Något att bita i

Patrik Engellau

Föreställ dig att den genom tiderna mest hyllade och respekterade människan i världen blev påkommen med de nesligaste och mest hatade åsikter som vår tid kan komma på. Till exempel att Albert Einstein blev avslöjad som rasist. Vad skulle du säga då? Du vet inte? Börja fundera på det, för avslöjandet har nyligen skett.

Albert Einstein (1879 – 1955) var inte bara en av tidernas mest framstående fysiker och skapare av en ny förståelse av himlarnas hemligheter – relativitetsteorin och krökta rum och sådant där; ordet ”förståelse” gäller för övrigt inte mig – samt själva sinnebilden för begreppet intelligens. Han var också en humanistisk stjärna. Sedan han hade flytt undan Hitler till USA år 1933 deltog han i de svartas kamp för deras mänskliga rättigheter. Han hatade rasismen i USA och förklarade att han själv ”inte tänkte hålla tyst om den”. Så här såg han ut om du har glömt det:

Men nu visar det sig alltså att denne man själv var rasist. Eller rättare sagt påstås det att han var rasist. Grunden för dessa anklagelser är hans anteckningar från ett halvårs resa tillsammans med frun Elsa i början av 1920-talet. De besökte Fjärran Östern och andra länder på vägen till Europa och träffade exempelvis den japanska kejsarinnan och kungen av Spanien. Hans dagbok har nu publicerats på engelska – han skrev den på tyska och den har tydligen varit utgiven på tyska sedan länge men eftersom knappt någon utom tyskarna kan läsa tyska så har ingen upptäckt Einsteins skändligheter – och heter The Travel Diaries of Albert Einstein -The Far East, Palestine, and Spain, 1922 – 1923, Princeton University Press.

Det som väcker uppmärksamhet, obehag och förundran är uttalanden som följande:

Under Kinabesöket citerar han portugisiska lärare som säger att ”kineserna inte kan tränas att tänka logiskt” och att de ”framför allt saknar känsla för matematik”.

Han kallar kineserna för ”flitiga, smutsiga och tröga”.

”Det vore förskräckligt om kineserna skulle ersätta alla andra raser. För sådana som vi är blotta tanken outsägligt dyster.”

En kinesisk begravning beskrivs som ”barbarisk enligt vårt synsätt”.

”När kineserna äter sitter de inte vid bort utan sitter på huk som när européer gör sin avföring ute i skogen.”

När han kommer till Ceylon (Sri Lanka) skriver han att Colombos invånare lever i djup smuts och avsevärd stank” samt att ”de gör mycket litet och behöver mycket litet”.

Japanerna åtnjuter emellertid Einsteins aktning: ”Ädla själar som ingen annan stans. Man måste älska och beundra detta folk”.

Moderna bedömare blir chockerande när de konfronteras med Einsteins dagboksord. The Guardian skriver att tänkarens resedagböcker ”avslöjar stötande främlingsfientlighet”. The New York Times citerar dagbokens förläggare som själv är minst lika förfärad som andra moderna människor och därför tar avstånd från boken han själv gett ut: ”Boken ger oss insikter i [Einsteins] fördomar, åsikter och attityder till främmande folk… Andra människor beskrivs som biologiskt underlägsna, vilket är ett tydligt tecken på rasism”.

Det är förstås möjligt att den store tänkaren och humanisten Einstein i själva verket var rasist just så som moderna, politiskt korrekta människor anser. Men det finns ett alternativt synsätt på Einsteins observationer som jag tycker verkar mycket mer sannolikt, nämligen att hans ord inte reflekterar en snedvridning i hans hjärna utan tvärtom en ärlig vetenskapsmans iakttagelser av verkligheten. Personligen kan jag mycket väl tro att ceylonborna levde i smuts och stank och att en traditionell kinesisk begravning för en västerlänning kan framstå som barbarisk. Jag har själv upplevt likbränningar vid Ganges och vet vilka känslor en del främmande kulturyttringar kan väcka. Jag skulle förmoda att den store forskaren hade samma öppna, fördomsfria blick på asiaterna som han hade på världsalltets underligheter.

Det märkvärdiga i den här historien är inte vad Einstein såg utan att vår tid inte kan ta del av hans observationer utan bigotta rysningar.

51 reaktioner på ”Något att bita i

 1. Fredrik Östman skriver:

  Ja, bigotteriet är i vår tid så utbrett att man skryter med det offentligt!

  De som hävdade att socialismens härjningar under nittonhundratalet var materialiseringen av det elände och den katastrof som Nietzsche varnade för under rubriken ”Gud är död” tog allvarligt miste. Det är först nu som socialismen tillsammans med liberalismen har muterat till apokalypsens ryttare. Om vi inte lyckas stoppa postmodernismen, så kommer den att utrota hela den vita rasen, en eller två miljarder människor.

  Gillad av 8 personer

 2. K. Ulvert skriver:

  Jag köpte en gång en bok om relativitetsteorierna, skriven av honom själv: ”Så enkel i sin framställning att vem som helst kan förstå”.
  Nåja, jag har ju aldrig sett mig som ”vemsomhelst” precis vilket besannades.
  Egentligen är det inte så mycket att förstå om man läser den som en samling matematiska formler och tänker: Jaha, så är det.
  Då är det inte svårt alls.
  Problemen uppstår när man mer eller mindre automatiskt försöker tänka sig hur det fysikaliskt kan fungera med konstant ljushastighet t.ex.
  E. säger dessvärre inget om sådana trivialiteter som den fysiska världen och vad som där händer. En vacker dag har någon tänkt ut det också.

  Gilla

   • K. Ulvert skriver:

    Matematik är inte fysik. Ett matematiskt samband mellan händelser säger oftast ingenting om hur händelserna hänger ihop, bara effekterna av det.

    Gilla

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Jag förmodar att det var den speciella relativitetsteorin. Den är (matematiskt) ganska enkel. Ekvationerna i den speciella relativitetsteorin som beskriver effekterna (som t.ex ligger till grund för den kända tvillingparadoxen) var inte ens hans egna. De är kända som Lorentz-Fitzgerald-ekvationerna. Hans snilledrag var att han utvecklade själva teorin som dessa ryms inom.
   Den allmänna relativitetsteorin är däremot allt annat en enkel, han utvecklade själv en ny gren av matematiken kallad tensorkalkyl för att beskriva denna teori matematiskt.
   För en lekmannamässig och högst intressant beskrivning (som inte kräver matematiska kunskaper) rekommenderar jag Nigel Calders ”Einsteins universum”
   Jag kan även rekommendera ”Tankar som ändrar allt” av den svensk Sören Holst, vari ingår ett intressant och relativt lättförståeligt avsnitt där han logiskt och pedagogiskt förklarar tidsparadoxen.

   Gilla

   • Jvk skriver:

    Jamen snälla nån, Einsteins storhet var ju just att hans fantasi greppade mer av den fysiska verkligheten än andra lyckades med, lite hårt arbete kan få de flesta att tillägna sig också den allmänna teorin, men att vara först med att föreställa en krökt rumtid på ett strukturerat sätt placerar Einstein i en klass för sig själv.

    Gilla

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    @JVK
    Vet inte om du missförstod mig. Jag försökte inte på något vis nedvärdera Einstein eller ifrågasätta hans storhet. Han är tvärtom en av ett fåtal personer jag verkligen beundrar högt.

    Gilla

 3. A skriver:

  På nåt plan föreställer jag mig att den extrema antirasismen skulle kunna vara ett sätt att för hjärnan att hantera den totala övermakten samt avsaknaden av fiende som väst upplever. Att hjärnorna på nåt sätt önskar jämna ut detta förhållande, även om de inte formulerat det på sådant vis. Man skäms över sin egen styrka och börjar undergräva och dölja denna för att bli av med skammen.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 4. Björn G skriver:

  Inget nytt under solen – egentligen. Det är ju bara det vi visste, att journalistsektens alster inte är något att bry sig om.

  När journalisterna gör något, sitter de alltid sitter på huk. De tillför mänskligheten endast exkrementer (till skillnad från Einstein) i tryckt form .

  Detta är det senaste från DN:
  Dagens Nyheter erbjuder alla mellan 18 och 25 år fri tillgång till DN digitalt fram till den 15 september.
  Anledningen är att förstagångsväljare ska få enklare tillgång till kvalitetsjournalistik.

  Jaa, man ryser (det är knappast någonting skitbra)!

  Gillad av 1 person

  • Pelle skriver:

   Det innebär alltså att ALLA som vill kan läsa DN gratis fram till 15 sep. Av tidningen i fråga och har vi ju i sann postmodernistisk anda lärt oss att alla har rätt att definiera sig själva. Känner man sig som en 20-åring som är man en 20-åring. Presto, gratis DN fram till 15 sep. (Om man sedan vill utsätta sig för en oavbruten journalistisk skitstorm fram till 15 sep är en annan fråga. Själv vill jag det inte.)

   Gillad av 2 personer

 5. Den mänskliga relativiteten skriver:

  I Einsteins relativitetsteori spelar mätstockars relativitet en avgörande betydelse. Samma sak gäller för kulturella skillnader. När en kultur tittar på en annan kultur, sker det alltid med subjektiva glasögon. Fångna som vi är i egen geografi, tidsepok och kultur.

  Inbillar sig någon att mänskligheten bär på samma kulturella glasögon? En Papuan, från det inre av Papua Nya Guinea, kan knappast förväntas bära på svenska glasögon. Och även Albert Einstein bar på sin tids kulturella glasögon. Dessutom förändrar sig alla kulturer över tid. Albert Einsteins tidsålder är inte våran. Begreppet integration vilar på tron att människor kan förändra sig. Men även integration är ett relativt begrepp. Man byter inte kultur som man byter kläder.

  Biologiskt utgör en kulturvarelse ett fenotypiskt uttryck, krasst utsagt. En relation mellan arv och miljö. Varje adopterat barn, från vilken kontinent som helst, blir svensk uppväxt här. Inte ens vetenskapen kan då särskilja på arv och miljö, vid bedömning av personlighet. Alltså i mixen av arvs- och miljökomponenter.

  Svårighetsgraden växer dessutom lavinartat när det kommer till kulturella skillnader. Mer enkel arvsgång kan vi däremot se. Som olikhet i hud- och ögonfärg och i ärftliga sjukdomar.

  När vi reser, och möter olika kulturer, är det fenotypiska skillnader vi hela tiden ser. Att inbilla sig att Albert Einstein skulle stå över detta är lite väl magstarkt att hävda. Vi lever alla i egna värderingslandskap. Skillnader i värderingslandskapens topografi bygger upp kulturell olikhet. Och värderingslandskapen består huvudsakligen av subjektivitet.

  För att rätt betrakta Albert Einstein måste vi ta av oss våra egna kulturella glasögon. Annars försvinner inte relativiteten. De som fördömer Albert Einstein, från vår egen tids utgångspunkter, har förmodligen PK-glasögon på nästippen, parat med ett extremt välutvecklat tunnelseende.

  Gillad av 5 personer

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Einsteins observationer var helt säkert fullständigt korrekta precis som våra observationer idag över diverse folkslags märkliga beteende. Det behöver förvisso inte bero på några skillnader i begåvning men det kan givetvis inte uteslutas. Precis på samma sätt som vissa folkslag frambringar enastående löpare, boxare eller fotbollsspelare så finns det ju samtidigt folkslag som frambringar stora tänkare och Nobelpristagare. Säkert är det judiska folket mer framstående på tänkarbanan än på löparbanan. Om detta är ett empiriskt faktum så kan en genetisk grund inte uteslutas. Att begåvning av olika slag går i arv kan väl ingen längre bestrida ( även om de inte vågar medge detta) och av samma orsak är det fullt möjligt att vissa begåvningar är mer förekommande i vissa länder än i andra. Att svenska politikers barn i stor utsträckning också blir politiker kan ju också ha en genetisk grund även om det inte är uppenbart vad denna består i. Det behöver ju inte innebär att de har samma gener som Einstein. Sedan spelar ju miljö och möjligheter en väsentlig roll för att dolda begåvningar skall komma fram och dessutom ger inte minst övning färdighet. Det senare kan man till och med observeras vid scanning av hjärnan.

  Istället för att jaga upp sig över allmänna uppfattningar för 100 år sedan vore det betydligt förnuftigare att ta itu med dagens fördomar som uppfattningen att alla är lika eller att det finns 64 kön. Sedan kan man fråga sig om de allt sämre skolresultaten beror på vår bisarra pedagogik eller på uppblandning med mindre intelligenta folk. Här anser jag dock tveklöst att felet ligger hos de svenska skolpedagogerna men jag kan förstås ha fel.

  Gillad av 11 personer

 7. Hovs_hällar skriver:

  Det är mycket typiskt att nutidens kvävande PK-ideologi försöker censurera alla ärliga iakttagelser av andra folks vanor. De som verkar ha något fel i huvudet är dessa hysteriska individer.

  Man är så fientlig mot sin egen kultur och dess grundvärderingar, att man inte vågar hävda sin egen kulturs förtjänster då den konfronteras med andra kulturers egenheter. Detta är inte bara löjeväckande, utan rent destruktivt.

  Om nu vår egen kultur är så dålig, varför lägger vi då så mycket tid på att uppfostra våra egna barn att uppföra sig enligt vår kulturs normer? Bara en sådan enkel sak som att ta i hand, det är vi minsann noga med att lära barnen.

  Einstein noterar att vissa folks kulturyttringar tycks honom motbjudande. Jaha…?
  Det har han väl för farao rätt att anse! Om en kines besökt Europa på den tiden, hade han kanske störts av vissa saker där — men DET skulle däremot PK-idioterna tycka var helt OK.

  För att ta ett extremt exempel på vansinnet i PK-dårarnas ideologi: änkebränningen i Indien på 1800-talet. Enligt PK-ideologin skulle vi inte ha rätt att finna denna sedvänja motbjudande!

  Den här enfaldiga och självdestruktiva ideologin är inte värd att ens spilla ord på, ändå har den likt ett smygande gift infekterat hela västvärlden.

  Gillad av 3 personer

 8. Aha skriver:

  Svenskar är t.ex. till skillnad från danskar marinerade godhetsapostlar med dragning mot narcissism eftersom svenskarna med resursslöseri som följd inte vill hjälpa på plats.
  Denna utsaga skulle vara rasism om det handlat om andra länder och om det handlat om mindre smickrande beskrivningar, t.ex. att danskarna är stöldbenägna.

  Dessa krystade exempel visar att rasismbegreppet har gjort att yttrandefriheten är satt under press, allra helst som lagen hets mot folkgrupp gör det till lagbrott att uttrycka sig missaktande om folkgrupp även om det som sägs är sant. Folk har blivit dömda för detta.
  Med en sådan lag cementerar man folkgruppers avarter och deras negativa påverkan på andra folkgrupper. Gruppernas beteenden sinsemellan nöts inte ner, jämnas inte ut. Skriken om diskriminering ökar. Paradexempel är romerna. Om dessas levnadssätt får inte negativa saker sägas, krav inte ställas med resultat att deras obefintliga integrering i termer av jobb kommer att bestå.

  Att fakta har blivit rasism är en av PK-ismens värsta skevheter.

  Gillad av 5 personer

 9. Jvk skriver:

  Vi kan nog lära nåt från den brittiska imperietiden, deras ostindiska kompani var mycket framgångsrikt i Indien, men när de började skicka kristna missionärer för att avvänja indierna från deras primitiva seder, så fick infanticid, thugee och sati, barnamord, en stryparsekt för sportens skull och hustrubränning, symbolisera de vidrigheter som skulle utrotas. Detta slogs dock tillbaka och massor av britter blev ihjälhackade, kvinnorna våldtagna och brända levande när muselmanerna och hinduerna gjorde gemensam sak mot det kristna missionerandet. Dette ledda till att kronan tog över kompaniet och återinförde mångkulturen.

  Det svenska och europeiska projektet bygger på den underliggande kristna missioneringen, för man inbillar sig att alla de värsta uttrycken för de främmande religionerna kommer att försvinna av sig själv, syra i ansiktet, halshuggningar och våldtäkter av otrogna, men varför skulle de det? Britterna använde ett enormt våld, när de slog ner upproret, så till sist så försvann en del av sedvänjorna, men småflickor slängs ju fortfarande i floder i Indien. I Sverige så sker ju nu motsatsen, mer och mer av de primitiva sedvänjorna är på väg att införas, när ser vi homosexuella hängas i lyktstolpar i Rosengård? Den brittiska erfarenheten visar att antingen så måste vi tillåta vilka vidrigheter som helst på svenskt territorium, eller så måste den främmande kulturen ut.

  Gillad av 6 personer

   • frihetsliv skriver:

    I Sverige har PK-isterna samtyckt till att över en miljon (1 000 000) aborter har utförts av i de flesta fall fullt friska spädbarn sedan 70-talat. I friska samhällen skyddar man sin avkomma – här tar man livet av den. Såväl direkt som indirekt.

    Trots detta och mycket annat har man mage att hävda sin moraliska överlägsenhet.

    Gilla

 10. Björn skriver:

  Vi gör dagligen bedömningar i våra tankar av våra medmänniskor och deras mer eller mindre önskvärda beteenden, men få SKRIVER ner, eller UTTALAR dem offentligt! Skulle vi ÄRLIGT göra så, tror jag majoriteten av oss, OAVSETT ”härkomst”, kommer att framstå som, om inte ”fullblods-rasister”, så i alla fall ”smyg-dito”!

  Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Generaliseringar är nödvändiga för intellektuell utveckling, hela mänskligheten vilar på generaliseringar, ja evolutionen är resultatet av generaliseringar.
   Att förbjuda dem är att förbjuda liv.
   Och ingen generaliserar väl mer än PK-folket.
   De är fria att fördöma oss otrogna som grupp och ge oss vilka epitet som helst,
   vi är i lag förbjudna att beskriva verkligheten sådan vi ser den.
   Vi är tillbaka till det religiösa mörkrets storhetstid, denna gång under PK-ismen.

   Gillad av 2 personer

 11. Stig Fölhammar skriver:

  Allting som finns nedtecknat bör ses i ljuset av sin tid och sitt sammanhang – ”context” som det heter idag. Jag undrar vad The Guardian och The New York Times skulle säga om de idag läste exempvis makarna Gunnar och Alva Myrdals ”Kris i befolkningsfrågan” från 1934?

  Gillad av 1 person

 12. Anna Lindén skriver:

  Mätta med vår tids måttstockar var alla människor rasister under 1920-talet. Vad Einsteins iakttagelser beträffar kan man lägga märke till den synnerligen negativa synen på kineser, som är präglad av tidstypiska föreställningar om ”Gula faran”. Den ende som mig veterligen har skrivit respektfullt om kineserna utifrån en ”Gula faran”-kontext är Viktor Rydberg i den lilla skriften ”Den vita rasens framtid” (1895). Rydberg förutspår där att östasiaterna kommer att ta över makten från européerna i kraft av sin moraliska och intellektuella överlägsenhet. Att jämföra med Einsteins syn på kineserna som logiskt och matematiskt obildbara. Att Einstein hade helt fel och lät sig styras av fördomar vet vi idag.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Skit i rasismen. Det är bara socialisterna som är så insnöade på rasism. Vi börjar ju se många tecken på att rasism har en materiell grund. Det löser sig med tiden. Socialisterna, däremot, vill bortse från alla aspekter av sinnevärldsliga fenomen, enkannerligen de biologiska. De använder rasism bara som första ledets spjutkast. Efter tågar hatet av chauvinism, hatet av indiviualism, hatet av rationalitet och hatet av alla andra biologiska fenomen i led på led så långt ögat når. Vi skall ducka för rasismspjuten, men inte glömma att gå till motangrepp och inte tro att vi kan ha någon nytta av de kastade spjuten. Ingen tid för det! Fram med svärden och hacka, hacka, hacka!

   Gillad av 2 personer

   • 5ven55on skriver:

    Ja, skit i rasismen. Fruktansvärt uttjatad och inte alls så hemsk som den utmålas. Man har laddat ordet med extra mycket negativ kraft genom betingning (genom att koppla till nazism som i sig laddats extra negativ genom att koppla till lampskärmar som inte finns).

    ”Rasism” (ordet) är bara ett verktyg för att kunna genomföra massinvandringen.

    Gilla

 13. Jvk skriver:

  Jag skrev ett längre inlägg som kanske faller för bilan, det enda nya var nog att jag tycker mig ana att de som på något sätt jobbar med verkligheten, de blir skitiga, svettiga eller blodiga eller allt på en gång, de verkar på mig vända sig mot etablissemanget, där är inte hur mycket pengar man tjänar utan om man jobbar med verkligheten som är avgörande, grävmaskini eller kirurg kvittar lika. Pk-isterna å andra sidan är de som inte har några färdigheter som gjort att de klarat sig utan en stor parasitisk stat och en teknisk utveckling som gör att DE aldrig behöver slå sig på tummen eller bära ut sin egen skit, den försvinner ju ner i ett hål. Pk-isterna är som specialiserade parasitiska organismer som endast kan leva under perfekta livsbetingelser, och under dessa betingelser så kan man sitta och förfäras över observationer av verkligheten som Einsteins.

  Gillad av 4 personer

  • K. Ulvert skriver:

   Du beskriver nästan exakt situationen i tsar-Ryssland och övriga östeuropa för hundra år sedan. Men man kallade dem inte PK-ister.

   Gilla

 14. Anders skriver:

  Nästan alla människor är rasister. Det enda undantaget är den lilla minoritet som utgörs av vita västerlänningar. Och anledningen till att vi inte är rasister är naturligtvis vår överlägsenhet på alla områden. Vi kan till skillnad mot de andra kosta på oss att inte hävda vår egen grupps företräde, därför att de andra inte har utgjort något verkligt hot. Så den västerländska icke-rasismen är också rasism, men i annan förklädnad. I och med att västerlandets hegemoni nu eroderas,och vi på allvar hotas av andra folkgrupper, kommer helt säkert den naturliga rasismen tillbaka.

  Gillad av 3 personer

 15. Jan Andersson skriver:

  Min bedömning är att hans iakttagelser fortfarande äger en tydlig relevans. Än sen då, vore jag turist i Sverige så skulle jag fundera allvarligt på varför i stort sett alla män oavsett ålder sätter på sig ett par sladdriga kortbyxor den första vårdagen, men behåller strumporna i skorna. På långt håll ser det exakt ut som om de glömt ta på sig långbyxorna.

  I Japan och Sydeuropa är detta en styggelse; ingen vuxen man går i kortbyxor offentligt annat än på sin egen tomt eller på stranden. Inte heller går man i sportskor om man inte sportar.

  De flesta femininer har en tatuerad kontrollstämpel någonstans på benen eller ryggen, och som de gärna visar upp. För mig som såg halva grisar med svålen kvar i saluhallarna på femtiotalet, alltid med en blå köttkontrollstämpel i form en oval med en siffra mitt i, är likheten slående och får mig alltid på gott humör, men knappast av den anledning damerna förväntat sig.

  Gillad av 1 person

 16. Lars-Olof Svensson skriver:

  Haha! Genusvetarna har sedan tidigare slagit klorna i Einstein. Ekvationen Energin är lika med massan gånger ljusets hastighet upphöjt till två bygger på hög hastighet vilket är en manlig konstruktion och missgynnar därmed kvinnor. Detta har en belgisk feminist (minns inte namnet nu) skrivit och som jag läst om i antologin Haveriet. Den humanitära stormaktens fall. Jag tror uppsatsen som bl a handlade om den belgiska feministen skrivits av Tanja Bergkvist. Hursomhelst, man kan givetvis vänta sig vadsomhelst av en naturvetenskapsman som inte är feminist och att han då är rasist måste väl var närmast självklart. En given slutsats är att all undervisning om relativitetsteorin genast måste upphöra för att inte fler ska bli kränkta. DO och Jämo måste nu göra en kraftfull markering. Vi förväntar oss också massiva insatser från Forum Syd till civilsamhället för att reda upp situationen, inte mins för dem som blivit kränkta utan att fatta det (förrän) eller inte fattat relativitetsteorin.

  Gillad av 3 personer

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Tanja Bergkvist har tagit upp mycket av det slaget på sin blogg (kapitlet i Haveriet är mer eller mindre en sammanfattning av saker hon tagit upp på bloggen).
   Beträffande den feministiska synen på hastigheter och andra områden såsom att man företrädesvis beskriver rigida föremål istället för flöden i vätskor, så finns det ett litet roande klipp där Richard Dawkins sågar det: https://www.youtube.com/watch?v=V2BndTZOQxM

   Gilla

 17. Kent Forssgren skriver:

  MAKTENS MÄNNISKOR ANVÄNDER GÄRNA BEGREPPET RASIST.
  När maktens människor känner sig hotade, kommer de göra allt för att oskadliggöra de hotande.

  Vi inför ett annat begrepp – klass.
  I detta sammanhang syftar jag inte på klass i marxismens och vänsterns mening.
  Normala människor talar dock ibland om överklass och underklass.

  Vilken kategori tillhört maktens folk?
  Makt i samhället, betyder att ha makt över andra människor.
  Makten i samhället tillhör sålunda överklassen.
  Undersåtarna tillhör då underklassen!

  Till överklass kan vi räkna människor vilka har makt över andra människors liv och göromål:
  chefer på företag, präster, politiker och höga tjänstemän (de lägre tar gärna efter) i våra myndigheter.

  Politiker vill inte att folket betraktar dem som överklass.
  Överklassens människor har ju förmåner som underklassens människor inte har.

  Nu har folket ledsnat på att inte själva få ta del av politikers förmåner och börjat protestera.
  Vad gör då politikerna mot dessa tilltag?

  Man importerar en ny kategori av medborgare.
  De nya medborgarna förväntas vara så tacksamma att de inte protesterar mot överklassens förmåner.
  Dessvärre skall nu underklassen dela med sig av de eventuella förmåner som har blivit kvar efter att överklassen har tagit sitt.

  Då börjar givetvis de ursprungliga invånarna protestera än mer mot överklassen politiker.
  Vad gör politikerna då?
  Man kallar de som klagar över politikers förmåner för – RASISTER.
  Så gick det till även på Marx tid!

  Gillad av 2 personer

 18. Arthur skriver:

  Det är bara journalister som larvar sig. Journalisterna som låtsas förfärade är bara ute efter att smutsa en aktad ikon med noga lösryckta citat ur en större textmassa. Som vanligt rasistar de någon. Tidigare har han angripits för sin tidstypiskt normala kvinnosyn. Det är inget att bry sig om.

  Gillad av 1 person

 19. Lennart Bengtsson skriver:

  Men anledning av Einsteins mindre sympatiska relation till sin första hustru kanske #Metoo redan är i farten. En annan person som behandlade sin hustru illa var Karl Marx och säkert kan man hitta ännu fler framstående personer. Även kvinnorna blev behandlade något nedlåtande av Sokrates och hans krets etc etc etc. Det är nog bara en tidsfråga innan feministerna ger sig på historien! Det blir mycket att rensa ut från biblioteken.

  Gillad av 2 personer

 20. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Lite tangentiellt kan nämnas att Einsteins relativitetsteori har praktiskt användning i dagens GPS-system. GPS-systemen bestämmer positionen (enligt Einstein’s Relativity and Everyday Life) med en precision på 15 meter. Men om man inte tog hänsyn till relativistiska effekterna som uppstår på grund av GPS-satelliternas hastighet och höjd (även gravitationsskillnaderna har betydelse) så skulle avvikelserna bli så stora som en mil under loppet av ett dygn. I praktiken skulle GPS-systemen försämras till den grad att de blev obrukbara inom 2 minuter om inte relativitetseffekterna togs med i beräkningen.

  Gilla

 21. educaremm skriver:

  Ras är endast ett ord.

  Rasism är ett instrument vid krig mellan olika folkstammar?

  Rasism är av godo, ur ett överlevnadsperspektiv?

  (Läs mer….tryck på min signatur…)

  Gilla

 22. lookslikeanangel skriver:

  Politisk catering
  (någonting att bita i)

  Styvbarn eller mellanbarn?

  Det är tveklöst så att svenska folket är dåligt behandlat.

  Tänk “mellanbarn”. Den äldste ska axla tronföljden,
  “ta över gården” (etablissemanget).
  Lillebror – där finns inga krav på prestation alls – får t.o.m.
  vara rent kriminell. Så liten och söt!

  Men
  om nu den som ska ansvar inte alls klarar av det, och
  är “lillebror” verkligen så näpen vid 25 – 35 år så att
  man inte kan begära någonting alls.

  Mellanbarnet är inte intressant, men ska klara av en hel del
  och inte ställa till besvär.

  Inte undra på om mellanbarnet tröttnar!

  Jag tror vi är där nu…………

  AL DENTE

  Gilla

 23. LJ skriver:

  Jag bor numera i Sydostasien.

  ..och till min stora förvåning uppvisar folk i allmänhet avsevärt andra beteenden här än i Sverige. Döm min min förvåning! Jag som trodde människan var den enda art som var immun mot evolutionsläran. PK-ideologin har präntat in detta stenhårt ju. Kan det vara fel….?

  Här planerar man mindre för framtiden, är mörkare i huden, och tar är i allmänhet mindre benägna att vara anala med perfektion och detaljer som jag hakar upp mig på.

  Om taket börjar läcka är det inte hela världen, det är fortfarande aldrig kallare än 25 grader och barnen kommer inte dö av köld.

  Solkräm är ingen storsäljare eftersom de infödda har ett klockrent inbyggd skydd mot cancerfrankallande strålning.

  Något behov av att bygga förråd inför en kommande årstid finns inte heller. Mat växer på träden och torka existerar inte. Husdjuren kan beta lite var som.

  Familjen är allt och barnen lever och växer upp i storfamiljer.

  Kan det t.o.m vara så sjukt att det är andra egenskaper som evolutionärt gynnas i denna miljö? Kan det också med samma logik vara så att t.ex. torra ökenmiljöer gynnar andra beteenden?

  Nej, så kan det väl inte vara, vore ju rasistisk att ens tänka så.
  Evolutionsläran är såklart endast applicerbar på djur, inte homo sapiens.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.