Weinsteinsyndromet

Patrik Engellau

Den så kallade Kulturprofilen är, påstår jag, Sveriges svar på Harvey Weinstein, den amerikanske filmproducenten som personifierar det hat som tusenden och åter tusenden ambitiösa och ofta framgångsrika kvinnor riktar mot mäktiga och framstående män som de, i allmänhet frivilligt, haft någon sorts sexuell relation med.

Stopp och belägg, det här är minerad mark, så det gäller att inte sätta ned foten fel. Det hör naturligtvis till saken att Weinsteinprofiler inte bara är mäktiga och liksom Sankte Per kontrollerar himmelrikets nycklar – där himmelriket kan vara sådant som betydelsefulla roller i internationella filmproduktioner eller hjälp att äntra den svenska litterära parnassen – utan också i många fall är burdusa och oförskämda och inte aktar för rov att, som den likartade busen Donald Trump uttryckt det, ”grab them by the pussy”. Även om Weinsteinprofiler nog kan vara charmiga när det krävs så beter de sig ofta, om man ska tro kvinnors vittnesmål, som skitstövlar som inte ens besvärar sig med att vara snälla mot de kvinnor med vilka de sällskapat. För övrigt är det självklart att profilerna inte alltid lyckas få ihop det med de kvinnor vilka de försöker förföra med ovälkomna smekningar i baken utan i stället blir rättmätigt avfärdade med en örfil.

Förhoppningsvis har jag med denna utläggning lyckats övertyga läsaren om jag inte har något till övers för manliga bufflar och inte avser att försvara dem. Därmed vill jag rensa undan det bråte av kringliggande idéer och dito känslor som står i vägen och förhindrar oss att närma oss kärnfrågan i hysteriska tider som när metoo-kampanjen rasade som värst eller nu, några månader senare i Sverige, när Akademiskandalen får kultursverige att påminna om Tahrir-torget på Vredens Dag.

Om man skalar bort allt ovidkommande nonsens i ett typiskt Weinsteinprofilfall och gör sig omaket att betrakta män och kvinnor som lika dugliga, kompetenta och eftertänksamma – vilket i det här fallet betyder lika cyniskt beräknande när det gäller att främja sina egna intressen – så ser vi att relationen i grunden är en sorts byteshandel. Himmelrikets nycklar mot en eller flera herdestunder, exempelvis i Svenska Akademiens lägenhet i Paris.

Men hur kan det bli sådant bråk och tumult kring en hederlig affär? Detta är, som jag ser det, pudelns kärna. Om vi kan förstå det så kan vi förstå metoo-kampanjen och den bitterhet och avsky som, verkar det, framför allt en del feminister ådagalägger i den pågående striden kring Svenska Akademien och Kulturprofilen.

Ska jag ge ett exempel på en del kvinnors bitterhet och avsky? Det finns en feministisk rörelse som heter SCUM, vilket påstås betyda Society for Cutting Up Men. Rörelsen har för avsikt att döda män. Grundaren Valerie Solanas försökte göra sig till föredöme genom att skjuta Andy Warhol och ytterligare en man med revolver.

Det så kallade SCUM-manifestet översattes till svenska av Sara Stridsberg som sedermera belönades med ett ledamotskap i Svenska Akademien. Den 11 april publicerar Kristina Lindquist från Dagens Nyheters kulturredaktion en ursinnig artikel som citerar ett gammalt ”meddelande” från Stridsberg:

Med SCUM i din hand litar du plötsligt bara på dina egna rännstensinstinkter, du blir en hatisk och våldsam bitch som bara vill slå bort alla de som kliar dig i tänderna. Du blir helt och hållet asexuell, börjar ickearbeta på ditt arbete och fucka upp alla situationer du hamnar i.

Jag tyckte det där lät väldigt obehagligt och utgick från att Lindquist skulle ta avstånd. Jag hade fel. Lindquist älskar tanken att kvinnor ska ge utlopp för sina mest mordiska instinkter:

Det kan inte bara vara jag som just nu längtar efter att se Sara Stridsberg bli en ”hatisk och våldsam bitch” som ”fuckar upp” hela Svenska akademien.

Hur kan en Weinsteinprofil väcka sådant raseri i den krets av kvinnor där profilen slår sina lovar? (Jag säger inte att Lindquist själv varit inblandad, det har jag ingen aning om, bara att hon uttrycker känslorna hos många av sina systrar.)

En möjlighet är att den hederliga affären inte är så hederlig. Profilen har fått herdestunden på kredit och när det blir dags att ta fram himmelrikets nycklar så kanske han inte gör det. Kvinnan vet nog att hon tagit en risk och får skylla sig själv om projektet slår fel, men det behöver inte hindra henne från att bli från vettet av ilska. Jag har själv sett riskkapitalister tugga fradga av vanvett när de inser att uppstartsbolaget de satsat i är på väg mot konkurs. Särskilt arg blir hon förstås om Weinsteinprofilen, som det ibland rapporterats om, hånar och skäller ut kvinnan i stället för att behandla henne milt.

Men denna kalkylerande förklaring räcker inte för att tolka den hysteriska frenesi som exempelvis metoo-rörelsen ger prov på. De berörda kvinnorna känner sig skändade på ett annat och djupare plan.

Hur mötet med en sådan som Kulturprofilen än gestaltat sig så inbillar jag mig att många kvinnor skäms efteråt. Det har, underligt nog, inte så mycket med Kulturprofilen själv att göra som med de egennyttiga avsikter med vilka den enskilda kvinnan engagerat sig (om hon nu engagerat sig överhuvudtaget, vilket alltså inte alltid varit fallet). Även om resultatet blivit över förväntan och himlens portar öppnat sig så känner nog många kvinnor skam. Det handlar trots allt om prostitution: en Weinsteinprofil köper sexuella tjänster och betalar med kulturella eller sociala fördelar som han kontrollerar.

Jag må ha medelklassiga fördomar, men jag tror få människor, vare sig män eller kvinnor, helt iskallt och oberört engagerar sig i prostitution, varken som köpare eller säljare. Därför finns det, trots allt, rätt få riktigt utpräglade Weinsteinprofiler och ganska få motsvarande kvinnliga lycksökare.

Det betyder att de flesta kvinnor som en typisk Kulturprofil på något vis får ihop det med är missnöjda efteråt. De skäms för vad de gett sig in i. Jag kan begripa det för jag skulle nog också känna så. Människan låter lätt sina egna ambitioner förleda henne till handlingar som hon efteråt ångrar. Det är arketypiskt.

Skam är outhärdligt. Sinnet tänker ut vilka funder och ränker som helst för att slippa skämmas. Närmast till hands ligger att skylla på någon annan, särskilt den inblandade karlen. Eller, i raseriets och skammens förlängning, alla karlar, hela släktet av män. Cut them up.

För att slippa utstå den skam de riktar mot sig själva faller det sig ofta naturligt för kvinnor i denna belägenhet att definiera sig själv som offer. Men när de utser sig till offer gör de sig samtidigt till utsatta, hjälplösa och underlägsna. Hur stora skitar Weinsteinprofilerna än är kan de inte ensamma göra kvinnosläktet underlägset. För att en sådan uppfattning ska få fäste krävs det att kvinnosläktet själv hjälper till just genom att inta offerrollen.

Som på beställning kommer den 12 april en artikel i Dagens Nyheter som bekräftar min hypotes om hatets psykologi. Det handlar om en textilkonstnärinna som, förefaller det, två gånger gjort affär med Kulturprofilen och därefter gripits av en skam som hon, för att dämpa sin ångest, med offerrollen som katalysator förvandlar till en liden oförrätt, en skändlighet från mannens sida.

Affärerna har bestått i byte av sexuella tjänster mot tillgång till utställningslokal:

Men jag stod i mitt livs viktigaste arbete och visste att jag absolut inte fick ta in konsekvenserna av vad som hänt. Jag behövde vara kreativ. Jag skulle göra min första utställning… Jag visste att om det blivit slagsmål så hade det inte blivit någon utställning. Det var en sorts val jag hade och den skulden har varit svår att leva med… När det var över kände jag mig som en smutsig trasa… Jag har känt att min första utställning inte handlade om begåvning eller kompetens utan om att jag upplåtit min kropp. Det är nog den hemligheten som gjort ondast. Den har legat över mig som ett illamående.

94 reaktioner på ”Weinsteinsyndromet

  • Monea skriver:

   Håller inte med när det gäller JC. Jag o många med mig mötte den så beryktade ”kulturprofilen”. Som faktiskt var ett svin. Han riktade in sig på mycket, mycket unga tjejer. Och hans vanor var om man vill vara vänlig ”avancerade”. Jag kom lindrigt undan jag var en tuff (och rätt odräglig) tonåring som tyckte han var ful o ett pretto. Alltså ej intresserad. Några mycket unga väninnor kom inte lika lindrigt undan. Han var ett riktigt praktsvin. Ja det var säkert lätt att lura några unga småtjejer som imponerades och lockades av en världsvan fransman ur kultureliten. Säkert med löften om en det ena och det andra. Vad de skulle råka ut för när dörren stängdes hade de ingen aning om. Jag avskyr uttrycket ”alla visste”. Men i det här fallet var det så. De som inte ”visste” var småflickor som hamnade i nätet. Det som äcklar mig i hela historien är att självklart visste kvinnorna inom eliten det också.
   Och de kunde knappast bry sig mindre. Eftersom de här småtjejerna var utan makt eller inflytande och hade noll och inget värde. Så länge JC inte gick på deras. Det var först då som JC:s aktiviteter blev intressanta och ljuset föll på ”kulturprofilen”. Så länge han höll sina ”vanor”.till obetydliga småtjejer utanför den krets som hade någon betydelse så var det ointressant för både män. Och kvinnor. Så mycket för deras kvinnosolidaritet… Sedan är tjejer/kvinnor fullt kapabla att säga ifrån och säga nej. Men det beror ju lite på vilken ålderskategori man riktar in sig på. Jag var 15 när han raggade på mig. En väninna som råkade riktigt illa ut var i samma ålder. Det var först när han verkade tappa all sans och vett och gick på sina ”egna”. Som det small. Men det tog ju 20 – 30 år…..

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Vi vet att vissa personer har eller har utvecklat psykopatiska drag. Deras agerande liknar då i hög grad de indiska tigrar som börjat inse att de mest lättfångade bytena är kvinnorna som går till floden för att hämta vatten.

    Jag är alltså betydligt mindre förlåtande gentemot dem som, liksom JC, utvecklar den här sortens beteende. Det är av en så cynisk och beräknande grad att vi inser att de totalt botrtser från att det är indviduella människor de har att göra med.

    I min värld är dessa personer av samma skrot och korn som de politiker som för att förverkliga sina visioner tar lätt på det faktum att man offrar människor på vägen.De tar inga personliga risker utan kan glida vidare i sin hänsynslöshet på såphal retorik.

    Vi måste tro på att det finns ondska; att vissa personer verkligen är onda och att de måste stoppas innan skadan brer ut sig alltför mycket. Visst är vargen ett vackert djur med beundransvärda egenskaper men väl i fårhagen är det inte de egenskaperna som vi bör tänka på i första hand.

    Gilla

 1. Lars skriver:

  Att göra sig själv till offer är att anse att vad som händer är någon annans fel. Grunden för projicering att de känslor om sig själv man inte orkar bära, de förlägger man hos andra Projicering räknas som utvecklats försvar, men troligen hör det hemma i det neurotiska facket och är mindre allmängiltigt än vad man velat se det som, Tycks mycket vanligt bland kvinnor och män som inte lyckats med vad de förespeglat sig själva. Sannolikt är en del av vad vi noterar som PK ett sådant försvar då det inte bara handlar om att följa de rätta åsikterna utan även måla ut fienden, hade det inte varit för dem; rasism, diskriminering mm så hade PK varit rätt väg att forma det goda samhället och de egna tvivlen på att det verkligen är så, det stora tvivlet projicerar man på de som säger att Kejsaren är naken, Så offer och projicering har med varandra att göra.

  Enklare konstatera att man inte begriper sig på kvinnor, de är ett annorlunda släkte. De är offer för patriarkatet för mansdominansen, de erkänns inte för sina egna kvaliteter. Det är därför ingen läser det de skriver, eller målar eller uppmärksammar deras insatser på jobbet, ja hela yrkesgrupper dominerade av kvinnor hålls nere för att de är kvinnor.

  Kanske det ändå finns någon kvinna kvar som är stolt och säker, bevandrad i sitt yrke och står med båda fötterna på jorden? De skulle man vilja fråga: -: Hurdana är ni egentligen?

  Gillad av 2 personer

  • A skriver:

   Bra skrivet Lars. Jag tror många kvinnor misstar sig grovt på vilken nivå som behövs för att bli accepterad som trovärdig, auktoritet eller liknande. En längre utbildning behöver inte betyda mer än att man har lyckats genomgå densamma. Det är en lång väg med de rätta personliga förutsättningarna. För mig är auktoritet en biprodukt. Det är alltid enklare att skylla på någon annan om man inte blir lyssnad på.

   Mvh A

   Gilla

  • Anders Svensson skriver:

   Ibland kan det vara dags att förstå att de man gör i livet består av beslut man själv har tagit. Hoppar man i sång med någon för att få en utställningslokal är det ett beslut man själv tar ett val man själv har gjort. Om det beslutet var dåligt, ja, då kan man inte skylla på någon annan.

   Sverige är en ”skylld-på-någon-annan-kultur”.

   Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Sexuella relationer som inte är kopplade till kärlek eller förälskelse är säkert till sin del mer eller mindre skambelagda för såväl män som kvinnor. Till skillnad från män så har många kvinnor en tendens att efteråt betrakta sig som offer, inte minst om mannen ifråga inte är lika diskret som kvinnan vilket tyvärr ofta är fallet, eller om kvinnorna på annat sätt är besvikna över upplevelsen. #metoo- kampanjen en märklig historia genom att de aktuella kvinnorna de fakto har upphävt diskretionen. De är på intet sätt oskyldiga men de vill låtsas vara oskyldiga eftersom offerrollen placerar dem på en mer upphöjd moralisk nivå som upplevs som mer angenäm. Att göra något liknade för de förförda männen (som inte är få!) är inte lika lätt. De tvingas bita samman tänderna och gå vidare. Vill kvinnor verkligen vara jämlika så får de också lära sig att ta ansvaret för sina handlingar och sluta hyckla.

  Gillad av 8 personer

 3. Hosianna skriver:

  Bedrövligt, Patrik, när vuxna människor inte förmår umgås på ett anständigt ansvarsfullt vis och ständigt effektsökande, i kronisk affekt, envisas med att vilja tvätta sin smutsiga byk offentligt.

  Gillad av 3 personer

 4. Alexander Zetterberg skriver:

  Eftersom kulturprofilen och kaoset inom Svenska Akademien berörs ovan, tror jag många kan vara intresserade av Erik van der Heegs djuplodande och välskrivna artikel, som nyss lades upp på ledarsidorna.se. Den förklarar vad konflikten i Svenska Akademien egentligen handlar om, och får i varje fall mig att glädjas över att Sara Danius till sist tvingades avgå som ständig sekreterare.

  Från artikeln: I sitt pressmeddelande till TT lät den just avsatta ständiga sekreteraren Sara Danius göra veterligt att hon ”tackade jag till att arbeta som ständig sekreterare därför att hon uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien”. Vad denna ”varsamma” modernisering handlade om var inget annat än att stöpa om hela den ärevördiga institutionen till ytterligare en politiserad och värdegrundstillbedjande kulturorganisation, där det viktiga inte var att värna om den svenska litteraturens kvalitet, utan om att ”räkna pinnar”, som det heter bland konsulterna på Svenska Filminstitutet, när man skall bestämma om produktionsstöd: ”Hur många kvinnor är med?”, ”Finns det någon svart man som är sympatisk?”, ”Ni kan inte ha en muslim som säljer knark i Rinkeby, han måste vara polis!”… ”Det handlade, med andra ord om att öppna upp den Svenska Akademien för politisk aktivism, vilket är mer än tydligt i Danius avskedstelegram”.

  Hela artikeln är synnerligen läsvärd: https://ledarsidorna.se/2018/04/svenska-akademiens-kris-handlar-om-mer-an-en-knytblus/

  Gillad av 15 personer

  • Elisabeth skriver:

   Alexander Z, tack för länken, jag har läst artikeln som var mycket intressant. Som jag skrivit tidigare här var ju Sara Danius professor vid Södertörns ( !!) Högskola och studerar man hennes CV så borde varningsklockorna ringa. Det var troligen ett stort misstag att göra henne till sekreterare. Politiska påtryckningar ? Ett försök att vara PK ? Och nu sitter också en sådan som Sara Stridsberg i akademin.

   Gillad av 9 personer

  • MartinA skriver:

   Vad Erik van der Heeg inte förstår är att barbariet är det mänskliga, imperiet är det omänskliga.
   I ”kaoset” finns det rika mänskliga uttrycket. I det galaktiska rymdimperiet finns bara likriktning, fattigdom och död.

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Centralstyre har inget egenvärde. I den länkade artikeln så tas bevarandet av centralstyret upp som det högsta det goda.

    Gilla

   • Gunde skriver:

    Läs stiftelsetrilogin (och dess uppföljarböcker) så förstår du bättre.
    Modifiera sedan din kommentar om detta med centralmakt efter det.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Gunde, han menar, och jag håller med honom helt (vi borde faktiskt ha lärt oss vid det här laget) att när visionerna om mänsklighetens framtid i en global samvaro dansande på blomsterängar får fäste väntar oss samma framtid som råttorna som följde fångaren i Hameln.

    Människor vill att vara bekymmersfritt och lyssnar därför gärna till locktoner som vii numera med säkerhet VET leder till undergång.

    Gillad av 1 person

 5. Eva Danielsson skriver:

  En bra sammanfattning och analys av Weinsteineffekten.
  Skam är en väldigt plågsam försvagande känsla för oss människor. Uttrycks genom talesätt som att känna sig som en våt fläck eller att vilja sjunka genom jorden.
  Motvikten är ilska. Så att reaktionen på skam som man inte orkar kännas vid, blir vrede och attacker är vad man kan vänta sig. Som arg känner man sig ju tvärtom stark.

  Aggressioner för att mota sin egen skam till skillnad från att mota något/någon som hotar och skadar utifrån, är en obehaglig variant. SCUM låter som något sådant.

  Om #metoo hade begränsats till en öppning för att berätta om då kvinnor/män blivit verkliga offer för övergrepp av sexuell och generande karaktär, så hade det varit en frisk trend.
  Nu blev det genast politik och en rörelse för dem som längtar efter tillhörighet i någon sorts svart-vit kamp. Den härliga gemenskapen i att känna sig helt utan skuld och skam och hänge sig åt att hata dem man har utsett till onda. Mer eller mindre berättigat.

  De direkta förlorarna på spektaklet är väl de som utsatts för faktiska övergrepp. Men det är svårt att se att det finns några alls på vinnarsidan. Skränfeministernas ”framgångar” är ju bara destruktivt för samhället. Inte minst för oss kvinnor.

  Gillad av 6 personer

 6. Anna skriver:

  Ok, så män ska få fortsätta svina och nyttja sitt maktövertag i närmast serieform? För tydligen är det som det alltid varit-det är kvinnornas fel. Antingen ger jag mig in i en lång diskussion eller så får jag behärska mig och säga att mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves. Jag väljer det sistnämnda.

  Gillad av 1 person

  • Pelle skriver:

   Och kvinnors svinande och maktmissbruk i serieform? Eller är det inte ens teoretiskt möjligt i din föreställningsvärld?

   Jag instämmer i en av kommentarerna ovan: Önskan att ständigt påta sig offerrollen kommer aldrig att utgöra grund eller möjlighet för svenska kvinnor att uppnå jämställdhet. Först när man uppfattar sig själv som ett självständigt subjekt med egen handlingsförmåga och eget ansvar blir man ett sådant. Många svenska kvinnor har mycket, mycket lång väg kvar dit – tyvärr.

   Gillad av 10 personer

   • Ophelia skriver:

    PELLE
    Du tror alltså att det har gått 40 år sedan jag blev utsatt för mäns förmåga att ta för sig av andra personers livsrum mot deras vilja? Nej det är tyvärr inte sant.

    Du förstod uppenbarligen inte att snusktidningarnas självklara exponering sattes mot manshatarböckerna som Patrik nämde. Eller ville du inte förstå, kanske..
    Och ja, världen har förändrats men i skenet av #metoo har det inte gått särskilt fort och är inte klart.

    Det var INTE 40 år sen jag sov över hos min väninna och en ‘god vän’ kom på besök. Han sätter sig på golvet under soffan, där jag nästan somnat, kör in handen under täcket och börjar ”ta för sig” – och blir förvånad när jag blir upprörd och ber honom sluta. Han förstod ingenting?! Och det har hänt vid många fler tillfällen att män ‘tar för sig’ i tron (?) att kvinnor uppskattar det. Det här var naturligtvis bara ETT exempel ur mitt liv.

    Vill du att DIN dotter får en okänd mans arm inkörd under täcket när hon sover över hos en kompis t.ex?
    Att någon som står bakom i krogkön slickar henne i örat? Kommenterar och tar på hennes små nyknoppade pubertetsbröst?

    Jag tror ändå att de flesta män vill förstå sig på kvinnor och även kunna ändra sitt beteende, men ändå jag har avstått från att läsa de flesta kommentarer här – av ren självbevarelsedrift.

    Gilla

   • Pelle skriver:

    Jag säger som jag redan sagt nedan: Offerkoftekacklet får mig att stänga av minsta empati och samhörighetskänlsa med dig. I sedvanlig ordning tillskriver du mig en rad uppfattningar som du överhuvudtaget inte vet något om. Men vet du vad – skuld- och skambeläggningen via halmgubbar iklädda offerkoftor fungerar inte längre. Vi är många nu som har beslutat oss för att ta ut nationell skilsmässa från sådana som du. Vi vill inte ha med er att göra länge och kommer att se till så att vi slipper.

    Gilla

   • Ophelia skriver:

    PELLE
    ”I sedvanlig ordning tillskriver du mig en rad uppfattningar som du överhuvudtaget inte vet något om”

    Vilka uppfattningar har jag tillskrivit dig? Precisera gärna.

    ”Sedvanlig ordning”? – Låter ungefär som om vi kände varann sen gammalt…
    GUD FÖRBJUDE!

    Gilla

  • Vi är mot skriver:

   Buhu vilket trams, skall det vara så svårt att vara jämställd även i ondskan? Båda parter felar, det är vänsterns ondska som upphöjt amoralen till norm. Vissa män uppför sig illa (är svin med vänsterlingo), vissa kvinnor likaså. Vår gemensamma fiende är den som förnekar vårt arv och vår sammanhållning och denna börjar med familjen, mamma, pappa, barn. Vi måste erkänna vår natur och inse att den ibland behöver tyglas, inte bejakas som är vänstern idiotiska idé.

   Gillad av 6 personer

   • JBEducareMM skriver:

    Håller med….

    Människan har krigat i alla tider…
    Familjer mot familjer, släkter mot släkter, klaner mot klaner, ätter mot ätter, nationer mot nationer….

    Men att vilja bryta ned familj är förödande idéer för vilket samhälle som helst…

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    JBE…

    Men så behövs det heller inga blodiga revutioner längre,
    för att rasera de västerländska samhällena!

    Det görs innifrån via Identitetspolitiken!
    Mer eller mindre aningslöst…

    Gillad av 1 person

  • Anders Svensson skriver:

   Nu hoppade du in i offerrollen. Män ska inte bete sig svinaktigt. De flesta män gör inte det. Det kan även vara dags att ni kvinnor slutar uppmuntra svinaktiga män. Ska de män som inte är svinaktiga anklagas för att kvinnor väljer att umgås eller inleda partnerskap med svinaktiga män? Inte ens när icke svinaktiga män avråder kvinnor från svinaktiga män lyssnar kvinnor. Eller för den delen, kvinnor som avråder, så lyssnar inte andra kvinnor.

   Det är bra det du skriver Anna, för det förekommer mer eller mindre ingen diskussion om detta. Det jag menar är vilket ansvar varje individ har mot framförallt sig själv. Vi går som individer igenom smällar under hela vårt liv. Det får vi leva med.

   Jag skulle även vilja säga att kvinnor är inte så snälla mot män, också. Det finns en hel del kvinnor som beter sig förbaskat svinaktigt åt mot män. En skillnad mellan män och kvinnor, som jag tror på, är att män inte går och ältar oförrätter medan kvinnor gör det.

   Gillad av 1 person

  • Ophelia skriver:

   Tack Anna.
   Om män tror att #metoo -kvinnor kan delas upp i ”verkligt utsatta” och ”inte utsatta” eller sant och falskt, så har de inte begripit någonting. Kvinnor ger ut manshatarböcker och då blir många män förstås irriterade, med all rätt. När jag gick till kiosken och köpte lördagsgodis som barn så fick jag stirra in i kvinnokön som exponerades bakom kioskgubbens huvud i form av Piff, Paff, Stön och allt vad de hette. Jag hade inget val. En bok kan man välja att inte läsa, men fan inte könsbilder och dagens retuscherade kvinnobilder -om man inte är synskadad.
   Jag håller ofta med Patrik Engellau men här visar han på dålig förmåga att sätta sig in i kvinnors liv. Till och med min konservative far på 92 år fattade vad #metoo stod för när jag berättade om mina egna erfarenheter – som format en rätt stor del av mitt förtroende för män..trots att de inte var i närheten av någon våldtäkt alls.
   Den här artikeln av Patrik Engellau visar bara att det är långt kvar eller att vi kanske aldrig når fram.

   (”köper sexuella tjänster” Som om sex var en naturlig handelsvara..)

   Gilla

   • Pelle skriver:

    Stackars dig för att du utsattes för Piff, Paff och Stön i din barndom. Du känner inte att det är läge att komma över det nu? Jag skulle tippa att det minst har gått 40 år sedan det hände och världen har förändrats. Som sagt, vägen till att bli ett självständigt subjekt som bemöts med respekt är inte att mala oförätter som få nu levande och aktiva människor kan hållas ansvariga för. Offerkoftekacklet får mig – och många andra – att helt stänga av receptorerna för att känna minsta empati och samhörighet. Det vore bättre om vi inte längre delade statsbildning med varandra om det ska fortsätta så här.

    Gillad av 5 personer

 7. Christer Carlstedt skriver:

  Det är rätt så mycket tabu kring sexuella aktiviteter. Litet märkligt kanske då de flesta faktiskt ägnar sig åt dem. Om man råkar vara i ett så kallat stadigt förhållande med motparten så må det väl vara hänt då.
  Om man däremot raggar upp någon en kväll och båda blir pilska och det bär sta, så är det kanske inget man sätter upp på sitt CV, men man kan nog hantera det även om man morgonen efter har litet ågren.

  I Mee-too-fallen handlar det emellertid om något annat.
  Det blir nu en fråga om givande och tagande av muta.

  I bakgrunden finns en affärsuppgörelse av något slag. I fallen med Weinstein fanns i botten ett eventuellt filmkontrakt. För att förstärka chanserna till det här kontraktet så kastas en eller flera herdestunder in i budgivningen. De har ju inte ett smack med kvalifikationerna för jobbet att göra. Det skamliga i den här dealen är nog att den här mutan kan vara skälet till att en mer kvalificerad person går miste om ett arbetstillfälle. Man skiter alltså högaktningsfullt i systerskapet för egen vinnings skull. DET förtjänar skam. Man säljer sin integritet för en grynvälling.

  I fallet med den så kallade kulturprofilen vet jag inte vad han haft för motprestationer att komma med. Tillgång till en utställningslokal verkar för mig litet billigt. Det lär finnas mer än en sådan i Stockholm.

  Jag anser att båda parterna betett sig förkastligt. Mottagaren av mutan har köpt en sämre produkt än nödvändigt för en ”handtryckning” och givaren av mutan har fått en affär som inte är grundad på produktens kvalitet utan på en ovidkommande ”bonus”.
  Båda parterna är skitstövlar och det finns absolut ingen anledning för någon part att slita fram offerkoftan.
  Däremot är det helt OK att den här typen av affärsuppgörelser synliggörs, så att kontrahenterna inte blir attraktiva på marknaden fortsättningsvis.

  Gillad av 11 personer

  • Hosianna skriver:

   Precis, Christer, enskilda individers skamlösa opportunism må leda till harmsen indignation när utlovade favörer uteblir och direkta oegentligheter uppdagas av utom- eller närstående…

   … men alla riktigt navlade, måttligt navelskådande vuxna måste, oavsett kön, förväntas kunna förutse och hållas ansvariga för fullt rimliga konsekvenser av egna val och handlingar.

   Gillad av 3 personer

  • Elisabeth skriver:

   Mycket bra Christer, och precis som signaturen ”Hosianna” så fint formulerar sig: ” vuxna måste, oavsett kön, förväntas kunna förutse och hållas ansvariga för fullt rimliga konsekvenser av egna val och handlingar.”

   Gilla

 8. oppti skriver:

  Det är väl först när kvinnorna som utnyttjats ser mönstret som de inser att de utnyttjats.
  Fram tills dess så är de övertygade om sin egna charm och unika förmåga.

  Gillad av 2 personer

 9. Aha skriver:

  Att gå sängvägen som krönikan handlar om är givetvis skambeläggande. Kvinnorna har därvid det moraliska övertaget i de fall mannen tar initiativet och icke så i de fall kvinnan tar initiativet.
  Skammen över sängvägsmetoden i kombination med besvikelsen över Sara Danius avgång som betydde att ett feministiskt initiativ misslyckades kan förklara vänsterliberalernas och kulturvänsterns rabiata ilska. (Danius skriver själv att det var önskvärt med fler kvinnliga ledamoter och fler kvinnliga nobelprisvinnare (samt att komma tillrätta med unkenheten i akademin.) Mot feminismen stod andra ledamöters uppfattning att kvalitet är det enda som räknas, ej kön.)

  Manliga medlöpares (törs man kalla dem så?) knytblusar är därvidlag det fjantigaste som skådats på länge. Minister Damberg lär får leva med sin bild iklädd en dominerande knytblus. Det är dock inte på samma nivå som Byggnadsarbetarförbundets styrelse som iklädde sig fittmössor när #metoo grasserade som värst.

  Det borde finnas lagstiftning som hindrar män från att förnedra sig så.

  Gillad av 10 personer

  • Vi är mot skriver:

   Knytblusarna, slöjor i Iran, fittmössor, ondskan lakejer klär ut sig som narrar men vi ser dem nog. Vad blir det härnäst, simulerade könsstympade blygdläppar utanpå jeansen? Förhudsringar? Trump-peruker?

   Gillad av 4 personer

  • Igor skriver:

   AHA !
   ”Det borde finnas lagstiftning som hindrar män från att förnedra sig så.”
   Det är inte män som förnedrar sig, det är kärringar i manliga kläder.

   Gillad av 1 person

 10. Vi är mot skriver:

  Relaterat till Weinstein så läste jag detta idag:

  https://ledarsidorna.se/2018/04/svenska-akademiens-kris-handlar-om-mer-an-en-knytblus/

  Jag blev påmind om Asimov som jag läste som 20-åring, trilogin skall läsas om, den verkar fånga vår samtid perfekt. Det jag tänkte över vad dock, för en som inte alls intresserar sig för vem som får pris av en elit som tillåter att företrädaren för det enda parti som valts av folk, och inte av indoktrinerade marionetter inte får gå på Nobelmiddagen, varför skriver der Heeg och alla andra som tydligen väl kände till hur kulturmarxisterna tagit sig in i Akademin, varför skriver man om det först nu? Vad mer sitter det på?

  Jag tycker ett rimligt antagande, att precis som i Asimovs trilogi, så har varenda offentlig och även många privata, institutioner ruttnat totalt, det är inte bara så som Patriks skrev i förrgår att de inte följer sina stadgar och lagar, utan de agerar som våra fiender, i allt. Fienden finns överallt, har nästlat sig in överallt, precis som i USA. SÄPO är säkert fullt av folk från Södertörn också och FOA med antar jag.

  Gillad av 7 personer

  • Vi är mot skriver:

   Relaterat till detta, har någon analyserat vad som sker runt Södertörn? Det verkar var en sorts träningsläger, ett sektläger, jag tycker att allt som oftast när man läser om något riktigt vansinnigt så finns det minst ett par med från denna institution. Det verkar som det har spridit sig till alla universitet men hur denna sekt har kunnat ta över varenda institution förtjänar att analyseras grundligt. För att sedan stänga varenda en av de infekterade institutionerna.

   Gillad av 2 personer

 11. Vårfåglars sång och kronhjortas bröl skriver:

  Många inom MeToo-rörelsen uppfattar det som plöjs upp som stora avslöjanden. Hur buffliga män kan vara. Hur de ställer sig i vägen för arma kvinnor. En slags manlig omoral mitt uppe i all vit kvinnlig oskuldsfullhet. Medan det som egentligen avslöjas är en reflex av ett arkaiskt orrspel.

  Spelet mellan könen som pågått i miljontals år. Vi hör det i fåglarnas vårsång. I kronhjortens brölande. Det handlar om framgångsrik uppvakning, via hävdande av revir och exponerande av egna resurser.

  Påfågelhanens vackra stjärt är ytterst ett resultat av tusentals honors tycke och smak, över otal generationer. Val som alla bär framgångens prägel, uppburet av goda gener.

  Hos människan signalerar männen inte makt och resurser via yviga stjärtfjädrar. De tar till andra medel, men de handlar likväl om resursuppvisning. En av resurserna handlar om makt. Annat tar sig uttryck i materiella ting.

  Kvinnors strategier handlar mest om att finna de framgångsrika generna för till sin egen avkomma. Gärna via blottande av egna behag. Medvetet eller inte spelar ingen roll. För preferenser blottas mest i drifter och läggning.

  Men dessa kan alltid manipuleras. Det vet varje någorlunda klok hane, och nog även kvinnorna själva. Många falska fjädrar och färger finns det.

  Orrspelet hämtar kraft ur ren och skär biologi, om än med akademiska och intellektuella förtecken och undertoner. Ty mer sirlig och komplicerat är ofta dansen runt guldkalven i människornas värld. Vem som utnyttjar vem, och i vilket syfte, blir liksom mer komplicerat. Ingen nykter kvinna lägger exempelvis ut sig för en fattiglapp långt ute i en utstött marginal.

  Nej potentialen finns nog mer i höjden, högre upp i maktens hierarkier. Där status återfinns. Tänk vad djupa MeToo-plogar kan plöja upp. Bara gammal hederlig biologisk sanning, med sitt smarta sätt att utnyttja tillgängliga resurser.

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Nog så sant. Men du skriver, ingen nykter kvinna lägger sig ut för en fattiglapp långt ute i en utstött marginal. Har du hört talas om batikhäxor? De kämpar med näbbar och klor för att vinna män från MENA länders gunst. Vad är deras motiv?

   Gilla

   • De mer trygga snedstegen skriver:

    Moderliga känslor och sexualitet går nog bra att förena. Speciellt i ljuset av ett globalt engagemang.

    Kanske behöver vi även påminnas om att det finns psykologiska mekanismer inbyggt i oss alla att förhindra inavel. Syskon emellan finns ett tämligen naturligt och stabilt tabu.

    Männens förmåga att sprida sina haploida frön anonymt är välkänt. Titta bara på Djingis Khan. Far till miljoner. Men fenomenet är även känt inom honkönet. Även där finns inslag av anonymitet.

    I primaternas, och i fåglarnas värld, finns ett fenomen som fått den rättframma beteckningen ”Sneaky Fuckers”. Innebärande att honan släpper till i största hemlighet, till en extern friare, som hon får avkomma med, samtidigt som hon klarar av att trygga denna avkommas uppväxt. Och att detta är genetiskt hälsosamt för arten.

    Kanske inte så roligt dock för den bedragne alfahanen. Men det man inte vet om, lider man inte så mycket av. Dock lite tråkigt för den bedragne, eftersom han tvingas ödsla massor av energi på andras gener. Här klarar sig alltid honan undan.
    För hälften av generna är alltid hennes egna. Hur fjärran den geografiska andra halvan än är.

    Hur detta sedan hänger samman med kön som social konstruktion övergår däremot min egen fattningsförmåga. Det blir en nöt att knäcka för Södertörns Högskola.

    Länk, ”Sneaky Fuckers”;

    http://aepsociety.org/wordpress/2015/09/02/the-evolution-of-fun-names-for-scientific-theories-the-sneaky-fckers-strategy-has-company/

    Gillad av 1 person

 12. Jan Bengtsson skriver:

  Vi har ju ett annat #meeto fall kan man lugnt säga…

  Som ännu flyger under radarn,
  av högst förståeLIGGA skäl…

  En fd Mäktig chefredaktör,
  som gärna anställde unga ambitiösa kvinnliga journalister…

  Ett generöst krogbesök i avspänd miljö,
  för att lära känna vederbörande ingick!

  Men för att komma till skott, oops,
  ingick en privat efterSITS i övernattningslyan…

  Inget besök, ingen anställning,
  oavsett hur högt kvalificerad vederbörande var!

  Knappast konstigt att #ingentarbladetfrånmunnen…
  ABsolut tystnad råder kan man säga…

  Därmed inte sagt att det behövde betraktas,
  som en oangenämt minne,
  kanske precis tvärtom)

  Blev kanske mer än enstaka besök,
  innan jobbet blev hennes!

  Redan Paris var värt en mässa, som vi vet!

  Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Inte läste Du väl något om det i inlägget ovan?

    Men han har kanske fått ett nytt jobb)

    Men till sämre anställningsvillkor, gissar jag…
    Men stolen började kanske bli för het?

    Gilla

 13. Elisabeth skriver:

  Det ligger mycket i det du skriver, Patrik Engellau. Det finns förvisso Weinsteinprofiler men det finns också kvinnliga lycksökare som inte drar sig för att ha kontakt med dem med allt vad det innebär. Men jag vill nog skilja på mycket unga personer som inte har bättre förstånd ( de måste skyddas ) och de andra som faktiskt gör ett slags kalkyl. Förresten – hela metoo-cirkusen kantrade betänkligt i mina ögon när organiserade prostituerade ( ! ) också skaffade sig en metoo-hashtag och klagade på att de inte blev respekterade i sitt ”yrke.” Helt absurt ! Flertalet skötsamma människor anser att prostitution är föraktligt , i synnerhet i länder där man faktiskt har andra försörjningsalternativ, och den prostituerade ska inte försöka med offerkoftan som någon skrev här.

  Gillad av 1 person

 14. Hovs_hällar skriver:

  Sedan kan man fråga sig hur en individ som Sara Stridsberg kunnat bli invald i Svenska akademin. I citatet ovan framstår hon som närmast psykotisk, och fullständigt oförmögen att samarbeta med andra människor, Ska ett psykfall få förtroendet att sitta i en anrik församling som ska främja ”snille och smak”??

  Individen framstår som ett osmakligt exempel på en feminism, som en gång i världen handlade om kvinnors lika rättigheter i samhället, numera totalt urartat till någon slags pervers mass-psykos.

  Gillad av 7 personer

 15. Vi är mot skriver:

  För att kommentera huvudinnehållet ovan så är det självklart rätt, jag skall inte uttala mig om ”profilen” begått övergrepp, men det är självklart så att kvinnorna måste berett honom tillfälle, och det är välkänt att kvinnor dras till män som behandlar kvinnor dåligt (fotot med Bha-Kunke är talande), jag tror att hela feminismens raseri egentligen är ett raseri mot kvinnornas egen nedärvda psykologi. Vi som är anti-vänster och inte förnekar vårt arv försöker använda tidigare generationers kunskap och lärdomar för att kunna leva ihop och bilda familj, kristendomens levnadsregler exempelvis, men det finns liknande i andra kulturer också, där mannen och kvinnan söker att finna en balans för barnens skull som inte innefattar att den ena parten blir den andres slav. Vänstern försöker leva utan detta och lever som ouppfostrade 3-åringar hela livet, och de gör allt vad de kan för att smitta alla med deras sjuka. De förnekar den mänskliga naturen och den nedärvda visdomen och tror att de kan leva efter amoraliska kulturmarxistiska teorier, och verkar därför vara oförmögna till ett konstruktivt samliv, de är alla som skorpionen och grodan, ibland är de groda, ibland är de skorpion, och de hatar alla som vägrar delta i deras spel. Trumps väljare satte tillfälligt stopp för Hillary-sjukan i USA men svensken är värre ute, men det blir nog ändå en 30% som röstar mot denna gång, även om några mandat rinner tillbaka till sjuklövern via MED och AFS då de inte kommer över spärren.

  Gillad av 3 personer

 16. Johan skriver:

  ETT: Maria Sveland var med i Aktuellt härom kvällen. Hon bar på ett massivt guldhalsband. ”TRUST NO MAN” hängde i gigantiska versaler runt hennes hals. Hörde inte ett ord vad hon sade. Stirrade bara på halsbandet. Hade en man iklädd en t-shirt med texten ” TRUST NO WOMAN” präntat över bröstet fått vara med i programmet?
  TVÅ: Harvey Weinstein är så fysiskt motbjudande,ful, en man kan bli. Alla kvinnor han varit med kan knappast ha blivit våldtagna. Deras date inleds med en middag på fin restaurang. Vad tänker hon på? ”Jag får inte spy!” är nog det vanligaste. Han är ju så gräsligt ful.
  Dessa vackra kvinnor är inte dumma i huvudet. De vill ha något i utbyte. Inte är det Weinsteins feta ansikte och kropp…Vad ser övriga folket i restaurangen? Arketypen av horan. Hon som ville ha något av mannen långt innan pengar var uppfunna…
  TRE: Jean Claude Arnault är också ganska ful…

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   För chansen att göra en filmkarriär,
   där man kan tjäna 100-tals miljoner dollar/år UNDER ett antal år,
   dessa svindlande vinster som hägrar i sammanhanget,
   kan svenska kvinnor knappast föreställa sig…

   Fanns det levereransgaranti,
   avseende karriären än vanligare!

   Det kan ju finnas 10-tals eller fler likvärdiga talanger,
   EN eller få GES chansen!

   Mot en förhållandevis blygsam INSATS,
   är hen nog beredd att gå mycket långt,
   för att KOMMA ÄNDA upp på toppen!

   Vi svenskar har nog inte kunskap,
   om amerikanska tjejers grundinställning till sex…

   Man får tidigt lära sig konsten att utföra ett ”blow job” på pojkvännen,
   för att bevara oskulden…
   Abort gör man bara inte!

   En rejäl kontrast mot Sverige kan man säga,
   här gäller ofta precis tvärtom!

   Var det Marilyn Monroe, eller någon annan lika känd aktris som sa,
   nu har jag sugit min sista…

   På skämt, eller på fullt allvar…

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Utseende betyder långt mindre,
    när det gäller MÄN!

    MAKT är vad som attraherar!
    Kvinnor dras till ALFAHANNAR!

    ETT mäktigt afrodisiakum för KVINNOR.

    OMVÄNT oftast för män…
    Där gäller helt annan stimulans,
    ÖGATS FRÖJD)

    Att få hålla världens mäktigaste man i sina hand/mun…
    Det TÄNDER HEN!

    Gilla

 17. Bo Adolfsson skriver:

  Om man byter ut en bokstav i namnet Stridsberg får man Strindberg.
  Åh, vad jag saknar en riktig författare i denna förjlugna tid då det är viktigare vad man har mellan bena än mellan örona. I denna förljugna tid då e terroristmecenaten Özz Nujen får spela Carlsson i Hemsöborna.

  Gillad av 7 personer

  • Vi är mot skriver:

   Min princip är att helt enkelt ignorera alla kulturmarxism, jag mår fysiskt dåligt av det. Allt större del av det svenska ”kulturlivet” och deras megafoner måste helt enkelt ignoreras, man får finna sin kultur i allt gammalt och utomlands. Livet är för kort för Özz.

   Gillad av 9 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Att man släpper in någon i Svenska Akademien
   från Södertörns Högskola säger allt!!!

   Om det akademiska kulturella förfallet i Sverige…

   Gilla

 18. Monika skriver:

  Instämmer helt med det som sägs i krönikan och många bra analyser görs även i kommentarerna. Tokfeminism bidrar till vägran hos kvinnor att ta ansvar och/eller att se sin del i uppkomna situationer .

  Gilla

 19. M Boberg skriver:

  Symtom? Läs Koa (+ allt annat) Karl-Olov Arnstberg senaste idag 15-4. För att inte tala om hur grannstater, Schengen området ska förhålla sig till Svedala? Så är det när det är kärring styrt i den humanistiska stormakten och de största är dom som inte slog den franska kärringen på tjäften. Men det är klart när den manliga mannen med tofs i håret bor på Bastugatan och vara gentleman som Horace tycker man ska eftersträva.

  Gillad av 1 person

 20. Karl Oskar skriver:

  Det raseri mot ‘alla män’. Som släpps loss i dessa sammanhang skiljer sig, enligt min mening, inte på minsta vis från t.ex. hat mot alla judar!
  Inte minsta skillnad!

  Gillad av 6 personer

 21. Sixten Johansson skriver:

  När vi försöker förklara samtidsskeendet brukar vi hämta de verkande krafterna under någon av rubrikerna Ideologi, Ekonomi eller Psykologi (i vid bemärkelse). Patriks text berör hela triaden och så fungerar det nog i livet. Alla tre växelverkar och förenas med egenintressen.

  Ekonomin har haft huvudrollen, men när många har det materiellt gott ställt tycks det allt oftare bli psykologin, som nu också får allt mer patologiska, ideologiserade och kollektivistiska former. Ren ideologi är sällan starkast som drivkraft, men i vår logocentriska tid förleds vi lätt att tro det. Det är svårt att urskilja krafter och aktörer, därför att så mycket är maskerat och förljuget. De tre byter plats som huvudmotor då och då och drivkrafterna varierar från individ till individ och från tid till annan.

  Sedan finns en annan triad: Jag, Vi och Verkligheten. Medvetandet brottas med alla tre, de sociala relationerna påverkar alltid och realitetstestningen är nödvändig för att Jag och Vi ska förbli psykiskt friska.

  Hur korkade och obildade man än kan tycka att ”de andra” är, så är de sociala gemenskaperna och den sociala erfarenhetsmassan långt klokare och mognare än det ensamma Jaget / Egot. När egot börjar svälla, tankar helium och höjer sig ovanför ”folket” finns inga gränser för hur sjukt det kan bli, om det dessutom får makt. I skräck för ensamheten skapar dessa uppblåsta egon konstlade kotterier och mobbar, men de andra fungerar bara som förlängning av det psykoinfantilt själviska hybris-egot.

  Gilla

 22. MartinA skriver:

  Det relevanta i sammanhanget är att mannen är en läbbig typ som tillåtits parasitera på Akademin. Ekonomiskt. Genom direkt korruption och genom att profitera på förhandskunskap om litteraturpristagare. Och sexuellt. Genom att utnyttja närheten till akademin för att prostituera unga kvinnor. Och att Akademins rykte därmed är i ruiner. Som sig bör. Slödder bör benämnas slödder.

  Gillad av 3 personer

 23. Anders skriver:

  Intressant och mycket tänkvärt.

  Det skulle vara intressant om Patrik Engellau ville komplettera med, om Patrik E. också ser tagande och givande av mutor som ”i grunden är en sorts byteshandel”, varför mutor – från ett rent moraliskt perspektiv – kan betraktas som ”en hederlig affär” . Så kanske Patrik E. ser det?

  Frågan är varken retorisk eller ironisk utan helt uppriktig. Mutor är ju i grunden är en sorts byteshandel och betraktas som självklara transaktioner i stora delar av världen. Finns det gränser, när en byteshandel är oacceptabel? Var går i så fall gränsen och varför?

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   När mutor är inblandade finns en tredje part, till exempel skattebetalarna, som står för fiolerna och blir lidande. Någon motsvarighet finns inte i de situationer jag beskrev.

   Patrik

   Gilla

   • Strix skriver:

    Den tanken borde varje normalbegåvad svensk begrunda innan de röstar på korrupta politiker nästa gång.
    Den sitter skönt hos många Patrik, tack för det!

    Gilla

 24. Sune Mangs skriver:

  Billy Butt- fallet hade precis den psykologiska bakgrund som Engellau skisserar. Butt var inträdesbiljetten för unga kvinnor att bli omfirade artister och kändisar. Flera av de unga kvinnor som vittnade mot Butt hade rekommenderat Butt till andra, även efter den tidpunkt då de senare – flera år senare påstod sig ha utsatts för övergrepp. Vad som i huvudsak hade hänt var att de i efterhand efter att det osynliga kontraktet brutits och de inte blivit sång-stjärnor, upplevde att de blivit utnyttjade. Hade de omvänt efter att frivilligt bott på samma hotellrum som Butt i London verkligen etablerat sig som artister – hade det osynliga kontraktet med andra ord infriats – hade de inte behövt omtolka situationen flera år senare och därmed hade Butt sannolikt aldrig polisanmälts. För dessa unga kvinnor var Billy Butt en charmig, omskriven kändis och musikproducent när relationen inleddes, den musikproducent som skulle förverkliga deras artistdrömmar. Flera år senare när dessa drömmar inte infriats är det inte svårt att förstå i vilket skimmer Butt framträdde. Med andra ord upplevde de subjektivt flera år senare att de utsatts för sexuella övergrepp vilket också friade dem själva från all agens och skam – skulden var helt och hållet någon annans och de var brottsoffer. Det ovanstående friar naturligtvis inte Butt från skuld, framförallt inte moralisk skuld. Att fastställa
  juridiskt ansvar flera år senare kompliceras dock i fall som ovan av den omtolkningsprocess av
  vad som förevarit för att i efterhand försonas med egna handlingar.

  Gilla

  • Vi är mot skriver:

   Butt var före sin tid, idag så hade han kunnat hävda rasism och gått fri efter kampanjer från Aftonbladet och SvD.

   Gilla

 25. O.T. skriver:

  Den brittiske generalen Jonathan Shaw började oväntat ifrågasätta påståendena om en kemgasattack i Syrien när han intervjuades av Sky News i direktsändning. Då avbröt programledaren snabbt inslaget – och nu anklagas Sky för censur.

  Obekväma sanningar får som bekant inte framföras i PK media.

  Gilla

  • Samson skriver:

   Donald Trumps beslut att angripa Syrien med missiler har skapat stor ilska bland många av hans tidigare främsta anhängare. Radioprataren Alex Jones drabbades av en våldsam vredesattack framför kameran och bad presidenten att dra åt helvete. Sedan började han gråta.

   Alex Jones sajt Infowars har fram tills nu varit en av de största och mest Trump-lojala alternativa medierna i USA.

   Men efter angreppet mot Syrien har Jones tydligen fått nog.

   I ett klipp som inte sändes men som publiceras på Twitter av Wikileaks fick Jones ett våldsamt vredesutbrott, slog med knytnäven i bordet och började häva ur sig grova svordomar.

   – Era förbannade degenererade jävlar! sade han bland annat om de ”liberaler” som hetsar till krig i Mellanöstern.

   Gilla

 26. Jaxel skriver:

  Tack Patrik för att du anlägger ett annat perspektiv än det som är allenarådande i den offentliga debatten.

  Jag såg lite på Guldbaggegalan för några månader sedan. Tillställning beskrevs i nyhetsprogram morgonen efter som en hyllning till metoo. Det kan jag förstå.

  På galan satt människor som tillhör de branscher där de skeenden som beskrivs och refereras i metoo tycks ha varit som mest förekommande. Skeenden som av rapporteringen att döma tycks ha varit något av en självklarhet på de allra flesta institutioner.

  Där satt alltså en grupp människor som säkerligen anser sig tillhöra landets intellektuella elit. En grupp människor som säkerligen i allra högsta grad bedömer att de besitter självständigt tänkande och integritet.

  Varför var det ingen enda (?) i denna stora publik som åtminstone ett år tidigare gick till storms mot vad de nu ser som vedervärdigheter vilka bildligt talat måste ha skett direkt framför deras ögon?

  Självständigt tänkande och integritet! Tjosan! En skock får vad det verkar.’

  Gilla

  • Vi är mot skriver:

   Den offentliga debatten ignoreras med fördel. Den är dålig för hälsan. Idioter hela bunten och det är det bästa man kan säga om dem.

   Gilla

 27. KristinaF. skriver:

  https://kvartal.se/essaer/begrets-dunkla-ml. Begärets dunkla mål. En analys av Rut Hillarps böcker om kvinnlig sexualitet, skriven av Birgitta Holm på Kvartal.se. Den kan bredda synen på kvinnors roll i detta klassiska spel eller samspel. Tänk om det finns kvinnor som uppskattar dessa män och deras sätt att behandla dem? Tänk om det är ett fritt val?
  En annan tråd om kvinnors sexualitet är en del svenska kvinnors uppenbara förtjusning i invandrarmän, framförallt de afghanska.

  Gilla

 28. Strix skriver:

  Alldeles utmärkt beskrivning av ett dilemma Patrik. Men i verkligheten är dilemmat kanske mindre än man tror. Varför har socialisterna omyndigförklarat Kungliga Svenska Akademins beskyddare? Fritt fram för analyser.
  På annat håll läser vi att det finns önskemål om att sätta in Hr. Löfven i Majestätets ställe, det, kära svenska folk vore väl en ”hit” att snacka om. T.o.m. Sjöstedt skulle garva ihjäl sig.

  Gilla

  • Hosianna skriver:

   Bevare oss väl, Strix, för att löfvenkontaminera Svenska Akademien…

   … men bara tanken på att vår relativt populäre nuvarande statschef skulle sidsteppas till förmån för den tillfällige innehavaren av statsministerämbetet som de adertons hulde beskyddare borde kunna få vanliga, hederliga, svenska väljare med snille, smak och sinne för humor, att stödrösta på sympatiskt vältalige och välkammade blekingen Jimmie Åkesson…

   … så att han får inta sin rättmätiga plats på Nobelmiddagsbjudningen. 😉

   Gillad av 1 person

 29. As skriver:

  Såvida vi inte röstar bort sjuklövern, kommer dagens problem i snabb takt att växa sig större. Den grova kriminaliteten kommer att flytta fram sina positioner, även in i de välmående bostadsområden vilka än så länge varit relativt förskonade.

  Skatterna kommer att höjas samtidigt som kvaliteten på de skattefinansierade välfärdstjänsterna försämras.
  De redan otrygga skolorna kommer att bli ännu farligare platser för både barn och lärare att vistas på. Et cetera.
  http://fnordspotting.blogspot.se/
  Detta är inte en utveckling folkmajoriteten vare sig efterlyser eller har efterlyst.

  Den extrema svenska migrationspolitiken har alltid saknat folkligt mandat, och i regel har inte ens de partier som mest högljutt förordat en gränslös migrationspolitik haft sina väljare med sig.

  Den extrema svenska migrationspolitiken har med andra ord inte bara varit ett ytterst riskabelt samhällsexperiment i jätteskala, utan också ett ytterst odemokratiskt sådant.

  Gillad av 2 personer

 30. Rikard skriver:

  Hej.

  Man gör sina val.

  Man har att leva med dem.

  Man skall inte göra sig till hund för ett ben.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 31. olle reimers skriver:

  Vi som har varit med ett tag känner till de flesta turerna i dansen mellan män och kvinnor.

  En f.d. kollega från Karlstad lärde mig ett värmländskt uttryck: ”när kocken står är halve förstånne börte”. Att män fungerar på det sättet vet alla män. Hur kvinnor fungerar vet bara kvinnor.

  Sammanfattningsvis gäller för båda könen att vi ibland ger os in i något äventyr av sexuell natur som man i efterhand insåg inte var betingat av att man upptäckt den stora kärleken. Hur man reagerar på det är komplext. En del tar det med en klackspark, andra känner skuld och skam.

  I kretsar där detta är mer vanligt förekommande än i andra finns fler anledningar till komplexa känslor. Är kretsarna begränsade uppstår lätt ett oönskat informationsflöde; s.k. ryktesspridning.
  Då kan man förhålla sig på olika sätt. Lova tystnad, lova spridning, lova jobb, lova pengar, o.s.v.

  Sammanfattningsvis uppstår ett dilemma. Utnyttja situationen eller avstå. Båda varianterna tillämpas.

  Krig påbörjas ofta som en följd av rena missförstånd. Vanligast är dock att men sagt något som man av prestigeskäl måste stå för och sedan är det igång.

  Med utgångspunkt från de enkla förhållanden som jag tog upp inledningsvis är det bäddat för ständiga krig. Med hjälp av Internet kan vi starta krig varje dag. Om vi vill.

  Gilla

 32. Gunde skriver:

  Läs stiftelsetrilogin (och dess uppföljarböcker) så förstår du bättre.
  Modifiera sedan din kommentar om detta med centralmakt efter det.

  Gilla

 33. Elvin skriver:

  S-regeringens vårbudget innehåller 350 miljoner kronor till äldreomsorgen, 200 till polisen och 4,9 miljarder kronor bara till ensamkommandes tidigare kostnader. Oscar Sjöstedt (SD) utmanar oppositionen att denna gång göra allvar av att vara en opposition. – Jag råder allianspartierna att prata ihop sig så att vi kan fälla budgeten, säger han på en presskonferens. 
  https://samtiden.nu/2018/04/varbudgeten-oscar-sjostedt-utmanar-aterigen-allianspartierna-att-falla-s-budgeten/

  DÖ vid liv
Allianspartierna har uppgett att varje parti lägger en budget för sig.

  Det går inte dra någon annan slutsats än att Decemberöverenskommelsen forfarande gäller.

  Vi har lärt oss turerna vid det här laget. Säger ett och gör ett annat. Spel för galleriet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.