Ny podd med Mohamed Omar! Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden

I ett nytt avsnitt av podden ”Försöka förstå” (inspelat 29 april) pratar jag med relationsexperten, coachen och författaren Lennart Matikainen om den andra Terminatorfilmen från 1991: Terminator 2 – Judgement Day. Matikainen har liksom Arnold Schwarzenegger, som ju spelar roboten The Terminator i filmerna, varit kroppsbyggare. Han har faktiskt skakat hand med Schwarzenegger! Dessutom har han haft ett eget program i P4 under vinjetten ”Fråga Lennart” och coachat i TV4:s ”Let’s Dance”. För ungefär två månader sen, den 4 mars, poddade vi om den första Terminatorfilmen från 1984. Lyssna på det avsnittet här

Matikainen försöker tolka Terminatorfilmerna utifrån vår tids problem och frågor. Det är dystopiska filmer som skildrar en framtid där maskiner tagit över världen och mänskligheten håller på att utrotas. Men motståndet lever.

Maskinerna, som styrs av superdatorn Skynet (eller är det ett program?), försöker krossa människornas motstånd genom att förändra det förflutna. Det är något vi känner igen från George Orwells dystopiska roman 1984. Landet Oceanien styrs av ett politiskt parti som går under namnet Partiet. Det finns ju bara ett. Ett av Partiets paroller är: ”Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna.”

Matikainen och jag ser likheterna med hur etablissemanget i Det Nya Sverige försöker manipulera historieskrivningen för att tysta all kritik. Det har alltid varit så här! Det Gamla Sverige ska helst glömmas bort. Man tänker också på statsminister Reinfeldts uttalande från hösten 2006: “Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån”.

https://soundcloud.com/forsokaforsta/den-som-kontrollerar-det-forflutna-kontrollerar-framtiden