Katolska kyrkan skapade Europa

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 13/6) pratar jag med den katolske bloggaren Mikael Karlendal. Han var tidigare protestant och pastor i Pingstkyrkan, men har konverterat till den katolska kyrkan. På sin blogg ”Till försvar för den kristna tron” försvarar han den katolska tron, men skriver också om historia och om konflikten mellan islam och väst.

I podden pratar vi om vad som fick Karlendal att konvertera till den katolska kyrkan, om skillnaderna mellan protestantism och katolicism och om hur islams uppkomst och expansion påverkade kristenheten.

Den katolska kyrkan skapade Europa, menar Karlendal. Den förenade alla olika folk i Europa och gav dem en gemensam identitet.

Det tidigaste belägget för något som kan ha varit en europeisk gemenskapsupplevelse finns i en tidig medeltida text om slaget vid Poitiers 732, där Karl Martell, Karl den stores farfar, med en frankisk armé slog tillbaka de muslimska erövrarna. Efter sjudagarsslaget, heter det, vände europenses tillbaka till sina hembygder. De kom från olika länder och tala olika språk, men de var européer och hade därför ett gemensamt intresse av att försvara sig mot islam.

Den mest lästa artikeln på Karlendals blogg heter ”Nio viktiga fakta som kommer att förändra din syn på korstågen”. I inledningen skriver han:

”Det är en allmän uppfattning idag att korstågen är någonting som vi i västvärlden behöver skämmas för, i synnerhet vi som kallar oss kristna och i allra högsta grad den Katolska kyrkan. De flesta tror antagligen att vi får skylla oss själva lite grann för all fiendskap som finns mellan västvärlden och stora delar av den muslimska världen, för vi har ju en gång varit imperialistiska och kolonialistiska och angripit de fredliga muslimerna i det heliga landet under korstågstiden. ’Det var ju vi som började’.”

17 reaktioner på ”Katolska kyrkan skapade Europa

 1. Lars-Olof Svensson skriver:

  Jag säger bara Jan Sobiewski. Wien var 1683 belägrat av osmanerna och valet var att konvertera till islam eller dö. Polen och Sobiewski kom till undsättning och räddade Europa från islam. Polen är överhuvudtaget ett land vi har att tacka mycket för. Det var utanför Warzava som revolutionen ebbade ut 1920-21. Det var Polen och Solidarnosz som låste upp sovjetsystemet inifrån. Vad beror detta kurage på?

  Gillad av 7 personer

 2. Tom Nässbjer skriver:

  Och med Sigismund som Sveriges och Polens kung istället för dennes farbror, hertig Karl hade den senares son inte kunnat härja i de tyska länderna och hade nog återvänt till påvekyrkan och om Filip den andres armada varit framgångsrik hade den engelska utbrytningen ur kyrkan/protestantismen kunnat avfärdas som en Sonderweg, det som ententen sedan beskyllde Tyskland för när man etablerade sig själva som norm för ett Västerland som är på god väg att avskaffa sig självt… OM

  Gilla

  • Jonas skriver:

   Ja, vi hade kanske fortsatt att vara fria och inte blivit intvingade i kyrkans feodalsamhälle.
   Det är faktiskt otroligt att det fortfarande, trots att alla världens information gjorts tillgänglig, så finns det personer som inte vet att de som levde i Sverige hade handelsutbyte med kontinenten redan för 3000 år sen och att man för 2000 år sen hade ett stort kulturellt utbyte med Rom.
   Förtrycket kom med den katolska kyrkan och Sverige blev, förutom för ett fåtal, ett ”rural backwater” ända fram till 1593.

   Gilla

 3. Werner von Winkelbaum skriver:

  Tack Omar for denna artikel och Din kamp for att bringa en bit civilization till vart arma land.

  Ocksa tacksam for Jorgens reference till artikeln i New English review. Laget ar inte helt hopplost.

  Werner (en hedning som alskar helt onyttig kunskap)

  Gillad av 1 person

 4. Jonas skriver:

  Muslimer har under 1300 år, med vapen och våld, försökt inta Europa och de har rövat bort tusentals till slaveri. Nu, mindre är hundra år senare är de helt plötsligt fredens religion.

  Gilla

 5. Rune skriver:

  Slaget vid Vouillé år 507!
  Den katolske frankiske kungen Klodvig besegrade den gotiske kungen Alarik II i slaget vid Vouillé år femhundrasju.Goterna som besegrades var kristna arianer och följden av nederlaget gjorde att den arianska kristendomen inte längre hade någon framtid i europa. Den fortlevde en liten tid till i Spanien tills arabernas erövring.
  Den frankiske kungen grundlade ett katolsk rike i Gallien som med tiden blev Frankrike och som blev den katolska kyrkans mäktigaste bundsförvant.

  Gillad av 1 person

 6. Kjell Rehnström skriver:

  Som svensk hedning ser jag den polska romersk-katolska kyrkan som ett säte för mammondyrkan. Kyrkan åtnjuter tull- och skattefrihet. Därav alla vrålåk kyrkliga dignitärer färdas i.
  Personer som vill lämna katolska kyrkan utsätts för ett mycket starkt grupptryck, samtidigt som kyrkan själv krånglar till det för den som vill lämna kyrkan.

  Jag ser fram mot ett samtal om Spanien under muslimskt välde och processen som ledde till kristendomens återkomst.

  Gilla

 7. Lennart skriver:

  Den katolska (allmänna) kyrkan var en annan än den nuvarande romersk katolska kyrkan. Kyrkans viktigaste budskap, om evangelium genom Jesus Kristus, hade allt mer hamnat i skymundan genom avlatshandeln som skulle finansiera bygget av Peterskyrkan i Rom. Mot detta reagerade en katolsk munk, Martin Luther, som försökte reformera kyrkan på den punkten. Kritiken mot vad som uppfattades som påvedömets andliga och moraliska förfall hade tilltagit under senmedeltiden. Luthers kritik av avlatsbreven 1517 triggade reformationen. Kvar blev den romersk katolska kyrkan, som inte lät sig reformeras, utan fortfarande sysslar med avlatshandel och annat som strider mot det rena evangeliet och Skriftens klara lära.

  Gilla

 8. olle holmqvist skriver:

  Var och sin bedömning. Jag menar att Rom är en starkare kandidat än katolska kyrkan.
  Central statsmakt, nationsgränser, domstolsväsende,politiska kamrar, militär allt centralt. Det känns som vi fortfarande levde i Rom Det blev långvarig statsbildning som sedan imiterades av andra. Juvenal (han kunde ha skrivit här) är min broder i själen mycket mer än Paulus.”Mitt rike är icke av denna världen…Giv kejsaren vad kejsaren tillhörer”.

  Roms kejsare var visserligen också kyrkligt överhuvud – pontifex, men romarna verkar ha varit sunt sekulära.

  Luther såg hur avlatshandeln undergröpte kyrkans auktoritet. Byhoran och ståndsmätressen horade. Köpte avlatsbrev och blev förlåtna. Kyrkan fick in lite ”skatt” till sina kyrkobyggen.
  Harmoni och symbios. Men men moralen vittrade, tyckte Luther, sa ifrån och spikade.

  I den protestantiska etiken skall en arbeta och göra rätt för sig. Inget fel att bli rik, men rikedomen skall investeras i framtida utveckling, skolor till de fattiga, broar hamnar.. Inga skrytbyggen eller rmausoléer.. Fru Soprano skänker ordentligt till katolska Kyrkan, men gnäller över för lite gentjänster.


  Påven Paulus III med sina dottersöner.

  Gilla

 9. Kjell Rehnström skriver:

  Det som så småningom kom att bli katolska kyrkan var också en protest mot judendomen, som är roten till kristendomen. I evangelierna sägs det klart att Jesus agerar som en jude, han läser ur Skriften i synagogan och sprider sin vishet redan som tolvåring i templet i Jerusalem. Reformationen av judendomen tar sig uttryck i matundret, när Paulus hör en röst från himlen som säger honom att han kan äta allt som Herren ger honom. Paulus förklarar också att omskärelsen inte behövs som tecken på människans förbund med Gud.

  Vad jag förstår levde de flesta judarna utanför dåvarande Palestina. De hade länge varit helleniserade, vilket Septuaginta, översättningen av Gamla testamentet till grekiska ger en fingervisning om. Översättningen kallades ju septuaginta, dörför att det enligt legenden ska ha varit 70 översättare som jobbade med den.

  Kan vi alltså hävda att kristendomen är en reaktion på juidendomen, ett sätt att ta religionen bort från de etniskt snäva judiska ramarna, att kristendomen när den blir katolska kyrkan anpassar sig till den romerska kulturen och att protestantismen på sätt och vis är ett av stegen bort från den latinska dominansen inom kultur och vetenskap?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.