Ny podd med Mohamed Omar. Kalifatet som ett tryggt rum

I ett nytt avsnitt av podden ”Försöka förstå” (inspelat 3 april) pratar jag, Eddie (Mohamed Omar), med Jan-Olof Sandgren. Han skriver här på Det Goda Samhället. Sandgren är yogalärare och bor i Angered utanför Göteborg. Han är från början utbildad biolog, med en brokig yrkeskarriär som vaktmästare, biståndsarbetare, illustratör, barnboksförfattare med mera. Sandgren har legat i politisk träda sedan 80-talet, men har nyligen kastat sig in i debatten om det sekulära samhället och försvaret av den västerländsk kulturen.

Både jag och Sandgren har erfarenheter av icke-västerländska religiösa traditioner. Jag har varit muslim, Sandgren har gått i lära på ett kloster i Indien. I podden pratar vi om islam och hinduism och jämför dem med vår västerländska, kristna tradition. Islam är den minst populära religionen i Sverige och resten av västvärlden, medan hinduismen och buddhismen är ganska omtyckta, ofta i västerländska versioner, som inom teosofin, hippierörelsen och new age. Bilden visar Beatles i Indien 1968.

Men vi kommer in också på tillståndet i Sverige där tänkandet hotas av en stundtals hysterisk politisk korrekthet. Det här med att söka ”trygga rum” för att undgå att ifrågasättas, är det inte så man kan se på kalifatet? Kalifatet som en dröm ett stort, globalt ”tryggt rum”.

En fördel med poddformatet är att man lyssna medans man lagar mat, städar eller målar tavlor. Lyssna & dela! Och låt oss höra vad ni tycker i kommentarsfältet!

9 reaktioner på ”Ny podd med Mohamed Omar. Kalifatet som ett tryggt rum

 1. Rövarna skriver:

  Jag tycker en bra illustration av hur politisk korrekthet fungerar är Alexandra Boscanins artikel idag:

  http://www.gp.se/ledare/boscanin-de-som-f%C3%A5tt-avslag-m%C3%A5ste-l%C3%A4mna-landet-1.5513055

  Problemet är att hon, och alla andra journalister alltid är nästan exakt politiskt korrekta på samma sätt: man talar bara om det man får tala. I artikeln ovan så är det nu godkänt att tala om ”personer som fått avslag på sin asylansökan” så det gör hon. Däremot, där nu hon, Teoderscu, Arpi och de andra som spelar förnuftiga, som följer den gyllene medelvägen (i motsats till Lindberg och Wolodarski låt säg, och Åkesson). Boscanin är medveten om att det nu endast är sådana som Lindberg som skriver ”papperslösa”, men hon får ännu inte lov att bara skriva ”illegala”. Vid denna tid nästa år så är det kanske godkänt.

  Sedan, hon förstår problemet med illegala, precis som alla ”gyllene medelvägare”, men vad är lösningen? Här på DGS föreslås allt från summarisk utvisning, läger här, läger i annat land, mutor, ekonomiska garanter osv, men kommer Boscanin med något förslag? Nej, hon kan inte skriva något FÖRRÄN en inom 7-klövern godkänd politiker nu föreslår läger. NU kan hon skriva det. Så det är ett komplext spel där de ”gyllene medelvägarna” har rollen av att säga EXAKT det som är godkänt av 7-klövern, och inte ett ord mer. Därför så är det inte så lätt som att media styr politiken, alla nya åtgärder måste först yppas av godkänd politiker. Därför känner det svenska folket som inte läser alternativmedia bara till det som är godkänt, man går fram till gränsen men inte en millimeter över. Det är politisk korrekthet. Det är som lämlar som trängs vid kanten, journalisterna ser att de kanske kan klara hoppet över avgrunden men väntar på klarsignal. Samma mekanism var så tydligt i spel rörande grundlagsändringarna, EFTER att det stod klart att alliansen skulle rösta nej så fick alla lov att skriva om det.

  Jag har därför börjat tro att gatudemonstrationer är den enda vägen fram, det når politikerna direkt även om media till en början inte dyker upp (det räcker dock med en FOX-journalist) och låter oss passera förbi pk-filtret där vad som är godkänt först diskuteras av en liten klick politiska insiders, sedan hos en liten klick journalister och till sist når allmänheten om det anses opportunt.

  Gillad av 7 personer

  • Mikael Steinwall skriver:

   Instämmer till fullo. Sen finns den andra varianten, där medierna sätter dagordningen. Efter hårt och intensivt kampanjande (som till exempel me too och drevet mot Google), känner någon minister sig nödgad att uttala sig om lagändringar. Då har kampanjen gått i mål.

   Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Riktigt iakttaget — MEN — underskatta inte sådana som Boscanin.

   Deras roll är att hela tiden befinna sig på kanten till vad som man ”får” säga, utan att få sparken från den PK-styrda pressen, och fästa uppmärksamheten på att åsiktskorridoren trots allt ändå vidgas!
   Ungefär som ”tövädret” efter Stalin i dåvarande Sovjetimperiet…

   Gillad av 2 personer

   • Mr Kowalski skriver:

    Jag tror inte på detta alls, jag ser att de verkar på motsatt håll genom att varje dag svika sitt journalistiska ansvar, de håller emot snarare än utvidgar. En journalist som ber om godkännande vad är det? Nej jag håller inte alls med.

    Gillad av 1 person

   • Gunnar Karlén skriver:

    @Hovs_Hällar
    En bra kommentar! Mr Kowalski m fl anser jag har helt fel! Det måste vara bättre ju fler journalister som skriver vettiga saker. Kan inte se att det skulle kunna leda till något positivt att beteckna just dessa journalister med ”spelar förnuftiga”.

    Det måste vara bättre att kritisera dem som fortfarande är oförnuftiga genom att de sällan eller aldrig skriver något vettigt. Även om de kanske i flera fall verkar oförbätterliga.

    Gilla

   • Mr Kowalski skriver:

    Jag håller som sagt inte med, dessa journalister hade skrivit artiklarna till stöd för Hitler om de levt i den eran. De är systemtrogna framförallt. Kan vi verkligen ge alla journalister ursäkten att de får sparken om de går minsta lilla steg för långt? De deltar I systemet sommar förstört Sverige och hållt svenskarna oinformerade. De deltar också inget system som inte släpper in en enda dissident, som exempelvis det förhållande att Omar endast kan skriva här. Konstiga hjältar ni har. Visst de är bättre än rena galningar som Lindberg och Wolodarski men tjänar syftet att man inte kan säga att MSM är som Pravda, men skillnaden är endast denna, effekten blir precis som om vi endast haft Pravda, men med Boscanin och andra så ser det ut som vi har en fri press, de är en rökridå.

    Nå SD blir med all säkerhet största parti, då kommer saker att hända. Plötsligt kanske Boscanin med anhang börjar skriva positiva artiklar även om SD då.

    Gilla

 2. Mr Kowalski skriver:

  Tyckte det var intressant med tanken att muslimerna inte har något inre tryggt religiöst rum, jag tycker detta har mycket förklaringsvärde, dels hur hederskulturen är mer mottagliga för islam men också hur islam förstärker de värsta aspekterna och blir oförmögen till samexistens.

  Däremot så ligger det inte så lite hybris i att sitta och tala om reformation av islam, som en teoretisk förströelse fint, men som ett seriöst debattinlägg så är det subversivt och tjänar fienden.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.