Staffan Heimersons utrikes ärenden: Frankrike

Staffan Heimerson

Idag har ett år förflutit sedan Emmanuel Macron valdes till Frankrikes president finns skäl att fråga: Hur har det gått? Hur stort motstånd har han, när vardagen präglas av strejker och brinnande bilar? Blåser han liv i Europatanken? Vilken är hans roll i världen?

Det har varit ett år av torpederade politiker och havererade statsmän. Scenen har i stället intagits av två presidenter på vilka allt rampljus riktats: Amerikas Donald Trump och Frankrikes Emmanuel Macron. Enda likheten mellan dem är att båda grep makten utan hjälp av det traditionella etablissemanget. Skillnaderna mellan dem är hisnande. Den ene står för obildning och vulgaritet, den andre för kunskap och stil. Macron har tagit examen i filosofi och citerar Molière utantill.

Frankrikes presidentlängd efter General de Gaulles farväl till politiken 1969 har inte skänkt fransmännen den gloire de eftersträvar. Om dem alla har på ett eller annat sätt Napoleons ord gällt: ”I politik är enfaldighet inget handikapp”.

Valéry Giscard d’Estaing tog emot diamanter från en afrikansk kejsare. François Mitterrand iscensatte ett fejkat attentat mot sig själv för att som ”offer” stärka sin ställning som presidentkandidat. Jacques Chirac bekostade partiarbetare med medel ur Paris stadskassa.

Nicolas Sarkozy lät ogenerat Libyens härskare Khadaffi finansiera sin valrörelse och står nu åtalad för detta. François Hollande blev politiskt omöjlig, då han genomförde ett ekonomiskt experiment och höjde skatten för landets rika till 75 procent och därigenom fick kändisar att flytta till – Moskva.

Alla presidenterna hade också uppfriskande men illegitima fruntimmershistorier. Sådan tur då att Frankrikes gloire, tack vare den 40-årige, snygge, gåtfulle Emmanuel Macron, återställts. Han framställs ofta som ”mannen som kan gå på vatten”, ibland som en nioarmad indisk gudinna som kan hålla hur många bollar som helst i luften.

Under sitt första år har han fått mycket gjort i ett land, som förvisso är härligt men i sin statsapparat varit förstenat. De 60 miljonerna invånarna har sedan femtiotalet halkat efter i utvecklingen. Amerika har kommit med de tekniska innovationerna, Tyskland med fliten, Kina med den exploderande ekonomin, britterna med finessen medan Frankrike har varit på stället marsch.

Macron har återställt respekten i omvärlden för Frankrike. Han har tillsammans med Angela Merkel vitaliserat EU. Den ekonomiska tillväxten har stigit något, arbetslösheten aningen gått ner. Det har blivit lättare att anställa och sparka, det är inte längre lika vådligt att starta ett företag. Han har lagstiftat om hårdare kontroll mot korruption.

Förnyelsearbetet innebär, som alltid i Frankrike, en konfrontation med fackföreningarna. Bara åtta procent av Frankrikes anställda är fackföreningsanslutna. Men de röda sidenflaggorna är välstrukna och militansen stor, strejkerna välorganiserade och fönsterkrossningen omfattande när nu Macron är i närkamp med personalen på de ekonomiskt blödande statsjärnvägarna. De som från och med nu anställs ska inte ha alla förmåner som den gamla personalen har, pensionsåldern för lokförare ska för dem inte vara 50 år.

Prognos: Macron vinner, ty hans nybildade parti La République En Marche har en stark majoritet i Nationalförsamlingen. Det sker mindre bittert och dramatiskt än Margaret Thatchers förnyelse av Storbritannien i åttiotalets första år.

Genom sina jordskredssegrar i president- och parlamentsvalen bräckte han upp Frankrikes förstenade partisystem – vänster mot höger – dess trötta status quo, ängsligt för förändringar, skeptiskt mot modernitet. Han har i stort sett utraderat Marine Le Pen och hennes pseudofascistiska utlänningsfientliga Front National.

Tack vare sin ”macronism” blev hans land, Frankrike, av The Economist vid årsskiftet utsett att bära titeln Country of the Year.

Motsättningarna i dag, som Macron ser det, finns mellan globalism och isolationism, mellan utbildade och mindre utbildade, mellan stad och landsbygd, mellan det öppna samhället och det slutna.

För att göra en god historia bättre framställs Macron som en populist; han har ju ingen historia av långvarig partitillhörighet bakom sig. Det såg för ett år sedan, när han kom som en blixt från en klar himmel, ut som om han blev president av en sinkadus.

Men det är tvärtom: han har sedan han var 16 år metodiskt, som en streber, iskallt beräknande tagit rätt steg, skaffat sig ”rätt” vänner, dag och natt i tjugo år funderat över strategi och använt varje taktiskt knep. Han har alla de rätta skolorna och har varit både investment banker och minister i en socialistregering.

Jag har just läst en god biografi över honom, The French Exception, Emmanuel Macron, the Extraordinary Rise and Risk av Adam Plowright. Gång på gång understryks hans målmedvetenhet: ”Han är en tvättsvamp; han suger upp andra människors idéer som han övertygande hävdar är hans original.”

Han har med god stil höjt sitt lands profil världen runt. Det franska språket är på frammarsch. Tyskland har aldrig aspirerat på att vara Europas ledarnation. Platsen har stått tom. Nu tar Macron och Frankrike den. Macron spelar en roll i Mellanöstern. Ensam av europeiska ledare att ha stadig kontakt med Amerikas president.

Effektiviteten är imponerande. Macron var i Saudiarabien i medlarärende. På återvägen mot Paris stannade han till i Qatar – och sålde franska stridsvagnar för 90 miljarder kronor. (Det var en affär Volvo hoppats bärga.) I veckan var han i Australien – och sålde i förbifarten ubåtar till värdlandet.

Macron har återställt presidentämbetets magnifika manér; det var general de Gaulle som 1959 skrev konstitutionen och han ville ha makt och nationalförsamlingen (parlamentet) skulle bara säga amen och halleluja.

Framför allt: Macron har inte gjort bort sig.  Dock – detta gör inte Macron populär. Bara 40 procent av befolkningen ger honom stort förtroende och 54 inget förtroende alls. Siffran ska sättas i perspektiv. Företrädaren Hollande var nere i 13 procents förtroende. Och med sina 40 procent ligger Macron näst högst av franska politiker.

Fransmännen har alltid en kylig attityd mot sina politiker. Jag diskuterade detta med en fransman. Han använde en vanlig gladlynt cynism:

”Ja, alla politiker kommer från samma bordell.”

Staffan Heimerson flyttade 1960 till Paris som journalist och har sedan under 58 år varit korrespondent för Sveriges radio och Aftonbladet i tolv världsstäder på fem kontinenter och rapporterat från 36 krig. Han har gett ut 37 böcker, den senaste, ”Punkt Slut?” om striden då Aftonbladet sparkade honom för ”olämpliga åsikter” om #Metoo.

61 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: Frankrike

 1. Magnus skriver:

  Heimerson måste vara långt ute på vänsterkanten och totalt blind för verkligheten samt dessutom faktaresistent. Hur i hela världen kan han annars skriva en sådan fruktansvärt snedvriden artikel.

  Exempel:

  ”Genom sina jordskredssegrar i president- och parlamentsvalen bräckte han upp Frankrikes förstenade partisystem – vänster mot höger – dess trötta status quo, ängsligt för förändringar, skeptiskt mot modernitet. Han har i stort sett utraderat Marine Le Pen och hennes pseudofascistiska utlänningsfientliga Front National.”

  Macron vann valet, inte för att Frankrike ville ha honom, utan för att alla hetsades att INTE välja Le Pen. Le Pen har inte förlorat i popularitet. Dessutom är FN inte utlänningsfientliga utan värnar om Frankrike och dess medborgares rätt att existera i sitt eget land.

  ”Macron har återställt respekten i omvärlden för Frankrike. Han har tillsammans med Angela Merkel vitaliserat EU. ”

  Vitaliserat EU med Merkel?? De båda är nog de mest europafientliga politiker som styr två länder. Båda vill utplåna Europas länders självständighet och vurmar enormt för ett starkare EU där makten finns i Bryssel och inte hos medborgarna. Mer pengar till EU för gemensamt försvar, gemensam invandringspolitik, mer pengar till centralstyrning etc. Det bästa för Europa (obs inte att likställa med EU) vore att dessa två försvann ur politiken.

  Dags för Heimerson att se verkligheten.

  Gillad av 16 personer

  • Alfredo skriver:

   Staffan är ett gammalt troll som gillar att provocera. Men han är ett ganska sympatiskt troll så jag låter honom hållas. Du behöver faktiskt inte heller anslysera och väga allt du läser.

   Gillad av 1 person

  • Alfredo skriver:

   Staffan är ett gammalt troll som gillar att provocera. Men han är ett ganska sympatiskt troll så jag låter honom hållas. Du behöver faktiskt inte heller anslysera och väga allt du läser.

   Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Dags att Heimersson pensionerar sig,
   lägger vänsterpennan på hyllan?

   Fransmännen röstade INTE FÖR Rothshieldlakejen Macron,
   utan ENBART EMOT Le Pen!

   Vilket de nog bittert lär ångra en inte så vacker dag,
   när Sharia Lag styr i landet?

   Han har nog ambitioner alltid…

   Att bli EU:s förste ”Diktator”,
   en modern Napoleon,
   styrd i bakgrunden av sina välgörare?

   Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Det är bra om Macron kan bidra till att fransmännen börjar jobba i stället för att strejka och mjölka EU på pengar.
  Annars är det rätt skrämmande med någon som framstår som en målsökande politisk robot. Med målet makt och härlighet.

  Och motsättningarna som krönikan formulerar dem, är givet vad som är ”rätt” att tycka.
  Om man inte gillar uppifrån och hårdhänt globalism genom klimathotsbluff, EUfederation och massinvandring, så är man för ett ”slutet” samhälle.
  Jaha?..Ja, det är nog Macrons åsikt liksom krönikörens.
  Men inte min.

  Jag tror på gränser och ordning. Både på ett individuellt plan, för grupper och för stora grupper, t ex nationer. Den andra sortens utopism är skrämmande. Som alla sorts utopismer. Med en elit som ska tycka och styra och ställa med allt och alla.

  Ett Europa med suveräna stater som med gott självförtroende vill samarbeta kring de frågor som löses bäst gemensamt, ja, det vill jag ha. En återgång till innan Schengen t ex. Men ett EU som låter budget och administration svälla groteskt och petar i alla sorts stora och små frågor och lever sitt eget välgödda liv utan att bry sig om dem som bekostar hela cirkusen, nej tack.

  En globalism som växer fram naturligt genom kapitalism och handel och turism m m, ja tack. Men en klimathysteri, som bygger på en vetenskaplig bluff, för att omfördela jordens resurser enligt någon ”grön” förevändning och ge en styrande klick makt över de mesta, nej tack.
  Man behöver inte var för isolationism för att säga nej till det.

  Och om man hyllar bildning och utbildning, så ska man väl akta sig för att låta utomeuropeiska invandrare välla in okontrollerat i landet. Eller tror man att de flesta muslimer som kommer är raketforskare och läkare?

  Jag vill t o m ha en mindre statsapparat i vårt land. Med en demokrati värd namnet och friheter och rättigheter som sätter individen i centrum. Och marknadsekonomi och kapitalism och ett effektivt men begränsat välfärdssystem. Ja, tack.

  Gillad av 9 personer

  • Anders Svensson skriver:

   Jag förstår inte tanken med att byta ut nationalism mot isolationism. Reagerade direkt på det när jag läste artikeln. Jag får läsa artikeln som ett inlägg från en kommunist eller globalist.

   För mig är en nation ett område där de som bor där har enats om gemensam lag, vett och etikett, hävd och sedvänja och vill försvara det med våld om det krävs. Att isolera sig från övriga världen handlar det inte om.

   Men det är bra att Det Goda Samhället släpper fram personer som jag betecknar som inskränkta, så vi får en påminnelse om dem.

   Gillad av 4 personer

 3. villervalle03 skriver:

  Den sista meningen skulle passa utmärkt på vår svenska ljugande och lismande politiker som medverkade i december överenskommelsen.

  Gilla

 4. Magnus skriver:

  ”Prognos: Macron vinner, ty hans nybildade parti La République En Marche har en stark majoritet i Nationalförsamlingen. Det sker mindre bittert och dramatiskt än Margaret Thatchers förnyelse av Storbritannien i åttiotalets första år.”

  Eftersom fördelningen av platser i Nationalförsamlingen inte sker procentuellt, utan genom ett annat märkligt system som snedvrider bilden av valresultatet och i detta fall gynnar Macron, har Macrons parti en påstådd stark majoritet.

  Ohederligt av Heimerson att inte nämna det. Men är han nu till vänster så är det ju väntat.

  Gillad av 3 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Sammanfattning:

  När Emmanuel Macron kopierar sin föregångare Margaret Thatchers politik så applåderar samma etablissemang detta, som annars sablar ner henne och hennes gärning.*

  Vill rekommendera konstnären Gérard Lauzier:s serier om Frankrike – går att hitta på en del bibliotek, internet, samt antikvariat: ”Tranches de Vie”.

  Framsynt och klarsynt, och franskt frän i tonen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS*Här åsyftas inte så mycket Heimersson personligen som hans skrå. DS

  Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Men inte bara vänsterextremisterna. De är pre-milleniarister, de betraktar dem som skapar det tusenåra riken är ofelbara redan före dettas inträdande. Men liberalerismen är också milleniaristisk och syftar till att införa en himmelrike på jorden. Den är, kan man kanske säga, post-milleniaristisk i det att de menar att imperfekta agenter kan införa dess perfekta regler, oftast i form av s.k. oförytterliga och universella mänskliga rättigheter. Liberalismens relativa harmlöshet ligger enbart i att liberalerna så uppenbart ständigt motsäger sig själva, eftersom det som i deras egna ögon var universellt och oförytterligt igår är illvillig ondska idag.

    Grundtanken är emellertid precis lika ondskefull.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    De sk liberalerna har genom alla tider visat att de ofta är de mest extrema. På min studenttid handlade det om kullturrelativismen (kulturdemokrati, kallades det). Det jag vet nu men inte visste då, är att det är precis samma andas barn som identitetspolitiken och värdegrundsmaximen.

    Gilla

 6. Kent Forssgren skriver:

  ”Scenen har i stället intagits av två presidenter på vilka allt rampljus riktats: Amerikas Donald Trump och Frankrikes Emmanuel Macron. Enda likheten mellan dem är att båda grep makten utan hjälp av det traditionella etablissemanget.
  Skillnaderna mellan dem är hisnande. Den ene står för obildning och vulgaritet, den andre för kunskap och stil.”

  TIDEN VID DET RÖDA SVT HAR TYVÄRR MISSFÄRGAT DENNE ANNARS LÄSVÄRDE SKRIBENT.

  Gillad av 1 person

 7. Hans Högqvist skriver:

  Trevligt att läsa dig igen Heimerson! Macron har visst åstadkommit mycket bra i Frankrike, framförallt med att minska fackföreningarnas makt, men han är globalist och framför allt är han för EU – inte för Frankrike. Globalismen och EU är enligt min mening vägen till ett fullständigt odemokratiskt samhälle där folk inte har någon möjlighet att påverka utvecklingen. Givetvis kommer det att leda till oroligheter och krig. Att Macron kan citera Moliére imponerar inte mig det minsta.
  Dina förklenande ord om Trump sänkte din framställning, men det är din åsikt.
  Min åsikt om Macron är att han främst ser till sin egen gloria, makt och rikedom – en orm som dessutom är hal som en ål.

  Gillad av 11 personer

  • Elisabeth skriver:

   Håller med, Hans Högqvist, Macron är en orm, hal som en ål. Och han företräder icke-demokratiska idéer, globalism och EU. Jag reagerade när jag läste att Heimersson som exempel på målmedvetenhet citerade Plowwright: ” Han ( Macron ) är en tvättsvamp, han suger upp andras idéer som han övertygande hävdar är hans original”. Det låter snarare som en ohederlig, manipulativ psykopat. Och hur kan Heimersson skriva ”snygg och gåtfull” om denna person ? Snygg !!!???? Men ”gåtfull” ,eller snarare dolsk, kanske, för han har säkerligen en hel del att dölja. Jag betvivlar att han är populär ( bara i MSM i såfall ) och tror att han snart hamnar i utförsbacken precis som Hollande.Han känns helt enkelt inte äkta.

   Gillad av 4 personer

 8. Jvk skriver:

  Det verkar som om många sofistikerade gillar Macron, det verkar utgöra minst 50% av stödet för honom, och ta bort minst 50% av stödet från Trump. Det förvånar mig, och skrämmer mig, att så många måste ha någon de personligen kan identifiera sig med och se upp till som ledare. I Frankrike så är man så sofistikerad att man inte talar om att man tar kvinnor mellan benen, man bara gör det.

  Istället så ser jag i Macron en lismande hycklare, och i Trump en mera robust ärlig person. Det är den andra delen av varför etablissemanget föredrar Macron över Trump, Trump säger som det är och visar etablissemangets och världens bara röv, vissa i media ÄR lögnare, och vissa länder ÄR skitländer. Under ytan och bakom lyckta dörrar så är de alla som Trump, fast värre, men hatar honom för att han visar det. Ärlighet och rakhet är för dem tecken på att man är lite simpel, lika simpel som väljarna och det kan man ju för allt i världen inte avslöja.

  Sedan så tycker jag det är suspekt att bli tillsammans med sin lärarinna, och kom Macron från ingenstans?? Det är väl direkt fel, var det inte så att etablissemanget mobiliserade mot LePen som hade 30% av rösterna? Macron var påläggskalven.

  Gillad av 11 personer

  • Vad är passande straff? skriver:

   Jag skummade bara inser jag, när det blir för dumt så förmår jag inte läsa så noga, men att citera Moliere!! Ja herreguuuud så fint, då behöver vi ju inte oroa oss för den bristande demokratin i EU, massinvandringen av muslimer, terrorismen och alla våldtäkter. Attans vad jag föraktar eliten av idag, men vänta bara.

   Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   En TJUGOFEM år äldre 3-barnsmamma, hans lärarinna
   när MAN är 16 år…

   I Sverige en relation som knappast hade tolererats!

   Har någon hört talas om pedofili…

   Hur hade det gått om det vore en 25 år äldre trebarnsfar,
   som datat en sextonårig gymnasist?

   Garanterat enbart FÄNGELSE på den straffskalan!

   Gilla

 9. uppstigersolen skriver:

  Jag har ju dålig koll på Frankrike. Det verkar vara ett land som tror att de är en stormakt men som alla ser på med ett lätt överseende. Franska bilar gör sig bäst i Frankrike. Franska viner gör sig bäst i Frankrike. Finns det något franskt som man vill ha? Jag kommer inte på nåt. Staffan bor ju i Frankrike så han kanske har koll. För mig är Frankrike ett land man känner till att det finns men som inte är särskilt spännande. Jo förresten, sniglar gillar jag. Det är visst en fransk rätt. Lite långsamt så där.

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Jag har heller ingen koll på Frankrike, men min känsla är att den dominerande ”kulturen” i landet, påminner en hel del om den som verkar härska inom ”Svenska Akademien”…? Lite löjligt uppblåst och snobbig, typ! Men säkert inte så länge till, om det gigantiska inflödet av afrikaner tillåts fortsätta…..

   Gillad av 2 personer

  • Eric skriver:

   ”Franska viner gör sig bäst i Frankrike ”
   Du måste gå på filmjölk ……..praktarsel
   Vilket land skulle ha bättre viner , för att inte tala om Champagne….

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Jag är förvånad att Patric släpper igenom en kommentar där man blir förolämpad. Praktarsel kan du vara själv.

    Gilla

 10. Johan skriver:

  Staffan, lite för mkt kvällstidning, svart och vitt för min smak. Lite mer nyanser skulle vara klädsamt på ålderns höst. Försök gärna en gång till.

  Gillad av 1 person

 11. Hönshuset skriver:

  Hela texten är en hyllning till en räv i hönshuset.

  Macron är en medlem i Bilderberggruppen. Vad deras agenda är får den som är intresserad av läsa på själv. Men att han är målmedveten att genomföra dess agenda råder inget tvivel.

  Ett världsherravälde genom Socialism och störtande av nationalstaten genom massinvandring som Bank och företagseliten kan göra sig enorma rikedomar på bekostnad av befolkningens raderade välfärd, sammanhållning och landets långsiktiga ekonomi precis det som nu sker i Sverige. Polarisering genom härska och söndra

  Det sämta jag läst på denna blog sedan dess start !.

  Gillad av 7 personer

  • Pelle skriver:

   Enig. En smått bedagad hyllningsartikeln till Macron och som i sedvanlig frankofil stil mest tycks gå ut på att han är toppen för att han är fransk och så otroooooligt sofistikerad. För min del tycker jag mest Macron låter som en liten, med betoning på just liten, uppblåst fjant – allrahelst när han talar engelska. Dessutom kommer han att få bita i gräset som alla andra när fransmännen för femtielfte gången låtsas leka revolution igen och strejkar landet i småbitar.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Lätt att instämma i)

   Men kan vi utesluta att han provocerar?
   Ironi är ett mäktigt vapen!

   Fast humor är sällan en framträdande vänster kvalitet)

   Gilla

 12. Anders Svensson skriver:

  Det skulle vara intressant att få veta vad den vanlige fransmannen på gatan anser. Har Frankrike blivit bättre för dem. Kan någon skicka ner Staffan på gatan och intervjua lite vanliga människor.

  Gilla

 13. Hovs_hällar skriver:

  Och vad gör den här Macron, som är så förbannat bildad, åt islamiseringen av Frankrike?

  Men den märker han väl inte, i de fiiina kretsar där han rör sig.

  Gillad av 7 personer

 14. Anders Svensson skriver:

  Kolesterolet har väl stigit den gode Heimersson åt huvudet … som tur är finns det många krig att rapportera från på plats … men det är väl för obekvämt för livsnjutaren Herr H … ”Upp stiga orden, blott tanken står stilla” …

  Gilla

 15. Ulrika skriver:

  Staffan

  Tack för ditt humoristiska inlägg! Men glömde du inte nämna Pénélopeaffären som ledde till att Macron blev vald istället för Fillon?
  F.ö. behöver, enligt min mening, också nämnas att Frankrike är det landet som tar emot mest turister, mer än den egna befolkningen på omkr 65 miljoner, tack vare bl a sin rika kultur. Märker en del ignorans och kanske lite av den svenska kungliga avundsjukan i flera kommentarer.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   @Ulrika — ja det är bara vi snustuggande lantisar som inte har vett att visa tillbörlig ödmjukhet inför den fantastiska franska kulturen, förkroppsligad av allas vår snillrike Macron.

   Du får väl ha tålamod med oss tillsvidare.

   Gillad av 3 personer

 16. jvk skriver:

  Jag bytte pseudonym för jag var så arg när jag skrev om de senaste våldtäkterna att jag trodde jag skulle hamna i utvisningsbåset. Jag får ett konstigt intryck när jag lyssnar på Löfven om att våldtäkter är som LAS, eller Staffan ovan, eller Per T Ohlsson eller någon annan veteran, jag tänker, är de mentalt störda? När går indoktrinering och oemotsagt grupptänk över i rena vanföreställningar och sinnessjukdom? Vi alla dissidenter har ju fått våra åsikter prövade från början för allt som kommer från etablissemanget går emot det vi tror på och sans och vett, vi möter, och bemöter mentalt, dessa ”argument” varje dag, dag ut, dag in, men så är det ju inte för etablissemanget, de befinner sig i en gigantisk så kallad ”filterbubbla” och har aldrig någonsin bemött ett dissidentargumet, det verkar som om de inte prövat det för sig själv, så då kanske man tycker att det är relevant med Moliére eller LAS när 12-åringar blir våldtagna? Ett politiskt grupptänk som blir djupare och djupare som går över i sektbeteende men som sedan nu blivit till ren sinnessjukdom?

  De vill ha det så här men är det så att vi nu styrs av kliniskt sinnesförvirrade människor? Tomtar på loftet?

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Tyvärr ont om psykologer och psykiatrer i dissidentmedia, så jag bjuder på några amatöristiska reflektioner. Det finns en massa stoff och expertis om olika kliniska tillstånd, men av naturliga skäl inte mycket om maktelitens psyken. Psykiatriska benämningar leder in i det kliniska rummet, varefter dörren stängs. Däremot ger kognitiv psykologi tillräckliga modeller för hur medvetandet fungerar med hjälp av inre kognitiva scheman, som styr seende, tolkningar och även känslor. Det handlar också om följderna av en halvsekellång politisk och medial verklighetsbeskrivning, om psykosocialt betingade tillstånd, grupptryck, personlighetsfaktorer, egocentricitet, ordmagi och mycket annat som sam- och växelverkar, omärkligt, ensidigt och långvarigt.

   Sedan bör vi nog dra en skarp skiljelinje mellan dem som har makt och de många eftersägarna som inte har det. Redan urvalet till olika former av makt är skevt och därefter korrumperar och deformerar makten nästan alla. En stark psykologisk faktor är ångest, som finns både diffust existentiellt i vår tid och latent hos makteliten, som känner sig allt mer hotad. Då kan vi tänka oss en glidande utveckling mot allt starkare försvarsmekanismer: se psykologiguiden.se ”Försvarsfunktionsskalan”. På den rätt nya bloggen gertrud1.se finns också mycket givande psykologiska analyser, t ex ”Den arroganta godheten” 7 januari. (Och hennes analys av Özz och skillnaderna mellan skuld- och skamkulturer är det bästa jag sett i ämnet).

   Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Per T Ohlsson var långt tillbaka en förnuftig Liberal,
   när han kämpade för att bryta Sossarnas maktmonopol i Sverige!

   NU drivs han enbart av ett oresonligt hat mot SD o TRUMP…
   Nästan patetiskt att se!

   Typ Björklund, vill man tillägga…

   SydSvenskan har förfallit, efter att man blev uppköpt av Bonniers,
   har dessvärre också drabbat HD/NST i Nordvästra Skåne…

   Gilla

 17. Magnus Rosensparr skriver:

  Än så länge har det inte gått att analysera personen Macron på sedvanligt sätt, men även om hjärnan inte har fått till analysen än är magkänslan otvetydig. Det är något lurt med den karln. Frågan är bara vad? Det är emellertid av yttersta vikt att detta klarlägges, så att han inte ges möjlighet till ytterligare en mandatperiod i Élyséepalatset. Att Staffan Heimerson har tjusats av Macron är inte konstigt alls. Av hans 60 år i MSM:s tjänst har 50 av dem infallit under Sveriges förfallsperiod 1968-2018.

  Gillad av 1 person

 18. villervalle03 skriver:

  Staffan ser på den lilla pojken Macron som en stor man, vilket synes mig underligt. Napoleons ord om politiker borde kunna infatta även journalismen, enfaldigheten är ingen handikapp i den branschen heller.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Insiktsfull kommentar!

   Båda är Bilderberg-groomade!
   Att Rothshields är mäktiga såg vi i Franska valet!

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Mja, jag säger ”västolgarkerna” istället för Wall Street. ”Washington” använder jag som ett kodord för andra saker. Som till exempel ”deep state”. Och utrikespolitiskt så kan Washington vara ett kodord för den saudiska och israeliska lobbyn. Eller för all del, västoligarkerna. Jag vet inte om det ens går att hålla isär såna här saker. Så ett flummigt uttryck som ”washington” tycker jag är använbart, eftersom jag ändå aldrig kommer ha information nog att uttrycka mig med exakthet.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Till exempel gjorde Granskning Sverige ett avsnitt där de ringde upp donatorerna till CEPA, en tankesmedja som finansieras av pengar från USA och som försöker hetsa fram krig och konflikt mellan Ryssland och Europa.
    Donatorerna är dels Amerikanska vapenproducenter. Och dels olika stiftelser. Donationer till stiftelserna är skattebefriade och går förment till att öka välmågan och kulturlivet i western Tennessee. Men används alltså i realiteten för att hetsa konflikter i Europa. Vilket naturligtvis ”USA” vinner på eftersom Ryssland vore en mer naturlig handelspartner för Europa än USA. Och USAs världsherravälde går genom att först dominera Europa.

    Så de här kontrollsystemen är snarast surrealistiska. Och mycket ogenomskinliga. Om de sticker upp något litet över ytan på CEPAs donationslista, hur mycket finns då inte dolt under ytan?

    Gilla

 19. Bo Adolfsson skriver:

  Jag undrar hur Macron tog Trumps överdrivna kramande under statsbesöket i Washington? Blev han inte i alla fall lite förlägen?
  Som en motvikt till Heimerssons imbecilla inlägg (Anders Leion skrev ju också något liknande) emotser jag att Patrik tar in en klarläggande analys av Macron och läget i Frankrike signerad Chris Forsne!

  Gilla

 20. A skriver:

  Jag förstår inte riktigt poängen med texten Staffan. Nån slags uppsluppen kuriosa underhållning om en i mina ögon obehaglig människa. Sluta förolämpa oss. Berätta istället om processen när det svenska maktetablissemanget vände sig emot sitt eget folk. Du borde ha en viss insyn.. Hur förhåller du dig själv?? Känns allt bra??

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

  • MartinA skriver:

   Lyssnade på ett föredrag med Heimerson där hans stora grej var att driva polemik mot den president som vunnit presidentvalet i Ukraina (och som senare avsattes i en CIA stödd kupp). Han argumenterade att det var fel att sätta Timochenko i fängelse för korruption. Varje gång jag hör Heimersson uttala sig så är det helt och hållet harmoniskt med Washingtons och neocons vilja.

   Gilla

 21. olle reimers skriver:

  Frankrike är sedan urminnes tider ett ytterst elitistskt samhälle där endast en enda skola duger som rekryteringsgrund för att få vara med och leka i maktens boningar.

  Just nu representeras Frankrike på ett flagrant sätt av detta nedärvda beteende medan USA för första gången sedan Lincoln har någon som bär det som en gång var Amerikas ursprung: uppbrottet från dessa eliter.

  Jag tror att båda herrarna inser värdet av att hålla sig på god fot med varandra så länge som möjligt men bägge är medvetna om att den andre inte kommer att tveka att förgöra dem om tillfälle ges.

  Gilla

 22. JanJolof skriver:

  Det är klar fördel att leva i det landet man skriver om Staffan Heimerson gör. Och inte skicka ut oinitierade giftpilar från den svenska läktaren.
  Bra sammanfattning!
  Dock, kan jag inte nog poängtera att Emmanuel Macron inte är nationalist utan patriot. Förstår man skillnaden är hans skickliga agerande högst naturligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.