Var det bättre förr?

Patrik Engellau

Förr var för ett halvt sekel sedan. Var det bättre då?

När jag ställer mig den frågan brukar jag frammana känslan av att gå till tandläkaren på den tiden. Det var inte som att amputera lemmar med brännvin som enda bedövningsmedel men det gjorde förskräckligt ont att laga hål. Bedövningsmedel var förresten inte påtänkt.

I en bemärkelse är allting bättre nu än det var förr. Människor är friskare och lever längre, livet är bekvämare, vi behöver inte anstränga oss så mycket, vi är rikare, maten är mer varierad och godare och så vidare. I alla de avseenden som relativt enkelt kan mätas och redovisas i en tabell tror jag att det är bättre nu än förr.

Sedan har vi det där som inte så enkelt kan mätas och redovisas med statistik, till exempel hur tillvaron känns, samhällsandan om man så vill. Där tror jag det var bättre förr. Numera kan man inte knäppa på teven utan att bli nedstämd av allt elände och alla faror som kringgärdar oss och hotar att belägra oss.

Så var det inte förr. Förr fanns, påstår jag, en stark framtidstro. Det ansågs att världen höll på att bli bättre (vilket den ju också gjorde, så tidsandan hade rätt). Låt mig som belägg citera ur boken Berättelsen om jobben som jag publicerade år 1996. Jag hade nämligen sett ett antal gamla SF-journaler som återgavs på teve.

SF-journalen

SF-journalen var ett halvtimmeslångt program som nygjordes en gång i veckan och visades på biograferna runt om i landet mellan 1920 och 1960. Varje program bestod av ett antal korta reportage som redovisade betydelsefulla saker som inträffat i och någon gång utanför riket. Speakern var hurtig och stram, ungefär som Kapten Uggla, som ledde folkhemmets fostrande morgongymnastik i radion.

När den som idag ser SF-journalen hämtat sig från chocken över att ha hamnat på en annan planet inser hon snart att skillnaden ligger i den anda som vilar över programmet och som så radikalt skiljer sig från den anda som kännetecknar vår tids motsvarigheter, till exempel Aktuellt, Rapport och Nyheterna.

Om man tar alla femtiotalets SF-journaler, lägger dem i en stor kastrull och kokar och reducerar tills bara själva essensen återstår så upptäcker man att essensen består av två paroller: ”allt står rätt till” samt ”livet blir bättre”.

Det var inte så att olyckor inte redovisades, att drabbade människor inte fick komma till tals, att man struntade i översvämningar och elände. Sådant fanns och registrerades, men betraktades som en oundviklig del av tillvaron. Skillnaden var att människorna, inte minst myndigheterna, gjorde en heroisk insats för det allmänna bästa. Så här kunde det låta:

En förfärlig tågolycka har inträffat i Göteborg (smattrade Kapten Ugglas like medan kameran panorerade över urspårade och kullvräkta tågvagnar). Fem personer har dödats och åtskilliga skadats. Brandkår och sjukvårdspersonal kom snabbt till platsen och räddningsarbetet är nu i full gång (närbild av två ambulansförare som springer i rasande fart med en tom bår). Detta är inte platsen att i detalj redogöra för det svåra arbetets förlopp, men jag kan försäkra publiken om att insatserna görs med största tänkbara brådska och noggrannhet för att trafiken snarast ska kunna återupptas.

Det var också mycket information om mänsklighetens framsteg, till exempel följande:

Svenska mejeriföreningen kommer inom kort att lansera en helt ny metod att distribuera mjölken till hushållen. Nu kommer den hygieniska enlitersflaskan som fylls redan i mejeriet! (Filmen visar ett löpande band där mjölken sprutas ned i de hygieniska enlitersbuteljerna av glas. En stolt mejeriarbeterska lyfter en flaska och ler mot kameran.) Nu behöver husmödrarna inte längre bära sina tunga plåtkärl till butikerna och köpa mjölk i lös vikt. Se här så geschwint allt kommer att ske! (Man ser interiören i en experimentbutik. Ett biträde med en lite stärkt vit mössa på huvudet lyfter glatt upp enlitersflaskor ur en back och överlämnar till en kö av förväntansfulla husmödrar i hatt med fjäder. Ja, vad säger ni om det, mina kära husmödrar?

Kapten Uggla var stolt över framstegen och tiden gav honom rätt. Den hygieniska enlitersflaskan av glas blev en formidabel succé. Mänskligheten gick från klarhet till klarhet.

59 reaktioner på ”Var det bättre förr?

  • Björn G skriver:

   Tilläggas bör;
   Den i stort sett socialdemokratiska dominansen som rådde under 1900-talets två sista tredjedelar har även den lämnat betydande avtryck i det svenska samhället.

   Den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hanssons berättelse om att ”det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn” har under lång tid överförts till det svenska folkets kultursjäl.

   Denna retorik är högst närvarande även idag år 2018, men har nu fått sitt fokus på världens mest dysfunktionella folkslag.

   Gilla

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Ett sentimentalt minne. Jag tror att de i viss mån var inspirerade av de genomgående positiva kommunikéerna under andra världskriget, inte minst de tyska. Dagens svenska media är en alltigenom sorglig historia, dessutom slarvigt ihopsatta. Irrelevanta bakgrundsljud gör det dessutom svårt att höra vad som sägs för de som har hörselsvårigheter.

  Gillad av 2 personer

 2. A skriver:

  Ja du PE, det som möjligen är bättre nu hör i princip till det tekniska. Annars är frånvaron av framtidstro inte särskillt rolig. Framtiden får utvisa om det är ett lyxproblem eller inte.

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  Jag anar en saknad av energin i SF-filmerna. – Alla våra drivkrafter har vi från djuret i människan medan förnuftets roll är styrningen. – Det som håller allt igång är mannens strävan att vinna rang i flocken och framstå som bästa val för de attraktivaste kvinnorna. – Det handlar också om att vinna rang som folk i relation till andra: Att skörda ära.

  Vi kan inte ställa oss ovanför detta och tro att det fungerar med enbart förnuft. – Man har ingen nytta av ratten, om fordonet saknar motor.

  Gillad av 1 person

 4. svenne skriver:

  ”Numera kan man inte knäppa på teven utan att bli nedstämd av allt elände och alla faror som kringgärdar oss och hotar att belägra oss”.

  Ja så är det, och de faror som nu är aktuella och ”som kringgärdar oss och hotar att belägra oss” är av en helt annan kaliber än de som SF-journalen redovisade. De är även av en sådan art att politikerna är helt handlingsförlamade då det gäller att hantera dem. Allt som rör dessa faror har sin grund i något som det sedan lång tid tillbaka har varit tabu att ens ifrågasätta, men nu visar verkligheten att de hela tiden har legat och lurat under ytan..

  Tumba-Tarzan, Olle Möller och Ölandspyromanen Göran Johansson skapade under lång tid rubriker i pressen om brott som idag är så vanliga att de fullkomligt skulle drunkna i det övriga medieflödet. Det var faktiskt bättre förr då sådana figurer skapade en viss otrygghet hos befolkningen därför att samhället kunde återgå till det normala då efter det att de hade blivit dömda.

  De faror som nu har uppenbarat sig handlar i stället om hela det sammanhang som enstaka illgärningar begås i, och detta destruktiva sammanhang kräver ett stort mått av kurage för att brytas och politikerna har varken det kurage eller den vilja som krävs för detta.

  Gillad av 3 personer

  • Linden skriver:

   Otryggheten breder ut sig på många områden… politikerna hotar oss med hårda straff och beskär vår gamla rätt att ha en obekväm åsikt.
   Återigen har en pensionär ställts inför skranket och domstolen är inte nådig.
   En 74-åriga kvinnan i Stockholm frågade sig på Facebook varför kriminella afrikaner ska bo i Sverige istället för i Afrika.
   Nu döms pensionären att betala 12.250 kronor i böter för åsiktsbrott hets ”mot folkgrupp”.
   men slipper på nåder fängelse.

   ”Brottet är inte att anse som ringa”, tycker domaren Thomas Wallén.

   Samtidigt slipper gruppvåldtäktsmän undan med samhällstjänst….det är nästan oundvikligt att inte bli hatiskt inställd till rättsapparaten.
   PK etablissemanget har helt tappat sans och förnuft.

   Gillad av 4 personer

 5. brrr skriver:

  Denne Black Pigeon har många relevanta inlägg på sin kanal, och jag försöker med ett av dessa att åter fästa uppmärksamhet på GB som har legat kanske ett decennium före Sverige i utveckling, men jag tror vi börjar knappa in.
  Vi skulle också behöva några svenska motsvarigheter till exempelvis Tommy Robinson, Anne-Marie Waters, Douglas Murray m.fl.

  DET GÅR ATT VÄNDA!

  Gillad av 6 personer

 6. p2185 skriver:

  Även om just för 50 år sedan var året för de många demonstrationerna och studentupproren, så var ändå tidsandan annorlunda. Och tiden före som ju dagens text belyser så fint med påminnelsen om SF-journalerna väcker nostalgiska och positiva tankar om en annan värld! Jag kommer väl ihåg hur pappa tog sina två livliga söner vid handen på lördagen efter jobbet för en promenad och en stunds vila för mamma. Promenaden slutade nästan alltid i biografen Spegeln på Birger Jarlsgatan i Stockholm och vi fick oss till livs såväl SF-Journalen och Kalle Anka.
  I övrigt har ju det materiella och hälsan, åtminstone för en mycket stor majoritet fått ett enormt uppsving. En del av kostnaden för detta har resulterat i alltför mycket annat som skymmer sikten för nostalgiska betraktelser.

  Gillad av 2 personer

 7. Ett expanderande universum men ett krympande metalt skriver:

  Visst präglades 50- och 60- talet av utvecklingsoptimism. Minns den mycket väl. Inte minst teknikoptimismen. Rymdkapplöpningen från 1957 och framåt expanderade människans värld ut i rymden. Vi fick se suddiga bilder från Mars och månens baksida. Och teknikutvecklingen drevs på. Radiorör blev till transistor, som blev en integrerad krets. Världen hade rätt nyligen trätt ut från ett destruktivt världskrig och ville nu koncentrera sig på möjligheter.

  Minns också ”uppstädningsarbetet” efter kolonialtiden. Länder under vissa europeiska länders maktutövning skulle befrias och ges tillbaka till folken. Strider i Kongo och Algeriet. Isolering av Sydafrika. Nu skulle världen bli bättre och friare. Försök gjordes även i Ungern, men slogs brutalt ned. Och över det hela svävade hotet om ett kärnvapenkrig. Väst och Öst tvingades till spänningsfyllda möten i en pågående terrorbalans och rustningsspiral. Där Kubakrisen förde fram världen till randen av ett atomkrig. Dominoteorin styrde och genomgick ett eldprov i Vietnam. Medan Berlinmuren mer kom att spegla järnridån på ett mer konkret sätt. Optimismen levde ett parallellt liv med pessimismen, som jag minns det. Och så kom Rachel Carsons bok ”Tyst vår” ut. Som plötsligt visades en miljömässig baksida upp, i spåren av en överoptimistisk framfart. Med gifter och avlopp rakt ut i hav och sjöar. Den stora städningen tog vid. Det vi idag kallar för miljövård.

  Jag minns denna tid som både sur och söt, där förhoppningar blandades med pessimism och överbefolkningen stod högt på agendan. Och hur många unga flippade ut i drickande av mellanöl, flummig flower power och ett starkt politisk engagemang i spåren av Vietnamkriget. Så, visst präglades dessa tider av en annorlunda tidsanda.

  Dagens tidsanda präglas i hög grad för ett nytt slags totalitärt tänkande, där piskan ständigt viner över tankefriheten. Människor jagas numera för sina åsikters skull. Något arkipelagen Gulag förr fick vara symbol för. Men då innanför totalitära gränser. Nu tillhör fenomenet den svenska vardagen. En omöjlig tanke på 50-och 60-talet. Så visst lever vi i nya och annorlunda tider.

  Gillad av 2 personer

 8. JVK skriver:

  Jordan Peterson hävdar hur som helst att meningen med livet inte är att vara lycklig och denna åsikt delar jag med honom, det är inget fel med lycka men den är flyktig, istället är det bra om man genom egen ansträngning känner sig nöjd, och denna känsla infinner sig om man har gjort vad man kunnat för att de runt sig känner sig nöjda, barn, fru, familj, grannarna osv, samt att man gjort något för att uppfylla ens egen potential. Jag tror att de kulturer där jag uppfattar att man är nöjd lever efter detta, men jag kan ta fel, jag har aldrig levt i Afrika där det påstås att folk är så glada och nöjda men det är väl en skröna gissar jag. I backspegeln så verkar det som jag valde länder att bo i som präglades av flit, och jag tycker nog att folk var ganska nöjda där. Mot dessa så tycker jag att man kan ställa de länder där folk absolut inte är nöjda, och där kan man räkna in allt fler västländer idag, jag tycker vänster och pk-ister och muslimerna verkar ha det gemensamt att de inte är nöjda, för de förnekar denna mekanism, att det i grunden handlar om egen ansträngning i sitt närområde för att känna sig nöjd, att ta upp lite plastpåsar på promenaden istället för att blogga om andras SUVar, eller spränga folk som inte håller med. Är det så enkelt? Muslimer, vänster, pk-ister, kommunister och nazister, vad har de gemensamt? Att de är missnöjda, de har avhändat sig sin egen möjlighet att göra sig nöjda för en inbillad större kraft som är totalitär, de har gett bort sitt liv för en dogm, de är lurade och missnöjda och därför blir deras mission att ALLA skall bli lika missnöjda som de är, de ger sig aldrig, de lämnar oss aldrig i fred. De drivs av hat och förstörelselusta, vår nöjdhet är som ett rött skynke för dem. Vissa kulturer verkar ha upptäckt vägen till nöjdhet, flera av de asiatiska, och den kristna, i synnerhet den kristna protestantiska. Det är detta som pk-isterna försökt förstöra och det började redan på 50-talet med postmodernisterna, som återuppväckte marxismen men dolde den marxistiska dolken under en svart mantel. Det är denna dolk som sticker oss igen och igen som gör att vi nu inte är så nöjda mer, den måste bort.

  Vi måste nog ut på gatorna.

  Gillad av 4 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    Kanskje fremme svensk kultur også? Litteratursammenkomster, diskutere/lese dikt? Eller synge sammen, ta vare på sangskatten, og bringe den videre til etterkommerne?
    Slikt som dette var veldig viktig i Norge under krigen – fremmet samhold og styrket sjel + kampvilje!

    Gilla

 9. Markus E. skriver:

  Utan en framtidstro är vi som nation dömda att gå under. Framtidstro tycks mer eller mindre idag endast återfinnas hos de asylsökande och de flyktingar som kommit till vårt land. Skälet till det är att det är dem som får det väsentligt mycket bättre än vad de haft det. Dessutom behöver de ju inte försörja sig själva. De behöver inte ens säga flaska myndigheterna kommer i alla fall rusande och ger dem allt de som de saknar – när det gäller dessa så skyr man inga som helst medel. De arma fattigpensionärerna och de hemlösa de bryr man sig inte speciellt mycket om.

  Om man menar att livet blivit så mycket bättre av de landvinningar man gjort de senaste 50 åren så är jag tveksam. Visst de medicinska framstegen är enorma, men ser vi till hur människor interagerar med varandra så har det blivit helt bedrövligt. Det är bara att kasta ett öga på hur det ser ut på stan där alla går med sina smartphones inkapslade i sin egen lilla värld där kändisars förehavande på Facebook eller Instagram betyder allt…..

  Gillad av 2 personer

 10. Göran Fredriksson skriver:

  Varje nyhetsprogram i SVT/SR innehåller två stående inslag. Det ena är väderleksrapporten, det andra är påstådda orättvisor som måste avhjälpas eller andra problem som ”forskarna” har kommit på att skattebetalarna måste belastas med.

  Gillad av 1 person

 11. Aha skriver:

  Det finns ett område som trots teknisk utveckling och vunna erfarenheter levererade bättre förr och det är skolan. Med förr menas drygt ett halvsekel. Eleverna lärde sig mer, de fick helt enkelt större kunskap plus att skolan i det hela stora var harmonisk. De enstaka oroliga i varje klass tilläts inte störa för de andra. Mobbningen var heller inte lika utbredd (?). Genom smart mix av bostäder och närhetsprincip för skolupptagning blandades barn från olika socialgrupper med varandra.
  Miljonprogrammet slog sedan successivt sönder socialmixen allteftersom dessa områden kom att skiktas neråt när det gällde människors försörjningsförmåga.

  De som nu pockar på plats på äldreboenden var mer inriktade på att göra rätt för sig och de gjorde det också i termer av låg arbetslöshet och låga sjukskrivningssiffror.
  Nu får dessa finna sig i att bli satta på undantag då etablissemanget har valt att rikta sina omsorger till att ta emot så många migranter som möjligt. Det ger mer godhetspoäng.
  En duperande media och svaga och devota ledare för pensionärerna har låtit detta fortgå.

  Två miljoner röster från pensionärerna hade annars varit ett starkt påtryckningsmedel.

  Gillad av 4 personer

 12. JVK skriver:

  Jag tror dilemmat vi befinner oss i beror av som Nietzsche skrev: Gud är död. Vad betyder det? Nietzsche delade upp människorna lite förenklat i lamm och örnar, och utan Gud så måste man bejaka sitt naturliga tillstånd, som lamm, eller örn. Lammen vill att alla skall vara snälla mot varandra och det tycker örnen är jättebra för örnen älskar ju lammen. I boken Nietzsche och Nazismen (finns uppläst på youtube) så beskriver Stephen Hicks mekanismen, Nietzsche hyllade det starka, örnen, och ville att det skulle bejakas, herremoral över slavmoral, och i avsaknad av Gud, vad skall hålla tillbaka örnen? Det var detta nazisterna tog fasta på, de starka över de svaga. (Som ett sidospår så är det intressant att notera att National-Socialisterna naturligtvis var socialister, Hicks beskriver Mussolini som marxist till sin död, Göbbels var marxist och nazisterna försökte även sig på ett sammangående med socialistpartiet, så dagens dikotomi i vänster och höger där man placerar kommunism/marxism och nazism på motsatta ändar är ju helt falsk, istället så har de det mesta gemensamt, ekonomin så klart, och en stark stat, och att mörda massor med människor).

  Så Nietzsche skapade kan man säga den intellektuella grunden för örnen, hur är det då med lammen? Lammens moral är ju den som man nu i pk-ismen så uppenbart styr efter, och nazisternas massmord gör att det är mycket lätt att se örnen som ond. Men hur var det då med kommunisterna, upphöjde de inte lammens moral till sin? Visst gjorde de det, ledarna är så klart örnar alltid, frågan är om man uppmanar folket att vara örnar som nazisterna, eller lamm som pk-isterna, men efter kommunismens massmord vad göra? Både lamm och örnar borde ju vara uteslutet kan man tycka. Då kom postmodernisterna in på scenen och omvandlade marxism till pk-ism och simsalabim så överlevde Nietzsches idé om lammen men inte om örnarna.

  Gillad av 2 personer

  • JVK skriver:

   För att bli lite långrandig så tror jag att det är här Jordan Peterson träder in, och försöker att återupprätta det judeokristna arvet, där man så klart för länge sedan insett sanningen om örnen och lammet och försökt medla mellan de två, de flesta är lamm, några örnar, det nya idag är att örnarna låtsas vara lamm, alla skall vara goda, medan både Hitler, Mussolini och Stalin och Mao så klart var örnar och stolta över det. Vi ser örnen hos ljugande politiker, lismande chefredaktörer och våldtäktsmän, det låtsas vara goda men visst ser man klorna? Inget har ändrats.

   Gud är död, och nazismen är död, men tyvärr lever det Nietzsche med rätta föraktade, örnarnas metod idag är att uppmuntra slavmoralen i pk-ismen, och de flesta finner sig sorgligt nog. Västerlandets styrka, allt vi uppnått och hela jordens ökande välstånd kom inte av örnen ensam, ej heller lammen utan just av ett västerländskt arv, grekiskt möjligen, judeokristet helt klart, kanske ett inslag av nordisk moral vad vet jag, men resultatet blev samhällen där folk kunde verka och utvecklas på sin egen nivå, tanken var fri, och ekonomin kapitalistisk, så alla bäckar små blev till en gigantisk som har stått för all utveckling de senaste många hundra åren. Gud stod för kittet i detta, så konsten blir att finna detta kitt, utan att hänfalla till att varken vara örn eller lamm.

   Gillad av 3 personer

   • JVK skriver:

    Det blev långt men jag tror vi är fast i en falsk dikotomi, och vi måste kasta av oss pk-isterna för de är idag förvaltare av Nietzsches vision, en totalitär överförenklad teori om människan som reducerar oss till ett redskap för makten. Nazismens och Pk-ismens kraft visar att Nietzsche hade rätt, de flesta kan inte leva utan Gud utan reduceras till örnar eller lamm. Det är väl vårt ansvar att kämpa mot detta

    Gillad av 2 personer

   • stefan schiller skriver:

    JVK – Utmärkt sammanfattning och analys, har själv kommit till samma slutsats (det har även trålskepparna gjort – verklighetens män). Jag tror att vi har hamnat i situationen att vi på nytt måste hitta kittet (förhoppningsvis hittar vi kittet före Crash and Burn).

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Har svårt att följa detta med ”örnar” och ”lamm”, de begreppen säger mig ingenting alls. Har läst en bok av Hicks och även om han kan beskriva fel i postmodernismen vill han ställa en fisliberalism grundad i upplysningen emot den. Den kan bara misslyckas; det är ju precis med denna fiendebild som postmodernismen har formats. Postmodernismen exploaterar de uppenbara svagheterna i uppslysningens fisliberala ideologi. Hicks kan vara informativ, men är svag och därmed farlig.

   Gilla

   • JVK skriver:

    Jag tycker själv bilden med örnen och lammen är tydlig men du får ta upp det med Nietzsche, jag tycker att vare sig det stämmer rent biologiskt eller inte så har politiken format sig efter detta mönster.

    Jag håller med om att många filosofer och historiker, speciellt de som inte förstår utvecklingen i Europa och analyserar från USA, gör en felaktig samtidsanalys, även om deras historiska analyser är bra. Jag tycker helt att de missar var liberalismen lett oss, de har inte insett vad som är på väg att ske, de är drabbade av att alla nog är svenskar syndromet, Hicks menade exempelvis i en längre intervju att Antifa var fascister vilket möjligen stämmer men också att stora delar av alt-right är nazister vilket inte stämmer med min bild. Liberalism utan gränser blir helt enkelt det värsta och mest aggressiva man kan importera som vi ju kan observera hemmavid.

    Gilla

   • JVK skriver:

    Ja, men man kan också se bildena som en slags försök till teori, som så klart är begränsad. Jag tycker just att pk-ismen uppmuntrar en slavmoral är ganska tydligt, eller rättare uppmuntrar medborgarna att tro på en slavmoral, på detta sätt kan de påföra oss vad de vill.

    Gilla

 13. Steven Jörsäter skriver:

  Jag tänker ofta på hur mycket fantastisk utveckling som sker dagligen men som sällan skrivs om annat än i rena teknikartiklar. Här skulle behövas en SF-journal med inslaget ”veckan tekniska under”.

  De yttre förutsättningarna för snart sagt allting är väldigt mycket bättre än för 50 år sedan.

  Men tyvärr finns ett stort problem. Vi själva. Nutidens dysterhet består i att ta fram alla tänkbara oftast teoretiska problem och förstora dem bortom alla proportioner.Pessimisterna har tagit makten, tycks det. Att skuldbelägga och desillusionera. Att tänka bakåt istället för framåt. Av stolta kärnkraftsbyggare har gjorts sopförbrännare och väderkvarnskonstruktörer. Sverige ska kompensera för hela världens koldioxidutsläpp enligt barocka politiskt uppsatta ”mål” [som nog hade klarats om inte miljörörelsen hade fått ge sig på kärnkraften]. En hopplöst föråldrad kollektivtrafik och kollapsad väginfrastruktur har gjort att fyrtiotalets cyklism numera anses som det snabbaste fortskaffningsmedlet i huvudstaden.

  Ideologier har gjort att barnfamiljernas situation brutalt har försämrats. Två personer förväntas göra tre personers jobb vilket förstås inte fungerar och leder till elände. Arbetsgivarna i mindre företag får ett helvete eftersom det anses OK att personalen försvinner på VAB allt som oftast. För femtio år sedan kunde en person försörja en familj. Med både bil och villa, låt vara enkla. En unik lyx få förunnat idag. Arbetet har blivit mer av en självförverkligandenskola istället för något som faktiskt behöver utföras.

  Så väldigt mycket är sämre än det kunde vara. Men för att det ska bli bättre krävs kloka politiker. Och sådana har knappats synts till i landets ledning under de senaste 50 åren.

  Gillad av 4 personer

 14. uppstigersolen skriver:

  Men ofta kommer hoppfulla reportage även i SvT. Igår såg jag Korrespondenterna på SvT. Där hade reportrar varit i SaudiArabien, Afghanistan och Libanon. Allt för att framhålla att kvinnor kämpar på mot förtrycket. I Saudi skulle nu hälften av befolkningen (den kvinnliga) tillåtas att köra bil. Tydligen är ökad bilkörning i Saudi ett bra initiativ när minskad bilkörning är det rätta i Sverige. Sen framhölls det hur kvinnor varit och är modiga och kämpar mot förtryck. Varför människor som kämpar mot förtryck i Sverige ska anses som jordens avskum och förföljas, bli av med jobbet osv. ska anses vara rätt medan folk i avlägsna länder som gör sammalunda hyllas som hjältar är obegripligt för mig. Det som är rätt i Saudi är fel i Sverige. Herregud säger jag.

  Gillad av 2 personer

 15. Jeff skriver:

  Den 13 april kallade regeringen till ett möte med Facebook, Google och Twitter med syftet att införa censur i Sverige och motarbeta alternativa medier. Samhällsnytt kan avslöja att samtidigt avstängdes vårt reklamkonto på Google permanent. ”Detta innebär att hälften av våra intäkter faller bort säger Samnytt

  Med på mötet var Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och ledarskribenten Patrik Oksanen.?? ( Mattsson som inte drar sig för vilka skändligheter som helst)

  De största IT-jättarna – däribland Google, Youtube, Facebook och Twitter – kallades till ett möte på regeringskansliet med ämnet ”Olagligt och skadligt innehåll” på nätet och hur man gör för att ta bort det. På mötet som ägde rum torsdagen den 12 april och pågick i 1,5 timme närvarade flera representanter från regeringen inklusive justitieministern Morgan Johansson (S) och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp). Mötet sker under hot om att ändra lagstiftning om företagen inte går med på regeringens villkor frivilligt, som uttalades av Peter Eriksson.

  https://samnytt.se/efter-censurmotet-med-regeringen-google-stryper-all-reklam-pa-samhallsnytt-pa-grund-av-politiskt-innehall/

  De som skriker om odemokratiska krafter är själva de som är mest odemokratiska. Det genomsyrar allt PKisterna gör. De skriker om hat och hot men står själva för hatet och hoten. De skriker om rasism och om att inte ställa grupper mot varandra, men gör precis det.
  Intressant att få bevittna hur en diktatur blir till inifrån. Det sker gradvis med argument om att demokratin måste skyddas. Vägen till helvetet är kantad av goda avsikter. Svaga ledare är det farligaste som finns. Orwell är mer aktuell än någonsin

  Gillad av 7 personer

 16. Björn skriver:

  Det bästa med ”förr”, var att inget var farligt! Folk var inte som idag, tyngda av en oändlig massa ”påbud”, om hur man bäst ska(måste!) skydda sig själv och sina barn från det ständigt ökande antalet hotande faror som påstås existera! Olyckor, var just olyckor, och inte alltid resultatet av ”nåns” försummelse! Mindre stressande oro före och mindre dåligt samvete efter, olika ”händelser”, var bra för människornas harmoni!

  Gillad av 3 personer

 17. Elisabeth skriver:

  Härligt att bli påmind om de gamla kära SF-journalerna. Den där speakerrösten, den där käcka musiken. Man kunde troligen få även atombomberna över Japan att framstå som , tja, åtminstone nödvändiga för mänsklighetens framåtskridande. Jag kan inte minnas att man någonsin uppehöll sig vid de fasor som ändå hände under 1900-talet, de många offren led i det tysta. Men troligen helades och hjälptes även de av tidens framtidstro och optimism. Den totala katastrofen drabbade många, exempelvis tyskarna , men, de gick inte i terapi eller smet iväg till annat land, de bet ihop, slet och släpade och byggde upp en ny framtid.
  Och så minns jag filmen ”Från ax tilll limpa” som jag tror vevades i varje skola . Den glade bonden som plöjde med häst i sommarsol, tröskning, malning, de flinka bagarna i bageriet osv, allt till munter musik. Svenskt lantbruk var bra, produkterna bra och hälsosamma, kort sagt, Sverige var bra, detta ville filmen förmedla. Och vi blev glada, stolta svenskar. Vad får skolbarn se idag ? Trista moralkakor om rasism och HBTQ osv. Inte konstigt att ungdomar deppar. Oj, vad jag får lust att se en gammal svartvit ”Kalle Blomkvist”, de här gamla Astrid Lindgren-filmerna förmedlar en evig , underbar sommarlovskänsla. Ett svunnet land. Men, förtvivla icke, det kan återfinnas här och där även idag.

  Gillad av 6 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   ELISABETH – Just så! Min son och jag brukar titta på gamla svartvita filmer från förr, som ”Snapphanen” med Edvard Persson, eller någon komedi som ”Pensionat Paradiset”.

   Där finns en känsla som gått förlorad numera, när allt ska vara så dystert — eller annars enbart enfaldigt. I grunden handlar det nog om att svenskarna inte längre riktigt tror på sig själva.

   Gillad av 1 person

   • Elisabeth skriver:

    Härliga filmer, HovsHällar, fast det ibland verkar som att regissören försvann och tog kaffepaus. En man som Edvard Persson tog inte regi förstås, han var ett monument i sitt slag. Han bidrog till att man kände sig stolt som skåning. Och sjunga kunde han, ”….och sprider sitt fagraste sken över Skåne…..” Och så hade vi Evert Taube och Povel Ramel, vilken lycka och sommarkänsla de förmedlade. Ja, listan kan göras lång på optimism i kulturen då.

    Gillad av 2 personer

 18. Hovs_hällar skriver:

  Ja jag minns hur vi hämtade mjölk i ”mjölkhämtare”, av aluminiumplåt, först på det lilla mejeriet vid herrgården och senare på Konsum. Men snart började mjölken levereras i ”tetror”, trekantiga förpackningar av vaxad papp som var rätt bökiga att hantera med sina spetsiga hörn.

  Mjölk i glasflaskor såg jag bara när vi hälsade på släktingar i Stockholm.

  Ja, tidsandan var optimistisk, närmast naivt optimistisk. Det materiella välståndet ökade snabbt år från år, under den perioden.

  Kanske denna naiva optimism beredde vägen för känslan att Sverige var så fantastiskt att vi kunde ta på oss hela världens problem.

  Flera personer bland mina bekanta begav sig till Afrika för att ”utveckla” denna mörka kontinent.
  Det var som om Sverige hade blivit för litet för de mest handlingskraftiga svenskarna, nu skulle man minsann rädda världen!

  Jag ser detta som en fortsättning på den frikyrkliga ”yttre missionen”. Skillnaden var att nu skulle vårt överlägsna tekniska kunnande exporteras istället för vår religion, och SIDA eller FAO finansierade det hela.

  Känslan av gränslöshet, av att allt nu var möjligt, kombinerad med en närmast religiös vilja att ”rädda världen”, utgjorde grogrunden för studentrevolten 1968. Vars monstruösa missfoster till avkomma senare blev ”PK-sekten”.

  Gillad av 4 personer

  • Kronblom skriver:

   Vi (då i norra Örebro län) köpte mjölk i 1-litersflaskor ca 1960. Den folietunna aluminiumkapsylen kunde man peta hål i med fingret och dra loss. När vi flyttade till Stockholm för 55 år sedan såldes mjölken i Tetrapack från MC fram till slutet av 60-talet då den ersattes av rektangulära Tetra-Brik-förpackningar.

   Gillad av 1 person

   • Kapsylen skriver:

    Varför inte en liten respektfull historia om mjölkflaskor och mesfåglar från England. Mjölkflaskorna levererades där ett tag direkt till farstudörren, och med den då nya tunna aluminiumkapsylen. Och under den flöt grädde upp och lade som en gräddklump.

    I ett samhälle kom en liten kvicktänkt mesfågel på att det var vettigt att picka hål på kapsylen och äta av grädden. Beteendet spred sig snabbt ut över hela samhället. Och kunde sedan följas utåt i allt vidare cirklar, för att till slut gälla för hela England. Visst kan vi alla lära av varandra. Inte minst små mesfåglar gör det.

    Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Så søtt ❤
    Det må ha vært før de begynte å homogenisere melken.
    Endelig kan vi få få 'nysilt' melk igjen – en helt annen og bedre smak! Visstnok sunnere også.

    Husker at vi på feriestedet (småby) hentet melk i medbrakt spann hos meieriet. Den svale melkelukten i lokalet var helt spesiell.

    Gilla

 19. Christer Carlstedt skriver:

  Självklart var det inte fysiskt bättre förr. Den stora skillnaden ligger i att de som då jobbade och slet kunde få se att deras mödor och försakanden ledde till att de lämnade något bättre efter sig.
  Bland annat kunde de notera att barnen (de flesta i vart fall) kunde få jobb och därmed förmåga att skaffa eget boende. Det är ingen höjdare för någon när ungarna måste bo hemma hos föräldrarna till trettioårsåldern.
  Det är inte speciellt bra för småbarnsföräldrar att veta att det tassar omkring en hoper nyanlända utan vaccinationsskydd. TBC utrotades i landet av våra föräldrar. Nu importerar vi sjukdomen genom att inte säkerställa att de nykomna har fullgott skydd.

  Nu är jag rädd att många trots allt högre skatter tvingas konstatera att kvarlåtenskapen till våra barn är magrare än den vi själva fick.

  Gillad av 3 personer

  • Palle2 skriver:

   Christer: Idag undertecknade jag min deklarationsblankett, och noterade som vanligt att myndigheterna med automatik får alla uppgifter om ränte- och kapital-inkomster från banker. Med andra ord har man järnkoll på det som Patrik brukar benämna den nettobetalande medelklassen. Samma dag konstaterar jag via Uppdrag Granskning och exemplet Akilov m.fl. s.k. papperslösa hur myndigheter och politiker sedan flera år låtit ett skuggsamhälle växa upp där man har noll koll på personerna både beträffande ekonomi eller annan verksamhet.
   Detta senare är förvisso en närmast osannolik förändring till det sämre, och en utveckling som väl ingen ens kunde föreställa sig för ett halvsekel sedan …

   Gillad av 2 personer

 20. Fredrik Östman skriver:

  Skillnaden i attityd mellan att olyckor å ena sidan, som i SF-journalen, och ännu i TV-nytt så länge det fanns, är oundvikliga, är tragiska och skall bemötas aktivt, uppriktigt och hederligt, och å andra sidan, som i Rapport och Aktuellt, är orsakade av historisk illvilja, är onda och skall ignoreras i väntan på det utopiska samhälle där ondskan har plågats, svälts, utrotats, torterats, dödats, utraderats och slutgilitgt lösts är skillnaden mellan borgerligt och socialistiskt, mellan kristet och kätterskt, mellan gott och ont, mellan framåtsträvande och defaitism, mellan liv och död.

  Gillad av 3 personer

 21. Knasen skriver:

  Det här årtiondet lär iallafall bli ihågkommet som det smutsigaste någonsin inom svensk politik. Folk som inte vågar säga sin rätta mening utan att bli kallade “rasister” och därför blir tvungna att vara anonyma för att inte bli av med jobb och bli utstött ur samhället.
  Ledande skribenter som visar upp sin förträffliga sida genom PK-propaganda bara för att dölja att vad de egentligen har för kvinnosyn.
  Decemberöverenskommelse för att hålla ett viss parti borta från inflytande.
  Feminister som klagar över i-landsproblem som exempelvis snöröjning (!).
  Fake news från etablerade medier bara för att dölja en viss sanning. Olika organisationer som försöker att tysta ned oliktänkande genom att anmäla.
  Ett ständigt pågående ideologiskt krig på twitter mellan de som är PK och de som anses vara populistiska.
  Brottslingar som skyddas och kulturmarxister som använder sig av hashtags. Listan kan göras lång. Det är bara att se hur mycket mothugg socialdemokraterna får här på twitter.

  https://mobile.twitter.com/socialdemokrat/status/967037955624919043

  Gillad av 2 personer

 22. Klorofyllgrönt skriver:

  Minns mycket väl 50- och 60- talet, och den rådande teknik- och utvecklingsoptimismen. Världen hade nyligen kommit ut från ett destruktivt världskrig och ville bygga bättre, nytt och humanare. Och så rymdkapplöpningen med startåret 1957 – och de suddiga bilderna från planeten Mars, och av månens baksida.

  Samtidigt pågick flera kolonialkrig där olika länder strävade efter frigörelse. Och även ett antal proxykrig, där kommunism stod mot mer västerländska intressen. Ungernrevolten slogs brutalt ned redan 1956. Och vi fick ungerska skolkamrater. Men frigörelsen för Ungern fick vänta några decennier.

  Hela tiden kastade terrorbalansen och rustningsspiralen sin skugga över tillvaron. Med en pik under Kubakrisen. Dominoteorin gällde och genomgick sitt utdragna eldprov i Vietnam. Medan Berlinmuren mer speglade den faktiska järnridån.

  Optimismen levde ett parallellt liv med pessimismen. Barn- och ungdomsåren levdes i hög grad utomhus. Var klorofyllgrön med möjlighet att göra groppar i gruset, för mångfärgade stenkulor och blanka dankar. Ännu ingen asfalt.

  Och så kom då Rachel Carsons bok ”Tyst vår”, som en väckarklocka. Plötsligt blottades den miljömässiga baksidan av utvecklingsoptimismen. Tystad fågelsång, gifter och skit rakt ut i hav och sjöar. Den stora städningen tog vid. Det vi idag kallar för miljövård. Men som nu kapats och förvridits till oigenkännlighet i Mp:s händer. En sorgens egen historia.

  Gillad av 1 person

 23. Framtid och baktid skriver:

  Dåtid, nutid och framtid. I dessa dagar visar Centerpartiet var skåpet ska stå. Visserligen tycker jag om Schweizerost, men inte hål i lagarna.

  Gilla

 24. ...och pendeln slår... skriver:

  Under 60-talet flippade många ut på mellanöl. Och bröt is för unga alkoholister. Boken Jack romantiserade tiden Tillvaron kryddades även med flummigt flower power och Hippies. Och det starka politiska engagemanget i spåren av Vietnamkriget skapade många små Jan Myrdalare, med Karl-Marx-skägg, toppat med runda glasögon. Där många även kom att försvara Pol Pot, och inte minst Maos kulturrevolutionen, allt insvept i tunga haschdimmor. Så, visst präglades dessa tider av en annorlunda tidsanda.

  Men nu, nya tider och nya vindar. Dagens tidsanda präglas i hög grad av ett slags nytotalitärt tänkande, där piskan viner över tankefriheten. Människor jagas numera för sina åsikters skull. Något Gulag-arkipelagen förr fick stå som symbol för. Men då innanför mer totalitära gränser. Nu tillhör fenomenet den svenska vardagen. En omöjlig tanke på 50-och 60-talet. Så visst lever vi i annorlunda tider. Pendeln tycks ha en tendens att alltid slå ut i sina ändlägen.

  Gillad av 2 personer

 25. Samson skriver:

  Regeringens amnesti åt 10.000 unga afghanska män utan skyddsbehov, som fick grönt ljus av Centerpartiet idag, kan stoppas av SD och M – om inte M-ledaren Ulf Kristersson viker ned sig. Nu kräver SD att partiet bekänner färg i frågan.
  http://www.friatider.se/kristersson-kan-s-nka-amnestilagen
  Till dags dato har Kristerssons utfästelser i migrationsfrågor inte varit annat än luft när läget blivit skarpt i riksdagen. Är det dags för en ändring?
  Jag tror det när jag ser det. Kristersson är Reinfeldts handgångne man.

  Gillad av 2 personer

 26. Ingalill Sansoni skriver:

  Diet var bättre förr 50-60talet , när jag var ung ,kunde vandra ensam i stan mitt i natta,
  Jag tycker synd om mitt barnbarn en flicka 14år,har absolut inte den friheten,
  Och jag som trodde att ,våra politiker ville göra vårt liv och samhälle bättre,

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.