Fantomen slåss mot polska nationalister

Mohamed Omar

I ett nytt nummer av serietidningen Fantomen (nr 9, 26 april) slåss hjälten i de blåa trikåerna mot polska nationalister. Skurkarna, som är karikatyrer av onda, vita kristna män, försöker stoppa en prideparad i Warszawa. Men Fantomen sätter i stället stopp för dem. På omslaget ser man honom slå ner nationalistledaren med en regnbågsflagga.

Omslaget har fått kritik, men Mikael Sol, redaktör för Fantomen i Sverige, försvarar tilltaget: ”Jag förstår så klart att omslaget är kontroversiellt, men ibland måste man stå rakryggad i sitt val”.

Han har dock fel. Pride är inte ett dugg kontroversiellt. Det är helt och hållet mainstream. Hela etablissemanget går i prideparaden. Inte heller är det kontroversiellt att utmåla europeiska nationalister som ondskefulla.

”Det är lönlöst att försöka resonera med de oresonliga”, säger Fantomen. Detta är en farlig attityd som banar väg för inskränkningar i yttrandefriheten, mobbning och våld. I verkligheten är det snarare vänsteretablissemanget som inte vill resonera, utan stämplar kritiker som ”rasister” och ”islamofober”.

Det nya Fantomenäventyret försöker också sammanblanda kritik mot massinvandring och islamism med hat och homosexuella. Man glömmer då att situationen i västvärlden för homosexuella är mycket bättre än i islamvärlden. Och fortsatt massinvandring kommer med stor sannolikhet att innebära att västvärlden blir mer lik islamvärlden.

I en ruta får vi veta att nationalistledaren finner tröst och stöd i läsningen av Johannes Paulus II:s biografi. Det verkar vara ett försök att koppla ihop katolsk tro med våld och extremism.

”Fantomen står ju upp för allas lika värde och rättigheter eftersom han är en stor humanist”, säger Mikael Sol.

Om Fantomen står upp för ”allas lika värde”, ett uttryck som är svårt att begripa, borde han ju inte kunna acceptera islamisk fundamentalism med dess hat mot icke-muslimer. Trots detta har inte Sol publicerat något omslag – någonsin – som visar hur Fantomen misshandlar en fundamentalistisk imam.

Det stora hotet i vår tid kommer från islamistiska extremister, ändå finns det inte, såvitt jag vet, ett enda äventyr där Fantomen slåss mot Al-Qaida eller Islamiska Staten. Inte ett enda äventyr som visar hur terrorister sitter i moskén och läser Koranen.

Man får intrycket att Fantomens redaktion gärna står upp för ”allas lika värde” när det inte kostar något. När det inte är kontroversiellt. När man får applåder av etablissemanget.

Jag skulle vilja påminna Sol om att Fantomen faktiskt är överbefälhavare för Djungelpatrullen. Det är en gränsvaktsstyrka i det påhittade afrikanska landet Bengalen där han bor. Han om någon borde förstå vikten av att skydda ett lands gränser och ha kontroll över invandringen.

I äventyret ”Mysteriet med diamantbägaren” från 1954, publicerad på svenska i Fantomens julalbum 1963, lyckas skurkarna få Djungelpatrullen att lägga ner. Resultatet är våld, otrygghet och etniska konflikter. I en ruta får man se hur gränsvakterna lämnar sina poster. Tre afrikaner står med böjda huvuden:

”Bestörta ser infödingarna dem köra bort. I sekler har Djungelpatrullen bevakat gränserna mot förbrytare och invasionsstyrkor…”

I en annan ruta får man se en man ligga slagen på en väg:

”Våldsdåden och brotten ökar…”

Och längre fram en brinnande by och en afrikan som skjuter med gevär:

”Strider blossar upp mellan stammarna tack vare insmugglade vapen och ’eldvatten’…”

När gränserna inte bevakas breder otryggheten ut sig. Massinvandringen från islamvärlden har lett till parallellsamhällen, islamisering och etniska konflikter i västvärlden.

De som författat det nya numret verkar också ha glömt att den förste Fantomen, som levde på 1500-talet, var korsriddare. I äventyret ”Skatten från Rhodos”, publicerat i nr 6/1980, faller han på knä inför Johanniterordens stormästare som upphöjer honom till riddare: ”Stå upp, Fantomen, illuster hedersriddare av Johannes Döparens broderskap!”

Johanniterriddarna var alltså korsriddare, kristna krigare från hela Europa, kallade att försvara kristenheten mot jihad. De var gränsvakter.

År 1521 hade en ny stormästare valts för orden, Philippe Villiers de L’Isle-Adam. Han visste att en turkisk attack skulle komma och gjorde det han kunde för att förstärka försvaret. Belägringen av Rhodos år 1522 var det andra turkiska försöket att erövra ön från de kristna. Den första belägringen år 1480 var ett misslyckande. Efter att riddarnas fästning fallit bosatte sig Johanniterna på Malta.

42 reaktioner på ”Fantomen slåss mot polska nationalister

 1. Pär PeGe Gustafson skriver:

  (Som vanligt) Lyysande krönika!!

  Nu har f*n tomen skitit i det blå skåpet.
  Ingen pk-svenne brunsmetar ostraffat mitt andra hemland, Polen! Nu djefvlar..! 😠😡🤬

  Gillad av 6 personer

  • Nu är det nûjen igen (och nûjen varar till peshmerga) skriver:

   Özz Nûjen låter hälsa att ”nu har du skitit i det blå skåpet” är ett töntigt, svenskt uttryck som ”förstör allt” (ca 49 sekunder in):

   Notera den pursvenska, medelålders publiken som har blivit ditkommenderade av sin arbetsgivare inom offentlig sektor (som naturligtvis är de som finansierar Özz).

   Gillad av 2 personer

   • modernghost skriver:

    Angående länken : det var… ”the lucky one”?))) Jag har aldrig läst Fantomen, närmast temat jag nånsin kommit är ”The Phantom of the Opera”.

    Gilla

  • Andorrs skriver:

   PK-svennen är feg och konflikträdd och är ett alldeles för lätt byte för islamisterna.
   Ni polacker får göra en motsvarighet där fantomen slår ner AFA (eftersom kulturmarxister sällan är våldaamma).

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Die dummen Schweden”. En klassiker redan på Söndagsnisse-Strix’ tid.

    En variant från Gnällbältet: ”Jäla grunna grabbar å kasta koskit på min tjej! Å i ryggen, som ä så farligt!”

    Gilla

 2. Hosianna skriver:

  Tack, Eddie, för att du uppmärksammar oss på hur de slemmiga PK-tentaklerna når ända in i serietidningsvärlden, där den sorgligt historielöse redaktör Sol tycks ha blivit bländad av deras glansiga yta…

  … men risken att barn och unga i Sverige tar efter den obehagligt aktivistiske Ny-Fantomens våldsamma agerande mot företrädare för den västerländskt kristna kultur, som ännu gör mest gott i världen…

  … torde vara försvinnande liten. Dagens ungdomar har ett närmast oändligt urval av digital förströelse och läser nog sällan serier. Som vuxen fördrar jag själv att lyssna på Fantomen på operan. 😉

  Gillad av 4 personer

 3. Elisabeth skriver:

  Jaså, Fantomen har också blivit politiserad. Ja, ingenting slipper undan nuförtiden. När ska man ”förbättra och modernisera” Bibeln, månntro ? Behöver den inte bli lite mer ”samtida” ?
  Du har nog helt rätt där, Mohamed, man koketterar med ”allas lika rätt” när det inte kostar något. Man vet ju hur det gick för redaktionen för Charlie Hebdo. Alltså kommer man att stryka islamister medhårs även när de slänger Pride-flaggan på soptippen och tar kål på medlemmarna i tåget.Det är verkligen så obegripligt motsägelsefullt, västs liberala, mjäkiga mähän flirtar vilt med de mest nattsvarta reaktionärer som finns på denna jord. Kan någon förklara detta ?

  Gillad av 11 personer

  • Jvk skriver:

   Ja, jag tror det beror på att de är totalitära ideologer som inte kan leva utan religion. Det har medfört att de ser sig (omedvetet) som Guds ställföreträdare på jorden och försöker införa ett himmelrike på jorden, istället för den mycket mera subtila, och fungerande, idén att till himlen kommer man endast i livet efter detta och livet på jorden är hårt, orättvist och imperfekt. De har ett Messias-komplex och tror sig om att kunna skapa fredlig samexistens med alla (utan att tänka efter så noga så klart). Vad gäller de som är verklig vänster så är det enklare, de bara hatar och vill förstöra innerst inne men symbiosen med liberaler har blivit till ett gift, en häxbrygd.

   Jag famlar efter att uttrycka precis var jag tycker att sådana som Jordan Peterson, Bret Weinstein och Stephen Hicks gör för tankefel, kanske det kan uttryckas som att vi i Sverige är exemplet på det som de ser som deras idealsamhälle, och vi som bor här ser ju hur bra det går. Marxismen brukar sägas av dessa är bevisat misslyckad och mordisk, men exempelvis i den Joe Rogan show jag länkade till igår så sitter ändå JP och BW och spekulerar om universal income och fri hälsovård och hur man kan få de icke ekonomiskt aktiva att bli aktiva med olika statliga åtgärder. De borde studera Sverige, vi är jämlika och jämställda och det har slutat med att vi bjuder in islamister, våldtäktsmän och mördare och ett folk som är helt osjälvständigt tänkande.

   Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vi försöker begå kollektivt självmord,
   precis som lämlarna kastar vi oss oförfärat utför (S)tupet?

   Annan förklaring är svår att finna!

   Gillad av 2 personer

 4. acciaiosite skriver:

  Bra Eddie, att du uppmärksammar den här osmakliga och fega propagandan. ”Man får intrycket att Fantomens redaktion gärna står upp för ”allas lika värde” när det inte kostar något. När det inte är kontroversiellt. När man får applåder av etablissemanget.” Så sant! Bara kommentaren ” ibland måste man stå rakryggad i sitt val”, får till följd att man får kämpa litet extra för att hålla frukosten kvar där den ska vara. Redaktör Sol är i dåligt PK-sällskap och saknar totalt rak rygg. Ska hellre liknas vid ett rö för vinden.

  Johanniterriddarna har vi förresten en hel del att tacka för. Deras försvar och räddning av !Malta sommaren 1565, bidrog i högsta grad till att hejda turkarnas framgångar, vilket inte nog kan uppskattas. Fantomen skulle ha fortsatt sin karriär där!

  Gillad av 3 personer

 5. Lilla fröken PK skriver:

  Fantomen har helt spårat ur! Han är dock inte helt PK ännu. Gift med fru (!) och två barn verkar lite väl heteronormativt. Vi ser fram emot att han kommer ut ur garde.., jag menar dödskallegrottan, och förklarar att Guran är hans nya äktenskapspartner.

  Gillad av 2 personer

  • Hosianna skriver:

   Nja, Lilla fröken (inte så) PK, jag lutar nog åt att Ny-Fantomen redan är (MP-, eller C-)PK.

   Han håller ju en skimmel(arab)hingst och en grå (bergs)varghanne med kost och logi och muskelbyggande motion.

   Skulle inte bli förvånad om han skaffar sig ett par, tre fruar till istället för en samkönad äktenskapspartner… 😉

   Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Bara EN fru?

   Ännu så länge!

   Klart han skall få ha tre till,
   när han till sist konverterar!

   UNGA Afrikanskor förstås…
   Diana är ju inte längre fertil)
   Det krävs väl lite lammkött?

   Gilla

 6. MartinA skriver:

  Det fina i kråksången är att läsekretsen har motsatta värderingar mot redaktion. Så fantomen kan nog strax få njuta gravens vila nu när han blivit gammal och gaggig och ofärdig.

  Gillad av 2 personer

 7. Jvk skriver:

  Nääääää. Ok, jag har ändå misslyckats med att få mina barn att läsa serier, Tintin har vi kört, och Jan Lööf, och några till, jag vet inte vem som läser Fantomen idag? Svarta Pantern hoppar vi också. Det är en vidrig tid att leva i för en tänkande människa, men det kanske har varit så här hela mitt liv, jag hittade denna från 1975 på youtube

  https://www.oppetarkiv.se/video/7788272/loranga-masarin-och-dartanjang-avsnitt-1-av-5

  Det var vad man fick hålla tillgodo med, Disney från USA ransonerades, man suktade efter Tintin eller Scooby-Doo, men fick hålla tillgodo med skraggliga alster från vänsterfolk och Östeuropa (som ansågs bra). Jag är helt enkelt uppvuxen i ett land med den mest vidriga och försåtliga indoktrinering, och det är så illa att jag som livslång motvalskäring och funderare ofta känner mig som en av de få som är vaken och frisk. Reinfeldt var kanske vaken men han är troligen en sjuk totalitär. Många är vi inte, zombies och robotar överallt.

  Gillad av 2 personer

 8. M Boberg skriver:

  Ja som en man (västerlänning) i Götet tänkte stifta bekantskap med dom få nyanlända kvinnorna men la tanken, verksamheten på hyllan när det var att betrakta som direkt livsfara.
  Han konstaterade att dom verkade betraktas om släktgods, avel eller annan typ av verksamhet som hemtjänst i privat regim?

  Gilla

 9. Mikael Steinwall skriver:

  Aktivismen håller landet i ett järngrepp (eller hjärngrepp!), från barnböcker till UR och statliga myndigheter.
  Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg sa år 2016 av vi behöver fylla på, för att möta upp efterfrågan på arbetsmarknaden. Enligt hans analys borde asylinvandringen ligga på 64 000 per år.
  Det är väl helt i sin ordning att ett sådant uttalande från en generaldirektör passerar det offentliga samtalet utan kommentarer.
  Men visst borde han väl känna till att arbetslösheten bland de som redan invandrat hit ligger på dryga 20%?
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/arbetsformedlingen-sverige-behover-stor-invandring-for-att-undvika-arbetskraftsbrist

  Gillad av 1 person

 10. Leif Nilsson skriver:

  Tack Omar för en angelägen krönika. Du uppmärksammar speciellt: ”att nationalistledaren finner tröst och stöd i läsningen av Johannes Paulus II:s biografi. Det verkar vara ett försök att koppla ihop katolsk tro med våld och extremism.”
  Det är ingen slump att PK-isterna också försöker svärta ner Johannes Paulus II, eftersom han i hög grad bidrog till kommunismens fall i Polen. Den nuvarande PK-flirtande påven vill man naturligtvis inte nämna i sammanhanget.

  Katolska kyrkan är ju ett legitimt hatobjekt för PK-isterna och deras bundsförvanter i svenska kyrkan. Den lutherska kyrkan, har till skillnad från den katolska, ofta rättat in sig i (PK)-ledet. Detta visade sig tydligt under nationalsocialismen i Tyskland. De protestantiska prästerna satt fast i den lutherska tanken på djup lojalitet med staten. Redan 1933 var 40% av de protestantiska prästerna medlemmar i nazistpartiet! Den katolska kyrkan var däremot inte lika PK och betraktades således med långt större misstänksamhet av nazistregimen, än det protestantiska samfundet.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Norske statskirkeprester la ned sine embeter i protest mot det nazistiske menneskesyn. Bare meget få fortsatte å lyde under det kommissariske Kirkedepartementet. Dets statsråd var den siste som ble henrettet i forbindelse med landssviksoppgjøret – så sent som i 1948.

   Norsk Wikipedia: Eivind Berggrav, Arne Fjeldbu, ‘Kirkens Grunn’, Den midlertidige kirkeledelse.

   Gilla

 11. erik2 skriver:

  Fantastisk text Eddie! Jag blir personligen ledsen när ser detta. Jag har aldrig gjort någon något ont, medvetet. Får upp kl 5 för att sköta mitt. I säng runt 11. Hjälper alltid till i grannskap. Osv. Men det är mig man hatar. Varför? Varför får inte jag finnas?

  Gillad av 1 person

 12. oppti skriver:

  Är det Fantomen som kliver ur en telefonhytt ombytt i trikåer?
  Kliver ur sin normala kostym och in i fantasins värld?
  Kliver ur hetrovärlden och in i spelets och lekens värld.
  Är han ihop med den ljushårige Jane-en blondin i djungeln?
  Det är noga med ras där i alla fall!

  Gilla

 13. Christoffer skriver:

  Sade upp min prenumeration på fantomen strax efter sekelskiftet när Diana förvandlades till ett mähä som lämnade maken efter att han nästan blivit dödad. Efter att i årtionden varit en stark kvinna, som hade mod att stå upp bredvid Fantomen och vid många tillfällen själv stridit (till och med som medlem i Djungelpatrullen) så blev hon nu feminismens ideal, det kvinnliga offret som inte själv har någon möjlighet att göra något.
  Sonen blev i samma stund en manschauvinistiskt självcentrerad slyngel som påstår att hans syster inte alls kan ta över som fantomen, trots att han är uppfödd på berättelser från Fantomens historia där just en kvinna tagit över manteln. Till och med Diana har tagit på sig detta någon gång.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.