Den måttfulle imamen

Mohamed Omar

Jag läste nyligen om Voltairs roman Candide, i svensk översättning av Olof Nordberg. Voltaire driver med den tidens naiva och optimistiska filosofi. ”Vi lever i den bästa av världar”, upprepar Candide – namnet betyder ”troskyldig” – samtidigt som han upplever fasor och galenskaper av alla slag.

Vid denna läsning uppmärksammade jag något som jag inte tänkt på förut. En av de fasor som skildras i romanen är det islamiska sexslaveriet. Det har alltid varit känt i Europa, ända sedan medeltiden, att sexslaveriet och haremen är något som utmärker islamvärlden.

I romanen möter vi en gammal kvinna som berättar om hur hon togs till fånga av jihadpirater på Medelhavet:

”Knappt hade vi gjort det förrän sjörövare från Salé i Marocko dök ner på oss och äntrade fartyget.”

Sedan berättas om hur hon och hennes mor förslavades och utnyttjades.

I kapitel tolv förekommer en from och klok imam. Vi kan kalla honom måttfull. Det pågår ett krig mellan ryssar och turkar. Under en belägring drabbas den turkiska armén av svält. De bestämmer sig då för att äta upp sina slavinnor:

”Översten som var en stor fruntimmerskarl förde med sig hela sitt harem och inlogerade oss i ett litet fort vid Azovska sjön där vi vaktades av två svarta eunucker och tjugo soldater. Man dödade massor av ryssar men de blev inte svaret skyldiga. Azov stacks i brand och flöt av blod och ingen hänsyn togs till kön eller ålder. Till sist återstod bara vårt lilla fort och oss tänkte fienden svälta ut. De tjugo janisjarerna hade svurit att aldrig ge sig. Den våldsamma hungern tvingade dem därför att äta upp våra två eunucker av rädsla för att annars bryta sin ed. Efter några beslöt de att också äta upp oss kvinnor.”

Då ingriper den måttfulle imamen:

”Då fanns det bland oss en imam som var mycket from och hade ett gott hjärta. Han höll ett vackert tal till soldaterna och övertalade dem att inte döda oss helt och hållet.”

”- Skär bara av den ena skinkan på var och en av dessa damer, sa han, och ni kan leva utmärkt gott! Om det blir nödvändigt att göra likadant om ett par dar så finns det ju en till. Ni blir hjälpta och himlen ska vara er nådig för en så barmhärtig handling.”

”Han var mycket vältalig och lyckades också övertyga dem, och så underkastade man oss denna hemska operation. Imamen behandlade oss med samma salva som man smörjer gossar med efter omskärelsen, men alla var vi nära att dö.”

Det här fick mig att tänka på vad som räknas som måttfullt respektive extremt. Det beror hela tiden på vad man jämför med. I jämförelse med att äta upp en hel kvinna är det måttfullt att bara äta upp hennes ena skinka.

Därför har den islamapologetiske akademikern Mattias Gardell egentligen rätt när han beskriver Muslimska Brödraskapets chefsideolog Yusuf al-Qaradawi som företrädare för ”den islamiska mittfåran”.

Al-Qaradawi anser att det är helt riktigt att avrätta avfällingar. Men gör det honom till extremist? I västerländska ögon, ja. Men i islamiska ögon? Nej. Det är en ganska vanlig åsikt bland islamiska imamer och teologer att den som lämnar islam bör dödas. Så länge det sker i enlighet med islamisk lag.

På sidan 217 i boken Bin Ladin i våra hjärtan skriver Gardell:

”En googling på Usama Bin Ladin i januari 2004 gav 2530000 träffar. Inga av våra bekanta från tidigare kapitel kommer ens i närheten av Bin Ladin. Qaradawi som kan räknas som en av de mer namnkunniga representanterna för den globaliserade islams mittfåra erhåller endast 80000 träffar.”

Jämfört med Bin Ladin är al-Qaradawi måttfull. Han förespråkar heller inte att man ska utföra terrorattacker mot USA, som Bin Ladin gjorde, utan ”bara” mot Israel. Och i Syrien… Alltså: inte äta upp hela människan, bara ena skinkan.

Gilla min sida på Facebook!

18 reaktioner på ”Den måttfulle imamen

 1. JVK skriver:

  Man lärde sig vad man behövde i Morfar är sjörövare, de är sluga, och istället för en konflikt rakt på som de vet att de förlorar så borrar de istället slugt hål i morfars piratskepp. I öppen strid med Omar så kan morfar vinna med en spade. Därför undviks öppen konflikt alltid, terrordåd och att anfalla försvarslösa är taktiken, och infiltrering, idag artikel i SvD, ”vi har inga bevis” skriver företrädarna. De har fel, det är inte bevis vi saknar, det är makten som just nu pk-istiska apologeter besitter, men vi vet vad vi behöver för att åtgärda problemet när makten väl är vunnen. De fegisarna gör allt för att slippa möta morfar med spaden. Noobs som det heter.

  Gillad av 3 personer

 2. Jan Bengtsson skriver:

  Att både kunna äta upp kakan, och ändå ha den kvar?

  En Muslimsk Särimner)

  Oops…
  Kanske ingen helt lyckad likelse, i ett avseende!

  Gilla

 3. V for Vendetta skriver:

  Det märkliga med Islam är att man kan plåga hur många som helst, ja till och med döda folk en mass, så länge man bara gör det med en metod som är snällare i jämförelse med en annan metod. detta gör att man alltid kan gömma sig bakom en mask av barmhärtighet, ungefär som ulven gömmer sig under en fäll av fårskinn….. Det finns ingen Islamsk mittfåra, det finns ingen vettig tolkning av Islam för vad skall de tro på som tar bort all denna barmhärtighet, månggifte, straffskala mm, vad återstår för de att samlas kring?

  Gillad av 5 personer

 4. Lilla fröken PK skriver:

  ”Måttfull imam” är en oxymoron eller contradictio in adjectu.
  Hörde för övrigt på nyhetsmorgon i P1 hur det hetsas mot Israel i Hamas’ moskéer i Palestina. Är någon förvånad?

  Gillad av 1 person

 5. Underdog skriver:

  Det är värt att uppmärksamma dessa förhållanden mycket i dagens historielösa samhälle. Runt medelhavet lever minnena av de saracenska piraterna som, uppmuntrade av det osmanska imperiet, rövade egendom och människor. När Thomas Jefferson blev president i USA var en av hans första åtgärder att, utan kongressens godkännande, skicka iväg marinkåren för att bekriga de nordafrikanska Barbareskstaterna som, med stöd av sultanen i Istanbul, ägnade sig åt sjöröveri, slavhandel och utfordrande av lösensummor för de förslavade. Eftersom USA, till skillnad från de europeiska staterna saknade avtal med sultanen, drabbades mängder av amerikanska sjömän av förslavning. Har ni hört någon från Nordafrika eller Turkiet be USA om ursäkt för denna slavhandel? Sverige, som också var hårt drabbat genom att sjömän togs som gisslan ställde först upp på USAs sida i kriget, men det inrikespolitiska läget gynnade inte sådana äventyr. Har någon bett Sverige om ursäkt för det slaveri som drabbade svenska sjömän? De var garanterat fler än de afrikaner som hamnade i svenskt slaveri!

  Gillad av 6 personer

  • Jaxel skriver:

   Har för mig jag läste nånstans att det finns ett talesätt som emanerar från Jeffersons bekrigande av piraterna. Nån som kan komplettera eller korrigera?

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Såvidt jeg vet, betalte Sverige løsepenger til barbareskstatene for å få seile i fred. Norge, med sine elendige statsfinanser, hadde ikke råd til å betale, og måtte dermed seile under svensk beskyttelse og flagg på sine skip.

   Gilla

 6. olle holmqvist skriver:

  ”Taqqiyya” – mkt är okänt för den allmänbilade västerlänningen som borde vara känt för högstdensamme. Västerländstk yrkeskunnande inom juridik har tillhandahållet många undernyttjade men karaktäriserande termer. Ett är i träng/oträngt läge. Ett annat är ”rättskapabel”.

  Gillad av 2 personer

 7. Bengt R E skriver:

  Underbar iakttagelse och jämförelse. Såg nyöversättningen på biblioteket, kanske också ska läsa om den,
  Vad säger du om grabbarn i Ibn Rushd, som i dagens SvD förnekar samarbete med Muslimska brödraskapet och påstår att kritiken mot dem mest bygger på stereotypa föreställningar om muslimer?

  Gillad av 1 person

  • JVK skriver:

   Jag tror det är avskaffandet av svenskarna och västerländsk kultur, eller sagt på annat sätt, en patetisk hycklande marxist tar revansch för sitt missnöjda och hat.

   Gilla

 8. Sixten Johansson skriver:

  Märk väl att relativisering och tillåtet ljugande är centrala element även i dagens politiska postmodernism / PK-ism. Dessutom liknar Menaiternas offer- och orättviseretorik de gnäll-, förtrycks- och syndabocksmallar som har blivit allt vanligare i väst, fast de psykologiska grundstrukturerna från början var annorlunda.

  Kanske kan utvecklingen sammanfattas så att förljugenheten ingick redan i den tidiga socialismen; exempelvis innebar ”jämlikhet” att somliga var mer jämlika än andra och ”rättvisa” innebar orättvis behandling. Mutantsocialismen inlemmade sedan delar av liberalismens retorik (”frihet” = tvång, och ”mänskliga rättigheter” förbands med egalitarismens lika värde). Vidare tog man till sig de mest publikfriande delarna ur materialismen, konsumismen, feminismen och globalkapitalismen samt massmedias dramaturgiska logik och cyniska exploatering av enkel folkpsykologi, som underblåste både sexismen och mobbkollektivismen.

  Så växte den politiska postmodernismen / PK-ismen fram. Den kan aldrig bygga upp något, bara rasera allt. Den leder obönhörligen till anarki till följd av sin egen instabila anti-logik, som gör att den kommer att underminera även sina egna nyckfulla idéer, normer och ledare. Troligen efterföljs anarkin av globalt råkapitalistiskt elektroniskt-ekonomiskt tyranni eller islamiskt styre.

  Gillad av 2 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   I Norge sier vi at pressen har ikke løyet så meget siden Gulbrand Lundes tid.
   Lunde var kommissarisk statsråd under Quisling….
   NS-avisen hadde den orwellske titel ”Fritt Folk”. Ellers holdt jo Aftenposten (Schibsted) på som propagandaorgan for nazistene og tjente meget godt på okkupasjonen, ettersom den sikret seg alle bytteannonsene. Beryktet er Knut Hamsuns lovtale over Hitler, trykt i avisen dagen etter tyrannens selvmord.

   I dag kjører Aftenposten globalisering, islamofili og nyliberalisme for alle penga, og ærlig opplysning av leserne står heller ikke i dag i særlig kurs.

   Gilla

 9. olle holmqvist skriver:

  .”Måttfulle imamens utmaning” Västerländsk/kristen tappning: När jag blir full på fredagkvällarna brukar jag slå min käring. Inget märkvärdigt med det. Grannen slår
  sin käring varenda kväll.

  Allting är relativt utom relativitetsteorin. Där finns intervall.

  Gilla

 10. modernghost skriver:

  Verkar som en riktig julafton med alla dessa skinkor? (kunde inte låta bli att skratta över symboliken i all min bitterhet eller på grund av detsamma).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.