Krossa islamismen på första maj?

Mohamed Omar

Varning för islamofobin! Islamofobin växer, skriver den islamistapologetiske akademikern Mattias Gardell i Aftonbladet den 16 april: ”Muslimer – ett lovligt byte”.

Gardell berättar om sitt besök på Muslimska familjedagarna, en konferens som hölls under påsken 30 mars till 1 april. Konferensen arrangeras i samarbete med Sveriges Unga Muslimer (SUM) som nyligen nekades bidrag på grund av kopplingar till islamistisk extremism.

En av talarna på konferensen, dr. Noureddine Khademi, är i hemlandet Tunisien känd som ”Imam Jihad” eftersom han brukar uppmana sina åhörare att resa till Syrien för att utkämpa jihad. Men av detta märks ingenting i Gardells artikel. Han är inte ett dugg orolig för islamistisk extremism och jihadism:

I påskhelgen besökte jag de Muslimska familjedagarna. Med undantag för 1 maj och nationaldagen bestäms alla helger i vårt sekulära land av den kristna kalendern. Då muslimer inte firar påsk men ändå är lediga är det ett bra tillfälle att ses och Familjedagarna lockar tusentals deltagare.

Hur är det egentligen med första maj? Är det en helt och hållet sekulär högtid? I boken Årets fester (1953) av Albert Eskeröd står det:

Valborgsmässa och första maj är som märkesdag ett arv från det katolska kyrkoåret och en av dess många allmänna helgdagar.

Sista april är Valborgsmässoafton och 1 maj är Valborgs dag. Valborg (710-779) var en engelsk prinsessa som gått i kloster. Hon kanoniserades den första maj år 870. Men det var inte på grund av den heliga Valborg som dagen blev allmän helgdag 1939. Då handlade det om, precis som Gardell skriver, om den så kallade arbetarrörelsens dag.

Men folk har alltid firat 1 maj. Före kristendomen och före den så kallade arbetarrörelsen. Eskeröd skriver så här:

Men dessa dagar har också ett starkt inslag från äldre, rent världslig sed. Såsom den första dagen i lantbrukets egentliga vårmånad har första maj också på många håll kommit att betecknas som den första sommardagen.

Olaus Magnus berättar i sin Historia om de nordiska folken (1555) att man på dagen anordnade låtsasstrider mellan ryttare som anfördes av ”majgreven” respektive ”vintergreven”. Vintern och sommaren gjorde upp. Han berättar också hur skyttar samlades till tävlingar.

”Man vet nu”, förklarar Eskeröd, ”att dessa i viss mån militära traditioner i förstamajfesten går tillbaka i varje fall ända till karolingiska kungarnas mönstringsting på 800-talet. Dessa mönstringar skedde ursprungligen, t. ex. i Rom, den första mars, vid ingången av krigsguden Mars månad, men flyttades vid 700-talets mitt till den första maj.”

I annan bok, Våra högtider av Helge Ljungberg (1958), får man veta mer:

I det merovingiska riket hade man för sed att 1 mars, före sommarens fälttåg, hålla en generalmönstring i samband med vårtinget. Möjligen är seden ännu äldre, fastän man inte känner till den förrän under merovingernas tid. I Gregorius av Tours krönika berättas att konung Klodvig befallde hela hären att infinna sig i full beväpning för att uppvisa sina vapens glans in campo Martio.

De merovingiska konungarnas makt var starkt beskuren. Den låg hos rikshovmästaren, major domus. Mönstringen på marslägret omgavs av vissa riter. Kungen skulle föras dit på en vagn dragen av oxar. Han hade sin plats på en kulle, och där mottog han gåvor av folket. Men bredvid honom stod hans major domus, och det var han som utdelade befallningarna till folket.

Den siste av de frankiska rikshovmästarna vid konungens sida var Karl Martells son Pippin den lille. Sedan han antagit konungatiteln flyttade han vårmönstringen till första maj. Den kallades sedan för campus Madius eller campus Maiius, majlägret. Detta skedde år 755.

På första maj kan man alltså minnas frankerna. Man kan, för att återknyta till islamismen, minnas slaget vid Poitiers år 732, då franken Karl Martell avvärjde en islamisk, ”kristofobisk” invasion av Europa. Det tidigaste belägget för något som kan ha varit en europeisk gemenskapsupplevelse finns faktiskt i en tidig medeltida text om Poitiers. Efter slaget, heter det, vände europenses tillbaka till sina hembygder. De kom från olika länder och tala olika språk, men de var européer.

Karl Martell var far till Pippin den lille och Pippins son, Karl den store, blev frankernas kung år 768 och kröntes till kejsare av påven Leo III år 800.

Förra året, den första maj 2017, gick komikern Aron Flam runt och triggade vänsterdemonstranter med ett plakat som det stod ”Krossa socialismen” på. Se videoklippet här. De triggade demonstranterna börjar slå på Arons plakat och vråla ”Hela Stockholm hatar fascister”. Men han får inte stryk och klarar sig helskinnad.

Någon framtida första maj kanske man skulle gå ut med ett plakat med parollen ”Krossa islamismen”? Dels är islamistiskt förtryck ett stort problem och dels skulle en sådan paroll, på den dag då de höll sin vårmönstring, uppmärksamma frankernas betydelse för Europas försvar. Risken finns dock att triggade islamister inte nöjer sig med att vråla ut sitt hat mot ”islamofober”.

20 reaktioner på ”Krossa islamismen på första maj?

  • Andorrs skriver:

   Islamofobi är ett typiskt nytillkommet vänsterbegrepp som dykt upp på senare år. Det fanns knappast i den svenska debatten för tio år sedan.
   Precis som afrofobi och antiziganismen. Grejen är att ingen har hört talas om islamofili, afrofili och pro-ziganismen.

   Gillad av 2 personer

 1. Magnus Rosensparr skriver:

  Risken finns dock att triggade islamister inte nöjer sig med att vråla ut sitt hat mot ”islamofober”, skriver Eddie.

  Nej det är ju möjligt att de inte gör, men då får vi göra som Karl Martell; besegra dem i grunden.

  Gillad av 6 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    BÅDE Fascism o Nazism är totalitära VÄNSTERRÖRELSER, inget annat!
    Liksom Islamism…

    Det var väl Churchill som sa att när dessa rörelser återkommer i framtiden,
    så är de förklädda i form av anti-Fascister!

    Vilket stämmer till punkt o pricka!!!

    Som alltid, den som nämner den, klämmer den!
    Vem är det som ivrigast kletar Fascism o Nazism på motståndarna…

    Ta gärna en titt på detta upplysande föredrag av Dinesh D Souza!
    I USA var det Sydstats-Demokrater som ägde slavar o var aktiva i Ku Klux Klan…

    En liten lögn blir snabbt avslöjad…

    Men den STORA lögnenär svårare att avslöja,
    speciellt när motståndarna behärskar nästan alla informationskanaler…

    Radio/TV/övrig massmedia
    (Akademiska) Utbildningen, läs inbillningen
    Hollywood o övrig underhållningsindustri

    VEM kan göra en avvikande åsikt hörd i detta mediabrus???

    Gillad av 2 personer

 2. Jvk skriver:

  Det är inte ofta ett mytologiskt tema på denna blogg, men jag tror vi ser långt förbi ytan hos människor och ser arketypen, det är som om människors ansikten och ögon är skapade för att man skall se förbi, till det som finns under personen, under det han säger, skriver och gör. Så är det för mig iallafall, och det är otroligt svårt att hantera en person som man uppfattar drivs av ondska. Jag har svårt att låtsas att det inte är där. Så uppfattar jag Gardell, och många med honom, som i grunden onda men dolska och lismande arketyper. Jag anar samma hos en Ferm eller Lööf eller Fridolin eller Reinfeldt, det de alla har gemensamt är att de är på fel sida av ont och gott. Andra som jag kritiserar hårt, låt säga Arpi eller Teodorescu, anser jag bara vara vilseledda, men goda i grunden. Jag tror jag har dragits till denna blogg för att jag känner en gemenskap med något som aldrig formuleras, som ligger under politik och religion och historia. Jag hoppas att alla de svenskar som är på rätt sida, men vilseledda, vaknar i tid.

  Allt som sägs och skrivs idag är yta över något annat, den stabila balansen är rubbad, jag tror att kraften som finns under är att folk försöker placera sitt mytologiska jag i en ny verklighet, de som väger över mot ondska dras på det hållet och de som väger över mot det goda tittar ditåt. Hur ställer man sig när en 12-åring blir våldtagen av två män som inte borde finnas här enligt rätt och tradition? Hur ställer man sig till handfast ondska, vänder man sig mot den och säger: detta är ondska, framför mig nu, och den är mitt ansvar att hantera, eller vänder man sig bort mot luftiga teorier om ett globalt samhälle?

  Gillad av 10 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Konstigt nog är det ALLTID vänstern som HATAR,
    som till varje pris vill undvika en dialog,
    att tysta motståndarna!

    Det samma gäller i princip för ISLAMISTERNA…
    När man drar fram Islamistkortet!!!

    Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   JVK: Här tar du upp något laddat — och mycket viktigt — nämligen kampen mellan Ont och Gott.
   I vår på kristen grund etablerade föreställningsvärld ser vi det traditionellt i sådana termer men det kan även ses i ett mer generellt sammanhang.

   Hur som helst, så ger jag dig rätt i det du skriver här — att en lång rad av de personer som drivs av ”PK-sektens” ideologi egentligen är Onda.

   Alla kommer väl ihåg att det Onda gärna maskerar sig som något ”gott” för att undgå upptäckt…
   Exakt så gör PK-sekten.

   Gillad av 6 personer

   • olle reimers skriver:

    De onda är de som inte funnit någon vettig anledning att försöka bli bättre. De vill då hellre förneka dem som funnit en mening i livet i att försöka förbättra tillvaron möjligheten att göra det eftersom det ändå är meningslöst.

    De drivs av hat i stället för kärlek; destruktivitet i stället för konstruktivitet och ser ner på oss som tror att det går att finna mening i tiilvaron.

    Det vi andra måste göra är att inse detta faktum och fortsätta på vår väg. Vi är trots allt i en ganska kraftig majoritet. Vi vet dock att en välorganiserad minoritet kan ställa till med oerhört mycket elände om vi inte stoppar den. Glöm inte att Montezuma hade 10 000 krigare och Cortez knappt 90.

    Gillad av 3 personer

   • Jvk skriver:

    @Olle, jag ställer mig tvivlande till att de goda är i majoritet, 87% röstade för fler våldtäkter av svenska kvinnor i senaste valet, jag tror snarare att de som driver med strömmen är i majoritet, var de goda i majoritet i nazityskland, eller i Sovjet? Om vi är i majoritet, vad är då din slutsats av din liknelse med Montezuma och Cortez? Det är snarare så att de som mest ohämmat kör över andra och till och med mördar, eller är villiga att mörda, för sin tro kommer att styra, och just nu styr de mest onda pk-isterna med muslimerna väntande i kulisserna. Min lärdom är att man inte kan mobilisera majoriteten som bara driver med strömmen innan de onda ställt till med enorm skada, detta är den fas vi är i nu, enskilda personer som Winston Churchill kan få folk att vända tidigare men dessa är sällsynta.

    Gillad av 6 personer

 3. Willy Lindqvist skriver:

  Krossa islamismen! Ett intressant förslag. Det positiva med förslaget är att det numera kan ske på hemmaplan. Det behövs inte längre några korståg till Mellanöstern för att försvara de en gång kristna länderna. Där krossar islamisterna numera varandra och sig själva.

  Gillad av 5 personer

 4. mktafSkum skriver:

  Valborg var faktiskt ett tyskt helgon, missionär och sedermera abedissa, vilket inte ändrar i sak M O artikel. Men i alla fall.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Du glömde väl (anti)-Fascismen!

   En vänsterkraft ända sedan starten!

   Vem var det som först gratulerade/hyllade Mussolinis skapelse,
   jo det gjorde de ryska Kommunisterna!

   Gilla

 5. Jeff skriver:

  Den franska veckotidningen Le Point förklarar det nya ISLAM-partiets planer:
  Enligt den franska tidningen Causeur är programmet ”förvirrande enkelt: ersätt alla de civila och juridiska reglerna med sharialag. Punkt slut.”

  Det skulle också vilja ”förhindra laster genom att förbjuda spelinstitutioner (kasino, spelhallar och bettingagenturer) och lotterier”. 
  Förutom att göra det tillåtet att bära slöja på skolorna, och komma fram till en överenskommelse om de islamiska religiösa högtiderna vill partiet att alla skolor i Belgien ska erbjuda halal-kött i sina skolmatsaler. 

  Partiet förslår även att man skulle segregera män och kvinnor på offentliga transporter. 
  ISLAM-partiet vet att demografin står på deras sida. Ahrouch har sagt att ”om 12 år kommer Bryssel till stor del bestå av Muslimer.” 
  https://sv.gatestoneinstitute.org/12230/belgien-islamiska-staten

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.