Etablissemangsmedierna skönmålar ramadan

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden ”Amerikanska nyhetsanalyser” (18/5) pratar jag med Ronie Berggren om ramadan. Den islamiska fastemånaden började den 15 maj i år. Jag tar upp hur ramadan har skildrats av svenska etablissemangsmedier.

Den 16 maj publicerade till exempel SVT ett mysigt klipp om fastan: ”En utmaning att träna under ramadan”. Sanna Ahmad är en basketspelare med ambitioner. Och hon tränar på fastande mage. Det är en utmaning. Men hon klarar det!

Ramadan i år är extra tufft, förklarar SVT. Nu på sommaren går solen ner sent och stiger tidigt, så tiden då man får äta och dricka är väldigt knapp. Men Sanna är ännu tuffare!

I klippet berättar Sanna om kompisar som svimmat av hunger och törst. Hon berättar att hon blir trött och sämre på att koncentrera sig. För SVT verkar Sanna vara ett exempel på Girl Power, en positiv förebild för unga, muslimska tjejer. Finns inte en tillstymmelse till kritik.

Sannas fanatism, att hon skadar sin hälsa på grund av religiösa dogmer, borde vara en källa till oro, inte beundran. Det finns muslimer som får ångest när ramadan kommer. De vill inte fasta, men känner sig tvingade. För hur frivillig är fastan när du för höra att den som inte fastar är en syndare som kommer att brinna i helvetet? Varför får vi inte höra deras röster?

De behöver få veta att de är i Sverige nu. De måste inte plåga sig och skada sin hälsa för att leva upp till familjens och moskéns ideal. Men SVT ger oss i stället ett hjälteporträtt: Se på Sanna, hon kan träna basket och fasta samtidigt!

27 reaktioner på ”Etablissemangsmedierna skönmålar ramadan

 1. Aurora skriver:

  Jag har hört resonemang från röster från public service att de uppfattar det som att de i sin roll som opartiska att ’jämna ut’ rapportering. Så om annan media eller informarion är övervägande negativ om t.ex. invandring, islam eller muslimer, så anser sig public service ha en skyldighet att finna positivt att rapportera. Man antar att det innefattar att vinkla i sig negativa fakta som att egentligen vara något positivt. Man kan också fundera på om denna känsla av skyldiget att jämna ut information enbart gäller de nämnda områdena.

  Gillad av 2 people

  • brrr skriver:

   JVK, du som också gillar Tommy Robinson; känner du till att brittisk polis firar ramadan på sitt eget lilla vis?
   I går förmiddags arresterade de Robinson, sände honom rakt i fängelse och bestämde att han ska sitta där i 13 månader.
   All mediarapportering om detta raderades i realtid på uppdrag av myndigheterna.

   Gillad av 8 people

   • Jvk skriver:

    Alla borde se denna video, hans brott är tydligt, han vill stoppa genom att visa vad som pågår en av de mest avskyvärda konsekvenserna av förd politik och detta är västerlandets nya statshemlighet. Den som kommer att välta dem. Tommy Robinson är Nelson Mandela men Nelson sattes inte i fängelse tillsammans med den grupp som vill mörda honom, blir Tommy mördad så kommer såret aldrig att läkas och England kommer att falla ner i våldsam konflikt mellan engelsmän och muslimer.

    Gillad av 3 people

  • Jan Andersson skriver:

   Ramadan: man får inte äta och dricka så länge solen är uppe. Sedan festar man på natten. Vid ekvatorn alltså efter kl. 18.00, men ovanför polcirkeln med midnattssol med vissa problem. Vi har fastetid i Sverige också vilket knappast någon numera anpassar dieten efter, med det fanns förr i tiden stränga regler som följdes noga åtminstone i klostren.

   I latinamerikanska länder firar man Mardi-Gras (fettisdagen) som lär vara första dagen efter fastan som man får äta kött igen (carnival, carnaval).

   Utdrag ur IDUN 1896 ”Klostrens betydelse för vår hushållning”:
   ”Af största betydelse inom det kulinariska området äro fastereglerna, som med kristendomen från Österlandet öfverfördes till Europa och efterhand fingo allt större omfattning. Till en början af höll man sig från föda blott, långfredagen; senare utvecklade sig en fastetid före påsken på 40 dagar, motsvarande Jesu vistelse i öknen. Efter mönstret af denna, den ”stora fastan” (”långfastan”, qvadragesima), infördes sedan Mårtensfastan (11 nov. till jul), hvaraf äfven vi luteraner ha ett något egendomligt minne i Mårtensgås, Johannesfastan, kvatemberfastorna, fasta på vissa veckodagar (fredagen) m. m. Dessutom ålades fasta i enskilda fall som syndabot. Att ”fasta” betydde antingen att afhålla sig från all föda, inskränka sig. till vatten och bröd eller att afhålla sig från köttföda (”köttfasta”). Under sådan ”halffasta”, då kött var förbjudet, ägde man äta icke blott mjölrätter och grönsaker, utan äfven smör och mjölkrätter samt ägg och fisk. ”Fastekost” (”fastemat”) var således ingalunda inskränkt till ämnen ur växtriket .(vegetariansk kost). Men väl innebar en så omfattande afhållsamhet från köttföda en afgjord brytning med förkristen tid, framför allt i norden, där köttföda annars var förhärskande. Den som bröt ”skipad fastedag”, måste med böter försona sitt brott. Helsingelagen satte böter för fastebrott till tre mark — det är samma bot som stadgas för t. ex. slagsmål med stång eller sten vid kyrka, å torg eller ting, när åkomma ej synes. Prästen böter å sin sida likaledes tre mark, om han utan rätt låter någon ”mista kyrka och köttäta”, d. v. s. utesluter från kyrkan och ålägger fasta.”

   Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag hade väntat mig att så här ett valår att svenska politiker av lojalitet, jämlikhet och respekt för andra skulle ha påbjudit att hela landet skulle fira ramadan tillsammans. Vilken fantastisk folkfest skulle inte detta ha blivit! Tänk bara hur våra politiker skulle ha bjudit över varandra. En del skulle kanske ha gjort som Gandhi och till och med svält sig igenom nätterna. Det förvånar mig storligen att inte svenska kyrkan tagit ett sådant ramadan initiativ . Men säkert kommer det nästa år.

  Dessutom skulle det säkert ha varit bra för klimatet och kanske hade då inte den innevarande månaden varit så plågsamt varm och solig?

  Gillad av 7 people

 3. Hans Högqvist skriver:

  Ett stort antal fastande bilförare utgör givetvis en fara under ramadan.
  Undersöker Trafik säkerhets verket följderna av detta? Eller är det i strid med värdegrunden?
  TSV har tidigare undersökt olycksfrekvens med avseende på etnicitet och funnit att folk från Mellanöstern är drygt fyra gånger farligare än svensken i trafiken. Om det är speciellt för ramadan mins jag inte. Jag hittar inte detta på TSV nu (har funnits tidigare!).
  ”Petterson” skrev: https://petterssonsblogg.se/2013/07/16/araber-farligast-i-trafiken-2/

  Gillad av 1 person

 4. Fredrik Östman skriver:

  Vilken klockstapel brinner i år? Vilket blir årets terrordåd? Vilka småflickors heder och livslust skall i år offras till den främmande guden? Vad gör de här? Jag vill inte ens veta att det finns något som heter ”rammadann”.

  Gillad av 7 people

 5. Eva Danielsson skriver:

  Nu hör jag till dem som tror att kortvarig fasta då och då faktiskt är hälsosamt för vuxna. Fast inte utan att dricka mycket och att få i sig lite salt. Någon ledig dag.

  Ramadan är väl ingen fasta egentligen utan bara att man vänder på dygnet. Så man sover för lite och äter för mycket då kroppen är inställd på vila, på natten. Och är uttorkad och yr under dagen då man jobbar. Om man jobbar.
  Barn ska naturligtvis varken fasta eller vara uppe på nätterna. Och vårt samhälle ska inte anpassa sig en millimeter till en religiös tradition som inte hör hemma här.

  Om man flyttar hit och vill bo här så får man anpassa sig till hur det går till här. Svensk kultur är bäst just i Sverige och är vad som gäller här. Punkt. (Häv mångkulturslagen från 1975).

  Det är inget tvång att bo kvar här om man gillar något annat sätt att leva och föredrar någon annan kultur.

  Gillad av 9 people

  • Margareta skriver:

   Jag håller helt med dig. Kortvarig fasta kan vara bra, kroppen får vila och de inre systemen likaså. Men man MÅSTE dricka mycket hela tiden. Och helst inte har ett arbete att tänka på.
   Jag tycker Ramadan verkar vara en konstig form av fasta. Upp- och-nedvända världen. Varför i hela fridens da´r avhålla sig från mat och dryck när detta behövs som bäst, under den verksamma dagen, och sedan slå till med massor av mat och dryck under natten. Kan absolut inte vara hälsosamt för kroppen som skall använda natten för att vila. Skiftarbetare får ju rådet att äta så litet men så nyttigt som möjligt under nattens timmar för att kroppen skall klara skiftet.
   Jag har också ett intryck av att nattamaten under ramadan både är fet och söt men jag kan ha fel.
   Vid intervjuer säger muslimerna att man både är närmare gud och tänker på människor som är fattiga och utan mat just under ramadan. Konstig argumentation men har man inte ätit och har blodsockerproblem kan vad som helst hända med ens hjärna. Det sista argumentet att tänka på de fattiga tycker jag innehåller ett synnerligen obehagligt överhetsperspektiv. Om man är medveten om att det finns människor som är fattiga och inte har råd att äta sig mätta borde man väl tänka på dem året runt.

   Gilla

   • rudmark skriver:

    Kommer visst en period efter Ramadan/Rafadan(Turkiet) där man ägnar sig åt att ger gåvor åt fattiga.
    Jag gillar Lennart Bengtssons ide om att hela Sverige ska fira Ramadan, alla affärer stängda hela dagen, Systembolaget också naturligtvis. Eftersom vi inte kan litas på i att ge pengar till tiggare och andra kan en särskild skatt införas under denna tid, 50% till korrekta organisationer, och 50% till staten. Könsstympning och barnäktenskap bör vara tillåtna under denna period.

    Gilla

 6. inger Bergane skriver:

  Håller med föregående skribent. Vara utan mat under dagarna!!! du får ju äta när solen går ner, det finns de som inte får tag i mat överhuvudtaget.

  Gilla

 7. MartinA skriver:

  DN har en islamkritisk artikelserie idag. Litet märkligt egentligen, en liberal tidning som försvarar liberalismen:
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/hot-om-doden-skrammer-ex-muslimer-fran-att-lamna-islam/
  https://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/hon-vagar-inte-lamna-islam-hor-mariams-berattelse/
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-i-ett-fritt-land-far-man-valja-religion-och-valja-bort-den/

  (notera att jag avskyr DN och att jag är övertygad om att DN har gjort den här försiktiga kurskantringen de senaste två åren av rent cyniska och onda skäl. Men rätt ska vara rätt)

  Gillad av 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.