fråga på en uteservering när jag fikade med en kille från andra sidan jordklotet, som under drygt ett år i Sverige snappat upp åtskilliga rykten och rövarhistorier – mest från folk han mött under SFI-utbildningar, på arbetsförmedlingen och i sociala sammanhang. Och det hade lett honom fram till följande slutsats: Sverige delar ut hur mycket pengar som helst, till vem som helst och av vilken anledning som helst.

Man kan invända att hans slutsats grundas på anekdotisk bevisföring. Svensk migrationspolitik är naturligtvis varken helt godtycklig eller obegränsat generös (även om min vän kan ha snubblat över en del information, som vanligtvis inte når upp i de politiska finrummen). Men oavsett sanningshalten finns ett annat skäl att ta hans frågeställning på allvar, det handlar om ”Sverigebilden”.

Det är nämligen en ganska spridd uppfattning att svenskar är lite korkade. Jag har stött på den åsikten otaliga gånger, i den förort där jag bor, bland högstadieelever med invandrarbakgrund och även bland kloka människor med rötter i andra kulturer. Väldigt många verkar tycka det – ofta utan elakhet eller onda avsikter, snarare med ett stänk av medlidande. Det är i varje fall en betydligt vanligare uppfattning än att svenskar skulle vara rasister. Ofta tolkas det tvärtom som ytterligare ett bevis på vår dumhet, att vi tror på vår egen rasism.

Den här Sverigebilden är till sina konsekvenser långt mer problematisk än att en svensk författarinna i utländsk TV påstår att det finns no go-zoner. Om ryktet om vår ”dumhet” sprids över världen, kan det nämligen bidra till att:

-Respekten för svenska lagar undergrävs.
-Människor utan asylskäl söker sig till Sverige.
-Migranter utgår från att fusk lönar sig och frestas att ställa orimliga krav på samhället.
-Religiösa extremister, kriminella nätverk och bidragsentreprenörer väljer Sverige som etableringsbas.
-Allt färre väljer att integreras.
-Rasism och förakt riktat mot etniska svenskar tenderar att öka.

Denna omvittnade ”dumhet” har förstås inget med intelligens att göra. De flesta erkänner utan omsvep att Sverige fostrat osedvanligt många genier, och att svenskar i gemen är duktiga, begåvade och kompetenta i sina yrken. Ändå är vi ”korkade”. Det är denna motsättning min vän på uteserveringen inte begriper, och avkräver mig en förklaring.

Statsministern sa en gång att vi varit ”naiva”. Själv tycker jag inte den förklaringen håller. Naivitet låter för harmlöst, som ett lite udda personlighetsdrag man kan rycka på axlarna åt. Med tanke på vad som hänt inrikespolitiskt de senaste åren tycker jag ”korkad” är en helt adekvat term, även om den rymmer en negativ laddning. De flesta kulturer jag känner tycker nämligen det är korkat att:

-Oreserverat tro på vad människor säger.
-Behandla vuxna män som ensamma barn, bara för att de säger att de är det.
-Ha överseende med hur folk beter sig, bara för att det kan finnas en kulturell kontext bakom.
-Ge uppehållstillstånd till personer utan säkrad identitet.
-Ekonomiskt stödja grupper vars främsta mål är att motverka integration.
-Utgå från en fin idé, även när den går stick i stäv med beprövad erfarenhet.

Många av 2000-talets svenskar skulle säkert se samma exempel som uttryck för ”tillit”, ”värdegrund” och ”en humanistisk tro på människan”. Det är klart man kan skylla på PK-ismen. Men om PK-ismen är ett internationellt fenomen, varför har den funnit en så gynnsam jordmån just i Sverige? Är svenskar mer ”korkade” än andra, eller finns en alternativ förklaring?

Ibland tror jag det är så enkelt som att vi – till följd av några seklers geografisk, etnisk och kulturell isolering – helt enkelt är usla på att kommunicera. Särskilt med människor av främmande ursprung och med radikalt annorlunda idéer. I riktig kommunikation ingår ju inte bara att ”försöka förstå” utan också att förklara sin kultur, erkänna när det finns en konflikt och hävda sin rätt. Ömsesidig feedback så att säga.

För att kompensera detta nedärvda handikapp har vi i högre grad fokuserat på idéer, och blivit duktiga på det. Svensk idealism har nästan blivit ett varumärke i klass med IKEA, ABBA eller VOLVO. Det politiska samtalet förs gärna inom ramarna för FN:s principprogram, eftersom dessa är universella och gäller för alla. Dels slipper vi kommunikation (som vi inte är särskilt bra på). Dels kan ett sådant förhållningssätt, för ett otränat öra lätt förväxlas med ”högre insikt”.

Ett tydligt exempel är den här debatten från 2006, där Jimmie Åkesson gång på gång försöker leda in samtalet på existerande samhällsfrågor. Men vice statsminister Maud Olofsson är omutlig, inte för ett ögonblick vill hon lämna ”idéernas värld”.

93 reaktioner på ”Hur kan ni vara så korkade?

 1. Jan Andersson skriver:

  Det ojämförligt största problemet med att Sverigebilden solkas är att det blir svårare för våra livsnödvändiga exportföretag att göra affärer. För er vars tankevärld rör sig inom offentlig administration och förvaltning så kan jag berätta att inom affärsvärlden gäller stenhårt Darwins princip ”Survival of the fittest”. Och det är inte bara priset för en vara eller tjänst som avgör, utan i minst lika hög grad leveranssäkerheten och trovärdigheten. Om ett leverantörsföretag inte kan leverera så kan nämligen kunden gå i konkurs också, på grund av egen utebliven försäljning.

  Konkurrensen är benhård, i slutänden avgör kanske svenskarnas trovärdighet och (läs detta två gånger) vår hittills kända frånvaro av interna problem som skulle kunna äventyra leveransen. Observera, inte problem som ”kan” eller ”kommer” orsaka leveransproblem, utan bara ”skulle kunna”.

  Det räcker för att en köpare skall vända sig någon annanstans. Arma land, det tar decennier att vända tillbaka Sverigebilden igen, om det någonsin går.

  I Sverige struntar makthavarna fullständigt i ”utebliven försäljning” för alla svenskar som drabbas av usla politiska beslut.

  Gillad av 15 personer

  • Kronblom skriver:

   Så är det. Efter att ha gjort business i USA sen tidigt 1980-tal har jag ofta fått höra hur ”gullible” (godtrogna) svenskar i allmänhet är. Själv har jag blivit respekterad för att jag inte är som en svensk, inget ”beat about the bush” (gå som katten kring het gröt). Jag brukar säga att jag har finskt påbrå och de har ett rykte om sig (bland de som känner till Finland) att vara principfasta och gå rakt på sak. Men Sverigebilden har förändrats de senaste 15 åren till det som Sandgren skriver. Kunderna kan fråga ibland om sånt och hur det är i mitt område. Jag svarar att jag har alla no-go zoner på långt avstånd.

   Gillad av 2 personer

 2. pllay skriver:

  Med den svenska viljan till lydnad, vår respekt och förtroende för överheten följer att vi röstar som vi är tillsagda.
  Och när vi blir tillsagda att öppna våra hjärtan och plånböcker gör vi det också, med glädje och fortsatt förtroende för våra ledare, övertygade om att de vet bäst.
  Vår kultur är sådan, detta är våra värderingar, en kultur grundad i tillit och respekt.
  Detta är vad som kallas svensk dumhet.
  Ett förtroende som nu föröds och ersätts av cynism och överhetsförakt.
  Någonting unikt och gott i svensk kultur försvinner.
  Efter dumheten kommer klarsynen och sedan hämnden.
  En hämnd som kommer drabba invandrarna hårdare än etablissemanget, etablissemanget kommer vända kappan och övertyga oss om att den hela tiden verkat med nationens bästa för ögonen.
  Och sedan börjar det hela om igen. Nya maktcentra, nya etablissemang, samma folkförräderi.

  Gillad av 11 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   LEDAREN saknar Medborgarnas respekt…

   När Sossarna inte längre kan leverera,
   enligt utställda löften till Islamisterna,
   då börjar det bli dags för dessa att ÖPPNA EGET…

   Ett Muslimskt parti, med en dold Islamistisk Agenda!
   Tillbaka till Medeltiden…

   Då hamnar S snabbt på mellan 10-15 %!

   Därefter en parti(S)prängning, så återstår två små sekter…

   Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  När det gäller politiskt debatt så gäller regeln om ordets makt över tanken. Det svenska språket är fattigare än det engelska varför ordet ”gullible” blir det samma som ”naiv” och inte som det betydligt bättre ordet ”korkad”. Ty den svenska politiken är just korkad och inget annat något som vi ser exempel på dagligen. Tänk om svenska akademien kunde lägga sina pinsamma gräl åt sidan och i stället bidraga till att Sverige kunde få ett mer nyanserat politiskt språk och vi kunde få slut på felöversättningar av internationella deklarationer. Maud Olofssons om allas”rätt och värde” från debatten 2006 som jag hörde för första gången är som vi tidigare diskuterat ingen annat än en felöversättning från engelskan.

  Gillad av 7 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Det där lika värdet svävar ju i en egen rymd. – I alla verklighetsrelaterade sammanhang är vi olika värda. – Och vad beträffar ”värdigheten” finns det inget som talar för att den heller skulle vara lika.

   Gillad av 2 personer

   • Ronny Brorsson skriver:

    Bra att fel översättningar belyses, att ”dignity” betyder värdighet är det få av våra folkvalda som har tagit till sig.

    Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Jag tror det är sossarnas raserande av den svenska kunskapsskolan som lurat i oss att svenskan är ordfattig! Jag slog upp ordet naiv på synonymer.se och fick fram 15 andra svenska ord som säkert täcker in det engelska ordet. Använd den sidan!
   Ett ytterliggare problem är ju att svensken har bibringats ett svagt kulturellt självförtroende, genom århundraden av överhetens försåtliga förtryck och dess eget dito gentemot främmande kulturer. Minns Reinfeldts omdöme om sitt fosterland!
   Därför lånar vi gladeligen in utländska ord hela tiden genom läsning av våra urdåliga journalisters medier. Ordet sammanhang heter nu på journalistnysvenska ”kontext”, det ordet hörs och läses hela tiden. De tror då att de blir bedömda som ”finare”! För mig är det ett kulturellt fattigdomsbevis att ej kunna använda sitt modersmål.
   Gå med och stöd föreningen Språkförsvaret. Det är inte endast landet vi undan för undan blir av med, det är också språket!
   Hemska tanke: det kanske redan har pratats om bland sjukklövern att de önskar att vi bytte språk till engelska?

   Gillad av 6 personer

  • larslindblog skriver:

   Jag får rysningar av att bara tänka på Maud Olofsson…hennes genomträngande röst , hennes ständiga ovilja att lyssna på andra , hela tiden avbryta , vara ohyfsad och komma undan med det för att hon är kvinna. Minns ni Karin Söder ?? Inte heller någon man minns med glädje.

   Gillad av 4 personer

  • Cherry skriver:

   Så ser regelverket ut för närvarande för socialtjänsten, de har ingen lagstadgad rätt att hjälpa svenska medborgare till bostad vare sig du är utlandsfödd från begynnelsen eller inte.
   En tragedi utan dess like att likhet inför lagen inte längre gäller här i Sverige.

   Gilla

 4. Göran Fredriksson skriver:

  Det hittas ständigt på nya bidrag med svaga regelverk utan att det i förväg prövas hur dessa kan kringgås.

  Ungefär som att en enskild av lathet skulle välja ett enkelt lösenord såsom 1234 vid inloggning på bankkontot och sedan bli förvånad över att ens pengar försvinner.

  Men vad kan man förvånas över när ingen enda riksdagsman inför övergången till enkammarriksdagen i förväg kunde inse att det var olämpligt att bestämma att antalet ledamöter skall vara 350 som är jämnt delbart med 2.

  Nivån på svenska riksdagsledamöter är sådan att de aldrig i förväg kan tänka ut vilka konsekvenser deras beslut kan få.

  Det måste ställas krav på riksdagsledamöter som med råge överstiger dagisnivån.

  Gillad av 7 personer

 5. Fredrik Siarsson skriver:

  För den som vill se en verklighetsförankrad och borgerlig politik rekommenderar jag ett besök på Medborgerligsamling.se.

  Sista veckan har det varit tydligt att partiet har börjat oroa etablissemanget utifrån den smutskastning som skett. Det finns ingen mening att lägga sin röst på SD för missnöjda och borgerliga väljare.

  Gillad av 2 personer

 6. Östrahult skriver:

  Bra iakttagelser. Ju mer känt svenskarnas naivitet eller dumhet blir desto större blir skadeverkningarna. Dessa sträcker sig vida längre än vad som nämns i texten. Det kommer att påverka synen på svenska författare, svensk film, svensk musik, svensk industri etc.

  Ska man få folk att få upp ögonen för detta så måste orsakssambanden klargöras, det handlar inte bara om dumhet, det handlar om avancerat missbruk av medmänniskor. Exempelvis att man inte känner ansvar mot de som jobbat hela livet för sin pension. Det handlar om ett maktskikt som åker snålskjuts på medborgarna och mer eller mindre tar ifrån dem äganderätten till sitt land.

  Gör tankeexperimentet hur olika nutida makthavare skulle reagera på denna text, den skulle bli totalt nedsablad av Bildt, Maud Olofsson, Torvaldsson, Greider, etc.

  Gillad av 8 personer

 7. Gilbert Andersson skriver:

  Redan under trettioåriga kriget myntade tyskarna uttrycket ”die dumme Schweden”.
  Man kan vara snäll men det finns en gräns när man närmar sig ren dumhet.

  Gillad av 3 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Vet Du inte att vi har en Feministisk Regering…

    Då måste undantag medges, precis som engelskan…

    Gilla

  • Kronblom skriver:

   ”Hinter schwedischen Gardinen sitzen” är ett gammalt tyskt uttryck. ”Im Knast” är en tysk TV-serie. Många som uppehåller sig i Sverige borde befinna sig där.

   PS. Jag har aldrig varit på en tysklektion.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Detta uttryck kommer faktiskt från Trettioåriga kriget, liksom ”gör som jag säger, annars kommer svensken och tar dig!”

    ”Die dummen Schweden”är ett svenskt uttryck från Söndagsnisse-Strix. Det beskriver exakt samma fenomen som det denna artikel behandlar. Inget nytt under solen. Men vi borde ha kommit över denna fas, detta ”jäla grunna grabbar, kasta koskit på min tjej!” Med moralism vinner vi inte denna strid.

    Gillad av 1 person

 8. Ingvar Fröberg skriver:

  Jag fick samma fråga för ca 13-14 år sedan av en anställd invandrare från fd Jugoslavien som jag delade en längre bilresa med. Hans umgänge i Märsta var uteslutande invandrare, allt från högutbildade höginkomsttagare till arbetslösa och han hävdade att ALLA, oavsett jobb eller status undantagslöst sökte ALLA tänkbara och otänkbara bidrag som fanns. Min anställde var en kompetent, intelligent och uppskattad person som hade jobbat sedan dag 1 i princip i Sverige, och jag hade ingen anledning att ifrågasätta hans påstående. Så detta har pågått under lång tid. Jag har självupplevda, bisarra bevis på detta redan på 1970-talet från min första arbetsplats.

  Gillad av 9 personer

 9. fabricerad skriver:

  Jag har levt utomlands i tillräckligt många år för att inte vara naiv längre. Snarare har jag kommit att förakta en stor del av ”mitt eget folk”. I Sverige finns de som vet men de är belagda med både social och juridisk munkavle.

  Gillad av 11 personer

 10. Ulla L skriver:

  Det verkar inte finnas något slut på dumheten hos våra politiker, vilka idkar välgörenhet med skattebetalarnas pengar men som inte leder till något bra för landet.
  Nyss läste jag om att fler och fler fattiga EU-medborgare utan sjukförsäkring har kommit på den geniala iden att man kan åka till Sverige för att få gratis sjukvård och tandvård. Tiggeriemöjligheten känner alla redan till. Och hela notan stannar hos svenska (=de som är folkbokförda i Sverige) skattebetalare eftersom de inte har en sjukförsäkring. Hur många vårdbehövande tiggare från Rumänien ska komma hit och utnyttja den formen av välgörenhet, och hur länge, innan politikerna gör något? Tusentals varje år i några decennier?

  Jag tycker att Sverige ska lämna EU och självt forma en långsiktigt hållbar migrations- och välgörenhetspolitik som majoriteten kan stå bakom.

  Gillad av 12 personer

   • Ulla L skriver:

    Jag är fullt medveten om att EU är en fälla. Det som fungerade innan EU, kommer inte att fungera utan stora kostnader, om Sverige lämnar fällan. EU har ständigt skapat nya problem och vuxit till en gigantisk ”EU-ska-vara-ett-gemensamt-lika-land-men-gillar-olika”, när styrkan borde vara en mångfald olikheter mellan länderna.
    Jag fortsätter därför att tycka att Sverige ska lämna EU.

    Gillad av 2 personer

  • naimlap skriver:

   Det samma gäller även för min del. Mitt förakt för svenskarna är avgrundsdjup. Ty ett ynkligare folk får man leta efter även med ett stearinljus i handen utan att finna dess like.

   Gilla

 11. Utvisa skriver:

  Det hela är synnerligen allvarligt, och kommer sig nog av ett antal samverkande faktorer, vi svenskar var redan från början ”atomiserade” och kommunicerade mycket lite med varandra, bilden är en norrlänning som säger jo, och ja, och inget mer, vad finns att säga, man vet ju hur det är. Jag kommer från södra Sverige och redan danskarna är mycket annorlunda och när man började umgås med andra Européer så upptäckte man att vad fan, de säger ju rakt ut att de inte håller med! Detta har jag tillägnat mig men när jag tänker efter så känner jag få svenskar som i diskussion säger att de inte håller med, och gör man det så är det nästan med en gång ett fast ställningstagande, en fiendeposition, istället för en inbjudan till vidare diskussion.

  Så när våra makthavare slutade att jobba för oss, och fick en annan utopisk och på alla sätt infantil globalrättvis agenda och media, eftersom den är svensk, inte diskuterade den utan bara stödde den, så hade det svenska folket inget försvar. Vi talade ju inte med varandra, vi sade ja och joo. Denna blogg är de första stapplande stegen, man kan säga att när man säger att man skall rösta SD till någon man inte vet helt vad de tycker om det, så är detta det första egentliga samtalet man haft i sitt liv. Vi lär oss nu att prata med varandra så något gott har massinvandringen fört med sig, låt oss prata så vi kan komma fram till att utvisa så många som möjligt är enda chansen för Sverige.

  Gillad av 5 personer

  • Christer L skriver:

   Instämmer! Jante var dock enligt Sandemose en dansk byhåla, och samma självreducerande mentalitet finns nog världen över. Att den släpps fram i regeringsställning är det unika med Sverige.

   Gillad av 1 person

  • Christer L skriver:

   Instämmer! Jante var dock enligt Sandemose en dansk byhåla, och samma självreducerande mentalitet finns nog världen över. Att den släpps fram i regeringsställning är det unika med Sverige.

   Gilla

 12. Henrik Hillberg skriver:

  Antagligen kommer Sverige, som vi har känt det, att gå under och tas över av starkare krafter (muslimer). Enligt utvecklingsläran vinner den starkare över den svagare eller mest korkade. Att vi har kunnat odla vår naiva godhet intill ren självutplånande idioti kan bara sluta i utplåning.

  Gillad av 6 personer

  • Utvisa skriver:

   Detta är ogenomtänkt trams, vem skall försörja dessa muslimer? Vem skall värna upp husen? De hade dött allihop. Det är istället en variant på ett sydafrikanskt scenario som är det realistiska, folk kommer när de går upp för dem att de är som oljan för araber utan olja att slå bakut.

   Gillad av 3 personer

 13. Utvisa skriver:

  Återigen, med en suck inser man att de enda som tar till orda är folk som tidigare hade palestinasjal, dvs tidigare massinvandrings och våldtäktsförespråkare som J-O. Nu skall man vänta på att de skall övertyga sina kompisar.

  Svenskar är idioter.

  Gillad av 4 personer

  • Utvisa skriver:

   Eller Patrik, eller Sjunnesson eller Sandelin eller Arnstberg eller Omar eller .. palestinasjalar så långt ögat når, och är det inte det så är det en kurd. Bara detta kan ju få en att misströsta. Vad blir nästa idioti de tror på?

   Gillad av 2 personer

 14. Lilla fröken PK skriver:

  Angående naivitet: Statsministern sa inte ”jag, eller minregering, har varit naiv”. Nej, han sa SVERIGE har varit naiva, vilket är både sakligt och grammatiskt fel. Politiker i Sverige visar en uppenbar brist på ansvarstagande och kryper gärna bakom diverse internationella konventioner, FN m.m.
  Mitt personliga uppvaknande skedde när jag i början av 2000-talet stötte på skrönan att invandrarfamiljer fick retroaktiva barnbidrag för den tid barnen inte varit i Sverige. Jag kollade den absurda uppgiften, och den visade sig vara sann!
  SD 2018.

  Gillad av 9 personer

 15. Glen Lester skriver:

  Engelskans ”dumb” som säkert också kommer från tyskan liknar den tyska ”Dumme” i definitionen, Den stora skillnaden mot det svenska ordet är att det inte innehåller att man skulle vara elak eller ond. Derivatet ”dummy” i engelskan breddar begreppet lite mer för oss svenskar. Det betyder helt enkelt ”tom i huvet och korkad”. Vi har inget sådant begrepp i svenskan, i synnerhet inte som ett epitet för oss själva. Ordet naiv stämmer inte in efytersom det begreppet innhållet att man har tänkt något, men att det var en barnslig tanke. Tom i huvet och korkad innebär att man inte har tänkt alls. Det är också säkert så att svenskar, liksom svenska politker, är lite rädda för att tänka för att inte tänka fel. Och det är ju riktigt korkat för då har man inget annat val än att anamma det någon annan tänkt hur illa det än passar som lösning på problemet. Ett bra exempel är införandet av ”Lean Management” från biltillverkaren Toyota i den svenska Polisverksamheten och Försäkringskassan. Minst sagt korkat påhitt, men typiskt svenskt:

  När Löfven sa att ”vi har varit naiva” så har han fel. Naivitet kan förlåtas i politiken, men inte ren och skär idioti. Att han tillochmed tror att han är demokrat när han helt utesluter en väldigt stor del av befolkningens åsikter heltochhållet, för att göra raka motsatse, kanske på pin mobbningskiv, då är man inte demokrat.

  Gillad av 5 personer

 16. Aha skriver:

  Det korkade etablissemanget lever i en faked reality värld, ett begrepp som jag stötte på av krönikören Hagenäs på den goda bloggen mörkläggning och invandring. Jag tog mig då för att lista inslag i låtsasvärlden som etablissemanget och PK-isterna lever i.
  Listan av tokigheter är som följer, man låtsas att;
  – mångkultur är en framgångsfaktor
  – invandringen är lönsam
  – flumskolan är bra
  – ensamkommande är barn
  – migranterna är flyktingar som flyr för sina liv
  – Public service är opartiskt och sakligt
  – att Trump allt igenom gör fel
  – Palestinierna är de goda
  – romers dåliga situation beror på förtryck
  – nazisterna är det farliga demokratihotet
  – den vite mannen är den störste rasisten
  – den vita mannen är roten till allt ont
  – Islam inte är totalitärt
  – könsbyte är naturligt
  – Åkesson är en ny Hitler
  – livsstilskriminella kan rehabiliteras
  – fritidsgårdar minskar ungdomsbrottslighet
  – välfärdsbrister sammanhänger inte med invandringens kostnader
  – svenskarna har också hållit på med gruppvåldtäkter
  – flyktinghjälp på plats inte är så viktigt
  – nazisterna är största faran för judarna
  – migranternas id-kort har oturligt försvunnit

  Gillad av 5 personer

 17. Kurt skriver:

  Mer och mer tydliggörs var den svenska skon klämmer. Ser en tydlig utveckling på DGS att både skribenter och kommentatorer får en allt tydligare bild i samtidsförståelse. Länge uppehållna ytliga resonemang kläs mer och mer av. Officiell media och politiker ställs allt mer mot väggen. Men de saknar skärpan och tydligheten i argumenten.

  Dagens text var klart tydliggörande och sammanfattande. Har läst flera sådana på DGS och Ledarsidorna den senaste tiden. Allt medan officiell media travar på lång, långt efter. Inte konstigt att man känner en vändning i luften. De bästa sakargumenten hittar man inte i det mer officiella medierna. Där dominerar fortsatt känsloargumenten. Som mer döljer en komplicerad verklighet än skingrar dimmorna.

  Gillad av 4 personer

 18. Samuel af Ugglas skriver:

  Den enda verkliga dumheten som svensken begått historiskt sett är att socialisten tillåtit min ”granne” (rösträtten) att obehindrat plundra mig på mina tillgångar med hjälp av en pervers svensk skattelagstiftning.
  Därför röstar den lättlurade svensken på socialister och min granne njuter i fulla drag intill den dag han själv blir utblottad då politikerna brutit alla löften.
  Heja Reinfeldt med 23.000.000:kr i årslön!!! Inga mutor där inte?

  Gillad av 6 personer

 19. p2185 skriver:

  Det är en härlig timing att få läsa Jan-Eriks Sandbergs fint utvecklade teori om skälet till varför Sverige enligt undersökningen ”Country RepTrak” från ”Reputation Institutes” toppar listan över länder då det gäller ”bäst rykte” i hela världen!

  Just samma dag läser jag i dagens SvD en artikel med rubriken ”Sverige har bäst rykte i världen – flyktingpolitik en framgångsfaktor”. Affärstidningen Forbes trycker just på den generösa flyktingpolitiken som främsta anledning till ”utmärkelsen”. ”Korkade” kan vara ett alternativ!

  Som svensk och boende i Sverige med någorlunda hygglig ambition att följa vad som sker i samhället kan jag bara förvånat undra över några saker. Vilka har uttalat sig i undersökningen? Vad är det för företag som står bakom den? Vilka kritiska alternativa uppfattningar känner Forbes till? Kan detta vara ett resultat av en ”trollfabrik” fantasirika arbete är också en tanke som slår mig.

  Nej, jag vill inte tro det! Det är i mina ögon helt enkelt en verifikation av Jan-Eriks teori – vi svenskar (eller åtminstone vår styrande politikeradel, dvs de vid ”grytorna”) är så otroligt korkade. Inte att undra på att så många som inte har andra skäl att komma hit än försörjning av den lurade medelklassens skatter och välfärdsindustrins omsorger.

  Men så spanar jag på Reputations Institutes’ hemsida. Den kan ju vara verklig. Den kan kanske göra allt som marknadsförs där (jag har sett ståtliga amerikanska företags marknadsförande hemsidor som vid närmare betraktelse blåsa upp företaget till oändliga proportioner som i verkligheten visar sig vara bara luft, om ens det).Det finns en erbjuden undersökning som heter Country RepTrak. Såvitt jag förstår så görs den på uppdrag. Såvitt jag förstår av en ytlig beskrivning så kan undersökningen inriktas för att ge svar på önskade specifika frågor. Då undrar jag om det är Svenska Institutet (SI) som beställt denna undersökning och med några specifika inriktningar?

  På Svenska Institutets hemsida finns mycket att lära! Bl a hittar jag rapporten 2018:1 Sverige i ett nytt ljus, bilder av Sverige 2015-2017. Den är mycket läsvärd, tycker jag. Där redovisas hur SI mycket ambitiöst kartlägger bilden av Sverige. Någonting om Country RepTrak eller Reputation Institutes hittar jag inte i rapporten vid en snabb genomläsning. Däremot hittar jag ”Nation Brands Index” (NBI), som rankar Sverige som nr 10 på sin skala. Den är framtagen av det världsledande tyska marknadsundersökningsföretaget GfK som uppenbarligen anlitats av SI.

  Henrik Selin, chef för ”avdelningen för interkulturell dialog” på Svenska Institutet kommenterar undersökningen Country RepTrak genom att peka på att det också finns starka motbilder, ”men att den här undersökningen är ett tydligt exempel på att den samlade bilden av Sverige är mycket, mycket stark.” Dessutom att ”det som är extra roligt här är att det är ett urval av vanliga människor som bedömt oss, inga experter.”

  Jag säger då det, nu måste jag tänka om när det gäller vad jag själv ska tycka om utsikterna för mitt fosterland i framtiden. Kanske kan en bekräftande BRÅ-rapport vara nåt att längta efter?

  Gillad av 1 person

  • Christer L skriver:

   Det naturliga är en reservation inför främlingar tills man känner att man förstår varandra tillräckligt för ett närmande. Denna naturliga ”rasism och främlingsfientlighet” är oundviklig, och utifrån detta främlingsskap kan misstag ske. Men att ta för givet att främlingar är vad de utger sig för vid första kontakt är så otroligt dumt och onaturligt att den mentala effekten blir som en berusning. Det är som rysk roulette. Varianten att en politisk överklass spelar ”rysk roulette” laddad med främlingar på skattebetalarnas och bostadsområdenas bekostnad, åberopande sig på en hybrisk altruism, debiterad på samma konton, det är så overkligt och onaturligt perverst att det inte finns ord. Denna orgie måste avbrytas, de berusade politikerna buras in och en allmän utredning om vad som faktiskt pågått verkställas.

   Gillad av 4 personer

 20. Jal skriver:

  Ja, det är trist att vi alla svenskar dras över en kam. När man står helt utan skuld, är motståndare (och har alltid varit) till denna värdegrundsfascism, blir det bara pinsamt och jobbigt när man är utomlands eller varför inte bara hemma här i Sverige. Alla utomstående tror att ALLA vi svenskar är lallande idioter, totalt blåst och lättlurade fjollor.. En förödande majoritet är ju det, men inte alla.

  Gillad av 3 personer

 21. Glen Lester skriver:

  Ja, just det ja. Dummy används ju också inom programmeringen för att beskriva en tom funktion, procedur eller annan metod. Däremot så brukar man ge ett namn till funktionen för att beskriva det den var tänkt att utföra men alltså inte gör. Det sistnämnda stämmer ju mycket väl in på, i synnerhet, sossarna som säger att de ska göra något men inte gör det. När de inte rent av gör något helt annat som mycket väl kan vara raka motsatsen till åtgärden de annonserat ut att de ska utföra. Ännu vanligare är det nog att det gör något som inte alls är relaterat till det som ska lösas, men att de påstår att det är tänkt att det ska göra det. Tyvärr är officiell svenska inte ägnat, alltså allför fatiigt, att diskutera sådana företeelser utan att använda rent digressiva uttryck. Det får bli i ett annatinlägg.

  Gilla

 22. Maggie Mannerheim skriver:

  Om bristande kommunikationsförmåga på grund av landets avlägsna läge var orsaken till att svenskarna är insnöade så skulle grannfolket i Finland vara ett gäng tumsugande imbeciller, och invandrare hade tagit över landet för länge sedan. Om Sverige däremot hade genomlidit hälften av Finlands fattigdom, svält, krig, geopolitiska och ekonomiska kriser skulle svenskarna ha behållit sin mentala skärpa och aldrig vaggats in i den rådande godhetsförvirringen. Masspsykosen har sina rötter i Sveriges decennier av globalt sett helt unika nivåer av välmåga och fred. Lägg därtill en nypa dåligt samvete på grund av missriktad malm- och vapenexport, och politikernas beslut att utropa hyperhumanitärismen som ny statsreligion framstår som logisk. Som grädde på välfärdsmoset har vi fått kravlöshetsdogmen; ett intellektuellt förfall som föregått precis varje civilisations undergång. Multikulti-evangeliet, med det återigen unikt svenska mantrat om allas lika värde och rätt, är symptom på en förvriden verklighetsuppfattning, historielöshet, raserade kunskapskrav och förakt mot akademisk precision, panisk rädsla för konfrontation och osämja, en arrogant syn på krig och kris som självförvållade. Kort och gott – hybris i landet av mjölk och honung.

  Gillad av 8 personer

 23. Alex. skriver:

  ”Die dummen Schweden” definieras av Wikipedia som det mindervärdeskomplex som svenskar drabbas av i kontakter med utlandet. Det är helt fel. Artikeln beskriver bra exempel på denna dumhet och de allvarliga konsekvenserna. Det handlar om att vi har en massa regler som inte ändras trots missbruk och bedrägerier. Bilmålvakter som äger hundratals bilar utan att betala skatter och parkeringsavgifter t.ex. Ett par kampanjer där ett lämpligt antal bilar beslagtas skulle göra att fenomenet försvann. Bara en bråkdel av fortkörare bötfälls eftersom boten gäller föraren (som ofta inte kan säkert identifieras) i stället för ägaren. Tullverket kan inte stoppa tjuvar när de lämnar landet eftersom export av stöldgods inte betraktas som smuggling. Osv.

  Gillad av 2 personer

  • Kronblom skriver:

   Det är därför som utländska chaufförer sällan eller aldrig blir stoppade för fortkörning. De betalar aldrig några böter.

   Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Bilmålvaktsfenomenet…

   Denna lösning har jag förordat sedan länge!
   Dessutom hur kan man godkänna ett ägarbyte,
   till en person som är gravt belastad via tidigare/nuvarande ägande!

   Några skrotningar så försvann fenomenet blixtsnabbt!

   Samma kunde med fördel tillämpas på våldtäkter/gruppvåldtäkter!
   Utvisning till ursprungsland oavsett konsekvens för förövaren!
   Kan i så fall inte anses vara vårt problem…

   Skulle det ta högst tre månader innan företeelsen upphört?

   Media/social media är effektiva budbärare!

   Gillad av 1 person

 24. Linden skriver:

  När man ser och hör Maud Olofsson vice statsminister, denna typiska representant för vårt politiska frälse, i den tolv år gamla debatten med Åkesson , förstår man om inte förr att tillståndet i Sverige inte är en tillfällighet.
  Det automatiskt följande inslaget med Erik Ullenhag, ni minns han som hävdade att romerna har byggt upp Sverige till vad det är idag. Vad jag vet har de inte byggt något annat än tältläger. Att ge floskelmaskinen Ullenhag uppdraget som integrationsminister är ett hån.

  Men våra ministrar har sedan decennier förhärligat mångkulturen, ingen kritik eller skugga får falla på detta projekt.
  Ingen kostnad är för stor på mångkulturens altare, Ikea morden våldtäkter allt passerar med en axelryckning.
  Och det folket har vi trott och röstat på. Nog måste vi vara bra korkade.

  Gillad av 4 personer

 25. Utvisa skriver:

  JO vet mycket om Indien, jag läste precis att Indien var farligaste landet för kvinnor, men det är ändå lite intressant att enligt uppgift (Reuters) så anmäldes 40,000 våldtäkter år 2016. Indien har en 130 gånger större befolkning än Sverige vilket betyder att Sveriges 7000 anmäla våldtäkter skall multipliceras med 130, låt oss vara snälla och nöja oss mer 100, 100*7000=700,000

  Så normaliserat

  Indien: 40,000
  Sverige: 700,000

  Kan JO Sandberg reda ut detta? Varför är inte Sverige farligaste land i världen för kvinnor?

  Gillad av 2 personer

  • Asta skriver:

   Kusliga siffror, när hörde man en sjuklöverpolitiker vilja värna de svenska kvinnorna, eller ens erkänna att massinvandringen har lett till ett farligare Sverige? Skamligt!

   Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Kan det bero på vår numera breda definition av våldtäkt?
   Typ tafs i badtunnan…

   Fast barn är det synd om!
   Så mörkertalet kan vara högt…

   En naiv tjej som leker med elden, tänder veken,
   utan att inse konsekvenserna?

   Anmäler inte?
   I Indien handlar det om VÅLD, tveklöst!

   Assange blev anmäld för våldtäkt,
   inbjuden hem explicit för att ha sex…

   Ett kulturellt missförstånd upstod!

   Julian från en manskultur,
   med vana att kvinnor skall ”övertalas”/intas vid sex…

   Var det kondom,
   e ett ej avtalat besök i tvåan som blev problemet)

   Efteråt bodde han väl kvar några dagar…
   Bjuden på kaffe efteråt, och mer än så?

   Det var ju en tolv-taggare hon nedlagt!

   En styvnackad Feminist domare,
   som skulle få karriär-boost och Guldstjärna vid en fällande dom…

   Gilla

 26. Lars skriver:

  Jag tänker på boken https://www.bokus.com/bok/9781626377110/understanding-contemporary-russia/

  Hur man under kommunismen sedan 20-tal hanterade etniciteter så att man erkände och även registrerade etnicitet och även skapade vissa provinser eller republiker där etnicitet var bestämmande så att det idag exempelvis finns Tjechenien, Volga bulgare, Judar, Karelier, Tyskar, Ukrainare osv dvs ett 20-tal olika etniciteter, minoriteter som tillsammans i dagens Ryssland utgör ca 20 % av befolkningen, men samtidigt tidigare var Sovjetmedborgaren det sammanhållande. Historien om etniciteter går hundratals år tillbaka i tiden, till expansionen av Ryssland (världens geografiskt största land med ca 170 miljoner invånare).

  Det förefaller även så i USA, att etnicitet är sammanhållande.

  Främlingsfientlighet i dagens Ryssland, med ett hundratal döda vart år, går ut över Muslimer sägs det. Ryssland är även invandrarland från omgivande stater då Ryssland t.ex. har dubbla BNP per capita jämfört med Ukraina.

  Idag uppmanar man väl fortfarande etnicitet och religionen förefaller återuppstånden och följer delvis etniska linjer, så Ryssar av historiskt, kulturella skäl är ortodoxa (70 % anger sig ortodoxa, men är inte regelbundna kyrkobesökare (10 %). Kareler, Ester etc ofta Lutheraner, en del Buddhister i Sibirien. Någonstans står en nybyggd muslimsk moske i jätteformat sida vid sida med en Ortodox katedral,

  Uppenbarligen är inte etnicitet något man kan bortse från utan en stark del av identiteten. Tre generationer lär det ta att bli svensk. Första flyttar till landet. Andra föds i landet och tredje har föräldrar födda i landet. Ger lite perspektiv på USA, eftersom man där drastiskt minskade invandringen på 1920-tal.

  Jag antar att för finnar är det lite annorlunda om man ser till identiteten. I hög grad är man ju idag Nordbo dvs. en etnicitet där Danmark, Norge, Finland bildar en ganska tydlig enhet med stora likheter mellan människor och samhällen och det finns ju även en lång historia där exempelvis Finland var svenskt i tusen år dvs Sverige och Finland en enhet och likaså Finlands svenskar i Finland bildar en kulturgren.

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   De skåningar jag känner ganska väl anser sig vara ”européer” jämfört med oss andra som bor norr om Markaryd. Det är inget skämt, de anser sig vara danskar, vilket de historiskt sett också nyss har varit (Roskilde 1658). Själv är jag värmlänning; vi är mer befryndade med norrmän än med svenskarna runt omkring oss. Därför trivs vi även bra i Bohuslän, där också folket var norrmän före 1658. Det är bara nio generationer sedan, inte mycket genetiskt sett.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Ja, som fd Skåning kan jag delvis bekräfta. Inte så att man känner sig som dansk eller nämnvärt som Europé utan som skåning och med fokus mot Europa, inte mot Stockholm. Exempelvis så går de flesta semesterresor söderut, sällan norrut. Det är ca 1000 km till Österrikiska alperna och 1200 till Sälen, och där är mindre ljus och mindre av öl och sämja! Med bron till Danmark och idag ca 10 tusen (tror jag) som arbetar i Köpenhamn, så får man allt mindre skäl bry sig om Stockholm. Det tar ju ungefär lika lång tid att flyga till London som till Stockholm. Man kör ofta bil till Tyskland över Danmark, Rödby Puttgarden eller tar färjan till Sassnitz. Normalt sett så bor man betydligt bättre än i Stockholms län till lägre pris, man har ett antal mindre städer från Trelleborg till Helsingborg som är på ungefär samma avstånd som mellan Södertälje och Märsta dvs längden på Stor Stockholm. Bättre vägar, bättre med pendeltåg. Nu tillhör ju jag en äldre generation, så hur dagens unga ser på Stockholm är lite okänt. Tidigare fanns ju arbetsmarknaden för akademiker i Stockholm och generellt så är näringslivet i Skåne mer av distribution och handel och ett fåtal storföretag vilket ger t.ex. en mycket mer begränsad arbetsmarknad för IT människor, men visst finns det framgångsrika företag som IKEA, Tetra Pac, Sony och en uppsjö mindre som Axis mm. Så om man sammanfattar sår är Stor Köpenhamn större än Stockholms län sett till befolkningen och Öresunds regionen med tre miljoner på den danska sidan och en miljon på den svenska ungefär av samma storlek som Öresundsregionen. Men som sagt, Stockholm har dominerat med huvudkontor och statliga verk och myndigheter under lång tid och det ger en annan arbetsmarknad än i Skåne. Sedan kan vi ju fråga sig hur en stad som Stockholm ska klara sig om inte undersköterskor, bilmekaniker, sjuksköterskor, förskolelärare, plåtslagare m.fl. har råd att bo där? Men de har inte råd i Skåne heller numera och städerna blir mer utpräglat distinkta av ”Befolkningsökningen” men Skåningen bosätter sig i de mindre samhällena omkring till skillnad från Stockholmaren, som längtar och suktar efter innerstaden…

    Gilla

   • Lars skriver:

    Skrev fel, menade att Öresundsregionen är ungefär lika stor som Mälardalen.

    Men jag tänkte, jag upplever att från Småland och norrut ser man mer mot Stockholm och samma för länen norr och väster om Stockholm.

    Det finns ju mycket av historiska skiljelinjer som präglar kulturen. Skåningen upplever Stockholmaren som att han är högfärdig och tror han är något och Stockholmaren som att Skåningen är dryg. Faktum är att idiomet och sättet att vara på delvis skapar den skillnaden. Stockholmare försöker tala snabbt om det är viktigt medan Skåningen talar långsammare! Skåningen är inte lättimponerad, medan Stockholmaren är som en papegoja som lärt sig att upprepa utan att förstå!

    Generellt har jag noterat Stockholmaren tror att de är något och att landet utanför är efterblivet i den äldre generationen. Så är ju inte fallet.

    Dock är det så att de flesta i Stor Stockholm är inflyttade. Så många genuina Stockholmare sedan några generationer finns det inte. Man kan också se en betydande skillnad mellan dessa äldre och de inflyttade!

    Skit med det, jag tror nog svenskar är svenskar och befolkningsökningen (har bestäm mig för att vara PK) numera finns överallt, även om den är koncentrerad till storstad och till mindre städer. Nu kan inte medelklassens ungar få bostad! Jag antar det blir lite märkligt uppvaknande, särskilt i Stor Stockholm där moderater och borgerliga haft makten i flera decennier…

    Gilla

 27. Lars skriver:

  Jag kan inte se annat är att Sverige fortsättningsvis måste arbeta med att höja värdet av medborgarskap och samtidigt hantera olika etniciteter, men i Sverige är ju medborgarskapet devalverat, genom att det är så lätt att få det och även genom att man accepterar dubbla medborgarskap. Assimilering borde ha med medborgarskap och gemensam svensk kultur att göra. Ovanpå det så byggs långsamt en Europeisk identitet, men Eu faller antagligen samman genom misstaget med Euron. Det är signifikant hur nationalitet tog över efter Sovjetunionens fall! Nationalitet byggt på etnicitet.

  Björn Söder verkar ju inte riktigt klok. Att i valrörelsen spela ut nationalismen. Men rent definitionsmässigt så har han ju en poäng. Med nation avses just en sammanhängande etnicitet, en folkstam, därav kombinationen Nationalstat dvs. ett folk, en stat. Så det finns en svensk nation, en samisk nation, en judisk nation, men också en svensk stat ovan det.

  Jag undrar hur man kan genomföra det multikulturella samhället utan att någonsin under fyrtio år tvingas besvara frågan om vart man är på väg och hur man tänker hantera det nya samhälle som växer fram och utan att göra det till valfråga. Nu är 28 % födda utomlands eller har minst en förälder född utomlands, ca 17 % är födda utomlands.

  Jag tror det hänger samman med Stockholmares inbilskhet, att allt utanför Stockholm är mindre värt, att man är i centrum av världen, även om man bara är brevbärare. Det är ju
  intressant hur nedvärdering av Polen och polacker lever kvar i Stockholm och antagligen även av finnar. Stockholms hybris är nog vad vi ser hos politiker.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Björn Söder har som sagt rätt, men vansinnigt att försöka få folk att förstå vad han menar.

   They took the whole Cherokee nation
   Put us on this reservation
   Took away our ways of life
   The tomahawk and the bow and knife
   Took away our native tongue
   And taught their English to our young
   And all the beads we made by hand

   They took the whole Indian nation
   Locked us on this reservation
   Though I wear a shirt and tie
   I’m still…

   Gillad av 1 person

  • Rune skriver:

   Nation kommer ju av ”natio” dvs födelse. Svenskarna är alltså en ”nation” som bebor Sverige och delar av Finland. Det finns ju också andra ”nationer” som är associerade till den svenska nationen som t.ex. Lapparna och Tornedalsfinnarna mm.

   Gilla

 28. S Eriksson skriver:

  Det som är naivt och korkat är väl att förbjuda undersökning av det påstådda barnets ålder, och att förfölja de som tycker att en undersökning är bra. Om Sverige nu har eller hade en signalpolitik som lockar med guld och gröna skogar om man bara påstod sig komma från Syrien, så är det naivt och korkat att inte tro att det skulle komma folk därifrån . Det är också naivt och korkat med den politik som förs nu, där ev negativa sidor ska tonas ner, annars kommer AFA som bara är lite snällare än de Argentinska dödspatrullerna. Men annars är allt väl .

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Den som kommer hit och verkligen inte vet sin ålder, borde vara högeligen intresserad av att få veta! Alla som motsätter sig en kontroll har inte rent mjöl i påsen.

   Gillad av 2 personer

 29. Enar skriver:

  Mycket bra artikel! Ser att den svenska regeringen (Löfven och Ann Linde) nu profilerar sig i toppmöte i Bryssel med att motarbeta seriösa initiativ (t ex från Frankrike) att komma till rätta med ”flyktingtrafiken” från Libyen. Die summen Schweden med stöd från NGOs som Amnesty och Röda Korset gör allt för att sabotera försök att rädda EU från att falla sönder p g a den utomeuropeiska massinvandringen. Kanske det vore bra för EU i övrigt om Sverige lämnade EU men för Sverige vore det inte alls bra.

  Gillad av 1 person

 30. Elöd Szanto skriver:

  Jag bara älskar vad Jan-olof skriver. Det låter så enkelt och trovärdigt som bara någon som lever i det begriper och kan sätta ord på.
  Jag är själv Utböling och vet mycket väl vad många av de Nya Svenskarna tycker om de Gamla Svenskarna.
  Själv försöker jag förstå varför de Gamla Svenskarna är som de är. Spännande insikter om vad 200 fredliga år parade med lutherska påbud har lett till när folk blev så välmående att man började skämmas över det välstånd som man själv har skapat.
  Vi har det för bra – kan man höra vid fikabordet som om vi fick detta till skänks från himlen.

  Gillad av 2 personer

 31. Vax skriver:

  I april avgjorde EU-domstolen att ensamkommande med flyktingstatus som ”hunnit fylla 18” under asylprocessen ska betraktas som underåriga för familjeåterförening och därmed ska ha rätt att ta sina föräldrar och syskon till EU. Migrationsverket införlivar nu ändringarna i svensk praxis – men tillämpar dem på alla som fått någon form av skyddsstatus. Förmånen kommer även att tillämpas på dem som har ljugit om sin ålder och blivit uppskrivna under asylprocessen.
  https://samnytt.se/avslojar-migrationsverket-feltolkar-eu-dom-oppnar-dorren-for-tusentals-nya-migranter-till-sverige/

  Detta i sig öppnar ett stort hål för invandring av anhöriga som annars inte skulle kunna migrera till Sverige, eftersom Sverige i praktiken saknar möjlighet för återförening av föräldrar och syskon till vuxna migranter, med undantag för fall med synnerliga skäl.

  ”Det är ett väldigt märkligt sätt att lägga sig på miniminivå. 

  Verket trotsar återigen regeringens påhittade ambition att ligga på EUs miniminivå på asylområdet.” 

  Gillad av 2 personer

 32. Karl Oskar skriver:

  Svensken är nog allt naiv och godtrogen i överkant. Får nog sägas vara ett svensk nationaldrag. Ett minde bra sådant. Apropå om det finns några svenska nationaldrag.
  Men….svensken har också mycket bra nationaldrag ! Som att jobba hårt och lojalt och målinriktat i ett lag! Något vi fått uppleva idag.
  Svenskar kan vara mycket bra!!

  Gillad av 1 person

 33. olle reimers skriver:

  Jag håller just på med ett projekt som går ut på att försöka förmå svenska företag att satsa mer på Asienexport.

  I samband med det konstaterade jag och min affärspartner att de svenska varumärken vi alla tänker på står för det som vi själva uppfattar som svenskt: gediget, människovänligt, gulligt, ljushyllt, postivt, o.s.v.. Sådant som alltså kan förbindas med en viss troskyldighet.

  Jag bor i Bangkok och kan bara konstatera att IKEA är en jättesuccé och att människor tycks älska det svenska tönteriet. Fjällrävens Kånken syns på var och varannan rygg.Unga familjer bär på Baby Björn.

  Svenska modellen är en sällsynt men attraktv bristvara i världen! Vi borde kunna göra mycket mer av det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.