Hur man kan göra tillvaron mer komplicerad och varför staten gillar det

Patrik Engellau

En av de mest fascinerande men samtidigt svårbegripliga fenomenen i vår tid är relationen mellan å ena sidan politikerväldet (inklusive det välfärdsindustriella komplexet) och å den andra PK-ismen. Å ena sidan en organisatorisk apparat, å den andra ett tänkande. Hur hänger de ihop?

Frågan blir desto svårare som apparaten och tänkandet inte har något gemensamt ursprung utan bara råkade träffas varvid tycke uppstod. På den vägen är det. En härlig och ömsesidigt välgörande relation som bara blir intimare med åren.

PK-ismen, eller rättare sagt postmodernismen, ty PK-ismen är postmodernismens politiska gren, uppfanns och befinner sig under ständig vidareutveckling vid amerikanska universitet.

De flesta, även en sådan intellektuell höjdare som Jordan B. Peterson, anser att PK-ismen är en vänsterrörelse som har något med marxismen, kanske ”kulturmarxismen”, att göra. Det har jag svårt att förstå, i varje fall så länge ”vänster” och ”marxism” uppfattas som någon sorts underifrånperspektiv. PK-ismen har det motsatta, nämligen ett makt- och uppifrånperspektiv. Till exempel eftersträvar PK-ismen motsatsen till det öppna, fria, demokratiska samtalet. PK-ismen är ett verktyg som makten kan använda för att tysta sina motståndare.

Att PK-ismen används för att försöka kväva det fria, demokratiska samtalet inser man tydligt när man på YouTube ser hur det går till vid framstående amerikanska universitet där det närmast verkar rutin att PK-studenter försöker störa ut föredrag av just sådana som Jordan B. Peterson. Hans åsikter ska inte få höras.

Hur menar jag? Att PK-istiska amerikanska studenter som försöker tysta sina motståndare skulle ha makt? Nej, det här är ett resonemang i två steg. Det första steget är att argumentera att PK-ismen och dess adepter hatar det fria ordet och det ordnade och disciplinerade intellektuella samtalet. PK-ismen är medfött intolerant. PK-ismen har mer med Hitler och Stalin att göra än med Churchill. (För all del, Stalin var ju marxist, så där finns en koppling mellan PK-ismen och vänstern. Svårt, det här.)

Resonemangets andra steg är kopplingen mellan PK-ismen och politikerväldet. Politiken hade från början – från början betyder sedan demokratins genombrott – ingen egen ideologi utan jobbade med tänkesätt som hade förankring i det civila samhället, till exempel liberalism och socialism. Men när politiken formade sig till ett eget intresse med egen maktapparat behövde den en ideologi som gestaltade dess världsbild. När politikerväldet upptäckte PK-ismen sa det bara klick.

Politikerväldet har nytta av PK-ismen på flera sätt. Jag kan komma på tre sätt.

Det första är PK-ismens, enligt exemplet med de intoleranta och yttrandefrihetsfientliga amerikanska studenterna, inneboende auktoritära karaktär. PK-ismen vill inte resonera med folk som tycker annorlunda utan bara tysta dem. PK-ismen går aldrig i bräschen för yttrandefriheten. Klätt i PK-rustning behöver politikerväldet aldrig ge sig i diskussion på lika villkor med exempelvis skattebetalarna. Det räcker med att stämpla dem som rasister och brunråttor.

Den andra fördel som PK-ismen ger politikerväldet är att den kan användas för att förvirra och desorientera skattebetalarna, alla dem som borde har kurage att likt Leif Östling utbryta: ”Vad fan får jag för pengarna?”. Låt mig ge ett exempel på hur PK-istiska tankar kan få en vanlig medelklassare att helt tappa sitt intellektuella fotfäste i tillvaron.

Det handlar om intersektionalitet. Den första grupp som definierade sig som förtryckt av den vite mannen var kvinnorna. Sedan kom de svarta, eller också kom de svarta före kvinnorna, det spelar inte så stor roll. Sedan upptäckte många andra minoriteter att de också var förtryckta av den vite mannen och hans samhälle, till exempel bögar och samer.

Ju fler minoriteter som upptäckte hur förtryckta de var – och därför krävde exempelvis kvotering och positiv särbehandling – desto mer komplicerat blev det hela. Skulle exempelvis den som både var eskimå och lesbisk ha mer positiv särbehandling än den som bara var rom?

Intersektionalitet är läran om de förtryckta minoriteternas inbördes rangordning. Sådant studeras på universitet. Hela diskursen kan förstås bli hur verklighetsfrånvänd, teoretisk och komplicerad som helst. När en vanlig medelklassare blir medveten om sådant och inser att det är han som betalar för verksamheten så vill han bara dra täcket över huvudet och slippa tänka på det övriga samhället. Han håller tyst, vilket är syftet.

Den tredje nyttan som PK-ismen gör för politikerväldet är att identifiera nya arbetsuppgifter som gör att politikerväldet måste ha mer pengar och mer makt, vilket naturligtvis är precis vad det önskar sig. Ta doktrinen om värdegrunden och allas lika värde som exempel. Ingen vet vad detta betyder. Det finns därför ingen gräns för hur mycket forskning och utredning det krävs för att försöka skaffa sig en uppfattning. Det behövs hur många seminarier och kurser som helst för att alla som arbetar inom det välfärdsindustriella komplexet ska bli delaktiga av vad man tror sig ha kommit fram till. Det görs nya rön varje år, så frågan är outtömlig.

Jag sa ovan att alla PK-ismens idéer kommer från USA. Det är inte riktigt sant. Det här med värdegrund och värdegrundsarbete är en unik svensk uppfinning. Och föreställningen om allas lika värde är som bekant bara en svensk felöversättning av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, där det på andra språk (utom norskan) i stället står att alla människor är lika i värdighet.

90 reaktioner på ”Hur man kan göra tillvaron mer komplicerad och varför staten gillar det

 1. Bo Svensson skriver:

  Om mainstream-media hade skött sin uppgift som det var tänkt, hade tramsandet satts på plats och galenskaperna i politiken hade aldrig realiserats. – Det är i makten över media man skall hitta regissören och politiker och journalister är bara aktörer enligt ett färdigt manus. – De som inte gör rätt, byts ut.

  Gillad av 1 person

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Kan Patrik förklara för oss mindre.bevandrade varor journalister är undantagna från efterlevnad av GDPR reglerna!

    Gilla

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Kan Patrik förklara för oss mindre.bevandrade varor journalister är undantagna från efterlevnad av GDPR reglerna!

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    1: Samma som alla andra.
    2: Fritt tankeutbyte är en av demokratins grundförutsättningar.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Jag vet inte om din fråga är retorisk men eftersom jag ägnat lite tid åt de här frågorna ska jag försöka svara.

    Main Stream Media är beteckningen på de massmedier som når ut till de flesta hushåll i ett land. Mot det begreppet står Alternate Media, som genom Internet har fått verklig betydelse.

    I Sverige består MSM huvudsakligen av SvD, DN, Expressen, Aftonbladet Sveriges Radio och Sveriges Television.

    Tanken var att den viktiga nyhetsrapporteringen skulle nå folket via dessa medier och att den förmedlingen skulle vara neutral och utan politiska hänsyn.

    Med tiden har det visat sig DELS att det skett en kraftig ägarkoncentration i medievärlden med kapitalintressen i bilden. Detta har påverkat nyhetsrapporteringen.

    Härtill kommer det fenomen som kommer ur Operation Mockingbird som var en konspiration mellan CIA och MSM och som började med Washington Post omedelbart efter andra världskriget.

    Operation Mockingbird innebar att viss information gavs företräde framför annan och att journalister tubbades. PK-ismen var född.

    Ägarinflytandet och korrumperandet av journalistkåren har ökat med tiden. Endast tack vare Alternativmedia är det idag möjligt att få en någorlunda fullständig bild av verkligheten.

    Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vilka krafter styr, eller äger våra media?

   Samma krafter, som med Allah till buds stående medel,
   vill destruera Nationalstaten Sverige…

   Samma krafter som rikligt belönade Fredrik Reinfeldt efter väl utfört uppdrag!!!

   I vars fotspår Ulf Kristersson vill följa…
   Rakt (M)ot (S)tupet, som lämlar brukar tåga i raka led!

   Med värdegrundsbibeln i högsta hugg!
   Mot vår kulturella undergång!

   Gillad av 2 personer

  • Tor skriver:

   Man behöver bara gå till vårt grannland Norge;

   Serien Hjernvask dödade ”genusforskningen”.

   Tittade just på serien Lilyhammer med Bruce Springsteens guitarist Steven van Zandt.
   Skulle aldrig kunna göras i Sverige.
   Driver med allt; Traditioner, invandrare, knuttar, politiker, norrmän och kvinnor.

   Om det inte händer något radikalt efter valet i höst, ( hur stor är chansen för det), så hoppas jag att Norge, Danmark och Finland kan ta över styret i Sverige.

   Gillad av 2 personer

 2. A skriver:

  Jag tycker du verkar lite naiv idag PE. Som jag ser det är alltihop du räknar upp verktyg att användas ovanifrån. Vad får dig att tro nåt annat?

  Mvh A

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Jo PK-ismens idéer har utmejslas så, att de ledande i ‘PK-Sekten’ kan skaffa sig egna fördelar och förtrycka det nettoskattebetalande folket.

   Sektens förtryck sker genom t.ex. SVT/SR, Skolverket, Universiteten, Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Domstolarna, MSB och Migrationsverket, för att nämna några.

   De svåra, efter höstens val, blir att byta ut ‘Sektledarna’ till mer nationellt sinnade ledare. Ledare som kan lägga om kursen från PK-indoktrinering, politisk korrekthet och korruption till en mer verklighetsförankrad, nyttig och rimlig politik, gentemot det nettoskattebetalande folket.

   Gillad av 6 personer

 3. elak skriver:

  Snälla Patrik: Marxism strävar väl inte efter det öppna fria samtalet? Både PK och marxismen strävar efter makt genom att påstå sig representera förtryckta grupper. Marxismen huvudsakligen ekonomiska strata, medan PK etno/sexo/religiösa.

  Gillad av 7 personer

  • olle reimers skriver:

   Om man som Patrik har ett förflutet i vänstern kan det förstås vara svårt att acceptera dess inneboende ondska.

   Det djävulska och illistiga med vänsterrörelsen är dess totala frånvaro av empati. Dess största tillskyndare har varit monopolister som Rockefeller och Rotschild som snart insåg att om man jobbade i skydd av dessa ”nyttiga idioter” kunde man utvidga sin makt utan begränsning.

   George Orwell visste vad han talade om.

   Gilla

 4. Laggar skriver:

  Minoriteter blir en grupp som bildats av sociologer i relation till alla andra. Summerar man alla minoriteter så blir de tillsammans större än det som är majoriteten. Någonstans fallerar resonemanget. Vad är en minoritet? Min familj är en minoritet men känner sig inte som en minoritet. Begreppet används som politiskt slagträd men beskriver inte en social situation. Det är som om man inte vill ”befrämja” minoriteter utan slå mot ”majoriteten”, dvs dem som uppfattas som makthavande och som man inte annars vet hur man skall angripa. Man vill angripa och då behöver man ett tillhygge, i detta fall ”minoriteten”. De makthavande vet inte hur de skall försvara sig utan ger efter på punkt efter punkt.

  Gillad av 3 personer

 5. Lars Strömberg skriver:

  Jag är inte konspiratoriskt lagd – och har dessutom en ganska klen förmåga att tänka i komplexa banor. Båda dessa faktorer leder mig i andra tankebanor än Patriks:
  Jag tror inte på förekomsten av listiga, intrikata och välorganiserade system. Jag tror inte att PK-ismen finns. Jag tror att det bara handlar om ängslighet hos den enskilde individen. Att inte stöta sig (med ”fel” grupper). Att framstå som god. Att själv betraktas i god dager.
  Pur egoism, således.
  Det kanske inte behöver vara mer invecklat än så?

  Gilla

  • Aha skriver:

   Att beakta ditt perspektiv är viktigt. I den stora massan som prioriterar annat än att tänka på samhällsfrågor så är det nog ängsligheten att göra och tänka fel som dominerar. Jag är också tveksam till förekomsten av de listiga, intrikata och välorganiserade systemen. Däremot är jag övertygad om att PK-ismen finns och att den utgör en viktig födslokrok för många. Lismandet är stundtals vedervärdigt.

   Säg de rätta sakerna och du får de rätta jobben.

   Gilla

  • Bärnstenar skriver:

   Med andra ord är PK-tänket något endogent och inte exogent. Jag håller till stora delar med. Det är huvudsakligen i vårt empatiska system vi bör söka orsakerna, och inte i det väl organiserade.

   Men likväl får det stora och genomgripande samhällskonsekvenser.

   Att vi i hög grad saknar en seriös debatt från de PK-aktivas sida beror nog på tänkandets emotionella karaktär.

   Att diskutera känslor tar sällan någon ur dem. Emotioner sitter i. De fastnar. Som smådjur i kåda. Som blir till bärsten, med oss själva som emotionella inneslutningar.

   Gilla

  • Björn skriver:

   Jag tror heller inte att ”PK-ismen” ”konstruerats” av några konspiratoriska tänkare! Jag tror att fenomenet har uppstått ur religiöst förtryck, överdriven respekt för auktoriteter, rädslan för att göra/tycka fel och bli ifrågasatt, och en önskan om att anses vara MINST lika ”god” som andra! Allt detta tillsammans, har skapat en ynklig, ryggradslös och sektliknande skara människor! Som dessutom bevakar och rapporterar varandras ”felsteg”! Men den förmenta ”godheten” gäller verkligen inte alla! Utomstående och oliktänkande, hatas och smutskastas för att de inte rättar in sig i ledet! Vänstern/sossarna var sluga nog(faktiskt!), att tidigt ta kontrollen över denna menlösa ”fårskock”, och göra dem till sina representanter och ”fotsoldater” inom i stort sett alla samhällsfunktioner!

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Vad ska man så med tankesmedjor till? Varför förser George Soros sitt Open society med miljardtals dollar? Varför har alla de traditionellt öppna och liberala universiteten som Harvard, Princeton, Berkley m.fl. blivit helt galna med efterföljd i Europa och inte minst Sverige?

   Tror du att kommunismen också var en följd av lättja och rädsla?

   Det är medvetenheten om att det finns personer som, liksom du, inte vill tro att det finns några konspirationer, som i själva verket skapar utrymmet för dem. De behöver inte ens verka under jorden utan i fullt dagsljus. Det är ändå ingen som ser dem.

   Gilla

   • Hovs_hällar skriver:

    Lars Strömberg — PK-ismen är ingen traditionell rörelse, utan en slags mass-psykos. Det finns åtskilliga exempel på sådana psykoser, ex-vis Kulturrevolutionen i Maos Kina.

    PK-sektens idéer är för övrigt härledda ur marxismen, som faktiskt alltid har varit en totalitär makt-suktande ideologi, som i likhet med islam, enbart är ute efter att slå ner allt motstånd och ta makten över världen.

    Gillad av 8 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Politiska partier, NGO med bidrag från det offentliga. MSM. Dessutom samarbetar alla dessa. Betalda av oss som inte kommer undan skatterna.

    Gillad av 5 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Presstödslämnarna – chefredaktörerna / marknadscheferna / redaktionscheferna – ledarskrivare- journalister – reportrar har väl en mycket tydligt organiserad hierarki? Vem törs säga att ”vi skiter i presstödet och skriver vad vi verkligen tycker”.

    Gilla

 6. Jvk skriver:

  Jag förstår inte hur du kan missa kopplingen till marxismen och den mycket direkta symbiosen med dagens politikervälde. Det är tankarna om en kollektiv inneboende rättvisa, kollektiv skuld och att ”någon” måste göra något åt det, tadaaa, vem? Jo politikerna så klart, eller förr mera explicit, en kommunistisk diktator. Att bara ha en diktator går inte att sälja just nu så därför har man ett politikervälde så att man kan låtsas att vi har demokrati. Istället är det som allt fler börjar inse, de enda demokratiska dimensionen i Sverige är för 7-klövern, eller mot. Vi har en binär demokrati, där det lika gärna kunde stått mellan en diktator och SD, som 7-klövern och SD. Jag är halvvägs genom denna ganska långa debatt om politisk korrekthet:

  Stephen Fry och Jordan Peterson på ena sidan mot pk-ister. Det lustiga är att även om debatten bitvis är hätsk så är det ju fyra vänstermänniskor som debatterar, Jordan är känslomässigt vänster men upptäckte genom egen erfarenhet vilka onda hycklade personer som är vänster tror jag, Fry också, det som förenar de två är en ÄRLIG analytisk förmåga. Vänster, liberaler och pk-ister saknar ärligheten. Jag tror aldrig att de ärligt prövar argument och sakförhållanden som går emot deras doktrin, är det ett av kännetecknen på att en ideologi övergår i religion? Problemet är att en simpel religion som pk, eller islam för den delen, blir helt tom på innehåll om man inte tar det bokstavligt, skalet är allt. Såtillvida så har både muslimer och pk-ister rätt, deras tro är inte som kristendom eller buddhism, som har ett innehåll som kan tolkas och giftas med verkligheten. I mötet med verkligheten så dör pk-isternas och muslimernas tro, därav den intellektuelle ohederligheten, därav de tiotals miljoner mördade i kommunismens namn och alla de som nu mördas i islams namn. Ideologierna klarar inte mötet med verkligheten och pk-debattörerna vägrar inse att de bara debatterar sin politiska ståndpunkt, inte pk som bara är en metod för att nå makt. De kan inte göra något fel, inget är fel i deras position och det är omöjligt att gå för långt i kampen för vad de kallar rättvisa. De är nazismens och kommunismens arvtagare i detta.

  Gillad av 7 personer

  • Jvk skriver:

   Jag tycker det är slående i debatten ovan hur pk-isterna så tydligt agerar som om de har vind i seglen. De vägrar svara på när vänstern går för långt (utom pk-svaret att man är emot våld, det är man ju alltid tills man själv drar i spaken) och de vägrar inse att deras framgångar beror på avsaknad av samlat motstånd från just den grupp de hatar, vita västerländska män. JP förstår vart detta kan leda, Stephen Fry också, men pk-isterna har flyt idag, de inser inte att de skapar exakt den historia som de lägger vid fötterna på vita män. De inser heller inte att en grupp av arga svarta, arga muslimer, arga kvinnor, arga homosexuella, arga transpersoner och arga metoo-artister och hycklande politiker blir en ganska sketen armé. Mjukarmad, oorganiserad och agiterad i en salig blandning. Andra världskriget utkämpades av andra: vita anglosaxiska män, mot vita tyskar mot vita ryssar och en del japaner och kineser och indier, just de grupper som har minst aktier i pk. De dugliga. Hur kan pk-isterna vara så dumma?

   Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    De saknar förmåga att tänka strategiskt. Just detta att de tror sig ha vind i seglen märker vi ju nu när S inte går framåt. Då kliver deras stödtrupper fram och vill ha mer PK. Ganska bra för oss som vill ha bort PK gänget.

    Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Jag tror väl att de flesta människor med hjärta och mat för dagen har en naturlig fallenhet åt vänster. Det som händer är dock att en del av oss har upptäckt med vilken cynism vänsterrörelserna har drivits.

   Vänsterideologerna är per defintion onda människor eftersom de har som mål att KROSSA och inte att bygga upp.

   Jag tror emellertid att det som pågår i kölvattnet av George Soros Open Society och allt det elände som den medfört och som nu blottläggs genom de alternativa medierna och modiga personer som Jordan Peterson och Stephen Fry; har skapat en stark motrörelse som har en chans att lyckas.

   Vänstern har gått för långt i sin arrogans och de vanlga hyggliga människorna börjar långsamt vakna upp och se vad det var förslgas kläder deras kejsare egentligen hade på sig.

   Gilla

   • Jvk skriver:

    Jag håller inte med om detta utan tror att det är för att en mera djup förståelse av verkligheten sommar fick sig till livs av myter och bra religiös tradition slängdes ut med badvattnet och dessa vänstertankar kapade då åt sig ”den goda delen”, men glömde resten. Men religiös tradition är ett paket, tar du bort en väsentlig bit så får du ondska.

    Gilla

 7. Fredrik Siarsson skriver:

  Alla tider har sina irrläror. Häxprocesser, alkemi, frenologi och slutligen genusteori.

  Medborgerlig samling står för en annan verklighetsbeskrivning och lösningar på de problem som finns. Kolla deras nylanserade rättspolitiska program.

  Gilla

 8. Lars Strömberg skriver:

  Det är ganska mycket av ”Så här är det; Så här ligger det till…” och hyfsat lite av ”Jag tror att; Kan man tänka sig att?..”
  Men, det är väl så det skall vara i intellekt’ella kretsar.
  🙂

  Gilla

 9. Petrus skriver:

  Jag tycker att Patrik Engellau brukar krångla till det. Det behövs inga krångliga förklaringsmodeller. De som kontrollerar medierna bestämmer. Och det är i hög grad ungefär liknande figurer i Sverige och USA.

  De som kan agera som grupp i politik och finansvärld för att gynna sin egen grupp, och utgör en grupp där andra med annan högsta lojalitet inte kan ta sig in, har också en maktpolitisk fördel. Denna typ av faktor har bl a betydelse vid finansiering av politikers valkampanjer (speciellt viktigt i USA).

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Den som inte varit vänster före trettio års ålder har inget hjärta. Den som fortfarande är vänster efter trettio års ålder har ingen hjärna. Detta fick jag lära mig. Även jag var lite vänstervriden i ungdomen. Men jag har mognat. Alla är inte uppväxta i högreståndsmiljöer där man automatiskt blev borgerlig som ung.

   Gilla

   • Jvk skriver:

    Trams, vänstertrams, ett exempel på indoktrinering, vad var man då före 30 innan den franska revolutionen? Ett exempel på hur vänstern försöker monopolisera den goda positionen när den istället är rakt av ond.

    Gillad av 3 personer

   • Aha skriver:

    Jag var emot vänstern i femtonårsåldern, intensivt emot -68 rörelsen. Vänstern var för mig slashasarnas parti, att ta från andra var ju parollen.
    Sedan dess har det svängt fram och tillbaka för mig, dock aldrig ut på vänsterkanten utan mest allmänt borgerlig.

    Sedan måste man också se på de politiska företrädarna. När det gäller sjuklövern har de trots inte en alls försumbar kritik, genom invandringspolitiken genomfört en omdaning av Sverige som inte har fungerat bra och som inte bådar gott för framtiden.
    Förtroendet för Sjuklöverns politiker är därför förbrukat för min del. Kommer aldrig lägga min röst på partierna så länge dessa politiker är med och styr.

    Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    För mig var det främst den totala glädjelösheten som slog mig hos vänstern i min barn-och ungdom.

    Min tro att de var uppfödda med hat som de fick sig itutat innan de fyllt fem år.

    Av någon anledning blev Marita Ulvskog, som ju var född i de mörskaste kommunistskogarna i Norrbotten som symboliserade denna hatiska inställning. Margot Wallström tillhör samma familj.

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Men vänstern uppstod väl i slutet av artonhundratalet eller möjligen i början av nittonhundratalet. Före dess hade väl inte folk i allmänhet nån större möjlighet att tycka särskilt mycket. Varför hände Franska revolutionen? Tja, till slut blev folk tillräckligt arga och ansåg sig inte ha mycket att förlora på att slå ihjäl överklassen. Men de fick strax en ny överklass.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Vänstern uppstod, under denna beteckning, under revolutionen i Frankrike. Den är fast förbunden med Upplysningens falska rationalitetsideal, som går ut på att förkasta allt man inte förstår i stället för att försöka förstå det man inte förstår. Vänstern blir internt en kamp om vem som kan spela dummast, vem som kan förkasta mest, ty ju mer man förkastar, desto ”rationellare” är man. Naturligtvis fanns dessa sentiment och tendenser före revolutionen i Frankrike, då under rubriken ”kätteri”.

    Gillad av 2 personer

 10. Att plocka godhetspoäng - PK-ismens kärna skriver:

  Man kan försöka släppa allt vad ideologi heter och resonera mera funktionellt. Mänsklig svaghet har vi lätt för att hitta. Vi lever alla inom hierarkier och har väl utvecklade tentakler för att identifiera svaghet. Sant eller inte spelar mindre roll. Svaghet i sig uppväcker sympatier. Fråga vilken försvarsadvokat som helst.
  Vi hittar svaghet i över- och underordning. I relationen arbetare och kapitalägare. Mellan fattig och rik. Hos förtryckt och förtryckare. Bland utnyttjade. Alltid placerat på en vertikal hierarkisk axel, med svaghet underst.

  In på scenen träder nu en tredje aktör in. En publik sådan. Det är då triangeldramat uppstår. Den tredje gruppen sätter sig på läktarplats och iakttar. Det är också han som till stor del definierar svaghet. Och ser sig som dess självklara representant. Tar ställning för den svage. Som han själv intellektualiserat fram – som varande sådan.

  Dramaturgi i långfilmer består ofta i att den svage reser sig upp mot den starke. Långsamt krälar sig upp i ett överläge…slut på filmen…publiken lycklig. Att gå från svaghet till styrka väcker lätt våra sympatier. Famnar det goda inom oss. Ger rentav en godhetskick. Att försvara destruktiva förtryckare eller översittare gör ingen hög.

  PK-ismen sitter alltid på läktarplats – vid sidan om. Vill plocka godhetspoäng genom att hålla på det svaga laget. Och även hetsa fram det. Det värmer det empatiska systemet.

  Att identifiera svaghet, har hos PK-folket, utvecklats till en slags paradgren. Något som även politiker och kändisar tagit efter. Krasst uttryckt parasiterar man på den vertikala axeln – den som består av svaghet under maktens stövel – men utan att själv vara under den.

  PK-ismen – likt 68-rörelsen en gång i tiden – består av en läktarrörelse. En slags förfinad form av huliganism. Som utsett sig själva till de godas representanter. Gärna i akademisk förklädnad. Som sekundärt övriga aktörer inte är sena att utnyttja. Tämligen banalt egentligen. Speciellt när den tredje parten själv definierar svaghet hos den andre. Detta utgör PK-ismens kärna. Som även bär dess framgång.

  Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   Stlin kallade de identifierade grupper som du nämner för ”nyttiga idioter”. Precis så är det! Sadism förklädd till godhet.

   Gilla

 11. Östrahult skriver:

  Jag kommer ofta in på de ekonomiska aspekterna av PK-ismen, detta eftersom jag tror att ekonomiska faktorer betyder mera än vad man vill tala om. Exempelvis tycker jag det är intressant att fundera över hur en kurdisk komiker som anlitat en känd terrorist för svartarbete kan ha ett marknadsvärde på 30 000 kr i timmen. Om det är med eller utan moms vet jag inte.

  Detta är i vilket fall vad Tidaholms kommun betalat för ett inställt föredrag vars syfte var att göra kommuninnevånarna positivt inställda till invandring.

  Några iakttagelser med anledning av detta är att invandring måste vara en extremt lönsam verksamhet eftersom det kostar så mycket att enbart någon pratar positivt om den.

  För det andra måste det väl finnas något för samhället viktigt skäl att göra avsteg från principen om allas lika värde, vissa är tydligen värda 60 000 per dag (om det är med eller utan moms är okänt.).

  Gillad av 1 person

 12. Aha skriver:

  Angreppen som de politiskt korrekta nu gör mot Yttrandefriheten måste stävjas. Den grundlagsskyddade åsiktsfriheten är kväst.
  Kyrkan vägrar hyra ut konferensrum till SD, Jan Sjunnesson förhörs om två bokomslag, man får inte vara med i fack om man är medlem i SD.
  Näthatsgranskaren är en organiserad civil angiveriverksamhet som dessutom får statliga medel. I sann intersektionell anda räknas inte hets mot vit manlig befolkning, antagligen de mest frekventa hetsbrotten. Vänstergrupper har satt i system att anmäla inlägg på Facebook och liknande. Facebook och Youtube tar sig friheter och agerar åsiktspoliser.
  Public service vägrar envist att släppa fram åsikter utanför åsiktskorridoren.

  Det är mycket på gång och en opinion måste bildas;
  ”Ge fan i att tafsa på yttrande- och åsiktsfriheten!”
  Det behövs en #metoo för allt detta tafsande. Träd fram och berätta hur åsiktspoliser agerat mot er.

  Gillad av 5 personer

 13. oppti skriver:

  Att vara diskriminerad och förfördelad är en känsla som inte kan objektivt negligeras.
  Vem , utom Zlatan , har fått allt han önskade sig och alltid fått stå i första ledet.
  Misstanken om att det är på grund av plattfoten eller färgen på ögat som gjorde att nån annan valdes först räcker för den enskildes känsla av utsatthet.
  En negativ spiral kan uppkomma vilket inte förstärker chanserna .
  Lite ödmjukhet och förståelse för dem som väljer är välkommet!

  Gilla

  • Björn skriver:

   När jag gick på gymnasiet i slutet på 60-talet, var skolans ”marxisterna” de värsta översittarsvinen man kunde tänka sig! De läste ryska för att imponera, och hade en äckligt högdragen attityd till oss vanliga, politiskt ointresserade elever, som ”inte fattade någonting om hur orättvist samhället var uppbyggt”! Det är dessa som idag kontrollerar större delen av PK-sekten!

   Gillad av 1 person

 14. Sixten Johansson skriver:

  Ett bra komplement är artikeln ”Makt” i svenska Wikipedia. Själv ser jag varje ideologi som sekundär, i huvudsak maskerad ekonomi + maskerad psykologi. Makt strävar uppåt som längs en mittpelare i vårt psyke alltsedan jag-medvetandet vaknat. Den går via samhället upp i himlen. Makt alstrar samtidens svåraste problem: parasitär ekonomi och infantil psykologi, där båda dessa drivande hjul i vår tid saknar ledarskap, samhällsband och ansvar.

  Enligt W-artikeln är makt direkt kopplad till den fria viljan. Den definieras dels som förmåga att uppnå ett mål eller skapa något efter sin vilja. (Viljan gör alltså varje individ till skapargud. I vår tid tror de skriftlärda att ord skapar människor och övrig verklighet). Men huvuddefinitionen av makt är att kunna påtvinga andra varelser sin vilja. (Redan barn utövar alltså makt. Vi är gruppvarelser och alltid både subjekt och objekt för makt. Psyket kan göra sig hårdare och mäktigare än den gud som accepterar människans fria vilja).

  W-artikeln beskriver en mängd olika typer av maktresurser och sätt att utöva makt. Allt detta praktiseras ständigt i privatlivet, arbetslivet och politiken. Genom historien har man tvingats skapa bojor, hierarkier, lagar och moral för att hålla maktutövandet i schack. När dessa i vår tid faller sönder, så uppstår automatiskt parasitism och infantil hybris. Om inte nya spärrar och vuxenvälde kan etableras ser det nattsvart ut i varje riktning: individualistisk anarki, mobbvälde, statsdiktatur eller gudstyranni.

  Gillad av 1 person

 15. johan utan land skriver:

  Visst är postmodernismen en utväxt av marxismen. En mutation om man så vill. Det marxister i den fria världen jobbar på är förstås att bryta ner och förstöra och skapa grogrund för en revolution som de likt kamrat Lenin 1917 kan kapa.

  Det de har missat är att de redan, som någon kommentator uttryckte det, sitter i chefsparasitstolen. De har redan makten här men de håller lik förb. på utradera grunden för landets (och sitt eget) välstånd. Obegripligt. Kan bara förklaras med att de gått i flumskolan. Det de också missat är att västs försprång är borta och att andra makter är i fatt och snart förbi.

  Lycka till med att konkurrera med Kina i framtiden. Ett Kina som ironiskt nog leds av riktiga marxister. Marxister som lärt sig av historien och som verkar för att stärka den materiella basen i sitt jätterike.

  Gilla

 16. Lars Strömberg skriver:

  Ja, jösses. Att folk (flertalet dessutom) är ytterst lättmanipulerade – låter sig manipuleras – tycker jag visar sig i helt andra sammanhang än vad man ska (verka) tycka. De flesta tycks mig vara flockvarelser med hyperkänslig förmåga att bevaka omgivningen och samtidigt mer eller mindre avstängd förmåga att tänka själva:
  Se bara på alla tatueringar; rakade skallar; jeans med trasiga knän; grilla-hajpen; Thailand-hajpen; Suv-bilar; grabbig osäker bredbenthet och kvinnors tillgjorda ständiga leende och gullighet.
  Allt detta får åtminstone mig mer avogt inställd än specifkt ”PK-agerande”.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Enade vi stå, söndrade vi falla. Vilket språk skriver du på? Har du hittat på det själv? Varför följer du dess regler? De är ju helt godtyckliga och konventionella. Har du hittat på meningen med ditt eget liv själv också, eller ansluter du dig till en godtycklig och konventionell variant i detta fall? Tror du på kärleken? Förkastar du allt mänskligt?

   Gillad av 1 person

 17. Magnus Rosensparr skriver:

  Amerikanska universitet är kraftigt infekterade av PK-ismen (postmodernismen) och har utvecklats där under lång tid, men farsoten uppfanns av Frankfurtskolan i Europa under 1930-talet …

  … och sedan:

  ”Skulle exempelvis den som både var eskimå och lesbisk ha mer positiv särbehandling än den som bara var rom?”

  Men Patrik då! Akta så inte Justitiekanslern och Nationella insatsstyrkan gör ett tillslag på DGS:s redaktion. 🙂

  Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Von oben perspektiv snarare…

   Karl Marx var kusin med ”Råttorna”…
   The Rothshields!

   Knappast en tillfällighet?
   Överklassen vurmar nog inte speciellt för de förtryckta!

   Marx gjorde väl inte ett hederligt handtag i hela sitt liv!
   En parasit…

   Gillad av 2 personer

 18. phnordin skriver:

  PK-ismen är en slags godhetskult framförd av populister på vänsterkanten. Grunden är en förenklad bild av verkligheten baserad på utopier och ej sällan på havererade filosofiska mönster. Att bemöta denna verklighetsuppfattning med sakliga debatt är inte alltid lätt-populistiska argument har stor slagkraft-och kräver goda insikter och skicklighet.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   ”Godhetskulten” som du rättvist betecknar den är sprungen ur hatet mot dem som har någon form av kapital. Nu får de chansen att förverkliga sina mordiska idéer och tycka att de är Robin Hood.

   Gilla

 19. Rob skriver:

  ”Asylsökande över 18 får rätt att söka till de nationella programmen på gymnasiet
  Vid sitt senaste sammanträde beslutade utbildningsnämnden i Lund att asylsökande över 18 som är behöriga ska få rätt att söka till de nationella programmen på gymnasiet, rapporterar Sydsvenskan.
  Enligt nämndens ordförande Anders Ebbeson (MP) omfattas ”inte så många individer mellan 18 och 20 år” av beslutet, men han menar att det finns ett ”signalvärde” i det.”

  Många analfabeter utan svenskkunskaper ska gå en gymnasieutbildning?!!

  Närmare 100% av ”barnen” är dessutom män!
  Blir garanterat berikande upplevelser för svenska skoltjejer!

  Männen som låtsas vara barn har redan fått ett beslut, men MP nöjer sig inte förrän beslutet blir att männen får stanna. En mängd dåliga beslut och lagändringar bär MPs varumärke.

  Jag är oerhört glad att mina barn är förbi denna ålder.

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Mina är det inte och mitt hat mot etablissemanget är bottenlöst och det är min kärlek till mina barn som avhåller mig från att mera organiserat delta i motståndet. Detta har gått för långt, man pantsätter VÅRA barn för sina förbannade utopier.

   Gillad av 3 personer

 20. Lars skriver:

  Visst, PK handlar om att försvara makten och få alla gå i dess ledband. Det är inte vänster eller höger. Det syns så tydligt på dessa sidor hur man är indoktrinerade av borgerliga media (i stort sett all dagspress) och inte förstår och inser hur åsikterna formats där, hur definitionen av samhället och relationerna i samhället formats där. Att man inte ser hur nyliberal individualism står mot försäkringsmässiga samhällsförhållanden (större delen av VIK), att man strävar motsatt montera ned vad alla i praktiken tar för givet, att inkomsten inte avgör allt. Det döljs år efter år med tal om sänkta skatter utan att man diskuterar de ekonomiska produktionsformerna, styrningen av offentlig verksamhet. Här tror man att man är dissidenter och i verkligheten dompterade av en förvirrande borgerlig retorik.

  Ursprunget är kanske från vänster eftersom vänster stått för en fördjupad frihet och analys, men de tankarna är för länge sedan kapade av en individualistisk liberalism, den individuella friheten passar som hand i handske med budskapet att montera ned de offentliga trygghetssystemen, ödet är individuellt, din produktivitet avgör vad du har råd med.

  Skillnaden i syn på samhället mellan socialism och liberalism ligger i de förras betonande av medborgaren som samhällsvarelse, inte atomistiskt skild från samhället, från vad en gång Marx kallade ”produktionsförhållandena”. Kort kan man säga att ”ensam är inte stark”.

  Det som avser den ideologiska biten, VIK, allsköns improduktiva projekt av ideologisk karaktär och allsköns improduktivitet och brist på effektivitet är inte knutet till vänster-höger. Det handlar om hur organisationer som inte är utsatta för yttre tryck, politik eller konkurrens på marknader (som svenska banker i monopolistisk konkurrens) odlar upp olika avarter och det gäller ju även media (den borgerliga pressen, som blivit ideologiskt propagandistisk). De senare har en nyliberal agenda, vill förändra Sverige politiskt, och möter ingen konkurrens, men bryter samtidigt ned media, bryter ned förmågan att analysera och rapportera.

  Hur ska samhället styras och förvaltas och hur säkerställer man ledning med kunnande och kompetens? Hur ser man till att medborgare, som sällan har tid och ork att avsätta sig in i områden utanför sitt yrke (t.ex. samhällsekonomi, filosofi mm) ändå har en tillräcklig bas och kan skilja propaganda från resonemang och beskrivning av reala förhållanden?

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   VIK:arnas enda möjlighet att existera är att det finns andras pengar att leka med. Strypa den tillförseln bör alltså stå högt på prioriteringslistan.

   Gilla

 21. Håkan skriver:

  Är det tillåtet att ironisera lite på DGS?

  Lyssna gärna till en vänsterengagerad, som blivit riktigt varm i kläderna, lätt framåtlutad i en talarstol. Särskilt under en valrörelse. En riktig höjdarupplevelse, faktiskt.

  Lyssna till hur rösten höjs, se hur blicken stelnar, och hur ett känslosamt vibrato får stämbanden att klinga särskilt mörkt. Som i en bra predikan med god akustik.

  Allting beskrivs i socioekonomiska termer. Som svaghet, offer, utsatt, ansatt, pressad, drabbad. Aldrig hittas skuld. Inte heller någon fri vilja. Till och med kriminella förvandlas till offer, för olyckliga omständigheter. Alla människor förvandlas till rön för vinden. Skiljaktigheter i etnicitet och kultur lyser med sin frånvaro.

  Det är bara vi övriga, särskilt svenskar, som är skyldiga. Det är vi som har en fri vilja. Som förtrycker andra. Den skötsamme kan aldrig bli ett offer. Skyldiga alltid de socioekonomiskt mer starka. Speciellt de med något tjockare plånbok, eller de som ärvt föräldrarnas gamla villa eller sommarhus.

  Bara manna singlar ned uppifrån till de definierat svaga, så blir nog allt mycket bättre. Det är så domedagspredikan brukar låta. En predikan som skall få oss övriga att skämmas. Slå ned blicken i egen skuld, kanske efter ett långt och strävsamt arbetsliv.

  Att predikaren själv bor bra. Är ung eller medelålders. Aldrig haft det dåligt socialt. Alltid tjänat bra med pengar, hör liksom inte hit. För de agerar ombud. En svaghetens försvarsadvokat, där alla offertermer kryddar och förstärker den egna predikan. Rentav den egna godheten.

  Man kan dock stillsamt undra lite över varför de inte själva gett sig ut i världen med sitt stora engagemang. Sålt bostadsrätten. Skänkt bort alla tillgångar, och gett sig ut som frivillig volontärer, med endast mat och ett tillfälligt krypin som lön. För att själva göra mänskligheten bot och bättring, i något slumkvarter, eller hos en fattig bonde med tio barn.

  Nej, de blir kvar på sin höga position. Vill rentav klättra mer i anseende. Vårda den egen karriären. Gulla lite i TV4:s morgonsoffa. Medan vi skyldiga sitter i en annan TV-soffa. Rentav modell äldre IKEA.

  Så kan det se ut när vissa politiker går i clinch med stora stygga verkligheten. Frågan blir – vill de själva bottna i den? Eller räcker det med mjukt munläder?

  Gillad av 2 personer

   • Jvk skriver:

    Håller med vänsternissen Lars, de borde alla sättas på en missionsbåt till mörkaste Kongo, Lööf kan vara matros, Ulf kapten, Löfven styrman osv. Hm ok, de hade aldrig hittat ur Öresund men ni förstår poängen. Sen kan de möta sina vänsterpolare därnere, vänster och höger betyder inget längre, hur kan man på allvar göra denna dikotomi när ”högern” också,står för ett skattetryck på över 70%. ALLA är vänster.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Nej fan, borgerlighetens vibrato handlar ju om de usla bidragstagarna och att individens frihet inskränks av skatter (som överhuvudtaget inte borde finnas). På Handelshögskolan vet man ju allt om fria marknader och nyliberalism, så vetenskapen har de ju med sig…

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars, har du någonsin funderat på varifrån bidragen kommer?

    Om mjölken kommer från Arla så kommer välbidragen från staten; eller hur?

    ”The problem with socialism is that the other peoples money will end.”

    Gilla

   • Lars skriver:

    Olle, se mina tidigare svar. Pengarna kommer från mänskligt arbete, från skatter, du borde förstå att jag inte är på samma låga nivå som svensk media.

    Gilla

 22. MartinA skriver:

  Jag tror de drivande snarare är ägarna av de megaförmögenheter som skapades under den industriella revolutionen.

  En megaförmögenhet kan ej tävla med en mindre aktör. Eftersom den som fattar besluten befinner sig för långt ifrån verksamheten. En mindre aktör leds av en person som spenderat hela sitt liv i en viss branch, ofta i ett visst land. En megaförmögenhet så fattas besluten av en administratör.

  Megaförmögenheten kommer förlora ägarandelar på en fri marknad (krympa). Eftersom dess investeringar kommer generera mindre värde per investerad krona till konsumenten än en mindre aktör.

  Så vad göra? Jo! Megaförmögnheter har andra fördelar. Som att kunna köpa upp media, med en minimal andel av megaförmögenheten. Media förändrar den miljö som resten av megaförmögenheten lever i.
  Och bedriva lobbying mot politiker. Och muta politiker på olika sinnerika lagliga sätt. Kan man inte konkurrera genom att skapa värde måste man konkurrera med statens tvång. Och på den vägen är det. ”Politikerväldet” är oligarkvälde.

  Gillad av 2 personer

   • Jvk skriver:

    Allvarligt? Vilket skattetryck ha vi i Sverige? Vilket skattetryck hade vi under 8 år av borgerlighet? Var går din höger-vänster gräns, vid 90% skatt och för eller mot Gulag för kulakerna? Du lever ju ett jävla vidrigt vänsterparadis där man alla är vänster och bestämt sig för att ta hand om hela världens förtryckta. Du är ju rakt av sinnessjuk.

    Gilla

   • Lars skriver:

    JVK.,s e mitt försök tidigare att förklara skillnaden mellan kommunism och socialism för dig och skälen för att nationalekonomin inte kan tillämpa fysikens metoder (fysiken är idealet för nationalekonomins försök mattematisera och strävan de senaste trettio åren att härleda Macro ekonomi från Micro ekonomi (propå från Chikagoskolan och Lucas).

    Gränsen för statlig skatt går någonstans där man inte på ett bra sätt kan ersätta privat företagsamhet med offentlig. Idag ligger skatte uttaget på ca 45 % av BNP och det är i linje med EU28 och även med USA om man räknar in privata försäkringar.

    Jag anser det offentliga måste utsättas för ordentlig översyn och rationalisering och att det offentliga inte ska ersätta privata konsumtionsbeslut där individerna har tillräcklig information och kunskap för att själva avgöra nyttan av av vad de köper, men det gälelr inte socialförsäkringar, utan där är det bättre med försäkring från vaggan till graven, det är effektivare, och det gäller inte vård och omsorg av olika skäl.

    Socialism innebär inte det du anser att den gör, har aldrig gjort i det socialdemokratiska Sverige innan en förskjutning skedde på 70-talet. Skattenivåer, nivåer för utjämning mm kan och måste diskuteras, men inte på det sätt du och Fredrik och Olle R gör.

    Gilla

 23. lookslikeanangel skriver:

  PeKåralismen är en hiskelig cocktail – spelar ingen roll om den är shaken or stirred.

  Jag tror jag häller ut den!

  Gilla

 24. Skrymer skriver:

  Jag måste kommentera denna artikel eftersom antalet kommentarer stod på 87.
  Och jag står verkligen inte ut med denna siffra.
  Jag orkar inte titta på telefonen om batteriindikatorn står på 87%. Jag kan inte köra I 87 km/h, tack och lov för farthållare. Tur att jag inte känner någon som är född 87.
  Jag hoppas denna förbannelse bryts efter 9 september, då får vi en uppdaterad siffra på hur stor andel idioter eller landsförrädare som vi har i Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.