Ny podd! Människor mot maskiner

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen (inspelat 4/3) pratar jag med relationsexperten, coachen och författaren Lennart Matikainen om kultfilmen The Terminator (1984). Matikainen har gjort massor av saker. Han hade bland annat ett eget program i P4 under vinjetten ”Fråga Lennart” och har coachat i TV4:s ”Let’s Dance”.

Och liksom Arnold Schwarzenegger, som ju spelar mordmaskinen Terminator i filmen med samma namn, har Matikanen varit kroppsbyggare. En av Matikainens mindre kända talanger är att imitera Terminator! Ni får höra några repliker i podden. Det var denna film, skriven och regisserad av James Cameron, som gjorde Schwarznegger till superstjärna.

I The Terminator möter vi den unga kvinnan Sarah Connor som jobbar som servitris. Hennes tillvaro slås i spillror när hon upptäcker att hon är jagad av en mordmaskin från framtiden. Det är en cyborg, en robot med biologiskt hölje, som kommer från framtiden. År 2029 har nämligen jorden ödelagts i ett kärnvapenkrig. Maskinerna har tagit makten och människorna förvisats till underjorden där de desperat försöker göra motstånd.

Hur blev katastrofen möjlig? Den amerikanska militären hade tillverkat en superdator, eller ett nätverk, kallat Sky Net. Superdatorn var så pass intelligent att den blev självmedveten och vände sig emot sina skapare. Militären, regeringen, hela systemet, tappade kontrollen.

Motståndet leds av en man vid namn John Connor. Han är son till servitrisen Sarah Connor. Och det är för mörda Sarah, och så hindra att John blir född, som cyborgen rest tillbaka till år 1984.

Har detta något med vår tid att göra? Något med våra problem? Jag och Matikainen tänker högt om flera paralleller mellan filmen och vårt Sverige idag. Om makten inte granskas, om vanliga svenssons inte är vaksamma och kritiken undertrycks, kan de stora och visionära planerna och experimenten gå snett. Vi kommer att återkomma för att prata om Terminator 2, so stay tuned!

7 reaktioner på ”Ny podd! Människor mot maskiner

 1. Rikard skriver:

  Hej.

  En spekulation:

  Givet att västerländska kvinnor allvarligt höjt kostnaden för en man som söker en relation, och dessutom fått sitt värde för rent sexuella relationer sänkt av hög invandring och ny teknologi är det möjligt att en vanlig levnadsform för framtida män och kvinnor är som singel, där sociala behov fylls av en umgängesgrupp men där de djupare band som skapas mellan monogama partners saknas, med åtföljande devalvering av värdet hos banden mellan anhöriga.

  De sexuella behoven kan enklare och billigare (ekonomiskt och socialt) lösas av teknologi och serviceindustri, fostran av eventuell avkomma sköts av statens experter, och vår känsla av att vara behövda av varandra…

  …blir till stoft och aska.

  Varpå den fria människans tidsålder inträder. Fri att skapa den moral den önskar för stunden, och fri att förkasta den. Fri att utan konsekvenser tillfredsställa sina lustar, och fri att vara mentalt ett evigt litet barn, en evig tonåring i ansvar, och en evig sybarit –

  Strävan efter tillfredsställelse av lustar bygger intet; strävan bort från armod bygger världen vacker.

  Och sedan?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Dödskulten är socialism. I stället för att leva fördriver man tiden medan man väntar på döden. Dödskulten är en tro på himmelriket i stället för tåredalen. Dödskulten är milleniarism.

   Gilla

 2. Palats skriver:

  Ni har fel i att Arnold gillar Trump , Arnold är en väldigt fjantig person när det kommer till politik och uttalar sig väldigt vänster mot trump.

  Gilla

 3. Palats skriver:

  Härlig analys på slutet som följer Orwells dystopi ”Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.