Gästskribent Gunnar Sandelin: Sveriges stora demografiska förändring, del 2

Nyligen skrev jag en krönika här på Det Goda Samhället, där jag försökte ta ett helhetsgrepp på den stora demografiska förändring som Sverige har genomgått de senaste 15-20 åren utan att medborgarna informerats om dess omfattning: ”Sveriges demografiska förändring” .

Jag fokuserade på kohorten män 15-44 år eftersom de är mest brottsaktiva och därmed en mätare på samhälles gatufrid. Inom detta urval är män med utländsk bakgrund på väg att bli en majoritet inom flera större kommuner, i några fall är de redan det.

Om vi studerar hur stor andel utrikes födda (observera: bara första generationens invandrare) utgör inom denna population, kan vi se att de under perioden 1970 till 1990 endast utgör en tiondel. 2005 var de knappt 15 procent och idag har de genom de senaste årens inflöde stigit så att 25 procent av männen i brottsaktiv ålder är födda utomlands. Men det är en ofullständig siffra, då många nyanlända ännu inte har folkbokförts av SCB.

1970 kom närmare 60 procent av de utrikes födda männen i denna grupp från övriga Norden (främst finländare) medan knappt fyra procent kom från Afrika och Asien. Idag är proportionerna med viss marginal de omvända: födda i övriga Norden har krympt till endast fyra procent, medan männen från Afrika/Asien är i särklass flest och utgör 60 procent.

Att sammansättningen med avseende på härkomst förändrats så dramatiskt har betydelse eftersom brottsaktiviteten varierar bland invandrarna. Ser vi till varifrån de som är anmälda för brott kommer, blir diagrammet ovan särskilt oroande.

Den senaste BRÅ-undersökningen från 2005, med data från 1997-2001, visade totalt sett på en drygt dubbelt så stor överrepresentation vad gäller andel skäligen misstänkta personer för brott bland dem med invandrarbakgrund, jämfört med personer födda i Sverige. För våldtäkter var det, sett till de olika gruppernas storlek, fem gånger vanligare med misstänkta utrikes födda än svenskar som förövare.

Går vi mer detaljerat in i statistiken och kollar topp och botten, kan vi se att brottsaktiviteten är högst bland afrikaner, där 17,5 till 26,3 procent var misstänkta för brott, beroende på vilken del av kontinenten de kommer från. Av invandrare från Västasien (Mellanöstern) är 18,8 procent brottsmisstänka. Jämförelsevis ligger personer från övriga Norden på 8,7 procent mot 5 procent av alla dem som har båda föräldrarna födda i Sverige. (Denna länk gäller för alla dessa uppgifter. Se sid 63, tabell 3. Kan laddas ner som pdf.)

Man ska veta att detta gäller både män och kvinnor. Det är ingen vild gissning att om BRÅ redovisade brottsmisstänka mäns ursprung i en kategori för sig, skulle procentsatserna bli betydligt högre.

Ändå fortsätter Sverige på den inslagna vägen och vill ge 9 000 afghaner i brottsaktiv ålder chans till en slags retroaktiv ”amnesti” utan att de har asylskäl. Ytterst få av dem har styrkt sin identitet.

Gunnar Sandelin är socionom och journalist och tillsammans med etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg författare till böckerna Invandring och mörkläggning 1 & 2 samt Nötskalet.

49 reaktioner på ”Gästskribent Gunnar Sandelin: Sveriges stora demografiska förändring, del 2

 1. Bo Svensson skriver:

  Tänker jag mig in i rollen som globalist och liberal, kan jag inte få ordning på tankarna med mindre än

  1: Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet.

  2: Direkt makt för skattebetalaren över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål.

  3: Grundskattesystem där intäkterna från resursavgifterna fördelas enligt principer som gynnar återhållsam förökning.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Skall världen vara multietnisk och nationsgränsernas roll tänkas bort, får jag det inte att stämma med mindre än att man med sina skattemedel tillåts gynna dem man känner samhörighet med: Skatt blir alltså som en klubbavgift man betalar för förmåner man bjuds på som medlem. (Alternativet psykopatliberalism med en atomiserad mänsklighet kan jag inte ta på allvar.)

   Man kan ju då tänkas bjuda på en generell hjälp med sina likars brottsförsäkringskostnad, för att inte redliga betalningssvaga skall oförtjänt råka i svårigheter.

   De som inte klarar att skaffa ekonomisk garant, hänvisas till egna kvarter med bevakade utgångar och jag tänker mig då, att trivselnivån där kommer att initiera en spontan repatriering för flertalet av dem som utgör mera en belastning än en tillgång här.

   Gillad av 2 personer

   • jvk skriver:

    Ditt slutmål är klart Bo, och för mig ter det sig en smula skrämmande att man tänker sig fram till slutliga lösningar. Min personliga uppfattning är att man istället bör betrakta verkligheten och fundera på åtgärder i närtid, nästa steg, för saker blir aldrig som man tror ändå.

    Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Det som bekymrar oss alla, är mera kursen man satt än läget. – Jag föreslår en kurs och den kan ju justeras efter hand.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Om de skall behöva bevakas/låsas in i Ghetton,
    kan man rimligen undra vad de gör HÄR…

    Lika bra att repatriera-skicka hem…

    Vi lär inte få mer än problem?

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Vi skulle kanske agera som Domaren i Robinson-fallet,
    där han riskerade problem i fängelset/ rent av dödas…

    So what, hardly OUR problem!

    Ett antal statuerade exempel, så hade dessa brottslingar blivit fromma som små lamm!
    Detta budskap skulle garanterat sociala medier förmedla i hela landet…

    Våldtäkter skulle snabbt vara ett minne blott!!!

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Billig repatriering består just i förpassning till bevakad enklav med rätt nivå på trivseln. – Liksom förr när det alltid var den vilsekomne resenärens ensak hur den tog sig tillbaka hem. Man förpassas från och inte till.

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Bo S!

   Du tycks tro, MENA, att den siste idioten ännu inte är född?

   VEM skulle annars vara villig att stå som ”GARANT”…

   Vem skulle ha de resurser som krävs,
   och vara beredd att bli av med dem?

   Inte ens George Soros vore så vårdslös med sina pengar…

   Börjar bli en aning tjatigt att höra denna skiva, om och om igen!

   Ge en prövotid hellre!
   Typ fem år, inga PUT innan heller!

   Acceptabel svenska och egen försörjning, annars åker Allah helt enkelt ut!

   Ingen anhöriginvandring/återförening förrän dessa krav är uppfyllda!

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Vad rörigt det är i din knopp. – Vad är det för problem du ser där?

   Det är ju så generellt att det finns klientel som är oförsäkringsbart men det är ju ingen annans problem. – De goda incitamenten med krav på försäkring är generellt att man försöker platsa i kategorin lågriskklientel för att få en låg försäkringskostnad.

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Invektiv imponerar inte när man debatterar…

    Då blir det väl ett bolag typ Ebberöds Bank,
    som lovar och försäkrar…

    Med Stefan Löfvén e Fredrik Reinfeldt/Uffe K som VD…

    De som kommer har väl knappt medel till premien ens?

    Eller de kan istället använda pengarna för ”smugglarbiljetten”,
    till att köpa sig en ”drulleförsäkring”?

    Som täcker hemresan)

    Gilla

 2. Lilla fröken PK skriver:

  Svenskt självskadebeteende fortsätter trots allt tal om ”stängda gränser” och att ”ett nej är ett nej”.
  Hoppas på en rejäl kalldusch för etablissemanget i september!

  Gillad av 6 personer

  • jvk skriver:

   En hagelskur, likt den jag upplevde en gång i utlandet, en vän hade precis köpt en flott Alfa Romeo, dagen efter så var den full av knytnävsstora bucklor.

   Gilla

  • Palle2 skriver:

   Lilla fröken PK: instämmer. När jag lyssnar på sjuklöverpartierna och deras löften om olika skärpningar i fråga om brottsbekämpning (naturligtvis undantaget V, Mp och delvis C) kan jag inte undgå att tänka tanken att först orsakar man problemen med en vansinnig politik, sedan begär bedragarna förnyat förtroende från de bedragna (svenska folket). Skamlöst så det förslår, så jag hoppas också på en kalldusch för de berörda i september.

   Gillad av 6 personer

   • O.T. skriver:

    Här ett exempel på deras dubbla agenda Kostnaderna för vård av invandrare som vistas illegalt i Sverige har skenat i väg. Sedan 2014 har de mer än fördubblats och väntas nu öka ännu mer, uppger TT. Samtidigt betalar invandrarna bara 50 kronor själva per läkarbesök.

    Alliansregeringens och Miljöpartiets lag från 2013 som ger illegala invandrare rätt till i princip kostnadsfri vård ”som inte kan anstå” har lett till omfattande utgifter, som bara stigit.

    Lagen omfattar inte bara akutvård utan reglerna tvingar landstingen att erbjuda tandvård, mödravård, preventivmedelsrådgivning, vård vid abort, hälsoundersökning samt subventionerade läkemedel. Illegala barn har rätt till full sjukvård.

    Vården är koncentrerad i de tre storstadsregionerna, och där har kostnaderna mer än fördubblats påmsenare år och är nu uppe i 200 miljoner per år

    Inte nog med det, utvecklingen accelererar säger Andreas Berg välfärdsfotsksre vid Lunds universitet.
    När vi hör Kristerssons tala på valmöten får vi inte glömma att han varit drivande i denna utvecklingen.
    Tala om dubbla budskap.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    (M)aken till fräckhet har väl aldrig (S)kådats?

    Att RÄVARNA kräver/begär att få vakta hönsen…

    Går någon vid sina sinnes fulla bruk på det???

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    O.T.

    Gratis sterilisering efter tredje barnet kan vi väl bjuda helt på)
    Avser då givetvis PER MANLIG INDIVID…

    Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är självklart omöjligt att kombinera nationella skyldigheter ( som att betala skatt) med globala rättigheter( som fri tillgång till en nations välfärdssystem). Det är precis detta som är en av orsakerna till dagen svenska problem och som i längden kommer att innebära att välfärdsstaten kommer att kollapsa. Vägrar man tänka eller saknar förmåga därtill så är det inte mycket att göra åt saken. Man kan bara hoppas att inte alla länder gör detsamma som Sverige så att det finns någon annanstans att ta vägen.

  Gillad av 11 personer

 4. En svensk form av harakiri? skriver:

  Läste båda böckerna ”Invandring och mörkläggning 1 & 2” när de kom ut. Efter det blev det tydligt för mig hur media aktivt undvek alla fakta om migrationen. Det tydliggjordes än mer efter att Tino Sanandaji gett ut boken Massutmaning. Den möttes i princip av en stor tystnad. Om alls någon reaktion, så kritik, icke saklig sådan.

  Minns särskilt när Utbildningsradions högste chef intervjuade Sanandaji i ett längre Tv-program och bara sökte fel. Och i princip inte alls brydde sig om sakinnehållet.

  På UR:s hemsida säger man om sig själv; Att de är till för de som ”vill förstå världen, underhålla, väcka nyfikenhet, oroa, ge dig aha-upplevelser och sätta saker i sitt sammanhang”. Inget av detta återfanns i intervjun av dess högste chef.

  Snart kommer Tv-licensen att ha förvandlas till en ren skatt. Den mentala kopplingen till staten kommer att bli rak och direkt. Det lär nog undergräva förtroende ytterligare. Framför allt eftersom den skatten helt släpper kopplingen till innehav av TV, Radio eller internet överhuvudtaget.

  Bristen på förtroende växter även när det kommer till myndighetsutövning. BRÅ har länge vikit undan för information när det kommer till migration. Och länge hänvisat till en gammal BRÅ-undersökning från 2005, åsiktsmässigt uppbackad av inrikesminister Morgan Johansson, som även han tyckt att det räcker med förlegad information.

  Allt ovan enbart ett axplock.

  Och än ingen vändning i attityd till rak och ärlig information i sikte, annat än ytligt, och ofta tvingande. Samtidigt tilltar kritik mot alternativmedia. Snart den enda kanal människor kan vända sig till i sin förtvivlan och hunger efter fakta.

  Bilden blir att politiker, journalister, SVT, UR och myndigheter värjer sig för sanningen bakom Sveriges stora omgörning och dess konsekvenser.

  Och så till det alla de kränkande orden som kastas ut mot de egna medborgarna. Som att de hatar, bär på rasism och saknar tolerans. Intrycket blir att man vill marginalisera människor som söker fakta och förståelse. Rentav ifrågasätta deras motiv. Man riktar hela tiden ljuset åt ett annat håll, åt ett håll man finner strategiskt lämpligt, och i linje med en egen agenda. Aldrig redovisad, men klart urskiljbar. Rentav ”Hanna Stjärnklar”.

  Vägen tillbaka för återvunnet förtroende har för länge sedan passerats. För när demokratisk makt, under lång och uthållig tid, vikt undan för fakta och kunskap, har den gränsen redan passerats.

  Intrycket blir att den stora omgörningen av Sverige fortsatt skall pågå, genom att runda medborgaren. Demokratin i Sverige begår en långsam harakiri. Ett politiskt och medialt självmord, ovanpå förändringen av en hel nations karaktär och kultur. Som ingen egentligen tillåts kommentera, utan att själva bli starkt ifrågasatta.

  Allt detta skrämmer mig. Skrämmer mig. Skrämmer, skrämmer, skrämmer…

  Gillad av 11 personer

  • jvk skriver:

   Frigör dig, våga vägra indoktrineringen, se och lyssna aldrig på statsmedia och läs aldrig statsbladen. Händer något viktigt så når det dig ändå. Även program som Robinson och matlagningsprogram är ren indoktrinering. Våga vägra och bli fri.

   Gillad av 3 personer

   • Vägrar själv att stutsa skriver:

    Får det lite svårt med den egna värdigheten att ständigt stå med huvudet djupt nedstucket i sanden, och med rumpan bart exponerad. Dessutom kan jag inte hålla mig från att tjuvkika lite på mina antagonister. Kolla in läget, liksom.

    Jag lider även av en sällsynt och svårartad form sandstensfobi – rädd som jag är för att fastna i min utsatta position. För vad gör man den dag sanden har hårdnat till sten, i ett mer annorlunda samhällsklimat, och man får en antagonistisk spark i baken?

    Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   Politikernas svek, eller snarare förräderi, mot det Svenska folket, inklusive assimilerade invandrare, är så enormt och fasansfullt att mitt sinne stegrar sig vid tanken.
   Sverige är lett in på en väg till ett inbördeskrig där inte bara ”etniska grupper” bekämpar varandra utan även svenskar dödar svenskar.
   Ett av världens mest välfungerande länder har sedan 1980 talets slut förvandlats till en dysfunktionell, oregerlig kokande kittel på väg mot ett helvete liknande det Syrien varit och är – om inte närmast drakoniska åtgärder sätts in nu!
   Vilken politiker vågar säga detta – eller ens inse faran?!

   Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Nu lär vi i Sverige få STASI-TV, på fullt allvar!

   Statlig stenkontroll över det sända budskapet…
   Dags att slänga ut DUMBURKARNA!

   Kan förvisso inte bli sämre än Bonniers paketerade anti-Svenska budskap…

   Gilla

 5. jvk skriver:

  Har du belägg för att inom vissa grupper en majoritet inte är kriminella? Det har jag aldrig sett data på, ta alla de som lurat sig in i Sverige, alla dessa är kriminella från dag ett, de hade aldrig exempelvis kommit in i Australien, eller USA, eller större delen av världens länder. När jag lyssnar på gymnasieelever idag så får jag intrycket att i stort sett alla som de delar klass med är mer eller mindre kriminella, anekdotiskt men relevant, för ungdomarna är framtiden, och jag tror att många formar sina politiska uppfattningar tidigt, se bara så svårt det är för många att vakna och byta till SD, de blev sossar eller moderater i ungdomen. Så om en majoritet av svenska gymnasieungdomar är av uppfattningen att vissa invandrargrupper är på ett visst sätt, så kommer detta att forma deras politiska åsikter för hela livet, därav vad som rapporterades från en skola i Kristianstad där 60% röstade på SD. I framtiden (vilket jag skrev för 10 år sedan till Arpi, Lifvendahl, Rayman, Teororescu, Dahlberg, Helmerson, Wolodarski osv) så kanske SD är det återhållsamma statsbärande moderata partiet med mera tydligt invandrarfientliga partier som ligger och kämpar om rösterna, Mp, V och C fast omvänt.

  Gillad av 3 personer

 6. O.T. skriver:

  I Sverige anses religion vara en privatsak speciellt sedan kyrkan skildes från staten. Av den anledningen står offentliga böneutrop och islamskt böneförkunnande i det allmänna rummet i strid mot en grundläggande uppfattning i vår moderna kultur.

  Men biskopen i Växjö, Fredrik Modéus, och många av de okunniga politikerna i Växjö tror att man måste, i religionsfrihetens namn, acceptera böneutropen. Ja, biskopen går ännu längre och välkomnar böneutropen: ”Rätten att utöva sin tro är grundläggande i en demokrati”, skriver han i ett Facebook-inlägg. Men många av kyrkomedlemmarna tar avstånd från sin biskop.

  Det gäller att ”mota Olle i grind”. Fittjamoskén fick lov till böneutrop. När nu moskén i Växjö också har fått tillstånd, kommer det inte dröja länge innan alla fyrtio moskéer vill ha samma rättigheter och det är inte svårt att föreställa sig hur det då kommer att låta när alla dessa moskéer har böneutrop fem gånger om dagen, vilket föreskrivs enligt islam. Det är ditåt vi är på väg.

  https://www.nyatider.nu/skapa-konflikter-gor-som-i-vaxjo/

  Gillad av 7 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Jag är så naiv att jag tror att Religionsfrihet,
   ÄVEN innefattar rätt FRÅN RELIGION…

   Slippa få se Religiösa attribut ute i Civilsamhället!!!

   Med andra ord RÄTT ATT SLIPPA,
   bli utsatt för ylande från Minareter/MINORITETER!

   Gilla

 7. Pelle skriver:

  Många europeiska folk genomgick ett nationellt uppvaknande under det sena 1800-talet. För svenskarna blev det aldrig så då nationen redan förfogade över en suverän stat – till skillnad från t.ex. norrmän, finnar och balter som då fick kraften att bli herrar i eget hus. Det svenska uppvaknandet måste istället komma nu, 150 år senare, då vår stat av de stryrande har tillåtits förfalla till den grad att dess själva existens är hotad. Hösten 2015 t.o.m. upphörde Sverige statsrättsligt att finnas under en period då gränserna var vidöppna och hundratusentals okända män i vapenför ålder fritt tilläts strömma in.

  Det är uppenbart att vi svenskar inte är herrar i eget hus. Vi styrs av eliter som inte har vårt bästa för ögonen. Vi styrs helt enkelt av eliter som inte alls representerar oss utan på sin höjd ser på oss som skatteboskap eller tjänstefolk. Vår egen överlevnad som folk och kultur är numera inte ens säker i den enda stat vi har.

  Min uppmaning till alla svenskar är att ge sitt bidrag till vår nationella renässans. Det är dags för oss att hävda våra intressen. Kräv av de som vill representera oss att de gör det utifrån våra intressen. Se till att byta ut de delar av folkstyret som inte vill oss väl. Gör era röster hörda bland släkt och vänner. Vi är som folk på väg med rasande fart mot en framtid som blir allt annat än ljus om vi inte mobiliserar och bryter utvecklingen nu. Gör upp med de som ödelagt nationen och landet!

  Gillad av 8 personer

 8. oppti skriver:

  Att inte ge dessa unga Afghaner rätten att bo här gör dem mer brottsbenägna.
  Det var en relevant syn på deras status när de kom i 100 tal.
  När de kommer i 10 000 tal så funkar inte den tanken!

  Gilla

 9. Anders L. skriver:

  Många siffror blir det. Tänkte lite på det:
  Det är praktiskt att hålla sig till SCB.s definition ”utrikes bakgrund”, invandrare födda utomlands och barn till utlandsfödda föräldrar. De utgör 2,44 M (2017). Asylsökande och illegala är oräknade så invandrarna torde nu utgöra ganska precis 1/4 av befolkningen. SCB redovisar inte ursprungsländer vilket görs i Norge, Danmark. Där framgår att ca. 60% kommer från MENA-länderna vilket överensstämmer med siffrorna i artikeln. Troligen samma andel hos oss. Det ger 1,46 (15%) MENA-invandrare, ”muslimer” i Sverige.
  Enligt PEW Research-rapporten 2016, http://www.pewforum.org/2017/11/29/europes-growing-muslim-population/, skulle Sverige ha näst högst andel muslimer efter Frankrike med 8,1 %. Det verkar alltså vara en grov underskattning. Borde gå att göra bättre befolkningsframskrivningar än i den rapporten. Hos SCB finns f.ö. också prognoser med fruktsamhetstal: svensk kvinna föder 1,8 barn, kvinna från HDI 3 (lägst utvecklade länder enl. FN, ung. MENA) föder 3,2 barn. Räkna på det, demografer.

  Gillad av 3 personer

 10. Ulrix skriver:

  Håller med. Något som vi borrar för lite i enligt min mening är varför etablissemanget håller på som det gör. Vem styr trådarna på riktigt? Vems agenda rättar vi oss efter? Hur har det kunnat bli så här?
  Ligger det cynism eller dum välvilja bakom? Eller både och? Är det oheliga allianser av olika viljor (islamister, pk-ister, överklassglobalister etc) som skapat en så effektiv propagandaapparat, oberoende av varandra? Eller tillsammans med varandra? Eller handlar det om något helt annat?
  Ett obehagligt exempel på vad som händer just nu är fallet med ”rebelljournalisten” Tommy Robinson. Han har med sin mobiltelefon rapporterat utanför en domstol i England om omfattande övergrepp på minderåriga flickor (har utelämnat viss information här). Helt plötsligt blev han bortförd, dömd och fängslad på fläcken, och medierna har lika snabbt blivit förbjudna att rapportera om händelsen!? De som redan hann göra det har fått radera sina sidor!
  Vad är det som händer? Vilka krafter är det som styr?
  Det skulle verkligen vara uppfriskande med ett riktigt försök att förklara hur det har blivit som det har blivit, men framför allt, vilka som drar i trådarna idag och vilka metoder i form av piskor och morötter som används för att få det galna bygget att hålla ihop. Om det nu finns något bygge och några som ligger bakom det?
  Det är inte lätt att förstå och när man försöker borra i detta är det lätt att nudda vid konspirationsteorier. Och då är man ju rökt direkt. Ingen tar en längre på allvar. Men man måste ju ändå våga öppna alla säckar och kika ned i dem, om inte annat för att langa dem om de inte har något värde.

  Gillad av 3 personer

 11. Anders Svensson skriver:

  Kolla gärna Eugene Valberg på youtube … som påstår att vissa folk inte förmår tänka abstrakt och har noll förmåga till empati. I sina stamkulturer är dom helt beroende av sina traditionella klanledare som talar om vad som är rätt eller fel … och när dom av olika orsaker flyttar/”flyr” från den egna kulturens trygghet så förlorar dom den moraliska kompass som dom kanske har haft … vilket leder till hat och våld och kriminalitet som drabbar den mottagande befolkningen … så som vi har det i Sverige nu … och det blir ju inte bättre av att det finns stora skillnader i begåvning/IQ mellan olika folk/grupper av människor …

  Det här förklarar krisen i den svenska skolan och mycket annat … lågbegåvade elever utan kompass som inte kan tänka abstrakt … precis det som skall rädda den svenska välfärden …

  Visst är jag en looser … det förklarade Alexander Bard redan 2015 … men jag lyssnade inte då … nu är jag ”högerextrem” för att uppfylla profetian. ”Biskop Åke” som knappast är utvald av det Svenska Folket kräver på twitter att människor med min läggning ”förbjuds” … antar att enkel resa till Ravensbrück redan är bokad för mig.

  Det verkligt intressanta är om ”folket” skall tillåtas att rösta som dom vill … tänker på Stalins visdomsord … ”den som räknar rösterna vinner valet” …

  Det Totalitära Samhället är närmare än vi anar … ”Staten och Kapitalet” … mot människorna … ”Det kokar uti rättens krater” … eller nåt …

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Åke?
   Är efternamnet, av en händelse Bonnier…

   Vi bör begära internationella VALOBSERVATÖRER i höst!
   Framförallt i alla utanförskapsområden…
   Där valfusk/MANipulation lär vara frekvent!

   Som kommer hit, gärna från USA!

   EU kan vi svenskar längre knappast lita på…

   Dags att vi svenskar begår kollektivt rituellt självmord i höst?
   Då blir lidandet kortvarigt…

   Gilla

 12. Jaxel skriver:

  Tack Gunnar för dina informativa och intressanta krönikor.

  Jag blev inte så lite förvånad över den siffra du gav över hur stor andel av afrikaner som varit misstänkta för brott. Det bör dock betonas att siffran gäller för en femårs-period. Med anledning av förvåningen har jag gjort en mycket snabb koll i rapporten och det tycks stämma. (Även om siffran inte anges explicit?).

  Minst lika intressant är hur stor del av brottsligheten som genereras av invandrare (1997-2001). Har inte kalkylerna framför mig, men vill minnas att ca 60 procent av sexualbrotten begicks av invandrare. Jag inkluderade då även icke folkbokförda, där man var tvungen att göra vissa antaganden.

  Oberoende av var den framräknade siffran exakt landade så kan vi idag vara övertygade om att situationen förvärrats rejält enär andelen utlandsfödda vuxit och den demografiska sammansättningen av dessa ”förvärrats” (i det aktuella avseendet). Vi kan således anta att andelen av sexualbrottsligheten som har sin grund i invandring idag ligger långt över 60 procent.

  Om man från SCB skaffar data över sammansättningen på befolkningen med avseende på ursprung samt tar risk-siffror från rapporterna 1996 och 2005 går det att skatta siffror som gäller idag, exempelvis för andelen av sexualbrott som är invandringsrelaterad. (Fast nu har ju BRÅ sagt att man skall uppdatera så ett sådant projekt kanske inte är så intressant.)

  Gilla

 13. Jonas skriver:

  ”Går vi mer detaljerat in i statistiken och kollar topp och botten, kan vi se att brottsaktiviteten är högst bland afrikaner, där 17.5 till 26.3 procent var misstänkta för brott, beroende på vilken del av kontinenten de kommer från. Av invandrare från Västasien (Mellanöstern) är 18.8 procent brottsmisstänka”

  Om man här gör ett par antaganden t.ex att inte många av de misstänkta är av kvinnligt kön så kan man anta att 52% av afrikanska män och 38% män från mellanöstern har varit misstänkta för brott.
  Vidare är det inte så att alla som begår ett brott åker fast, så utifrån det kan vi anta att vi även har ett ”mörkertal”

  Vid vilken procent kan man säga att det inte är en fördom utan ett rationellt antagande?

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Dessa siffror gör nog Brottsdöljande rådet allt för att inte behöva redovisa…
   Return to sender!

   Kulturellt oanpassningsbara,
   borde vi nog inse…

   Mer än i några enstaka undantagsfall…

   Fast då blev det väl ramaskri från ”Batikhäxorna”…
   Som blev utan unga sängvärmare)

   Gilla

  • Affe skriver:

   Jag har gjort lite beräkningar på detta. Det är svårt, då Brå har en förmåga att inte redovisa väsentlig information. Och om de gör det lägger de inte sällan in en extra parameter så att informationen inte går att använda i ett annat jämförande sammanhang.

   Ett bra exempel på det är sid 58 i 2005:17 angående brott i promille uppdelat på män och kvinnor. Där har Brå delat upp utrikes födda i två grupper efter invandringsår. Det kan väl vara intressant iofs, men promilleandelen för utrikes födda män som helhet saknas. Det enda vi kan säga är att promilleandelen för utrikes födda män är någonstans mellan 171 och 210 dvs. 17,1 resp 21 procent.

   I min beräkning har jag använt förhållandet män/kvinnor från den tidigare rapporten. Där är utrikes födda män överrepresenterade 3,6 gånger gentemot kvinnorna. Med det värdet samt justering efter proportionerna män/kvinnor i respektive grupp får jag fram att bland män 15-44 år från Västasien är 28 procent skäligen misstänkta för brott under en femårsperiod.

   Nordafrika: 35 procent
   Övriga Afrika: 40 procent

   Men det förutsätter att kvinnorna från samma region också är ovanligt brottsaktiva, vilket inte behöver vara fallet. Det är sannolikt så att procentandelarna jag fick fram, som är ganska uppseendeväckande, ändå är underskattningar.

   Att kvinnor accepterar att bli sammanblandade med män vid redovisning av brott, som är så mansdominerat, är en gåta.

   Gillad av 1 person

   • jvk skriver:

    Aha, och de flesta brott som begås blir aldrig rapporterade, och att bli gylfaf och tafsad på i RN skoltoalett, hur ofta sker det utan att det rapporteras? Så jag ifrågasätter att inte en majoritet är kriminella inom vissa grupper. Vi har ju stora grupper i Sverige nu som öppet bekänner sig till ideologier som uppmuntrar kriminellt beteende.

    Gillad av 1 person

 14. olle reimers skriver:

  Jag har fått flera kommentarer raderade med kommentaren ”Sorry this could not be posted”. Det är inget tekniskt misstag eller radering av redaktionen. Det är i stället uppenbart att även DGS styrs av algoritmer som tar bort vissa förbjudna ord.

  Jag försöker därför skriva om orden lite.

  ”I ett stort grannland i väster vill man omyndigförklara statsöverhuvudet för att han säger att han blivit olagligt övervakad.

  Övervakningen bekräftas av de dåvarande myndigheternas ledare men man säger att det var för hans bästa!

  Tidningar och TV förnekar, trots ovanämnda bekräftelser att det skett. Killen är tokig och måste bort, således.

  Det som händer i Sverige är inte av slump. Ett stort antal krigare från ett bergigt land i öster ska bevilas uppehållstillstånd. Fundera över vad de ska användas till!”

  Det som jag skrev tidigare har nu omgjorts till kodad text.

  Patrik, du kanske kan förklara!

  Gilla

 15. Anonym skriver:

  Apropå de 9000 afghanerna utan asylskäl – meningen är ju att dessa män ska in på gymnasiet! Pratade häromdagen med en mamma till tonåring som slutar högstadiet och ska in på gymnasiet i höst. Hennes son har pluggat mycket men kommer kanske ändå inte att komma in på de utbildningar han vill. Det är hård konkurrens och det är många svenska 16-ångar som inte kommer in. Hon hade läst reglerna för intagning till gymnasiet – och de enda som inte behöver vara oroliga utan garanteras en plats på gymnasiet är de som hör till gruppen asylsökande.

  Gilla

 16. p2185 skriver:

  Varför finns ingen rapport från BRÅ sedan 2005 rörande denna statistik?? Förbjudet? Av vem i så fall?
  Eller har BRÅ drabbats av överansträngning?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.