Den vackra nationalismen

Mohamed Omar

Nationalism är någonting fult. Det är sådant som de inskränkta och inkrökta människorna sysslar med. Ja, men vissa nationalismer är inte fula. De kan till och med vara vackra. Vänsterkomikern Özz Nüjen behöver inte skämmas – han kan öppet stoltsera med sin nationalism. I en artikel i Expressen den 19 juli 2017 skriver han så här:

”Kurderna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser. Lika lite som svenskarna är ryssar, tyskar eller finnar. Kurderna vill varken ha mer eller mindre än andra folk. De vill bestämma över sig själva och sitt land. Det kallas för vanlig jävla rättvisa.”

Kurderna vill bestämma över sig själva i sitt eget land. Det är inte fult. Det är ”vanlig jävla rättvisa”. Vänstern har sin dos nationalism. Om man går på ett Palestinamöte kommer man att få se palestinska flaggor fladdra i vinden och höra ropen: ”Länge leve Palestina!” Förr var vietnamesiska och kubanska flaggor också vanliga. ”Nu tränar Vietnams folk sitt bästa vapen – sin starka enhetsfront sitt mod, sin solidaritet”, hette det i 68-sången ”Vietnam är nära”. Inte ett ord om att mångfald är styrka.

Och en ny nationalistisk film älskas av vänstern i hela västvärlden: Black Panther, Marvelfilmen om den svarte superhjälten. Kritikerna är överförtjusta. Gillar de berättelsen, skådespelarprestationerna eller de visuella effekterna? Nej, det alla kritiker pratar om är skådespelarnas hudfärg. Både manusförfattaren och regissören och alla viktiga karaktärer är mörkhyade. Det är det stora, det märkvärdiga och det som gör filmen så super. Tänk om en kritiker, i sin recension av nästa Captain America-film, skulle skriva hyllningar till ”den vite superhjälten”? Och om hur ”den vite hjälten” gör vita barn stolta över sin identitet. För så låter det när recensenterna pratar om Black Panther.

Seriefiguren Black Panther, som debuterade i tidningen Fantastic Four i juli 1966, skapades av två vita amerikaner med judisk bakgrund: Stan Lee och Jack Kirby. Först i oktober samma år grundades den militanta, svart makt-organisationen Black Panthers, som alltså inte har någon koppling till serien. Black Panthers verkliga namn är T’Challa, son till T’Chaka, kungen av den påhittade afrikanska nationen Wakanda.

På ytan är Wakanda ett fattigt u-land med lerhyddor och getherdar. Men tack vare det utomjordiska ämnet vibranium (blått, inte grönt som kryptonit) har Wakanda byggt upp ett rikt, välmående och superteknologiskt samhälle. För att slippa dela med sig till grannfolken, skyddar man sig med en osynlig mur. Öppna era hjärtan? Nej, tack! Wakanda first! Ja, Wakanda är just det slags land som vänstern anklagar Trump för att vilja skapa. Ett land som byggt en mur omkring sig för att slippa dela med sig av sina resurser och som inte tar emot några flyktingar. Det är en svart etnostat där en fredlig vit besökare utan vidare kan kan kallas ”white boy” och ”colonizer”. Till råga på allt är Wakanda en absolut monarki där makten går i arv från far till son. Det finns dock ett undantag – om arvingen besegras i envig mot en annan tronpretendent. Det är alltså denna isolationistiska, xenofoba och reaktionära nation som vänstern älskar.

Filmens huvudkonflikt handlar om hur T’Challa och hans radikale kusin Killmonger kämpar om tronen. Killmonger är wakandier på fädernet, men har en amerikansk mor och har växt upp i ett svart ghetto i Oakland i USA. De vitas förtryck har radikaliserat honom och nu vill han ta makten i Wakanda för att få tillgång till dess vibranium och supervapen i raskriget mot de onda, vita männen som håller världens svarta nere. Det var alltså USA som gjorde honom till ett monster. Ett kort inbördeskrig utbryter i Wakanda där en sida stödjer den måttfulle T’Challa och den andra den radikale Killmonger.

Det påminner om hur man i Sverige skyller jihadismen på ”utanförskap”. Det är alltid västvärldens fel. Det är vår rasism och islamofobi som fyller de rasifierade unga männen med hat. Detta trots att västvärlden förmodligen är den minst rasistiska och mest toleranta och öppna civilisationen som någonsin existerat.

Ett av filmens budskap tycks vara att om bara afrikanerna bara hade fått vara i fred från vit inblandning så hade hela kontinenten idag sett ut som det superteknologiska drömlandet Wakanda. Men samtidigt är ju Wakanda bara superbra för att någon förfader råkade snubbla över ämnet vibranium. Hur ska man ha det: är Wakanda superbra för att det aldrig blev koloniserat eller för att man har tillgång till vibranium?

I slutet av filmen mjuknar kung T’Challas syn på utlänningar och bistånd. Han bestämmer sig för att Wakanda måste börja dela med sig av sin rikedom och sin kunskap till omvärlden. (För övrigt förklaras aldrig hur wakandierna fick den kunskap som krävs för att bygga fantastiska saker. Låg kunskapen också i vibraniumet?) När T’Challa blir en mjuk och vis man går från att vara som vänsterns karikatyr av Trump till att bli mer som Jimmie Åkesson: han hjälper till på plats. Det märkliga är dock att T’Challa öppnar sitt biståndskontor i Oakland i USA i stället för i de afrikanska grannländerna. Förmodligen för att filmskaparna återigen vill förmedla bilden av ett USA där svarta är offer. Men tanken är riktig. Och förhoppningsvis kan filmens många fans på vänsterkanten lära sig något av detta: det är bättre att hjälpa till på plats.

Men alla inom vänstern är inte nöjda med filmen, några av de mest ivriga rättvisekrigarna har anklagat den för att vara islamofobisk. I Wakanda finns visserligen inga muslimer, man skulle kunna tro att det råder ett Muslim Ban, men det är inte detta kritikerna stör sig på. De stör sig i stället på en scen där Black Panther och en kollega, den kvinnliga krigaren Nakia, befriar en grupp flickor som tagits till fånga av jihadister. När jihadisterna är slagna och faran är över tar flickorna av sig sina slöjor. Denna handling anser kritikerna förmedlar en islamofobisk fördom om slöjan som symbol för förtryck. Och det blir inte bättre av att en jihadist riktar ett vapen mot en av flickorna och hotar: ”Wallahi (vid Allah), jag kommer att döda henne!”

Det är synd att islam bara flimrar förbi på detta sätt, för det hade varit nyttigt om man även hade tagit upp den islamiska slavhandeln i Afrika, som ju varade mycket längre och omfattade många fler än den västerländska. Men det kapitlet hoppar man över. Och hur har svarta det i arabvärlden? Hur kommer det sig att Killmonger bara vill utrota de vita, som om det bara var vita som kunde vara rasistiska mot svarta? Kanske för att det är riskfritt att kasta skit på västvärlden.

35 reaktioner på ”Den vackra nationalismen

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag har skummat igenom början på denna traktat och finner den mycket farlig och missvisande. På alla sätt typisk för tänkandet 1945, också hos en annars originell tänkare som George Orwell. Han har förstås rätt i att kommunism är ett slags vi-och-de-tänkande som i grunden är detsamma som nazismen. Han har också rätt i att intelligentian i Västvärlden efter kriget till stora delar var socialistisk och att detta var en irrationell attityd. Han förklarar också vad han menar med nationalism och att detta inte är den konventionella bemärkelsen. Men den definition han ger spänner för vitt. Den inbegriper, möjligtvis avsiktligt och i rationalistisk/liberalistisk nit, även den goda nationalism som hade kunnat skydda oss från den felutveckling som drabbade oss med början omedelbart efter kriget och med motiveringar som i mycket sammanfaller med Orwells kritik.

   Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vad är alltså fel med George Orwells kritik av nationalismen? Han bortser från att tendensen att heja på det ena laget, det egna laget, i alla väder är en oomkullrunkelig instinkt som vi fått av evolutionen inte av en slump, utan för att den hjälper och stärker oss. För att vara helt precis är nationallojaliteten i en nationalstat den mekanism genom vilken vi kan erbjuda vårt eget skinn till den allmänna potten och i någon mån förhindra, eller moraliskt motivera förhindrandet av, politikerna från att spela en Bob Rubin trade med oss: att ta hem löpande småvinster och bortse från den hela tiden växande risk som till slut kostar samhället mer än summan av alla småvinsterna.

   Gillad av 1 person

  • Christer L skriver:

   Det han skriver är ju nonsens. Det finns nationalism överallt i EU, och den är den främsta oppositionella linjen mot den nedbrytande globalismen.

   Gilla

  • Rastapopoulos skriver:

   Steen blandar ihop någon blogg med Sverige, inte ens på denna blogg så har nationalism odelat stöd.
   En analys ställd på huvudet är svår att bemöta.

   Du virker ikke at vaere klar over noget som heldst.

   Gilla

  • Dan AT Eriksson skriver:

   ”Jeg er klar over, at ‘nationalisme’ i Sverige er et positivt ord”
   Du måste skämta – eller åtminstone vara djupt ironisk. Nationalism betraktas i Sverige av majoriteten av den politiska nomenklaturan som något synnerligen klandervärt och en nationalist som något som vistas i kloakerna.

   Gillad av 1 person

  • Stig Fölhammar skriver:

   Du er et fjols och må da kraefte i mai aldrig ha vared uderfor Danmark!
   Då hade du hört att varje fransk politiker avslutar sina tal med”Vve la repulic, vive la Frrance”. Du hade förmodligen även då hört talas om ”Die Nationalmanschaft” i ditt södra grannland (det står exempelvis med stora bokstäver på som spelarna färdas i). Och i Polen och Ungern hade du fått lära dig att nationalismen inte bara målet för utan även den starkaste sammanhållande kraften i det nuvarande regeringspartierna. Jag skulle rekommendera dig en tripp åtminstone till Norge den !7:e maj!

   Gilla

 1. Anders F1 skriver:

  Svart film… Det är ju fan vad rasmedvetna eller ”rasistiska” de är, våra vänner med riklig hudpigmentering. Jag är skeptisk.

  Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  En kort reflektion. Om nu olika nationaliteter så älskar sitt land, som fallet med kurderna, varför lämnar de då sitt hemland och bosätter sig i land som Sverige eller för den delen i ett land som USA? Inte heller var det av kärlek till nationen Sverige som en fjärdedel av dess befolkning utvandrade till USA? Eller är det bara så att man tycker som Heidenstam ” Jag längtar var jag går, men ej till människor! Jag älskar marken, jag älskar stenarna där barn jag lekt”

  Gillad av 3 personer

 3. Karl Oskar skriver:

  Extremvänstern drivs inte av omsorg om de ‘utsatta grupperna.
  Extremvänstern drivs av hat mot de grupper de valt ut som privilegierade!
  Hör Jordan Peterson om detta

  Gillad av 4 personer

  • Björn skriver:

   Det ”vänster-folket” inte tycks förstå, är att deras eget ”välstånd”, ja egentligen hela deras möjlighet att över huvud taget existera, är helt beroende av hur väl deras ”hatobjekt” lyckas med att skapa utveckling och jobb! Talesättet att ”såga av den gren man sitter på” kan inte illustreras på ett tydligare sätt….

   Gillad av 7 personer

   • Karl Oskar skriver:

    Drivs vänsterfeministerna av omsorg om kvinnorna?
    Ingen som drivs av omsorg om kvinnorna kan komma på idén att slåss för att till Sverige importera så många människor (särskilt män) som möjligt från de kulturer på jorden där kvinnoförtrycket är som störst.

    Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    Erkänner att det ibland känns lite väl pinsamt, hur ”barnsligt” och ”övertydligt” man MÅSTE skriva för att ALLA ska förstå….

    Gillad av 1 person

 4. Eva Danielsson skriver:

  I princip är väl en nation en administrativ enhet. En geografisk yta inom vilken de boende har givit några, eller de har tagit, rätten att lagstifta och beskatta.
  Att känna lojalitet med nationen i det ljuset, behöver inte vara så känslosamt utan bara praktiskt.
  Men ofta har gränsen dragits runt folk med gemensam kultur och språk och historia. Och känslor av äganderätt och gemenskap i normer tillkommer. Ofta med krig och de offer det medför, för att behålla dessa gränser
  Tryggheten utanför de egna väggarna består i förutsägbarheten, vad kan hända, hur kommer okända männskor att bete sig, hur kommer de med makt över mig att bete sig osv.
  Mer övertoner än så behövs inte för en sund nationalism.

  Men önskan om magisk storhet och ökad rikedom och större makt, föder och göder herrefolkskulturer och tyranner. Och krig och konflikter. Och vidrig sorts nationalism som ser sig som jämförelsevis bäst och att andra folk inte har samma rätt som man själv.

  Det här är tacksamma mänskliga teman för berättelser och filmer. Vi är flockdjur i grunden.

  Vissa människor behöver konflikter och kamper för att känna sig levande. De älskar det svartvita i politik och berättelser. Vi och dem. Vit hudfärg och brun hudfärg. Rätt åsikter och fel åsikter. Osv
  Och hudfärg är ju då så mycket lättare att tolka än människors mer komplexa beteenden, tankar och känslor. Enkla budskap i enkla berättelser. Sagor.
  Inget konstigt i det.

  Frågan är varför vita vänstermänniskor i hela västvärlden älskar ”sagorna” som beskriver dem själva som skurkarna. Känner man sig raffinerad och djup som vänder på steken? Jag tror inte på godhetsskälet eller masochism för så många.
  Men däremot kan jag tro att man är dum nog att tro att de ändå ska klara sig till slut.
  Att man som vit elit får vara med på maktens sida i slutscenen av filmen.
  Undrar vad de andra, de som tagit över, tänker om den saken.

  Gillad av 3 personer

 5. V for Vendetta skriver:

  Den stora frågan som skall ställas och som också har ställts är…… Kan alla bli en Kurd? Svensk blir man om ma lever inom en administrativ yta, det verkar etablissemanget vara rörande överens om. Men hur blir det med den kurdiska hemvisten?

  Gillad av 1 person

 6. Mikael Birk skriver:

  Özz Nujen, vars familj givit ”kurdisk företagsamhet” ett ansikte, personifierar det totala hyckleriet och den selektiva logiken inom dagisvänstern. Nujen förklarar sig i statmedia:
  -Man kan ju betala först, och sen få sig tillskickad en faktura. Skattejuristen Nujen kommer undan med dagisretorik, kombinerat med vänsterhycklarnas vanliga försvar om att vara okunniga i ekonomiska spörsmål. Själv har Nujen som offentlig hovnarr ständigt förlöjligat nationalism samtidigt som kurdisk nationalism är något självklart gott.

  I en krönika i Expressen skriver Nujen att den svenska immigrationen skapat en ny underklass som utnyttjas av skrupellösa företagare, samma dag avslöjas klanen Nujens ”affärsrelation med Akilov”. Detta monumentala hyckleri parat med hyllandet av den föregivet goda kurdiska nationella identiteten har reducerat Nujen till ett skämt – så är han ju också komiker.

  Gillad av 2 personer

 7. Rastapopoulos skriver:

  Det jag frågar mig, precis som många amerikaner som slutat se hollywoodfilm och gå på amerikansk fotboll, är, varför skall jag betala extra för att få svartas och andra gruppers rasism och mindervärdeskomplex slängt i huvudet? Det räcker gott med det man betalar i skatt, jag gissar att man kommer att tvinga mina barn att se filmen i skolan.

  Gillad av 2 personer

 8. L1 skriver:

  Annat ämne: I Västra Mälardalen, som jag tillhör, har vi en gratistidning som kommer ut 1/g veckan. De gjorde en väljar/ opinionsundersökning där 1550 personer fick vara anonyma. Resultatet:

  SD 43.3%
  S 18.5%
  M 15.9%
  V 10.3%
  C 3.8%
  KD 1.8%
  L 1.0%
  MP 1.8%
  Övr 3.6%

  Tror att chefredaktören var smått chockad av SD,s framfart, så har skrev han:
  ”Även om det inte finns på världskartan att de får så många röster i någon av kommunerna här i Västra Mälardalen borde det ändå vara en fet väckarklocka för övriga partier.”

  Jo jo nu börjar de bli skraja… Kanske måste man mixtra med valresultatet om detta står sig…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.