Varför organisationer behöver anställa fler ju fler de anställer

Patrik Engellau

En byråsekreterartjänst på SIDA var mitt första riktiga jobb. Jag hade visserligen tidigare varit brevbärare, pommes frites-kokare och lottförsäljare, men dessa uppgifter var mer påhugg medan anställningen vid SIDA var fast och lönegradsinplacerad. Jag tror till och med att jag var med i facket.

Jag förstod ganska snabbt att myndigheten behövde mer folk. Alla jobbade ohyggligt mycket och det behövdes därför mer personal så att man kunde dela ansvaret på fler individer. Jag insåg också ganska snart att verksamheten egentligen inte gav några resultat. Jag kunde därför inte förstå varför det behövdes femtio personer för att inte åstadkomma något när det hade räckt med tjugofem personer för att inte åstadkomma något.

Det här var innan jag hade begripit anslagsfinansierade organisationers järnlag, som är att maximera omsättningen, ty ökad omsättning betyder fler jobb, bättre avancemangsmöjligheter, fler kul internationella konferenser, fler internutbildningar på kursgårdar med spännande föreläsningar och kanske dans på kvällen och allt möjligt annat fördelaktigt.

Men det spelar ingen roll att jag inte fattat det övergripande för det övergripande, alltså viljan till omsättningsmaximering, måste ändå förkroppsligas i praktisk hantering och det var den jag inledningsvis kunde iaktta. I detta vetenskapliga syfte formulerade jag Teorin om internpromemorieexplosionen som publicerades i myndighetens personaltidning. Det som trycktes är troligen för evigt förlorat men jag minns tankegången.

Myndigheter ägnar mycket ansträngning åt att förstå saker. Den processen kallas Utredning. Jag sattes ibland att ägna mig åt en Utredning och fick därigenom god inblick i verksamhetens karaktär.

Antag att det tog mig en vecka, fyrtio arbetstimmar, att utreda något. Att utreda betyder att sätta sig in en viktig fråga och att presentera slutsatserna begripligt i en Internpromemoria. Internpromemorian skulle förstås läsas av andra personer inom myndigheten som behövde bli varse utredningens rön. Antag att det tog en person en timme att läsa Internpromemorian. Om det var tjugofem personer på myndigheten så gick det alltså åt tjugofem timmar att tillgodogöra sig Utredningen. Det kändes som en rimlig affär. Det kommer en nyanställd, jag till exempel, och satsar fyrtio timmar och det kostar den existerande organisationen
tjugofem timmars extra arbete i form av läsning av min Internpromemoria. Jag har alltså nettobidragit med femton arbetstimmar. Det står på plus.

Men föreställ dig nu att myndigheten har femtio anställda som ska läsa Internpromemorian. Då förändras hela kalkylen. Jag sätter in fyrtio timmar vilket kostar organisationen femtio timmar. Anställningen av mig blev en förlustaffär. Det kostade mer än det smakade.

Men så tänker inte omsättningsmaximerande myndigheter. Tvärtom är detta det bästa som kan hända dem. Bevisligen ökar arbetsbördan. Att jag anställdes ledde till att de redan anställda fick mer att göra och därför blev mer arbetsbelastade vilket gjorde att fler personer behövde anställas.

Föreställ dig vad som händer när de nyanställda får i uppgift att göra Utredningar som resulterar i Internpromemorior. Det finns ingen gräns för hur mycket personal som då kommer att behövas. Det var därför jag kallade min teori för Internpromemorieexplosionen.

Jag känner mig lite vemodig när jag tänker på SIDA, min gamla arbetsgivare. Vilken tolerans att låta mig publicera en sådan infam bredsida i verkets egen personaltidning! Så många intelligenta och rättframma människor som ändå jobbade där och var mina kollegor och vänner och faktiskt tålde och till och med uppskattade att jag var oförskämd. Jag gillar dem även om jag för min del kom fram till att verksamheten var snurrig.

Min personliga erfarenhet av det välfärdsindustriella komplexet är därför inte särskilt negativ. Där jobbar hyggliga, högutbildade och toleranta människor. Men när de följer sina intressen blir de farliga för nationen.

53 reaktioner på ”Varför organisationer behöver anställa fler ju fler de anställer

 1. Sture skriver:

  Patrik,
  en strålande utredning över orsaken till växande onödiga organisationer. Jag kan erinra mig en liknande episod i mitt arbetsliv då jag för många år sedan gjorde min 3 månaders Assistenttjänstgörings-placering inom Psykiatrisjukvården (≈AT). På den tiden hade det blivit populärt med stormöten. Alla klinikens hundratal medarbetare hade samlats för att diskutera något viktigt problem. En av psykiatri-överläkarna satt som moderator över mötet som varade i flera timmar. Diskussionen gick vild men slutligen kunde man enas om ett beslut. Då sade plötsligt någon i de bakre raderna: ”Men detta diskuterade vi ju för precis ett år sedan och kom då fram till ett helt motsatt beslut, vad hände med det beslutet?” Tystnad.
  Det var i detta ögonblick som jag insåg att alla dessa diskussioner med en massa människor inblandade är helt meningslösa och bara stjäl resurser.

  Gillad av 5 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Godsaker ger mersmak, som ger höga insulinhalter, som ger mer sug, som ger övervikt, som ger mer aptit, som …..Myndigheter och offentlig administration lider av obesitas. Brukar till slut kräva kirurgi.

  Fotfolket som tar hand om barn, elever, patienter och bovar, på deras nivå lider organisationerna i stället av aneroxia. Inte självvalt utan ”de feta”, som bestämmer, ålägger fotfolket årlig bantning.

  Och de som står för maten och betalar för den, de svenska medborgarna, har ännu inte riktigt förstått vilka slukhål deras pengar försvinner i. Och blir snopna när det vänliga och kompetenta fotfolket inte kan ge service eller hjälpa dem.
  Man får föda barn i bilen, låta pappa dö av svält på äldreboendet (det ska ändå läggas ner och bli utslussningsboenden för nyanlända) och läsa om väldtäktsmän, som kanske är utlandsfödda, som släpps i brist på tron att de kan vara så råa och för att det är ont om (och dyrt med) fängelseplatser.

  För övrigt bör SIDA läggas ner. De komptetenta personerna som jobbar där, kan få jobb med något annat, något som inte gör skada. Obesitas är skadligt och dödligt på sikt. Liksom aneroxia, men det går fortare.

  Gillad av 9 personer

  • Elof H skriver:

   Självklart skall Sida läggas ner och det statliga biståndet upphöra. Helt irrelevant om de anställda kan få nya jobb eller inte. Statliga myndigheter finns inte till för att de anställda skall ha jobb. Minst hälften av övriga myndigheter kan också läggas ner med endast positiva konsekvenser för de som de finns till för (dvs. svenska folket).

   Gillad av 4 personer

 3. Björn G skriver:

  SIDA är bara en liten del av 68-generationens skapelser som i den ”internationella solidaritetens” namn lyckats förvandla Sverige från välfungerande välfärdsland till ett mångkulturellt helvete genom att öppna gränserna för storskalig invasion från jordens mest våldsamma och dysfunktionella länder och kulturer – i praktiken ett pågående befolkningsutbyte.
  Mängden av ansvarslösa och ödesdigra beslut är oändlig. 68-vänstern har lyckats förstöra den svenska skolan, gjort kulturlivet till en renodlad angelägenhet för extremvänstern, monterat ner försvaret och reviderat tjänstemannaansvaret(1974).
  Den har jobbat och jobbar hårdare än någonsin på att med feministiska jämställdhetsargument krossa samhällets minsta beståndsdel, kärnfamiljen, till en början genom att avskaffa sambeskattningen (1972), vilket innebär att det krävs två heltidsarbetande för att försörja en familj, och barnen måste tas om hand av samhället.
  Det är bara några exempel.
  Infiltrationen av Svenska Kyrkan är ett annat. Ansträngningarna att avskaffa kärnfamiljen pågår med intensifierad frenesi med hittills sådana delsegrar som rätt till skattefinansierad insemination av ensamstående kvinnor och vigselrätt för samkönade par.

  Så länge skattefinansierat dårskap tillåts växa, så växer det!

  Gillad av 6 personer

  • Anders F1 skriver:

   Föredrar termen enkönade par. Samkönade är reserverat för mosatsen: jfr botanikens sambyggare, monoik, dvs han- o honorgan/blommor på samma växtindivid.

   Gilla

 4. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  För att ytterligare fördjupa sig i den verksamhet som SIDA bedriver vill jag rekommendera två böcker av Helena Thorfinn, ”Innan floden tar oss” och ”Den som går på tigerstigar”. Hon har varit anställd på SIDA och arbetat inom deras utlandsverksamhet i Bangladesh Böckerna lär inte ha tagits emot så väl av viss personal inom SIDA eftersom de riktar en hel del kritik mot verksamheten.
  Efter det att vi tidigare har refererat till böckerna i ett kommentarsfält tog en av SIDAs anställda kontakt . Han var mycket kritisk till innehållet i böckerna och ansåg att de saknade värde eftersom de var skrivna som romaner och inte som en rapport. Den som är intresserad kan läsa dem och bilda sig en egen uppfattning. De är välskrivna och förmedlar dessutom en hel del annat matnyttigt vad det gäller livet i ett av de mer utsatta delarna av världen.

  Gillad av 1 person

 5. Moab skriver:

  Ja ta sedan UD som verkar ha utvecklat metoden ytterligare, man tar fram underlag som försvinner, så dyker de upp igen, sedan försvinner de kanske igen, många nya arbetstimmar, kanske lite klipp och klistra när rapporterna är försvunna också. Är det Sveriges dyraste anställningsprocedur för Margot, eller slår Reinfeldt henne med 8 års massinvandring för att få 22 miljoner från BoA? Varför inte helt enkelt ge dem 30 miljoner mot att de aldrig öppnar munnen igen, tänk vad Sverige skulle sparat om alla ledande figurer inom 7-klövern fått 30 miljoner på ett bräde var mot att de höll käften för 20 år sedan och slutade ställa till det?! Tänk på alla miljarder vi sparat inom sjukvård, socialbidrag, skola och rättsväsen och migrationsverk och assistans och tolkar och psykologer och advokater och asylbaroner! Kanske systemet med korrupta bananrepubliker i själva verket är mera genomtänkt än vårt, politikerna snor ett antal miljoner, blir upptäckta, och utslängda och kan därigenom inte orsaka mer skada, så kommer det några nya som låtsas jobba för folket, så snor de sina miljoner och blir utslängda, så med denna cykel så kan aldrig ett så vansinnigt parasitiskt system med ett välfärdsindustriellt komplex med massinvandrade klienter uppstå.

  Våra politiker har varit sluga, de kom på ett sätt att slå systemet, att besegra demokratin, allt de behövde göra var att låtsas att de inte var i samma lag och få media med sig, sen var det klart! En godtrogen befolkning som gillade ordning och reda skadade förstås inte.

  Vi får uppdatera ordspråket ”hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete” med ”hellre en bananrepublik än en demokratur”.

  Gillad av 5 personer

 6. Östrahult skriver:

  På den tiden var mycket av offentlig verksamhet en idyll. Det fanns inte alls samma ”utmaningar” i omvärlden som idag. Man såg sig fortfarande i alla fall i viss mån som allmänhetens tjänare inte som dess överhet. De politiska ledarna respekterade fortfarande demokratins spelregler. Politikerna ansåg då inte heller att de hade rätt till en ständigt ökad del av pengarna. Det fanns en tydlig rågång mellan affärsverksamhet och politik.

  Jag instämmer i att den inneboende byråkratiska växtkraften är ett allvarligt hot och att det egentligen saknas styrformer för att komma tillrätta med det. I Sverige har det tillkommit ytterligare ett hot som är nyare, vad som händer när kommersiella krafter tar överhanden i offentligfinansierad verksamhet, se t ex Nya Karolinska. Eller se på hur regeringen, med stöd av moderaterna, och Facebook ska samarbeta för att stoppa samhällskritik inför valet, offentlig upphandling av tjänster från Facebook. Nu börjar det bli farligt.

  Gillad av 2 personer

 7. Hovs_hällar skriver:

  Man inser snabbt att samma princip gäller ute i samhället — något man troligen brukar kalla ”informationsexplosionen”.

  De väller ut så mycket texter att ingen människa hinner få någon överblick över dem. Man baxnar när man börjar fundera över detta — vilka enorma mängder tid folk stjäl genom att publicera en text, i förhoppning att de ska kunna få texten läst av en massa andra!

  Detta innebär också att konkurrensen om uppmärksamhet blir helt enorm. Vem fasen ids läsa en illa formulerad text, om man lika gärna kan sätta tänderna i en långt bättre formulerad text om samma ämne?

  Tålamodet med onödigt mångordiga texter blir obetydligt, dessutom. Här på DGS finns det personer som skriver spretigt och mångordigt, ex-vis. Skriv kort och koncist, eller skriv inte alls, anser jag.
  Tack för ordet.

  Gillad av 1 person

 8. Aha skriver:

  I linje med detta, att jobb mer eller mindre är självgenererande, skulle det vara mycket intressant att få Sveriges arbetsinsatser indelade i yrken och organisationer så att man exempelvis kan se hur många som utvecklar och hur många Engellaus som det finns bland myndigheterna.

  Utifrån detta tror jag att förfärande få arbetar med sådant som är direkt välståndsökande såsom att göra mat, bygga hus och vägar.
  På självhushållets tid, på landsbygden t.o.m. 1900 var det tvärtom. Alla var i stort sett direkt operativa. De äldre jobbade efter förmåga. T.o.m. byfånen fick jobba efter förmåga.
  I kraft av enorm produktiv teknikutveckling kostar vi nu på oss sådant som poliskommunikatörer och genusvetare för att ta några exempel på jobb som inte är direkt välståndsökande.

  En bra sak med slöseriet är att skadan blir inte så stor om slöseriyrkena drabbas av arbetslöshet.

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Det finns i Sverige i princip oändligt antal jobb att utföra. Det handlar bara om priset på dem. När man lagstiftar om lägsta lön då blir det helt enkelt en massa jobb som aldrig utförs och folk får gå utan jobb.

   Observera att det är en väldigt stor skillnad på ett jobb som utförs för att någon vill betala för det mot jobb som inte efterfrågar men utförs som ”åtgärder” och bekostade av skattebetalarna. Staten tar pengar från er så ni inte har råd att få de jobb ni vill ha utförda och med era fråntagna pengar utför staten jobb som ingen efterfrågar.

   Gillad av 2 personer

 9. Magnus Rosensparr skriver:

  Utmärkt inlägg PE. När förnuftet i framtiden har återerövrat Riksdagen bör man banta den statliga byråkratin till maximalt en tredjedel av dagens omfång. I fallet SIDA kan man gå betydligt längre. Man lägger ned SIDA helt och hållet och ersätter det med en handläggare på finansdepartementet. Riksdagen beslutar om summan för u-landsbiståndet (t.ex. 0,5 % av BNP), meddelar regeringen beslutet och handläggaren på finansdepartementet ser till att beloppet kommer FN tillhanda för distribution. Statens kulturbudget ska bara bestå av utgifter för Dramaten, Operan och Riksantikvarieämbetets domäner och eventuell annan strikt statlig verksamhet. Alla bidrag till organisationer och liknande i civilsamhället upphör helt. Det betyder att man kan avveckla alla nuvarande statliga organ t.ex. Kulturrådet, Myndigheten för stöd till trossamfund etc., etc. Statliga inrättningar, som inte har vare sig syfte eller verksamhet, som exempelvis Elefantkyrkogården i Rosenbad, avvecklas omedelbart dag ett.

  Gillad av 4 personer

  • Per-Anders skriver:

   Kulturdepartementet kan lägga ned. Vad har staten med kultur att göra? Skattepengar ska inte användas till en massa vänstervridna kulturprojekt som ytterst få människor är intresserade av.

   Gilla

  • Sune Mangs skriver:

   Delar i allt väsentligt din ansatts. Men att låta FN distribuera det svenska biståndet är om något kontraproduktivt. FN är genom sin multinationella struktur och ruttna organisationskultur som närmast föraktar revision om något en värre byråkratisk skapelse än SIDA. FN är en självglorifierande organisation för ett internationellt skattefrälse, som i förhållande till sin samlade budget lägger skandalöst lite resurser och fokus på revision och effektivitet.

   Gillad av 8 personer

 10. Kramfors skriver:

  Begreppet meningsfullhet är inte lätt.

  Vad var det pastor Jansson sa – att livet är som en påse. Och måste fyllas med något. Karameller t ex. Livet kan också vara som en karamell. Man suger och suger. Och försöker suga ut det gottaste. Det kan också vara som en sug. Det liksom suger och drar. Det kan också vara som ett drag. Det drar och sliter inom en…

  Kanske hade pastor Jansson rätt – att man även kan fylla livet med en och annan utredning. Som åtminstone för stunden ger mening åt både en själv – och några till. Om än med hjälp av någon annans slantar.

  Numera finns det många som vill hjälpa till. Skapa mening åt andra. Helst hjälpa hela världen. Genom att ta hit den. Med hjälp av andras slantar. Medan de själva dricker latte på söders höjder.

  Dags för en utredning.

  Om kaffe eller migration? Eller hur man bäst hjälper? Andra – eller sig själv? Eller vart alla slantarna tar vägen? Eller om arbetets meningsfullhet?

  Oj, nu gick Sverige sönder! Vet någon hur man reparerar? Dags för en utredning! Nej, det behövs inte! BRÅ gjorde en – 2005 – om brottsligheten kopplat till ursprung. Den får väl duga. Vad är det för fel på gammal skåpmat, säger inrikesminister Morgan Johansson, strängt och korrekt. Även om vi inte vet så mycket blir liksom lättare då.

  Begreppet meningsfullhet är inte lätt. Och ute biter kylan. Verkligheten ger stora frostrosor på mitt fönster. Dags att somna om. Och drömma pastorala drömmar. Själv tror jag på pastor Jansson. Och att Gud bor i Kramfors.

  Gillad av 4 personer

 11. Steven Jörsäter skriver:

  En intressant variant av Parkinsons Lag. Om man inte mäter faktiskt åstadkomna resultat så går det oundvikligen så här. Därför ska man strax lägga ned organisationer som inte bevisligen lyckas göra något och då hade vi sluppit SIDA sedan mycket länge tillbaka.

  Men jag tycker att du är för snäll mot dina gamla kollegor. Här sitter människor och drar lön och framförallt vräker ut pengar som har tagits från skattebetalarna under hot om våld. För att det ska kunna rättfärdigas bör man vara ganska säker på att det man gör är mycket bra. Var de det tror du? Och i så fall – frågade de sig hur de kunde veta det? Man bör helt enkelt kräva en moral.

  Läget är numera värre än under din tid. Nu använder de en del av sina inkrävda medel till att göra skamlös propaganda för sin egen förträfflighet i exempelvis tunnelbanan. Detta är grovt stötande.
  Allt detta ska ses mot bakgrunden av de många undersökningar som visar att biståndet inte ofta bara är verkningslöst utan inte sällan rent destruktivt. Särskilt illa är det när politiska idiotier tillåts styra spenderandet vilket troligtvis är mycket vanligt idag. Svenska skattebetalare ska inte behöva ställa upp på det här. Vill de skänka något kan de göra det och själva få äran av något som förhoppningsvis är vettigt.

  Gillad av 2 personer

 12. Lassekniven skriver:

  Det bästa är om dessa människor inte gör något på grund av lathet. Det sämsta är om de är hittepå-människor, de kostar.

  Dessa människor betalar förstås löneskatt som går tillbaka till staten samt en massa övriga skatter som moms, bensinskatt och så vidare. Den kostnad som blir kvar motsvarar väl ungefär de bidrag som de fått om de inte eventuellt gått in i den produktiva industrin som ger exportintäkter. Väldigt grovt tänkt, men ändå…
  Tänk är alla dessa möten med kaffe, Ramlösa och frallor. Allt springande i korridorer med pärmar under armen. Icke-struktur och ineffektivitet samt mängder av skitsnack.

  Nä, jag vill ha en liten gård någonstans med hönor, några getter och får , lite fiskevatten, en yta quantum satis för att odla lite potäter och annat övrigt i form av bär, frukt och grönt, samt lite skog att elda med i spisen och att jaga lite lagom i samt rent vatten och inte minst en stor djävla foliehatt mot den ”farliga koldioxiden” (..he..he..). Sist men inte minst ett par rejäla ovtjarkahundar till skydd mot vargar och rövare samt en hembränningsapparat. Ni skulle alla vara välkomna på en sillbit, öl och sup samt givande diskussioner.

  Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Det bästa är om dessa människor inte gör något på grund av lathet. Det sämsta är om de är hittepå-människor, de kostar.”

   Den enda riktigt vettiga ”HR-teorin” som någonsin har skapats har en ”personalansvarig” i den gamla tyska armén som upphovsman. Här myntades begreppet ”energiska idioter” och det är dessa som är fullständigt förödande för varje organisation – de är dessutom oftast i majoritet.

   Lata idioter gör ingen skada.

   Energiska genier är närmast obefintliga, men mycket värdefulla. De slösar dessutom sällan sin energi på sådant som inte tillför nytta.

   Lata, men begåvade, är jordens salt. Något som bl a Bill Gates upptäckt:

   ”I choose a lazy person to do a hard job. Because a lazy person will find an easy way to do it.” – Bill Gates

   Gillad av 2 personer

 13. uppstigersolen skriver:

  När jag var 25 år ungefär så hade jag samma idé som du har nu. Min tanke var att hitta ett ställe där det också fanns en åretruntrinnande bäck/ström så jag kunde ha en generator och få elström. Jag skulle vara i princip självförsörjande och hade funderat ut det mesta. Jag började leta efter en markbit på runt 100 hektar. Det stupade på att pengarna saknades eftersom det redan då inte var billigt. Flera år senare när jag faktiskt hade råd att genomföra projektet så satsade jag dock pengarna på hus, häftig båt och fina bilar. Så kan det gå. Nu har ju inte katastrofen inträffat ännu så kanske behöver man inte klara sig själv. Eller?

  Gilla

 14. Valter skriver:

  Jag råkade fastna på Kiruna region fakta. Kiruna som är en en stor expansiv region med LKAB som den största arbetsgivaren, trodde jag. Ca 33% är kommun eller landstings anställda, till det kommer 225 anställda på Radiotjänst som också ska snart finansieras av skattemedel. Där till kommer alla lönebidrag, anställnings, praktik och sjuk bidrags anställda i den privata sektorn. Visserligen är LKAB statlig, men det ska ju vara ett AB, så jag räknar den som privat. För att inte ta invandrarnas egna anställningsbidrag. sammantaget tror jag att siffran är närmare 50%, om inte över. Jag har sett en siffra på 15 – 20 % på större företag, som har någon sorts anställnings bidrag vill jag minnas. Sen får vi var och en tänka efter vad det innebär. På en sådan gruvort med liten eller nästan ingen arbetslöshet, så stor procent beroende av skattemedel till lönen. Kommer vi i Sverige klara av ännu större utgifter för välfärd, med en massiv invandring med samma massiva bidrags försörjning, eller är peakpoint nådd.

  Gillad av 2 personer

  • Lassekniven skriver:

   Jag tänker mig att lusten att jobba , respektive behovet av att jobba är korrelerat till tillgången av energi. Den dagen vi någon gång i framtiden har obegränsat med energi , exempelvis i form av fusionskraftverk, behöver man inte jobba så mycket. Robotar kommer att göra det mesta, både skitjobb och avancerat jobb. Det är klart att en specialistelit kommer att jobba, exempelvis data-och IT-ingenjörer. Mat kommer att finnas i överflöd, sjukdomar botas, transporter är gratis, rent vatten kommer att finnas.
   Det som stör bilden är att för eller senare får någon av supervulkanerna ett utbrott. Krakatua, Pinatubo, Katla, Vesuvius…det finns mängder. Den farligaste är nog plattvulkanen i Yellowstone National Park. Då blir det tack och good bye när utbrottet än kommer. De korkade poltikerna begriper inte att vi inte kan lägga ner kärnkraften helt i Sverige. Det måste finnas en högsta beredskap att dra igång dem om en supervulkan får utbrott, vi kommer att frysa duktigt annars. Det får kosta med en sådan beredskap som är viktig, man lägger ju ner så mycket pengar på skit i övrigt.

   Gillad av 3 personer

   • Hovs_hällar skriver:

    lassekniven — Du sköna nya värld… Billig energi kan dock inte trolla fram obegränsade mängder mat. Tillgången på livsmedel är beroende av den tillgängliga ytan för jordbruk.

    Och redan nu måste runt hälften av dessa importeras.

    Och befolkningen ökar explosionsartat i MENA-länderna. Vad gör vi åt det?

    Gillad av 3 personer

   • Lassekniven skriver:

    Hov

    År 2100 finns det maximalt 12 miljarder människor på jorden, ökningen i fortsättning blir då noll (enligt Hans Rosling), idag är vi 7 miljarder. Med andra ord gäller det att överleva dessa 82 år räknat från idag. Det är dessa år som kommer att bli enormt turbulenta både globalt och i Sverige. De nationella gränserna i Europa måste stängas mot omvärlden för överlevnad av staterna, ungefär som i Polen och Ungern. Jag tror att innerst inne förstår politikerna att detta måste ske (utom Annie Lööf). Migration och asylmottagning kan inte få kosta så enorma summor som det gör år efter år. Det är fråga om reda pengar som behövs till annat.
    Om politikerna är framsynta så borde de planera för en situation där Sverige blir allt mindre beroende av import av föda. Yta finns ju för att kunna prepareras för odling. För några år sedan såg jag en dokumentär från England som handlade om en anläggning i form av ett jättelikt tält av genomskinlig plast. Om jag inte minns fel rörde sig basytan om flera fotbollsplaner. I tältet odlade man det mesta, bland annat tropiska växter och fruktträd. Temperaturen i tältet kunde hållas hög, man tog vara på solens värmande strålar och hade väl andra energikällor också.
    I ”min nya sköna värld” kan jag i framtiden se ett mycket stort antal sådana tält som skulle kunna ge föda om vi hade tillgång till obergränsat med billig energi, detta tillsammans med ett utökat konventionellt ordbruk. Men Rom byggdes ju som bekant inte på en dag men är vi framsynta har vi möjlighet att klara oss, om inte så går vi under. Vi har ju potential i vårt land låt oss ta vara på den. Är det inte Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, som skall planera långsiktigt för landets överlevnad men nu är ju DE där så då kanske andra projekt blir viktigare.
    Kapitalismens tidskonstant är ju kort (kvartalskapitalism för vinstmaximering) och ansvariga politiker är som barn i en sandlåda. Bråk och personliga påhopp i stället för att se till landets bästa för det gör de ju inte. Direktdemokrati vill jag ha.
    ”Min nya sköna Värld” är väl en utopi men behöver inte vara.
    Kan man inte lösa beskrivna problem fram till år 2100 så tror jag att det blir ett dystopiskt land.

    Gillad av 1 person

 15. Lars skriver:

  *Grattis Patrik, du var nästan framme vid att förstå varför organisationer organiseras hierarkiskt med avdelningar som har begränsat informationsutbyte med andra enheter. Om i en arbetsgrupp tre personer ska dela all infor som får vi ungefär tre fakultet förbindelser. Sju personer i en arbetsgrupp är ungefär maximalt om mycket information ska utbytas.

  Din promemoria lästes sannolikt bara av fyr, fem personer, övriga visste att en nyanställds promemoria kan man skicka direkt i papperskorgen.

  Gilla

 16. Jag bara undrar skriver:

  Jag jobbar själv i en liknande organisation och kan bara bekräfta bilden. I den centrala administrationen har man under två decennier mångdubblad antalet anställda. Dessa genomför projekt som ingen har frågat efter och skriver glassiga utredningar. Man kan få fina påhittade titlar och yrken som inte finns som ”organisationsstrateg” eller ”administrationsutvecklare” mm. Allt medans man i basverksamheten har effektiviserat och rationaliserat, så folk går på knäna.
  I vilken branch jobbar ni, kära medläsare, och är det likadant där?

  Gillad av 1 person

  • Erik skriver:

   Jag jobbar i en basverksamhet där det inte går att nå uppsatta mål på ett bra sätt p.g.a. brist på personal. Jag funderar dock ofta över vad alla strateger på högre nivåer i organisationen gör hela dagarna.

   Gillad av 1 person

 17. Xl skriver:

  Migrationsverket gjorde en 15-minuter lång film på engelska med rubriken ”Everyday life in Sweden” som skulle berätta om livet i Sverige för nyanlända flyktingar.
  Filmen visar små idylliska samhällen och lyckliga flyktingfamiljer i rymliga modernt möblerade lägenheter. I ett sovrum visas det en säng i lyxhotellklassen med ett sminkbord.
  https://samnytt.se/se-migrationsverkets-reklamfilm-for-flyktingar-rymliga-lagenheter-med-lyxsang-och-sminkbord/
  Filmen lär ha kostat 200 000kr och kan ses på you tube översatt till ett antal MENA språk.
  Många löften om bidrag, inga om skyldigheter, i vanlig ordning.

  Gillad av 1 person

 18. Stig Fölhammar skriver:

  Socialdemokratins framgång i Sverige har berott på att man tidigt förkastade idéen att förstatliga produktionen och i stället valde att förstatliga konsumtionen (skattefinansierade bidrag och tjänster). När därefter de som har ”det offentliga” som trygg arbetsgivare, ökade i antal, fick man ett ”röstboskap” på köpet.
  ”Kommunal” är sedan länge det största förbundet inom LO som skapade Socialdemokraterna och praktiskt taget äger partiet. Det fanns visserligen lite spänningar i LO-familjen en tid på 80-talet, då Metalls ordförande kallade Kommunal för ”gökungen i boet”.
  Patrik utvecklade på 80-talet en annan intressant idé. Den att makten styr och att ”makten”, dvs pengarna i den offentliga sektorn kommer uppifrån och att alla därför blickar uppåt och på bästa sätt försöker tillgodose maktens intressen, dvs idéer och uppslag.

  Gillad av 1 person

 19. olle reimers skriver:

  Jag blev anställd i en bank på en hög position en gång i tiden. I en intervju i personaltidningen i samband med anställningen förklarade jag att jag såg det som min uppgift att på sikt avskaffa mig själv. Jag hade redan då insett att jag hade kommit att tillhöra den ena mer meningslösa kommittén än den andra och dragit slutsatsen att många av banktjänstemännen inte i första hand var intresserade av själva verksamheten.

  Jag hade läst min C. Northcote Parkinson.

  Det var inte alla som applåderade min kommentar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.