Etablissemangets masochism

Mohamed Omar

Hösten 2015 arrangerade regeringen ett pr-jippo, ”Sverige tillsammans”, i syfte att göra svenskarna mer välvilligt inställda till massinvandringen. På jippot gjorde historikern Ingrid Lomfors ett uttalande som fick mycket kritik. ”Det finns ingen inhemsk svensk kultur”, påstod hon.

I samma nationalmasochistiska anda fortsätter nu Twitter-kontot Sweden.se. Kontot finansieras av utrikesdepartementet och Svenska Institutet och beskrivs på hemsidan som en officiell källa för information om Sverige. I en tweet påstod kontot nyligen att de svenska köttbullarna egentligen kommer från Turkiet. Karl XII ska ha tagit hit receptet efter sin vistelse där i början av 1700-talet.

Men det är fake news – köttbullar fanns här tidigare och kallades då frikadeller. Men twittraren är full av det självförtroende man kan få av att stå på etablissemangets sida. ”Låt oss hålla oss till fakta”, står det under det falska påståendet om köttbullarnas turkiska ursprung.

Men även om påståendet hade varit sant, så är det intressant att titta på som ett uttryck för en nationalmasochistisk tendens. Man vill nedvärdera den svenska kulturen och framhäva andra kulturer. Det finns en iver hos etablissemanget att hoppa på alla möjligheter att påvisa att något typiskt svenskt ”egentligen” inte är så svenskt. Det finns en slags skadeglädje i detta. Och det märkliga är att man vill skada sig själv.

Ett uttryck för samma tendens kunde man se i julas när Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman i krönikan ”Nu tändas tusen juleljus – och tomten är far till de fejkade nyheterna” (23/12 2017) påstod att jultomten var turk. Budskapet var att hans egen tidning är seriös, men att hans politiska motståndare, sådana där ”högerpopulister”, är oseriösa typer som sprider ”fake news”.

Men i samma krönika sprider han alltså själv fake news! Sankt Nikolaus, som anses vara förebild för den populära tomtefiguren med rödvita kläder, levde i ett område som kallas Lykien i Mindre Asien på 300-talet. Han var ärkebiskop i staden Myra. Detta område var en del av det östra romerska riket och befolkades av greker. Nikolaus var grek. Ja, grek, vit, kristen, romare, europé. Turkarna kom inte till Mindre Asien förrän på 1000-talet!

Istället för detta ständiga tjat om hur vi svenskar har fått allt som är bra från utlandet, kanske vi borde påminna oss själva, innan vi går under av självförakt, om saker som är bra som vi gett till resten av världen. Det som slår en när man tittar på Sverige är ju inte hur dåliga vi är (särskilt inte i förhållande till Turkiet) utan att denna lilla nation lyckats åstadkomma så mycket inom litteratur, konst, teknik, vetenskap och företagsamhet.

Tänk bara på den termometerskala man använder i nästan hela världen, även i Turkiet, landet där Karl XII blev så välsignad. Celsiusgraden är uppkallad efter Anders Celsius, den store vetenskapsmannen från min lilla hemstad Uppsala. Celsius uppfann inte termometern, men 1741 konstruerade han en termometer som var överlägsen i precision. Han var den förste som noggrant kontrollerade fixpunkterna för vattnets frys- och kokpunkter. Han var också astronom och observatoriet han lät bygga står fortfarande kvar i Uppsala och kallas Celsiushuset.

En annan sak man skulle kunna nämna är pacemakern, en elektronisk apparat som opereras in i kroppen för att hålla igång hjärtat. Världens första pacemaker som opererades in helt i en människa uppfanns av svensken Rune Elmqvist år 1958. Se där något för Twitter-kontot Sweden.se att berätta om!

Eftersom Sweden.se har visat intresse för Sveriges relationer till Turkiet skulle det kunna informera om att det ska ha varit en svensk, orientalisten Johannes Kolmodin, som föreslog att bokstaven ö skulle införas i det moderna turkiska alfabetet (tidigare skrevs turkiska med det arabiska alfabetet). Kolmodin var för övrigt en stor beundrare av Karl XII. Han reste till Konstantinopel i november 1917 för att söka i de osmanska arkiven efter spår av den svenske kungens vistelse i Bender.

Etablissemangets nationalmasochistiska tendens tycks ha som syfte att underminera kritiken mot den ansvarslösa massinvandringen och mångkulturalismen. Försöken att manipulera historieskrivningen påminner om Partiets paroll George Orwells dystopiska roman 1984: ”Den som behärskar det förflutna behärskar framtiden. Den som behärskar nutiden, behärskar det förflutna”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

28 reaktioner på ”Etablissemangets masochism

 1. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  PK-samhället sprider löje över sig självt.Man bör inse att när de kritiserar det egna samhället som varit bas för deras eget personliga välstånd utan att ha sakliga fakta är de slagna på förhand.

  Gillad av 1 person

 2. Lilla fröken PK skriver:

  Ja, det har blivit något av ett nationaldrag att som besserwisser sticka hål på svenska traditioner och förklara, att de EGENTLIGEN är importerade. Men så är det ju med många fenomen, inte bara i Sverige. Kulturer står i kontakt med varandra och befruktar varandra. ”Svenska värderingar”, som är på modet att diskutera nu, har vi ju oftast gemensamt med andra länder i Europa, men när de införlivats med vår kultur, är de naturligtvis svenska. På tal om Turkiet kan man påpeka en svensk export, nämligen landets ”andra nationalsång”, som är särskilt populär bland idrottssupporters och scouter, nämligen melodin till Frödings Tre trallande jäntor, komponerad av Halmstadbon Felix Körling.

  Gillad av 3 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  Är inte Ingrid Lomfors judisk? Då kan man fråga sig om uttalandet ”Det finns ingen inhemsk svensk kultur” är nationalmasochistisk, eller snarare sadistisk, eller i det minsta frånkänner den svenska identiteten som en egen entitet i kraft av sig själv, på egna villkor och med ett eget skyddsvärde. Är inte folkrätten till för svenskar? Om vi inte är ett eget folk, är vi då minoriteter eller icke-människor. Om vi är minoriteter bland andra, fast i vad vi trodde var vårt eget land, har vi då inte rätt att åberopa hets mot folkgrupp? I ena stunden är vi underförstått okränkbar majoritet, i andra stunden är vi inget urskiljbart folk alls,

  Oikofobi och ”nationalmasochism” är passé som godhetssignalerande deklaration. I mångfaldsinfernot kommer patriotism bli hårdvaluta.

  Gillad av 3 personer

  • Richard skriver:

   Tills Ingrid Lomfors går ut och säger att det inte finns någon judisk kultur utgår jag ifrån att hon är sadist. Jag tror nämligen att hon har en stark judisk identitet.

   Gillad av 2 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Samuel Huntington skrev i sin moderna klassiker om civilisationernas kamp att det är inte i första hand vad som förenar oss, som ger identitet visavi andra, utan vad som skiljer oss åt: ”People define their identity by what they are not.” Och enligt Inglehart-Welzel-kurvan sticker den svenske statsindividualisten ut högst upp till höger av den övre, högra, kvadranten (World Values Survey), diametralt motsatt exempelvis muslimsk civilisation som är kollektivistisk och traditionalistisk.

    Nog är det fräckt att försöka förneka ett folk dess identitet, särart. Är det inte en kränkning av folkrätten? På individnivå skulle sådant frånkännande satt i system vara mobbning. På kollektiv nivå hets mot folkgrupp och i system en krigsförklaring eller anstiftan till etnisk förföljelse? Om vi antar att Ingrid Lomfors har rätt, vad är det då som urskiljer svenskar som ett folk skilt från andra? Ingenting? Alla som plankar sig ombord Stockholms tunnelbana kommer ut som fullfjädrade svenskar av identitetslöshet? Eller när första bidraget lyfts?

    Avhumanisering av ett kollektiv; med individer som rotlösa atomer, utbytbara mot vem eller vad som helst. Den fulländade, rotlöse ”varsomhelstaren”, utan band i historien eller en nationell gemenskap. Men vore då inte just det ett svenskt signum, som ger den rotlöse, konturlöse, slumpmässige svensken en identitet, en särart? Eller finns det fler icke-folk än svenskarna, enligt den lomhörde Lomfors?

    Låt en svensk fälla ett liknande omdöme om vilket annat folk som helst, i synnerhet en utomeuropeisk ”minoritet”, så kommer du att få höra på fan. En ”minoritet” som globalt kan tillhöra en nation mångfalt större än den lilla svenska befolkningen som inte har någon diaspora, endast en liten kärnstat som kippar under massinvandringen – utan någonstans att fly.

    Gillad av 1 person

 4. Jan Andersson skriver:

  Det fungerar väl som så: de som väljer att bli politiker, kommunikatörer eller journalister gör det därför att de själva är kultur- och historielösa och har en naiv uppfattning om att de själva skall ge folket bådadera.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Segraren skriver som alltid historien…

   Så Sveriges förflutna lär snabbt begravas!

   För vi svenskar lär snabbt bli en tråkig historia…

   Såvida inte ett massivt uppvaknande sker i höst!

   Gillad av 1 person

 5. Aha skriver:

  PK-ismens ogenerade försök att förneka att svensk kultur finns är inte mer än ett just ogenerat försök att blanda ihop korten. Det blir dumt i kvadrat när man dessutom påstår att andra länder och folk har kulturer.
  Genom detta få de inga röster så låt dem fortsätta med idiotin.

  Gillad av 3 personer

 6. uppstigersolen skriver:

  Igår inledde SvT en serie där de 8 partiledarna ska hålla ett tal på knappt en kvart om hur de tänker sig att Sverige ser ut år 2028.
  Först ut var Ebba Busch Thor. Hon höll ett bra tal och valde att tala om sjukvård, äldreomsorg och brottslighet. Men, sen kom hon in på svenska värderingar. Hon tog upp att vi inte ska ha böneutrop, polygami, barnbrudar samt att vi tar i hand när vi hälsar annars visar vi inte respekt för varandra. När hon sen skulle recenseras i Rapport så vad tog de upp? Jo just detta om svenska värderingar. Det ansågs fult och kommer att väcka kritik. Ja herregud, det är inte slut på eländet.

  Gillad av 2 personer

 7. Jonas skriver:

  Jag vill utfärda en varning om att börja läsa om svensk historia, och läs absolut inte om tiden före kristnandet. Om ni gör det så kommer ni kanske få för er att ni blivit lurade och att allt ni lärt er i skolan bara är lögn.

  Gillad av 1 person

 8. Jvk skriver:

  Jag ansluter mig till @Jari ovan. Jag ser inga masochistiska tendenser, utan rakt av sadistiska, pk-väldet har flyt och som Jordan Peterson försöker dra uppmärksamheten till så saknas en gräns för när det pk-istiska går för långt, det är kärnan, en totalitär kärna utan gräns, vi har verbal explicit sadism idag, och våldet sköts av löst organiserade ”kriminella” som man inte vill kännas vid men som ändå massimporteras, men nästa steg är ett öppet sadistiskt våld, precis som under kommunismen och nazismen. Det finns ingen naturlig stoppkloss för detta, mycket vill ha mer.

  Alla de som skulle vara masochistiska är ju inte det, de har en udd, västerlandet, vita män, osv, de själva har ju frigjort sig från våra villfarelser om tomten, köttbullar och vår historia och inneboende duglighet, men utan att kunna attackera oss så hade de hållt tyst. De är som vampyrers mänskliga hjälpredor, en spindelätandeTom Waits. Så masochism är en felaktig analys, det är etablissemangets sadism mot sina egna, uppenbart ohållbart men Stalin och Mao och PolPot höll liv i det ganska länge.

  Gillad av 2 personer

  • Richard skriver:

   Precis! De är nyttiga idioter i oligarkernas ledband – oligarker som håller på att plundra västvärlden på motsvarande sätt som de plundrade Ryssland med hjälp av den kommunistiska pesten.

   De bryr sig inte om lidandet de orsakar genom att ge alla dessa hatiska och korkade människor makt. Nästa steg är, mycket riktigt, öppet sadistiskt våld.

   Gillad av 2 personer

 9. inger Bergane skriver:

  Vad är det med Svenska journalister som nervärderar allt Svenskt. Ebba Busch Thor höll ett mycket bra tal om Svenska värderingar, vad gör media? skriver ner henne totalt. Jag bara undrar ” har ni journalister inte läst på”

  Gillad av 1 person

 10. Fredrik Östman skriver:

  Varifrån fick ”Turkiet” ”sina” ”köttbullar”?

  (Termerna i citationstecken är dissocierade abstraktioner som inte är bundna till sinnevärldsliga fenomen, utan i stället kännetecknar mycket slappt tänkande.)

  Gillad av 1 person

  • Margareta skriver:

   Måltidshistorikerna Rickard Tellström om köttbullar:Forskare sågar världsnyhet om köttbullar: ”Fabricerat” | SvD https://www.svd.se/forskare-sagar-varldsnyhet-om-kottbullar-fabricerat ; Nyhet om svenska köttbullar sågas av forskare: ”Fabricerat” | Nyheter …
   https://www.expressen.se/…/nyhet-om-svenska-kottbullar-sagas-av-forskare-fabricerat/ ;
   Läs chatten med Richard Tellström om mat och måltidskultur …
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6731274 ; Svenska Institutets fejk om svensk-turkiska köttbullar – Nyhetsbyrån
   https://nyhetsbyran.org/2018/…/svenska-institutets-fejk-om-svensk-turkiska-kottbullar…

   Detta var ett urval av alla poster på en googlesökning på orden ”Rickard Tellström och köttbullar”.
   Lyssnar man på inslaget från SR förstår man att köttbullarna i sin nuvarande form, små, stekta och runda, tidsmässiga uppkomst hör samman med köttkvarnen och den ungefär samtida uppkomsten av ”det svenska smörgåsbordet”. Dvs. efter 1850 någon gång.
   Tidigare fick man hacka köttet, det kokades och blev frikadeller.
   Så mycket Turkiet i fråga om uppkomsten!
   Förmodligen har någon okunnig person på institutet tänkt att nu skall vi slänga NMRs ”älsklingsrätt”(?) rakt i trynet på svenskälskarna och visa att köttbullar kommer från Turkiet. Förväxlade man inte kåldolmar(som också lär förekomma som recept hos Cajsa Warg) och köttbullar?
   I min ägo har jag en kokbok, specialiserad på vitlöksrätter. Där finns den jamaicanska rätten ”cottabolla” som utom vad gäller kryddningen i princip är identisk med ”mammas köttbullar”. Kanske har rätten köttbullar sitt ursprung på Jamaica?
   Detta visar bara att rätter och recept vandrar över klotet och anpassas till platsens förutsättningar vad gäller råvaror.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Speciellt som köttbullar är kända över hela världen, inklusive Tyskland och Österrike, och uppenbarligen Jamaika, under det helyllesvenska namnet ”köttbullar”; även om de tyskspråkiga inte kan uttala det, utan säger khött-bo-LAAR mer hårt k.

    Min kommentar var inte så mycket riktat mot falskheten i påståendet, som var så uppenbar, utan snarare mot metoden som användes för att dölja den uppenbara falskheten: användningen av olika och ömesidigt uteslutande betydelser, ekivokationer, av samma ord, alltså två helt olika ord ”köttbullar”, två helt olika ord ”Turkiet” och två helt olika ord ”sina”.

    (Värdelöst vetande i detta sammanhang: Enligt min son har drottning Silvia en lätt svensk brytning när hon talar tyska. Vi såg henne i tysk TV. Hon stapplade rätt kraftigt också, hade svårt att finna orden. En Dolph Lundgren fast tvärtom.)

    Gilla

 11. johan utan land skriver:

  Eddies artiklar är alltid läsvärda. Han borde sitta i Svenska Akademin. Och visst har komplexets propagandagren, den s.k. mainstream media, en agenda bakom sin nationalmasochim. Så långt är jag med men jag förstår fortfarande inte vad de tänkt sig att uppnå genom att underminera ett av världens bäst fungerande nationer.

  Topparna klarar sig alltid men den vanlige journalistknegaren har det inte så kul längre. Tillfälliga anställningar och glesare statliga skyddsnät mellan jobben och så blir de utsatta av me-too från cheferna och det börjar bli svårt att hitta bra bostäder. Man undrar hur länge mediafolket på golvet står ut.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Finns det några Judar kvar i Malmö o Göteborg???

   Då lär man leva farligt!
   Men inte på grund av några Nazister!

   Gilla

 12. Anders F skriver:

  Egentligen känns det överflödigt att lämna en ytterligare kommentar efter Mohamed Omars kloka krönika och alla diskussionsbidrag. Om vi blickar bakåt i historien har imperier kommit och gått och med det även kulturella förändringar. Religionernas uppkomst och spridning har naturligtvis påverkat människor. Detta innebär tyvärr att vi inte helt kritiklöst och utan eftertanke kan hävda att det finns universella värderingar. Skillnaden mellan den kristna och den muslimska världen är påtaglig. Det finns också skillnader mellan muslimer och hinduer. Tänk bara på motsättningarna mellan religiösa folkgrupper i Indien och Pakistan. Även det sekulära Kina kan nämnas som exempel. Man kan komma hur långt som helst när man exemplifierar dessa problem. Sammantaget finns det givetvis svenska värderingar, liksom det finns ryska. Vi har under århundraden levt i en avlägsen del av Europa präglad av ett bondesamhälles kulturella syn. Kristendomens ankomst innebar på gott och ont stora förändringar. Samtidigt som det länkade ihop oss med det protestantiska nordvästeuropa behöll vi trots allt vår kulturella särart. Den nationella känslan – det är nämligen fråga om en känsla – har fångats så oerhört väl av Vilhelm Moberg i följande dikt.
  ”Men vi är få, vi är de ensamma stugornas folk, och
  även om vi numera bor delvis i städer, så är vi dock någon gång komna
  från bönders, torpares, backstugesittares stugor.
  I ensamheten i stora ödsliga skogar har en svensk folksjäl
  danats genom tusendena år”.

  Gillad av 5 personer

 13. Mangan skriver:

  Jag tror att beteendet åtminstone delvis kan förklaras som en överförd självkritik. Att kunna vara självkritisk är något som i vår kultur ses som något bra. Det associeras med mognad, mod (eftersom man gör sig sårbar ) m.m.

  Genom att kritisera sitt land och sin kultur fylls man därför med stolthet över hur mogen och modig med mera man är. Sedan är det en tämligen lätt och riskfri form av självkritik eftersom det inte drabbar en själv mer än någon annan. Det kostar inget. Men man får fördelarna med att vara dygdig i det här avseendet.

  Vi är en utpräglad skuldkultur så självkritik premieras därför. I skamkulturer däremot associeras det med svaghet.

  Gillad av 2 personer

 14. Willy Lindqvist skriver:

  UD ska avhålla sig från att sprida fake news. Dessutom borde folk på UD kunna så mycket historia att de visste att vad som dag är Turkiet och islamskt område på 300-talet var ett kristet land.

  Gillad av 1 person

  • Margareta skriver:

   Läs dagens ”Ledarsidorna.se” angående UD och inse att Svenska Institutet och UD är inne i en maktkamp av det större slaget. Där kommer nog köttbullarna in som ett argument vad gäller tolkningsföreträdet.

   Gilla

 15. Glen Lester skriver:

  Det som egentligen borde intressera mer angående Jultomten, alltså Sankt Nikolas, som vi ändå egentligen fått från Tyskland, men bara ändrat datum till Midvinter, är om han var arianer.

  Rent historiskt så sammanfaller tidpunkten för Nikolas verksamhet med en period då väldigt många var arianer. Goterna var det, tillexempel. Om han nu var arianer så kan det tänkas att det finns en hemlig ariansk rörelse i Sverige som har honom som hemligt sändebud, detvillsäga profet.

  Annars så har vi ju lagt beslag på den Arianska Bibeln, också kallad Silverbibeln, som ligger skyltad i Uppsala. Det är sannolikt att väldigt många nordbor var arianer. Det anses att Sverige var kristnat i mitten på elvahundratalet. Antagligen var det då bara bekännande katoliker som räknades. Hur många arianer som fanns vet man inte.

  Jultomten och Silverbibeln är kanske en hemlig svensk ariansk rörelse som funnits under ytan i snart 1700 år, då arianerna blev förklarade heretiker och slaktade av katolikerna år 325. Gotherna, och kanske svenskarna höll ut, men blev ju så småningeom tvungna att underkasta sig.

  Nä, det blev inte bättre med Luther.

  Gilla

 16. W skriver:

  Om det anses ”anstötligt” i Väst att tala om de faktiska konsekvenserna av migration så ses det i Sverige nu som ett brott.

  Den typ av ”integration” som moskén i Växjö sägs sprida till de lokala muslimska invånarna är att muslimer inte bara uppmanas att avstå från att delta i ”kuffars” (en nedsättande term för ”otroende”) julfirande, och judar nämns så klart som Allahs fiende. Moskéns skola använder sig av en saudisk läroplan, och uppmuntrar kvinnor att klä sig i ”icke-västerländska kläder”.

  ”Tystnaden har blivit en etablerad norm i vissa grupper av invånare” i dessa områden (…) det förekommer påtryckningar från släktingar och religiösa samfund att avstå från att kontakta myndigheterna och istället använda sig av de lokala alternativa systemen såsom moskén. Ibland säger till och med de lokala kriminella gängen till invånarna att ringa dem istället för polisen, för att minimera polisnärvaron i området. – BRÅ (Brottsförebyggande rådet).

  Det verkar mer och mer som att det kommer bli Sverige som får integreras in i den islamska kulturen.

  Gilla

 17. olle reimers skriver:

  I sammanhanget kan det vara värt att uppmärksamma den fråga Sveriges förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, Jan Andersson, fick på presskonferensen när landslagstruppen till VM i Moskva presenterades.

  Frågeställare var Sveriges Radios reporter. Frågan löd: ” på vilket sätt har du tagit hänsyn till mångfaldsaspekten vid uttagningen av truppen?”

  Det blev av förklarliga skäl tyst några sekunder.

  Frågan speglar nog väl innebörden i PK-Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.